2014-08-11 5520 瀏覽
今日約了一位正在放暑假的老師媽媽和一位FULL TIME MOM, 所以避開繁忙午飯時間, 約在2時在此餐廳吃LATE LUNCH。約會早一星期我致電餐廳想訂檯, 可惜餐廳不接受訂檯, 理由是LUNCH HOUR過後不知客人何時交檯, 就算訂了檯都可能要等。其實感覺有點怪怪的, 客人致電訂檯都只是想有個預算, 如果訂了檯即使到達後要等一等才能安排入座, 這個我是理解和接受的, 但現在職員表達到好像LUNCH HOUR過後可能連一張檯都不會埋單, 這有點說不過。不過算了, 我還是準時到達餐廳攞飛罷, 最終等了5分鐘便安排入座。磨菇湯有豐富的磨菇粒, 喝完一碗很有衝動想ENCORE。這次LUNCH我們吃了3句鐘, 由於自助沙律吧的關係我們吃完MAIN COURSE後REFILL又REFILL吃沙律, 媽媽們大談湊仔經, 好不暢快。環顧四周, 餐廳在NON PEAK HOUR仍能保持六成以上的滿座率, 而且餐廳在APM已經營超過5年, 能屹立不倒, 相信是餐廳努力的成果。由於我不能吃未煮熟的食物, 所以這份三文魚要求全熟, 餐廳能滿足我的要求而且三文魚不會因全熟而失去肉質的水份, 亦不"鞋"

磨菇湯有豐富的磨菇粒, 喝完一碗很有衝動想ENCORE。
磨菇湯
自助沙律
由於我不能吃未煮熟的食物, 所以這份三文魚要求全熟, 餐廳能滿足我的要求而且三文魚不會因全熟而失去肉質的水份, 亦不"鞋"。
慢煮三文魚配薯絲 $108
牛扒 $128
侍應的服務也不錯, 為我的熱檸檬水REFILL熱水。
最後我們還追加甜品, 試了CHOCOLATE MOOSE 和 CHEESE CAKE, 兩個甜品都做得出色, 特別CHOCOLATE MOOSE 口感細滑。是次的午餐我們都非常滿意, 能在優雅的環境下慢慢品嘗有水準的食物, 談天說地, 是人生一大樂事也。
2014-08-08
5 分鐘 (堂食)
2014-08-11 5745 瀏覽
Two satisfaction in a single venue XDMeeting a friend for leisure talk. I wanna drink but I also wanna hv dessert. Went to this restaurant and ordered sangria & creme brûlée eventually.Sangria juz so-so but the dessert tasted good! There were two extra spoons holding the pudding in choco flavor!!!!  Fruits were fresh and it was not too sweet. Good for gals.

2014-08-10
$100 (宵夜)
同朋友約左食飯,但係又無訂位,walkin呢度,坐出面啲高枱就唔洗等位!雖然會熱少少,不過都無咩所謂!我地叫左個1·青醬和牛意粉 : 和牛熟度岩岩好,又林又香,青醬意粉亦好野味2· 芒果大蝦沙律 : 基本嘢,芒果夠甜,蝦夠爽3·香腸拼盤 : 一次過食咁多款腸,好滿足呀!扭綸堡腸最好味不過,唔知係唔係忙得滯,狂舉手都無人理!跟住果頭叫佢比水,果頭又唔記得,寧願抹枱都唔比水…真係唔明不過如此為嘢食黎,都值得黎嘅

我地叫左個

2· 芒果大蝦沙律 : 基本嘢,芒果夠甜,蝦夠爽

不過如此為嘢食黎,都值得黎嘅
  • 和牛青醬意粉
  • 芝士豬肉腸
2014-07-05 6316 瀏覽
東九龍少有既有質素餐廳,環境舒適,可惜用餐時間短,要8點半還枱。食物方面,沙律菜新鮮,配以黑醋及橄欖油,清新之選。雜腸拼盤,德國菜既主角。每款腸都幾好味,特別芝士腸,一切開有些少芝士流出黎,好香。鵝肝牛柳石頭鍋飯個汁好好味,加上鵝肝油脂香味及牛柳,連減肥既我都忍唔住食晒,最後連飯焦都掃埋。鱸魚配蛋白味道相對一般,魚味欠奉。加上用美酒通行證換既餐酒,成餐起碼有80分。能夠成為我既食堂,除左食物質素,環境,服務優之外,另一個原因係做左king parrot group會員,用餐有85折。
食物方面,沙律菜新鮮,配以黑醋及橄欖油,清新之選。
鱸魚配蛋白味道相對一般,魚味欠奉。
加上用美酒通行證換既餐酒,成餐起碼有80分。
  • 鵝肝牛柳石頭鍋飯
好在時間尚早,6點未夠WALK-IN,否則就FULL BOOKING要等位原本以為可以試下新一點的外國菜,點知見到餐牌先知又係KING PARROT GROUP的集團食肆,好失望 ! 佢同king ludwig的分別是,多了其他所謂歐洲菜,例如意大利、英國等多國菜。我們簡單點了1. 青蘋果芒果乳酪沙律賣相很討好,味道是當晚最突出及出色。青蘋果片用芒果乳酪汁混好,一層一層的叠好,周圍用提子干及合桃裝飾,配合食好香,唯溫度可以再凍一點 !!2. 波子牛肉豬肉腸以為是分開牛肉腸同豬肉腸,但我們試左發覺係同一樣味道的,究竟係佢比錯左,定其實佢係牛豬混合的腸、還是基本上兩隻腸都係同一樣味道 ???3. 牛肝菌白汁意粉這個蠻普通的,食到最後一口的牛肝菌先食到真正牛肝菌的味道,其他同食秀珍菇無分別....二人埋單,$380左右當晚係父親節,我倆都有小禮物贈送,但無機會拍即影即有相片....

我們簡單點了
1. 青蘋果芒果乳酪沙律

2. 波子牛肉豬肉腸

3. 牛肝菌白汁意粉

二人埋單,$380左右

2014-06-15
2014-05-25 9653 瀏覽
在觀塘,以星期六日來說,APM外的餐廳很多沒有開門,只好到APM找一找,今回去了Table 18!麵包條我認為是過了期或者開封太久,怪怪的味道。牛扒薯菜($208)牛扒大大片,上面有一片牛油,咬下去十分香口。有肉汁在口中溢出,令人興奮!最喜歡有小小隻的小甘荀,香甜!值得一吃是薯條,炸得剛好,十分可口,我們還叫侍應為我們增添茄汁!牛扒薯菜的醬汁!麵包咖哩雞($98)是一個十分飽肚的選擇!咖哩雞置於一個麵包內,當吃完咖哩雞,沾有咖哩汁的麵包都可一一慢慢吃!咖哩是馬來西亞口味,含有椰汁的。咖哩伴有青椒、洋蔥,佐飯可是一流的!一邊吃,旁邊有客人生日,男侍應唱生日歌,歌聲動人,令我不禁看一看!下次可以回來
麵包條我認為是過了期或者開封太久,怪怪的味道。
牛扒薯菜的醬汁!

下次可以回來

題外話/補充資料: 1/ 用膳時間大約一小時,便要交回。 2/ 有Happy hour,有酒類提供。
2014-05-24
  • 牛扒薯菜
  • 麵包咖哩雞
2014-04-16 11323 瀏覽
今日去呢間食,2人唔冼等位!食咗個農夫湯,都好多料,但唔太吸引,食咗波子腸,唔抵食,得4粒,要$108,見到枱枱都食燒豬手,我都叫反隻,幾好味,有酸菜呢個最good,再食叫多個墨汁意粉,唔夠香,意粉有口感,最唔好就係冇services 叫咗好多次先有人落單,問有咩甜品,叫我自己出門口睇!
用餐優惠
信用卡優惠
2014-04-05 11865 瀏覽
是日約了朋友們到觀塘,便順理成章又到Table 18 吃晚餐。(其實是我一直對它的黑松露蘑菇湯念念不忘~ )我們一行五人,點了我極力推介的黑松露蘑菇湯、parma ham pizza、德國咸豬手跟紐倫堡腸(六條),另外點了4杯Mocktail。黑松露蘑菇湯依舊美味,每啖都能吃到蘑菇顆粒加上淡淡黑松露的香氣,味覺、嗅覺都滿足了。這是一個令人心情愉快的湯,為之後的餐點作點綴。再來是4杯Mocktail先上桌:Rocky Mountain:朱古力味頗淡,味道普通。Banana Split: 名字是香蕉為主,但沒甚麼香蕉味,菠蘿味反而比較特出。Apple Refresher: 以蘋果為主調,甜味不重,味道清新。好喝~ Sunshine: 芒果、荔枝、菠蘿混合以成的果汁,甜味頗重,荔枝味較特出。好喝~ 到餐點上桌,紐倫堡腸配上酸菜,香腸的味道不過不失,比較欣賞那酸菜,不會太酸,味道適中,能幫忙食物提味,而且有上癮的感覺,我整餐都不停在吃酸菜。Parma Ham Pizza: 味道配搭很好,蕃茄味道濃郁,最棒是加上Parma Ham咸香提味,好好吃~而且厚薄適中,加上小蕃茄及火箭菜的清新配菜

這是一個令人心情愉快的湯,為之後的餐點作點綴。
再來是4杯Mocktail先上桌:

Rocky Mountain:朱古力味頗淡,味道普通。
Parma Ham Pizza: 味道配搭很好,蕃茄味道濃郁,最棒是加上Parma Ham咸香提味,好好吃~而且厚薄適中,加上小蕃茄及火箭菜的清新配菜,不會很膩口。
這次推介朋友點德國咸豬手,因為真的很好吃,外皮香脆,肉質鮮嫰彈牙。我還很喜歡它配菜的薯條,屬於是比較厚身的薯條,新鮮炸起熱辣辣,外脆內綿,而且調味很香。
本來還點了黑椒蘑菇牛小排飯,但吃完所有東西都還沒來,所以取消了。
題外話/補充資料: 會員卡85折優惠
2014-04-01
35 分鐘 (堂食)
  • 黑松露磨菇湯
2014-04-03 9461 瀏覽
本身無留意呢間餐廳 經過又見到甘多好評咪試下 睇左第一次出食評 因為係比呢度甘多個笑哈哈吸引左去食 覺得有啲中伏入到去環境幾好 幾靚 其實幾適合傾計木台之間都幾有距離 私隱度幾高木台夠大 擺多幾碟食物都唔怕無位 岩曬大食既我地睇完menu先知係德國菜都開始有中伏既感覺因為係香港都幾難搵到有質素既德國菜 餐前包:兩條麵包條唔夠脆 要問先有欖油黑醋其實如果甘無heart餐前包都做唔好就直情唔好比磨菇鵝肝多士鵝肝完全overcooked 感覺係完全曬左舊肝同香草磨菇完全唔夾 龍蝦湯 龍蝦肉得一舊 似係好多人以為幾高級既龍蝦仔 不過都算幾好飲 性價比可以接受Ribs of 6 pieces幾多肉 不過overcooked 同配既薯條太硬太實身 德國菜但純粹配茄汁 有啲失望 但係 呢個尚算抵食鐵板牛仔扒焗飯竟然無得request牛仔扒要medium  一定要全熟 其實都無咩所謂黎到碟飯係用普通白米 加上一個茶記常見既黑椒汁 連從來唔浪費食物既男友都頂唔順呢個茶記飯 食左兩啖就停手 其實好浪費 但真心食唔落甘差既飯原本仲未飽仲想食其他野 但見到鵝肝同個飯甘既質素 呢餐食小啲當keep fit埋單
本身無留意呢間餐廳 經過又見到甘多好評咪試下
鐵板牛仔扒焗飯
竟然無得request牛仔扒要medium  一定要全熟
其實都無咩所謂

埋單 呢一餐5百幾蚊
雖然唔係貴 服務質素幾好 但係如果得果幾度dishes好味 其他就唔見得人 呢啲甘既質素埋單500 係真心失望

食野 最緊要開心
2014-04-02
  • 酥皮龍蝦湯
2014-03-29 8709 瀏覽
25/3/2014 Tuebook左6:45pm,留枱10分鐘,用膳有時限,8:30要交枱跟友人聚餐,座位安排喺最入面既房間,感覺上好似VIP,環境一流!waiter先送上長長面包條cheese cake 不過不失,唔會太漏三文魚PIZZAyummy! 份量夠3人食(女仔)煙肉野菌溫泉蛋卡邦尼綠茶幼麵 HK$98 呢個大家一致讚好! 有忌廉creamy香味,又有綠茶清新味!雜錦小食拼盤 HK$92蘑茹雞肉腸,燒豬仔骨,炸蒜香蝦,香辣雞中亦,脆洋蔥圈。呢個唔抵食,份量少! 味道一般~環境好靚~
25/3/2014 Tue

waiter先送上長長面包條

cheese cake 不過不失,唔會太漏
三文魚PIZZA

yummy! 份量夠3人食(女仔)
煙肉野菌溫泉蛋卡邦尼綠茶幼麵 HK$98

呢個大家一致讚好!
有忌廉creamy香味,又有綠茶清新味!
雜錦小食拼盤 HK$92
蘑茹雞肉腸,燒豬仔骨,炸蒜香蝦,香辣雞中亦,脆洋蔥圈。
呢個唔抵食,份量少! 味道一般~
環境好靚~
2014-03-25
  • 煙肉野菌溫泉蛋卡邦尼綠茶幼麵
2014-02-26 9966 瀏覽
買左佢旗下集團VIP,自此就成日去食佢地開的餐廳,上次吃完德國餐廳,今次又來同樣係德國菜的Table 18~Table 18比德國餐廳菜式多好多,而且價錢親民一點~我地叫左德國咸豬手、蘑菇牛肉飯、蘑菇忌廉湯、酥皮龍蝦湯,仲有VIP送左個香腸薯餅~我選左蘑菇忌廉湯,個湯加左少少黑松露,個香味好濃而且成個層次好豐富~個湯真係好好飲!另外送個個香腸薯餅超級正,個薯餅好脆好香而且香腸都好好味~蘑菇牛肉飯都好正~而重點係呢度個德國咸豬手比德國餐廳的皮脆而且香口好多~如果下次再食德國菜,我會選呢間!
Table 18比德國餐廳菜式多好多,而且價錢親民一點~

• 蘑菇忌廉湯
  • 蘑菇牛肉飯
2014-02-20 9055 瀏覽
朋友問可否要另一張檯waiter話唔可以朋友 very suprised, asked, 'Why?'waiter: hmmm... 公司規定...咿咿哦哦九唔搭八...食食下有個promotor 過嚟sell叫佢擺低同朋友研究下發覺同promotor 講嘅嘢同張嘢有出入梗係叫人叫佢個同事番嚟點知叫咗兩次, 係兩次!!!等咗半粒鐘 with people waiting outside...唔見咗影...忍唔住叫賣單出門口嗰陣其實個promotor坐喺門口??!!!!???!!!…另一樣嘢最嬲就係話湯要extra hot佢話即叫即整咁ok la落咗單三分鐘後湯即上好似有被騙感覺收嘢又唔問食哂未其實未食哂仲有三文魚剩..竟然收咗斟水, 一杯斟一杯唔斟...歐洲式腸仔薯蓉有粒not suppose to...腸仔quite nice!!!chicken quesadilla整得麻麻嗰兩邊少餡到爆亦好咸又辣三文魚天使麵this one is good煙三文魚粒 very nice天使麵亦彈牙波菜蜆仔湯蜆仔味濃quite nice唔夠熱囉
朋友問可否要另一張檯
waiter話唔可以
waiter: hmmm... 公司規定...
咿咿哦哦
九唔搭八...
食食下有個promotor 過嚟sell
叫佢擺低同朋友研究下
點知叫咗兩次, 係兩次!!!
唔見咗影...

湯即上
好似有被騙感覺

收嘢又唔問食哂未
其實未食哂
仲有三文魚剩..
竟然收咗

斟水, 一杯斟一杯唔斟...

歐洲式腸仔
薯蓉有粒
not suppose to...
腸仔quite nice!!!
chicken quesadilla

蜆仔味濃
quite nice
唔夠熱囉
2014-02-18 7850 瀏覽
情人節選擇跟女友到Table 18 食半自助午餐,每一次食都依然回味無窮!半自助午餐只能夠平日中午才能食,所以不到放假也吃不到!半自助午餐最正的地方是可以不停吃到好幾款Salad,上一次便能吃到我最喜歡的大蝦Salad跟Parma Ham!除了半自助Salad外,頭盆和Main Dish都好正!先說湯,今天吃的竟然是西蘭花湯,非常特別,只能說好有西蘭花味道,夠料同感覺不太油!Main Dish就叫了Smoke Salmon 和鴨胸Risotto。女友稱Smoke Salmon煎得很好,“外脆內軟”,很少熟Salmon仍保持著適當的濕度和口感。另外鴨胸Risotto都好味道,Risotto本身不太油,但是鴨胸的肉感和新鮮比Salmon還差一點點。要留意的是,餐飲千其不要叫咖啡,除非你喜歡苦不堪言的感覺吧!
2014-02-14
慶祝紀念
情人節
2014-01-20 6787 瀏覽
是咁的,這天K先生因工作考牌名落孫山感失意,本小姐安慰此人陪他吃一餐解愁飯😆是次k先生帶我到此店享用晚餐,環境浪漫燈光昏暗,可我帶著只想吃的心情來到,不理會k先生的訴苦,只掛著看餐牌😆😆😆 其實邊看邊聽蟹肉通粉卷,很多什菌,蟹肉太太太少,用通粉卷起,口感味道不錯,不過討厭白汁。蘋果比較遲來,侍應姐姐聽到k先生呻遲來,即刻解釋原因,謝謝侍應的用心!一看到高高的青蘋果塔,真的很開心,因為廚師用心一片一片放好,而且不是用其他穿起,浸在芒果汁中,不過是芒果汁沒有乳酪又太甜,餐牌用的字眼有點欺騙成分,不過味道清新減油膩,整體是正面感多😍。煎比目魚煎得比較耐,K先生喜歡,我卻不喜歡,大家口味不同,一樣分成兩碟,因為另一是醬汁,我以為是白汁一堆,原來侍應姐姐解釋是用汁炒什菌加蛋白,味道非常好,不過始終是白汁,我只挑了蛋白什業吃,混在魚送進口,感覺比較有層次,但k先生比較只吃淨魚扒。再點了兩杯,一杯是berry juice fresh mint strawberry soda water honey 混合物,我覺得太甜 mint可以壓一下引出mint 味來,另一杯是藍色cocktail k先生說味道普

再點了兩杯,一杯是berry juice fresh mint strawberry soda water honey 混合物,我覺得太甜 mint可以壓一下引出mint 味來,另一杯是藍色cocktail k先生說味道普通

埋單458左右,氣氛一流,食物不錯,最重要是自己點自己喜歡的菜色,有時好評如潮,再拉到最底一看是試食活動的食評,即時令我對有關餐廳想試試的意欲大大降低。有好有壞才會知道大眾的喜好評語是否中肯有沒有被伏的感覺。
2014-01-15
2014-01-15 6403 瀏覽
食呢餐之前完全唔知佢係食乜男友話要紀念日慶祝,所以神神秘袐咁帶我黎apm 呢個話係餐廳驟睇黎落只係一個普通既bar..出面有吧枱,高身椅.唔鐘意入面安靜既餐廳可以約埋三五知己黎..飲番杯..吹吹水..亦可平日無乜人..侍廳安排我地坐window side 既4人位景觀對著觀塘地鐵出口..望著出面車水馬龍既人流就覺得呢刻自己都慢落黎..人唔多..而且都夠靜論環境:有滿分跟著就係主菜:bf 一早搵好料,呢到d 意大利素菜雲吞,雞翼,龍蝦湯,都好正其實睇到餐牌..價錢真係嚇左一跳埋單共5xx而且略嫌侍應過份貼心...上菜速度快..收碟速度更快跟著雞翼太辣..我辣到咳左好多聲..侍應要叫先到主動加水..略欠主動其實呢個級數既餐廳..實在唔會主動sale 客...竟然主動sale 今期d 生蠔好得!?咁做實在降左幾班菜式不過不失..還有進步空間...侍應服務態度可再改善不過dinner 就唔會試喇..但係high tea 的話..呢到應該唔錯
食呢餐之前完全唔知佢係食乜

可以約埋三五知己黎..飲番杯..吹吹水..亦可

景觀對著觀塘地鐵出口..望著出面車水馬龍既人流
就覺得呢刻自己都慢落黎..
人唔多..而且都夠靜

埋單共5xx

而且略嫌侍應過份貼心...上菜速度快..收碟速度更快

咁做實在降左幾班

菜式不過不失..還有進步空間...侍應服務態度可再改善
不過dinner 就唔會試喇..
但係high tea 的話..呢到應該唔錯
2001-01-14