2020-01-19 2280 瀏覽
每年一月又要傷腦筋找地方為愛女慶生,最後去了愛女舊年公司包場慶祝聖誕的何文田Summit Cafe。因為下午有全家節目,所以 慶生飯改為午餐,又因為是只限會員,由囡囡的同事代為訂位。我們倆老先到,只有set lunch,沒有散點,我搶先點了羊架餐,先來南瓜餐湯,十分熱辣辣,可惜未有餐包相伴;接住是羊架上場,味道口感都冇得輸,只是通常羊架都是三件,這裡只有兩件。其它人點了:地中海海鲜焗飯、萍菓醬燴豬扒飯及焗海鱸,芝士雜菜意大利薄餅等等,全部ok啦!
2020-01-19
生日
2019-12-29 1383 瀏覽
餐廳新開張時,在這裡用餐一次,有感職員態度殷勤,四周環境幽靜,便決定在這舉行女兒的百日宴。由籌備到百日宴當天,餐廳職員都盡心提供協助。在預訂食材、座位安排、以致場地佈置等各大小事項上,職員都安排妥當,亦不厭其煩地解答各項查詢,更會主動提醒我們要注意的細節。百日宴後再度到餐廳用膳,職員仍記得我們的名字,會主動了解客人對食物的意見,令人有賓至如歸之感。食物質素好,款式多元化,擺盤精美。品嚐過餐廳的早、午、晚餐,每次都很滿意。日後定會再次光顧。

食物質素好,款式多元化,擺盤精美。

品嚐過餐廳的早、午、晚餐,每次都很滿意。日後定會再次光顧。

2019-12-20 1006 瀏覽
Been to the Summit Cafe a few times with friends for dinner and enjoyed very much each time.  So this year, I recommended the office to arrange our Pre-X'mas party this year!  They prepared a special sharing menu for our group and we were all very impressed with the friendly speedy service (as our group were a total of 21 person) and the quality of food they provided even for large groups!Everyone could not be happier with the service, the atmosphere and the food!MUST ORDER DISHES - 1) Suckling

MUST ORDER DISHES - 1) Suckling Pig "Segovia Style 2)Seafood Paella 3) Iberico Ham Croquettes 4) Smoke Sardine Avocado Salad 5) Parma Bianco Pizza

A big special thanks to the Manager of the Restaurant as he was super helpful and friendly throughout our party.

We will definitely plan another social events at the restaurant in the near future!
Suckling Pig "Segovia Style"
Seafood Paella
Smoke Sardine Avocado Salad
Parma Bianco Pizza
Suckling Pig
Patatas Bravas Aioli Sauce (Potatoes)
Cold-cut Platter
Chef's Selection Dessert Platter
2019-12-19
聖誕節
Suckling Pig "Segovia Style"
Seafood Paella
Smoke Sardine Avocado Salad
Parma Bianco Pizza
Suckling Pig
Cold-cut Platter
2019-12-09 1014 瀏覽
近日社會環境不佳,只想安靜到比較理想的地區及環境食餐。說起Summit Cafe, 其實在旅店重建後已一直想試,只因一份情意結。Summit Cafe的前身趣屋,實在是本人的成長回憶;所以,Summit Cafe也是必須一會的食店。來到這個清靜的環境,人也放鬆起來。午餐的選擇頗多。我們點了比目魚柳和西冷牛扒。沙律的菜很新鮮,一讚。但是日餐湯是豆蓉湯,不是我杯茶。西冷份量十足,絕不欺場。配菜是薯角和焗黑蒜,有驚喜。唯一要留意的是,由於牛扒是鐵板上,所以我叫八成熟,上枱卻變了全熟。幸好這扒肉質本身嫩,仍好好食。不過下次只可以叫三成或五成熟。比目魚的份量比較適合女士。香煎魚柳沒失手,但薯蓉和露荀更出色,好香。簡單而言,我仍為summit cafe食物水準中上,但避靜遠離煩囂好好食一餐才是最強賣點。
近日社會環境不佳,只想安靜到比較理想的地區及環境食餐。

來到這個清靜的環境,人也放鬆起來。

午餐的選擇頗多。

我們點了比目魚柳和西冷牛扒。

沙律的菜很新鮮,一讚。

但是日餐湯是豆蓉湯,不是我杯茶。

西冷份量十足,絕不欺場。
配菜是薯角和焗黑蒜,有驚喜。

比目魚的份量比較適合女士。

香煎魚柳沒失手,
但薯蓉和露荀更出色,好香。

2019-10-13 1282 瀏覽
看食評介紹這一間餐廳 特意開車 到嚟 進去時完全沒有 著名只招待會員 坐下後 送上餐牌 然後跟我說這裏只招待會員希望我 現在入會登記會員 我說 可以的 但怎樣入會 他遞給一個 code 給我素描 我素描之後 其他程序 不明白 詢問他 但他一點也不知情怎樣處理 離開應該是去詢問其他人 但只是我的猜測 我無奈 傻呼呼的等待 相信也有 一分多鐘 所以我再召喚其他 服務員詢問 這一位服務員 回覆我是 因為很多手機 不同 型號 所以 他也不懂怎樣處理入會登記 我無奈問他 現在我該怎辦 他說沒有辦法我們只這裏只招待會員 我反問 剛才那位員工不是說可以即時入會 便可以用餐嗎? 他說是對的 但是你沒有 做好入會手續。 我說 老友 不是我不做 是你們沒有一個 能夠有正確的方法指導我入會 最後我再只能說你找一個 能夠 知道怎樣入會方法的人來 他左望右望 好像一點辦法也沒有 唉~在這情況下 我只好離開 只能怪自己沒有打聽清楚 只招待會員 但這間餐廳的員工 真的一個 懂得 指導人入會的 人也沒有嗎?? 只能自己 無奈吹脹
2019-10-12
1 分鐘 (堂食)
2019-06-24 1323 瀏覽
最初對呢間餐廳冇乜期望,以前呢度間餐廳叫做趣屋,主打為街坊嘅飯堂。後來女青年會大裝修,之後就變咗而家呢間!以為都係食返普通西餐,有一晚諗住開返間新餐廳咪去試吓囉!一試難忘呀簡直!佢哋啲食物做得好有心!食材本身亦都非常新鮮,主打西班牙菜,但係又有小小其他種類嘅食物選擇。例如美國漢堡但係用和牛整嘅、早餐甚至乎會有啲港式早餐嘅選擇。但係可以話比你哋聽,我so far試過好幾款,每款都非常好吃!餐廳晏晝有時比較多人例如今日我啱啱去過,差啲無謂要等!人多但係食物質素都keep得好好!只係會比較嘈。夜晚比較少人,所以都幾適合情侶去或者三五知己去傾下計、飲番杯!真係值得一試再試,雖然位置唔算好方便,但係其實行上山腳都唔係咁難!搵好嘢食係值得行多少少嘅!

2019-06-23
  • BB豬
  • 煙豬扒焗飯
  • 牛扒蛋早餐
  • 西班牙海鮮飯
早前3月份,有位好姊妹推介一間位於何文田 4星級酒店YWCA 女青峰景軒 Summit View ,新開至今5個月的西餐廳 <Summit Cafe>!這裡環境清幽寧靜!我十分喜歡! 一室柔和的木系餐桌椅,兩邊落地玻璃,開揚光猛;餐廳內外綠草如茵,朝氣勃勃! 讓人心鄺神怡、輕輕鬆鬆食餐飯!室外的露天茶座,不能帶狗之餘,並非用餐區的關係,餐廳方面亦不會安排食物到室外的!侍應們算夠人手,靚女侍應殷勤有禮招呼週到!兩次幫襯,見到他們負責自己的崗位,合拍又反應快,值得一讚!廚師花盡心思炮製每款菜式,酒店級水準的出品!帶給食客味遊的體驗!午餐:餐湯法邊豆湯材料甚多,落足料!每一啖也有口感!入口酸香醒胃!地中海式海鮮飯 Seafood rice in Mediterranean style $98包括:爽口帶鹹的蝦、雪白富嚼勁的魷魚、鮮甜的青口...等,豐盛的海鮮陣容啊!  墊底是軟硬適中的白飯!全靠橙紅色的茄汁及表面的芝士粉提味!Earl Grey Tea $38 食完濃味的美食,嘆杯清香的熱伯爵茶真是恰到好處! 讓味蕾休息吓吧!甜品+$28雪到死實又偏甜的小冬甩,個人不推薦!就
這裡環境清幽寧靜!我十分喜歡!
 讓人心鄺神怡、輕輕鬆鬆食餐飯!

午餐:
餐湯
法邊豆湯材料甚多,落足料!每一啖也有口感!入口酸香醒胃!

法邊豆湯
 墊底是軟硬適中的白飯!全靠橙紅色的茄汁及表面的芝士粉提味!

地中海式海鮮飯
Earl Grey Tea $38
食完濃味的美食,嘆杯清香的熱伯爵茶真是恰到好處!
 讓味蕾休息吓吧!
Earl Grey Tea
甜品+$28
雪到死實又偏甜的小冬甩,個人不推薦!
就算旁邊以麥片、提子乾、士多啤梨、龍珠果、藍莓...等健康食材也無補於事!

事隔幾日之後,跟好姊妹一起來晚餐!

在晚上,這裡播放柔和的音樂,燈光稍暗,充滿情調及氣氛!
跟日間截然不同!

以地中海 fusion cuisine 為主打

晚市不設晚餐,只有散叫!選擇有:頭盤、湯、薄餅、意粉/飯、主菜、小食、甜品...等!

麵包籃
以別具一格的金屬筒盛載意式香草包、芝士脆條及薄脆 Carasau!

麵包籃
復古蕃茄紅菜頭流心水牛芝士沙律 Heirloom Tomato, Beet & Burrata Salad (v) $108
以份子料理製成的橄欖油珠,入口及口感似食三文魚籽,一咬開,在口腔即爆油!
 綴以色彩繽紛的蕃茄,令人胃口大開!另一亮點是紅菜頭啫哩,質感柔軟,滿載紅菜頭的天然清甜!流心水牛芝士跟賓尼迪蛋有幾分相似,整體絕對給人驚喜!

復古蕃茄紅菜頭流心水牛芝士沙律
香煎北海道帶子 Pan-fried Hokkaido Scallop $128
北海道刺身級帶子約1吋一厚,肉厚鮮甜嫩滑!店方自家製椰菜花醬及甜中帶酸的甘筍醬,除了作為點綴之外,帶子輕輕蘸上,食味也截然不同,不忘嚐一嚐粉紅色的岩鹽,別有一番風味!

香煎北海道帶子
自家製意大利青瓜茄子薄餅 Zucchini Burnt Berenjena Pizza  $98
等上20分鐘,食薄餅不一定要有肉類,蔬果的口味更有口味新意!
 茄子蓉、尚算清爽的意大利黃瓜、略鹹的水瓜瘤,這個配搭清新!
 10吋的薄餅很薄身,口感很是討好!是店方自家製,誠意之作!

自家製意大利青瓜茄子薄餅
龍蝦濃湯 Lobster Caldereta $98
侍應小心翼翼即席在我面前打圈倒上龍蝦濃湯!鮮香洋溢!

龍蝦肉爽彈,跟坊間的龍蝦湯不同之處,看似清澈少油的湯底,卻是入口濃郁鮮美的龍蝦湯,
沒有混合忌廉也不失口感,加入薄薄的杏仁片,帶出微爽口感、番茜清香!令人一試難忘!

龍蝦濃湯
伊比利亞豬肋條西班牙飯 Iberico Bomba Rice $128
豬肋條肉質爽口鮮味,肉粒形狀,容易入口又一點都不覺得有膩滯感!
酸香醒胃的醬汁,正好起了中和作用;選用意大利米,均勻入味又飽滿!
伊比利亞豬肋條西班牙飯
水煮梨配梅酒啫哩 Poached Pear with Plum Wine Jelly  $68
這是一道口味變化多端的甜品
 白色的爆炸糖入口酸咪咪,在淡淡的白酒味突然滲出,口味突出!水煮梨滲出果香!
很特色又清怡!
水煮梨配梅酒啫哩
碟子就好似廚師的畫紙,任由他們發揮得淋漓盡致!呈現美食最美的一面給食客!

這裡的食物水準、服務、環境,也令我稱心滿意!
以酒店來說價錢合理!美中不足的是位置格攝!
由旺角地鐵站走來,也花上大約 15分鐘!
2019-03-30
自家製意大利青瓜茄子薄餅
伊比利亞豬肋條西班牙飯
水煮梨配梅酒啫哩
2019-05-26 1278 瀏覽
去開何文田,發現左YWCA內隱世西餐,雖然係星期六lunchtime,但都冇乜人,唔使排隊。店內環境乾淨企理,員工都好有禮。餐牌係每個月都會換嘅,今次我地黎到,就試左海鮮意大利飯,同埋燴豬扒飯。海鮮意大利飯超足料,有青口,魷魚,大大隻蝦等等,意大利飯嘅口感都幾特別。另外燴豬扒飯都好好食,個汁酸酸甜甜咁,幾開胃,特別一提,兩個飯都用好熱辣辣既煎pan上菜,好新鮮。見到隔離枱既牛扒都好吸引,有d後悔無叫添,唯有下次再試啦~
2019-03-19 1401 瀏覽
事關弟弟最近係附近置業,所以我地一家發現左呢間隱世西餐廳哩埋左係YWCA入面。媽媽12點就到左餐廳即時book定枱,等齊人就入去食個Saturday lunch. Lunch menu 價錢合理,包湯或沙律加一杯餐飲。因為我病緊胃口麻麻所以叫左pizza,諗住pizza濃味會開胃啲,結果我真係幾開胃,食哂!媽媽就叫左個蟹肉pasta, 佢話個pasta好彈牙幾好食弟弟叫左個豬扒飯,份量對佢黎講有啲細餐湯味道濃郁,病緊我都食到椰菜花味不過我個人認為個texture 水左少少,可以thick身啲。最近埋單4個人約$400都幾抵!我地食完離開先發現出面有人等位,原來呢間餐廳都幾熱滿,我諗佢好多客應該都係坐附近嘅多,希望日後弟弟多啲請我地黎食lunch啦
Lunch menu 價錢合理,包湯或沙律加一杯餐飲。

Zucchini  eggplant  pizza

媽媽就叫左個蟹肉pasta, 佢話個pasta好彈牙幾好食

弟弟叫左個豬扒飯,份量對佢黎講有啲細

Cauliflower cream  soup

餐湯味道濃郁,病緊我都食到椰菜花味

最近埋單4個人約$400都幾抵!

2019-03-16
Zucchini  eggplant  pizza
Cauliflower cream  soup
2019-01-27 1488 瀏覽
是晚一行十多人往Summit Cafe晚膳。食物水準高,服務員殷勤友善。是晚餐單如下:Appetiser : Padron Pepper/ Gambas Ai Ajilio/ Choco Foie Gras/ Smoked Eel Crispy Bread - 一次過吃四款 tapas, 特別喜愛青椒仔!Salad: Smoked Anchovy & Avocado Salad - 可能我很喜歡吃牛油果,如果多些牛油果,少些蕃茄就好了!😛😋Soup: White Asparagus Soup - 非常時令的一道湯!非常鮮甜美味!!我可沒有喝過白露荀湯呢!好滿意呀!Suckling Pig - 一試難忘!真的一定要試這個燒乳豬!皮脆肉嫩! Seared Halibut with chorizo & reggiano - 其實已經好飽,不過見到個魚就好想 KO埋佢。魚夠滑!Cheesecake with mixed berry swirl and Poached pear with plum wine jelly - 已經飽到上心口,但誰能抗拒甜品?個cheesecake 好 light
是晚一行十多人往Summit Cafe晚膳。
食物水準高,服務員殷勤友善。
是晚餐單如下:

Cheesecake with mixed berry swirl and Poached pear with plum wine jelly - 已經飽到上心口,但誰能抗拒甜品?個cheesecake 好 light !!!正!還有個 sorbet 加 李!非常夾及好吃!Light而不膩!

十分滿意的一頓飯。

Suckling  Pig
Suckling  Pig
2019-01-05 1343 瀏覽
昨晚一行8人去試了位於窩打老道(油麻地地鐵站D出口行15分鐘)峰景軒內的餐廳, 雖然我不熟該區但從地鐵上來行去培正小學,過了班馬線至圖書館,一上電梯已到,尤其昨晚是星期五臨近週末,相比起油麻地、旺角其他食肆,這裡真是旺中帶靜。人齊後先點了啤酒繼而order了幾款佐酒前菜,發覺每款Appetizer不單有板有眼, 食物質素重非常講究主食點了墨魚西班牙飯、龍蝦湯最後每日揀選自己心水甜品及咖啡茶完結了這100%滿意的一餐
英國 Tetley's
Draft 1662 Blanc
精選芝士拼盤
西班牙紅蝦他他
西班牙紅蝦Tartar全相
64度溫泉蛋凱撒沙律
煙燻鯷魚牛油果沙律

西班牙橡果風乾48個月黑毛豬腿

主食點了墨魚西班牙飯、龍蝦湯

海膽墨魚西班牙飯

最後每日揀選自己心水甜品及咖啡茶完結了這100%滿意的一餐
我點的心太軟
心太軟、芒果拿破崙、芝士蛋糕、竹炭忌簾筒
埃賽俄比亞咖啡
題外話/補充資料: 我想一間成功的餐廳不是下下講求平靚正, 能夠休休閒閒、自自在在的與家人或好友聚餐,配以殷勤、專業的服務, 講究的食材,合理的價錢,這便是我心目中的理想餐廳, 今晚在Summit Cafe做到了。飯後眾人移施去Cafe外出的露天空間繼續忘我的談天說地
2019-01-04
  • Cheese Platter
  • 48 months Ham
  • Lobster Soup
2019-01-04 913 瀏覽
想搵間適合一大班人食飯吹水又坐得耐的餐廳實在唔易,搵左好耐,竟然比我地搵到一間新開的西餐廳,新開又唔限時,一於去試下好少食西班牙菜,唔知食咩好?好彩服務員有問必答,值得一讚人多可試多D唔同款式,我地叫左凱薩沙律及牛油果沙律,D菜新鮮,好醒胃服務員推薦美國頂級肉眼扒,成條燒至四五成熟,果然唔錯!好滑好有牛味,但我最中意都係意式香腸雅枝竹薄餠,未食過雅枝竹,原來是酸酸甜甜,好清新,好味!整體來說,環境、食物質素都唔錯,臨走時仲比我見到有個戶外花圈,比人飲洒傾計,下次會再來試下

好少食西班牙菜,唔知食咩好?好彩服務員有問必答,值得一讚

前菜
美國頂級肉眼扒
 傳統卡邦利意粉
甜品
2019-01-01 743 瀏覽
一餐裏邊,食咗九樣嘢冇一樣好食,你話點睇!!頭盤叫咗帶子,同埋粟米蟹餅,帶子$128得兩粒,味道雖然算全晚最好,但性價比極低😔另外,粟米蟹餅,完全見唔到啲蟹,連粟米都冇,重炸到黑鼆鼆😔😔唔知食咗乜。叫咗三個湯,兩個龍蝦濃鹹湯😫蘑菇清湯,都係得個鹹字😫😫主菜叫咗牛扒,味道尚可,不過勝價比極低,附近相同價錢,有更好選擇。雪魚又乾又冇味😪😪Carbonara 應該冇難度,點知都係一個差字,冇用 white sauce,上面有片Parma ham,效果係,好鹹!一句講晒,冇下次。不過希望佢快啲改善,我都唔想佢開咗咁快執。等啲老人家想行少幾步,近近地,有餐好食😝😝😝
一餐裏邊,食咗九樣嘢冇一樣好食,你話點睇!!
2018-12-26 457 瀏覽
整體而言食物好食,味道唔會太濃👏🏻,啱晒我地食得健康一族😉環境乾淨衛生舒服,裝修清雅,坐得舒適自在👍🏻員工服務態度良好,有禮,尤其美女店員又靚又有禮貌😍一定會再去😊
整體而言食物好食,味道唔會太濃👏🏻,啱晒我地食得健康一族😉
環境乾淨衛生舒服,裝修清雅,坐得舒適自在👍🏻
員工服務態度良好,有禮,尤其美女店員又靚又有禮貌😍
一定會再去😊
2018-12-24 588 瀏覽
得知何文田有新餐廳開幕,當然立即去試!餐廳環境闊落,服務員熱情有禮貌,值得一讚!午餐有set lunch 選擇,餐廳主打地中海食物,有意粉、飯、肉類。我選擇了香煎三文魚,跟餐有沙津或餐湯。餐湯是紅椒蕃茄湯,很足料,熱辣辣,略嫌黑椒味重了些少。主菜三文魚 (Pan seared salmon with garlic mash and salsa) 擺盤很不錯,看得出廚師的心思。味道方面,三文魚煎得皮脆肉嫩,肉裡透點粉紅色,很不錯。薯蓉非常重蒜蓉味,跟三文魚很配。埋單連加一$108總括來說,若果他們能夠保持這水準,我認為the summit cafe 是何文田最出色的西餐廳
得知何文田有新餐廳開幕,當然立即去試!

餐廳環境闊落,服務員熱情有禮貌,值得一讚!

餐湯是紅椒蕃茄湯,很足料,熱辣辣,略嫌黑椒味重了些少。

埋單連加一$108
Red  pepper  and  tomato  soup
Pan  seared  salmon
Pan  seared  salmon