2021-10-10 515 瀏覽
上星期第一次食依間野 有比heart暗料理驚豔到 咁岩今日想帶男朋友黎食點知係小店最後一日😵‍💫好彩佢地係搬去葵涌邨 12-1月之後先有☺️如果無左既話 會好可惜我兩次都係點左同一樣既野haha豆豉鯪魚忌廉蝦意粉 好好味😍而腐乳雞肉龍脷柳意粉都幾好❤️男朋友都比佢驚豔到無論環境設計、人手menu、同diy甜品都好滿意今日好彩 見到老細xDD有冰提子同雪凍左既甜品食👻同埋知多左唔同既menu最欣賞小店堅持的溫暖既想法同會同人互動🥰
上星期第一次食依間野

我兩次都係點左同一樣既野haha
豆豉鯪魚忌廉蝦意粉 好好味😍
而腐乳雞肉龍脷柳意粉都幾好❤️
男朋友都比佢驚豔到
無論環境設計、人手menu、同diy甜品都好滿意
今日好彩 見到老細xDD
有冰提子同雪凍左既甜品食👻
同埋知多左唔同既menu
最欣賞小店堅持的溫暖既想法同會同人互動🥰
2021-10-10
  • Heart暗料理-豆豉鯪魚忌廉蝦意粉
見到間店有甘多好評就試下啦,點知一試就中伏,5會再有下次。招牌菜鴨肉簡直不知所謂,難食到一個極點,去食北京皮鴨好過。甜品芒果布甸,食落去完全係芒果味嘅啫喱。間嘅食物價錢都唔5算平,但食物既味道完全唔值嗰個價錢,又難食又貴,簡直係嘥錢。
甜品芒果布甸,食落去完全係芒果味嘅啫喱。

2021-09-02 394 瀏覽
今日放工去左葵廣行~但太多人既關係~去了附近啲小店食野~見到呢間都唔錯~就試下~我地叫了兩個set~忌廉湯好懷念☺️味道好似之前啲西式餐廳味~好重奶味同麵粉好重~沙律蔬菜都好新鮮~加上好多芝麻醬好開胃👍🏻紐西蘭草飼牛柳配黑松露薯角牛柳我地叫了Medium~整得剛剛好~煎得好香又嫩滑~薯角都唔錯~但唔好寫有黑松露會好啲~唔係平時食開個啲~黑松露忌廉什菌意粉黑松露唔太濃烈~但忌廉同啲什菌都唔錯~味道似平時食開~最抵讚就加了好多菜~青蘋果果茶唔係我想像既果茶~一入口好似之前唱k飲啲野~唔難飲唔太甜~但唔會有下次🙈士多啤梨乳酪特飲好明顯係士多啤梨醬溝乳酪~味道就唔啱我口味~要加錢真係唔值😫芒果布甸跟餐就會送~但想轉其他甜品就可以加錢🍮我地要芒果布甸~媽媽既味道~如果有花奶就更好~P.S.食物都可以~牛柳最出色~價錢都平民~都可以再食~但飲品真係要檸茶檸水好啲😜
今日放工去左葵廣行~
但太多人既關係~
去了附近啲小店食野~
見到呢間都唔錯~
就試下~
我地叫了兩個set~

忌廉湯
好懷念☺️
味道好似之前啲西式餐廳味~
好重奶味同麵粉好重~

沙律
蔬菜都好新鮮~
加上好多芝麻醬好開胃👍🏻

紐西蘭草飼牛柳配黑松露薯角
牛柳我地叫了Medium~
整得剛剛好~
煎得好香又嫩滑~
薯角都唔錯~
但唔好寫有黑松露會好啲~
唔係平時食開個啲~

黑松露忌廉什菌意粉
黑松露唔太濃烈~
但忌廉同啲什菌都唔錯~
味道似平時食開~
最抵讚就加了好多菜~

青蘋果果茶
唔係我想像既果茶~
一入口好似之前唱k飲啲野~
唔難飲唔太甜~
但唔會有下次🙈

士多啤梨乳酪特飲
好明顯係士多啤梨醬溝乳酪~
味道就唔啱我口味~
要加錢真係唔值😫

芒果布甸
跟餐就會送~
但想轉其他甜品就可以加錢🍮
我地要芒果布甸~
媽媽既味道~
如果有花奶就更好~

P.S.
食物都可以~
牛柳最出色~
價錢都平民~
都可以再食~
但飲品真係要檸茶檸水好啲😜
【葵芳Fusion餐廳🍴靜靜地食Dinner Set】<<故事分享>>唔知大家有無試過同枱食飯,但各有各食dead air既經驗?小編今晚同屋企人食野,有好深體會。食完前菜等待main course,望住枱上吉碗,3人你眼望我眼,突然有種老尷同侷促不安既感覺由心而發…或許大家都想靜一靜,在一間播住柔和英文舊歌嘅餐廳喘過氣來,讓自己沉醉在浪漫歌詞的世界,不想醒來。______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條 ($148) (💝8.5/10)-豬肋骨啖啖肉,好淋易拆骨-BBQ醬好夠,唔會怕食食下啲肉冇汁-最surprise係薯條,超好食!薯條脆卜卜,淋上醬汁依然好脆!醬汁甜甜的蜜糖,再加上紫菜碎,甜甜鹹鹹脆脆的perfect match!原條鰻魚意粉 ($108)
【葵芳Fusion餐廳🍴靜靜地食Dinner Set】

【食評篇👇👇👇】

🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

-豬肋骨啖啖肉,好淋易拆骨
-BBQ醬好夠,唔會怕食食下啲肉冇汁

原條鰻魚意粉 ($108) (💝7/10)
-鰻魚煎到好香,但意粉係白烚意粉(冇醬😢),有d失望
-本身係 '一口鰻魚飯',但係我地將飯改成意粉

煙燻黑椒汁肉眼扒 ($108) (💝6.5/10)
- 牛肉有牛味,唔UN既
- 一般茶記黑椒汁
【環境篇👇👇👇】

-餐廳播放柔和嘅英文經典情歌
-燈光微黃天暗,我哋嗰日晚餐人流唔多,氣氛靜靜的,食得好舒服
-值得一提,落單既店員係店主既親戚,非常有禮,good service,會同你解釋下個dish,chit chat下gum~
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7.5/10
🌌環境:7/10
🙋🏻‍♂️服務:9/10
💰價錢:around $170
👍🏻推薦:7.5/10

Overall
葵芳西餐選擇唔多,如果又厭倦葵芳小食,Star Kitchen係另一西餐選擇

(📍葵芳)Star Kitchen
葵芳禮芳街21號地舖
2021-07-24 758 瀏覽
星期五晚葵芳度度都爆場,唯有行多2步搵食,諗起朋友之前推介過呢間Star kitchen,決定入去試下。menu有d好有creative嘅菜式,但我收工攰lailai冇膽試,所以叫左2個最穩陣嘅dish. 2個人食,叫左1個牛扒意粉dinner set, 另加1個star pizza,dinner set有齊沙律,湯,大過塊面嘅牛扒,甜品,飲品,塊扒唔止夠大,肉質仲夠淋切完唔會手都跛,. Pizza焗到脆邊,我又影相又傾計搞左1大輪食埋塊扒至食pizza,個邊竟然keep到crispy, . Waiter哥哥仔俾左個wasabi沙律醬我地點pizza,好味。甜品加28蚊轉左心太軟,即焗,畫哂心心咁拎出嚟。香港就係需要更多呢d有heart嘅小店,希望下次再去嘅時候,要等位,呢間係值得排隊食嘅。
甜品加28蚊轉左心太軟,即焗,畫哂心心咁拎出嚟。
  • 田園沙律
  • 自家制低糖心太軟
2021-05-18 848 瀏覽
百二蚊外賣牛柳質素直逼扒房。生熟程度啱啱好。肉質鬆軟自然。夠牛味。湯同沙律都唔hea. 牛柳啲配菜都有火箭菜同原舊烤蒜。唔知點解仲要去食花園餐廳、金鳳之類。仲要有埋甜品。雖然要等。但值得。

2021-05-18
外賣自取
今日去搵朋友食飯🥰🥰佢介紹左呢間街坊fusion西餐🙌🙌有個「heart暗料理」係用腐乳、豆豉鯪魚煮意粉😂😂😂但今日試住d普通餐先😄😄❣️是日餐點🥩肉眼伴蒙古辣汁配沙律菜🥗肉眼扒非常大件,女仔食好飽🥰🥰牛扒是醃過的,以這個價錢而言質素算不錯。蒙古辣汁好特色,似巴黎牛油汁但質地較輕盈,辣道是譚仔5小辣🌶牛扒蘸汁吃好開胃,味道亦好夾👍🏻沙律菜好新鮮爽脆,很輕易清碟☺️☺️🥔焗薯、煎豬扒配田園沙律🥗朋友的沙律份量更多,厚切豬扒煎得又香又juicy。焗薯不會過焦,配上酸忌廉好開胃好味😋跟餐配熱飲,加$3有凍飲,仲有特飲可以揀😀😀性價比和味道都不錯,是可再光顧的餐廳。
❣️是日餐點
🥩肉眼伴蒙古辣汁配沙律菜🥗

🥔焗薯、煎豬扒配田園沙律🥗

2021-04-22 840 瀏覽
這間餐廳的食物真係好好食,而且佢食物的擺設從相當美麗,價錢還很便宜,雖然我住得很遠,但我都一定會再去這間餐廳食野。因為這間餐廳的廚師真係很用心機去做每個食物,還有他的甜品真係超級好味😋😋
2021-04-02 650 瀏覽
大廚從愛爾蘭回來,常常有自家創新混醬口味,風味獨特,製作食物亦很有heart,menu其中有一版是黑暗料理,睇落去好似好古怪,但其實正到爆,餐牌時常更新,絕對唔會悶,跟餐小食只需加少少錢,就有高質享受,唔可以錯過,無論餐湯、小食、意粉、肉類、pizza、甜品都唔可以錯過,開業6、7年,係我一家人既飯堂,朋友約會、生日飯局和過時過節來開餐,很有驚喜和滿足老公最愛寶雲酥羊架,我就最愛佢多款口味既意粉,食過很多款,每次都唔會令我失望,大家千萬唔好怕試餐廳既新菜式,每次都好有驚喜,記得曾經試過蒙古忌廉汁帶子意粉,勁野味;豆豉鯪魚涼瓜炒意粉,原來配搭起來,味道很夾;愛爾蘭傳統香酥鴨,原來配pancake,店員和大廚好細心,知我只有2大1小,但order了3款主菜,怕我們過膩,即時轉了用生菜包,很清新健康;每款pizza可以自選醬汁,用料很也水準。其實仲有很多,但記憶有限,未能盡錄
2021-04-01
  • 卡邦尼意粉
  • 蒙古忌廉帶子意粉
  • 寶雲酥羊架
2021-02-05 883 瀏覽
之前有同朋友一齊係呢度食過lunch,我地兩個都係食卡邦尼意粉,之後朋友係食物中搵到有小強嘅屍體。今次到我一個人去食時,同樣都係食卡邦尼意粉。食個時未發現有任何昆蟲屍體,所以都幾放心。但係我食完後晚上就肚痛同肚屙。見到食評有幾個人都係食完後肚屙,加上上一次嘅經驗,我諗九成都係同呢間餐廳有關。雖然味道唔錯,同埋學生減$10,侍應都幾活潑有禮貌,但為左自己身體著想真係唔會再嚟食。順帶一提,餐牌食可以加餐湯,但唔知點解呢間餐廳經常都冇餐湯,本身都想試下。
2021-02-03
2021-01-16 678 瀏覽
小店午市似乎只有兩個人打天下。一個做廚,一個做樓面,一前一後,打勻全場。樓面女人好好把握時間,客人未上座,排隊等位時已預先落定單,「一陣入去坐低就有得食呀下」。這就是香港式速度。坐下沒多久,餐飲就送到,但熱度稍為不足。幸好,今日天氣回暖,可以接受。點了 「鮮蟹肉拼煙三文魚卷,意式海鮮雜菌意粉」。整份餐的比例都很奇異,意粉超少,料極多。非正式統計:魷魚才是主菜,其次是肉醬和雜菌。魷魚雖然味道缺缺,但口感脆脆的。只是量多,牙齒有點累。這份午餐,盛惠 78 蚊,覺得有點貴。

這份午餐,盛惠 78 蚊,覺得有點貴。
鮮蟹肉拼煙三文魚卷,意式海鮮雜菌意粉
2020-12-14 810 瀏覽
近排係IG 談論度都幾高嘅一間小店,啱啱星期六因為有啲事要去葵芳處理,就順便試下佢~佢午餐做到下午四點,所以我三點去都仲可以叫午餐很方便噢~。肉眼扒。薯條。蒙古辣汁 $68 - 一心想食扒咁去,唔洗諗就叫咗午餐肉眼扒,揀汁方面見到有咁特別嘅蒙古辣汁,就試咗佢,果然無揀錯!誠心忠告大家一句,如果你想食果樣嘢有蒙古辣汁揀,就記得揀佢,必然食過返尋味!!其實辣味得小小,反而最強烈係椰香味同甜味,除咗同塊扒結成完美搭擋之外,同啲薯條都勁夾,我無用過個茄汁,淨係用個蒙古辣汁點薯條,一流~塊扒上菜係熱辣辣同勁香,食落食夠嫰,無得彈~。八吋虎蝦。雞翼。肉醬。辣薯角 $68 - 呢個我只係食咗薯角同肉醬所以唔評論其他~市面上好多肉醬都唔好食,有啲無味,有啲太咸定太甜,而呢個係恰到好處,又勁啱用嚟點住薯角或者薯條食,呢個價根本無敵!

2020-12-03 441 瀏覽
值得支持下小店味道就正常 普普通通老闆好健談 會叫你評分老闆話Tiramisu 好快會賣哂 叫我地落單叫埋個tiramisu 咸咸地 原來係落左海鹽老闆話Tiramisu無落酒 小朋友都可以食
值得支持下小店

Tiramisu
Ribs
Tiramisu
2020-11-06 1947 瀏覽
#fafafoodblog #fafafoodblog葵芳 #fafafoodblog西餐 🍴煙燻黑椒汁肉眼扒 意粉 98 蚊🐂🍝送沙律餐湯 沙律有生菜 粟米 都算新鮮 🥙加埋芝麻醬 夠清新 湯係牛肉清湯 牛肉味幾濃 帶 d黑椒 都幾香🐮主菜有肉眼扒 牛肉一切就切得開 肉質軟熟 煎得熟程度剛好🔥 黑椒汁帶 d辣 熱辣辣 咸度適中 仲有 d配菜 好似青瓜 蕃茄 粟米中和番醬汁既濃味🍅🥒 唔錯👍🏻🍴布甸 芒果味幾香幾軟熟 甜酸度適中 唔錯👍🏻 🍴脆炸雞翼48 蚊🔥🐤雞翼有4 大隻 出面帶 d牛油香 外面好香脆 一咬開熱辣辣 😍 雞翼夠彈牙 好味 !#炸雞翼 #雞翼 #牛油雞翼 #牛扒 #肉眼扒 #黑椒汁 #意粉 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~Star kitchen#starkitchen葵芳禮芳街21 號地鋪~~~~~~~~~~~~#fafa

🍴煙燻黑椒汁肉眼扒 意粉 98 蚊🐂🍝

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Star kitchen
#starkitchen
葵芳禮芳街21 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog葵芳
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

2020-11-06
2020-10-08 371 瀏覽
住葵芳咁耐,竟然第一次試呢間小店🥺 感覺太遲認識佢了🙌🏻 店長好好人!佢雖然鋪面細細,但係選擇好多👍🏻疫情期間外賣自取有好多優惠😱大家如果住呢頭都可以支持下🥰今次揀左Special Set🍴由$98減到$70😍價錢包左主菜、餐湯、沙律、餐飲、芒果布甸⋯⋯會唔會太抵?😫主菜我揀咗👉🏻 明太子卡邦尼意粉🍝明太子分量唔算好多🙈不過好好彩本身意粉個汁已經做得唔錯👍🏻 煙肉蘑菇洋蔥粒超多😍唯一係洋蔥粒比較生少少😜餐湯係忌廉粟米湯好creamy😗而且沙律菜又有粟米又有蕃茄仔,全部都新鮮加埋芝麻醬冇得彈🥗整體黎講真係好滿意,而且等拎外賣只需10分鐘,大家放工有多一個選擇啦Menu:
住葵芳咁耐,竟然第一次試呢間小店🥺
感覺太遲認識佢了🙌🏻 店長好好人!
佢雖然鋪面細細,但係選擇好多👍🏻
疫情期間外賣自取有好多優惠😱
大家如果住呢頭都可以支持下🥰

今次揀左Special Set🍴由$98減到$70😍
價錢包左主菜、餐湯、沙律、餐飲、芒果布甸⋯⋯會唔會太抵?😫

主菜我揀咗👉🏻
明太子卡邦尼意粉🍝