餐廳: SUL JIB 술집
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
《Inside Out 2》大熱,我和朋友相約下班後去Times Square看展。哎呀呀愁呀羨真是可愛到爆!打完卡後直接在時代廣場覓食,最後選了13樓的木系韓式居酒屋「SUL JIB 술집」。餐廳空間感十足,木系裝修給人一種舒服的感覺。我倆的卡座更有一塊布簾,私隱度很高,感覺像在自己小天地裡。餐牌選擇蠻多的,直接選了二人套餐,抵食又免卻選擇困難。-♢ 𝐄𝐀𝐓 𝐀𝐓 𝐒𝐄𝐎𝐔𝐋 𝐒𝐄𝐓 | $𝟖𝟗𝟎 ♢ -❇︎ 𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣𝕤 | *韓式前菜:有八款之多,最愛銀魚仔;第一次吃蓮藕根,口感很特別。*醬油帶子配紫菜:帶子厚肉鮮美,配上紫菜,口感軟糯,好味!*醬油蝦:四隻大蝦有手掌長度,喜歡那漿口又充滿膠質的感覺。-❇︎ 𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤 | *安東燉雞:份量很大,炆得也入味,有火在底下熱著可以慢慢吃。特別喜歡裡面的薯仔,相當軟綿,我是喜歡吃配菜的怪人嘻嘻。*SULJIB牛肋骨:湯汁濃郁帶甜味,牛肋骨足料,肉肉和蘿蔔都很軟腍,朋友大愛。-❇︎ 𝕊𝕟𝕒𝕔𝕜𝕤 | *首爾蒸餃:餡料是泡菜豬肉,蘸上醬汁更惹味,有著韓國傳統風味。*韓式甜辣炸雞:外層酥脆,內裡嫩滑,偏甜不辣,不錯。-❇︎ ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝𝕤
哎呀呀愁呀羨真是可愛到爆!打完卡後直接在時代廣場覓食,
最後選了13樓的木系韓式居酒屋「SUL JIB 술집」。
餐廳空間感十足,木系裝修給人一種舒服的感覺。
我倆的卡座更有一塊布簾,私隱度很高,感覺像在自己小天地裡。

餐牌選擇蠻多的,直接選了二人套餐,抵食又免卻選擇困難。
♢ 𝐄𝐀𝐓 𝐀𝐓 𝐒𝐄𝐎𝐔𝐋 𝐒𝐄𝐓 | $𝟖𝟗𝟎 ♢

❇︎ 𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣𝕤 |
*韓式前菜:

有八款之多,最愛銀魚仔;第一次吃蓮藕根,口感很特別。
*醬油帶子配紫菜:

帶子厚肉鮮美,配上紫菜,口感軟糯,好味!
*醬油蝦:

四隻大蝦有手掌長度,喜歡那漿口又充滿膠質的感覺。
❇︎ 𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤 |
*安東燉雞:

份量很大,炆得也入味,有火在底下熱著可以慢慢吃。
特別喜歡裡面的薯仔,相當軟綿,我是喜歡吃配菜的怪人嘻嘻。
*SULJIB牛肋骨:

湯汁濃郁帶甜味,牛肋骨足料,肉肉和蘿蔔都很軟腍,朋友大愛。
❇︎ 𝕊𝕟𝕒𝕔𝕜𝕤 |
*首爾蒸餃:

餡料是泡菜豬肉,蘸上醬汁更惹味,有著韓國傳統風味。
*韓式甜辣炸雞

外層酥脆,內裡嫩滑,偏甜不辣,不錯。
❇︎ ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝𝕤 |

*𝐒𝐄𝐄 𝐘𝐎𝐔 | $𝟏𝟎𝟖 (右)
韓國橘子燒酒base,加上蕃石榴和蘋果soda,甜甜的容易入口。
*𝐓𝐇𝐄 𝐍𝐈𝐆𝐇𝐓 𝐁𝐄𝐆𝐈𝐍𝐒 | $𝟏𝟎𝟖 (左)
SEOUL NIGHT燒酒加上青檸汁、蘋果醋和菠蘿汁,酸甜開胃。
2024-07-09
  • 醬油帶子配紫菜
2024-07-04 297 瀏覽
SUL JIB 술집,位於銅鑼灣時代廣場,高檔次既韓國菜🇰🇷木系座位非常舒服,仲有啲私隱度,傾計聚餐啱晒👯飲杯Cocktail歎下先,SNOWING NIGHT,賣相精緻,幾fruity幾清新👍🏻SEE YOU,冰凍既果汁加濟洲燒酒仲有好多石榴肉,正🍹EAT AT SEOUL SET💟韓式前菜八款,各有特色,泡菜同銀魚仔都幾特別🤞🏻醬油時間✨醬油蝦,大隻到驚人,仲有成四隻,肉又鮮又入味,蒜頭加辣椒仲正😄醬油帶子配紫菜,少啲食到,紫菜仲脆,加埋蒜食好好味,帶子個口感好好😘海鮮煎蔥餅🫓好大塊,超多海鮮料,脆薄皮底,加埋韓式辣椒醬,非常惹味😗首爾蒸餃,好薄皮,肉嫩加埋辣辣地既餃子汁,推介😎韓式甜辣炸雞,量都係好驚人地多,唔會太炸,雞肉好嫩滑,醬汁都幾好味👍🏻安東燉雞🥘好有風味,燴到好入味,加埋啲粉絲,惹味到爆🥳今晚既主角:SULJIB 牛助骨🐮超香,入面啲牛骨多到一個點😵啲牛味濃到爆,肉質好腍,好好味既韓牛😇追加MOONLIGHT YUZU MAKGEOLLI,極有風味既米酒,享受升級🍯食材味道都超高質,高級韓味道💘

SNOWING  NIGHT
SEE  YOU

前菜

醬油帶子

海鮮煎葱餅

安東燉雞
SULJIB 牛肋骨
YUZI  MAKGEOLLI

食材味道都超高質,高級韓味道💘
SNOWING  NIGHT
安東燉雞
SULJIB 牛肋骨
YUZI  MAKGEOLLI
2024-07-03 178 瀏覽
呢排勁食韓國野🇰🇷!今晚去timesquare睇戲🎬前醫肚正正對住戲院就有呢間SUL JIB 술집 『 Date With Korean Set 💲1095 』好豐富~3-4人都夠食啊! ✨韓式前菜 - 泡菜、菠菜、蘿蔔、魚仔~ 🥟 首爾蒸餃餃子漲卜卜,皮薄煙韌,粉絲豬肉餡料飽滿~ 🍗 韓式甜辣炸雞大件無骨啖啖肉,甜辣惹味~伴碟有兩件炸蓮藕幾香口~🐚 醬油帶子配紫菜 帶子香軟入味,另蘸醬油仲提味,配埋紫菜食~🦐 醬油蝦 有4大隻醬油蝦,蝦頭多膏好味,蝦肉爽嫩,醬油調味適中~🐙 海鮮煎蔥餅呢個煎餅好高質,平時唔食嘅朋友都讚好味及追食!外面香脆,餡料超多 基本每口都有滿滿嘅海鮮配料,零粉感👍🏻👍🏻 🍲🥩 首爾牛肉鍋鍋邊放有雜菇,而店員會將牛肉於鍋中煮熟,肉汁就流落鍋邊,所以啲菇吸咗肉汁精華~而牛肉調味香甜,肉質鮮嫩~~唔錯~🌶️🥓 辣韓國五花肉 配生菜🥬鐵板燒過嘅半肥瘦辣五花肉爽口不膩,仲配有生菜同蒜頭,再加韓式辣醬更提味!🍷Lavender Seoul 127💲118用咗韓國嘅Mulberry Wine做底,酒精量唔高,亦加咗檸檬汁,好易入口~🍹See You 💲108用咗韓國橘子燒酒做

呢排勁食韓國野🇰🇷!

今晚去timesquare睇戲🎬前醫肚
正正對住戲院就有呢間SUL JIB 술집

3-4人都夠食啊!

✨韓式前菜 - 泡菜、菠菜、蘿蔔、魚仔~

🥟 首爾蒸餃
餃子漲卜卜,皮薄煙韌,粉絲豬肉餡料飽滿~

🍗 韓式甜辣炸雞
大件無骨啖啖肉,甜辣惹味~伴碟有兩件炸蓮藕
幾香口~

🐚 醬油帶子配紫菜
帶子香軟入味,另蘸醬油仲提味,配埋紫菜食~

🦐 醬油蝦
有4大隻醬油蝦,蝦頭多膏好味,蝦肉爽嫩,醬油調味適中~

🐙 海鮮煎蔥餅

🍲🥩 首爾牛肉鍋

🌶️🥓 辣韓國五花肉 配生菜🥬

🍷Lavender Seoul 127💲118

🍹See You 💲108
用咗韓國橘子燒酒做底,加咗番石榴汁、檸檬汁同蘋果梳打,飲落似有氣果汁,好易入口~

📞平日嘅晚上時間都好full,記住book位啦🔖
2024-06-27
2024-07-01 139 瀏覽
喺Times Square睇完戲,出嚟喺隔離食韓國餐就最方便Date with Korean Set($1095/ set)韓式前菜🥬有八款,每款嘅質素都唔錯首爾蒸餃🥟皮薄,記得要趁熱食韓式甜辣炸雞🐓雖然個炸雞唔算好脆,但係味道調味得唔錯,當佢係酸甜雞嚟食就覺得好食好多醬油帶子配紫菜⚪️珍寶帶子,大大隻,將油嘅調味令到帶子嘅鮮味提升醬油蝦🦐同樣大隻,蝦頭仲有好多蝦膏,非常之入味,重口味人士之選海鮮煎蔥餅大大塊,好貼心咁切到細細件,食起上嚟更方便,滿足老友,超級多嘅章魚仔同銀魚仔首爾牛肉鍋🐮牛肉經過調味,帶有甜甜地嘅味道,底下有好多菇菇,喺呢度菜式精髓所在,菇菇吸收晒牛肉鮮甜嘅味道,吸收晒精華所在辣韓國五花肉🐷好味,唔會太辣啱我,用生菜包住嚟食超有韓式風味See you🍹($108)有石榴,酸酸甜甜,超啱女仔飲The night begins 🍹($108)好Strong,成個人即刻醒晒,酒精度高同埋係超級酸好重醋味,去油膩感一流

韓式前菜🥬
有八款,每款嘅質素都唔錯

首爾蒸餃🥟
皮薄,記得要趁熱食

韓式甜辣炸雞🐓

醬油帶子配紫菜⚪️
珍寶帶子,大大隻,將油嘅調味令到帶子嘅鮮味提升

醬油蝦🦐
同樣大隻,蝦頭仲有好多蝦膏,非常之入味,重口味人士之選

首爾牛肉鍋🐮
辣韓國五花肉🐷
好味,唔會太辣啱我,用生菜包住嚟食超有韓式風味

See you🍹($108)
有石榴,酸酸甜甜,超啱女仔飲

The night begins 🍹($108)
睇Menu 花多眼亂,所以叫左個DATE WITH KOREAN SET,多花款可以試好多樣野~韓式前菜,有8款,好鍾意個魚仔,有淡淡檸檬味👍🏻醬油帶子配紫菜,雖然用醬油醃過,但依然好甜❗️好食❗️醬油蝦🦐,超大隻,超入味首爾蒸餃🥟,少辣,有啲粉絲,好飽滿好多餡,正👍🏻韓式甜辣炸雞,惹味開胃,夠juicy,份量唔少,旁邊仲有炸蓮藕,好好味🥹海鮮煎蔥餅,我真係好鍾意韓式煎餅👍🏻呢個煎餅好多料,帶子,魚仔,魷魚等等,料仲多過煎餅本身👍🏻辣韓國五花肉,五花肉肥瘦相間,帶皮,很煙韌,香辣,配新鮮爽脆嘅生菜🥬,一啲都唔油膩首爾牛肉鍋,牛肉超級稔❗️甜甜哋嘅醬油味道,非常啱我哋口味😋仲叫左兩杯cocktailSee you,甜甜地易入口Snowing night,citrus,清新👍🏻綜合份量、款式、價錢、環境、服務,真係冇得彈❗️

韓式前菜,有8款,好鍾意個魚仔,有淡淡檸檬味👍🏻

醬油帶子配紫菜,雖然用醬油醃過,但依然好甜❗️好食❗️

醬油蝦🦐,超大隻,超入味

首爾蒸餃🥟,少辣,有啲粉絲,好飽滿好多餡,正👍🏻

仲叫左兩杯cocktail
See you,甜甜地易入口
Snowing night,citrus,清新👍🏻

綜合份量、款式、價錢、環境、服務,真係冇得彈❗️
2024-06-19
  • 前菜
  • 海鮮煎餅
  • 醬油帶子配紫菜
2024-06-27 120 瀏覽
好耐無去過銅鑼灣,食通天13樓有間韓國餐廳,朋友話推介!😆😆餐廳環境好靚,有個紗布遮住,私隱度更高❤️我哋叫咗個2人set,係勁豐富!😍⭐️date with Korean set $1095✨韓式前菜每款都幾好食,特別係個泡菜,唔會一味得個辣字👍🏻✨首爾蒸餃餃子大大隻,充滿肉汁,皮稍為厚一點,但都好有口感,唔錯!✨醬油帶子配紫菜帶子好大隻鮮甜😍,醬油同帶子好配搭,食到舔舔脷😋😋✨醬油蝦有4大隻,每隻都肥美脹卜卜,爽口彈牙!值得推介👍🏻👍🏻✨韓式甜辣炸雞唔覺有辣味,只有甜味,但又唔會過甜!皮又唔會過厚,炸得啱啱好👍🏻👍🏻✨辣韓國五花肉五花肉有少少肥膩感,但配上生菜夾住食,一啲肥膩感都冇,而且仲可以減低辣度!五花肉煙煙韌韌,非常好食,朋友大讚👍🏻👍🏻✨海鮮煎蔥餅份量好多😮😮,煎到好脆口,海鮮好足料,每人可以有6-7塊,實在太多,食唔晒😂😂✨首爾牛肉鍋韓牛個質素一直都係好高質!👍🏻👍🏻侍應好貼心幫手燒,食第一啖韓牛,簡直係驚艷😍好重牛味,而且鬆軟😋😋食完會好想再食!⭐️cocktail✨see you $108比較易入口,似果汁酒,唔會太嗆,好適合女士飲✨The night begins $1
我哋叫咗個2人set,係勁豐富!😍

⭐️date with Korean set $1095
✨韓式前菜
每款都幾好食,特別係個泡菜,唔會一味得個辣字👍🏻

✨首爾蒸餃
餃子大大隻,充滿肉汁,皮稍為厚一點,但都好有口感,唔錯!

✨醬油帶子配紫菜
帶子好大隻鮮甜😍,醬油同帶子好配搭,食到舔舔脷😋😋

✨醬油蝦
有4大隻,每隻都肥美脹卜卜,爽口彈牙!值得推介👍🏻👍🏻

✨韓式甜辣炸雞

✨辣韓國五花肉

✨海鮮煎蔥餅

✨首爾牛肉鍋
好重牛味,而且鬆軟😋😋食完會好想再食!

⭐️cocktail
✨see you $108
比較易入口,似果汁酒,唔會太嗆,好適合女士飲

✨The night begins $108
呢個會比較嗆少少,但都可接受,男士可能會適合啲

同朋友喺時代廣場睇完戲,一踏出戲院就感受到餓意,同層有幾間餐廳,天氣咁熱想食啲開胃嘅菜式,於是揀咗口味刺激香口嘅韓國菜!呢間餐廳裝修優雅、有時代感又不失韓風,整體光猛舒服。貼牆卡位有一層薄紗遮擋,神秘又特別,絕對係打卡位。侍應送上Menu之後,同朋友就鎖定咗二人餐,因為好肚餓想食好多嘢,而二人餐比起單點實惠好多!結果呢個餐嘅份量係多到可以食飽三至四個人!✔️DATE WITH KOREAN SET$1095▪️APPETIZER韓式前菜落單後,侍應即送上放了8款前菜的兩個長碟,8款前菜有:泡菜、芽菜、豆角、魚仔、蓮藕片、蕎頭、辣椒、蘿蔔粒,全部經醃製,酸酸辣辣,的確開胃!醬油帶子配柴菜帶子大大粒,望落豐盈剔透,被醬油滲透嘅感覺味道豐富,配附嘅紫菜比平時食到嘅更透薄,包住帶子、辣椒、蒜頭食,充滿味道層次。醬油蝦輕輕一剝蝦嘅頭部,蝦膏就漏晒出嚟,蝦身肉厚、晶瑩剔透,咬落勁綿滑、充滿醬油味、涼浸浸,好有口感又有滿足感!▪️MAIN 首爾牛肉鍋侍應照顧周到,端上煱爐和食材後,會喺食客面前邊淋類似壽喜燒嘅甜湯汁、邊翻動牛肉,直至牛肉熟透,會將牛肉疊起,避免過熟。而湯汁會流到鍋邊,淥熟菇菌。牛肉熟度剛好

✔️DATE WITH KOREAN SET$1095

▪️APPETIZER

醬油帶子配柴菜

▪️MAIN
首爾牛肉鍋
侍應照顧周到,端上煱爐和食材後,會喺食客面前邊淋類似壽喜燒嘅甜湯汁、邊翻動牛肉,直至牛肉熟透,會將牛肉疊起,避免過熟。而湯汁會流到鍋邊,淥熟菇菌。牛肉熟度剛好,唔會老,軟腍腍入口。而菇菌沾染甜甜嘅湯汁,熱辣辣淥完放入口,好好味。

辣韓國五花肉
肥瘦相間嘅五花肉感覺Juicy,唔會乾噌噌,醬料畫龍點睛,有少少南乳味,配搭生菜、紫蘇葉一齊食,加添清新感,減少濟膩感。

▪️SNACK
海鮮煎蔥餅
海鮮餅煎得金黃酥脆,賣相幾吸引,皮薄用料豐富,有韭菜、大蔥、魚仔、魷魚、紅椒絲等,沾上醋汁,更加滋味!

首爾蒸餃
呈月牙形嘅餃子好飽滿好大粒,最欣賞係外皮好煙靭,內裏嘅餡料都有醃過,不加醬汁已經好夠味道!

韓式甜辣炸雞
炸雞被濃稠亮澤嘅醬汁包裹住,賣相吸引。韓式甜辣醬汁正宗,炸皮薄雞肉結實,剛炸起上枱即食最好味,真係忍唔住食多咗幾件!

✔️ Cocktail-SEE YOU$108/ THE NIGHT BEGINS$108
食辣嘢,唔係配酒,就係汽水。見到餐廳主打幾款Cocktail,同朋友一人揀咗一款試吓。兩款Cocktail都係以韓國燒酒作為基調,SEE YOU 加入咗番石榴泥、檸檬汁、蘋果梳打,口味酸酸甜甜。而THE NIGHT BEGINS加入了青檸汁、菠蘿汁、蘋果醋,感覺酸得嚟帶點清新!
在時代廣場戲院門口外有間名叫SUL JIB 술집的韓國菜,門面裝潢優雅別緻,午市和晚市都有提供套餐,正好適合像我這種選擇困難症人士~⧐ DATE WITH KOREAN SET HK$1095 ⧏晚餐共有三款套餐,因為想吃牛所以點了這款♡每次到韓國餐廳總會送上一些韓式前菜,但吃不完總是覺得很浪費,這裡的份量不太多剛剛好~⧐ 首爾煎餃 ⧏作為一名餃子控倒是第一次吃韓式餃子🥟最近都比較喜歡蒸餃子,相對較為健康~裡面包的是泡菜餡料,沾醋一起吃非常開胃♡⧐ 韓式甜辣炸雞 ⧏說到韓式炸雞,甜辣口味一定是最經典的.ᐟ外層裹上一層甜辣醬,裡面是嫩滑的雞肉🍗真的很好奇為甚麼韓式炸雞總是那麼好吃~⧐ 辣韓國五花肉 ⧏不要被名字嚇怕,五花肉其實是不太辣的ᵎ ᵎ ᵎ用鐵板盛著,上桌時仍然吱吱聲,包著生菜一起吃,底部有洋蔥墊底,很不錯~⧐ 醬油蝦 ⧏很大的蝦,蝦肉鮮甜味美,口感彈牙🦐配油醬汁醃製令其鮮味更為突出~⧐ 醬油帶子配紫菜 ⧏帶子一口一顆啖啖肉,同樣很有鮮味~配上很特別的紫菜,紫菜很香.ᐟ⧐ 首爾牛肉鍋 ⧏重頭戲是首爾牛肉鍋,牛肉超軟腍ᵎ ᵎ ᵎ醬汁甜甜的有像日式的壽喜燒汁♡旁邊還有不同種類的菇菌作配
DATE WITH KOREAN SET
在時代廣場戲院門口外有間名叫SUL JIB 술집的韓國菜,
門面裝潢優雅別緻,午市和晚市都有提供套餐,
正好適合像我這種選擇困難症人士~
韓式前菜

晚餐共有三款套餐,因為想吃牛所以點了這款♡
每次到韓國餐廳總會送上一些韓式前菜,
但吃不完總是覺得很浪費,這裡的份量不太多剛剛好~
⧐ 首爾煎餃 ⧏

作為一名餃子控倒是第一次吃韓式餃子🥟
最近都比較喜歡蒸餃子,相對較為健康~
裡面包的是泡菜餡料,沾醋一起吃非常開胃♡
⧐ 韓式甜辣炸雞

說到韓式炸雞,甜辣口味一定是最經典的.ᐟ
外層裹上一層甜辣醬,裡面是嫩滑的雞肉🍗
真的很好奇為甚麼韓式炸雞總是那麼好吃~
⧐ 辣韓國五花肉 ⧏

不要被名字嚇怕,五花肉其實是不太辣的ᵎ ᵎ ᵎ
用鐵板盛著,上桌時仍然吱吱聲,
包著生菜一起吃,底部有洋蔥墊底,很不錯~
⧐ 醬油蝦 ⧏

很大的蝦,蝦肉鮮甜味美,口感彈牙🦐
配油醬汁醃製令其鮮味更為突出~
⧐ 醬油帶子配紫菜 ⧏

帶子一口一顆啖啖肉,同樣很有鮮味~
配上很特別的紫菜,紫菜很香.ᐟ
⧐ 首爾牛肉鍋 ⧏

重頭戲是首爾牛肉鍋,牛肉超軟腍ᵎ ᵎ ᵎ
醬汁甜甜的有像日式的壽喜燒汁♡
旁邊還有不同種類的菇菌作配菜,很豐富~
⧐ 海鮮煎蔥餅 ⧏

非常足料的一份海鮮煎蔥餅,很多海鮮~
上面還有香脆的銀魚仔,令味道更為鮮味.ᐟ
SNOWING NIGHT
⧐ SNOWING NIGHT HK$118 ⧏
⧐ SEE YOU HK$108 ⧏

餐飲方面點了兩杯Cocktail,賣相超美🍸
SNOWING NIGHT的味道很清新,有陣柚子香味,
亦飲得出有酒香,味道甜甜的很易入口~
SEE YOU則帶有很重果香,味道較為Juicy🍹
兩款飲品各有特色,搭配餐點也很合適♡
2024-06-20
DATE WITH KOREAN SET
SNOWING NIGHT
  • SEE YOU
2024-06-25 92 瀏覽
🍱餐廳:SUL JIB 술집 (銅鑼灣)🍽️類別:韓國菜💯推薦指數:7/10💯回頭率:7/10首次造訪韓式居酒屋,小編與友人點了一份2人套餐,怎料份量如此之多,對於女生而言足以3-4人分享,所以最後我們吃到幾乎撐死/.\.Appetizer▪️醬油帶子&醬油蝦兩者皆醃得頗入味。相較之下,小編更喜歡醬油蝦,其肉質結實又富有彈性,蝦頭還有滿滿橙黃色的蝦膏,鮮味十足。Main▪️首爾牛肉鍋味道猶如日式壽喜燒,牛肉飽吸鍋底的醬汁,略帶甜味,口感十分軟嫩,配搭爽脆的金針菇吃能豐富口感層次。▪️辣韓國五花肉五花肉肉質厚實,沾蘸辣椒醬汁吃,入口辛香,充滿油脂感,但略嫌不夠熱。Snack▪️海鮮煎蔥餅海鮮種類挺豐富,內有帆立貝、魷魚、白飯魚等,口感柔韌中帶點爽脆,鹹鮮味挺出眾,而且不會煎得很乾,蠻不錯的。▪️首爾蒸餃一共有6隻泡菜豬肉餃,看起來挺飽滿,一咬下去肉汁四溢,非常香口,如果外皮能夠透薄些少就完美了。▪️韓式甜辣炸雞外皮酥脆,內裡軟嫩,辣醬份量足夠,甜辣程度適中,整體不過不失。👍🏻餐廳位於時代廣場13樓,地理位置十分優越。餐廳以溫潤的紅木和淺棕色木質為主調,用餐氛圍非常舒適。😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟性價比
🍱餐廳:SUL JIB 술집 (銅鑼灣)
🍽️類別:韓國菜

味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
星期六晚與好友相聚,特地到此嘗試一下較正宗的韓國風味餐廳。 當然我們很難把這店與阿里郎或新羅寶這類韓國人親自主理的餐廳直接比較,因為收費也有一定分別,但也較其他韓式料理或居酒屋好吃。牛肉鍋是值得高度推介因為這店的牛有近乎韓牛的水準,肉質嫩而牛肉味香濃。 第二個值得高度推介的是醬油蝦,醬油完全可以帶出生蝦的鮮味。生蝦十分新鮮而蝦肉跟日本高水準的蝦刺身有得比較。另一個值得推介的是醬油帶子,配上紫菜味道與口感均是高水準。如果不想吃生,海鮮煎餅也是十分好的選擇以下兩款美食也十分不錯前菜及餃子等小食也是不錯的前菜或送酒小食以上美食配合韓國米酒是上上之選,不過酒的後勁也強不適宜飲過量,飲5分到7分酒意便足夠了。五花腩在這晚卻是略為失色,質感與口道有點強差人意。

醬油蝦

另一個值得推介的是醬油帶子,配上紫菜味道與口感均是高水準。

醬油帶子配紫菜

如果不想吃生,海鮮煎餅也是十分好的選擇

以下兩款美食也十分不錯

前菜及餃子等小食也是不錯的前菜或送酒小食

前菜三小碟

韓國米酒

五花腩在這晚卻是略為失色,質感與口道有點強差人意。
辣韓國五花腩

2024-06-22
韓國米酒
2024-06-23 84 瀏覽
上個禮拜試左一間係時代廣場嘅韓式餐廳🥰佢地有個$1095嘅2-3人套餐(超多野食!)前菜小食主菜全部齊晒~~美中不足嘅只係冇甜品😜😜 餐廳座位寬敞 適合傾偈聚會,小酌一杯 🥰韓式前菜(泡菜唔酸👍🏻👍🏻)醬油帶子配紫菜醬油蝦首爾牛肉鍋辣韓國五花肉海鮮煎蔥餅首爾蒸餃韓式甜辣炸雞Soju Cocktail See You $108Soju Cocktail The Night Begins $108📍SUL JIB 술집 地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

餐廳座位寬敞 適合傾偈聚會,小酌一杯 🥰

韓式前菜(泡菜唔酸👍🏻👍🏻)

Soju Cocktail See You $108

📍SUL JIB 술집
地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖
2024-06-11
  • 醬油拼盤
  • 前菜
2024-06-23 50 瀏覽
食物不新鮮而且冇服務可言服務態度差: 我叫了侍應很多次,但是沒有人理我。他們似乎對客人的需求漠不關心,這讓我感到非常失望。食物難食同唔新鮮 食完醬油蝦後肚痾性價比不高: 餐廳的價格相對較高,但是用餐體驗卻無法與之匹配。我覺得這裡的價格不值得。餐廳的環境非常吵雜,讓我無法好好享受用餐。如果你喜歡安靜的用餐環境,我建議你選擇其他地方。總之,這家餐廳真係大伏。我不會再光顧這家餐廳,並且會告訴我的朋友們避免前往。
食物不新鮮而且冇服務可言

食物難食同唔新鮮 食完醬油蝦後肚痾

2024-06-23
今日嚟到銅鑼灣時代廣場13樓嘅 SUL JIB 食韓國嘢 !! 一入到嚟 , 卡座有薄薄嘅輕紗遮住 😌👍好有私隱度 !! 食店提供幾款晚市套餐 , 我哋今日就揀咗 Date with Korean Set ($1095) 韓式前菜有 8 款咁多 😲😲 有 d 係平時韓國餐廳少見的款式 ~ 泡菜雖然幾辣 , 但好好食 😋😋 停唔到口 !! 醬油帶子配紫菜大大粒帶子 !! 帶子好入味 🤤 醬油同紫菜有強強的提鮮作用 !醬油蝦每隻蝦都有手掌咁長 😎😎 蝦肉新鮮彈牙 , 個頭仲有好多膏 ! 醬油味唔會太鹹 , 但同時提升蝦嘅鮮味 ~首爾牛肉鍋上菜後店員會過嚟幫你煮牛肉 ~ 靜靜坐係到等食就可以了 😆😆 牛肉高質 , 好軟腍 , 味道係甜甜地 ~ 側邊嘅雜菇都係甜甜地 , 吸曬 d 牛肉汁 , 好好食 ~韓國五花肉一層肥一層瘦肉 🔥🔥幾辣 , 但係越辣越過癮 ! 仲提供咗生菜可以自製生菜包 😋海鮮煎蔥餅呢個蔥餅好大份呀 😱😱 一眼望落去見到好多海鮮 , 好足料 ! 有海量乾魚仔 , 魷魚等等 ! 個餅食落 1 d 都唔粉 , 而且因為有好多海鮮 , 口感好豐富彈牙 !!首爾蒸餃每隻餃都係脹卜卜
韓國五花肉
首爾蒸餃
每隻餃都係脹卜卜 😏😏大大隻 ! 入邊用咗泡菜同豬肉做餡料 , 唔辣的 ! 餃皮煙煙韌韌 , 唔會一咬就散曬 , 抵讚 !
韓式甜辣炸雞
雞係滑滑的 😍 而且個甜辣醬調條配得好好 ! 好惹味 !
Snowing Light (左) ($118)
酸酸地 , 易入口 , 好開胃 !

The Night Begins (右) ($108)
用咗 soju, 青檸汁 , 果醋同菠蘿汁調配 , 比起頭先嗰杯更酸 , 超級開胃 !

整體嚟講 , 食店食物大大份 , 而且做得幾精緻 🤗🤗好好味 ! 座位闊落 , 加上私癮度高的卡座 , 傾偈聚會一流 !! 呢度仲有韓國直送 , 唔洗撘飛機都食到嘅正宗韓牛 ! 正 !
  • 海鮮煎蔥餅
  • 韓國五花肉
2024-06-21 75 瀏覽
<銅鑼灣高質韓式居酒屋>🤩位於銅鑼灣這間韓式居酒屋, 裝修華麗, 特式得來別有風格, 而且亦私隱度高, 令你有彷如置身於韓國當地的感覺.😍今次order 左 <Date with Korea set> {$1095}😋~ 頭盤分別有<醬油帶子紫菜> & <醬油蝦>😋~ 好新鮮好好味, 而且蝦亦十分鮮甜.小食分別有<首爾蒸餃>, <韓式甜辣炸雞> & <海鮮煎葱餅>😋 ~ 蒸餃內有泡菜, 十分開胃. 炸雞分量多, 甜辣味道恰當, 正! 煎餅亦十分足料, 超級多海鮮配料, 大滿足.主菜方面有<首爾牛肉鍋> & <辣韓國五花肉>😋~ 牛肉鍋超級好味, 重牛肉味, 好有口感. 而微辣既五花肉, 同包埋菜一齊食, 更加惹味.除食物外, 餐亦包括有兩杯cocktail 🤩 靚靚好啱打卡 & 易入口, 正呀👍絕對值得encore 再食的一間超正韓國餐廳.🍲餐廳: SUL JIB @suljibb🍄地址: 銅鑼灣時代廣場13樓1302號舖
<銅鑼灣高質韓式居酒屋>🤩

絕對值得encore 再食的一間超正韓國餐廳.

🍲餐廳: SUL JIB @suljibb
🍄地址: 銅鑼灣時代廣場13樓1302號舖

2024-06-18
2024-06-20 60 瀏覽
同朋友去Time Square 睇完戲,當然就係繼續食飯吹水,戲院一出就見到呢間韓國菜居酒屋,見裝修不俗,而且價錢也合理,就二話不說入座繼續討論電影劇情,見到有套餐,都有我地各自想食既嘢,但估唔到份量超多,4個人食都完全無問題,抵食又好食👍🌟Date with Koren Set ($1095)🔺韓式前菜食韓國菜必有的,一共有8款,最喜歡魚仔乾,蓮藕及螺絲菜🔺首爾蒸餃(6隻)這裏的餃子大大隻漲卜卜,上枱時熱辣辣,忍不住立即來一隻,真正的皮薄餡靚,內裏包著泡菜,辣辣地好惹味,再醮上醋醬,酸酸辣辣,減膩之餘亦更滋味!🔺醬油帶子配紫菜第一次食醬油帶子,以醬油蝦的方法處理帶子,帶子依然保持柔軟嫩滑,而且帶醬油的鹹香,醬油吊一吊味,將帶子的鮮味提升,吃時配上韓國紫菜,更加味美。🔺醬油蝦雖然醬油帶子都好好味,但我的最愛還是醬油蝦,蝦好大隻,蝦肉爽脆,配上鹹鮮醬油及蝦頭的蝦膏,非常的鮮味,極品🔺海鮮煎餅呢個海鮮煎餅非常的好味!必食推介!用料非常充足,餡料豐富,有蝦、魷魚、帆立貝,白飯魚等,而且煎得好香脆,再加加魚仔乾,脆卜卜好好味!🔺韓式甜辣炸雞炸雞用上無骨的,啖啖肉,正!而且炸雞的雞肉好嫩滑,再加
🌟Date with Koren Set ($1095)
🔺韓式前菜
食韓國菜必有的,一共有8款,最喜歡魚仔乾,蓮藕及螺絲菜
🔺首爾蒸餃(6隻)
🔺醬油帶子配紫菜
🔺醬油蝦
🔺海鮮煎餅
呢個海鮮煎餅非常的好味!必食推介!
🔺韓式甜辣炸雞
炸雞用上無骨的,啖啖肉,正!而且炸雞的雞肉好嫩滑,再加上甜甜辣辣的醬汁,非常的惹味
🔺辣韓國五花肉
一層肉一層肥肉的五花肉以韓式辣醬汁,煎得非常的香口脆邊,配著生菜及紫蘇葉包著同吃,清新又解膩
🔺首爾牛肉鍋
牛肉鍋有店員幫手處理,我地只要安坐就可以好好享用,這個跟平時的烤肉大有不同,用上韓國傳統的銅鍋,而且週邊加上湯汁,湯汁慢慢的滲入烤肉中,牛肉變得更嫩滑,而旁邊的蔬菜及雜菇亦吸受晒湯汁及牛肉汁,更加美味!
🍹飲品: The Night Begin/ Snowing Night
食韓國菜又點可以唔飲1,2杯,原本想吃馬格利酒的,但看到佢地D cocktails 幾特別又靚,所以同朋友就叫咗2杯黎試吓,分別是Night Begin 及Snowing Night, 我的是Night Begin, 用上Soju 及cider vinegar,很清新的一杯cocktail,酸味比較重,吃油膩的韓國非常的解膩。朋友的是snowing night則用上柚子做底,清甜,2杯酒味都是不太重,頗適合女士飲用
  • 海鮮煎餅