2018-03-20 1107 瀏覽
自己一個人漫無目的周圍搵地方食晏,隨便入咗呢一間 SPACE2,估唔到有驚喜!佢雖然只係一間西餐廳,但係其中一個店員應該係咖啡師。因為我見到佢有 house blend beans,我就問佢會點沖,佢好禮貌咁同我講午飯時間因為人客多,佢哋唔能夠做到 house brew coffee。冇辦法啦,我叫咗杯 latte,估唔到佢 latte art 功夫好了得,飲到最後一啖,隻天鵝仍然喺度㗎!我叫咗客牛柳,帶子 set lunch跟沙律,好味!

我叫咗客牛柳,帶子 set lunch跟沙律,好味!
2018-03-20
  • Latte
2018-01-18 969 瀏覽
We enjoyed a late breakfast here - between us we ordered 2 full breakfasts and 1 vegetarian breakfast. The portion sizes are modest but suited me as I do not like huge servings. The breakfast sets come with a juice (inclusive) or hot drink ($3 extra)The inside is clean and well lit due to receiving morning sun - although after lunch it may be a bit darker. Service was attentive. I would come here again.

Vegetarian  breakfast  (no  egg)
Full  breakfast
Full  breakfast
2018-01-16 612 瀏覽
近月因多咗在港島區一帶流連,經朋友介紹下,在灣仔亦嘗過多間美食。今日要推介既,就係呢間,近年心水之選! 一入店內,柔和燈光,較鬆的純音樂,環境氣氛令人十分relax。 而食材主要採用>>>炭烤<<<,但食物出品時,侍應只要遞來中,已聞到淡淡炭香😍😍,我們分別用多日,品嚐過不同款式的早餐,沙嗲牛肉,也是自家出品,很有心思,而且order完,亦很快有得食,咖啡亦調較得濃郁芳香,無論賣相及味道,都一試難忘!
2017-06-19 2143 瀏覽
大半年沒見這位舊同事了,十分期待聆聽舊公司的花生。這幾天兵荒馬亂,辛辛苦苦終於放工,趕到餐廳。餐廳在金鐘和灣仔中間的皇后大道東,星期五晚上都差不多滿座呢。餐廳佈置文青,適合靜靜談心。選擇十分多,價錢以灣仔區來說也不算高。賣相不算吸引,有點住家製的感覺,不過朋友吃過說味道不錯,不會太膩。是夜想吃素,叫了這款。上台時熱辣辣,所以等了一會。大磨菇很吸晴,吃下去蒜香滿滿,亦很juicy反而通粉雖然舖滿很多芝士但沒甚麼味道,十分淡味。說笑下很快到九點多,十分懷念當年互相支持打拼的日子呢,或許回憶總是美好的罷。舊同事告知現時舊公司已變了很多,或許已不是我記憶中的模樣了。整體環境舒服悠閒,食物不算出色味道偏淡,價錢中間,但灣仔區這麼多cafe,下次大概會選擇另一間嘗試。
大半年沒見這位舊同事了,十分期待聆聽舊公司的花生
。這幾天兵荒馬亂,辛辛苦苦終於放工,趕到餐廳。

餐廳佈置文青,適合靜靜談心。

選擇十分多,價錢以灣仔區來說也不算高。

卡邦尼意大利粉

意大利白汁雜菌長通粉配蒜香大磨菇

反而通粉雖然舖滿很多芝士但沒甚麼味道,十分淡味。

• 意大利白汁雜菌長通粉配蒜香大磨菇
2017-06-15 1252 瀏覽
同朋友原本到附近星街晚飯聚舊,但在沒有訂枱的情況下,又不想等一個小時才有得入座,在附近無意中發現呢間CAFE,見有晚市同有位可以立刻入座,就二話不說揀左呢間CAFE晚飯環境舒適,小店裝修,食物讓人感到店主用心製作,價錢又不貴,以灣仔區來講,性價比高!我地兩個女仔,選了一份漢堡,一份牛肋骨飯,份量都幾大,兩個女仔食到好飽,好滿足漢堡都幾足料,牛肋骨味道幾濃幾入味,一啲都唔HEA。店內環境寧靜,我和朋友都可以好好咁傾偈聚舊 :)非常喜歡,因為唔似外面啲餐廳咁,到時到候被趕走,可以同咁耐無見的朋友傾耐啲同埋我個人幾鐘意佢啲掛畫語句,好POSITIVE,完全消除了一日返工的負能量哈哈
漢堡都幾足料,牛肋骨味道幾濃幾入味,一啲都唔HEA。

2017-05-23
2017-06-12 853 瀏覽
朋友約食早餐,仲行去灣仔同金鐘之間唔三唔四距離兩個地鐵站中間,大熱天時行到身水身汗,好奇個朋友做乜要約咁吊腳之處!?一入去店舖唔大,四五張枱,但佈置得己有巴黎咖啡店茶座感覺,用淺藍色做底色主調。朋友已經叫咗個類似雞扒炒蛋、另一個係煙三文魚牛角包、我遲到,見到餐牌竟然有漢堡包,就是最簡單的,胭脂有冇料到。朋友話佢嘅雞扒好食但係我食落去都係大路貨,冇乜特別,但叫做有用心煎香左有啲金黃色,唔太乾身,火喉處理得好。合格!個煙三文魚牛角包,就明顯係來貨加工,都唔使-唔會係自己做包。同我個漢堡包出場,包身係有立體感,鬆軟嘅,重點係一切開個厚身漢堡牛扒,有少許肉汁流出,一入口,好熱,令到口感好充實,亦都因為廚房控制個火好明顯係有功力,火喉夠!所以能夠逼出漢堡牛扒裏面嘅脂肪香味。因為已經十點幾,客人唔多,得兩枱,我廚房類似大廚的後生仔,出咗嚟樓面,傾左幾句原來就係負責廚房既,我估係老闆之一,因為都見到真有心,佢想同客傾,及了解客人嘅評語,得知啲漢堡牛扒係自己用安格斯牛肉攪的,難怪咁有質素。但好奇怪,早餐我杯咖啡係要另外加錢計的。
合格!

但好奇怪,早餐我杯咖啡係要另外加錢計的。
要三文魚牛角包
煎雞扒牛奶炒蛋
安格斯牛漢堡包
2017-06-09
$50 (早餐)
安格斯牛漢堡包
  • 安格斯漢堡包早餐
2017-06-12 532 瀏覽
晨早去灣仔攞文件,九點幾搵早餐食,路經呢間西餐廳,店面幾靚仔,入去試下佢!店𥚃多彩裝飾,輕快音樂,牆上掛有勵志語句,其他食客很斯文悄悄細語,很有安靜舒適感。點了漢堡包加cappuccino,上枱時漢堡仲冒緊煙,真係即整!!漢堡厚、夾有蕃茄、生菜、芥末,漢堡很入味,肉質很鮮,絕對不可能是雪藏漢堡,一問之下果然是餐廳的獨門手作,用的是安格斯!!!咖啡即磨,夠我撐半天!Good! 灣仔區茶記常餐價有如此誠意製作,好滿意喇!!!仲有幾款all day breakfast, 會再去!!
2017-06-10
$48 (早餐)
  • 漢堡包
2017-06-09 319 瀏覽
尋日早上要去灣仔開會,不想食連鎖店早餐,行行下經過間餐廳,見到裝修幾待別,咪入去食個早餐,我叫左個炒蛋沙拉雞扒薯餅,再加杯americano, 個雞扒同炒蛋好味,個薯餅略為有點乾,杯咖啡令我好驚喜,濃而有咖啡味好飲。地方decoration都幾特別,有種後生仔有追夢的感覺,牆上好多positive message,簡單而有種感覺,待應不過不失,都算有禮貌,灣仔區這樣的價錢又有quality,算做不錯的選擇!
2017-06-08
$40 (早餐)
2017-06-05 242 瀏覽
大熱天一個人去灣仔做嘢,熱到標曬汗見到餐廳就即刻衝入去坐低食個午餐兼涼個冷氣一坐低就有員工即刻拎水同餐牌,間無左半支水環境色彩繽紛,播住輕快既歌曲,令人可以放鬆咁食個飯平時怕酸既我竟然會點蕃茄肉醬意大利粉,因為熱天食蕃茄有助人降溫同消暑,補充體力 呢度嘅肉醬並唔係一般嘅肉醬,而係用安格斯牛肉用人手剁成 再加以調味 再加上呢度所用嘅番茄,一啲都唔覺得酸,反而仲有一股甜味 將番茄肉醬同意粉一齊翻炒, 令意大利粉吸收醬汁,每一啖都有肉既香味意大利粉亦煮得剛剛好,唔會過熟淋到爛,而仲會食到彈牙感覺最後餐飲只點左朱古力咖啡,下次可以試一下呢度既飲品
大熱天一個人去灣仔做嘢,熱到標曬汗
見到餐廳就即刻衝入去坐低食個午餐兼涼個冷氣

一坐低就有員工即刻拎水同餐牌,間無左半支水

環境色彩繽紛,播住輕快既歌曲,令人可以放鬆咁食個飯

甜茄肉醬意大利粉

再加上呢度所用嘅番茄,一啲都唔覺得酸,反而仲有一股甜味
意大利粉亦煮得剛剛好,唔會過熟淋到爛,而仲會食到彈牙感覺

朱古力咖啡

最後餐飲只點左朱古力咖啡,下次可以試一下呢度既飲品
2017-06-05
甜茄肉醬意大利粉
2017-05-18 304 瀏覽
星期二出街食飯日平時帶飯既我係逢星期二就會同同事出去食飯!今日揀左再黎食space 2既lunch set😊舖頭小小,但有一個舒服既環境!我叫左一個前菜鮮蝦沙律,再黎食一個好味大份牛肉漢堡仲要加埋脆熱薯條🍔💕食完已經好飽飽🤤配埋是日特飲熱紅棗茶😍同事就係食煙三文魚配 凱薩沙律,佢係飲雜菜湯配多士,Green day 好選擇🥗同同事一齊食lunch、傾下計,係忙碌既工作中一個小休!可以滿足一整個下午☺️
星期二出街食飯日
平時帶飯既我係逢星期二就會同同事出去食飯!
今日揀左再黎食space 2既lunch set😊
舖頭小小,但有一個舒服既環境!
配埋是日特飲熱紅棗茶😍
2016-10-08 3793 瀏覽
是日同兩個住港島同事一齊搵食!呢間灣仔新開嘅餐廳!口碑好似唔錯!去到唔使等位,店面唔大,裝修別緻,好似美式西餐廳,彩色金屬椅,剪報枱布!樓底高唔壓迫!坐低已有餐牌!落單食物幾快到!匈牙利牛筋條拼秋葵配蕃茄紅酒汁($88)首先牛筋條肉已經煲爛晒,一Pat無晒形狀嘅肉,紅酒汁好重香料,反而似中東菜嘅汁!上面兩條秋葵,我分到嘅一條個底已經燶咗!我本來好喜歡食秋葵,忍不住同店員反映,佢叫廚房重新做咗兩條秋葵比我哋,第二次就好味!白飯唔算熱,鬆軟正常!意大利白汁雜菌素長通粉配蒜香大蘑菇($108)蘑菇上面有蒜茸,蘑菇多汁!好味,長通粉彈牙,白汁好普通,忌廉味唔香,加啲菜碎!只是普通!凱撒沙律拼煙鴨胸柚子汁($58)沙律菜好雜碎,唔算新鮮,柚子汁清新,鴨胸係熱嘅,肉彈牙!幾肥美!唔錯!芝士炒薯條($58)呢個認真差,薯條好油淋淋,淋身一叉就斷,明顯啲油溫唔啱,啲薯條炸唔脆!芝士醬雖然香但已幫補唔多分!因為薯條太差!芝士條(送嘅)因為反映食物問題,店員送嘅!呢款即做熱辣辣,熱嘅時候芝士餡可以拉好長好長!外脆加了香草,芝士幾香!好味!餐湯 + 蒜茸包($48)餐湯夠熱,不過我同同事嘅份量差好多,湯唔算
坐低已有餐牌!落單食物幾快到!
餐湯 + 蒜茸包($48)餐湯夠熱,不過我同同事嘅份量差好多,湯唔算濃,雜菜碎正常,不過加咗重辣油,飲落好辣,蒜茸包幾硬,而且無乜蒜茸味,好乾!
是日特飲:檸檬柚子蜜:熱嘅係現成柚子醬加鮮檸檬!味道幾清新,唔會膩,同事飲凍嘅,有柄玻璃杯別緻!
講真食物幾失望,我哋叫嘅唔係好難度嘅食物!好多都有問題,同事忍不住向店員反映,店員有禮去解釋,初時一兩樣都算,後來嘅食物都差,店員已經唔敢太撐,只係話會向廚房反映,又送咗個小食比我哋!
老實說,我哋望到廚房全是南亞裔廚師,所以牛筋條個汁有好濃香料味,其實唔似純西餐!每樣都有啲失望位!如果保持呢種質素!好擔心佢捱唔捱得住!
店員態度幾好!就算其中一個女店員第一日返工,好多嘢唔知都會去問清楚再答!
感覺呢間餐廳好多嘢未完全預備好!要改善嘅地方幾多!
成餐飯最好味係送嘅芝士條!
(只收現金,同比錢時嘅單據係手寫嘅,而且仲未有咖啡供應,所以同事問咗店員,可以去附近嘅咖啡店買咖啡到店享用)
2016-10-06
2016-09-14 2344 瀏覽
灣仔,金鐘一帶平日食西餐lunch,大家會諗到咩?一個字,好(pause)貴兼唔飽肚。見呢間野新開張(應該仲係試緊業),價錢又低調就梗係支持下,點知一試心諗,what the...一開閘黎個雜菜湯連個蒜蓉包,足料,味濃,絕對唔係平時飲開既溝水罐頭餿水。至於個包,明顯係新鮮,絕不是出面食過,要蒙頭入閘既冰凍隔夜包。之後黎個main,牛肋條拼秋葵,炆得好林,食得出心機,唔係求其貪快既汁飯(you know what i mean),完勝附近西餐廳。之後殺你一個措手不及,仲要有甜品加藍莓夏日特飲,埋單$88。你無睇錯,我無打錯,係$88,lunch唔洗加一。返工放lunch,有時只係想食一間唔會hea你既餐廳,呢到做到。I will be back...

2016-09-08
  • 牛肋條拼秋葵
2016-09-13 1442 瀏覽
今天下了班人沒精打彩,左踱右踱,打算從公司走回家,途中竟然遇見這個小天地...平日食lunch 見好多人,加上我天生性格麻煩,就是沒用1小時鯨吞香草忌廉百里香😂如果我沒有條件慢活,我寧可不活😏(扮型中)好。講到我好似食咗好多野咁。一個女仔食唔到一個main, 雖然見佢有牛肋骨配山葵🍖都幾想食,但基於今日星期一Monday blues 不能大快朵頣,還是來點一些輕食來得實際。Cafe 的環境簡約,令我諗起藍天白雲。☁️附近很多老外,大概會對蒜蓉包、炸魚薯條感興趣。但我獨愛雜菌。🍄牛油配搭大廚自己配的香草,自己煮食成一個汁,隱約間仲好似有陣白酒香。其實菌類是很好的下酒菜,不過今天並不打算喝酒。我的'main course'來了。這碟看似挪威meatball 的小食絕對不是這麼簡單。一般很怕芝士很膩,(我沒說怕肥)😙😏,平時食meatball 都加花生麻醬同果占,沒想過將茄醬同芝士與之融為一體,原來都幾夾,當然少不了份量很少作用卻很大的香草。♥️奇怪space用的香草就跟別的不一樣,雖然我不知道內裏有什麼乾坤。⁉️彷彿多了一份檸檬草和薄荷的感覺。meatball 本身又有少少黑椒味~推介!最後喝一

好。講到我好似食咗好多野咁。

Cafe 的環境簡約,令我諗起藍天白雲。☁️

最後喝一口藍梅茶,so here is one little SPACE

😋 今次之行,短暫而快樂,有機會一定再嚟食lunch嘅~
2016-09-13
Space Cafe & Kitchen2 終於係灣仔皇后大道東1/9正式開張🎉今日去食午餐☺️真心抵食既Set Lunch👍🏻前菜係鴨胸沙律配牛油法包,沙律夠足料,法包係暖暖的😚主菜我揀左百加地汁香烤雞扒配薯角蔬菜,雞扒好鮮嫩多汁,上面仲要有我最愛既芝士,薯角都好好味😘我仲試左其他同工既主菜,有炭燒豬扒同牛肋條都真心正😎每日都有唔同既是日特飲,今日係我至like既抹茶牛奶💕唔洗額外加錢最後奉上甜品作一個美好既完結😊係灣仔區,咁多野食既午餐都只係八十幾蚊,午市仲要唔需要加一🙌🏻真心推介💪🏻💪🏻💪🏻
今日去食午餐☺️真心抵食既Set Lunch👍🏻
前菜係鴨胸沙律配牛油法包,沙律夠足料,法包係暖暖的😚
最後奉上甜品作一個美好既完結😊
真心推介💪🏻💪🏻💪🏻