2024-04-11 82 瀏覽
呢間sum sum甜品店可以話係我童年嘅回憶,中學嘅時候成日都會去IGshop度買之後約喺地鐵站交收🙈而家呢間舖頭已經喺觀塘開咗實體店,方便好多😍今次就試咗海鹽焦糖脆脆同埋榛子脆脆糯米糍,糯米表皮依然煙靭薄滑,再配埋入面脆卜卜嘅流心內餡,超正!!!

2023-04-26 776 瀏覽
📍 Sum Sum Dessert🇭🇰 觀塘巧明街117號港貿中心13樓05室唔怕老實講 我由中學開始follow佢由佢係地鐵站交收 去到開門市初頭係地鐵站交收嘅時候 我記得係麻麻地好食😂但佢越整越好食 越整越多款!!!😋 麥提沙糯米糍 12粒 $33最經典嘅產品同口味!!!個皮煙煙韌韌 仲可以保持到麥提沙朱古力嘅完整性!!😋 Oreo糯米糍 6粒 $30呢個即叫即整 第一次食又幾好食 本身好中意食Oreo其實佢就係用左層糯米糍皮包住一塊Oreo餅又脆 皮又煙韌 口感好正😋 雪媚娘 $35@2今次食左士多啤梨芝士同埋海鹽焦糖第一次食係比佢ig d相吸引但食落無咩特別?可能我唔知雪媚娘應該係點嘅🤣🤣不過味道都不錯 好濃郁
📍 Sum Sum Dessert
🇭🇰 觀塘巧明街117號港貿中心13樓05室

唔怕老實講 我由中學開始follow佢
由佢係地鐵站交收 去到開門市
初頭係地鐵站交收嘅時候 我記得係麻麻地好食😂
但佢越整越好食 越整越多款!!!

😋 麥提沙糯米糍 12粒 $33
最經典嘅產品同口味!!!
個皮煙煙韌韌 仲可以保持到麥提沙朱古力嘅完整性!!

😋 Oreo糯米糍 6粒 $30

係比佢ig d相吸引
但食落無咩特別?可能我唔知雪媚娘應該係點嘅🤣🤣
不過味道都不錯 好濃郁
2023-04-25
5 分鐘 (外賣自取)
  • 麥提莎糯米糍
Every district should have a signature souvenir, and as for Kwun Tong, definitely these Maltese chocolate mochi. This shop established more than ten years ago, in which they started off trading their products in MTR stations while working in a shop. It is so delightful to see their growth over the years. Aside from Mochi, their signature tarts, dried mushroom snack and cakes are also highlight.Back to the mochi. It has a crunchy inside and spongy outside. It is made with sweet glutinous rice flo

Back to the mochi. It has a crunchy inside and spongy outside. It is made with sweet glutinous rice flour mixed with water, and possibly with Maltese powder to get to this brown color and flavour. And for your information, mochi is sweet pillow dough and with just flour and water which makes this product 100% vegan!
2 分鐘 (外賣自取)
  • 麥提莎糯米糍
開心果糯米糍 $35/6粒 我好後悔🥲真的好後悔😭 點解我只買了一盒!!!真的超好吃😋 吃貨朋友介紹的果然沒錯😍糯米皮煙煙韌韌,重點是開心果味超濃,就像是吃開心果醬一樣🤩而且還有開心果粒🤤缺點就是太小了,不夠吃,而且保存期只有兩天🥲難得特意從屯門出觀塘,下次要買幾盒才行🙈

開心果糯米糍

開心果糯米糍 $35/6粒
開心果糯米糍
2023-02-03 382 瀏覽
第一次試Sum Sum Dessert同朋友係觀塘食完晚餐,好想再食甜品,於是去左港貿中心13樓既Sum Sum買左麥提莎糯米糍,同三款茶味既雪媚娘。比較中意伯爵茶雪媚娘,好香,而且甘苦大於甜味,相信喜歡茶既可以一試影出黎有D似但係真係好好食
第一次試Sum Sum Dessert

買左麥提莎糯米糍,同三款茶味既雪媚娘。

影出黎有D似
但係真係好好食

由讀書時期食到出黎做嘢,價格唔係升幅好多,最重要係口味貫徹始終,無因為開創咗其他分線而忽略呢邊嘅製作❤️👍🏻呢間小店接待客人嘅主要都係兩位中年人士,佢哋嘅態度同埋服務都好好,真係好欣賞,買嘢都買得稱心啲~以前成日食麥提沙糯米糍,今次決定試吓佢嘅脆脆,買咗盒細嘅海鹽焦糖脆脆自己一個享受!😍咬落去,皮嘅厚薄適中,夠晒煙靭,冇咩粉漿嘅味道👍🏻而餡料嘅焦糖脆脆真係做到海鹽口味,甜中帶鹹,更重要係啲脆脆嘅口感真係一流,完全唔會因為放耐咗而受潮變軟,下次經過一定會再回購其他口味!!!

海鹽焦糖脆脆麥提沙
海鹽焦糖脆脆麥提沙
2021-03-22 1636 瀏覽
呢間既糯米糍塊皮煙煙韌韌🤩去開觀塘又去買黎食下~之前都有食開但第一次食士多啤梨脆脆味(本身係想買海鹽焦糖但冇貨🥺個人黎講鐘意脆脆系列多過麥堤沙😚我想像中以為係真士多啤梨肉但原來係士多啤梨朱古力😂係比較假既士多啤梨味都係建議叫番海鹽焦糖/榛子脆脆😎海鹽焦糖真係正好多🥺😋:6/10 (for士多啤梨味)🍓🍓🍓🍓🍓Sumsum dessert💸價錢:$25/6粒(一盒)📍地點:觀塘巧明街117號港貿中心13樓

呢間既糯米糍塊皮煙煙韌韌🤩
去開觀塘又去買黎食下~
之前都有食開
但原來係士多啤梨朱古力😂
係比較假既士多啤梨味
都係建議叫番海鹽焦糖/榛子脆脆😎
海鹽焦糖真係正好多🥺

😋:6/10 (for士多啤梨味)

🍓🍓🍓🍓🍓

Sumsum dessert

💸價錢:$25/6粒(一盒)

📍地點:觀塘巧明街117號港貿中心13樓
2020-10-22
外賣自取
聽講佢同Crazypie係同一班人創立,而麥提沙糯米糍就係佢嘅始祖。如果你有見過一田/aeon/屋村擺嗰啲攤位,佢都係一個經常性參與嘅食品商。如果你想知道佢每日有啲乜嘢口味,你一定要留意住佢個IG,同時可以避免自己摸門釘嘛!當日去到,見到佢哋有個廚房仔,有啲產品會即落單即刻整。當日試咗士多啤梨脆脆,同埋原味既麥提沙糯米糍。糯米糍皮唔係好厚,冰冰涼涼咁,唔係好黏口同時間又做到好chewy ,而裏面就係平時食開嘅麥提沙一樣。至於士多啤梨脆脆,口感更加令人難忘,先有一層煙煙韌韌嘅外皮,裏面就包住好脆口嘅士多啤梨味脆片!(不過士多啤梨味應該加咗都幾多人造色素)因為顏色都好深。但作為一個飯後甜品來講真係幾唔錯架!

但作為一個飯後甜品來講真係幾唔錯架!
2020-10-26 1091 瀏覽
糯米糍除左可以訂製之外仲可以上舖頭買, 想要咩味睇下師父可唔可以即場整俾你都得🤩 今次我就揀左現成有既原味同埋香芋味, 每盒12粒細細粒方便share😌 原味🍫 (12粒)($30)最signature 既一款, 比我想像中細粒, 每粒沾滿朱古力粉既糯米皮都好煙韌, 包住一粒麥提莎, 我深信鐘意麥提莎加朱古力既人會超愛😍香芋味🍠(12粒)($30)雪櫃入面唔多款揀, 不過店主話想食咩可以幫我即場整, 但係我有啲趕時間所以就揀左香芋😋 比起原味我更鐘意香芋味, 因為佢既香芋味係非常突出, 味道就好似食緊雪米糍咁🤤 香芋愛好者必試, 絕對有驚喜除左我介紹既呢兩款味仲有好多唔同既味可以揀, 可以訂又可以即場買💵 有唔同粒數可以揀, 去到可以問清楚😊 如果大家黎開觀塘可以去試下嫁😎

原味🍫 (12粒)($30)

香芋味🍠(12粒)($30)

2020-10-25
2020-06-14 1406 瀏覽
當時其實想買crazypie,不過太多人,轉戰左sumsum dessert 本店,記得幾年前食雪媚娘,好食到震憾左我,今次再食1. 伯爵奶茶($18)皮薄餡多,中間雪糕咁幾好食,但伯爵茶咪淡。凍食冇咁甜,半溶食就甜到往生2. 宇治抹茶($18)同上面一樣,唔知係咪自己口味唔同左,我覺得冇以前咁好食 嗚嗚3. 榛子脆脆糯米滋($25)呢個unexpected地好食wor!! 一黎冇上面兩粒咁(大眾)甜;二黎個脆脆好正,呢個可以呀總括黎講就係偏甜,螞蟻人會好中意

1. 伯爵奶茶($18)

2. 宇治抹茶($18)

3. 榛子脆脆糯米滋($25)

總括黎講就係偏甜,螞蟻人會好中意
2020-05-31 1052 瀏覽
好想好想試Oreo 糯米慈,問左店舖雪媚娘order定會好d,其他多數有貨。Oreo糯米慈係即叫即整,你到門口果陣先整比你,我覺得幾"新鮮"買左:$35 /2粒:雪媚娘:海鹽焦糖芝士、榛子、黑朱古力、鐵觀音$26/ 6粒:Oreo 糯米慈、黑朱古力脆脆 、士多啤梨脆脆先試Oreo糯米慈,好驚Oreo返到屋企唔脆,隔左個幾鐘食,都係脆既,$26/6隻都幾抵食鐵觀音雪媚娘,算係今期味道最濃既雪媚娘,裏面既慕思好重茶味黑朱古力雪媚娘,朱古力味唔太重黑朱古力脆脆 $26 X 6朱古力味濃,好有口感 !好食到屍骸都無,後悔無買兩盒士多啤梨脆脆 $26 X 6有士多啤梨朱古力既感覺,中間既脆脆好食海鹽焦糖芝士雪媚娘,食倒糖同鹽既味道,食唔倒芝士,感覺似食冰皮,有d雪糕既口感。榛子雪媚娘,淡淡既榛子味,係清新既味道

買左:

$35 /2粒:
雪媚娘:海鹽焦糖芝士、榛子、黑朱古力、鐵觀音

$26/ 6粒:
Oreo 糯米慈、黑朱古力脆脆 、士多啤梨脆脆

Oreo 糯米慈

鐵觀音雪媚娘,算係今期味道最濃既雪媚娘,裏面既慕思好重茶味
鐵觀音雪媚娘

黑朱古力雪媚娘,朱古力味唔太重

黑朱古力雪媚娘

黑朱古力脆脆 $26 X 6
朱古力味濃,好有口感 !好食到屍骸都無,後悔無買兩盒

朱古力脆脆

士多啤梨脆脆 $26 X 6
有士多啤梨朱古力既感覺,中間既脆脆好食

海鹽焦糖芝士雪媚娘

榛子雪媚娘,淡淡既榛子味,係清新既味道
榛子雪媚娘
題外話/補充資料: 是日臨時有事改時間拎貨,佢都好好咁趕比我先,之後見我無冰袋又比舊冰我,等我下次帶個冰袋尼裝先:D
2020-05-31
Oreo 糯米慈
鐵觀音雪媚娘
朱古力脆脆
海鹽焦糖芝士雪媚娘
2020-03-15 924 瀏覽
今日特登坐車去kt買 支持本土小店我最鐘意食嘅雪媚娘 因為肺炎好耐無買黎食 今日去 個牌寫嘅口味寫綠茶 一食就係焙茶 都五緊要 咬上去好多好多沙糖未溶 比以前甜好多。。食左第一個 第二個都五太想食 個函好鬆包包 無以前整到甘實 茶味 都淡好多。 35蚊兩個黎講。。 有d五值。。 好失望。。 如果有得小甜就好d la 真係五係甘多人食到甘甜。。同埋 佢地都好少推到茶味。不過sum爸都係態度好好。。相比之下男朋友個間仲keep到水準幾好食😋
今日特登坐車去kt買 支持本土小店

我最鐘意食嘅雪媚娘 因為肺炎好耐無買黎食
2020-03-15
2020-02-12 785 瀏覽
焙茶黑芝麻仙草焙茶濃郁,黑芝麻味可以更濃nutella好似食緊nutella抹醬咁 香濃朱古力味 上面仲有朱古力忌廉 多重口感 花生煉奶放咗室溫一陣煉奶會留出嚟 變咗流心 配上結實入味嘅花生醬好夾😆最正都係撻皮 第二日擺出嚟仲係脆既 會回購!$30/33一個 買兩個減$6
焙茶黑芝麻仙草
焙茶濃郁,黑芝麻味可以更濃

nutella

花生煉奶

最正都係撻皮 第二日擺出嚟仲係脆既 會回購!

$30/33一個 買兩個減$6

2019-08-26 1896 瀏覽
✨IG超人氣撻店!✨—————————————————-Ig follow左呢間好耐 d撻真係太吸引😍勁足料 價錢又唔貴 每個月都有唔同款舖頭仲有位可以坐係度食下hea下不過我今次就takeaway拎左番屋企食—————————————————-▫️根據好食程度黎排😌▫️.1🔸芝士奶蓋奶茶撻($28)撻皮鬆化 好香牛油味☺️底層有奶茶mousse 紅茶味香濃仲加上海綿蛋糕增加口感面層既芝士奶蓋咸香🤤層次豐富好滿足.2🔸Earl Grey 伯爵茶麻糬撻 ($31)Cream打得挺身 唔會易溶伯爵茶味好濃🥰口感細滑麻糬煙煙靭靭 好有咬口.3🔸覆盆子朱古力布丁麻糬撻 ($31)朱古力布丁都幾甜 會有d膩加左raspberry中和下麻糬加左入去味道好似唔太夾食落又甜又酸又煙靱 口感太複雜😂😂
✨IG超人氣撻店!✨
—————————————————-
Ig follow左呢間好耐 d撻真係太吸引😍
勁足料 價錢又唔貴 每個月都有唔同款
舖頭仲有位可以坐係度食下hea下
不過我今次就takeaway拎左番屋企食
—————————————————-
▫️根據好食程度黎排😌▫️
1🔸芝士奶蓋奶茶撻($28)
撻皮鬆化 好香牛油味☺️
底層有奶茶mousse 紅茶味香濃
仲加上海綿蛋糕增加口感
面層既芝士奶蓋咸香🤤層次豐富好滿足
2🔸Earl Grey 伯爵茶麻糬撻 ($31)
Cream打得挺身 唔會易溶
伯爵茶味好濃🥰口感細滑
麻糬煙煙靭靭 好有咬口
3🔸覆盆子朱古力布丁麻糬撻 ($31)
朱古力布丁都幾甜 會有d膩
加左raspberry中和下
麻糬加左入去味道好似唔太夾
食落又甜又酸又煙靱 口感太複雜😂😂
2019-08-19 929 瀏覽
成日都係ig見到呢間甜品舖既info, 覺得好吸引! 尋日的起心肝去左買黎試下。我買左芒果糯米茲同一盒三色芋圓返屋企。😋😋夜晚即刻煮左黎食!果然好食!芒果甜,皮煙un!芋圓都係煙un! 仲要真係有芋頭,蕃薯味!食得出真材實料!雖然一盒100蚊,但應該有排食。係值得試下既!

我買左芒果糯米茲同一盒三色芋圓返屋企。😋😋
夜晚即刻煮左黎食!果然好食!
芒果甜,皮煙un!
芋圓都係煙un! 仲要真係有芋頭,蕃薯味!食得出真材實料!
雖然一盒100蚊,但應該有排食。係值得試下既!