2024-06-08 8 瀏覽
云云甜品之中,香滑嘅奶凍絕對食唔厭😆無論咩口味都可以帶來滿滿幸福感🥰畢業於澳州藍帶廚藝學院嘅專業甜點師Vanessa正正就以此為宗旨創立Sweet Memories。店舖喺觀塘同中環街市都有自取點,可以買到非常豐富嘅Dessert Cups Boxset,有9杯招牌奶凍/慕絲杯,啱晒開party/做散水餅👏🏻甜點全部採用47%北海道忌廉製作,食落特別香滑,比起坊間其他奶凍確係更出色😋😋而家大家見到呢個post都有優惠喇🤑~只要用我嘅promo code「Piggiespickhk」預訂蛋糕,就可獲贈1樽價值$48嘅洛神花茶/金絲菊花茶(送完即止)Dessert Cups Boxset🥭芒果滿滿奶凍、士多啤梨滿滿奶凍半杯都係新鮮果蓉😍酸酸甜甜,帶點顆粒感,加上軟滑富奶香嘅奶凍,簡單但令人滿足嘅味道😋🍮燉蛋拉絲麻糬奶凍、焦糖燉蛋除咗奶凍之外仲夾雜燉蛋,帶點蛋香😙其中一杯仲加入麻糬,不過最好即日食,因為雪到第二日麻糬會硬咗啲啲。☕️五重特濃咖啡奶凍杯咖啡控表示大愛❤️❤️一入口就食到濃濃甘苦嘅咖啡味,好似飲緊特濃espresso。層次感豐富,一啖嚐盡綿密咖啡泡沫、奶凍、咖啡凍、超濕潤蛋糕底、仲有額

Dessert Cups Boxset
🥭芒果滿滿奶凍、士多啤梨滿滿奶凍

🍮燉蛋拉絲麻糬奶凍、焦糖燉蛋

☕️五重特濃咖啡奶凍杯
咖啡控表示大愛❤️❤️一入口就食到濃濃甘苦嘅咖啡味,好似飲緊特濃espresso。層次感豐富,一啖嚐盡綿密咖啡泡沫、奶凍、咖啡凍、超濕潤蛋糕底、仲有額外嘅瑪莉餅,估唔到咁出色,必試👍🏻👍🏻

🍵焙茶奶蓋奶凍、抹茶奶蓋奶凍、香芋紫薯奶蓋奶凍
奶凍加入奶蓋都幾創新🤪茶味奶凍採用特選日本小山園茶粉製作,甘香醇厚,做成特別香滑嘅奶凍,加上少少鹹香奶蓋,好滿足😛香芋味都唔錯,芋頭味好香,完全唔假👍🏻

🍫四重朱古力慕絲杯
採用法國Valrhona 朱古力製作,可可味特別濃郁😛

人均消費:$390
推介指數(10分為滿分):8分

2024-06-07
外賣自取
以北海道忌廉蛋糕打響名堂嘅「Sweet Memories」主理嘅甜品師Vanessa係由畢業於澳洲藍帶廚藝學院,信心保證(*´∀`) 🌟文末優惠碼🌟✿ 柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕最新嘅打卡蛋糕😍呢款蛋糕最特別之處,就係點燃火焰後,蛋糕嘅表層圖案就會開始慢慢融化,最後會出現另一個圖案✨今次「Sweet Memories」更加聯乘插畫師@aimaihk,推出客製化燃燒蛋糕Burn cake🔥大家可以提供2張相片,其中一張可由插畫師@aimaihk幫你畫出嚟!🎨畫得好靚,同相片原來個樣勁似😆 啱曬媽咪打卡睇得之餘,味道出色,層次豐富柚子、茉莉,都係少見而清新嘅口味加埋麻糬層,煙韌富糯米香👍✿ 花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕🍓仲有呢款!令媽媽同時感受收花 + 食甜品 + 打卡嘅喜悅✌️包裝好靚,附送LED燈&花牌作裝飾,隨便影都好IG-able😍雖然包裝隆重,但用剪刀就輕易拆開~有外表亦有內涵,草莓好甜好高質🤤慕斯主要成分為乳酪&草莓,酸甜不膩,感覺比一般慕斯蛋糕健康(ㆁωㆁ*)當然除咗母親節,平時買嚟做生日蛋糕都好掂,對於吃貨嚟講,可能開心過收普通嘅花🤣可以觀塘或中環門市自取,位置好方便🌟優惠碼:「
以北海道忌廉蛋糕打響名堂嘅「Sweet Memories」
🌟文末優惠碼🌟

✿ 柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕

最新嘅打卡蛋糕😍

畫得好靚,同相片原來個樣勁似😆 啱曬媽咪打卡
睇得之餘,味道出色,層次豐富

柚子、茉莉,都係少見而清新嘅口味

加埋麻糬層,煙韌富糯米香👍

✿ 花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕🍓

仲有呢款!
令媽媽同時感受收花 + 食甜品 + 打卡嘅喜悅✌️

雖然包裝隆重,但用剪刀就輕易拆開~

有外表亦有內涵,草莓好甜好高質🤤

可以觀塘或中環門市自取,位置好方便

🌟優惠碼:「foodiess」
輸入優惠碼「foodiess」,即享95折優惠
快啲訂製蛋糕啦🔥
  • 花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕
  • 柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕
精緻的甜品總能讓人帶來好心情,像心情調節劑,吃甜品令人有一種幸福及放鬆心情的作用,在辛勞的工作中,無論如何都要吃點甜品才覺得滿足😋。由畢業於澳洲藍帶廚藝學院的專業甜點師Vanessa主理的店品店〔Sweet Memories〕,在觀塘及中環街市都有分店,今次聚會就特定買了一盒9杯「Dessert Cups Boxset」跟朋友開心分享,全部以精選47%北海道忌廉製作而成,「Dessert Cups Boxset」更可以自由配搭不同口味,而且包裝及紙袋都很精美😍,送禮及聚會派對都很適合🥳。🧁〔Dessert Cups Boxset〕(HK$368) 有4杯$56 + 5杯$38「可補差價$18轉做 5杯$56 + 4杯$38」「HK$56/杯) 甜品系列」:【五重特濃咖啡奶凍杯】結合了奶蓋、濃郁的咖啡、慕絲奶凍及咖啡泡沫,而且有餅乾可以自行加上去咖啡奶凍上面吃,慕絲入口口感柔滑,咖啡濃郁的口味都在口中,喜歡咖啡的朋友就不要錯過,推薦~。【四重朱古力慕絲杯】由法國Valrhona 朱古力製作,入口有非常濃厚的朱古力味道,有絲滑的細膩口感,味道非常好味,朱古力控必食,推薦~【燉蛋拉絲麻糬奶凍

「可補差價$18轉做 5杯$56 + 4杯$38」
「HK$56/杯) 甜品系列」:
【五重特濃咖啡奶凍杯】

【四重朱古力慕絲杯】

【燉蛋拉絲麻糬奶凍】
有啖啖香濃蛋味的燉蛋,而且入口很嫩滑,中間有士多啤梨醬及拉絲麻糬奶凍,多層次口感,整杯甜品都很豐富。

【芒果滿滿奶凍】
入口有粒粒芒果,芒果沒有酸味,而奶凍質感很滑。

【士多啤梨滿滿奶凍】
有很多士多啤梨粒粒,酸甜口味,清新不甜膩。

🌟「(HK$38/杯) 甜品系列」:
【焦糖燉蛋】
用明治特濃牛奶製作燉蛋,杯底有濃郁的焦糖香氣,一口燉蛋一口焦糖醬,焦糖控一定喜歡。

【焙茶奶蓋奶凍】【抹茶奶蓋奶凍】【香芋紫薯奶蓋奶凍】
分別用了特選日本小山園茶粉及日本香芋紫薯粉製作,鹹香奶蓋味道適中,奶凍香滑亦不會很甜。
四重朱古力慕絲杯

〔Sweet Memories〕@sweet_memories_jvs
香港九龍觀塘成業街6號泓富廣場10樓7室
Room 7, 10/F, Prosperity Place, 6 Shing Yip Street, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong
2024-06-08
下午茶
用餐優惠
試食活動
四重朱古力慕絲杯
  • 五重特濃咖啡奶凍杯
  • 焦糖燉蛋
呢幾日放假去咗周圍行下 之後去到見到呢間”𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗺𝗼𝗿𝗶𝗲𝘀” 見到幾精緻同埋呢個9款甜品全部都係由精選47%北海道忌廉製作而成 而店主係由畢業於澳洲藍帶廚藝學院嘅專業甜點師Vanessa主理😆所以就買咗翻屋企同屋企人開心share啦❣️今次有嘢益我嘅粉絲🥰大家見到我呢個post只要用我呢個Promotion code “missbigtummy” 預訂甜品 就即可獲贈1樽價錢HK$48嘅果茶: 洛神花茶/金絲菊花茶 (送完即止)𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝘾𝙪𝙥𝙨 𝘽𝙤𝙭𝙨𝙚𝙩 自由配搭($368)會包4杯HK$56 及 5杯HK$38甜品🍮幾啱用嚟做散水餅、下午茶同慶祝生日🎂❣️HK$56 甜品可選: (大滿足系列)🥭 芒果滿滿奶凍🍓士多啤梨滿滿奶凍以新鮮芒果、士多啤梨果肉整成 一打開蓋就望到面頭係好多果肉食落好fresh好match啲奶凍🥛燉蛋拉絲麻糬奶凍好香滑嘅奶凍 裡面夾住拉絲嘅麻糬非常有咬口 🍫 特濃四重朱古力慕絲杯 呢個啱哂我呢啲朱古力控 成個甜品採用咗法國Valrhona朱古力製造 四重朱古力非常邪惡 一入口食到非常香濃嘅黑朱古力 最底層連埋蛋糕🍰層次感更豐富☕️五重特濃咖啡奶

會包4杯HK$56 及 5杯HK$38甜品🍮
幾啱用嚟做散水餅、下午茶同慶祝生日🎂❣️

HK$56 甜品可選: (大滿足系列)
🥭 芒果滿滿奶凍
🍓士多啤梨滿滿奶凍
以新鮮芒果、士多啤梨果肉整成 一打開蓋就望到面頭係好多果肉
食落好fresh好match啲奶凍

🥛燉蛋拉絲麻糬奶凍
好香滑嘅奶凍 裡面夾住拉絲嘅麻糬非常有咬口

🍫 特濃四重朱古力慕絲杯

☕️五重特濃咖啡奶凍杯
呢杯係唯一一杯有餅乾俾你加上去咖啡奶凍上面食 好鍾意佢地嘅奶凍系列 奶味十分香濃同埋好滑 咖啡味同奶凍真係超夾

HK$38 甜品可選 (清新淺嚐系列)
🍫 朱古力奶蓋奶凍
奶凍用咗北海道47%忌廉同日本牛乳製成 而朱古力選用咗法國72%嘅黑朱古力

☕️焙茶奶蓋奶凍
呢個都係我首選之一 奶凍用咗北海道47%忌廉同日本牛乳製成 奶味非常香濃 抹茶方面都選用咗日本小山園焙茶粉 食落有好香奶味而焙茶味都無俾覆蓋到

🍵抹茶奶蓋奶凍
奶凍用咗北海道47%忌廉同日本牛乳製成 奶味非常香濃 抹茶方面都選用咗日本小山園抹茶粉

🍠香芋紫薯奶蓋奶凍
奶凍用咗北海道47%忌廉同日本牛乳製成 再選用了日本紅芋粉

🥄焦糖燉蛋
呢個係有燉蛋嘅蛋香同奶凍mix埋 凍凍地嘅燉蛋又幾好食
Sweet Memories 之前嘅燒蛋糕好多人買黎打卡,個陣已經聽過呢間甜品店嘅大名!!今次買咗佢嘅甜品杯同朋友聚會嘅時候happy share😳一盒$368有9杯細細杯,仲都幾啱拎嚟做散水餅每杯都係由47%嘅北海道忌廉製成,用料講究🫶🏻每盒有$56甜品 4杯同$38甜品 5杯,如果想轉$56 甜品5杯,補返$18差價就ok!Dessert Cups Boxset自由配搭,可以揀以下呢幾款$56 款式🤍芒果滿滿奶凍🤍士多啤梨滿滿奶凍🤍燉蛋拉絲麻糬奶凍🤍四重朱古力慕絲杯🤍五重特濃咖啡奶凍杯 $38 款式🤍朱古力奶蓋奶凍🤍焙茶奶蓋奶凍🤍抹茶奶蓋奶凍🤍香芋紫薯奶蓋奶凍🤍焦糖燉蛋個人覺得士多啤梨滿滿奶凍最好食,入面除咗有果肉,奶凍質感亦好滑。五重特濃咖啡味好香濃。奶蓋系列亦幾特別👍🏻奶蓋綿密,底層焙茶奶凍仲用咗日本小山園茶粉,味道比出面食到嘅重茶味。包裝小巧精緻,送禮都好適合

$56 款式

🤍抹茶奶蓋奶凍
🤍香芋紫薯奶蓋奶凍
🤍焦糖燉蛋

Dessert  Cup  Boxset

今日last day買咗9格Dessert Cups Boxset俾同事平時啲人買蛋糕好滯冇咩人啱食呢個輕甜品啱啱好~個個見到包裝都話超靚(*ෆ´ ˘ `ෆ*)♡顏值超高、仲要勁足料,全部都係由精選47%北海道忌廉製作而成✧ Dessert Cups Boxset自由配搭($368)包咗4杯$56 + 5杯$38可補差價$18轉做 5杯$56 + 4杯$38//💲5️⃣6️⃣大滿足系列甜品可選:🥭芒果滿滿奶凍以啖啖新鮮芒果肉製成連汁都係用新鮮芒果榨成嘅果汁 冇加糖水配合奶味濃郁嘅北海道牛乳奶凍食落簡直係又 fresh 又濃郁🍓士多啤梨滿滿奶凍 同上面一樣 但士多啤梨再酸甜啲🍡燉蛋拉絲麻糬奶凍 入口香濃滑嫩唯一一款有mochi喺入面食落成個texture昇華哂!🍫四重朱古力慕絲杯 由特選法國72% Valrhona 朱古力製作味道濃啲之餘 仲比普通朱古力健康☕️五重特濃咖啡奶凍杯本豬想focus介紹呢個!唯一一個有「配件」餅塊嘅奶凍好玩啲之餘層次好豐富食到咖啡味之餘又有少少tiramisu感🤌🏻 //💲3️⃣8️⃣清新淺嚐系列甜品可選:頂層有口感幼滑creamy 嘅芝士奶蓋以咸香中和甜味 為奶凍添上多層次
平時啲人買蛋糕好滯冇咩人啱食
呢個輕甜品啱啱好~
個個見到包裝都話超靚(*ෆ´ ˘ `ෆ*)♡

🍓士多啤梨滿滿奶凍
同上面一樣 但士多啤梨再酸甜啲

🍡燉蛋拉絲麻糬奶凍 入口香濃滑嫩
唯一一款有mochi喺入面
食落成個texture昇華哂!

🍫四重朱古力慕絲杯
由特選法國72% Valrhona 朱古力製作
味道濃啲之餘 仲比普通朱古力健康

☕️五重特濃咖啡奶凍杯
本豬想focus介紹呢個!
唯一一個有「配件」餅塊嘅奶凍

🍵抹茶奶蓋奶凍
選用特選日本小山園茶粉製作
令奶凍散發陣陣焙茶獨有嘅濃郁香氣

💜香芋紫薯奶蓋奶凍
特選日本香芋紫薯粉製作 加上嚴選日本紅芋粉,濃厚的香芋味令人欲罷不能!

🍮焦糖燉蛋
「蛋香 × 奶香」係呢個布丁嘅總結
再加上個質地滑嫩
每一喺燉蛋都令人心滿意足

姐姐都好好咁提醒最佳品味期限為2日內~
就算唔夠多人分食兩日都好抵

⚠️注意注意
Checkout輸入promo code:foodiechuxx
🆓即可獲贈1樽價值$48嘅果茶: 洛神花茶/金絲菊花茶(送完即止)
快啲去訂購啦~
繼續母親節蛋糕系列,今次一連介紹兩個喺外型同心思上都別出心裁,絕對令一班媽媽們冧到爆嘅蛋糕!😍 佢地就係來至由藍帶甜品師主理嘅「𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘔𝘦𝘮𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴」蛋糕🤲🏻🎂《 花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕🌸 》 4.5 / 5將蛋糕用幾層花紙包成花束,再加上燈泡串,熄咗燈嘅效果真係有幾分浪漫💕 往年買開花比媽媽嘅小編覺得哩個蛋糕仲實際,睇得又食得🤪🤤店家好貼心會有把較剪仔比我地剪開包裝,剪開見到士多啤梨橫切面都有驚喜👍🏻 味道方面士多啤梨乳酪酸甜適中,口感好𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩由切刀個下已經feel到😍 面頭大大粒嘅士多啤梨都好新鮮,餅底脆身又重牛油香~ 所以整體一啲都唔漏,連唔係好嗜甜嘅媽媽都喜歡👍🏻除左士多啤梨口味之外,為咗母親節店家而家仲推出芒果口味🥭《 柚子茉莉蘋果麻糬燒蛋糕 》5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟哩款絕對係打卡𝘈𝘣𝘭𝘦滿分💯又誠意滿滿嘅母親節禮物首選🎁 成個蛋糕都係客製化專屬媽媽!👍🏻今次聯成插畫師aimaihk設計蛋糕,將同媽咪合照畫成靚靚插畫🎨 面層先係母親節祝福字句(或自己自訂都得),用火點燃後會慢慢透出底層嘅精美插畫😍 視覺效果滿分💯味道方面,蛋糕用咗柚子醬、茉莉同蘋果餡料令到

《 花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕🌸 》 4.5 / 5

《 柚子茉莉蘋果麻糬燒蛋糕 》5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

味道方面,蛋糕用咗柚子醬、茉莉同蘋果餡料令到味道甜甜酸酸好開胃,中間仲有煙靭麻糬,口感軟糯😋

———————————————
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛

母親節
最近品嘗了以北海道忌廉蛋糕打響名堂「𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒔」嘅蛋糕🥰🥰好有驚喜係由畢業於澳洲藍帶廚藝學院嘅專業甜點師𝑽𝒂𝒏𝒆𝒔𝒔𝒂主理👩🏻‍🍳🍰主打以精心挑選嘅高品質原材料同新鮮食材製作而成嘅各式精美甜點💖同時,「𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒔」亦接受客製化訂單,度身訂造顧客心目中嘅完美蛋糕🎂🎉為咗迎接母親節,「𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒔」更聯乘插畫師aimaihk 推出新品客製化𝑩𝒖𝒓𝒏 𝒄𝒂𝒌𝒆,爲各位𝒎𝒂𝒎𝒊帶去最火熱甜蜜嘅視覺及味覺雙重享受!🥰❤️‍🔥𝒀𝒖𝒛𝒖 𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆 𝑩𝒖𝒓𝒏 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒂𝒌𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕| 𝟒": $𝟒𝟖𝟖 |慶祝新趨勢?今個母親節有新嘢挽啦!「𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒔」聯乘插畫師aimaihk 推出社交媒體超𝑯𝒊𝒕嘅客製化燃燒蛋糕𝑩𝒖𝒓𝒏 𝒄𝒂𝒌𝒆 🔥可以提供𝟐張相片比「𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆𝒔」用嚟製作𝑩𝒖𝒓𝒏 𝒄𝒂𝒌𝒆,其中一張仲有插畫師👨‍🎨幫我哋畫出嚟🎨✍🏻🤩好睇得嚟又好挽,點燃火焰後,蛋糕嘅表層圖案就會開始慢慢融化,最後會出現另一個圖案,充滿驚喜🩷🩷🌺 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑴

柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕
| 𝟒": $𝟒𝟖𝟖 |

🌺 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑴𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 𝒊𝒏 𝑩𝒐𝒖𝒒𝒖𝒆𝒕 𝑺𝒉𝒂𝒑𝒆 🍓
花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕
| 𝟒": $𝟒𝟖𝟖 |

花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕口感軟滑輕身,以士多啤梨現打製作成慕絲,入口酸甜得宜,香濃而不膩(*ฅ́˘ฅ̀*)♡
🍓 蛋糕飾面用大粒士多啤梨作花瓣點綴,配搭精緻的花束圍邊,呈現出一朵朵鮮艷花朵造型🌸
📸 加上吸睛嘅花牌,令𝒎𝒂𝒎𝒊可以同時感受收花、食甜品同打卡嘅喜悅!
2024-05-03 5 瀏覽
Sweet Memories蛋糕向來高水準!由澳洲藍帶廚藝學院·專業甜點師Vanessa主理嚴選高品質材料·打造每個精緻蛋糕。為迎接母親節,更聯乘插畫師推出客製化Burn cake同埋花束造型芒果慕絲乳酪蛋糕爲母親節呢個大日增添甜蜜.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪♡花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕賣相如花束·設計相當有心思花束裡面係士多啤梨慕絲乳酪蛋糕以原粒士多啤梨點綴·充滿浪漫氛圍口感細滑輕盈·用上真士多啤梨製作成慕絲令士多啤梨味更突出更香甜酸甜口味是大小朋友也會喜歡!♡柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕:聯同插畫師製作出人氣大熱的burn cake 單是能客製化已經很吸引!點燃火焰後· 表層圖案會慢慢融化裡面心思圖案會慢慢浮現·是充滿驚喜又有趣味的蛋糕蛋糕是柚子口味·夾層是香甜蘋果粒還有麻薯內餡·層次口感豐富!

Sweet Memories蛋糕向來高水準!
由澳洲藍帶廚藝學院·專業甜點師Vanessa主理
嚴選高品質材料·打造每個精緻蛋糕。

爲母親節呢個大日增添甜蜜.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪

♡花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕
賣相如花束·設計相當有心思
花束裡面係士多啤梨慕絲乳酪蛋糕
以原粒士多啤梨點綴·充滿浪漫氛圍
口感細滑輕盈·用上真士多啤梨製作成慕絲
令士多啤梨味更突出更香甜
酸甜口味是大小朋友也會喜歡!

♡柚子茉莉蘋果麻薯燒蛋糕:
聯同插畫師製作出人氣大熱的burn cake
單是能客製化已經很吸引!
點燃火焰後· 表層圖案會慢慢融化
裡面心思圖案會慢慢浮現·是充滿驚喜又有趣味的蛋糕

蛋糕是柚子口味·夾層是香甜蘋果粒
還有麻薯內餡·層次口感豐富!
外賣自取
母親節又到啦除咗追求蛋糕味道嘅質素賣相都相當重要最近見到sweet Memories呢款花束型嘅蛋糕好適合母親節送俾媽咪同至愛送上花束型嘅蛋糕比起鮮花更實際🎂Mango Yogurt Mousse Cake in Bouquet Shape有士多啤梨同芒果 兩種口味選擇面層舖上多片新鮮嘅芒果肉 堆砌成一朵花圍邊嘅芒果肉亦非常鮮甜加上北海道嘅鮮忌廉,幼滑細膩配上乳酪.帶出酸酸甜甜嘅味道花束旁邊仲圍着小燈飾媽咪收到仲話靚到唔捨得食以後生日.週年紀念 唔洗再左揀右揀咁頭痕啦
母親節又到啦
有士多啤梨同芒果 兩種口味選擇
面層舖上多片新鮮嘅芒果肉
堆砌成一朵花
圍邊嘅芒果肉亦非常鮮甜
加上北海道嘅鮮忌廉,幼滑細膩
配上乳酪.帶出酸酸甜甜嘅味道
花束旁邊仲圍着小燈飾
媽咪收到仲話靚到唔捨得食
以後生日.週年紀念 唔洗再左揀右揀咁頭痕啦
2024-05-01
母親節
今次小編訂咗🍓花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕嚟預祝母親節,講真淨係睇個樣都100分啦💯🍓花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕揀呢個蛋糕做母親節蛋糕,最主要嘅原因係因為佢嘅花束造型。一個蛋糕可以俾媽媽同時感受到收花食甜品同打卡嘅喜悅!掂哂!士多啤梨慕絲口感軟滑輕身,甜點師用新鮮士多啤梨製作慕絲,每啖都有香濃嘅士多啤梨味,又唔會有食甜品嘅甜膩感!蛋糕面用咗原粒士多啤梨鋪滿成個蛋糕,配搭住精緻嘅花束圍邊,感覺就好似一朵朵紅色嘅花朵🌹,超級精緻,絕對係吸精之選!母親節就到啦,呢一個花束蛋糕可以一次過滿足晒媽媽三個願望(收花食甜品同打卡),呢個蛋糕贏硬呀!

🍓花束造型士多啤梨慕絲乳酪蛋糕

2024-04-30 18 瀏覽
小編今次嘅慶祝蛋糕揀咗Sweet Memories❤️小編嘅蛋糕係由畢業禮藍帶廚藝學院嘅專業甜點師整架,用咗北海道忌廉蛋糕幫小編整咗呢一個蛋糕🍰🔥柚子茉莉蘋果麻糬燒蛋糕Yuzu Jasmine Burn Cream Cake with Apple燒蛋糕大家可以睇吓小編段片❤️蛋糕(點燃火焰後,蛋糕嘅表層圖案就會開始慢慢融化,最後會出現另一個圖案)~蛋糕味道同層次好驚喜,好豐富!呢個蛋糕配上柚子同埋蘋果平衡左平時食蛋糕嗰種甜,達到一個balance嘅感覺!絕對唔會有連鎖蛋糕舖個種太甜食唔落嗰種感覺🤫加左麻糬成個口感再豐富左,有畫龍點睛嘅效果!今次介紹俾大家,係因為母親節就嚟到啦!如果大家想俾個驚喜媽媽,小編認為呢個燒蛋糕就啱晒你啦😉你只要比兩張相Sweet Memories 就可以製作呢一個燒蛋糕!而其中一雙相仲可以有聯乘嘅插畫師@aimaihk幫你畫出嚟添🥰大家快D訂個靚靚蛋糕俾個驚喜你身邊嘅人🥰 母親節就嚟到,可以訂俾媽媽,紀念日可以訂俾Special One💕

買了個火燒蛋糕給母親大人❤️媽媽鍾意貓貓 特登客製咗屋企隻貓貓蛋糕俾佢預訂前七日將兩張相交俾蛋糕店就可以製作成而家好流行嘅burnaway cake🎂估唔到蛋糕唔知得個樣仲層次豐富超級好食😋✩‧₊柚子茉莉紫薯蘋果麻糬蛋糕插畫會打印在蛋糕上面在蛋糕面層點火表層嘅圖案就會融掉變成另一張圖片畫風精緻貓貓勁可愛😍蛋糕能結合到不同口味又毫無違和感柚子和茉莉忌廉芬芳清新紫薯忌廉同樣細滑細膩除咗軟綿綿的蛋糕外更有一層全部係蘋果肉和麻糬蘋果香甜不酸餅底上嘅麻糬亦份量十足視覺同味覺都得到極致嘅享受另外發現蛋糕店網站亦有其他造型好精緻嘅蛋糕下次可以訂嚟試吓
買了個火燒蛋糕給母親大人❤️

餅底上嘅麻糬亦份量十足
視覺同味覺都得到極致嘅享受

另外發現蛋糕店網站亦有其他造型好精緻嘅蛋糕
下次可以訂嚟試吓

就快到母親節.餅店聯乘插畫師推出新品客製化 Burn Cake揀選喜愛嘅照片.擺放蛋糕上收到嘅時候充滿驚喜面層點火一刻.大家都萬眾期待慢慢燃燒就顯現出 @aimaihk 繪製嘅插畫 畫得相當精緻.同相片相似度極高獨一無二又顯心思🎂柚子茉莉蘋果麻糬燒蛋糕配上北海道忌廉製成口感幼滑細膩切開裡面加入粒粒蘋果肉.麻糬等配料味道清新.唔會太甜同時帶出 味覺同視覺的嶄新享受店員知道我住得遠好貼心喺蛋糕盒旁邊添上冰包能夠令蛋糕喺炎熱天氣下依然保持溫度

就快到母親節.餅店聯乘插畫師

2024-04-26
其他
紀念日
柚子茉莉蘋果麻糬燒蛋糕
呢間小店主打唔同口味嘅唯美北海道忌廉蛋糕,藉住情人節,佢地仲推出左呢個心形蛋糕。情人節又點可以淨係蛋糕呢,仲唔比另一半鬧?貼心嘅佢地就揾埋花藝師、調香師聯乘,推出兩個set,分別有永生花盒同香水(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 各位情人識做啦😏買完包保唔洗跪玻璃╮(╯▽╰)╭==============================〖 心形情人節蛋糕❤️🎂 〗💰520 (6“) | 🜸 4.1/5呢款蛋糕係 Sweet Memories 花束造型蛋糕嘅變奏版,今次嘅裸蛋糕令大家可以見到蛋糕嘅豐富層次。外形設計好精緻,總共有3層cream同三層漸變嘅粉紅、黃色marble 海綿蛋糕,面層仲配上士多啤梨同永生花,散發住戀愛嘅味道,啱晒大家同另一半打卡,慶祝甜甜蜜蜜嘅情人節(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)每一層忌廉食落去口感好幼滑軟身,感覺好輕盈,而且帶有淡淡嘅新鮮士多啤梨芝士味,芝士雖然唔算好重,但食落好fresh, 唔會過於甜膩,兩個人撐完枱腳絕對可以清到成個蛋糕(。・ω・。)ノ 要大讚嘅係海綿蛋糕亦都好軟熟,少少空氣感,又幾濕潤,最後配搭新鮮士多啤梨,整體都好清新,甜而不膩。———————————————————————

心形情人節蛋糕

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10
味道👅: 7/10
賣相🌱: 8/10
回頭❣️: 7.5/10
人均消費: $520

想睇多啲好西就記住☟
꧁Follow @hknous.foodie꧂

🔍 店舖資料
🎂 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐛𝐲 𝐉𝐕,𝐬 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧
📍 觀塘成業街6號泓富廣場10樓07室
📍 太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L132號舖
⏰ 觀塘 𝟏𝟏:𝟎𝟎-𝟏𝟗:𝟎𝟎/ 太古𝟏𝟏:𝟑𝟎-𝟐𝟏:𝟑𝟎
☎️ 𝟑𝟏𝟓𝟐 𝟑𝟐𝟓𝟔/ 𝟓𝟐𝟔𝟗 𝟑𝟐𝟒𝟓
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_觀塘
⌫ #eatwithnous_太古
⌫ #eatwithnous_甜品

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #desserts #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #valentines #蛋糕 #美食 #心型 #甜品 #相機食先 #情人節 #吃貨 #打卡 #良心 #觀塘美食 #小店
下午茶
情人節