2025-06-22
TAP - The Ale Project 係香港旺角一間超有人氣嘅手工啤酒酒吧🍺啤酒係由本地品牌「少爺啤」團隊創立,主打推廣香港手工啤酒文化。酒吧係2014年開業,我同朋友都好鍾意嚟呢度飲手工啤,次次都見到人頭湧湧!最鍾意系佢哋嘅港式Fusion小食,每次都忍唔住必叫:🍗吐司雞- 係兩塊厚切西多加上介央牛油,仲有大大塊咒香脆炸雞,再冧上大麥麥芽糖漿,滋味無窮!🍖炸卡津雞翼配腐乳醬- 有6隻大雞翼,配上卡津同腐乳醬,炸得脆口到又入味🥨黃金薯條- 面層有滿滿嘅咸蛋黃,薯條又熱又脆,真係食到停唔到口!嚟到呢度當然唔少得最出名嘅手工啤啦!🤩🍺Summer Ale 夏日寶治 Young Master 少爺啤, 只有3.0% 嘅酒精,入口有淡淡嘅椰子香味,係加入熱帶水果釀製的低酒精啤酒!真係好啱女士們飲用!🍺1842 | Young Master 少爺啤 ,呢款啤酒亦都係好出名,有8.0% 嘅酒精,口味帶有少少苦甘嘅味道!酒吧成晚氣氛非常之好,食客個個都有講有笑,真係三五知己放工聚腳嘅好去處!😃
最鍾意系佢哋嘅港式Fusion小食,每次都忍唔住必叫:
🍗吐司雞
🍖炸卡津雞翼配腐乳醬
- 有6隻大雞翼,配上卡津同腐乳醬,炸得脆口到又入味
🥨黃金薯條
- 面層有滿滿嘅咸蛋黃,薯條又熱又脆,真係食到停唔到口!
嚟到呢度當然唔少得最出名嘅手工啤啦!🤩