2022-07-23 1099 瀏覽
香脆紫菜芝麻雞蛋仔 $25平時👧🏻👦🏽都係會食甜嘅雞蛋仔,但因為嗰日叫咗兩個甜既之後,覺得好似要叫鹹味黎中和下🤣出乎意料之外好味👍👍加左好多紫菜同埋芝麻,加上雞蛋仔有小小脆,食落有啲似鳳凰卷嘅味道😋😋成日食甜,不坊揾次試下叫鹹,都幾有驚喜香濃意大利黑朱古力雞蛋仔 $26俾我哋嘅時候啱啱整好👍仲熱辣辣同埋好脆😋😋每一粒都充滿住朱古力,好滿足🤣👍不過朱古力嘅味道唔算話好特別,而朱古力雞蛋仔又好多地方都有,所以建議專登入去食既話,可以試其他😌😌脆莎榛子朱古力格仔餅 $32嗰日個格仔餅冧咗😞😞 即刻比上一次食差好遠🥲不過朱古力醬係好味嘅,好香榛子味,而且加咗一粒粒嘅花生喺裏面,好邪惡🤣👍
香脆紫菜芝麻雞蛋仔 $25

香濃意大利黑朱古力雞蛋仔 $26

脆莎榛子朱古力格仔餅 $32
嗰日個格仔餅冧咗😞😞 即刻比上一次食差好遠🥲
2022-06-03 541 瀏覽
之前已經有bookmark呢間,個日去大埔終於去咗試😙小店係舊式商場嘅門口話都幾易揾到嘅🙌🏻唔知係咪個日係公眾假期所以人流都keep住幾多下✨🔸意大利黑朱古力雞蛋仔🍫$26雞蛋仔係涷咗先比你所以唔係熱辣辣😞而雞蛋仔係偏空心,朱古力分佈唔平均🫣中間先較多朱古力🍫個人覺得好普通,性價比一般🤥🔸香脆紫菜芝麻雞蛋仔 $25同樣都係涷咗先比你🤧但呢個相對較實心🙌🏻紫菜芝麻味道嘅特別😗分怖同樣都係好唔平均,中間先有😕邊邊係咩都冇搞到中間有d鹹🫠🔸整體黎講如果你係特登去食嘅話就真的不用了但你係附近想試嘅話都可以嘅😌

🔸意大利黑朱古力雞蛋仔🍫$26

🔸香脆紫菜芝麻雞蛋仔 $25

2022-04-09 377 瀏覽
💛金拱門蘋果餡格仔餅 $28雖然件格仔餅係要等一陣但完全worth囉格仔餅真係好脆 暖暖的🤗真係新鮮整起到蘋果粒真係精華🍎多到爆餡😍好爽口 粒粒好分明唔會糊過龍開頭我都好驚嗰種多汁到甜到漏嗰種似某記蘋果批但呢個真係剛剛好🥴啱哂嚐甜又唔想肥嘅我。。。🦔👉泰國肉鬆花生雞蛋仔 $24朋友唔太想有花生嘅存在 問有冇得走花生🥜又竟然可以!對味道黎講都無太大影響嘅🤪依然唔少肉鬆 新鮮整起嘅雞蛋仔就是又脆又香😋吹著涼風食呢啲深宵小吃特別有滋味xd

💛金拱門蘋果餡格仔餅 $28

。。。🦔

👉泰國肉鬆花生雞蛋仔 $24
外賣自取
2022-03-13 314 瀏覽
食第二次了✌🏻✌🏻✌🏻應該係香港最好食嘅雞蛋仔外脆內軟 比起岀面好多雞蛋仔足料爆漿朱古力🍫🤤 仲有流心效果唔會話太甜 用咗72% 所以有啲回甘好足料👍🏻 好脆口🤤下次想試其他味🤪佢地嘅waffle都好岀名
食第二次了✌🏻✌🏻✌🏻
好足料👍🏻 好脆口🤤
下次想試其他味🤪
佢地嘅waffle都好岀名
  • 香濃意大利黑朱古力雞蛋仔
今日同男朋友講好想食雞蛋仔,就決定嚟呢間小店幫襯吓🤗之前都食過幾次,覺得出品幾認真~雖然係小店,但對比起其他賣雞蛋仔嘅鋪頭,佢相對大間啲,門面裝飾都好搶眼!我哋今日叫咗原味香脆雞蛋仔 ($17)😚等咗大約5分鐘就有得食,好鍾意佢係用一個紙杯仔裝住,唔會用紙袋焗住啲濕氣搞到淋哂👍🏻一咬落去覺得雞蛋仔好脆,入面都有少少鬆軟嘅內層,飽滿啲更好~唔會太甜,而且都有好香嘅蛋味~食完真係好開心,好止到口痕😌店家有好多唔同味道嘅雞蛋仔同格仔餅,出面係冇見過嘅,有機會都可以試吓新嘢😌

原味香脆雞蛋仔

2021-11-17
5 分鐘 (外賣自取)
原味香脆雞蛋仔
2021-10-28 278 瀏覽
🎈#cathlife_yum 𝗧𝗮𝗸𝗘𝗮t𝗲𝗮𝘀𝘆𝗫 𝗙𝗶𝗿𝗧𝗲𝗮⛳️🚨大埔足料格仔餅🚨🌸漏餡格仔餅🌸 ════════════════════💨香港地道小食——格仔餅,要做都有傳統風味又要帶點新意,實在難得。要做到價錢不太貴,又要好食足料,真的提高了做生意的難度。現在少人入行,也愈難做。今次在大埔不近火車站的商場有一間黃到金亦落足料的格仔餅꧁••••••••••••••••••••••••••••••꧂🔸 原味格仔餅($̆̈2̆̈2̆̈)̆̈🌟餅底好脆😋☻︎最欣賞嘅係用紙盒加張牛油紙上碟,可以把格仔餅保持著脆口🌟厚底實心👍🏻☻︎真係食一個都飽曬,真材實料🌟好多醬🤤☻︎花生醬漏曬出來—————————————————————❌加一服務費❌訂枱服務.💞回頭指數:3.5/5💸人均消費:~HKD22
🚨大埔足料格仔餅🚨
🌸漏餡格仔餅🌸
════════════════════
今次在大埔不近火車站的商場有一間黃到金亦落足料的格仔餅
🔸 原味格仔餅($̆̈2̆̈2̆̈)̆̈
🌟餅底好脆😋
☻︎最欣賞嘅係用紙盒加張牛油紙上碟,可以把格仔餅保持著脆口
🌟厚底實心👍🏻
☻︎真係食一個都飽曬,真材實料
🌟好多醬🤤
☻︎花生醬漏曬出來
—————————————————————
❌加一服務費
❌訂枱服務
💞回頭指數:3.5/5
💸人均消費:~HKD22
2021-06-27 591 瀏覽
話說入大埔又點可以唔試下佢嘅美食呢🤩TakEateasy💛💛💛 🤎意大利黑朱古力雞蛋仔 $25 見到呢個好多人推介仲要係best seller!!!所以即刻要試吓佢先🤩原來佢係用意大利黑朱古力72% 仲要係放到每一格都有一粒🤤 即係每一啖雞蛋仔都會食到😍 即叫即整拎上手仲係熱辣辣🤤 影完相就即刻食啦 雞蛋仔外面好脆 朱古力又好香 食落唔會落好甜 都幾好食😋👍🏻 Best seller!!!!!!!佢仲有好多其他口味 好多都好吸引😍下次再黎試下其他味先得🤩
話說入大埔又點可以唔試下佢嘅美食呢🤩
TakEateasy💛💛💛

🤎意大利黑朱古力雞蛋仔 $25

即叫即整拎上手仲係熱辣辣🤤

香濃意大利黑朱古力雞蛋仔

Best seller!!!!!!!

佢仲有好多其他口味 好多都好吸引😍
下次再黎試下其他味先得🤩
香濃意大利黑朱古力雞蛋仔
2021-06-21 320 瀏覽
金拱門蘋果餡格仔餅🍎($32)這個已經是第二次吃了,超喜歡這個爆餡格仔餅!即叫即做,拎上手幾有份量,格仔餅塞滿了粒粒蘋果餡,未吃已經聞到香味,超吸引的。一咬落去,是熱辣辣有蛋香味的格仔餅,口感軟硬適中,還有飽滿香甜的蘋果餡,很幸福的感覺!雖然我更喜歡帶點酸味的蘋果餡,更多層次和沒那麼甜膩,但這個也不算很甜,兩個人分是絕對不邪惡的。90’s懷舊橙朱古力格仔餅🍊🍫($32)這個是第一次試,我本身自己都喜歡香橙朱古力味的甜點。原味格仔餅裏面塗滿橙朱古力醬,這個吃起來內外都是暖暖的感覺,朱古力和橙味都很濃很突出,味道是不錯的。不過我覺得這個醬太流質了,除了一面吃一面不斷滴出來有點狼狽,也覺得口感有點太單薄,有點像沾著橙朱古力醬吃窩夫而不是「夾著」的感覺,加上可能吃完飽滿的蘋果餡會覺得有點落差吧。如果是厚實一點的餡醬,類似Nutella的質感就好了。

金拱門蘋果餡格仔餅🍎($32)
這個已經是第二次吃了,超喜歡這個爆餡格仔餅!

金拱門蘋果餡格仔餅

90’s懷舊橙朱古力格仔餅🍊🍫($32)
90’s懷舊橙朱古力格仔餅
2021-06-13
金拱門蘋果餡格仔餅
雖然大埔唔多靚Cafe打卡,但就有好多又有人情味又好味嘅小食同良心小店🥰今次介紹嘅就係我其中一個最愛嘅街坊小店——位於寶湖電梯口嘅雞蛋仔同格仔餅﹗🥳連我爸爸媽媽都勁鍾意食😛可以男女老幼都啱。無論雞蛋仔定格仔餅都係即叫即整😝新鮮送上你手,所以要食好西就要先耐心等10分鍾左右啦~金拱門蘋果餡格仔餅 $32食朱古力又驚肥,食吓蘋果餡自己呃吓自己﹗呢個金拱門蘋果餡格仔餅次次買都飽晒餡咁💦真係正得太過份🌝而且唔會太甜,酸酸甜甜嘅好開胃😋而格仔餅都好足料,唔會好似食空氣咁,又做到外脆內軟喎🥺上面仲有薄薄嘅糖霜粉,食落口掂落脷嗰吓就更開胃😍

金拱門蘋果餡格仔餅 $32
2021-04-25 348 瀏覽
#大埔 數一數二嘅良心小店💛佢哋主打係賣 #雞蛋仔 同 #格仔餅仲要係即叫即做誠意十足👍🏻Menu上有14款雞蛋仔俾大家揀多款到真係唔知食邊款好搞到我超級唔好意思好彩店員無話我仲話慢慢嚟唔使急🙈最後我都係揀咗原味雞蛋仔同埋嗌咗2杯黑糖珍珠奶茶因為我覺得要睇一間餐廳好唔好食就應該試d最原始最簡單嘅嘢-原味雞蛋仔- $17一到手就已經feel到佢非常香脆聞落勁重蛋味食落之後就略嫌個內餡唔夠漿所以唔夠厚身無咗個種fluffy嘅感覺另外不得不提嘅就係佢個外表🤩佢整完出嚟之後都係金黃色而不是一般嘅咖啡色最後想講嘅係小店嘅裝修好多謝佢地仲堅持無忘記初衷同埋無懼害怕繼續播片段、痴memo紙、希望大家都可以支持落去因為 #我哋真係好中意香港 咖!
#大埔 數一數二嘅良心小店💛

而不是一般嘅咖啡色

最後想講嘅係小店嘅裝修

好多謝佢地仲堅持
無忘記初衷
同埋無懼害怕繼續播片段、痴memo紙、
希望大家都可以支持落去
因為 #我哋真係好中意香港 咖!
2021-04-17
5 分鐘 (外賣自取)
2021-03-11 386 瀏覽
真材實料良心小店💛❣️Meun上面好多味都好吸引🤤🤤對於有選擇困難症嘅小編揀食咩味都諗咗好耐😂🙈佢啲雞蛋仔格仔餅全部都係即叫即整㗎😻所以要等10-15分鐘左右⏳食嘅時候熱辣辣已經加哂分🔥💕-🍫香濃意大利黑朱古力($25)見佢貼住No.1🥇就揀佢先啦聽到個名已經覺得好邪惡🙈🤣食落罪惡感仲大🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫每一粒雞蛋仔入面都有朱古力😋而且濃濃嘅朱古力溶溶地🤎好正呀❣️❣️❣️
真材實料良心小店💛❣️
Meun上面好多味都好吸引🤤🤤
對於有選擇困難症嘅小編
揀食咩味都諗咗好耐😂🙈
佢啲雞蛋仔格仔餅全部都係即叫即整㗎😻
所以要等10-15分鐘左右⏳
食嘅時候熱辣辣已經加哂分🔥💕
🍫香濃意大利黑朱古力($25)
見佢貼住No.1🥇就揀佢先啦
聽到個名已經覺得好邪惡🙈🤣
食落罪惡感仲大🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫
每一粒雞蛋仔入面都有朱古力😋
而且濃濃嘅朱古力溶溶地🤎好正呀❣️❣️❣️
10 分鐘 (堂食)
2021-03-07 264 瀏覽
雖然午餐已經食得勁飽,但路過依然比呢間舖頭吸引,忍唔住要幫襯。座落喺小商場出入口,一幅吸晴嘅花花牆打卡一流。貼地嘅價錢,可以夠食飽兩個人嘅份量,媲美高級甜品店嘅美道👍🏻👍🏻👍🏻一份臻子waffle,皮脆內軟,好香蛋味奶味,臻子醬多到爆出嚟,質感又滑,唔會杰撻撻,又唔會太甜,非常滿意!套餐加嘢飲可以平啲,不過真係太飽!
座落喺小商場出入口,一幅吸晴嘅花花牆打卡一流。

套餐加嘢飲可以平啲,不過真係太飽!
2021-03-04 217 瀏覽
香濃意大利黑朱古力 $25雞蛋仔即叫即整 所以要等大約10-15分鐘 平日下午4點幾去好多人等緊 人氣十足!🤩 雞蛋仔食落真係好有蛋香同脆身 而且每粒有黑朱古力 食落有偏苦 好啱我口味 整體唔會太甜 非常高質 推介🥰評分: 9/10🌟——————————————————————-TakEateasy X FirsTeǎ (大埔)大埔寶湖道3號寶湖商場2樓227F號舖
香濃意大利黑朱古力 $25
評分: 9/10🌟
——————————————————————-
TakEateasy X FirsTeǎ (大埔)
大埔寶湖道3號寶湖商場2樓227F號舖
2021-02-23 184 瀏覽
“百香火龍龍井茶”($29)去完林村間cafe之後出返大埔突然醒起呢間賣雞蛋仔同茶飲嘅小店😆即刻開地圖行過去😝呢間小店正正就喺商場入口仲有大大幅靚靚打卡花牆超級顯眼易搵😆因為嚟之前已經食咗少少嘢所以淨係買咗呢杯人氣排名第一嘅百香火龍龍并茶睇個名已經知係由百香果,火龍果同龍井茶整成🤣杯茶特登做到有啲漸層嘅效果飲落清清甜甜好解渴☺仲食到好多百香果核同火龍果肉同埋飲飲吓先發現有成個茶包喺道😍夠哂真材實料☺
“百香火龍龍井茶”($29)

去完林村間cafe之後出返大埔
突然醒起呢間賣雞蛋仔同茶飲嘅小店😆
即刻開地圖行過去😝
呢間小店正正就喺商場入口
仲有大大幅靚靚打卡花牆
超級顯眼易搵😆
因為嚟之前已經食咗少少嘢
所以淨係買咗呢杯人氣排名第一嘅百香火龍龍并茶
睇個名已經知係由百香果,火龍果同龍井茶整成🤣
杯茶特登做到有啲漸層嘅效果
飲落清清甜甜好解渴☺
仲食到好多百香果核同火龍果肉
同埋飲飲吓先發現有成個茶包喺道😍
夠哂真材實料☺
2020-12-01 516 瀏覽
大埔數一數二好食嘅雞蛋仔格仔餅舖頭,仲要勁有良心!唔同味嘅雞蛋仔同果茶都試過~但印象最深刻嘅就係菠蘿果肉雞蛋仔 $23出去食開野都知,話咩味咩味,食落通常都冇真材實料。但佢哋嘅菠蘿果肉雞蛋仔就唔同!聞落已經聞到好香菠蘿味,食落仲要有菠蘿果肉,每一粒都有菠蘿果肉!!!本來只係拎嚟做個小食,結果係有驚喜!食到停唔到口,又唔會好甜,食落唔會覺得膩。而家外賣自取仲會有特價!大家真係要落力支持呢種好食既良心小店~~~
菠蘿果肉雞蛋仔 $23
外賣自取