餐廳: Story Steak & Pasta
資訊:

2020-05-09 0 瀏覽
五一黃金週支持黃色經濟圈今日元朗市 食個晚飯當然要搵間 黃店支持下用下黃色apps 發現咗呢間店 —Story Steak & Pasta去到 已經有人等位 🤩等坐十零分鐘 就有位入去lu睇下menu 先我同阿b 本身諗住叫兩個main and 一個starter本身想叫 bb 豬 半隻 原來要預先訂結果叫咗 一個 Parma pizza $88一個西班牙黑毛豬鞍配薯蓉 $138同埋buffalo wings $48Main +$20 就有套餐套餐有南瓜湯 同 磨菇湯兩個都好creamy gaParma Pizza 味道一般但係就好夠脆西班牙黑毛豬鞍配薯蓉呢個煮嘅時間比較長但係燒到好juicy 好香同埋薯蓉好大份creamy一流😋😋😋😋Buffalo wings skewer燒到好脆好野味啲雞肉好滑又係一流😋😋😋呢間黃店平靚正值得再去
五一黃金週

2020-05-01
Buffalo  wings  skewers
  • 串燒水牛城雞翼
2020-05-07 274 瀏覽
又嚟到元朗國食嘢,今次我哋食西餐,朋友話一直都想食依間餐廳,因為每次都見好多人排隊,咁今日我就放假陪佢一齊行完個水塘一齊去食,咁我就順便喺度寫返個食評啊!我哋今日提早咗少少,因為我哋行完河背水塘,我哋都好肚餓,但係因為時間都尚早,咁我哋食咗少少小食,依然都仲係唔夠飽,咁我哋都決定行多一陣捱下肚餓先,咁我哋就早少少食今日嘅晚餐,咁可以行多一陣街夜晚再食其他小食啦。咁我哋早5:45就到,咁餐廳6:00先至開門,咁我哋喺門口睇吓餐牌,其實嗰日都好熱,所以可以係等位嘅時候比客人入咗去坐低先,又或者係擺少少風扇嗰啲比客人可以坐低等啦,只係一個少少建議姐,唔會因為咁樣而扣分。坐低左之後我哋兩個人叫咗兩個餐,首先嚟咗個蒜蓉包,蒜蓉包個味都好重,好香蒜蓉味呀,所以我覺得都好食嘅,之後嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯我略嫌佢中間有好多料,好似食緊個麥皮咁,但係朋友話蘑菇湯好飲,其實我覺得個味道都好飲嘅,只係蘑菇湯個質感唔係好啱我,可能我食唔慣蘑菇湯掛。但係反而另外嘅南瓜湯就好好飲啦,南瓜味好夠啊,而且上面有啲忌廉,我覺得令到個湯變得好軟滑,而且個味道都好足夠嘅,如果下次大家情侶黎嘅話可以一人叫一個唔同嘅湯,咁就兩個

坐低左之後我哋兩個人叫咗兩個餐,首先嚟咗個蒜蓉包,蒜蓉包個味都好重,好香蒜蓉味呀,所以我覺得都好食嘅,之後嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯我略嫌佢中間有好多料,好似食緊個麥皮咁,但係朋友話蘑菇湯好飲,其實我覺得個味道都好飲嘅,只係蘑菇湯個質感唔係好啱我,可能我食唔慣蘑菇湯掛。但係反而另外嘅南瓜湯就好好飲啦,南瓜味好夠啊,而且上面有啲忌廉,我覺得令到個湯變得好軟滑,而且個味道都好足夠嘅,如果下次大家情侶黎嘅話可以一人叫一個唔同嘅湯,咁就兩個都可以試吓啦,其實南瓜湯唔係話真係好難飲,因為佢都係比較重甜味嘅,所以我覺得大家都可以一試。

咁我就叫咗個黑毛豬扒配意粉,我覺得呢個餐好大份啦,首先講吓佢個豬扒先,佢入邊有好多肉汁,雖然佢唔係用慢煮嘅方式,但係其實佢普通就咁煎香佢,但係都可以入邊鎖到好多肉汁,都食得出佢師傅煮飯仔嘅功力,我略嫌佢個豬扒有少少鞋口,所以其實食到最後尾嘅時候係有啲辛苦嘅,但係佢入邊有其他嘅配菜都唔會覺得好寡,例如話佢有啲沙律菜,同埋佢個意粉炒得好好食呀,落咗好多蒜蓉,好香,不過佢呢個餸本身有配一個汁,但係我覺得佢個汁唔係話好有特色,甚至可以談得上其實係冇乜味,反而我覺得個汁可以整得好少少。

另外我朋友就叫咗個意大利飯,上面有配帶子嘅,我冇好好認真去食佢,因為我本身唔係好鍾意食意大利飯,但係食落去第一啖其實我覺得個味道特別嘅,不過佢啲帶子唔係話好好食,可能冰鮮左好耐,不過我朋友就覺得呢個意大利飯整體都OK嘅,下次都可以推薦大家食吓意大利飯啦,因為好少地方有得食嘅。

另外就叫咗兩杯嘢飲,兩杯嘢飲都係一般茶餐廳嘅貨色,都唔需要特別去推介啦。

2020-05-02 258 瀏覽
雞扒餐的份量幾大碟...抵食!雞扒煎得幾香,亦有好多肉汁👍我幾鍾意食材係用粗薯條,因為佢比幼薯條多咗一份咬口沙律菜係室溫,但係依家天氣太熱,如果係冰凍嘅話會更好
香煎雞扒配紐倫堡腸
雞扒餐的份量幾大碟...抵食!
雞扒煎得幾香,亦有好多肉汁👍
我幾鍾意食材係用粗薯條,因為佢比幼薯條多咗一份咬口
沙律菜係室溫,但係依家天氣太熱,如果係冰凍嘅話會更好
2020-05-02 161 瀏覽
雞扒嘅份量幾大,一刀切落去feel到肉汁豐富粗薯條上枱時熱辣辣,同埋係厚切的關係,食落口感外脆內軟😚紐倫堡腸同埋沙律菜嘅質素則表現正常.芝士熱溶咗之後配埋牛肉真係幾惹味,但就咁食塊牛肉有點略鹹蕃茄意粉嘅表現亦都唔差,黎個時仲係熱辣辣,應該係即叫即炒🤣番茄嘅味道夠哂突出之餘,又唔會搶過左啲牛肉味.餐湯叫左個南瓜湯,味道出乎意料地軟滑南瓜味幾香,配合埋面頭的淡忌廉真係好夾,誠意之作👍.餐包係烘過嘅蒜蓉包,份量只有兩小塊蒜蓉味唔錯,但如果麵包可以更加香脆,就會更好~
香煎雞扒配紐倫堡腸

雞扒嘅份量幾大,一刀切落去feel到肉汁豐富
粗薯條上枱時熱辣辣,同埋係厚切的關係,食落口感外脆內軟😚
紐倫堡腸同埋沙律菜嘅質素則表現正常
煎蛋安格斯牛肉漢堡蕃茄意粉
芝士熱溶咗之後配埋牛肉真係幾惹味,但就咁食塊牛肉有點略鹹
蕃茄意粉嘅表現亦都唔差,黎個時仲係熱辣辣,應該係即叫即炒🤣
番茄嘅味道夠哂突出之餘,又唔會搶過左啲牛肉味
餐湯、餐包
餐湯叫左個南瓜湯,味道出乎意料地軟滑
南瓜味幾香,配合埋面頭的淡忌廉真係好夾,誠意之作👍
餐包係烘過嘅蒜蓉包,份量只有兩小塊
蒜蓉味唔錯,但如果麵包可以更加香脆,就會更好~
煎蛋安格斯牛肉漢堡蕃茄意粉
2020-04-16 527 瀏覽
晚上同朋友去呢間餐廳食飯,因為我地想出出面,之後員工就幫我地開枱搬凳比我地坐出面。之後我地叫左五個小食加pizza同千層意粉🍝味道都唔錯,跟餐仲有湯同飲品👍🏻都算坐得舒服👍🏻值得推介😊
2020-04-13
2020-04-11 354 瀏覽
食物味道唔錯....服務態度不佳食到一肚氣拎左兩個外賣盒叫外賣諗住環保d 點知個女員工好惡咁話我阻住佢地繁忙時間叫我下次唔好阻住佢地真係冇下次~ 再平都唔會再食😅
食物味道唔錯....
服務態度不佳食到一肚氣
拎左兩個外賣盒叫外賣諗住環保d
點知個女員工好惡咁話我阻住佢地繁忙時間叫我下次唔好阻住佢地
真係冇下次~ 再平都唔會再食😅
外賣自取
2020-03-15 784 瀏覽
初初見到comment 話服務差 even 係黃店都唔幫襯但食完之後發現服務都ok 我無帶紙巾 問佢地拎佢地都好熱心拎比我 仲講埋唔好意思今次叫左rib 同埋一個雞胸意粉個rib 都焗得好食 不過如果可以再入味d 會更好至於個雞胸意粉 真係大有驚喜可以再recall 多次!!仲要唔使加一 抵食!下次黎元朗都可以再食,推介比大家
初初見到comment 話服務差 even 係黃店都唔幫襯
但食完之後發現服務都ok
我無帶紙巾 問佢地拎
佢地都好熱心拎比我 仲講埋唔好意思

今次叫左rib 同埋一個雞胸意粉
個rib 都焗得好食 不過如果可以再入味d 會更好

至於個雞胸意粉 真係大有驚喜
可以再recall 多次!!
仲要唔使加一 抵食!
下次黎元朗都可以再食,推介比大家

• 蘑菇湯
  • 南瓜湯
2020-03-02 833 瀏覽
上月和朋友入元朗打算支持一下黃店,見這呢間都算多人,諗住應該好食啦。本身訂左枱,但我地有個朋友遲到,咁店員堅持要人齊先入得。咁我地就話不如我地照落order先,會嗌埋佢嗰份。總之一定嗌夠數。後來女店員勉強俾我地入,但面口已經好差。食物方面,覺得個磨菇湯好鹹,似係罐頭湯。其餘order左pizza, 雞扒意粉,小食水牛雞翼等等。味道係一般,咁佢價錢當然亦唔算貴,我覺得算係咁。但主要真係d服務要改善。我地後來有個餐漏左單,而又差唔多坐到過左時。女店員再走黎講多次,佢話其實真係要人齊先入得,咁樣佢地好難做,佢話無下次。而我地亦真心覺得無下次。黃店唔係大晒囉。希望你地繼續越做越好啦。

黃店唔係大晒囉。希望你地繼續越做越好啦。
2020-02-23 824 瀏覽
同損友係元朗行完山,就要食返餐好嘅補充體力。損友話要食完Story steak& pasta,因為上次同佢1年多前食呢間時,佢話呢度有「人生中嘅薯條」。我上次食BBQ豬肋骨都覺得正,所以就再黎呢間黃店encore。Menu上所有餐都配以湯、蒜蓉包同餐飲。漢堡包迷嘅我點咗Menu唯一嘅漢堡包餐,所以我就有兩個包🍞🍔。餐湯有蘑菇湯同南瓜湯,我就選擇咗後者。西湯絕對唔求其,面頭有靚靚嘅忌廉係面。南瓜味好出,口感好滑,感覺好似食緊南瓜露。朋友嘅蘑菇湯都有好評呀。 蒜蓉包比較厚身,烘得唔夠耐,所以唔翠。餐飲升級咗榛子咖啡,都係成餐敗筆之處,不但冇榛子味,連咖啡味好淡。主菜黎啦,漢堡包+ 粗薯條+ 菜沙津,令我好懷疑食唔食得曬。整個漢堡包高過我隻手掌,相信太高所以最上面層包放咗落黎,簡接引起我第一次用刀叉食漢堡包嘅想法。包有用牛油烘過。最正嘅用叉篤爛個太陽蛋,除咗睇著蛋汁慢慢沿著漢堡、蕃茄流到包好治癒,吸咗蛋汁嘅包都好好味。講返主角中嘅主角- 漢堡。表面煎香,入面切開有驚喜,係半生熟,所以食落口唔會乾身、嚡口。漢堡好濃牛味,加埋片溶溶地嘅芝士,成個包即使冇醬汁,都好夠味。漢堡包最好嘅朋友薯條粗身得

餐湯
榛子咖啡

手打安格斯漢堡

漢堡包最好嘅朋友薯條粗身得黎入面係有料,唔似好多連鎖店嘅空心薯條。熱愛呢間薯條嘅朋友大推加配黑胡椒。不得不讚,呢間嘅黑胡椒同芝士粉好濃味,比起我屋企用嗰啲好好多。

後記:23-2-20 唔夠一個月又黎呢間,又食呢個餐。味道都係咁正,扣分位係服務。嘢食都未黎齊,個侍應就提醒我哋有時限。明明有空位,冇人等,就追住我哋埋單。自問同bff都已經唔係只顧吹水,唔食嘢。
2020-02-10
餐湯
  • 南瓜湯
2020-01-12 992 瀏覽
一心諗住試西餐嘅黃店,晚市嚟食,女店員態度奇差,黑面係基本,諗住算啦,可能忙或者心情唔好(但當時餐廳未滿座)。我哋叫左千層麵、豬扒,其實食物味道係ok, 不過不失嘅家庭式味道,但個南瓜湯出事,淡之餘有陣酸味,開頭以為係啲cream溝埋變酸...食完一個鐘左右,女店員突然掉低張單:「夠鐘。」入嚟嘅時候明明無講有限時?同埋可唔可以有禮貌小小?最重要嘅係,我第二日 腸 胃 炎!真正貼錢買難受。上嚟openrice 睇先發現好多人提及服務態度問題,應該改善。否則,唔係黃店就做得差都要盲撐。
一心諗住試西餐嘅黃店,
晚市嚟食,
我哋叫左千層麵、豬扒,
其實食物味道係ok, 不過不失嘅家庭式味道,
最重要嘅係,我第二日 腸 胃 炎!
真正貼錢買難受。

否則,唔係黃店就做得差都要盲撐。
2020-01-06 799 瀏覽
今日係我同老公 P san 拍拖周年紀念日, 所以揀今日開始寫我哋第一編嘅食評。不過今年冇特別安排節目, 只係去我哋想試嘅食店食吓嘢就算, 下晝出咗佐敦食羊肉米粉, 就入左元朗行, 諗住到肚餓再搵嘢食。行到 6:30pm 左右, 冇咩好行, 諗住食埋嘢就搭車返屋企。 上網 search 下邊度有黃店, search 到喱間, 喺形點 II 行過去, 大概 10 分鐘左右。去到可能落雨同埋仲早啦, 所以唔使等位, 就入去食。我哋本來想點 1/4 隻西班牙 BB 豬配黑松露薯蓉, 但幫我地落單個店員問咗廚房話之前冇訂的話今日冇, 咁我就點左個美國安格斯西冷牛扒配薯菜餐, 而 P san 就點左個特色雜扒配意粉餐。餐除咗有主菜, 仲包括湯, 蒜蓉包同飲品。首先黎到嘅係湯、飲品同蒜蓉包, 我哋諗住試多 D 唔同嘅嘢, 就揀左一個蘑菇湯同一個南瓜湯, 蘑菇湯入面有打得好細粒嘅蘑菇粒, 好香蘑菇味, 完全冇嗡味或者霉味; 而南瓜湯雖然都甜, 但南瓜味唔重, 相比起蘑菇湯就有點比下去。而蒜蓉包蒜蓉味唔算太重, 唔會令人食完滿口都係蒜蓉味, 而且烘過嘅麵包仲係脆嘅, 令人食完想再食。到主菜啦! 首先講

到主菜啦! 首先講吓我點嗰份西冷牛扒先, 性價比高。 我點咗 5 成熟, 一切落去, 係好似 D 專食牛嘅餐廳咁, 塊牛係外面煎得有少少焦香, 入面淺粉紅色有些少血水, 肉質腍而且冇筋 (有 D 餐廳就算係頂級牛都會有 D 筋) 又唔肥, 而肉味方面, 除咗食到有煎得好香嘅牛味, 切開放入口都食到牛味, 完全冇用梳打粉, 而且份量亦不少, 再加上粗薯條同沙律, 食完真係好飽。

美國安格斯西冷牛扒配著菜

我同 P san 都鐘意食羊, 冇得試 BB 豬, 就點喱個有羊嘅雜扒餐試吓。喱個雜扒餐有羊扒、雞扒、牛肩胛同兩條紐倫堡腸加隻煎蛋。牛肩胛比西冷肉質硬少少, 但同西冷一樣咁有牛味, 而羊方面, 有少少羶味, 但唔係甘香嗰種 , 不過對鐘意食羊嘅人黎講, 係可接受的, 但就有少少失望, 個餐配嘅意粉軟硬度真係好岩我同 P san 口味, 係偏向硬同彈牙。

雜扒餐配意粉

因為我哋坐嘅係二人枱, 再加上落雨有遮, 冬天又有外套同袋, 所以坐得有 D 迫。 但餐廳職員服務細心, 會等我哋飲完湯先再上主菜, 而且仲會禮貌地幫我哋收走食完嘅餐具, 唔會令我哋覺得有限時被趕走嘅感覺。 支持小店哦!
2019-12-29
紀念日
美國安格斯西冷牛扒配著菜
  • 蘑菇湯
  • 美國安格斯西冷牛扒
2019-12-27 509 瀏覽
食過幾次都覺得ok,但今次買外賣超失望,買左個牛朳午餐,牛扒細件唔再講無汁又超鞋質素還不如大家樂,薯條沙律還可以,感覺人多左食物就求其左,唔理藍定黃質素咁差都好難支持
外賣自取
2019-12-23 434 瀏覽
這家店令你又愛又恨,一方面出品味道不錯,收費不太貴,但另一方經常漏單,但當問起會立即幫你跟進;不太理會客人,但叫到又會拎餐單餐具紙巾比你,如用一般商業食店感覺看,會感到受氣,但以進別人家作客感覺,頓感舒懷,所以形容店員對客人態度像對相熟家人一樣,忽視但不存任何惡意。食品方面,以前嘗試過他們的意粉,所以今次點了兩份扒餐,雜扒及羊鞍,另送飲料,以碟上菜時堆滿碟面的觀感,加上雞蛋及香草點綴,即時提升了豐盛觀感,雞胸熟度適中,沒有過火,牛及豬扒體積略小,但味道合格,意外地今次意粉未熟起骨,起碼需多煮3分鐘,羊鞍正正常常。整體感覺性價比不過,但味道合格。

整體感覺性價比不過,但味道合格。
雜扒
羊鞍
雜扒
羊鞍
2019-12-22 256 瀏覽
之前來Story 已經係2,3年前,曾經,係曾經係很好吃,食物都用心做的!(晚飯時間仲可以帶紅酒🍷)但而家就.........今晚就再幫襯變成黃店的Story, 其實Menu 圖片係完全無變!我哋點左巴馬火腿Pizza $88/ 香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉$88 / 煙三魚凱薩沙律 $68性價比其實算低,最主要係個意粉🍝,硬到不得了,又唔熱,涼拌意粉咁!我畢左一碟仔食已經食唔到落去,太硬,根本咬唔到胃都有少少不適🤢Pizza 個邊焗到又濃又硬,我同老公都食淨個邊...呢一餐簡直係胃功能大挑戰!最後提一提,女侍應啲服務態度有待改進,餐飲要我哋跟餐叫;水吧哥哥落單的話就可以俾其他客人餐到左分開叫;明明餐廳唔爆又唔俾啲舒適啲嘅位置客人,仲要2人嘅坐到迫埋一堆!(唔係茶記食lunch 時段喎!?)

胃都有少少不適🤢

1:45 入坐 等足45分鐘 都仲未上菜不指 店員態度非常差 雖然是黃店 但對唔住都要講句如果人手唔足夠 就煩請 請足夠人手另外 水bar 職員態度 十分差勁 我已吹了3次 最後男友食完 我都仲未上到餐! 我已同服務員講 我唔要個餐 之後一分鐘即到個餐係咩玩法Sorry, 我唔要啦! 我要走啦!真心等到胃痛!如果大家不介意等45分鐘 其他遲入黎的食客已食完 我還要給態度服務員差的人士黑我面請 繼續支持!
1:45 入坐 等足45分鐘

如果人手唔足夠
就煩請 請足夠人手
另外 水bar 職員態度 十分差勁

我已吹了3次
最後男友食完 我都仲未上到餐!

我已同服務員講 我唔要個餐
之後一分鐘即到個餐
係咩玩法

Sorry, 我唔要啦! 我要走啦!
真心等到胃痛!

如果大家不介意等45分鐘