2015-10-03 131 瀏覽
在沙田新城市廣場city super 好吃的驚為天人 怪不得很多顧客忘記點的叫什麼 類似銅鑼燒的東西超級超級好吃 裡面是軟軟的抹茶流沙抹茶冰激凌也是值得一試 不管是牛奶還是抹茶原料感覺都很棒 不會膩 以後一定要回去再吃一次
在沙田新城市廣場city super
好吃的驚為天人 怪不得很多顧客
以後一定要回去再吃一次
5 分鐘 (外賣自取)
2015-09-27 238 瀏覽
This Oobanyaki might not have the best appearance, but it does have some nice flavors in it. This round brown little thing is filled with green cakey dough, then matcha custard in the middle. It might be a bit filling so we'd suggest to share it with others. Flavor-wise it was quite nice. It wasn't those utterly rich and dense matcha custard, but in each bite you will taste the mild matcha note. Last tip, warm it in the oven for couple minutes and it will come to a slight crispy exterior with the matcha custard gently oozing out!
2015-08-25 217 瀏覽
口痕又口喝,買左呢個set食下醫肚子入面揀左綠茶吉士紅豆餡睇住即叫即做, 熱辣辣入袋餅既粉漿都係有綠茶味, 入面吉士好軟滑, 綠茶配紅豆果然係絕配之選.柚子沙冰雪糕味道好清新解喝, 雪糕揀左綠茶+牛奶, 好滑濃味!
口痕又口喝,買左呢個set食下醫肚子
入面揀左綠茶吉士紅豆餡
睇住即叫即做, 熱辣辣入袋
抺苶吉士紅豆大判燒
柚子沙冰雪糕
味道好清新解喝, 雪糕揀左綠茶+牛奶, 好滑濃味!
柚子沙冰雪糕
2015-08-19
2015-08-04 304 瀏覽
抹茶沙冰雪糕大判燒抹茶控必食45蚊可以食到幾多野. 1,抹茶沙冰 : 較重茶味. 冇咁甜2,抹茶雪糕 : 重點黎喇. 佢有抹茶味, 香,濃, 甜, 好味3,抹茶紅豆大判燒 : 點解抹茶同紅豆永遠都放埋一齊. 食左你就知佢地永遠都係好朋友雖然只有立食. 仲要排隊. 但我都係會食, 因為抹茶好好味
抹茶沙冰雪糕大判燒

抹茶控必食

45蚊可以食到幾多野.

1,抹茶沙冰 : 較重茶味. 冇咁甜
雖然只有立食. 仲要排隊. 但我都係會食, 因為抹茶好好味

2015-07-26
3 分鐘 (外賣自取)
2015-08-02 344 瀏覽
Sweets House Cha Cha的雪糕吃過幾次,雖然主打抹茶味,但我更愛其牛乳味雪糕香濃軟滑。在沙田逛街經過,很想吃個大判燒,早在去年已看到很多人上載抹茶餅的照片,終於到我吃了。餡料有甜有咸,我選了抹茶吉士,他選了培茶吉士紅豆。燒餅暖暖的,軟棉棉,不厚,咬一口已看到裡面豐富的抹茶吉士,而且茶味很香濃,帶點甘澀,好好吃啊  培茶吉士也相當不錯,加上配了紅豆,少了那點點苦澀。$15元一個真的超值!

2015-08-02
10 分鐘 (外賣自取)
  • 抹茶吉士大判燒
2015-07-28 276 瀏覽
行過緊係要試下抺茶味大判燒, 令我諗起細個八百伴。我個抺茶味唔夠熱, 食既時侯個皮已經硬左, 入面既抺茶味太苦, 好唔開心。但老公叫個個烘茶味反而好味, 夠熱, 不過始終表面唔夠軟熟, 但餡就甜度適中。
行過緊係要試下抺茶味大判燒, 令我諗起細個八百伴。

唔夠軟熟, 但餡就甜度適中。
外賣自取
$15 (其他)
2015-06-27 685 瀏覽
Sweets House Cha Cha 五月頭推出了限定芝麻醬雪糕!!!大家選好雪糕味道後,待者會於雪糕上淋上芝麻醬和灑上炒香的芝麻粒入口芝麻味道濃郁無比,而芝麻粒既香口又脆身,口感豐富雖然這裡的抹茶雪糕實在不能抗拒,不過若是配芝麻醬的話,推薦大家選牛乳味道其實這裡的牛乳雪糕質素也很好,奶味香濃又香滑,最重要是能突出芝麻香味,大滿足!!!我倆於沙田citysuper的Sweets House Cha Cha找到這一款,未知其他分店有無呢?
入口芝麻味道濃郁無比,而芝麻粒既香口又脆身,口感豐富

外賣自取
$40 (宵夜)
2015-06-02 410 瀏覽
抹茶軟雪糕配warabi mochi,白玉及抹茶啫喱($52) 我覺得sweets house cha cha沙田店好食過哂尖沙咀銅鑼灣大埔將軍澳等分店lol 所以我特登去沙田食杯雪糕lol 雪糕頗軟滑 抹茶味香濃 美中不足係如果抹茶有埋微苦同回甘就更好 抹茶味同奶味取得平衡 warabi mochi富黃豆粉香 白玉煙韌 啫喱夠smooth 係好味😋 但唔係我心目中全港最好既抹茶雪糕
2015-05-17
2015-05-31 350 瀏覽
叫左抹茶沙冰套餐D,蕨餅抹茶沙冰配軟雪糕(抹茶味)+大判燒 x1 (芝士粟米)首先,沙冰系好味既!軟雪糕更加一流!!好濃!買左到就來食完個雪糕都未融化曬,值得讚美!濃濃抹茶味,dd苦,但係更多系清新劑茶味。雪糕有d甜得制,配合沙冰就岩岩好,可以沖淡dd甜味。不過蕨餅就認真唔夾,好似無啦啦dum 3舊糯米野入去咁,唔知想點。又唔多甜,食左雪糕、沙冰,完全食悟出佢咩味。建議話走蕨餅,多d沙冰仲好。大判燒 x1 (芝士粟米)真係推薦!!!! 鹹既,原來入面仲有一塊火腿!熱辣辣拎出來,芝士唔系好濃郁,所以味道唔會太大,有d感覺似粟米濃湯,但又好味好多好多,有火腿係度帶出鹹味,同埋香味,下次都會再要呢一隻味道!
2015-02-26
3 分鐘 (堂食)
2015-05-31 282 瀏覽
Came because of its famous reputation of matcha!It didn't disappoint me with its rich taste, slow-to-melt milkiness and smooth yet dense texture, it will make you addicted! It was sad that the one I wanted to eat was sold out, but this served as a nice alternative and above-average replacement! Really enjoyed the ice-cream there but it being more of bitter than sweet is to be noticed.Love it! Will come more often for sure!

5 分鐘 (外賣自取)
琴晚男朋友話帶我食雪糕,原來係chacha!我一來就簡左大判燒餐。大判燒有好多種味道選擇,有d係同抹茶味完全無關gea。抹茶控的我,當然選擇抹茶吉士紅豆味!拎上手已經feel到暖暖的軟軟的,一啖咬落去,外面抹茶味gea餅好鬆軟,抹茶吉士好滑好濃味,甜度適中,再配上甜度適中gea紅豆,簡直絕配,正到爆!另外紅豆醬gea紅豆唔會太爛/硬,醬本身亦唔會太傑身,好係好好味!!不過始終食多2啖會有dd漏,呢個時候,有一啖抹茶沙冰,簡直不得了!!!沙冰冇利用甜味去搶風頭,更冇因為唔夠甜而冇味,佢反而充滿抹茶香,個啖清新感,直攻味蕾,我大嗌左一聲,好正呀~~~~(然後當然係男朋友同我爭飲la)另外雪糕我專登order左鴛鴦味,牛奶味同抹茶味十足,超滑,偏甜,不過配上厥餅同清新沙冰,甜度一d都唔過份!個人認為比Via Tokyo更好味!至於厥餅,其實平時我唔中意食,覺得d味好怪,但呢次d厥餅似係玄米味,咬落去,口感軟軟但又彈牙,好香好香,整個口腔都充斥著玄米味,其實有3粒,我偷偷食左2粒男朋友都唔知LOL我可唔可以比99.9分~~~😍

我可唔可以比99.9分~~~😍
D餐-厥餅抹茶沙冰配軟雪糕+大判燒一個
2015-05-24
外賣自取
$53 (其他)
D餐-厥餅抹茶沙冰配軟雪糕+大判燒一個
想吃甜品但因為沙田市中心不多甜品店, 我們去吃的時候也有點晚了, 很多店也比較多人, 所以就去了Sweets House Cha Cha試試~~在收銀處下單之後要記得把單交給旁邊的另一位員工喔@0@ 不然等多久也不會有雪糕的XDDD (笑)這杯是抹茶牛奶雪糕配抺茶沙冰~~價錢大約是44HKD (不太記得XDDD上層的雪糕很滑, 對P某來說奶味有點太重了~不是不喜歡但有點受不了XD?下層的沙冰P某倒很喜歡~~~有點點甘但又不會苦, 而且冰也是有綠茶味道的冰, 不會像7-11那樣只是普通開水冰加糖水@3@~!!不過對於怕苦的女生來說可能會不太喜歡囉~~嗯~~~~下次試試點些配料試試吧~~~XD

不過對於怕苦的女生來說可能會不太喜歡囉~~

嗯~~~~下次試試點些配料試試吧~~~XD

2015-05-16
1 分鐘 (外賣自取)
2015-05-13 225 瀏覽
抺茶迷應該聽過sweet house cha cha的大名了。這次試了menu 中 a6 宇治抺茶厥餅沙冰,最上的雪糕入口很滑,先有濃濃的抺茶味,之後就一陣陣牛奶香味,最後是宇治抺茶特有的回甘口味。下面的抺茶沙冰濃度很高,即使感覺像喝了一整份日式抺茶一樣,但依然很refreshing。另外令人驚喜的是厥餅,雖然只是配料,但黃豆味十足,質感有點像jelly 又非常彈牙,口感100分。
外賣自取
$40 (其他)
2015-04-19 499 瀏覽
不知哪時開始很喜歡吃抹茶甜品,今日準備到沙田新城市吃晚飯,知道餐廳等位會比較久,所以先到Sweets house Cha Cha來個抹茶牛奶雪糕軟雪糕質地夠細滑,軟度適中,牛奶味的那一邊不會太甜又帶點點奶香,味道柔和;而抹茶味那邊茶味甚極濃厚、甘而不澀,份量剛好。下次要試下其他配搭吧。滿足了,繼續等位吃晚餐。

滿足了,繼續等位吃晚餐。
2015-04-09 321 瀏覽
嗰日行過city super,見到幾多人排隊就望多兩望,發現係抹茶雪糕,即刻試下,其實買嗰陣覺得都幾貴,所以嗌左最平嘅抹茶牛乳雪糕。終於到手,見到已經流口水,試一啖,哇好濃牛奶同抹茶味,兩者係協調得恰度好處,唔會有一種味太突出,個雪糕筒餅係又香又脆,唔似平時嗰啲咁淋。食到最尾都唔覺得膩,仲想食多杯!