🥘觀塘舒適環境嘆美味西班牙Set Lunch#食好西觀塘美食 #食好西尖沙咀美食 #食好西銅鑼灣美食 #食好西牛頭角美食🥘今日約左朋友食Lunch,咁啱在觀塘做完嘢,順便喺附近搵間舒服又靚的餐廳,慢慢坐低食返餐好嘅,這間西班牙菜餐廳有三間分店,除咗觀塘,另銅鑼灣同尖沙咀都有分店,餐廳外有露天茶座,入面裝修亦冇有可愛的霓虹燈圖案,最鐘意是門口滿滿科幻味道的打卡位🥘Set Lunch :餐湯或凍盤+主菜+飲品或甜品(+$38)呢度的lunch 配搭都幾多,有多款唔同凍盤可以揀,,主菜仲有甜品或飲品都很有特式🥘棒棒鵝肝 ,莫希托燒羊柳扒配薄荷沙律$138非常可愛的波波鵝乾,上面撒上了鹹鹹香脆的開心果仁碎,剛好平均了鵝乾的油膩感,整體配合得非常好,非常好的開胃菜。 因為不太餓所以特別點了沙律,而mojito燒羊柳的感覺入口很軟熟帶點點半扒的香氣,新鮮蔬菜中的沙律汁中混合了甜甜酸酸的味道,很有不同層次感,好易不經不覺食曬🥘凍切拼盤+$38 ,西班牙海鮮鍋飯 $188個人很推薦呢個拼盤,入面有紅酒煮梨,芝士及火腿,紅酒煮梨的入口質感非常爽脆,甜度剛好而不酸的感覺很
🥘觀塘舒適環境嘆美味西班牙Set Lunch

#食好西觀塘美食 #食好西尖沙咀美食 #食好西銅鑼灣美食
#食好西牛頭角美食

🥘Set Lunch :
餐湯或凍盤+主菜+飲品或甜品(+$38)

🥘棒棒鵝肝 ,莫希托燒羊柳扒配薄荷沙律$138

🥘凍切拼盤+$38 ,西班牙海鮮鍋飯 $188
凍切拼盤

個人很推薦呢個拼盤,入面有紅酒煮梨,芝士及火腿,紅酒煮梨的入口質感非常爽脆,甜度剛好而不酸的感覺很不錯,而火腿的分量都不少,可以同朋友一齊share 。最經典嘅西班牙菜梗係要點返個西班牙海鮮燴飯,辣辣的海鮮味道,賣相漂亮又吸引,小小的一盤已有四隻大蝦,蝦肉超爽彈,青口鮮甜美味
西班牙海鮮鍋飯

雖然呢個🥘Churros (餐甜品 +$38)
見到呢個甜品需要一點時間製作,當上到檯嘅時候,真係覺得無叫錯到,因為實在太好食,即刻食時是熱辣辣,帶點點肉桂味道,跟配一小杯仔甜甜的黑蜜味的朱古力醬更正,好想即時多買一個返屋企品嚐,問過散點都是六十幾蚊,非常推薦呢個甜品
Churros

🥘難得有時間慢慢嘆,可以同朋友享受一個舒適的下午,梗係要叫返杯嘢飲Chill 吓

🥘M-G&T-o-MO-MINT & CUCUMBER $75/$108
用上薄荷葉加青瓜片配上Gin 感覺清新夠Fresh 又清爽,個人最鐘意呢d 清爽口味

🥘WHITE SAMGRIA (Green Apple ,Lychee, Passionfruit) $48/$60
Samgria 是西班牙代表的飲品,混合多種不同的生果,有少少雜果賓治feel ,好易入口甜甜的感覺好啱女仔飲

🥘唔知係咪好少食西班牙菜,覺得今次呢一間餐廳,除咗裝修好靚可以打卡之外,西班牙菜都好岩我食,由其係個甜品好正,一定要book mark 定,下次要再來過食
西班牙海鮮鍋飯
  • Churros
  • 凍切拼盤
  • White  Samgria
❣️ Tapa Room (國際貿易中心) 🔍觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖-----呢間以霓虹光管為主題嘅西餐廳,B仔上月曾經光顧過佢地嘅銅鑼灣分店,一試難忘,正好聖誕假期諗唔到食咩好,今次就黎佢地嘅牛頭角分店食午餐。分店距離牛頭角地鐵站好近,約2-3分鐘路程(Google map會比條7分鐘嘅路線你😛大家唔好跟,唔識行可以問我)同銅鑼灣店一樣,深色嘅木檯木凳,配搭牆上大型「食鬼」霓虹燈裝飾,打卡位充裕,想影張呃like相毫無難度。🦑烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬🦑 $208又長又粗嘅八爪魚腿,咬落外層酥酥脆脆,內層鮮嫩彈牙,實在令八爪魚愛好者無法抗拒。配搭八爪魚嘅係自家調製西班牙醬汁配沙律菜,整體雖然好食但唔會太飽肚,適合注重卡路里嘅朋友仔食,如果想要飽肚份量大嘅話推介試下西班牙黑毛豬鞍架配炸薯粒💕。🥔西班牙薯仔蛋餅🥔$78平平凡凡嘅外型底下,卻是令人一食愛上嘅味道。蛋餅蛋味香濃,一切落去,薯仔餡即刻緩緩流出,食咁多次蛋餅都係第一次食到流心質地嘅,非常出色,係暫時喺香港食過最好食嘅西班牙薯仔蛋餅。🦑薄切慢煮八爪魚🦑 $78爽口八爪魚非常鮮味,以酸酸甜甜嘅開胃橄欖油番茄醬作
❣️ Tapa Room (國際貿易中心)
🔍觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
-----

🦑烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬🦑 $208

🥔西班牙薯仔蛋餅🥔$78

🦑薄切慢煮八爪魚🦑 $78
爽口八爪魚非常鮮味,以酸酸甜甜嘅開胃橄欖油番茄醬作調味,正好為我喚醒味蕾,迎接接下來嘅美食。

🍋檸汁白酒煮蜆🍋 $98
脹卜卜嘅大蜆非常鮮甜,香檸白酒汁味道調得恰到好處,忍唔住飲咗幾啖,先開始食蜆,係出色嘅餐前海鮮頭盤,同我叫嘅西班牙🇪🇸啤酒味道非常合拍。

🍞西班牙玉桂多士配新鮮雜莓🍞 $58
貌似樹幹嘅造型配搭紅紅綠綠的食材裝飾,感覺好有聖誕氣氛🎄,外層沾滿香香甜甜嘅玉桂糖粒,內層則是軟綿綿又熱辣辣嘅麵包,入口味道不會過甜,加上少少🍓草莓同奶油,味道則更顯豐富。

👶🏻B仔整體評價:8.3/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowNgauTauKok
2020-12-14 520 瀏覽
以往多數喺外地過聖誕🎄 今年留港兼揀咗熱情嘅西班牙菜做festive meal 餐廳觀塘舖嘅戶外用餐區好有渡假feel 食咗當去咗外國🤶 -🥓#西班牙24個月黑毛豬火腿 $88黑毛豬肥瘦相間 食落油潤甘香 有橡果回味 淨食或佐酒 各有特色-🍳#西班牙薯仔蛋餅 $78有啲似迷你蛋糕 裏面嘅薯茸gravy sauce形成流心效果 伴薯粒醮蛋餅食 薯味十足-🦐#巴薩隆拿式烤紅蝦 $88勁多橄欖油勁多香草粒 紅蝦大隻 肉爽蝦膏多 用手舔蝦頭再剝殼食 非常滋味😋-🐟#蕃茄麵包白銀魚配蒜蓉蛋黃醬 $48銀魚腥味同鹹味到位 記得盡快食 放耐咗多士會吸收魚油變得稔身-🥩#烤煎肉眼牛扒配胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 $218賣相有聖誕氣氛 牛扒切成一條條方便share 牛肉帶啲筋位提高嚼勁 係我嘅至愛主菜🥰-🍹#Virgin Sangria $50西班牙人鍾意sangria當水飲 呢個無酒精版本有菠蘿汁🍍同士多啤梨汁🍓 香甜好飲-🍸#Mediterranean G&T $108多款香草搭配氈酒 有迷迭香rosemary同百里居thyme 更能突出酒嘅個性 配黑毛豬更係一絕-📍#Tapa Room觀塘道348號

🥓#西班牙24個月黑毛豬火腿 $88

• 西班牙薯仔蛋餅
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
  • Virgin Sangria
2020-12-13 329 瀏覽
• Octopus Carpaccio ; Seared Tuna Carpaccio ; Tortilla De Patatas ; Clams in White Wine Sauce ; Seafood Paella 🥘•💵Price: $78 ; $88 ; $78 ; $98 ; $188-又係食西班牙菜既時間☺️呢間位於觀塘近海邊既TAPA ROOM走型格cyber風,成間餐廳都以霓虹燈管作裝飾,非常igable📸野食方面我都幾鐘意佢地既tapas,例如冷盤octopus carpaccio 同tuna carpaccio都好唔錯。前者個八爪魚切得好薄身,口感好軟糯好易咬,上面個蕃茄蓉醬汁好開胃,好快就清哂😆 後者呑拿魚腩肉質肥美,熟度亦都剛好,燒完油脂味更香更重。熱食方面我好鐘意個白酒煮蜆,蜆肉好鮮甜,個汁白酒加上檸檬汁去煮,鮮中帶微酸,食落好清新好好食🤍 個西班牙蛋餅好厚身,入面係滿滿既薯仔粒,口感好滿足,上面既蛋黃醬濃郁柔滑,同蛋餅好夾!🥚最後當然唔少得經典既西班牙海鮮飯🥘面頭有好多海鮮,包括虎蝦、青口、蜆同魷魚,米飯煙韌扎實,索哂海鮮既味道,唔會太乾身但都做到粒粒分明,

最後當然唔少得經典既西班牙海鮮飯🥘面頭有好多海鮮,包括虎蝦、青口、蜆同魷魚,米飯煙韌扎實,索哂海鮮既味道,唔會太乾身但都做到粒粒分明,唔錯!👍🏻

除左野食唔錯,TAPA ROOM都絕對係個放工黎飲返杯chill下既好地方~無論cocktail或者西班牙傳統既sangria味道都唔錯架!🍹

Before Sunrise入面有雜莓同黑加侖子,莓味十足,飲落甜甜地好易入口!如果鐘意飲白酒既話就唔可以錯過white sangria喇!白酒加雪碧同生果,味道飲到有白酒既果香之外亦非常清新🥂
  • 檸汁白酒煮蜆
  • 薄切慢煮八爪魚
餐廳:Tapa Room (觀塘)地址:觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖喺觀塘海濱附近,有一間好有feel、好chill嘅西班牙餐廳酒吧🍸,除咗牆上有好多霓虹燈牌之外,仲有唔少打卡位📸,啱晒一眾鍾意打卡嘅你😎薄切炙燒吞拿魚腩 $88一口吞拿魚燒得好香,外層啱啱好熟,內裏仲喺好鮮嫩,加上芝麻、辣椒🌶️同青檸汁,連埋沙律菜一齊食,為呢一餐打咗一個好響嘅頭炮鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬 $68西班牙人好鍾意食凍盤,凍蝦係一個走唔甩嘅前菜🦐,急凍咗嘅熟蝦好易搣開,食落爽口彈牙,確實鮮甜👍,唔知你鍾意加蛋黃醬定係落檸檬汁去食呢?鵝肝比堅尼三文治 $78將鵝肝醬搽喺香脆嘅多士入面,咬一口,飲一啖酒,真係今餐嘅一大享受😝莫希托羊肉串燒 $78羊羊喺自然放牧嘅環境下成長🐑,有機天然,食落濃郁可口無羶味,一咬落去就有好多肉汁流出🤤,勁juicy烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158呢個西班牙黑毛豬鞍真係無得頂😍,用慢煮嘅方式去烤煎逼出油脂香,唔好講食,淨係切都知佢有幾幼嫩。豬香軟腍,加上些厘醋燒汁更加細膩,味道層次提升,仲有成碟滿嘅炸薯粒添Before Sunrise $108Tapa
餐廳:Tapa Room (觀塘)
地址:觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖

薄切炙燒吞拿魚腩 $88

鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬 $68

鵝肝比堅尼三文治 $78

莫希托羊肉串燒 $78

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158

Before Sunrise $108
Tapa room用咗Spanish style嘅做法🇪🇸,除咗有紅加侖子、雜莓同迷迭香Rosemary之外,仲加入咗Gin酒同tonic water,紅卜卜好靚,影相一流😌,不過原來都有40幾度架😈,叫之前記得問清楚🍸

White sangria $60
Sangria喺西班牙語言國家常見嘅飲品,呢個white sangria用白酒做base,加入梳打水、水果🥭、糖漿、白蘭地同冰,整成呢杯類似雜果賓治嘅酒精飲品🍹,入面用咗青蘋果🍏、荔枝同熱情果,幾解渴😆

西班牙肉桂多士配新鮮雜莓 $58
將鬆軟嘅麵包多士蘸上肉桂粉同砂糖,雖然有啲甜,不過唔喺成日食都ok嘅🤪,食每一啖都充滿幸福感,為成餐飯畫上圓滿句號

餐廳近住工業區🏭,附近唔會好多人經過,絕對係一個傾偈談心嘅好地方,仲可以飲返兩杯🥂,食完去海濱行返一個轉,不知幾寫意😚

2020-12-06
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
  • 薄切炙燒吞拿魚腩
想不到觀塘區多咗好多美食,呢一間西班牙🇪🇸酒吧餐廳🍴,位處於一幢新嘅大廈地下,都算是寧靜,餐廳🍴同大廈都係接受🐶寵物進入,值得讚好😌。除左提供酒類飲料🍻,仲有多款都冷熱小食同主菜,非常多選擇,而且服務都不錯☺️———————————————————————————🍽血橙牛肉沙律🥗💬蔬菜🥬好新鮮,沒想到有咁大碟,血橙同牛肉都有好多,味道不錯.🍽薄切慢煮八爪魚🐙💬八爪魚🐙應該慢煮過來唔會韌,連埋醬汁餸酒🍹最啱.🍽檸汁白酒煮蜆💬蜆肉都好鮮味,蒜味檸檬🍋加埋白酒嘅湯汁,配合得幾好,唔好睇細細碟其實都有好多隻😅.🍽巴塞隆拿式烤紅蝦🦐💬5款食物之中,呢款係最滋味最好食,5大隻紅蝦🦐,烤到好香口,而且每隻都有超多蝦膏,非常凸出😋.🍽血橙汁慢煮油封鴨腿🦆💬一上碟已經看到是浸煮到好腍身好濃郁嘅味道即將到來,血橙醬汁可以減輕鹹同膩,整體來說算唔錯😌
———————————————————————————
🍽血橙牛肉沙律🥗
🍽薄切慢煮八爪魚🐙
💬八爪魚🐙應該慢煮過來唔會韌,連埋醬汁餸酒🍹最啱
🍽檸汁白酒煮蜆
🍽巴塞隆拿式烤紅蝦🦐
🍽血橙汁慢煮油封鴨腿🦆
  • 檸汁白酒煮蜆
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 血橙燒牛柳沙律
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
難得有個空閒既星期一🤣黎牛頭角行陣街同朋友仔嘆下Lunch啦☺️烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架(伴些厘醋燒汁配蒜香意粉)西班牙黎既黑毛豬鞍架經慢煮炭燒烹調👨🏻‍🍳🐷豬扒肉質嫩滑Juicy之餘🐷😋入口鬆軟半溶既口感令人拇指大舉🤪👍🏻配合些厘醋燒汁一齊食更帶出所在精華🤩烤美國Prime肉眼牛扒(伴粉紅胡椒忌廉汁配薄煎薯餅)細心大廚將嫩滑既肉眼扒慢煮切片👨🏻‍🍳☺️五成熟既牛扒係剛剛好☺️🐮肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤外層煎至微微燶脆型造到外脆內軟既口感🤤🥩配合胡椒忌廉醬汁增添多重味覺☺️棒棒鵝肝一流賣相既棒棒鵝肝🤤帶著濃厚鮮味😜😜😜薄切慢煮八爪魚經慢煮既八爪魚片🤤🦑再拌以濃郁蒜汁慢煮甚有風味的🤤
難得有個空閒既星期一🤣
黎牛頭角行陣街同朋友仔嘆下Lunch啦☺️

烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架
(伴些厘醋燒汁配蒜香意粉)
西班牙黎既黑毛豬鞍架經慢煮炭燒烹調👨🏻‍🍳🐷
豬扒肉質嫩滑Juicy之餘🐷😋
入口鬆軟半溶既口感令人拇指大舉🤪👍🏻
配合些厘醋燒汁一齊食更帶出所在精華🤩

烤美國Prime肉眼牛扒
(伴粉紅胡椒忌廉汁配薄煎薯餅)
細心大廚將嫩滑既肉眼扒慢煮切片👨🏻‍🍳☺️

經慢煮既八爪魚片🤤🦑
再拌以濃郁蒜汁慢煮甚有風味的🤤

6天前
棒棒鵝肝
Let's enjoy the Spanish Feast here🍽🥂🥳💫..觀塘區一間西班牙菜,係我喜歡的❤️。食物高質、氣氛不錯、地點易找,閒時都喜歡來吃個lunch🍴 chill 下都不錯喔。.ll✨血橙燒牛柳沙律 $58Blood Orange & Beef Salad✨鮮生凍蝦配蒜蓉蛋黃醬 $68Cold Prawn with Aioli.血橙沙律🍊,水果很鮮甜好fresh,配上炸脆脆片夾著吃口應不錯呢;鮮生凍蝦🦐 鮮甜非常,吃得到既鮮啊啊啊,檸檬汁提鮮 & 蒜蓉Mayo惹味。.ll✨西班牙薯仔蛋餅 $78Tortilla De Patata (Spanish Potato Omelette)✨鵝肝比堅尼三文治 $78Foie Gras Bikini Sandwich.2款我都推薦😍,薯仔蛋餅🥚 外層有蛋香而內裡滿滿薯粒蛋汁,小小一個卻很有飽足感💛;Bikini Sandwich🥪 煎的香脆而滿滿鵝肝香,誘人的味道啊啊啊,每次必吃。.ll✨烤煎US Prime 肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 $218Grilled US Prime Ribeye Steak in Pin

l[COLD TAPAS]l

Foie Gras Bikini Sandwich

l[MAIN COURSE]l
✨烤煎US Prime 肉眼牛扒
配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 $218
Grilled US Prime Ribeye Steak in Pink Peppercorn Cream Sauce with Lazy Tortilla De Patata

肉質嫩嫩既US Prime Ribeye🐮 食落juicy 又guilty👻,醬汁好濃好重,粉紅胡椒好吸睛呢。

觀塘區商廈好chill 既西班牙菜🍽,試試吧。
×××[Tapa Room]×××
©觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
2021-01-15 6 瀏覽
觀塘西班牙餐廳🍴見到門口好靚就入去試下🤩室內就型格風💜室外有休閒感可帶寵物🐕‍🦺門口個時光隧道同食鬼牆都好岩打卡😆◽️薄切慢煮八爪魚🐙八爪魚片咬落有口感吾會太淋 配上酸甜蘿蔔蓉幾清新開胃◽️凍切拼盤🧀 西班牙火腿+曼徹格芝士+紅酒燴梨燴梨有驚喜 甜甜地同火腿芝士好夾 ◽️巴賽隆拿式炸紅蝦🦐西式蔥油好香 蝦好厚肉 係剝蝦殼比較麻煩🙈🔸檸汁白酒煮蜆💛檸汁同白酒都幾夾 十分鐘都吾洗就食完😋🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍架👍🏼豬鞍嫩肉厚身配少少肥邊 有層次口感✨配些厘醋燒汁吾會滯 炸薯粒係好好食煎得好香 爭住食😆💕Pink G&T🍹Gin&Tonic 配西柚及紅橙 飲落幾fresh 吾會好濃 女生都岩飲💚Green Garden green apple and basilGin&Tonic 配青蘋果同羅勒葉 有陣香草味的清香(尖沙咀同銅鑼灣都有分店尖沙咀分店好靚都好岩打卡 有機會去完再同大家介紹❣️水滴的裝飾好特別💧💙)

觀塘西班牙餐廳🍴見到門口好靚就入去試下🤩

Gin&Tonic 配西柚及紅橙
飲落幾fresh 吾會好濃 女生都岩飲
Gin&Tonic 配青蘋果同羅勒葉 有陣香草味的清香

(尖沙咀同銅鑼灣都有分店
觀塘分店同銅鑼灣分店一樣,有室內同室外坐位,門口有獨特耀眼嘅霓虹燈設計,係一流嘅打卡位!Cold Tapas:🌟蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒甜紅椒入面釀滿左用蟹肉碎同忌廉芝士混合成嘅餡料,有好重嘅忌廉味!不過入口好凍,如果夏天食會好好多!🌟鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬表面睇落好似好普通,但食落一啲都唔簡單,凍蝦非常鮮甜爽口,配埋佢個蒜蓉蛋黃醬,可以令到蝦嘅鮮味更加突出!食完又想食!Hot Tapas:🌟巴塞隆拿式烤紅蝦一上菜嘅時候已經聞到好香嘅,紅蝦隻隻都新鮮厚肉,而且烤到好入味!絕對係必食之選!🌟檸汁白酒煮蜆白酒煮蜆試得多,配埋檸汁就第一次試,呢個配搭令我非常驚喜,重點係酸酸甜甜好開胃,有小小酒嘅香味,而且蜆肉鮮甜又無沙!Main Course:🌟烤煎US Prime肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅大大塊肉眼牛扒,煎得好香、一啲都唔肥,上碟時已經切好,上面淋上紅胡椒忌廉汁,賣相非常吸引!😍怕唔夠飽?底下仲配埋薯餅,薯餅用麵粉同薯仔混合煎成的,煎到好香好好味😋飲品:The Classic - 好香青檸味,酸酸地唔會太甜,好易入口!Before Sunrise - 甜甜酸酸嘅草莓味,啱喜歡果味嘅

Cold Tapas:

🌟檸汁白酒煮蜆

Main Course:

🌟烤煎US Prime肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅

飲品:
Before Sunrise - 甜甜酸酸嘅草莓味,啱喜歡果味嘅你!

2021-01-15 1 瀏覽
同同事食好d,又去番附近傾偈舒服啲既餐廳坐下。叫左幾款小食同一個main course,都已經超級飽☺️-🐙薄切慢煮八爪魚 ($78)🦆棒棒鵝肝 ($78)🦐巴塞隆拿式烤紅蝦 ($88)🥂檸汁白酒煮蜆 ($98)🐥霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞 ($188)🥛Tapa room special coffee ($58)☕️Americano ($38)-西班牙既小食有熱食同凍食,兩種都有唔同既風味~ 同埋味道會偏向濃味少少。八爪魚調味幾特別,而且口感煙煙韌韌都幾正。熱食就推介呢個白酒煮蜆,檸檬同白酒既味道可以帶岀蜆肉既鮮甜☺️ 送酒同咖啡都好正。講埋呢個慢煮黃油春雞,雞肉食落好嫩滑,燒得都好香,但個汁略略有啲搶左雞既味道,淡啲可能會仲好味!
同同事食好d,又去番附近傾偈舒服啲既餐廳坐下。

叫左幾款小食同一個main course,都已經超級飽☺️
🐙薄切慢煮八爪魚 ($78)
🦆棒棒鵝肝 ($78)
🦐巴塞隆拿式烤紅蝦 ($88)
🥂檸汁白酒煮蜆 ($98)
🐥霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞 ($188)
☕️Americano ($38)
2021-01-14 75 瀏覽
這間餐廳位於牛頭角的商廈區,星期日約了朋友來這裡chill一下!餐廳有室內和室外的位置,而進餐廳位置用上彩色霓虹燈做成時光隧道般,十分有cyber的感覺!餐牌上有多不同的西班牙菜式可以選擇,而且飲品亦有多款不同的選擇呢!棒棒鵝肝,平時食鵝肝通常都是一片片,而這裡的鵝肝做成小小波型,再加上竹籤,造型特別!鵝肝好香鵝油的味道,食落好滑身!薄切慢煮八爪魚,八爪魚好爽身,附有的醬汁,酸酸辣辣,非常開胃!西班牙薯仔蛋餅,這款菜式一直想試很久,蛋餅好像一個小蛋糕,內裡是薯仔粒,外層是炒蛋作外皮,薯仔軟綿,而且蛋餅好有厚度,味道淡淡地,不會很咸!檸汁白酒煮蜆,蜆的份量都算幾多,蜆肉鮮甜!湯汁好香白酒的味道,亦帶有檸檬的酸味,好醒胃!烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒,豬鞍都幾大塊而且厚身,肉質鬆軟,豬肉味幾出!配上厘醋燒汁,酸酸咪咪,不會有種好滯的感覺!而且炸薯粒份量十分多,而且好香口,好惹味!The Classic,這杯cocktail顏色十分清澈,透明的,飲落去有香的檸檬味,酒味不會太濃,給人一種好清新的感覺!Red Sangria,一向都很喜歡飲水果酒,這款水果酒加入蘋果、桃、橙和肉
Red Sangria,一向都很喜歡飲水果酒,這款水果酒加入蘋果、桃、橙和肉桂,紅酒中有好香水果的味道,而且水果切到一絲絲,方便飲用而且每啖都能夠食到水果肉!
2021-01-10
2021-01-10 77 瀏覽
最近都好少出街食飯喇,上星期襯人少少,去咗觀塘食個brunch,我同家姐見到呢個Taparoom,之前都食過港島嗰間覺得唔錯所以就再食喇😚🍆 西班牙火腿及蜜糖茄子卷 ($58)店員話呢個茄子卷係比較signature嘅,用蜜糖茄子同西班牙火腿包住啲時菜食,鹹鹹甜甜幾開胃又夠fresh😋 🐠 薄切炙燒吞拿魚腩 ($88)家姐揀咗呢個吞拿魚腩我上次都有食過,吞拿魚腩好肥美😚食得出吞拿魚嘅新鮮,加上炙燒嘅邊邊再沾咗啲白芝麻, 口感層次又多一層🥳🍳 西班牙薯仔蛋餅 ($78)呢個薯仔蛋餅好特別,佢係用一塊奄列包住啲薯仔,薯仔質感有啲蓉但食落又幾有咬口,蛋餅有啲流心,好邪惡好正😙🦪 西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口 ($88)青口份量都幾多!配埋辣肉腸加烤車厘茄醬好襯,都好開胃😚🥩 烤煎US prime肉眼牛扒 配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 ($218)呢個肉眼扒我揀咗medium rare,入口即融好鬼正,而且仲好大塊😝 我覺得唔洗配咁多醬都好好食喇,加埋粉紅胡椒忌廉醬就更香口,胡椒味突出,又更creamy🥰

🍆 西班牙火腿及蜜糖茄子卷 ($58)

🐠 薄切炙燒吞拿魚腩 ($88)

🍳 西班牙薯仔蛋餅 ($78)

🦪 西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口 ($88)
青口份量都幾多!配埋辣肉腸加烤車厘茄醬好襯,都好開胃😚

• 西班牙薯仔蛋餅