2024-09-28 1746 瀏覽
決定去下新商場行下見到商場地面有一間都幾吸引眼球嘅餐廳餐廳環境光猛闊落 有木系既裝修俾人一個好舒服既感覺睇左餐牌啱食就入去☺️朋友叫左紐西蘭西冷 黑椒汁 鐵板上鐵板大大份 店員會於上菜時即時淋上醬汁鐵板既熱力 令鐵板咋咋作響 香氣四溢西冷牛扒大大件 仲有粟米 炸薯條 同蔬菜西冷牛扒牛味香濃 好夾個黑椒汁熱辣辣 特別好味附上的餐廳係羅宋湯配料很多 仲有牛腩架好濃味 超正🤩我自己叫左個 港式料理定食唔知係咪靈感來自日本定食呢超級多野食好豐富定食包括左六樣嘢,養生燉湯 + 茶碗蒸+前菜+主食+米飯+養生茶當日既養生燉湯 係蟲草花猴頭菇燉雞個湯好清甜 蟲草花猴頭菇味道好香好有家的感覺呀茶碗蒸 材料豐富 蛋味香濃前菜 韓式炸雞 辣度適中 好惹味估唔到前菜都咁大份主食:蒜香腰果翡翠牛柳粒好有鑊氣 牛柳粒大大舊 好淋荷蘭豆炒得爽脆加左錢揀咗個蘭王醬油飯大大隻蘭王蛋打入白米飯 橙黃色既蛋汁包住每一粒飯 加埋醬油更出色養生茶 係洛神花話梅茶 甜度適中 好滋潤之後我哋用半價加左兩個飲品話梅梳打特飲 - 好特別嘅配搭 但又好味喎 咸甜交雜既感覺紅豆冰 - 紅豆份量好多 奶味濃 仲唔會太甜添呀下次都會再帶朋友黎
決定去下新商場行下

紅豆冰 - 紅豆份量好多 奶味濃 仲唔會太甜添呀

下次都會再帶朋友黎食下
食物水準高 環境又好☺️
2024-09-17 2923 瀏覽
來到黃竹坑地鐵站一個新嘅商場Southside,發現有一間裝修得非常雅緻,又有cafe感覺嘅西餐廳<Table>,餐廳供應嘅食物非常創新,佢混合咗西式日式同港式餐嘅元素,感覺好有新意。先來一個中日混合感覺嘅晚餐,有咖哩牛腩配麻醬烏冬,日式茶碗蒸、薯仔沙律、中式餐湯、養生雪梨茶,另外仲加配咗一杯西式特飲,百香果烏龍茶。咖哩薯仔牛腩做得非常出色,佢嘅咖哩汁非常之香濃惹味,而牛腩嘅肉質非常之軟身,入口非常軟腍,牛筋腩嘅牛筋炆得非常軟綿,絕對值得推薦。茶碗蒸入面有好多材料,有雞肉、香菇、日式魚蛋等。而中湯材料亦都非常豐富,最驚喜就係佢個養生雪梨茶,入口青甜潤喉。另外叫咗一份牛柳扒餐,配有羅宋湯,亦都加配咗特飲,話梅柚子梳打。呢度嘅牛柳扒餐雖然都係百幾蚊,不過佢哋提供應嘅牛柳質素都非常之唔錯,絕對比一般港式扒餐嘅餐廳做得優勝理想,佢哋嘅牛扒食材質量幾好,牛肉味夠濃,可以order五成熟或七成熟,做得非常驚喜。整體來講,百幾蚊人均消費就可以食到比一般cafe餐廳更為理想同特別嘅套餐,實在值得推薦。

• 免翁牛柳
2024-09-09 3109 瀏覽
The Southside 係香港仔南區一個新嘅商場,亦都係寵物友善商場。今日嚟到table同班朋友食個下午茶,餐牌上嘅價錢唔算貴,係冰室嘅價錢,但就係坐cafe嘅享受。拔度腩水門雞飯 配冬瓜湯朋友話,出咗糧,要食豪啲,加錢轉埋雞髀😂仲要飲特飲添🤣雞髀鮮嫩,起骨後吃落啖啖肉。冬瓜湯加入胡椒,與雞飯味道十分匹配!芝士安格斯牛肉漢堡配美式薯角精心烘烤的香軟麵包,芝士加上爽口生菜等層次滋味, 如果牛肉可以再厚身啲就更加juicy! 安格斯牛肉漢堡扒北海道咖喱蛋飯滑溜香濃嘅雞蛋配上惹味嘅咖喱汁同白飯,簡直就係最和諧嘅配搭。招牌香煎肉餅飯熱辣辣,肉汁滿滿的,肉餅煎到啱啱好,口感都尚算豐富。花生醬西多士味道雖然簡單,但充滿蛋香。脆炸雞中翼配田園沙律沒有厚厚嘅炸粉,外脆內軟,炸雞翼真係百吃不厭!特飲熱情果烏龍茶味道較淡,適合唔鍾意飲甜嘅人士!話梅柚子梳打話梅配上柚子,都幾清新,係夏日清爽之選!紅豆冰 凍檸茶超爽快! 下午茶必飲之選!

拔度腩水門雞飯 配冬瓜湯

朋友話,出咗糧,要食豪啲,加錢轉埋雞髀😂仲要飲特飲添🤣

芝士安格斯牛肉漢堡配美式薯角

安格斯牛肉漢堡扒北海道咖喱蛋飯

招牌香煎肉餅飯

熱辣辣,肉汁滿滿的,肉餅煎到啱啱好,口感都尚算豐富。

花生醬西多士

味道雖然簡單,但充滿蛋香。

炸雞中翼配田園沙律

沒有厚厚嘅炸粉,外脆內軟,炸雞翼真係百吃不厭!

特飲

熱情果烏龍茶
味道較淡,適合唔鍾意飲甜嘅人士!

話梅柚子梳打
話梅配上柚子,都幾清新,係夏日清爽之選!

紅豆冰 凍檸茶
超爽快! 下午茶必飲之選!

2024-09-08
10 分鐘 (堂食)
2024-09-03 2983 瀏覽
朋友介紹喺黃竹坑商場有間抵食嘅Fusion餐廳,有個港式調理晚餐,只需百零蚊就有齊晒湯、小食、主菜同埋飲品💰 一個餐有成六樣食物,真係夠晒豐富。養生燉湯用個小瓦煲裝住,真係夠晒熱辣辣。今日嘅燉湯係蘋果桂圓排骨湯🍎 入面仲有紅棗、桃膠同埋瑤柱,係一個滋補嘅靚湯。茶碗蒸港式風味嘅套餐,竟然會有茶碗蒸呢種有日式風味嘅小食。茶碗蒸味道清清地,有冬菇同埋日式魚糕🍥前菜意式番茄蝴蝶粉沙律係一份西式又飽肚嘅前茶。紅油抄手一份有四粒,入面係菜肉餡料,面頭仲有大量蒜蓉,重口味之選。🧄主食主食都有幾多選擇,我哋就揀咗兩款港式風味。超濃粟米脆魚塊,粟米汁較杰身,送飯一流🐟 大澳蝦醬豆卜蒸腩肉,腩肉肥瘦分明,蝦醬味道好香🦐米飯套餐本來配白飯,但係我哋加咗錢將佢升級。蘭王蛋醬油飯蛋黃上碟嘅時候已經篤穿咗,加上有少量嘅醬油喺底,更加可以令到蛋香更昇華🍳 胡麻醬烏冬麻醬嘅份量適中,烏冬彈牙,撈埋紫菜同埋麻醬,好有日式風味🍜飲品養生茶係帶少少甜味嘅菊花茶,入面仲有杞子同埋菊花,係清熱嘅好選擇🌼 紅豆冰用上咗花奶配軟綿綿嘅紅豆蓉🫘 粉紅西柚烏龍茶味道酸酸甜甜,幾開胃。本來以為套餐用半價加配嘅飲品係將套餐有嘅養生茶升級變

養生燉湯

胡麻醬烏冬麻醬
蘭王蛋醬油飯

飲品
菊花茶  紅豆冰

本來以為套餐用半價加配嘅飲品係將套餐有嘅養生茶升級變成其他特飲,但係原來加配飲品係Extra多兩杯特飲🍹所以今餐我哋有四杯飲品🤣 呢度嘅鐵板晚餐都好受歡迎,身邊好多人都係嗌呢一個鐵板餐,個賣相都唔錯,下次可以一戰😮
6天前 0 瀏覽
終於有時間同朋友去黃竹坑港鐵站上蓋新商場 THE SOUTHSIDE,我哋去咗入面嘅餐廳 Table。呢間餐廳嘅裝修好文青 feel,仲有室外用餐區,感覺真係好舒服,好適合放鬆一下!🌿我哋叫咗兩個餐:1. 澳洲西冷扒鐵板餐🍖 - 呢個套餐包埋一碗羅宋湯,湯味濃郁!件西冷扒真係大大件,好足料,肉質鮮嫩,煎得恰到好處,外脆內嫩,味道一流,食完真係好滿足!2. 港式料理定食🍱 - 呢個定食真係超值,一個餐包咗六樣嘢!包括養生燉湯、茶碗蒸、前菜、主菜、飯/烏冬同埋養生茶。 - 前菜我哋揀咗意式番茄蝴蝶粉沙律,清新又開胃,番茄味道好濃厚,搭配啲香草,好好味!🍅 - 主菜我哋揀咗超濃粟米脆魚塊,魚塊外脆內嫩,配合濃濃嘅粟米醬,味道一流!另外,我哋加錢由白飯轉咗胡麻醬烏冬,呢個選擇真係超抵食,大大份,滿足感十足!🍜最後,我哋仲嗌咗兩杯特飲:- 話梅柚子梳打 🍊:清新又有少少酸甜味,飲完真係好開胃!- 熱情果烏龍茶 🍵:香氣四溢,味道平衡,飲落好舒服!整體嚟講,Table 係個好好嘅地方,不論係環境定係食物,都令人覺得好放鬆,絕對值得一試!下次再約朋友一齊返嚟!✨

我哋叫咗兩個餐:

1. 澳洲西冷扒鐵板餐🍖

2. 港式料理定食🍱

最後,我哋仲嗌咗兩杯特飲:
- 話梅柚子梳打 🍊:清新又有少少酸甜味,飲完真係好開胃!
- 熱情果烏龍茶 🍵:香氣四溢,味道平衡,飲落好舒服!

2024-10-28 0 瀏覽
Weekend去行黃竹坑新商場Southside見Table呢間餐廳感覺親民店內木系裝修,放有樹木植物裝飾,充滿田園氣息🌳Lunch time都有幾多人幫襯🐮板燒厚切牛舌北海道咖喱蛋蓋飯🍛 $72日式咖哩,味道香濃但唔辣蛋蓋煎到半熟透,食落鮮嫩滑溜,配上咖哩已經好滿足😋仲有四大塊牛舌厚切,份量十足🥩入口咬落微軟唔韌,肉味濃郁 🦀蟹皇醬黃金海鮮炒飯 $73金黃色的蟹皇包裹著每粒炒飯每一啖都有蟹皇鹹香,相當惹味🤤海鮮配料亦很充足🦐大粒魚柳、蝦仁等,用料有誠意鴛鴦味道香滑夠濃郁,有港式水準👍🏻食完呢餐感覺十分飽滿食物質素相當有誠意值得推薦❤️
Weekend去行黃竹坑新商場Southside
見Table呢間餐廳感覺親民
店內木系裝修,放有樹木植物裝飾,充滿田園氣息🌳
Lunch time都有幾多人幫襯
板燒厚切牛舌北海道咖喱蛋蓋飯
🐮板燒厚切牛舌北海道咖喱蛋蓋飯🍛 $72
日式咖哩,味道香濃但唔辣
蛋蓋煎到半熟透,食落鮮嫩滑溜,配上咖哩已經好滿足😋
仲有四大塊牛舌厚切,份量十足🥩
入口咬落微軟唔韌,肉味濃郁
蟹皇醬黃金海鮮炒飯
🦀蟹皇醬黃金海鮮炒飯 $73
金黃色的蟹皇包裹著每粒炒飯
每一啖都有蟹皇鹹香,相當惹味🤤
海鮮配料亦很充足
🦐大粒魚柳、蝦仁等,用料有誠意
鴛鴦味道香滑夠濃郁,有港式水準👍🏻
食完呢餐感覺十分飽滿
食物質素相當有誠意
值得推薦❤️
2024-10-26
板燒厚切牛舌北海道咖喱蛋蓋飯
蟹皇醬黃金海鮮炒飯
Southside呢個新商場有好多嘢食,同朋友揀左呢間光亮清新的餐廳,無論午餐或下午茶餐都好抵食👍🏻👍🏻🌟Lunch廚師推介:厚切蔥油豬扒煎蛋飯($68)點菜時先好欣賞佢可以俾你揀要煎蛋、太陽蛋或炒蛋等等,鍾意仲可以加錢加蛋。一上枱,忍唔住嘩一聲❗️大過手掌嘅豬扒,會唔會誇張咗啲呢?豬扒肉好腍,薑蔥好味,配煎蛋正😋🌟Lunch 板燒厚切牛脷北海道咖喱蛋蓋飯($70)那幾片牛脷都好長好大下😆朋友激讚牛脷好香好食😋我覺得食個咖喱汁和蛋撈飯都好幸福🥰🌟Tea英倫紳士炸魚薯條($45)Fish and chips 呢個價錢真係抵食👏🏻魚滑,薯角外脆內軟👍🏻🌟Tea芝士炸雞髀配田園沙律($45)好奇點樣芝士炸?原來是炸雞髀上面加芝士醬😁雞皮外皮超脆,但雞肉仍嫩滑👍🏻🍹飲品方面,所有sets奉送熱飲,特飲就加$15。4個sets,其中三杯轉了特飲,一杯熱鴛鴦,埋單不用$300,超抵!

🌟Lunch廚師推介:厚切蔥油豬扒煎蛋飯($68)

🌟Lunch 板燒厚切牛脷北海道咖喱蛋蓋飯($70)

🌟Tea英倫紳士炸魚薯條($45)

🌟Tea芝士炸雞髀配田園沙律($45)

2024-10-28 0 瀏覽
同朋友經過黃竹坑Southside想揾野食,睇咗好幾間,見到Table 好似幾多選擇,中西合璧,可以同朋友share 食,無咁單一,價錢又好吸引😆我地叫咗2個餐,朋友想食鐵板餐,揀咗免翁牛柳($148),叫咗半成熟,配黑椒汁。佢跟餐個羅宋湯都非常之濃味足料,勁好飲。個牛扒黎度真係剛剛半熟,口熟鬆軟得來又咬口,配埋其他蔬菜同薯角,的確係幾正😋絕對冇揀錯😝而喜歡食同菜既我,就揀咗港式料理定食 ($138)。我相講真係超級性價比高,一個定食套餐入邊包咗6樣食物,分別係:A 養生燉湯,材料滿滿,非常滋潤嘅雪梨湯🥰B 茶碗蒸,餡料豐富,蒸蛋嫩滑👍🏻C 前菜:紅油抄手 (可以四選一),個麻辣汁條配得剛好,非常之惹味🤗D 主食:琥珀芥末脆蝦球(可以五選一),蝦球外脆內彈牙,好味🤤E 米飯:升級蘭王蛋醬油飯+$12 (可以升級三選一),令到整體套餐口感提升😌F 養生茶,非常滋潤好飲🫶🏻仲要套餐用半價,就可以轉到特飲,我哋揀咗✅話梅柚子梳打 ✅熱情果烏龍茶呢兩款飲品都好fresh ,好味道👅

A 養生燉湯,材料滿滿,非常滋潤嘅雪梨湯🥰
B 茶碗蒸,餡料豐富,蒸蛋嫩滑👍🏻
F 養生茶,非常滋潤好飲🫶🏻

仲要套餐用半價,就可以轉到特飲,我哋揀咗
✅話梅柚子梳打
✅熱情果烏龍茶
呢兩款飲品都好fresh ,好味道👅
  • 免翁牛柳
  • 港式料理定食
2024-10-28 0 瀏覽
價錢合理,份量十足!港式味道,歐陸簡約裝修同擺盤,價錢係傳統茶記價錢,質素係中上cafe質素,個沙律菜新鮮又多,雞扒都厚,個鮮牛通直頭有某某豬潤牛肉出名嘅麵店嘅水準,特別係呢個商場,真係無得輸!
價錢合理,份量十足!

2024-09-27
早餐
🎀黃竹坑。清新綠植裝修平價港式之選🎀🪄店名* #Table🔮地址* 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG03號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$276 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_黃竹坑剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵系黃竹坑返工都要唸下邊度有平靚正午餐 最近黃竹坑新商場最底層開左呢間港式餐廳 都見到好多人排隊光顧 整體環境比一般茶餐廳有些分別 以綠植清新感覺為主 店面睇有啲似cafe 店鋪中間有一棵大樹 同時有保留懷舊港式裝飾 整體幾舒服~🍽️食物質素🍽️食物系商場黎講算比較平價 除左有各式港式常見飯麵 下午茶更有提供burger 以及有日式烏冬等選擇 以性價比為主👀評分💖💖💖💖🪄免翁牛柳 蘑菇燒汁$148鐵板上真係特別有港式味道 呈上後先淋上醬汁 咋咋聲吸引食慾 香氣十足 呢款部位筋會較少 肉質較軟淋 相對牛味較淡 仲有配上薯菜 份量頗多👍👀評分💖💖💖💖🪄廣島蠔+蝦球石鍋烏冬$98好少系港式餐廳見到石鍋烏冬 仲可以揀雞白湯,番茄湯或黑蒜油豬骨湯 上到黎仲滾
🎀黃竹坑。清新綠植裝修平價港式之選🎀

🪄店名* #Table
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$276 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄免翁牛柳 蘑菇燒汁$148

🪄廣島蠔+蝦球石鍋烏冬$98
好少系港式餐廳見到石鍋烏冬 仲可以揀雞白湯,番茄湯或黑蒜油豬骨湯 上到黎仲滾緊熱辣辣 如果冬天食就更加滿足拉😍入面既海鮮好肥美新鮮 蠔帶鮮味 蝦球爽脆 烏冬就比較軟身 湯汁濃郁

🪄飲品-熱朱古力&熱華田 跟餐半價+$10/1
飲品發揮正常

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌

2024-10-25 0 瀏覽
呢間餐廳性價比好高!最推薦晚餐dinner set 超豐富!免翁牛柳(跟配餐湯)$148選配:黑椒汁口味:多汁,三成熟,鐵板上外焦內嫩,肉質多汁,黑椒味好好食!仲有各款蔬菜同埋薯角晚餐 4配養生茶 $138跟配:養生燉湯跟配:茶碗蒸選配:蔬菜天婦羅選配:馬拉盞菜心苗炒牛肉選配:米飯跟配:養生茶超推薦呢個!燉湯超甜超好飲 養生茶都係好正 所有份量都好多 蔬菜天婦羅一流!外皮酥脆,內部保持了蔬菜的鮮甜廣島蠔+蝦球石鍋烏冬$108選配:雞白湯 口味:石鍋上雞白湯的湯底超濃郁的風味 好快就會吸引哂湯汁 建議快食先 廣島蠔肉質鮮美 都幾多隻紅豆冰$15口味:少甜

免翁牛柳(跟配餐湯)$148
選配:黑椒汁
口味:多汁,三成熟,鐵板上
外焦內嫩,肉質多汁,黑椒味好好食!仲有各款蔬菜同埋薯角

晚餐 4配養生茶 $138

口味:石鍋上

紅豆冰$15
口味:少甜
2024-10-23 0 瀏覽
黃竹坑The Southside呢間table,收工時間經過都見到座無虛席,今次同朋友一探究竟,發現多本地食客果然係餐廳好食既指標。見到幾又食客點了港式料理定食,定食包括養生燉湯、茶碗蒸、前菜、主食、米飯,以及養生茶。我和同行友人避免眼寛肚窄,最後揀左石鍋烏冬和鐵板牛扒🥩廣島蠔+蝦球石鍋烏冬$108蠔好大隻好肥美,咁既價錢係港島商場食到真係喜出望外!蝦球去左蝦腸乾淨企理,唯一要注意係盡快食,因為石鍋一直熱住個吸乾湯汁。免翁牛柳$148熱辣辣成塊上,蘑菇汁加上切碎的香蒜,更帶出牛味,配菜看似平平無奇,廚藝烚的剛好,再淋上牛柳的汁,太滋味!話梅柚子梳打同熱情果烏龍茶都有驚喜,跟餐計半價$15,飲落酸酸甜甜,開胃又好飲。

見到幾又食客點了港式料理定食,定食包括

廣島蠔+蝦球石鍋烏冬$108

免翁牛柳$148

2024-10-22 0 瀏覽
小妹同屋企人黎到黃竹坑地鐵站新嘅商場「Southside」,交通十分方便,超級近地鐵站🚉行到最低層發現有間裝修雅緻,好有cafe感覺的西餐廳,以自然木系風為主既餐廳~仲設有𝖔𝖚𝖙𝖉𝖔𝖔𝖗及in𝖉𝖔𝖔𝖗 😌小妹見餐廳裝修簡潔,闊落企理,中位位置仲有棵樹🦚好清新就入去試吓🤩 餐廳主打港式創意fusion菜,除咗本地特色菜外,仲融入日式、泰式、美式等元素,多款選擇🥰瑞士汁炒牛河🐂🍜呢款牛河口感豐富,除咗內有爽甜的芽菜外,仲有牛肉及菜心🥬 河粉爽滑入味,無論鑊氣、油量及廚師手勢均好,味道唔算咸,調教啱啱好,好味😋 份量足,重點河粉上舖滿大量芝麻,好正🙌厚切蔥油豬扒太陽蛋飯🐷🍳有半隻碟大嘅厚切豬扒🥰 厚度剛好,用刀輕輕切開,肉質彈牙,表面煎至焦香,入面有汁😚 蔥油切得相對大粒,太陽蛋流心,蛋味香又夠熱,兩樣加埋,撈飯一流🥳芝士鹹牛肉飛碟🧀🐂芝士鹹牛肉係香港茶餐廳的經典美食之一,呢款芝士🧀鹹牛肉飛碟🥏味道濃郁,好味又夠哂足料,麵包香脆不會太乾,牛肉味濃,鹹香滋味😚意外發現呢間超抵食餐廳😋 款式多樣,價錢親民,帶黎不一樣既港式餐廳體驗,食物質素高,港島人必食餐廳,值得再來😝

瑞士汁炒牛河🐂🍜

厚切蔥油豬扒太陽蛋飯🐷🍳