一入到餐廳燈光光線較暗,餐廳座位偏少,但氛圍安靜,適合傾偈,慢慢食。(利申 非素食者評語)特級漢堡完全同街外食嘅漢堡質素相符,包皮煎得脆、仲要係雙層漢堡、裏面嘅份量亦相當足料,一切 啲料就跌晒出嚟。啲蔬菜及醬汁,完全彌補咗素肉較乾身冇肉汁嘅缺點,所以令到塊菲力牛扒好好味,真係好似食緊肉。班戟全日早餐,極度豐富,完全係可以嘗試晒大部份素肉。有素羊扒、雞扒同煙肉,素羊扒、雞扒就似食緊一種唔知道係咩嘅肉,味道係不熟悉的,但口感似肉質,都係好食嘅,ok的。特別素煙肉真係十分出色🥓,神還原真煙肉味道!!!重點係佢外貌完美還原煙肉嘅樣子,卻沒有真煙肉有嘅肥膏,所以完全不油膩!!!熱香餅係後上,味道一般啦,似屋企煮嘅質素~ 薄薄一片加蜜糖,卻唔係加糖漿。本身期望係麥記嗰啲熱香餅。

(利申 非素食者評語

特級漢堡

2024-07-11
特級漢堡
2024-04-04 575 瀏覽
其實光顧咗好多年,現在一年比一年的質素就下降了…以前餐廳的menu 走向健康清新為主…現在每一個餐都很重澱粉質,又有素肉…令人覺得食得好滯!只是喜歡此餐廳的環境,如果有其他更好選擇可以考慮其他素食餐廳🙏🏻
其實光顧咗好多年,現在一年比一年的質素就下降了…
以前餐廳的menu 走向健康清新為主…
現在每一個餐都很重澱粉質,又有素肉…
輕量早餐
2024-04-01
2024-03-15 456 瀏覽
今日來觀塘工廈找到一間素食餐廳,裝修清幽雅致,有一個小小的書閣,放得滿滿嘅書本供人閱讀,播放着佛歌,我叫了個炒飯,靜靜地吃飯,有一種講不出的舒暢感。炒飯炒得夠乾身好味,材料十分豐富,有椰菜絲、蘿蔔絲、青瓜絲、豆腐、青豆、豆角、翠玉瓜、蘑菇、粟米粒、鮑魚菇一齊炒,飯面還放一塊素蝦餅,加杯西洋菜蜜只係$78,真係抵食。
炒飯炒得夠乾身好味,材料十分豐富,有
2023-07-31 1463 瀏覽
觀塘商廈真係滿佈驚喜,呢間餐廳座位雖然唔多,但入來嘅客人都會自覺地將傾計音量收細。呢度選擇唔算話好多,但勝在環境氣氛舒服,為心靈帶來一絲恬靜。米漢堡用料簡單,唔會太重口味。
2023-05-25 1361 瀏覽
cafe只提供無五辛素食,餐卓之間空間寬敞,樓面店員只有一位,需要等候點餐,上菜速度正常。餐牌上會列明每道菜的食材,方便純素食者選擇。🥬 帕拉克帕納 Palak Paneer $88餐牌說明:菠菜汁配白軟干酪 (cottage cheese)+白飯菠菜汁味濃好吃,配上帶奶香的茅屋芝士粒,白飯上有幾顆腰果,整體味道佳👍🏻🐟 芥末三文魚意大利飯 $55三文魚真身為蒟蒻,口感和外觀亦像三文魚,唯意大利飯沒有芥末的香味,只吃到不知是否來自芥末的酸味🥺🥤 飲品跟主餐飲品+$10/杯,轉壺+$25薏米水添加了少許蜂蜜,味道不俗榛子咖啡味道正常🗒️總結除芥末飯外食物和飲品均不錯,地方舒適,適合素食者與親友聚餐閒聊。

🥬 帕拉克帕納 Palak Paneer $88

🐟 芥末三文魚意大利飯 $55

🥤 飲品
跟主餐飲品+$10/杯,轉壺+$25
薏米水添加了少許蜂蜜,味道不俗
榛子咖啡味道正常

🗒️總結
難得出現在觀塘,全因要上朋友公司開會,朋友仲好貼心找到這間素食餐廳。第一次來吃覺得菜式很是新奇,味道唔錯價錢亦合理呢。來到東廣場隔離的一棟工廈,創古密宗佛教中心對面就見到這間素食餐廳。因為有宗教背景所以都做無五辛素食。午市時間非常繁忙,如果想食12:30那一轉就記得訂檯留位。座位疏疏落落唔算太多,也有些書架之類文青佈置。店面只有一個人招呼,所以要有耐性,飲水就要自己斟。每日供應隨緣套餐最抵食,有湯或飲品。店員有介紹部分無蛋奶,有些又不能走蛋奶,餐牌上面寫的都是素肉可以放心食。全日套餐都有跟蜜糖多士。選擇多元化花多眼亂,第一次來實在唔肯定點揀。點主食加HK$10就有熱飲,茶餐廳飲品都可以揀,正正常常的飲品無咩特別。雜扒全日套餐 HK$98非常有趣的素扒雜薈全日套餐,到底豬扒牛扒羊扒係點樣分?當中有何分別?炸薯餅中間原來有菇,都幾特別。Palak Paneer HK$88印度式菠菜芝士,平時在印度鋪都是咖哩味,這個版本偏菠菜原味,再帶點香料調味。入面除了paneer芝士,仲加左塊素扒,食落都幾豐富。Sujata特式炒飯 HK$65用素肉、菜甫和雜菜炒飲,朋友表示好吃。芥茉三文魚意大利飯 H
因為有宗教背景所以都做無五辛素食。
午市時間非常繁忙,如果想食12:30那一轉就記得訂檯留位。
座位疏疏落落唔算太多,也有些書架之類文青佈置。
店面只有一個人招呼,所以要有耐性,飲水就要自己斟。
每日供應隨緣套餐最抵食,有湯或飲品。
全日套餐都有跟蜜糖多士。
雜扒全日套餐 HK$98
Palak Paneer HK$88
Sujata特式炒飯 HK$65
用素肉、菜甫和雜菜炒飲,朋友表示好吃。
芥茉三文魚意大利飯 HK$55
素三文魚像真度高,同檯的非素食友人都覺得很新奇,意大利飯用芥末汁煮,食落味道好獨特,又說不出加了那個香料,倒是非常清新好吃的。
2023-03-17
2023-03-01 1012 瀏覽
靜化身心🙏真係依排食太多肉想食反下素食對自己身體好啲💪🏻☺️機緣下搵到依間環境好食物好服務好👍🏻鐵閘外的圖像餐牌內有講反典故入到去個人都放鬆左啲因為店內播緊輕音樂旁邊有好多同佛教相關嘅書入到去仲有啲香味餐牌係用粉筆寫咗喺黑板🙏✳️《是日隨緣》約$50/set我都隨緣問左咩餐快就食邊樣💕中西麵食都有☺️💕臨走我哋仲捐獻左少少作護持基金,將自己力所能及既獻出去🙏
靜化身心🙏

🙏
✳️《是日隨緣》約$50/set

我都隨緣問左咩餐快就食邊樣💕
中西麵食都有☺️💕

臨走我哋仲捐獻左少少作護持基金,將自己力所能及既獻出去🙏
2022-11-24 1162 瀏覽
短短一個lunch time, 令我好relax, 環境好peaceful, 從裝修音樂,擺設都感覺好舒適食物味道不錯,價錢合理。從來無諗過原來素食係會有禁多選擇,中西式任君選擇。

食物味道不錯,價錢合理。

從來無諗過原來素食係會有禁多選擇,中西式任君選擇。
2022-06-26 1818 瀏覽
樓上鋪所以客人唔多,老闆娘(?)非常友善同細心解釋邊啲餐係全素、蛋奶素或者可以轉,對素食了解都好深入餐廳播佛教音樂,宗教氣息濃厚,我唔係佛教徒但都覺得好舒服個人口味偏淡,食物味道啱啱好,有調味品區有需要嘅可以自己調節
餐廳播佛教音樂,宗教氣息濃厚,我唔係佛教徒但都覺得好舒服
2022-06-26
2022-03-05 1927 瀏覽
.逢初一十五都會食齋既我地,有時會自己煮,有時都想出去食。屋企附近冇食齋既餐廳🤦🏼‍♀️其實我地唔明點解香港咁少齋舖。咁岩我地要去觀塘拎野,就搵下近地鐵站有冇食齋既餐廳啦,搵到呢間見啲食評唔錯就試下。1️⃣是日隨緣B餐-素豬扒意粉 HKD482️⃣全日全素早餐HKD62.味道 ★ ★ ★ ☆ ☆意粉唔錯,索哂啲醬汁,唔係乾爭爭。素豬扒有少少咸但煎得香口既。全素早餐有沙律菜、蕃茄扒、大蘑菇、素雞扒、素牛扒、玉米、茄汁豆、多士。依家睇返menu先發現佢漏左大蘑菇🤦🏼‍♀️。多士係另上,我冇影到相,多士其實係半塊豬仔包+蜜糖,冇咩特別。三塊扒我係食唔出邊款打邊款🤦🏼‍♀️素牛扒應該係長方形個塊,呢塊幾好食,d肉冇咁實,煎得香口既,佢每塊扒都有放seasoning,略咸但可接受。其他配菜就正常發揮。.環境 ★ ★ ★ ★ ☆地方寬敞,但唔多坐位,好似得5張4人枱。但每張枱都大張,坐得好鬆動。店內仲會播放佛教音樂,有種如釋重負既感覺。裝修方面都見佢放左佛教既書、裝飾品。.服務 ★ ★ ★ ★ ☆樓面得一個姨姨,好有禮貌、服務都好好。.價錢 ★ ★ ★ ★ ☆平民價錢,我覺得整體食物質素都ok既。好過去食大集團

1️⃣是日隨緣B餐-素豬扒意粉 HKD48
2️⃣全日全素早餐HKD62
味道 ★ ★ ★ ☆ ☆

環境 ★ ★ ★ ★ ☆

服務 ★ ★ ★ ★ ☆
樓面得一個姨姨,好有禮貌、服務都好好。

價錢 ★ ★ ★ ★ ☆
平民價錢,我覺得整體食物質素都ok既。好過去食大集團素菜,差唔多成$100/person。

2020-10-03 5770 瀏覽
上網睇到呢到係藏傳佛教有關既cafe,一心諗住上黎感受下藏傳佛教氣息入到去聽到舒服輕音樂,成個人都好放鬆,叫左杯latte同焦糖咖啡,味道都唔錯坐位幾舒服,有啲書可以比客人睇,如果想寧靜啲傾計呢到都唔錯

坐位幾舒服,有啲書可以比客人睇,如果想寧靜啲傾計呢到都唔錯

2020-09-28 3660 瀏覽
前幾日同食素嘅媽咪一齊黎試下呢間素食餐廳我地差唔多3點去到 可能因為4點就閂 舖頭剩係得一個人負責接待+煮野食裝修得好靚 幾有feel跟餐+$8 叫咗熱嘅熱帶水果茶 有陣橙+桃嘅味黑松露素扒炒飯個人覺得好油同埋淡 不過佢有自助嘅調味bar 加咗啲五香海鹽就好好多輕量all day輕量都好大份不過塊蕃茄扒有啲細同酸 最好食係嗰沙律汁酸酸甜甜整體黎講ok 不過大部分素食都係好多加工食品(素扒 火腿 腸) 食完會好口乾 如果可以多啲菜就好
前幾日同食素嘅媽咪一齊黎試下呢間素食餐廳

裝修得好靚 幾有feel

熱帶水果茶(熱)

跟餐+$8 叫咗熱嘅熱帶水果茶 有陣橙+桃嘅味

2020-09-26
輕量All  day  breakfast
  • 輕量all  day
2020-08-08 2939 瀏覽
黎過幾次佢都close左 今日終於黎到😆.間餐廳係食素既 有佛教背景 得意既位係佢個feel唔old school~同間普通cafe分別唔大 個環境反而更寧靜 野食都有特式過傳統既素食店😆.素腸豆纖熱狗包 $30「簡簡單單 包係烘過 沙律醬mix埋酸瓜 係開胃既👍🏻 減肥既話建議叫佢落少啲醬」.卡邦尼亞意粉 $55「買相唔多好 但好多料 有個大啡菇 佢既素腸仔其實同普通腸無咩分別 高質👍🏻」野飲個到叫左杯玫瑰咖啡 但太甜😭
黎過幾次佢都close左 今日終於黎到😆
素腸豆纖熱狗包 $30
卡邦尼亞意粉 $55

野飲個到叫左杯玫瑰咖啡 但太甜😭
2020-07-21 2750 瀏覽
某外賣apps滿$200有八折嗌咗一個素芝士薄餅,一個蘑菇忌廉雞配飯,一個卡邦尼亞意粉因為我好鍾意芝士pizza,某程度上都因為見佢有芝士pizza先嗌呢間外賣其實都有上過openrice想睇下圖,但唔見有人食pizza,諗住應該都冇咩問題就嗌咗...這是我以為的芝士薄餅結果...好彩佢冇加埋青豆 唔係真係喊出嚟..嗯...Ok薄餅呢家野度度唔同你當我期望落差係我問題仲有個蘑菇忌廉雞飯...官方圖是咁的然後嚟到是咁的...請問忌廉汁好貴嗎?我仲以為我嗌咗鷄扒加白飯...其實如果冇汁我係唔會嗌飯囉!另外卡邦尼目測係正常總結:其實佢味道就唔算差,但真係好失望好失望,感覺好似被騙咁,唔會再幫襯了!
某外賣apps滿$200有八折
嗌咗一個素芝士薄餅,一個蘑菇忌廉雞配飯,一個卡邦尼亞意粉

這是我以為的芝士薄餅

結果...
素芝士薄餅

好彩佢冇加埋青豆 唔係真係喊出嚟..
嗯...Ok薄餅呢家野度度唔同
你當我期望落差係我問題

仲有個蘑菇忌廉雞飯...
官方圖是咁的
蘑菇忌廉雞配飯

然後嚟到是咁的...
蘑菇忌廉雞配飯

請問忌廉汁好貴嗎?
我仲以為我嗌咗鷄扒加白飯...
其實如果冇汁我係唔會嗌飯囉!

另外卡邦尼目測係正常

2020-07-21
外賣送餐
2020-07-17 3770 瀏覽
今日下午off 無所事事去觀塘食份late lunch,上網見到在工廈內有間另類cafe, 名叫【Sujata cafe】。到達餐廳門口,綠色鐵閘上畫上一位女子跪在地上,手上有個碗壁畫也有故事,不太明白固中含意。2点15分到達,cafe 內只有一位客人,可以慢慢的享午餐。Cafe 佈置簡約,放了不少佈置,整體用餐環境寧願舒適。Menu 封面同鐵閘圖案是一樣的,一位女子跪在地上而且手上有個碗。打開開Menu 謎團終於打開!原來故事是有關佛祖成佛前受到一位印度牧羊女奉上的乳糜粥。而這位印度女子名字叫Sujata,所以用了Sujata作為餐廳名字。 原來這間不只是素食cafe,而且是宣揚佛教的cafe,難怪cafe內放有不少宗教書籍及高僧相片。其實筆者無肉不歡,今日突然間想食清淡少少,所以試下這間cafe,Sujata cafe 只提供素食及全素食品,難得有間素食Cafe。食物以輕食為為主,選擇有沙律、漢堡包、意粉……食物選擇不算得豐富。諗左好慮終於決定點【卡邦尼亞意粉 $55】。食物賣相……非常住家感覺。這個卡邦尼亞意粉有蘑菇、腸仔做配菜。另外,有別傳統卡邦尼亞意粉加入不少青豆、粟米、大豆
諗左好慮終於決定點【卡邦尼亞意粉 $55】。食物賣相……非常住家感覺。這個卡邦尼亞意粉有蘑菇、腸仔做配菜。另外,有別傳統卡邦尼亞意粉加入不少青豆、粟米、大豆粒突然變成兒童餐……可以話健康D但配搭有些奇怪。這個素卡邦尼亞意粉採用的白汁和坊間不同,沒有牛奶成分,只以油和芝士製成,因此味道較淡一點。腸仔由大豆製成,外型跟真腸仔一樣,但質感比較鬆散,食得出不不是真腸仔。
卡邦尼亞意粉
飲品要散叫,加$13 點了這杯凍朱古力。朱古力以豆奶取代平日用的牛奶,質感較薄身,味道帶點點點酸,筆者不太接受沒有牛奶的牛古力奶。筆者始終是食肉獸……上一次食素已經是三年前……下次唔知幾時呢?
2020-06-22