Street BomberNONSENSE甜品店.美孚隱世高手!拿破崙好食到癲咗!朋友住美孚,成日同我講樓下有間甜品店勁到爆炸,今次終於的起心肝去會一會佢——NONSENSE!唔試由自可,一試真係嚇親,原來呢間其貌不揚嘅小店,竟然係全港最多口味嘅巴斯克軟心/流心Burnt Cheesecake生產商!仲要全部自家製,冇預製食品,仲堅持用靚料,真係抵佢紅!1. 草莓焦糖燉蛋窩夫:即叫即做,誠意爆燈一上枱就聞到超香牛油味,窩夫外脆內軟,仲有啲微微焦香,一睇就知係新鮮整!焦糖燉蛋滑到呢……好似食緊雲咁,面頭嘅焦糖脆片「咔嚓」一聲,同下面嘅燉蛋形成超正對比。草莓係新鮮嘅,唔係罐頭貨,酸甜適中,仲要全部用動物性奶油,食完成個人都幸福晒!2. 灸燒焦糖巴斯克麻糬爆谷窩夫呢個真係要試!睇住佢「滋滋聲」溶化已經流口水。一啖落去,先係脆脆嘅爆谷同焦糖,跟住係軟心巴斯克嘅濃郁芝士香,最底仲有煙韌麻糬同窩夫!四種口感一次過衝擊,仲要全部自家製,唔係出面嗰啲求其買返嚟嘅預製貨,真心佩服師傅嘅心思!3. 開心果巴斯克吉士流心:低糖少油,健康又邪惡巴斯克我食得多,但開心果+吉士流心真係第一次見!切開真係流心㗎!開
NONSENSE甜品店.美孚隱世高手!拿破崙好食到癲咗!
朋友住美孚,成日同我講樓下有間甜品店勁到爆炸,
今次終於的起心肝去會一會佢——NONSENSE!
唔試由自可,一試真係嚇親,原來呢間其貌不揚嘅小店,
仲要全部自家製,冇預製食品,仲堅持用靚料,真係抵佢紅!
1. 草莓焦糖燉蛋窩夫:即叫即做,誠意爆燈
一上枱就聞到超香牛油味,窩夫外脆內軟,
仲有啲微微焦香,一睇就知係新鮮整!
焦糖燉蛋滑到呢……好似食緊雲咁,
面頭嘅焦糖脆片「咔嚓」一聲,
同下面嘅燉蛋形成超正對比。
草莓係新鮮嘅,唔係罐頭貨,酸甜適中,
仲要全部用動物性奶油,食完成個人都幸福晒!
2. 灸燒焦糖巴斯克麻糬爆谷窩夫
呢個真係要試!睇住佢「滋滋聲」溶化已經流口水。
一啖落去,先係脆脆嘅爆谷同焦糖,
跟住係軟心巴斯克嘅濃郁芝士香,
最底仲有煙韌麻糬同窩夫!
四種口感一次過衝擊,仲要全部自家製,
唔係出面嗰啲求其買返嚟嘅預製貨,真心佩服師傅嘅心思!
3. 開心果巴斯克吉士流心:低糖少油,健康又邪惡
巴斯克我食得多,但開心果+吉士流心真係第一次見!
切開真係流心㗎!開心果味超濃,唔係得個顏色,
仲要低糖少油,食落完全冇罪惡感(自我安慰mode)。
芝士用紐西蘭high quality貨,仲要係巴斯德消毒香港蛋,
安全又香滑。最驚喜係完全冇防腐劑,食得出係新鮮製作!
4. 楊枝甘露拿破崙:大大件!酥皮脆到癡線!
平時食拿破崙最怕淋晒,
但NONSENSE嘅拿破崙真係脆到「索索聲」!
酥皮用紐西蘭Anchor牛油,一啖就知同植脂牛油嘅分別,
香到不得了!楊枝甘露餡超足料,
芒果同西柚肉新鮮到爆,
仲要係非罐頭生果,冇果膠嗰種假甜。
面頭嘅cream係紐西蘭high quality貨,輕盈得嚟又夠奶香,
同一般cafe用嘅植脂奶油完全兩回事!
生日必備:金色插牌+閃燈
買蛋糕會送金色圓插牌+閃燈,影相超靚!
難怪咁多人專登過嚟買,真係心思十足!
總結:美孚必食!
NONSENSE嘅甜品真係冇得輸,全部自家製、用靚料,
仲要款式創新,價錢又合理。今次試咗四款,款款都有驚喜
下次去美孚,一定要再encore!
甜品店:NONSENSE
地址:美孚百老匯街69-119號美孚新邨四期3號地舖