2020-09-21 947 瀏覽
平日的觀塘車水馬龍,周末反而可以到觀塘區的餐廳Chill下,今日便相約朋友去觀塘西班牙風的"Tapa Room"聚聚嘆個Lunch。門面遠遠已經看到,餐廳的Decoration用上Eye catching的霓虹燈色,十分吸睛。周末的觀塘餐廳人不算多,餐廳有室內外的位置,今日下雨天,所以我們選擇坐在室內對著大吧枱的卡位。Before Sunrise HH$75/NH$108Red Currant, Mixed Berries & RosemaryVirgin(non - Alcohol) $50Grapefruit, Strawberry, Raspberry 先點两款特色飲品先。再點了數款小食佐酒。薄切慢煮八爪魚 $78店員推薦了這款薄切慢煮八爪魚,一點不韌,腍軟有口感,配上特色醬汁,很開胃。薄切炙燒吞拿魚腩 $88吞拿魚腩燒得入口即化,新鮮菜墊底上面舖滿白芝麻,賣相吸引。莫希托羊肉串燒 $78有羊肉串燒也要試試先,羊騷味不算勁,配上香料剛剛好,越嚼味越出。西班牙肉腸及烤車厘茄青口 $88這款也是我的最愛,青口十分肥美,配上肉腸碎,味道香濃十分夾,佐酒一流。西班牙海鮮鍋飯 $188最後

Virgin(non - Alcohol) $50
先點两款特色飲品先。
再點了數款小食佐酒。

薄切炙燒吞拿魚腩 $88
吞拿魚腩燒得入口即化,新鮮菜墊底上面舖滿白芝麻,賣相吸引。

西班牙海鮮鍋飯 $188
最後我們也點了個西班牙海鮮鍋飯,賣相吸引又豐富,有4大隻大蝦、青口、魷魚、蜆等,用料十足,蘸上鮮檸檬汁令味道更出;鍋飯底脆身有口感,整體不錯。

2020-09-12
2020-09-02 1052 瀏覽
疫情關係好耐無出去食好野, 依家緩和d 就約fd wkend 黎到呢度聚下, 其實近牛頭角附近多商廈, wkend 反而唔多人. 黎到緊係要叫番幾個tapas薄切慢煮八爪魚八爪魚彈牙得黎又唔會韌,配埋olive oil同蕃茄醬,味道清新亦帶少少鹹香,送酒一流。Mojito Lamb Skewer無咩羊騷味, 所以即使平時少食羊應該都會喜歡肉 texture 好tender, 而且個sauce 好惹味. 叫Mojito, 相信係煮時候落左酒調味, 酒揮發左又唔太嚐到酒味. 咸香, 有點mustard 同加左mint 清香同羊肉好搭薄切炙燒三文魚腩經炙燒油脂香更出, 好肥美三文魚腩. 下面堆左我最喜愛salad veggies - rocket leaves, rocket 獨有芝麻香同略微澀味剛好balance 三文魚腩油膩感, 好搭Sangria- white wine好鍾意似白酒的Sangria,甜甜地又有果香,白酒酸度比紅酒底,好易入口,配海鮮的tapas一流👍Green Garden另一杯order 同樣比較refreshing, 加左green apple 同basil. 微酸

Mojito Lamb Skewer
無咩羊騷味, 所以即使平時少食羊應該都會喜歡

薄切炙燒三文魚腩

Sangria- white wine

Green Garden
另一杯order 同樣比較refreshing, 加左green apple 同basil. 微酸, 飲落好清爽

西班牙薯仔蛋餅
蛋餅都係唔同的西班牙餐廳食過,呢個都算係食過之中算整得好食~

蛋餅皮薄又嫩滑,入面主要都係薯仔同洋蔥。切開有流心效果,整體感覺幾濕潤。齋食蛋餅會食到薯仔的香味,想濃味啲可以點埋沙律醬~食完有實在的飽肚感😂

Seafood Paella
呢度Paella 亦係我近期食過最好食paella. 要做好食Paella 首要係, 海鮮真係唔可以吝嗇, 如果唔係就無左海鮮鮮味.呢碟Paella 雖然唔大碟, 但真係好足料鋪滿海鮮. 其中mussel 同clams 都唔錯, 係大蝦遜色左d. 飯只有薄薄一層, 其實唔駛撈佢加沙律醬已經足夠鮮味.
不過呢碟paella 唔算好大碟, 雖話係2人份. 不過亦要order d tapas 先夠飽

• 西班牙薯仔蛋餅
  • 西班牙海鮮鍋飯
上星期去觀塘國際貿易中心做野,經過樓下見到有間餐廳裝潢好特別,霓虹燈裝飾夠哂搶眼,設室內及露天座位,今日特登同朋友過黎試試午餐~餐牌中英對照,菜式選擇甚多,亦有各式酒類供選擇。西班牙火腿及蜜糖茄子卷火腿口感細膩柔軟,肉質甘香,包裹著茄子及新鮮沙律菜,再佐以黑醋汁及蜜糖, 口感層次豐富,配搭清新好特別。薄切炙燒吞拿魚腩輕輕炙燒過既吞拿魚腩,入口即化,味道豐腴甘甜。油香味重,口感細膩。莫希托羊肉串燒色澤油亮好吸晴,羊肉啖啖肉,肥瘦恰當,口感軟嫩多汁,香氣十足。西班牙薯仔蛋餅蛋味香濃,賣相一流,內裡薯仔軟綿細滑,香脆飽肚又好味,口感極豐富。西班牙海鮮鍋飯鍋飯鋪滿海鮮,賣相吸引,有大紅蝦、海蜆、青口、魷魚,款款新鮮彈牙有咬口!飯底充滿鮮甜海鮮味,飯粒口感扎實有嚼勁,讚~Virgin Sangria香甜士多啤梨果味,好解渴,推薦女士飲~Before SunriseSpanish Style既Cocktails第一次試,富果香、清新涼爽,飲落透心涼。
上星期去觀塘國際貿易中心做野,
經過樓下見到有間餐廳裝潢好特別,
霓虹燈裝飾夠哂搶眼,設室內及露天座位,
今日特登同朋友過黎試試午餐~

餐牌中英對照,菜式選擇甚多,亦有各式酒類供選擇。

西班牙火腿及蜜糖茄子卷

火腿口感細膩柔軟,肉質甘香,
包裹著茄子及新鮮沙律菜,
再佐以黑醋汁及蜜糖,
口感層次豐富,配搭清新好特別。

薄切炙燒吞拿魚腩

輕輕炙燒過既吞拿魚腩,
入口即化,味道豐腴甘甜。
油香味重,口感細膩。

莫希托羊肉串燒

色澤油亮好吸晴,
羊肉啖啖肉,肥瘦恰當,
口感軟嫩多汁,香氣十足。

西班牙薯仔蛋餅

蛋味香濃,賣相一流,
內裡薯仔軟綿細滑,
香脆飽肚又好味,口感極豐富。

西班牙海鮮鍋飯

鍋飯鋪滿海鮮,賣相吸引,
有大紅蝦、海蜆、青口、魷魚,
款款新鮮彈牙有咬口!
飯底充滿鮮甜海鮮味,
飯粒口感扎實有嚼勁,讚~

Virgin Sangria

香甜士多啤梨果味,好解渴,推薦女士飲~

Before Sunrise

Spanish Style既Cocktails第一次試,
富果香、清新涼爽,飲落透心涼。

2020-08-29
2020-08-27 439 瀏覽
今日特登來了食佢嘅paella,同埋再食咗幾款前菜。我特別鍾意呢間餐廳嘅西班牙海鮮炒飯,因為佢嘅炒飯,非常之乾身,而且海鮮非常新鮮,食落係有非常重嘅海水味。一路等緊外賣嘅時候,我就先飲咗一杯煎湯力。佢嘅煎湯力唔會太苦,而且可以揀唔同嘅配料,之前我試過青瓜味,今次是檸檬味,兩者比較之下,檸檬有微酸和苦,而青瓜則有非常清的清香味,所以對比之下我喜歡青瓜多一點。佢呢度一杯係$108。之後就拎齊一套外賣返屋企食。Jamin Iberico係非常傳統的西班牙火腿,佢啲火腿醃左24個月,食嘅時候係有一種清清嘅鹹味,而且非常薄身,攞嚟配蜜瓜食嘅話真係一流。再之後就係佢嘅Octopus Carpaccio ,八爪魚完全唔會有非常硬身嘅感覺,相反非常新鮮,再配上佢呢度嘅自家製醬汁,食落去嘅時候酸酸的,而且有海鮮的鮮味,整體而言非常開胃。再之後就黎到主菜嘅部份,我特別欣賞佢嘅Spanish Potato Omelette,非常軟身,亦都非常香的牛油味。最後就係佢嘅主菜,西班牙海鮮炒飯,佢呢一味西班牙海鮮炒飯:有海蝦,非常大隻,而且亦都有青口,非常大塊,同埋亦都有帶子,整體而言份量並唔會好大,但一定要講嗰句

之後就拎齊一套外賣返屋企食。

最後就係佢嘅主菜,西班牙海鮮炒飯,佢呢一味西班牙海鮮炒飯:有海蝦,非常大隻,而且亦都有青口,非常大塊,同埋亦都有帶子,整體而言份量並唔會好大,但一定要講嗰句嘅係:材料大碟過飯,非常足料,非常新鮮。

2020-08-26
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
  • 西班牙海鮮鍋飯
2020-08-19 3444 瀏覽
本來計劃好晒今年四月計劃去西班牙一趟,但因新冠疫情係,當然要被逼取消啦,機票還好可以退,但住宿就要扣起啲手續費,幸而叫做金錢損失唔太大,但花咗好多心機安排就叫做白白浪費。一直對西班牙之旅都好期待,最近知道Tapa Room推出咗個外賣直送嘅「Vacation Box」,之前,亦已試過佢哋嘅出品,有信心,出國唔成,就晌屋企搞番個西班牙美食之夜,等個肚仔去住旅行先。上返官網睇睇,個「Vacation Box」嘅基本起錶價喺$298(原價要$420),包咗一客二人份嘅西班牙海鮮鍋飯、兩道冷盤(西班牙火腿及蜜糖茄子卷、薄切慢煮八爪魚)及兩客西班牙水果茶啫喱。此外,亦有6款招牌冷盤、西班牙果酒、非酒精特飲可以額外加配,每日下午3:00pm截單,當晚6:00-8:00pm送貨,真喺日頭即興想夜晚食餐西班牙菜都無問題。但溫提一下,滿$500就免費送貨,否則,就要收番$80作為運費,服務範圍亦只有九龍及香港島啫。送貨前,送貨嗰邊都有whatsapp嚟做地址確認,而整個外送包裝,冷熱食物都會分開以保溫袋包裝好。打開保溫袋,估唔到再有個精美包裝硬盒裝起所有食物,絕對唔會嚟到時壓到啲食物變形或走樣,真喺連包
,服務範圍亦只有九龍及香港島啫。
Vacation Box
送貨前,送貨嗰邊都有whatsapp嚟做地址確認,而整個外送包裝,冷熱食物都會分開以保溫袋包裝好。打開保溫袋,估唔到再有個精美包裝硬盒裝起所有食物,絕對唔會嚟到時壓到啲食物變形或走樣,真喺連包裝都見到心思,好多細節位都做到一絲不苟。最驚喜喺個西班牙海鮮飯,直頭原鑊咁送嚟
Vacation Box
Red Sangria $48 / Grapefruit Sangria $48

講到西班牙菜,就一定會想起西班牙果酒(Sangria),唔飲得酒嘅都無問題,佢哋亦有啲非酒精特飲俾客人揀,每樽足500ml,只賣$48,非常抵飲,尤其西班牙果酒。事實上,一飲你就知無將貨就價,好足料,前者紅酒滲出陣陣果香,繼而散發出一股微微酒勁;後者嘅西柚特飲帶着自然嘅西柚清香,卻有添一份果香嘅層次感。
Red Sangria / Grapefruit Sangria
西班牙火腿及蜜糖茄子卷(套餐)

基本套餐包咗兩款西班牙冷盤,呢一款喺一道好有驚喜嘅菜式,以西班牙火腿加上薄片嘅茄子捲住啲沙律菜做成,佐以黑醋及蜜糖,就算乜都唔點,單喺件火腿茄子卷咬落已好有層次感,味道鹹香中誘發出清爽感,再試試沾上黑醋及蜜糖,味道更多變咗,是晚嘅推薦菜式之一。
西班牙火腿及蜜糖茄子卷
薄切慢煮八爪魚(套餐)

呢一款冷盤之前晌店鋪都食過,真喺店家嘅幾招牌,而套餐都包埋就真好。個八爪魚嘅最大賣點,就喺捕獲後由當地即時慢煮5個鐘,之後再空運過嚟,再嚟薄切後,塊塊都厚薄均一,伴以自家製嘅蕃茄蓉初榨欖油,令味道油潤清新,而八爪魚嘅質感柔韌帶咬口感,再細嚼八爪魚嘅鮮味更突出。
加泰隆尼亞式烤雜菜沙律 $48

記得店家有一道好好食嘅「蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒」,不過,散點項目就未有供應,不過,想試西班牙出名嘅甜椒,就可以考慮試吓呢道烤雜菜沙律,因為,主食材就喺用咗西班牙出名甜椒,烤焗好再伴以初榨欖油,灑點香草,甜椒烤到軟化晒,入口陣陣清甜味,簡單自然。如果家中有啲百吉包,不妨切成薄片,佐以甜椒同食,一樣好滋味。
加泰隆尼亞式烤雜菜沙律
棒棒鵝肝 $58

睇番啲食評記錄,堂食一客要$78,仲只喺有3支,但依家就$58 ,卻有4支,性價比已經高咗好多。基本上,跟堂食嘅一樣,都做得精緻,鵝肝搵白酒蒸煮過再搓成丸,入口口感綿密豐厚,鵝肝嘅香腴濃郁;同樣伴以開心果仁、喜瑪拉亞岩鹽及黑胡椒粒所做成嘅佐料,令整體味道變得更具層次。
棒棒鵝肝
西班牙黑毛豬火腿24個月 $68

講到西班牙小食,點少得經典嘅西班牙黑毛豬火腿吖,晌一啲西班牙餐廳,更備有24、36、48個月嘅種類,小弟甚至有見過去到60個月,當然風乾熟成嘅日子越長,定價又一定越貴,但我哋呢啲唔喺咩食家嘅大眾,24個月嘅貨色已經喺好夠皮。事實上,啲黑毛豬火腿油潤而富光澤,入口肉質細膩,味道鹹香,一片火腿,一啖西班牙果酒,喺極優雅嘅享受。
西班牙黑毛豬火腿24個月
西班牙海鮮鍋飯(套餐)

上文都提及過,「西班牙海鮮鍋飯」喺原鑊咁送嚟,非常揼本,而個鑊咁靚仔,我哋就已經打算留起煮嘢用,絕對唔會嘥。專登對照番上次晌店內所試嘅西班牙海鮮飯,直情同晌店內食到嘅無分別,所以,感覺絕對唔似食緊外賣,飯面鋪滿海鮮,有大海蝦、青口、大蜆、魷魚,用料絕對不賴,每款海鮮都鮮甜好食;紅紅嘅飯底充滿海鮮香味,飯粒分明卻入口濕潤,唧埋少少檸汁,加埋啲藍芝士醬,撈勻嚟食就更好味。
西班牙海鮮鍋飯
西班牙水果茶啫喱(套餐)

套餐仲包有兩客甜品,雖然西班牙油條喺經典,但送到嚟都腍晒啦,而呢款水果茶啫喱亦喺佢哹招牌,因為用料十足,無欺場,以西班牙果酒為藍本所做,啫喱味道好清香,配以大量夏日雜莓,打側睇個杯身就見到有幾多雜莓晌杯內,所以,整體而言,入口清甜酸爽,味道感覺自然,驅走晒夏日悶氣,更平衡番之前食咗咁多道嘅濃味菜式。
西班牙水果茶啫喱
除咗由保溫袋、包裝盒、個別食物格、冷熱分開……等等做到一絲不苟之外,食物嘅賣相、用料跟堂食無太大分別,難得啲食物都保持到水準,尤其一系列冷盤、凍飲、甜品
,而個西班牙海鮮飯送到嚟都仲算暖暖哋,我哋就原鑊放入大焗爐烘番熱啲,故此,風味保持到。出國旅行唔知幾時先得,今次總算以美食嚟感受吓一股西班牙熱情
題外話/補充資料: https://www.tapa-room.com/products/tapa-room-delivery-box
外賣送餐
棒棒鵝肝
西班牙黑毛豬火腿24個月
西班牙水果茶啫喱
嗰日lunch 去 得我哋同另一枱 勁少人 坐咗4個鐘都冇趕 好舒服·🍰西班牙肉桂多士配新鮮雜莓$58🍰呢個係特別版 之後睇翻好似串錯名🤣好好好鬆軟嘅麵包 入面都好綿erm 我都係想食雪糕🍦.🥞最出名嘅西班牙薯仔蛋餅$78🥞Erm有啲少失望嘅 雖然薯仔味好突出但芝士味唔太夠 而且調味比較單調同唔平均某啲部分夠味 某啲部分就冇咩味咁.🥩烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍$158🥩呢個就整得好食 黑毛豬鞍夠鬆軟 好有肉汁 仲有少少肥肉部分配有 厘醋酸汁炸薯仔粒薯仔粒再炸耐啲就仲好.🌮薄切炙燒吞拿魚腩$88🌮其實我未食過吞拿魚腩 呢個燒得幾好食好滑溜 亦好香只係我唔識點形容佢隻味 都幾特別.🍖燒羊肉串🍖好強油香 但略嫌燒過頭咗
嗰日lunch 去 得我哋同另一枱

只係我唔識點形容佢隻味 都幾特別

🍖燒羊肉串🍖
好強油香 但略嫌燒過頭咗
2020-09-24 37 瀏覽
同首次見面的朋友進餐~所以用新詩形式寫了食評😂🥔西班牙薯仔蛋餅🥞 $78這是二人首次共進西班牙餐點了使我們滿心期待的蛋餅誰知它比我們想像的更的骰但外觀份量等完全無礙味道一切開蛋餅即盡顯流心效果餅裏不但有薯粒和香滑薯容蛋味亦濃郁且薯容香軟幼滑卻不會缺乏煎餅應有的口感餅上的忌廉芝士醬香氣四溢微微咸酸味有畫龍點睛之用使蛋餅惹味醒胃卻不感飽滯絕對是到此嘗鮮的不二之選🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒🥔 $158我們本是想一嚐西班牙炒飯但炒飯份量比預想的多一倍怕吃不下因此點了這黑毛豬幸好這豬味道不俗實屬佳品慢煮烹調使黑毛豬鞍架入味烤煎使豬鞍皮脆肉嫩更可口豬鞍厚肉軟稔並且油香滿載蘸上些厘醋燒汁更別有風味和德國鹹豬手燒汁異曲同工同樣是以鹹味為主微酸為副跟香脆薯粒一起吃同樣滋味
同首次見面的朋友進餐~所以用新詩形式寫了食評😂

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒
2020-09-05
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
放工之後總想找一個環境舒適又chill的好地方,今次朋友帶了我到這間不錯的餐廳呀。餐廳主打西班牙菜,最吸引的是裡面Neon Light的裝修。餐具的設計亦都很特別,讓我們都愛不釋手呀。Octopus Carpaccio是一道惹味的前菜,魷魚很爽口,冷盤來說,份量也不少。Iberico Pork Meat Ball由特色肉丸配上茄醬,突顯西班牙菜的獨特性。Foie Gras Lollipop,是味道濃郁的鵝肝醬,我第一次吃這道菜式,很特別呀。大小適中,一口就已經讓口腔充滿油脂的香氣。Tortilla De Patata Spanish Potato Omlette,是西班牙的薯仔蛋餅,它外脆內軟,味道很濃郁,忍不住吃了很多呢。裡面仍然保持合適的濕潤,口感有層次。Seafood Paella的大蝦非常鮮甜,而且意大利飯很有咬口,令人流哂口水。飲品方面,Before Sunrise很易入口,是一杯賣相吸引的cocktail,一定要拿著打卡呢。總括而言,在香港很少見這種西班牙菜,配合強烈風格的Neon Light,真的很有特色。

餐具的設計亦都很特別,讓我們都愛不釋手呀。

大小適中,一口就已經讓口腔充滿油脂的香氣。

裡面仍然保持合適的濕潤,口感有層次。

今次搵食團的啟發黎自於網上面見到嘅相..點知我哋四個人一致認為影相OK食嘢就不了..從牛頭角地鐵站b6出口行過去5分鐘到,一去到見到勁多打卡位可以俾你放人哋打卡影相📸️不過最好夜晚先去會影得好睇啲..我哋將網上面人哋推介嘅全部差唔多叫晒:1)棒棒鵝肝(foie  gras  lollolipop)$78前菜果然最早黎..黎到得三支四個人唔夠分🙈入口即溶都真係幾精神既..咁細支每淡都要細細淡因住咁食,真係太珍貴..不過好彩唔係食得多如果唔係都幾「流」2)西班牙薯仔蛋餅(tortillla  de  Patata  (Spanish  potato  omelette)$78見網上個個都食..切開仲會流心真係比佢吸引咗先叫..點知一切開相機都準備埋既時候..竟然冇流心..即刻當場失望左😭(格眼)整幾滴落去影張相就算...食落去個酥皮太厚又唔夠鬆脆..裏面嘅內涵係雞蛋加薯仔🥔,食落去覺得冇乜特別..3)揸返薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬(sweet  potato  fries  with  sriracha  aioli)$58薯條揸到乾爭爭..雖然係脆但係完全食唔到裏面有薯仔嘅味道..再配合佢嘅蛋

我哋將網上面人哋推介嘅全部差唔多叫晒:

棒棒鵝肝(foie  gras  lollolipop)

前菜果然最早黎..黎到得三支四個人唔夠分🙈

薯條揸到乾爭爭..雖然係脆但係完全食唔到裏面有薯仔嘅味道..再配合佢嘅蛋黃醬雖然係幾夾..但係陣味好似同薯仔蛋餅差唔多..感覺好似只係一個脆一個淋食法唔同...

4)吼煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒(grilled  slow-cooked   Iberico    Pork  chop  in  sherry  vinegar  gravy  with  potato  cubes)$158
嚟到既時候..可能係因為啱啱焗起佢仲有啲吱吱渣渣聲..望落去真係幾靚仔..但係切到去骨位嘅時候唔熟..仲要有血水搞到要叫職員再整多次..但係點知食嘅時候已經變成乾爭爭硬硬地既肉..相反佢個薯仔再配合醬汁爽口得黎又入味👍🏻但係如果158淨係覺得個薯仔好食嘅話就覺得物非所值...

5)霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞(piri  piri    Honey  spring  chicken  roasted &  slow  cooked)$188
基於上面份量真係太少所以再叫左一隻雞黎食..不過雞黎到都真係幾細隻...而且好(鞋)完全有出入同想像中...又唔入味..雞已經無咩雞味..啲醬仲要同雞完美分開..完全係雞還雞醬還醬...
買隻新鮮雞清蒸應該仲好食😋...

6)西班牙海鮮鍋飯(seafood  paella(for  two))$188
海鮮完全唔新鮮..仲要乾爭爭..平視我哋好鍾意食海鮮都會爭住食今次真係冇..飯都幾小下..仲要差唔多全部都係飯焦..😭

炸西班牙油條配朱古力醬(churros  with  chocolate  dip)

7)炸西班牙油條配朱古力醬(churros  with  chocolate  dip$58
玉桂味超重朱古力醬完全帶唔出..勁淡朱古力🍫味...
得一個字脆..

總括:影相OK食就真係可以改善...價錢偏貴..唔低食

• 棒棒鵝肝
2020-09-16 57 瀏覽
如果系觀塘區返工,收工唔想去甘遠,但又想去飲杯野食埋dinner,不妨試吓呢間近近地嘅西班牙餐廳🇪🇸薄切炙燒吞拿魚腩$88呢個口感唔錯,最緊要系吞拿魚腩冇筋,值得一試西班牙火腿及蜜糖茄子卷$58火腿唔會好鹹果款,配上新鮮沙律菜,食落好 fresh西班牙薯仔蛋餅$78第一次食呢款薯仔🥔蛋餅,咬落口感豐富,都幾飽肚莫希托羊肉串燒$78入口嫩滑,羊肉味道比較重西班牙海鮮鍋飯$188個飯系二人份量,鍋飯有飯焦,幾有咬口,而且味道都唔錯,配上煎香左嘅大海蝦,仲有魷魚,大蜆➕青口,都算豐富

薄切炙燒吞拿魚腩$88
呢個口感唔錯,最緊要系吞拿魚腩冇筋,值得一試

西班牙火腿及蜜糖茄子卷$58
火腿唔會好鹹果款,配上新鮮沙律菜,食落好 fresh

西班牙薯仔蛋餅$78
第一次食呢款薯仔🥔蛋餅,咬落口感豐富,都幾飽肚

莫希托羊肉串燒$78
入口嫩滑,羊肉味道比較重

西班牙海鮮鍋飯$188

2020-09-05 72 瀏覽
終於有番晚市好開心😩 今日收工一於去chill下,去左公司附近既bar chill 下🍻揀左Green garden ($108) 入面有green apple and basil,飲落好fresh!酒味都唔算重另一杯揀左Before sunrise ($108) red currant, mixed berries and rosemary,甜甜地都幾易入口Tapas好多選擇,樣樣都好吸引,最後揀左2凍2熱食既小食😻凍小食揀左蒲切炙燒吞拿魚腩($88)同西班牙火腿及蜜糖茄子卷($58) 呑拿魚腩輕輕燒左一下,香得黎都好新鮮。熱小食揀左莫希托羊肉串燒 ($78)同西班牙薯仔蛋餅 ($78) 羊肉串個調味做得好特登好香,燒到好惹味!薯仔蛋餅賣相超吸引,金黃色既表面係焗蛋包住入面熱辣辣既薯仔,好正,餅完都飽左一半🤣西班牙餐廳梗係要揀番最岀名既Seafood paella ($188) 4隻大蝦仲有魷魚,青口,蜆肉好豐富!不過最平都係個炒香左既飯,香噴噴又好有口感。最後要叫埋個甜品🥰 Churros with chocolate dip ($58) 炸到金黃色,外脆內軟,一咬落去岀哂煙,好重

最後要叫埋個甜品🥰 Churros with chocolate dip ($58) 炸到金黃色,外脆內軟,一咬落去岀哂煙,好重肉桂味,點一點朱古力醬係好食到痴左線🤩
2020-08-28 64 瀏覽
牛頭角商貿區要搵個環境舒適嘅地方食午餐都唔算係易事。今日我就搵到Tapa Room,本身係銅鑼灣有分店。我地一人一個人午市套餐。首先餐湯係南瓜雞湯,南瓜味濃,入口唔少南瓜粒,食得出係用咗唔少南瓜去打,配上雞湯既鮮味,份量唔多唔少,開胃暖胃一流。小食方面朋友叫左棒棒鵝肝,上枱個造型好得意,值得打卡。鵝肝掐成一粒丸子咁,一啖一粒,size剛剛好,唔會太膩,鵝肝入口慢慢溶係個嘴度,又香又滑,非常滿足🤤!我就叫左八爪魚,加啲酸酸甜甜嘅醬,帶少辣嘅醬。好有咬口得黎又爽口,唔錯。主菜係美國Prime肉眼牛扒伴粉紅胡椒忌廉汁配煎薄薯餅($198),今次揀咗medium,上枱嗰陣已經切開咗一件件,即食就可以。肉質非常嫩,油香脂滑,配埋個汁更加鮮味。配底嘅薄薯餅雖然已經有牛肉同埋汁喺上邊,但仲食得出少少微焦脆口既感覺,煎得好香,個人覺得同個汁好配。另一份揀左Paella即西班牙海鮮炒飯。比較鹹,蝦就幾大隻不過有啲黏殼。青口又有少少沙,整體有待改善。飲品我地都揀左Virgin Sangria即無酒精版嘅水果酒。味道清爽嘅,偏向西柚蘇打🤣。

另一份揀左Paella即西班牙海鮮炒飯。
比較鹹,蝦就幾大隻不過有啲黏殼。
青口又有少少沙,整體有待改善。