2020-01-19 384 瀏覽
每日經過樓下都見到,見係屋企附近開咗,就諗住去試吓。於是,我叫咗一杯普通珍珠奶茶,點知一飲,得甜味,完全冇茶味,珍珠太林,失望了,而且價錢也不是便宜,應該不會再光顧
2019-09-23 332 瀏覽
杯野幾好飲,唔會甜到爆(因為冇得減糖)!個人覺得個冬瓜味幾重下,同檸檬味都幾洽!!!(本人係🍋控)可以試下!(不過我去買野飲個陣staff嘅態度有少少差😐黑曬面咁沖野飲,service 有待改善)
  • 冬瓜檸檬茶
2019-08-07 545 瀏覽
下午我在佐敦「德興街」,剛剛購買和食完越南系的法包三文治食品之後,我無意中發現越南法包三文治店的旁邊,還開了一間台式手調飲品店,飲品店的名稱叫做「T4清茶達人」。「T4清茶達人」售賣的台式手調飲品,跟坊間大部分連鎖台灣手調飲品店對比下有個最大的分別,分別就是「T4清茶達人」看似沒有製作和售賣手調「黑糖珍珠鮮奶」飲品。相反地,「T4清茶達人」售賣的手調飲品,已經貫徹了「T4清茶達人」店名的主旨:「清茶」,所以「T4清茶達人」售賣的飲品,都是茶品加上甜味水果材料混合而成的水果茶。「T4清茶達人」廚房雖然也有製作「口感奶茶」類飲品,包括台灣最流行的手調飲品「珍珠奶茶」,至於「T4清茶達人」裡面最像「黑糖珍珠鮮奶」的飲品,名稱叫做「琥珀珍珠鮮奶」。但是由於「T4清茶達人」的「琥珀珍珠鮮奶」飲品名稱裡面,沒有任何跟「黑糖」有關的字眼,所以我為了安全計,最後沒有選擇「琥珀珍珠鮮奶」。之後我繼續在「T4清茶達人」價目表裡面剩下的其他飲品裡面搜索,發現原來「T4清茶達人」價目表裡面接近九成的手調茶類飲品,原來大多都是茶類飲品,尤其是水果味道的清茶。結果我發現到「T4清茶達人」價目表裡面的水果茶,有一款

結果我發現到「T4清茶達人」價目表裡面的水果茶,有一款飲品的名稱,叫做「水蜜桃清茶」。「水蜜桃清茶」跟其他「T4清茶達人」售賣的水果清茶飲品一樣,都可以自己選擇冰量和甜度。

所以我最後選擇了「少甜」版本的「水蜜桃清茶」,「T4清茶達人」「水蜜桃清茶」的售價價錢不算昂貴,分為大和中不同版本售價。大杯「水蜜桃清茶」售價約港幣三十二元,細杯價錢相對就便宜得多了。

因為中杯裝的「水蜜桃清茶」售價非常之便宜,只賣港幣二十三元正。中杯裝「水蜜桃清茶」飲品實際的份量,其實已經是非常之多,一個人飲已經可以很解渴。

凍水蜜桃清茶

「T4清茶達人」的「水蜜桃清茶」飲品,實際製成品的水蜜桃甜味果茶飲品,以一個透明塑膠膠杯盛載起來,飲品外貌顏色呈現一片橙色的景象。

雖然「水蜜桃清茶」都已經加入了不算少的冰塊,但是「水蜜桃清茶」裡面的水蜜桃甜味仍然非常之濃厚,甜味沒有被冰塊融化出來的水份所中和溝淡。

而且「水蜜桃清茶」裡面的水蜜桃甜味,甜味仍然非常之清晰,而不是來自於一般糖漿,連新鮮水蜜桃的果肉,也幾乎完全可以食到感受到。

加上我剛剛在「T4清茶達人」的旁邊,食完一大份味道又酸又辣的越南法包三文治,只差還未喝有酸味的飲品,來幫助消化越南法包三文治。

所以「T4清茶達人」很大份量的「水蜜桃清茶」飲品,剛剛好及時趕到,解決到我急需解渴飲品,去幫助自己腸胃去消化越南法包三文治。

雖然「水蜜桃清茶」裡面的水蜜桃甜味非常濃厚,但是這不等於「水蜜桃清茶」飲品裡面原本的綠茶茶味,會被水蜜桃的濃厚甜味所完全掩蓋。

因為我還能夠在「T4清茶達人」的「水蜜桃清茶」飲品裡面,喝到和直接感受到「水蜜桃清茶」飲品裡面獨有的清茶茶香,即使水蜜桃甜味濃厚,也沒有令綠茶的茶香消失,飲品的清新感覺一直存在,直到飲品喝完為止。

而且我的「水蜜桃清茶」飲品裡面的冰塊,飲品喝到最後,我仍然勉強能夠看到少數冰塊剩下來。所以濃厚水蜜桃甜味的「水蜜桃清茶」,入口感覺變得非常冰涼,在炎熱夏天下享用「水蜜桃清茶」感覺很享受。

最重要的是「T4清茶達人」的中杯裝「水蜜桃清茶」飲品價錢非常之便宜,價錢才港幣二十三元而已,把「水蜜桃清茶」份量提升至大杯裝,價錢亦只是去到港幣三十二元而已。

所以在夏日炎炎之下,喝一杯冰涼的「T4清茶達人」製作的「水蜜桃清茶」,也是一個不錯的選擇,即使大杯裝「水蜜桃清茶」價錢需要加到港幣三十二元,也是可以接受的價錢。

雖然「T4清茶達人」位置在佐敦「彌敦道」旁邊的內街裡面,但是卻沒有令到「水蜜桃清茶」的水蜜桃甜味因此被淡化,只花港幣二十三元,就喝到大大杯的甜味水蜜桃清茶了。
2019-08-02
5 分鐘 (外賣自取)
凍水蜜桃清茶
2019-08-06 222 瀏覽
最近香港好多事發生,大家都好努力想為呢個我地愛既地方出一分力,尋日全港罷工七區集會路經佐敦呢間t4清茶達人想話補充下身體水份,嗌左杯珍珠奶茶點知比錢時老闆娘唔肯收,甚至比左都追番出黎比我地、叫我地要加油講番杯野飲,珍珠夠淋唔會話太甜,難得係奶茶底有茶味,有時飲到啲完全冇茶味既都會懷疑人生,但呢杯表現非常唔錯炎炎夏日突然受到咁溫馨招待真係覺得好感動,希望我地大家可以一齊加油!同埋祝老闆娘生意興隆呀!我會多啲去幫襯!
最近香港好多事發生,
大家都好努力想為呢個我地愛既地方出一分力,

珍珠奶茶

同埋祝老闆娘生意興隆呀!
我會多啲去幫襯!
珍珠奶茶
2019-02-01 298 瀏覽
本身都係玫瑰愛好者出面果啲奶茶淨係得個香味但飲落去一啲味都無不過今次又幾有驚喜最重要係兩者味道都合乎中度唔會得玫瑰味又無左茶味或者啲茶味已經蓋左玫瑰味所以今次係超滿足的雖然分店有啲唔就腳但係有時都會特登行一行過去因為出面要搵玫瑰花奶茶真係唔容易所以玫瑰花愛好者真係要試一試最開心係大細珍珠令到口感都有多重刺激呢個fusion 配搭係吸引力增加的除左奶茶其實仲有其他選擇的總有一款岩你心水依家唔使去台灣就可以飲到啦
本身都係玫瑰愛好者

其實仲有其他選擇的
總有一款岩你心水
依家唔使去台灣就可以飲到啦
2019-01-25 203 瀏覽
台式飲品開到成行成市,每間都要有啲賣點先企得住腳, 似乎清茶達人就以醇厚的清茶較為突出。。。店員介紹琥珀珍珠奶茶~ 是以黑糖去煮的珍珠 , 不過本人對珍珠不大感興趣,所以還是飲清茶好了 玫瑰清茶飲落好清,以翠玉清茶作底, 加自釀玫瑰花汁,灑上玫瑰花瓣,帶出翠玉清茶的甘甜,有一種疏肝、清心的作用~ 芭蕾可可淡淡的可可味道,不太死甜,亦是有種清新感覺,飲完不會頂肚。 現時報導常常指出珍珠奶茶超多糖,不健康,所以要小心選擇

店員介紹琥珀珍珠奶茶~

玫瑰清茶

芭蕾可可
淡淡的可可味道,不太死甜,亦是有種清新感覺,飲完不會頂肚。

現時報導常常指出珍珠奶茶超多糖,不健康,所以要小心選擇
2019-01-19 110 瀏覽
午飯後同友人想來翻一杯奶茶見附近好似無乜選擇就試下呢間叫左 伯爵奶茶 少甜 微冰見到店員放左好多奶精...飲落無驚喜 好一般 ..仲有!我地下一個客人同我地一樣買野飲,距地問有無咩優惠,個店員竟然做左8折比距😱😱😱😱我地比原價..............所以,不會再買了。
午飯後同友人想來翻一杯奶茶
見附近好似無乜選擇就試下呢間

叫左 伯爵奶茶 少甜 微冰
見到店員放左好多奶精
...
飲落無驚喜 好一般 ..

所以,不會再買了。
伯爵奶茶少甜微冰
2019-01-14 117 瀏覽
食完野,滯滯地,經過呢一間顏色咁清新可人嘅飲品店,不禁要駐足下來,睇吓飲啲咩好飲品嘅選擇都OK多,而且我為咗好好照顧(討好)身邊嘅好同事,我亦都幫佢哋買埋返公司比佢哋飲花多眼亂,問在場店員有啲乜嘢好介紹,佢就推介我飲一杯佢哋嘅明星飲品:玫瑰清茶玫瑰清茶 Elegant Rose Royal Tea 叫清茶真係冇錯,真係有一種清新嘅感覺,除咗查清,微信,玫瑰香亦都幾濃,裏面係真係有啲玫瑰花香芋冰奶昔 Taro milkshake 原來裏面仲有果肉喎,都幾豐富珍珠奶茶+ 彩虹蒟蒻Pearl Milk Tea ( Bubble Tea) + Rainbow Jelly

玫瑰清茶 Elegant Rose Royal Tea

香芋冰奶昔 Taro milkshake

原來裏面仲有果肉喎,都幾豐富

珍珠奶茶+ 彩虹蒟蒻

2018-11-08
下午茶
2018-12-26 83 瀏覽
#伯爵奶茶 $22終於知道點解佢叫清茶達人🤣本來想叫奶蓋 點知佢冇曬😢唯有下次再試☹️小編淨係叫咗少冰 但係飲落都唔甜🤩飲落去有淡淡嘅伯爵茶味估唔到伯爵茶加埋奶都幾夾🧐清清地咁飲一杯都冇乜罪惡感🤓依間一定有下次😍評分:8/10
#伯爵奶茶 $22
清清地咁飲一杯都冇乜罪惡感🤓
依間一定有下次😍
評分:8/10
2018-12-20 44 瀏覽
店鋪門面以Tiffany blue為主,比佢吸引左入去☺️ 先知原來係來自台灣的飲品店,已經全球開左110間分店,仲有自家茶園!凍法式布丁奶 $24(半糖少冰)真係見住成個布丁放入去嫁,每啜一啖都吸到布丁😍 布丁好滑身,有淡淡的奶味❤️又唔會過甜👍🏻 入口都幾舒服,推介!!奶蓋綠茶 $22 (半糖少冰)初時我地飲第一啖時覺得沒甚麼味,但狂攪拌後,奶蓋同茶味就出了,大家記得要將最上層的奶蓋溝埋茶到😂 奶蓋唔算太濃,幾岩驚重口味的人,但略嫌茶底未夠靚,茶香味出d就更好,當然呢個價值而言就唔好要求太高😂整體而言,質素同價錢都中規中矩,值得一試👍🏻

凍法式布丁奶 $24(半糖少冰)
又唔會過甜👍🏻 入口都幾舒服,推介!!
法式布丁奶

奶蓋綠茶 $22 (半糖少冰)

整體而言,質素同價錢都中規中矩,值得一試👍🏻
2018-12-15
5 分鐘 (堂食)
法式布丁奶
2018-11-12 212 瀏覽
Recently, a number of bubble tea places have opened up in Hong  Kong. All of them originating from Taiwan, the land of bubble tea. With so many to opening up, it's near impossible to try them all but try I will!T4 Tea for You is also from Taiwan. Focusing on pure tea and sweetened by sugar cane instead of regular sugar, it has very few locations in Hong Kong. I happened on this while I was waiting for boyfriend and I saw a stream of students walking around with a cup from this place. Asking  whe

T4 Tea for You is also from Taiwan. Focusing on pure tea and sweetened by sugar cane instead of regular sugar, it has very few locations in Hong Kong. I happened on this while I was waiting for boyfriend and I saw a stream of students walking around with a cup from this place. Asking  where it was, we found it in Jordan in a small side street. But it was popular! There were so many students waiting in line for a drink!

Menu is in English and Chinese with plenty of add on options.

I decided to try their best selling product: Elegant Rose Royal Tea ($32 for large size) and added $5 for bobba. For a large, it wasn't as large as most other places so it was perfect size for me. Taste wise? Refreshing and not too sweet even though I asked for regular sweetness. The taste of the tea was strong and fragrant.  The bobba was ok. A bit too soft for my liking.

Boyfriend ordered  Jadeite Royal Milk Tea ($30 for large) and added $5 for coconut jelly.  This tea wasn't as strong as mine and covered up by the milk. So, I assume you should choose a tea without milk if you like just tea. The coconut jelly was nice and chewy. I liked them more than my bobba.

A good addition to the bobba tea competition but definitely only stick to the clear non milk based teas. The ElegantRose Royal Tea was quite good and really helps quench any thirst. I'd be back to order that again. I noticed they had pudding as an addition so perhaps I'd choose that next?
2018-11-09
10 分鐘 (外賣自取)
2018-11-07 83 瀏覽
今次試咗位於佐敦德興街的T4清茶達人,店舖藍色調為主,非常鮮明。試左佢的玫瑰清茶M$23,係T4 獨創飲品,感覺非常清新味道,唔會話好甜,帶有玫瑰花味,特別清爽解渴,原來佢全球銷售超過千萬杯!朋友叫左琥珀黑糖珍珠奶茶$30,粒粒珍珠都好大,食落去好甜,同時質感彈牙,奶味好重,配上黑糖味,好飲呢!古早台灣味的仙草嫩仙草奶茶都好想試。店名意思係「A cup of TEA FOR you」開始,那是希望送到顧客手中的飲品都是美好的,真的很有意思呢,讓人留下深刻的印像。

古早台灣味的仙草嫩仙草奶茶都好想試。
我一向都好喜歡飲台式飲品,特別係用上茶作主要的茶飲品更是至愛最近認識這家店原來其名字由來係由一句「A cup of TEA FOR you」開始,店家希望送到顧客手中的飲品都是美好的,讓消費者在開放式空間裡所帶來的美感,進而觸動視覺、味覺、嗅覺,並以Fresh、Fashion、Favor、Flavor四大堅持為名,很有意思呢!不說不知,現時分店遍佈全球110間, 仲有自家茶園,好厲害~先來點了個店內Top 5之一:玫瑰清茶HKD32/L係獨創飲品,全球銷售超過千萬杯,我本身對有玫瑰成份的飲品甚為喜愛玫瑰的色調很清新,入口有絲絲玫瑰香氣,清茶不會苦澀,甜度適中,不錯呢另外奶蓋既飲品亦係我至愛,呢杯奶蓋綠茶HKD30/L更是喝一口更是喜愛厚厚的奶蓋好香濃,下層係綠茶,不過我拎住太耐,下面清澈綠茶都幾乎看不到個人喜歡先飲一口奶蓋,下面飲一口綠茶,再攪拌一下,就可飲到一杯清新而不膩的奶綠了,而且完全無甜的感覺,入口好舒服好飲!

最近認識這家店

先來點了個店內Top 5之一:玫瑰清茶HKD32/L

2018-11-05 69 瀏覽
朋友知我鐘意玫瑰花茶香味,又愛上了台式奶茶香滑的口感。本身諗住叫雙Q的但係最後都係怕太飽,所以純試下啲奶茶質素先☺️姊妹誠意介紹我試下呢間既古典玫瑰奶茶,我揀左微甜微冰🌹而我朋友就㨂左嫩仙草少甜少冰,兩杯雖然味道唔同,但顏色都係一樣的。真係估都估唔到,玫瑰加奶茶係可以配合得咁好的🌹真係一試難忘,最重要本身可能會無乜玫瑰既味道,但真係令人一試難忘。我哋揀左大杯裝,因為我哋都係茶精黎的,中杯好似唔太夠喉。我哋外賣左去食野時飲,個膠袋都好實淨😆
朋友知我鐘意玫瑰花茶香味,又愛上了台式奶茶香滑的口感。

姊妹誠意介紹我試下呢間既古典玫瑰奶茶,我揀左微甜微冰🌹

我哋揀左大杯裝,因為我哋都係茶精黎的,中杯好似唔太夠喉。

我哋外賣左去食野時飲,個膠袋都好實淨😆
2018-11-03 51 瀏覽
佐敦多了這間茶飲店, 它的飲品選擇也算多的, 而且感覺很健康, 是清新茶飲的好選擇。我選擇了葡萄柚清茶、 百香果茶飲、水蜜桃清茶喝。因為真的很口渴, 所以我點了一杯大杯的葡萄柚清茶, 飲品大大杯的。飲品是鮮橙色的, 望落去, 顏色很sharp。西柚味都算突出, 茶味比較弱, 甜甜的, 都不錯。水蜜桃清茶是店員推薦的, 水蜜桃味都算香甜。繽紛百香果茶飲裏面有jelly和珍珠, 很多配料, 一邊飲, 一邊咬, 有口感。另外, 他們亦有多款茶飲供應。這裏的店員服務很熱情, 看見我在猶豫應該飲什麼時, 也會給我一點意見。

水蜜桃清茶是店員推薦的, 水蜜桃味都算香甜。

2018-11-03
下午茶