餐廳: Tai O Lookout
資訊:

2024-01-01 468 瀏覽
大澳舊警署改建酒店內的玻璃屋餐廳,是到大澳必須來的景点,地方非常美麗動人。一般遊客都不容錯過。今日趁遊客少的時候,馬上到餐廳吃飯,佔上了玻璃旁的位置,慢慢欣賞美麗的海景。食品是不能錯過的!肉餅飯看來是普通之極,但肉餅新鮮,肉內加入大澳地道生曬的海鮮,即海味,由廚子調制味道,使人可以吃到大澳的海味,濃郁且美味。將普通西式餐廳的漢堡套餐在旁,隨即令包失色,且漢堡肉確不比美式漢堡肉汁多,就更感肉餅飯好吃。
食品是不能錯過的!
2023-12-30 77 瀏覽
到大澳遊玩,少不了一吃一翻,但說是大吃的罷,其實來大澳可以休閒且慢慢欣賞美麗海景,吃有特色的食品。來大澳由舊警署改建的酒店內餐廳便可以享受到。這餐廳在玻璃屋內,看海景特別舒服。食物有提供由大澳特產的海味而制作,美味獨有,不能错過。這肉餅飯的肉餅,將大澳的海鮮乾混入,提升了肉味更豐富了整个菜的味道,香煎將濃郁味加深,實在不能不吃。沒有点此菜的是可惜了!餐廳的漢堡餐當然不錯,但漢堡肉味不及香煎海味肉餅呢!況且漢堡肉汁亦不足。邊看美景邊吃着,是很值啊!
食物有提供由大澳特產的海味而制作,美味獨有,不能错過。
邊看美景邊吃着,是很值啊!
2023-11-21 513 瀏覽
T͎a͎i͎ ͎O͎ ͎L͎o͎o͎k͎o͎u͎t͎ ͎大澳文物酒店玻璃屋餐廳🪟平日下午三點嚟到 walk in直入店員安排我哋坐窗邊2人枱位置Afternoon Tea Set時段:☆彡炸魚薯條伴大澳蝦醬他他汁 $138薯條灑左微辣粉 幾野味炸魚香口但略嫌厚身 個醬食落同炒飯差唔多味但太少醬唔夠點🥲☆彡大澳一品炒香苗 $128本身以為會好淡茂茂 食落幾香 用左大澳蝦醬炒夾雜左蝦乾 菜心粒 雞肉 蝦仁一齊炒 飯粒分明 有驚喜+$10 熱伯爵茶+$10 紅樹林特飲問店員話係用左紫貝天葵調配 味道酸甜易入口*All prices are subject to 10% service charge📍大澳石仔埗街大澳文物酒店1樓

T͎a͎i͎ ͎O͎ ͎L͎o͎o͎k͎o͎u͎t͎ ͎

📍大澳石仔埗街大澳文物酒店1樓
2023-10-11
  • 大澳一品炒飯
  • 紅樹林特飲
食完糯米糍之後喺附近行咗一陣就行去大澳酒店參觀,酒店前身為大澳警署,翻身完之後靚左好多。影影下相開始落大雨,見酒店有餐廳所以就入去嘆個下午茶同避下雨。餐廳裝修好靚,如果唔落雨天花板打開遮光簾彩光度十足,仲可以望住海景 Chill 吓,而且用上木製傢俱,打造出悠閒寫意嘅用餐氛圍。餐牌價錢豐儉由人,如果以遊客區嚟講都算合理,因為喺市集閒閒哋食串串燒都要二十幾蚊。大澳蝦醬豬扒包配薯條 ($118) : 豬扒散發出微微嘅蝦醬味,鹹香味十足,而且都幾有誠意有兩塊豬扒,薯條點蝦醬亦幾有特色。炸魚薯條伴大澳蝦醬他他汁 ($138) : 炸魚外脆內嫩啖啖肉,蝦醬他他汁味道唔太濃烈,所以唔會蓋過魚肉嘅鮮味。
疫情期間就很想來到這間很出名的玻璃屋吃下午茶,只可惜當時因感染人士到訪過而暫時封閉。今日終於可以約到朋友來這邊吃午餐,享受美食之餘,也有一份遠離市區的寧靜。📍位置:由上船碼頭⛵️或巴士站🚏到酒店🏨,最少需要走二十分鐘,的確是很偏遠,不過值得來一趟,四處是歐式風格的街道和碼頭⛵️,並可乘電梯上到酒店,再上一層樓梯到餐廳。🏠環境:全棟以玻璃設計,透光度十分高,樓底高,天花掛有大鐵扇,左邊是卡座,並有一些大澳相展示,右邊是圓枱,最棒是落地玻璃窗邊的二人枱,有無敵海景,在藍天白雲的襯托下,這片窗景真是使人很放鬆😎,感覺完全可以坐在這邊一整天。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:可以加$70升級有湯、飲品和甜品。🥣餐湯:🍄蘑菇湯+餐包🥖🍄蘑菇味很濃厚,配餐包剛好。🫖餐飲:🌼洋甘菊茶一壺(熱)最近追求養生,所以大熱天都喝一壺熱茶,清香解膩。🍴大澳🦐蝦醬蝦🍤多士 $108四塊三角形多士配沙律🥗和蝦醬,多士三分之二是蝦餡,三分之一是方包,蝦膠很厚實,有淡淡的蝦膏香味,愈吃會愈鹹🤪,值得一讚是蝦醬拌沙律醬原來很好吃😋,多士反而正常水準。🍴大澳蝦醬🐽猪扒包🍔配薯條🍟 $138🍔豬扒包呈上時已切一半,這點挺有
🏠環境:全棟以玻璃設計,
透光度十分高,樓底高,天花掛有大鐵扇,
左邊是卡座,並有一些大澳相展示,
右邊是圓枱,

🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍽️午市:可以加$70升級有湯、飲品和甜品
🥣餐湯:🍄蘑菇湯+餐包🥖
🍄蘑菇味很濃厚,配餐包剛好。
🫖餐飲:🌼洋甘菊茶一壺(熱)
最近追求養生,所以大熱天都喝一壺熱茶,清香解膩。
🍴大澳🦐蝦醬蝦🍤多士 $108
四塊三角形多士配沙律🥗和蝦醬,
多士三分之二是蝦餡,三分之一是方包,蝦膠很厚實,
🍴大澳蝦醬🐽猪扒包🍔配薯條🍟 $138
🍔豬扒包呈上時已切一半,這點挺有心👍,很方便分享。豬扒是蝦醬煎香過,所以鹹香十足😋,配蕃茄、生菜🥬和麵包🥯,挺配合,👍這個是值得推介,而且薯條點蝦醬很棒😏。
🍮甜品:🫐藍莓慕絲
這杯份量少但賣相不錯,果味足而口感綿滑。

⭐️總言之,😂環境優勝於食物,值得來打卡,飯後如有時間,還可以參加3點的導賞團,了解這間大澳酒店的歷史,完滿地結束這一天行程。
2023-06-13
  • 大澳蝦醬🐽猪扒包🍔配薯條
2023-05-07 863 瀏覽
食物中融入咗大澳的傳統美食-蝦醬環境清幽,望住靚靚嘅風景食嘢,嘢都好味啲 炸魚薯條配大澳蝦醬他他汁 Tai O style fish & chips 🍟 炸魚香脆可口, 無雪味,薯條熱辣辣好脆口,蝦醬他他汁我覺得似係淡味嘅蝦醬,如果唔鍾意食嘅都可以用啲檸檬汁 !紫貝天葵芝士餅 mountain begonia cheesecake 濃郁的芝士味,口感豐富!濃而不膩 大澳蝦醬豬扒包配薯條 pork chop bun with shrimp paste and country fries豬扒夠Juicy 又夠淋 ,配埋蝦醬!感覺好特別,但唔係人人都接受到😂😂紅樹林特林 - 即係紫貝天葵,酸酸甜甜嘅口味,幾好飲
食物中融入咗大澳的傳統美食-蝦醬

環境清幽,望住靚靚嘅風景食嘢,嘢都好味啲

濃郁的芝士味,口感豐富!濃而不膩

紅樹林特林 - 即係紫貝天葵,酸酸甜甜嘅口味,幾好飲

2023-02-04 1186 瀏覽
來到大澳 "Tai O Lookout" 試試下午茶☕️餐廳以玻璃屋設計,樓底和透光度高,感覺舒適寫意🎶還有鋼琴助陣🎹🎵🎼以西餐烹調出大澳美食地道特式🍽大澳蝦醬猪扒包配薯條🦐🍟配搭特別~原來薯條點蝦醬可以咁好味㗎👍😋紫貝天葵芝士餅🧀🍰味道酸酸甜甜🤗紅樹林特飲🍹清熱解渴😶‍🌫️
來到大澳 "Tai O Lookout" 試試下午茶☕️

以西餐烹調出大澳美食地道特式🍽

紫貝天葵芝士餅🧀🍰味道酸酸甜甜🤗

紅樹林特飲🍹清熱解渴😶‍🌫️

• 大澳蝦醬豬扒包配薯條
特登為玻璃屋餐廳🍴而來果然無令我失望如果兩個人去都可以幾浪漫💕對住個大海食到充滿風味一餐玻璃屋座立於海邊《大澳一品炒香苗》$1xx大幾隻大蝦🍤 賣相都唔太差因為見其他人推介所以試左👍👍都係好食的《大澳蝦醬多士》$1xx值得一讚的有四件炸多士好有口感而且熱辣辣上碟👏🏼個蝦醬唔會太鹹《大澳蝦醬豬扒包配薯條》$1xx上碟旁邊會有大澳蝦醬比你點應該係同一個蝦醬,似沙律蝦醬咁仲有好多薯條 都幾好味😋其實當日我哋係年初四去都有新年餐牌但我哋無叫到😄
特登為玻璃屋餐廳🍴而來

值得一讚的有四件炸多士好有口感
而且熱辣辣上碟👏🏼個蝦醬唔會太鹹

《大澳蝦醬豬扒包配薯條》$1xx
上碟旁邊會有大澳蝦醬比你點
應該係同一個蝦醬,似沙律蝦醬咁
仲有好多薯條 都幾好味😋

其實當日我哋係年初四去
都有新年餐牌但我哋無叫到😄
2023-01-25
2023-01-14 1856 瀏覽
隨心出發 走到舒適餐廳 起初仲完全包場添🤣✅靚景玻璃屋玻璃屋頂設計 樓底高 透光度亦高 仲望到海添 拍拖坐室外應該幾chill😎✅風味午餐餐廳以蝦醬 䶢魚 紫貝天葵等 地道食材入饌 其實期望不高 但當日揀既意外都岩口味😍 我地食左👇🏻🍴脆香大澳蝦醬雞翼🍴大澳一品炒香苗🍚(即係炒飯)🍴公司三文治🥪三文治幾好味😋 如果搭配既薯條🍟脆香啲更好🍴紫貝天葵芝士餅呢個最有驚喜 紫貝天葵整成既汁 微酸 同芝士餅好夾 開胃解膩✅斜坡升降機🛗第一次坐呢種斜上斜落既升降機 大家都感覺新奇👏✅有廁所🚽🤣設有殘廁同男、女廁 衛生正常啦 一定好過附近公廁✅活化建築餐廳位於酒店🏨 內 而酒店則由建於1902年既舊大澳警署活化而成 翻新後建築仍保留文化特色 具有濃厚殖民地色彩 食以外仲可以考慮住下😝✅順便行山之旅食飽放完水 行返出去無耐就係 虎山觀景台 登山🧗‍♀️起點 我地都黎個 親子BB級行山 一個鐘唔駛登頂加折返啦🙌
隨心出發 走到舒適餐廳 起初仲完全包場添🤣

✅靚景玻璃屋

✅風味午餐
脆香大澳蝦醬雞翼

🍴脆香大澳蝦醬雞翼
大澳一品炒香苗

🍴大澳一品炒香苗🍚(即係炒飯)
公司三文治

🍴公司三文治🥪
三文治幾好味😋 如果搭配既薯條🍟脆香啲更好
紫貝天葵芝士餅

🍴紫貝天葵芝士餅

✅斜坡升降機🛗
第一次坐呢種斜上斜落既升降機 大家都感覺新奇👏

✅有廁所🚽🤣
設有殘廁同男、女廁 衛生正常啦 一定好過附近公廁

✅活化建築

✅順便行山之旅
2023-01-14
脆香大澳蝦醬雞翼
大澳一品炒香苗
紫貝天葵芝士餅
————————————————————————Tai O Lookout 地址:大澳石仔埗街大澳文物酒店1樓入到大澳直衝這家wishlist餐廳,排了大概半小時才入座,在全採光的裝修下遠離市區的寧靜,食物不算太高質素但此情此景深得我心😌🟠推薦食物 Recommended 🔹大澳一品炒飯($98):蝦乾炒飯新鮮熱辣,加了蝦醬不會太鹹,飯粒粒粒分明🔸紅樹林特飲($48):充滿大澳特色,賣相十分吸睛,主要是蘋果汁和檸檬汁的味道,價格偏貴🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹無 No🟠員工 Waiters還ok🟡環境 Environment 全採光的設計更推薦daytime來🟠總評分Overall (7/10)💰$150/person#ezukokofood #ezukokotaio #ezukoko大澳#ezukokowestern #ezukokocafe #ezukoko西式#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #大澳餐廳
————————————————————————

🟠員工 Waiters
還ok

🟡環境 Environment

全採光的設計更推薦daytime來

🟠總評分Overall (7/10)

💰$150/person

大澳一品炒飯
  • 紅樹林特飲
2022-12-02 866 瀏覽
今日叫左兩碟食物,一碟大澳一昂炒香苗,基本上系一碟普通炒飯,有雞有蝦同d老菜粒,仲要個樣唔係好新鮮,而家咩價錢,真係唔係幾抵,另一碟大澳蝦醬豬扒包配薯傔,豬扒又係一般,都唔夠熱,薯條就可以,地方係唔錯嘅,如果唔洗等位就可以
2022-11-20 611 瀏覽
宅酒店包晚餐 本來冇乜期望, 食落又有意外嘅驚喜, 分量好足 ,質量都唔錯, 就算唔係宅酒店, 藜呢度鋸扒,享受下寧靜嘅島嶼風情 ,確係一流享受。 環境💥💥💥💥💥用木同玻璃打造嘅 餐廳 純樸又不失精緻 採光度充足 餐廳座位寬闊 有一部鋼琴 自動彈緊好好聽嘅音樂食物💥💥💥💥💥餐廳提供full set 晚餐, 頭盤有大蝦凱撒沙律, 羅宋湯加麵包 ,加一碟芝士粉搽麵包 ,主菜係巨型西冷扒 ,焗薯, 新鮮雜菜伴碟, 甜品有藍莓芝士餅 ,朱古力mousse蛋糕 ,跟住仲有飲品, 分量非常充足。服務🌹🌹🌹🌹🌹餐廳服務一流 ,每次上菜都清楚講出菜式名稱, 收碟時都係輕輕手腳 ,不打擾寧靜的環境, 感覺服務細心周到, 見到未食完啲食物會問清楚先至會收拾。這次用餐感覺非常好, 一定有再光顧的時候。👍
環境💥💥💥💥💥

食物💥💥💥💥💥

服務🌹🌹🌹🌹🌹
這次用餐感覺非常好, 一定有再光顧的時候。👍
  • 大澳紫貝天葵芝士餅
2022-11-09 337 瀏覽
宅酒店, 宅假期的早晨 ,坐在餐廳窗邊的位置 ,看著大澳美麗的湖光山色 ,鱗光閃閃 ,秋風送爽 。一杯香濃的咖啡, 一份豐富多彩的西式早餐, 開始了水鄉大澳遊的一天。木造的餐廳 ,典雅淳樸 ,光潔明亮 ,客人都是靜悄悄地享受住水鄉的寧靜 ,水鄉的美色。餐廳侍者服務周到, 專業細心, 無論介紹餐單 ,上餐和飲品 ,都是輕聲細語 ,輕起輕放,不打擾寧靜的環境。歐陸式早餐非常豐富 ,有雞肉腸 ,煙肉 火腿 ,兩隻蛋 ,藍莓乳酪 ,麵包籃 ,水果盤 ,份量多到食唔曬 ,還有香濃的咖啡, 飲完可以再添。 窗外的飛鳥, 蝴蝶 ,盛開的鮮花 🌹,翠綠的樹木 🌴,溫暖的秋日太🌝, 和熙的秋風 ,伴著我們 靜靜地享受上天的恩慈。 早餐從八點開始 ,可以食到十一點, 多麼愜意的早晨。 香港真是福地 ,有美景 ,有美食, 還有美好的天氣, 完善的交通 ,讓我們可以盡情享受。🥰

• 大澳紫貝天葵芝士餅
2022-10-24 705 瀏覽
大澳呢個地方我真係好鍾意,有漁村風情,歷史建築,文青咖啡店,最美日落。位於大澳文物酒店嘅餐廳係古蹟,係玻璃屋,但一啲都唔古老,感覺好似去咗旅行咁,完全見唔到高樓大廈,身心舒暢。下午茶時間去到,平日嘅下晝都幾多人,玻璃屋頂,傳統吊扇,紙餐墊係大澳嘅cute 板手繪地圖,下午茶餐選擇都幾多,我哋三個人叫咗一個豬扒包,一個炒香苗,另外仲有一個蛋糕餐飲有紅樹林特飲我問係咩佢話原來係紫貝天葵🍹嚟到大澳當然要食下蝦醬,用上蝦醬嘅豬扒包味度唔算濃,切開咗兩份,配個薯條。炒香苗其實即係炒飯,有雞肉,蝦,菜心再配上蝦醬,食落去口感就唔似炒,無炒嗰種乾身同香味,不過味道都ok的紫貝天葵蛋糕同一般Berry嘅cheese cake差唔多味。

餐飲有紅樹林特飲我問係咩佢話原來係紫貝天葵🍹

2022-10-12
2022-10-09 637 瀏覽
雖然今年大澳冇公開搞花燈節,但係都好有節日氣氛,超多打卡地方。一路影相打卡,一路行入去,最後去到海邊。行入黎嗰時都見到冇乜選擇,所以去咗大澳文物酒店睇下,好彩佢間餐廳仲有開。環境係古蹟,已經好舒服,仲播埋鋼琴音樂,更加relax。可能係中秋節,餐廳冇乜人,可以靜靜地享受。我地叫咗大澳一品炒香苗,同埋fish & chips. 兩樣都好好食,而且都好有特色,有咗大澳既蝦醬做調味。飲品方面,就要咗紅樹林特飲,個顏色好sharp,好吸引,但味道一般。大澳一品炒香苗,賣相同一般炒飯差唔多,但用咗蝦醬調味,可以一試。Fish & chips,炸得好香口,尤其係個醬,好好食。食到一半,個醬就食曬,要再refill 。紅樹林特飲,依個環境同音樂,係要配番杯特飲,享受一下。最後,仲送咗碗湯圓俾我地應下節,人月兩團圓。食完晚餐,就再出去睇花燈,夜少少睇,花燈仲靚咗。整體而言,食物有大澳特色,不過水準一般。但係個環境就滿分,絶對值得去。
一路影相打卡,一路行入去,最後去到海邊。

環境係古蹟,已經好舒服,仲播埋鋼琴音樂,更加relax。
可能係中秋節,餐廳冇乜人,可以靜靜地享受。
我地叫咗大澳一品炒香苗,同埋fish & chips.
兩樣都好好食,而且都好有特色,有咗大澳既蝦醬做調味。
Fish & chips,炸得好香口,尤其係個醬,好好食。
食到一半,個醬就食曬,要再refill 。

紅樹林特飲,依個環境同音樂,係要配番杯特飲,享受一下。

最後,仲送咗碗湯圓俾我地應下節,人月兩團圓。
食完晚餐,就再出去睇花燈,夜少少睇,花燈仲靚咗。

整體而言,食物有大澳特色,不過水準一般。
但係個環境就滿分,絶對值得去。

2022-09-10