除夕餐牌寫$1398 per set for 2 persons, includes Champagne,正常人都會覺得係二人餐價錢。🫠但原來$1398係一個人價錢,book之前大家一定要問清楚!食物方面完全係椰林閣質素,可能椰林閣仲好啲,起碼熱辣辣🥶舊牛我切咗幾分鐘仲未切得開,舊魚就完全冇調味,唔加salt完全食唔落口。🤮啲食物全部都係凍,似整完好耐先送上黎俾你。🥲其實預咗0服務架啦,魚一開始又漏,最後又唔記得送咖啡同茶,等埋單都等咗半個鐘。🤣兩人最後加埋一埋單三千幾,衰過食扒王之王,節日過嚟慶祝真係要三思!

2023-12-29 423 瀏覽
提早book好位,去到好快就安排左室外位置,但始終係行人路旁,好多人經過會望同停留,唔中意既朋友仔記得要request坐室內或室外較入位置會好少少~雖然聖誕有提供set dinner, 但我同同行朋友都比較細食揀左單嗌~餐前麵包幾軟熟,最好一上枱食當暖下胃~牛油果吞拿魚他他作為starter比想像中大份 (雖然影得好細份咁),認為係誠意之作~2個人食都ok, 最後2啖會覺得有少少漏~主廚香濃雜錦海鮮燴扁意大利粉同想像中有出入,海鮮係指魚子...唔知意粉係咪係海鮮湯裡面煮(?) 而我係食唔到有味...意大利小公雞有驚喜~ 雞好嫩滑同juicy! Overall, 食物都幾有驚喜同份量比想像中多,細食既朋友仔唔好叫咁多~我地最後都係食唔哂浪費左隻雞仔...

餐前麵包
幾軟熟,最好一上枱食當暖下胃~
牛油果吞拿魚他他
2個人食都ok, 最後2啖會覺得有少少漏~
雜錦海鮮燴扁意粉
主廚香濃雜錦海鮮燴扁意大利粉
同想像中有出入,海鮮係指魚子...
唔知意粉係咪係海鮮湯裡面煮(?) 而我係食唔到有味...

意大利小公雞
有驚喜~ 雞好嫩滑同juicy!

我地最後都係食唔哂浪費左隻雞仔...
2023-12-25
聖誕節
2023-12-25 308 瀏覽
聖誕節如果去食,盡量唔選呢間,問侍應攞紙巾,第二次先記得幫我拎;侍應冇記性,每一台客都有派麵包,我哋嗰台冇🤥人生食過第一次最難食嘅威靈頓牛扒,而且係凍!成枱叫咗五樣嘢,最耐等咗成個鐘頭先至嚟,而且冇諗過個威靈頓牛扒唔係一整件上,而係一片上!期望落差很大。
人生食過第一次最難食嘅威靈頓牛扒,而且係凍!
期望落差很大。
2023-11-05 832 瀏覽
今次lunch time 黎到呢間位於尖東海旁嘅意大利餐廳 呢間餐廳提供室外同室內座位 不過就算坐室內都可以睇到海旁嘅靚景☀️餐廳嘅Menu 每日都唔同✨🔅Soup of the day: Carrot soup口感好厚 味道上紅蘿蔔嘅味道唔係好出🥕🔅AHI Seared Tuna個皮好乾身 脆脆地 但係入面嘅吞拿魚肉軟林林 口感非常好😍 配埋隔離嘅avocado sauce 同埋fresh lemon sauce 嘅味道超級開胃!! 唔係好夠喉🥺🔅Deep-Fried Sole Fillet炸好咗嘅魚柳脆卜卜 炸皮唔會話好厚🫶🏻🔅USDA Pork Loin煮到肉汁開鎖住喺舊肉度🤤sauce 又係令舊肉更上一層樓 好好味呀!不過都係唔夠喉🥺🔅Vegetable Lasagna呢個千層麵唔會好油膩 但係都唔會好齋 側邊有蕃茄醬 夾層入邊有菜同少量肉 不過份量比較少🥺📍尖沙咀麼地道68號帝國中心G5-8及12-17鋪#肥肚仔食爆_九龍 #肥肚仔 #肥肚仔食爆#香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港食評 #香港食物 #香港食好西 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #

餐廳嘅Menu 每日都唔同✨

🔅USDA Pork Loin

🔅Vegetable Lasagna

📍尖沙咀麼地道68號帝國中心G5-8及12-17鋪

#肥肚仔食爆_九龍 #肥肚仔 #肥肚仔食爆

#foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #foodinsta #foodstagram #foodiegram #foodielife
2023-11-04 700 瀏覽
我嘗試了以下的菜式:1. Wild Caught Sea Bass這道菜使用了新鮮的野生鱸魚,並使用海鹽焗製。感覺上,烹調的方法好像鹽焗雞。這種烹飪方式可以保留鱸魚的鮮美口感,海鹽的調味也能提升魚肉的風味。這道菜在味道和質感上應該都會令人滿意。2. Australian Lamb Rack澳洲羊肉以其品質優良而聞名,羊架是羊肉中最嫩美味的部位之一。羊架-好味道!3. Italian Free Range Baby Cockerel 自由放養的雞肉比較瘦且有著豐富的風味。我覺得雞肉醃製的時間可以再耐啲。但是整體而言,這道菜也是不錯的。4. Spaghetti Vongole 這道菜以新鮮的蛤蜊為主要食材,搭配著意大利麵製成。這道菜使用橄欖油、白酒等調味料,這些調味品能夠提升整體的風味層次。我認為這間餐廳的菜式不錯,超出我預期的水準。
我嘗試了以下的菜式:

1. Wild Caught Sea Bass

2. Australian Lamb Rack

4. Spaghetti Vongole

我認為這間餐廳的菜式不錯,超出我預期的水準。
2023-08-07 746 瀏覽
星期一lunch 無乜人, 因為無唸住叫扒餐,淨得pasta/pizza每樣一款揀,所以叫左各一,pasta來到嚇一嚇,義大利餐廳竟然有雪菜肉碎....唔知係廚師放假定點,麵太淋,餐湯粟米湯OK。跟麵包,湯,tea/coffee 收$198+10%, 呢個價錢可以有好食D, 但如果唔係雪菜肉碎感覺會好小小...Service 就唔錯,都好attentive.
Power Lunch
2023-06-04 1613 瀏覽
4個女仔想聚下 chill 下間中都想搵d正的餐廳尖東都算係一個旺區今日係星期六6:30入坐座到8-9點都吾爆場真係好少見餐廳內外的的座位都有好多枱成間餐廳都係座左3成的座位4個女仔都叫左幾多野下未order 之前服務員已經上定小麵包俾我地配上3款不同的醬為左另食物吾會太快冷掉我地食到甘吾多左叫下一樣菜有美食又點可以少左美酒呢 BT Ponte Treviso Docmenu 上的個枝無貨俾左同一牌子的白酒吾甜完全配得到我地今晚食的菜Beef carpaccio清清地黎個沙律先beef 係生的 Ravioli呢個係意大利菜無理由吾叫的野 Margherita pizza fishless chips細細份剛剛好 Tiramisu作為收尾菜吾會好甜係一個網站上訂座仲有有8折真係好抵
4個女仔想聚下 chill 下

係一個網站上訂座仲有有8折真係好抵

2023-05-27
  • Tiramisu
2022-12-21 1788 瀏覽
食個生日lunch ,有海景又吾多人Lunch 有湯有沙律有火腿拼盤煙三文魚沙律,幾大份Main 點咗個三文魚質素都唔錯,幾好味三文魚幾軟身,個湯好濃滑厚身,夠飽肚。
食個生日lunch ,有海景又吾多人

Lunch 有湯有沙律

有火腿拼盤煙三文魚沙律,幾大份

Main 點咗個三文魚

質素都唔錯,幾好味三文魚幾軟身,

個湯好濃滑厚身,夠飽肚。

❀ Spasso Italian Bar & Restaurant #尖沙咀 ❀❗️坐擁維港景色環境滿分之經典意大利餐廳❗️——————————————————Spasso係意大利文開心嘅意思😆 呢間餐廳就正正做到!位於尖沙咀海旁,有室內位置觀望整個維港景色,亦有舒適寬敞嘅室內座位,環境認真一流🤩提供多種意大利菜式選擇,包括意粉、扒類、pizza、tiramisu等等!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Homemade Ravioli $268 (4/5)自家製意大利雲吞細細粒非常可愛,皮偏向厚身少少。包住軟滑雞肉,撈埋香濃buffalo mozzarella、香草忌廉一齊食,一啖接一啖🥰.☞ Sustainable Halibut Steak $238 (4/5)成條烤魚呈上,唔會有太多骨,肉質唔會太散亦都滑🐟加上橄欖油、蕃茄、香草、檸檬等等調味,健康得來又非常惹味。.☞ Australian Lamb Rack $418 (4/5)兩大舊羊架烹調得恰到好處,呈現粉嫩色,有啲咬口但又唔會太腍☺️外皮沾滿開心果牛油碎,唔點醬汁就咁食都得。.☞ Tiramisu $118 (4/5)係正宗Tiramisu嘅味
❗️坐擁維港景色環境滿分之經典意大利餐廳❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Homemade Ravioli $268 (4/5)
自家製意大利雲吞細細粒非常可愛,皮偏向厚身少少。
Homemade Ravioli

成條烤魚呈上,唔會有太多骨,肉質唔會太散亦都滑🐟
加上橄欖油、蕃茄、香草、檸檬等等調味,健康得來又非常惹味。
Sustainable Halibut Steak

外皮沾滿開心果牛油碎,唔點醬汁就咁食都得。
Australian Lamb Rack

☞ Tiramisu $118 (4/5)
係正宗Tiramisu嘅味道😚
香滑嘅mascarpone cheese,加上浸滿咖啡酒嘅手指餅,濕潤度剛剛好。
但留意佢哋嘅酒味就唔算好重。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.3/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
價錢稍為偏貴,但係食物質素唔錯而且有非常舒適嘅環境及美麗嘅景色,係聚餐及慶祝之選🥳
Homemade Ravioli
Sustainable Halibut Steak
Australian Lamb Rack
2022-10-21 1468 瀏覽
早一日在openrice Book左枱,19:05到,要求outdoor, 但已經full晒,唯有坐室內。但同侍應講左outdoor 有位就轉枱。侍應叫我哋室內dinner 完先,有枱留比我。食到20:15食完。再提侍應有無留枱。服務好好,話已預留outdoor 高枱。整體服務ok,野食都可以,重點鐘意食完飯再飲杯野傾計。
整體服務ok,野食都可以,重點鐘意食完飯再飲杯野傾計。
tiramisu
2022-10-21
tiramisu
1K
2022-10-16 2623 瀏覽
一直都知道尖東近海傍既美食里 Alfresco Lane 充滿各式各樣既餐廳,加上近海傍整個氣氛都係Happy hour & lunch & dinner既好地方.今次經過呢間意大利餐廳內裏環境都幾舒服而且落地大玻璃望晒成個海傍特別chill.店內既service都好好,會keep住update你對食物既意見,睇得出好用心.Starter Chef’s assorted antipasti platter 完全係豐富又豪華之選!!食完呢一個starter已經好滿足.冷盤凍肉既款式好多,2個人share完全有餘.內裏整齊地鋪好燒三文魚,意式香腸,燒牛肉,雞胸肉火腿等等.鹹香既凍肉配搭上新鮮沙律菜剛好中香左一陣鹹膩感.Smoked orbetello seabream 特製煙燻真鯛魚.魚身彈牙帶出陣陣smoky香氣,入口鹹香又唔會帶腥.魚身無骨啖啖肉,配上薯仔沙律及沙律菜整個感覺唔會膩,同樣清新開胃.PastaPenne ‘Boscaiola’With speck ham, assorted mushroom, cream sauce 以忌廉汁加上五花燻肉及蘑菇配搭長通粉.看似簡簡單單既配

Starter

Smoked orbetello seabream

Pasta
Penne ‘Boscaiola’
以忌廉汁加上五花燻肉及蘑菇配搭長通粉.看似簡簡單單既配料,配搭出完美既風味.長通粉上既細坑紋充份地掛上creamy既忌廉汁,長通粉口感煙韌彈牙.五花燻肉唔會過度煙燻而令整度意粉過鹹膩.帶出淡淡燻肉香氣,同時亦唔會過多脂肪.

Main
USA pork Loin
Savoy cabbage, Pommery mustard jus
底下椰菜煮得香軟又不失身原有既爽脆感,味道香甜.豬扒肉質有嚼勁得黎又唔會過柴口,入口仲鎖住肉汁,整體味道香軟又唔會過份肥膩.

Prosecco
一個咁chill既環境下配上一杯意大利氣酒一d都唔會過份.
2022-10-07 947 瀏覽
燈光美氣氛佳跟朋友兩個人來慶祝生日兩個女生點了幾道小菜和一個主食有夜景看有海風吹每一樣菜都可以感受到主廚的巧妙心思雞肉不只是雞肉海鮮不只是海鮮都會用混合食材的方式呈現我個人不是很喜歡點主餐比較傾向於點一堆不同的小食慢慢試 慢慢吃  慢慢喝可以一次吃多種不同的餐點也可以將每一道菜與餐酒搭配感受不同的味覺衝突如果你也跟我一樣喜歡這樣點餐方式那這間餐廳會是一個很不錯選擇
燈光美氣氛佳跟朋友兩個人來慶祝生日

感受不同的味覺衝突

如果你也跟我一樣喜歡這樣點餐方式
那這間餐廳會是一個很不錯選擇
2022-10-07 528 瀏覽
我人生中。首次食到中式肉餅,中式雪梨紅,茄醬,芝士 pizza .“pizza fryarielli salsiccia“. 非常耐人尋味。手工寬條麵可以改做Artisanal Tagliatelle.唔知點解變成Linguine.同一枱每人的麵都有不同。係個廚師有個性,還是意大利求戀期。一個美好的中午。Happy Friday 成為我今日的亮點。如果你有好好心情, 不防一試挑戰下自己情緒。心情唔好就唔好去。免得你會大動干火。最後離開餐廳之前。我也忍不住去同個chef講一句。“sorry the food is too bad. good luck sir‘’
2022-08-14 932 瀏覽
Lunch set at $500/ paxVisited a few times before and was happy about the experience But this time the Portion is relatively smallerAnd the main is way too salty and overcooked Salmon tastes like cardboardNot moist enough Swallowed two big cups of water in order to finish it Beef is also overcookedThe only compliment is the platter is still of the same quality as before Probably won’t revisit in the near future
Lunch set at $500/ pax

Salmon tastes like cardboard
Not moist enough

Beef is also overcooked

2022-07-23 2576 瀏覽
想試依間意大利餐廳好耐,上星期同朋友去咗依度食晏慶祝生日🎂Spasso除咗set lunch亦有à la carte可以嗌🍽味道都唔錯😋幾佐酒咖🤣我嗌咗杯mojito🍹普普通通,下次嚟再試試其他酒🍻飲食記錄:Deep Fried Calamari E Gamberi有驚喜😋炸魷魚嘅粉好薄,肉質幾厚,同埋依隻麵粉食落脆得嚟軟,好味😋炸海蝦都好味,食落有少少似天婦羅😝可以連殼食,唔洗整污糟手手💅🏻而且魷魚同蝦都好夠味👍🏻點唔點他他醬都得~他他醬唔會太酸/太結,都幾好味😋Tuna Tartare吞拿魚煮熟切粒,連埋牛油果蓉食,入口帶即融口感,配以沙律菜食,味道清新💚原本啲沙律菜好型地淨係放喺牛油果上面,幾打卡,侍應一放上枱跌哂喺碟,講句唔咸唔淡廣東話「唔緊要啦」,笑咗🤣餐廳氣氛幾好🤣🤣Frensh Fries薯仔連皮粗切,新鮮炸起,外脆內軟,好味😋Margherita最想試嘅pizza不似預期美味🤨唔知係因為即叫即焗,定因為我地request坐喺少啲人嘅位,遲咗捧pizza埋嚟(餐廳都算大,音樂唔係話好大聲,但唔知係咪驚招呼唔到,餐廳將客人安排哂喺同一個area坐,有啲嘈),pizza比較需

飲食記錄:

Frensh Fries

薯仔連皮粗切,新鮮炸起,外脆內軟,好味😋

Margherita
Margherita

最想試嘅pizza不似預期美味🤨唔知係因為即叫即焗,定因為我地request坐喺少啲人嘅位,遲咗捧pizza埋嚟(餐廳都算大,音樂唔係話好大聲,但唔知係咪驚招呼唔到,餐廳將客人安排哂喺同一個area坐,有啲嘈),pizza比較需時先送上,而且唔夠熱🤔餅底唔厚,但似攤凍咗咁唔夠鬆軟。

Spasso Tiramisù

好好味嘅Tiramisù! 係意大利嘅味道🥹(以前有個意大利朋友整嘅Tiramisù 都係依隻味🥹唔通同1款coffee bean?) Ladyfinger完美融入Mascarpone😶‍🌫️🤍 好棉滑~朱古力粉都滑,唔會食到咳咳咳😙

Gluten-free Plant-based New York Cheesecake

依款素食芝士蛋糕應該係無芝士嘅🤫所以質感都好唔紐約芝士蛋糕,質地比較軟微微帶膠,味道有少少似年糕,帶杏仁味。

無為意有Spasso’s Sweet Kick Platter, 即係任選3款甜品嘅拼盤,可以試多款甜品同抵食啲😆大家下次去可以留意吓😋

Happy Birthday字體幾靚靚,唯有出賣朋友俾大家知我有個朋友叫Ceci😝餐廳氣氛幾好,staff會1齊唱生日歌捧蛋糕出嚟(害羞嘅朋友要注意😝)

Starter Bread
Starter Bread/

酸種包無配以牛油送上,食落有啲酸😅

Long Black
Long  black