2016-01-13 3716 瀏覽
table 18 長居openrice之首,主打西餐。呢間Happy Hour一定好多人,見晚上沒有人龍同朋友試下!黑椒安格斯牛小排焗蘑菇飯 ($108)牛小排不得了,好嫩又有貴價牛味, 唔使點醃已經好好食,而且煮得剛好,仲有個好似肯x雞的蘑菇飯但好食十倍的汁,粒粒飯都比黑椒同蘑菇汁包實,yummy! 不過份量唔多,三個女仔share都ok!蕃茄醬大蝦扁意粉 ($120)Al Tente! 大大碟,扁意粉好彈牙,好香啊夾埋蕃茄醬。仲有個大蝦好大隻啊,又新鮮。不過煎香會更好呢!雜錦香腸拼盤 ($128)最令人驚喜唔係香腸 (香腸好難難食因為你都係煎番熱),係下面的薯餅。佢係將薯仔切絲再加D粉再煎成。雖然幾條腸仔收你一舊水,不過幾個朋友食下,加杯酒,都係一個享受。Btw 我地食完encore左份薯餅,你就知幾好味啦! 有Kings Parrot Group會員仲有八五折添,折後仲更加抵食!
黑椒安格斯牛小排焗蘑菇飯 ($108)

蕃茄醬大蝦扁意粉 ($120)

雜錦香腸拼盤 ($128)

• 德國腸拼盤
2015-12-20 4298 瀏覽
觀塘想搵西餐,係工業區選擇實在不少,今次懶得行,就選擇了APM入面既Table18。此餐廳分為飲野同食晚飯兩部分,今次就當然係二人晚餐。 瑞士鄉村濃湯第一次聽到的湯,決定試一試佢。份量著實不少,二人應該可以一人一碗,腸仔滿瀉,湯雖然係紅湯,同傳統既濃郁係無關係,反而有的似中湯既清,不過腸仔為主既清湯當然煲出黎十分清。(ORZ太淡啦) 腸仔同雜菜既清湯 鮮茄蝦意粉又係紅色@@,效果同湯又唔同,今次既紅色係有味道架。(不算太重的茄味,亦不會太酸)蝦味係無,做得非常爽口,配返茄味算係不錯。粉方面比較傳統,煮得偏硬身,有咬口及嚼勁。肉眼扒失色之作,牛油本身就唔應該放係牛扒上,浪費了牛扒本身的味道,牛本身味道淡,肉身非常多筋難食,七成熟既牛扒,變左應該有近9成熟,薯條炸得香脆好味。環境幽暗,不會太靜亦不會太嘈,價錢不會太貴,適合三五知己。食物不算很好。總結評分味道:6/10 價錢:6/10 (200)環境:7/10服務:7/10推介食品:鮮茄蝦意粉

此餐廳分為飲野同食晚飯兩部分,今次就當然係二人晚餐。
瑞士鄉村濃湯

腸仔同雜菜既清湯
鮮茄蝦意粉

肉眼扒

總結評分

味道:6/10

價錢:6/10 (200)

環境:7/10

服務:7/10

推介食品:鮮茄蝦意粉

• 鮮茄蝦意粉
星期五相约朋友食中午飯,見這餐廳好有氣氛,平時晚餐比較貴,見中午午餐一百左右有午餐所以一試。先是salad bar, salad選擇不太多,好一般的西餐菜,火腿,但大部已調好味,所以無什麼選擇。主菜叫了牛排和豬柳,兩者也不太好,牛排肉汁不重,但肉質比較乾,可能是西冷排吧。豬柳好硬,口感很硬,肉汁尚可。唯一可取是份量也大份,以午餐來說也很飽。由於环境比較靜,所以是好坐之選。
2015-12-12 3401 瀏覽
真是太耐沒有去apm都唔知食咩好,經過這間餐廳好多人食喎,睇下有冇位先,點知話要等45分鐘,叫我們八點半再回來,這個安排不錯,不用在門口呆等,可以去shopping下先,我們八點半準時回去,真係有位沒有騙我們,坐低之後打開餐牌,嘩,樣樣都好吸引,我們三個人就叫咗根本食唔晒嘅份量,這間餐廳環境ok坐位不會太逼,侍應就可能太忙所以個個都木口木面,至於食物就好好味,充滿驚喜,等我介绍下我點咗咩美食先
巴拿馬火腿pizza
雜腸
酥皮湯
小食拼盤
菠菜汁大蝦焗飯
2015-12-10
45 分鐘 (堂食)
巴拿馬火腿pizza
雜腸
小食拼盤
2015-12-05 3129 瀏覽
終於有時間可以坐底去出post。大學同學朋友間又一聚會,去 Table 18 食野,酒吧加食德國菜地方。由於各自叫菜,或者咁講都好似網上咁話 " is is but but " 因為重點唔係食物方面,係人情關係的延伸,話晒10幾年同學,又開始各有各家庭。Anyway,講返我對 Table 18既感覺。Wine List首先小食併盤,同蝦沙律。芒果蝦沙律蝦很爽,又大隻。都算抵食。小食併盤小食併盤內有炸魷魚,薯條,雞翼。似西式但又有中式煎雞翼styleHawaii PizzaHawaii Pizza - Typical pizza with seafood and cheeseHalf Ribs 由於手快有手慢冇既關係,一上台就分晒,未有機會影到相...........但我可以推介佢比大家,佢個source 微辣,有香味,好味 !!!由於夠時間交台,但走個時,成個場又唔係好多人,又冇人出面等台,其實為咩咁快趕人走? 服務方面有進步空間。
終於有時間可以坐底去出post。

Wine List

首先小食併盤,同蝦沙律。
芒果蝦沙律

蝦很爽,又大隻。都算抵食。
小食併盤

Hawaii Pizza

2015-11-15
  • Ribs
2015-11-21 3489 瀏覽
小食拼盤 - 雞翼, 炸魷魚圈, 炸蝦配薯條, 可以說是普通的炸物小食拼盤, 雞翼炸得乾身不太油, 肉質嫩口, 炸蝦的炸粉太厚, 蝦又細隻, 炸魷魚圈都是炸粉太厚, 口感麻麻, 薯條炸得乾身有點過火, 有些會變膽且硬 煙三文魚海撒沙律 - 賣相吸引, 煙三文魚面放滿麵包粒,芝士粒, 這款煙三文魚新鮮且不會太咸, 整碟沙律醬汁調味得剛剛好, 而蔬菜類亦很清甜香草腸 - 4條中間的是類似炸薯餅, 但是是一絲絲幼薯條包裹而成, 感覺像蘿白絲一樣板燒牛肩肉配磨菇汁 - 估不到牛肩肉切成長條長方型, 我們要7成熟, 但切開後發現似乎是5-6成熟, 因為切開時有太多血水滲出, 可能是長方型厚切關係, 但肉質鮮再配以特製磨菇汁, 令到這件牛肩肉不過不失餐前小食 - 麵包條, 可能放了太耐, 感覺不太新鮮, 麵包條變淋了辣肉腸pizza - pizza面放滿火箭菜, 而整個pizza放滿大量芝士, 唯獨餅底過乾及硬, 以致整個pizza失色不少
題外話/補充資料:
2015-11-16
2015-11-08 3663 瀏覽
經過一星期忙碌 今晚決定浪漫一下係apm間間舖頭都排長龍正想離開既時候 見到呢間外面不太多人眼見環境不錯就試下餐廳內分了三區 近門的是bar 朋友飲野傾計中間經過的是一家大細食飯的環境很熱鬧再行進去 環境安靜 稱為浪漫的區域枱上每人一條包包條不過有d硬 味道都ok酥皮龍蝦濃湯材料豐富 有好多粒蝦酥皮與外面的不同 切的時候沒有酥皮碎但如果鬆脆多d就好啦前菜 煙三文魚凱撒沙拉三文魚厚身 菜新鮮脆卜卜最重點是麵包粒 好味 脆 而且味道似蒜蓉包不過略為多汁 有點酸主菜 鮮蝦菠菜芝士焗蘑菇飯材料好多 味道濃而不膩飯呈粒粒狀 口感豐富 good最後 雜錦小食拼盤很豐富 雞翼炸得脆 好味炸蝦及炸魷魚圈 份量好多兩個人食唔曬…建議可多人一齊分享餐牌上仲有幾款食物都想試一試加上環境不錯 值得下次再食!
經過一星期忙碌 今晚決定浪漫一下

很豐富 雞翼炸得脆 好味
炸蝦及炸魷魚圈 份量好多
兩個人食唔曬…建議可多人一齊分享

餐牌上仲有幾款食物都想試一試
加上環境不錯 值得下次再食!
  • 鮮蝦菠菜芝士焗蘑菇飯
2015-10-30 3647 瀏覽
經常光顧這裡的週末下午茶自助餐, $150一位, 另收加一。喜歡這裡的原因是因為這裡坐得舒服,價錢平民, 食物款式雖然不多,但質素有保證。有多款前菜沙律, 沙律十分新鮮, 用的蔬菜質素不錯。有多款熱盤甜品也不錯。冷盤方面, 有凍蝦, 蝦十分大隻, 肉質彈牙, 煙三文魚是即切的, 厚切, 大大片, 重點係供應源源不絕, 又唔洗排隊。除了多款沙律, 還有多款火腿。熱盤有兩款不同的德國腸仔。腸仔是放在一個大圓煎盤上, 熱辣辣的, 皮煎得香脆, 肉汁香濃。金菇肥牛捲, 呢個係我的至愛, 甜甜地的汁,十分入味。白汁青口一般般。炸雞粒比想像中好, 有雞味, 不太乾。炸魚柳, 魚肉香滑, 皮炸得香脆。吞拿魚牛角包,好味, 牛角包夠香脆, 吞拿魚加沙律醬很開胃。甜品味道一般, 我只喜歡它們的焦糖燉蛋布丁, 焦糖夠脆,布丁微熱 有蛋味, 又夠香滑

有多款前菜沙律, 沙律十分新鮮, 用的蔬菜質素不錯。

有多款熱盤

甜品也不錯。

2015-10-21 3783 瀏覽
 喺觀塘同朋友食完飯,想揾間坐得舒服嘅coffee shop 飲番杯野,打下電話同客傾計咁。去左APM揾,見倒有間類似酒吧餐廳嘅物體,好似坐得幾舒服,入去啦。坐低左先知呢間叫做Table18,本來想飲咖啡,但睇倒佢哋Cocktails Menu 啲飲野相好得,決定叫左杯我懷疑係佢地自創嘅Cocktail 叫 Mojito。等左約5分鐘,杯cocktail到左,賣相同相有偏差,但又唔太差。飲一飲睇下用嘅同menu 所講嘅用料係咪一樣先,好彩冇偷工減料,有新鮮薄荷葉、Rum 及Lime,溝埋一齊好清新,Lime juice 同新鮮薄荷嘅草本香味好夾,而呢種草本植物嘅香味係薄荷酒俾唔倒嘅!加埋一杯野先HK$64,hea左兩粒幾鐘。人少過Star Bucks ,環境坐得好舒服!睇左陣呢度嘅Lunch menu,覺得價錢幾合理,包自助Salad Bar ,百鬆啲蚊一個餐算唔錯,Salad Bar 賣相其實幾唔錯,下次經開APM 都可以食過Lunch 加飲杯野hea 過下晝!

2015-10-06
2015-08-21 6916 瀏覽
Farewell 同事,就揀左呢度,首先,地方夠舒服,sofa位最好坐,其次service都好好,我lunch叫左扒餐加沙律,佢個湯好香忌廉味,主菜係牛扒,肉香味濃,外熟內生,程度剛好,放入口即刻溶化一樣,另外,個自助沙律都超正,款式多,又味美,最後黎番凍檸茶,渡過愉快既lunch time
2015-08-16 6482 瀏覽
兩個女仔逛街,在商場搵食,呢間食評唔錯!去到門口好多人飲酒吹水,室內已無晒位,所以坐門外高枱,見做緊信用卡優惠價叫食物!揀埋其他食物就落單,食物好快到,但張枱又細,一堆上晒,又無位放,又食唔切凍晒!餐廳唔會安排逐樣上免費麵包棒:比較硬,無味!紐西蘭肉眼:信用卡優惠價,連質素都打了折扣,乾爭爭,無牛味,唔好味!拌碟薯仔仲好啲!黑椒汁唔香唔辣!差!蒜香牛油焗巨型蘑菇田螺:好味!蘑菇厚肉,配煙韌田螺,加上蒜香汁!好味!蒜香野菌牛柳粒鵝肝焗飯:鐵盤上,牛柳淋身又有肉汁,肉味濃,飯粒索晒油香,加上菌類味道!好味!雞尾酒:賣相靚,酒精都幾哽!唔好比美麗賣相呃咗!食物做優惠價嘅就唔得,叫了特惠食物又唔可以享用信用卡結賬優惠,其實都唔係好抵!仲要我哋一款牛係優惠價,一款正價,質素差好遠,將貨就價!店員又唔夠細心,好似上焗飯唔比匙,問女店員攞匙佢比一隻(兩個人一隻?)朋友見到有商場推廣優惠,問一個男店員,佢居然應一句「唔知」就算,你唔知可以去問資深店員啩?信用卡優惠又唔清唔楚,問女店員佢唔知,無一句就行開咗,搵個資深店員答我哋(咁都講聲吖)店員嘅服務只可以做日常嘢,唔可以問問題,一問佢地就出晒醜!希望服

免費麵包棒
免費麵包棒:比較硬,無味!
紐西蘭肉眼
香草牛酒焗巨型蘑菇田螺
牛柳鵝肝鍋飯
雞尾酒
雞尾酒:賣相靚,酒精都幾哽!唔好比美麗賣相呃咗!
希望服務可以再培訓!
2015-08-03
用餐優惠
信用卡優惠
香草牛酒焗巨型蘑菇田螺
牛柳鵝肝鍋飯
2015-07-31 5765 瀏覽
今日去左apm搵食揀左table 18食之前食過吾錯今次又做緊東亞優惠第一樣係飲啤酒同朋友吹水必備飲品叫左杯黑啤~幾好飲 可以一試送酒小食 初頭想叫nachos 但係無 叫左呢個墨西哥薄餅 又幾好食!記住要熱辣辣食!芝士又半溶狀態叫左五成熟西冷 賣相同味道一般黑椒安格斯牛肉飯 個樣就好碟頭飯 味道就ok~~下次多d人可以叫多幾款~~
今日去左apm搵食

薄餅

西冷
叫左五成熟西冷 賣相同味道一般

黑椒安格斯牛肉飯
黑椒安格斯牛肉飯 個樣就好碟頭飯 味道就ok~~

下次多d人可以叫多幾款~~
2015-07-25
黑椒安格斯牛肉飯
2015-07-30 5762 瀏覽
Been to this place a few years ago, the quality of which by then was not too bad, hence the present visit.Ordered the following items of "materials", not quite qualify as food:1. Lobster Bisque ($58)Taste exactly the same as those served in Cafe de Coral a few years ago. The SHRIMPS therein are bland. Horrible.2. Black Truffle Mushroom soup ($48)Fortunately, quite normal.3. Green Apple and Walnut salad ($68)The mango syrup adhered on the apple slices gives a disturbingly unnatural taste. Only th

1. Lobster Bisque ($58)

Fortunately, quite normal.

The mango syrup adhered on the apple slices gives a disturbingly unnatural taste. Only the walnut is edible.

4. Deep fried cube of Brie cheese ($78)
The cheese is fine. But the berry dipping sauce is again too artificial.

5. Green Tea Soba Carbonara ($98)
A dish that resembles the assorted cold noodle that you can get at the snack stalls. It is NOT hot at all. Unbelievable.

6. Buffalo Wings ($62)
I only had 0.5 piece out of 6. The sauce is no way near the ordinary BBQ sauce. The meat is tasteless and even a bit stinky. I was appalled.

P.S. During our visit, a waitress poured a whole trayful of dishes and/or utentils on to the ground right behind me.

2015-07-29
5 分鐘 (堂食)
2015-07-09 6473 瀏覽
因為朋友請食飯, 所以就由佢話事, 食Table 18!我住官塘咁耐都係第一次食呢間餐廳, 入面其實有啲暗, 都可以話係有情調既~我地先Order左飲品, 我叫左Banana Split (香蕉加菠蘿汁), 我朋友叫左啤酒˳之後前菜就揀左炸芝士, 本來想叫埋焗田螺, 但係佢無晒 =.=炸芝士炸粉有啲厚, 芝士都幾滑, 不過如果凍左就唔好食lu~酥皮龍蝦湯酥皮係OK既, 無特別好味, 不過如果配白湯會比較好˳ 個龍蝦湯比我想像中稀, 味道唔係太濃, 龍蝦肉有3小粒, 不過都要少少牙力先食到˳黑椒汁小牛排鍋飯黑椒味都幾香濃, 飯有點黏, 份量都OK, 不過小牛排好靭!!! 佢上菜果時無同我講個Pan好熱, 我唔小心掂左一下, 隻手指立即紅左=( 我覺得下次可以提下客人唔好掂!總括黎講, 我下次會選擇試第二間餐廳, 因為佢性價比唔高!不過我見其他客人都有點豬手, 如果下次為左食豬手, 都可能會再光顧既~
因為朋友請食飯, 所以就由佢話事, 食Table 18!

炸芝士

炸粉有啲厚, 芝士都幾滑, 不過如果凍左就唔好食lu~

黑椒汁小牛排鍋飯
黑椒汁小牛排鍋飯

總括黎講, 我下次會選擇試第二間餐廳, 因為佢性價比唔高!
2015-07-08
15 分鐘 (堂食)
2015-05-05 10075 瀏覽
星期日6:00去到,無咩人,即刻可以入座,7:30交枱。小食拼盤有雞翼、肉腸、炸蝦、豬仔骨同洋蔥圈。但豬仔骨似叉燒,洋蔥圈只有粉團,雞翼好大陣肉酥味,肉腸正常,炸蝦最ok。Pizza topping幾多,上面啲燒雞幾好食,岩岩出爐熱辣辣食最美味。叫左兩杯cocktail ,一杯Sex Sex 好酸,要調甜少少先好飲。另一杯Harvey's crush wall,橙汁同酒味都濃,不錯。
星期日6:00去到,無咩人,即刻可以入座,7:30交枱。

小食拼盤有點失望
夏威夷pizza