餐廳: Space cafe & kitchen
資訊:

禮拜五晚一個人去chill下,嚟咗呢間裝修燈光好warm既Cafe~見老闆同老闆娘同客人傾到雞啄唔斷,就知應該係做街坊生意嘅人情味小店🙌我單點咗一個是日精選芝士漢堡包配薯菜~個包好軟熟👍漢堡扒係店家自製,厚身juicy😋薯條香脆但就無即叫即炸熱辣辣既感覺~仲有一堆沙律菜🥗伴碟,好似健康啲咁😂總括嚟講都係值得一試既小店~(老闆娘做孭住佢好細個嘅BB女係身,好得意🥰)#觀塘西餐 #觀塘Cafe #觀塘burger #burger推介 #芝士漢堡包 #cheeseburger #beefburger #hkburger

我單點咗一個是日精選芝士漢堡包配薯菜~
個包好軟熟👍
漢堡扒係店家自製,厚身juicy😋
薯條香脆但就無即叫即炸熱辣辣既感覺~
仲有一堆沙律菜🥗伴碟,好似健康啲咁😂
總括嚟講都係值得一試既小店~
(老闆娘做孭住佢好細個嘅BB女係身,好得意🥰)

2024-01-05
搬咗新office 要發掘下附近有咩好嘢食點知比我發現原來牛頭角有間咁嘅cafe地點比較隔涉但作為上班族嘅lunch可以話唔錯價錢大眾化有餐湯同包作頭盤仲要唔差添個餐包我覺得好好味但忘記影相😅我叫咗個忌廉魚柳扁意粉份量都正常味道我個人就覺得咸咗少少上菜速度有待改善但成餐性價比超高一定會再幫襯
搬咗新office 要發掘下附近有咩好嘢食
但成餐性價比超高
一定會再幫襯

忌廉魚柳扁意粉
忌廉魚柳扁意粉
🌼Space cafe & Kitchen🌼扒香草豬扒 配白咖哩汁 扁意粉經過牛頭角定安街依間餐廳好似幾靚幾好坐於是入去試左晚市套餐🌼白咖哩扒香草豬扒扁意粉跟蒜蓉包同忌廉粟米餐湯,好豐富~👉🏻白咖哩扒香草豬扒扁意粉用香草調味嘅豬扒肥瘦適中多汁,恰到好處~依款白咖哩唔辣,香濃惹味 無論伴意粉定係豬扒都係好好味🫶🏻 伴碟仲有好多沙律菜, 爽口清新🫶🏻扁意粉都煮得彈牙,可以吸收到白咖哩汁嘅味道。餐廳環境佈置 好有特色, 坐得好舒服 燈光柔和,適合三五知己我食飯一路吹水👍🏻
🌼Space cafe & Kitchen🌼
扒香草豬扒 配白咖哩汁 扁意粉
經過牛頭角定安街依間餐廳好似幾靚幾好坐
於是入去試左晚市套餐🌼

白咖哩扒香草豬扒扁意粉跟蒜蓉包同忌廉粟米餐湯,好豐富~

👉🏻白咖哩扒香草豬扒扁意粉
用香草調味嘅豬扒肥瘦適中多汁,恰到好處~

2023-09-25 538 瀏覽
朋友介紹這間位於牛頭角的餐廳,她極力推介炭燒豬扒,我一直想去試,但是餐廳在星期日是休息的,星期六及平日lunch會好多人,終於在一個平日的下午5點去吃個很早的晚餐,店內沒有顧客,地方不算大,可以隨意坐,雖然有下午茶餐,下午茶餐係用12星座名,但我都叫了朋友極力推介的炭燒豬扒。招牌炭燒香草雞扒配白咖喱香茅汁($62)🥩餐有忌廉湯及餐包,忌廉湯不過不失,麵包係剛剛烘熱,塗上蒜蓉味醬,就好好味。豬扒用炭燒烹調,令到豬扒嘅肉保持好滑,我朋友真係冇介紹錯,豬扒真係好好味,但白咖喱香茅汁就淡咗少少,跟餐嘅飯軟熟,飯點了白咖啡香茅汁幾好味,如果個汁濃味啲就好了,伴碟的沙律菜我也吃清,菜係新鮮嘅。餐飲叫了凍檸檬茶,雖然餐廳自動將檸檬茶小甜,但不失茶味。餐廳位置不是屬於旺的地方及大街,朋友話平日午餐或星期六都好多人慕名而來,相信是食物嘅質素同價錢真係抵食嘅。

招牌炭燒香草雞扒配白咖喱香茅汁($62)🥩
餐飲叫了凍檸檬茶,雖然餐廳自動將檸檬茶小甜,但不失茶味。

2023-09-21 386 瀏覽
喺舊屋附近有間牛頭角西餐小店 Sp.Ace Cafe之前lunchtime嚟過好多次 每次都會滿座 好彩我一個人嚟 通常就會有小bar枱搭個位平時食雞、豬款式比較多,今次試吓食牛嘅菜式安格斯牛肉扒 拼豬肉腸可以配黑椒汁/蒜蓉汁/ 燒汁除咗漢堡餐,全部是日精選都可以揀白飯/意粉/扁意粉/長通粉/薯菜(+$5)/沙律(+$10)重有得諗少份量(-$1)/多份量(+$1)午餐時段重送蒜蓉包(足料蒜蓉!正!),餐湯同熱飲添喺店內外💛 都睇得出店主緊貼潮流,之前見到店內放置香港唔同流行歌手嘅應援物品同時佢應該都係一位支持環保嘅人士店內都好多唔同嘅相關活動推廣枱面上貼有 重用餐盒租借服務,又有寄賣可折叠重用飲管宣傳裸買生活節嘅海報重有個自助閱讀閣(漂書),下晝唔繁忙時可以喺度睇吓書添呀
喺舊屋附近有間牛頭角西餐小店 Sp.Ace Cafe

平時食雞、豬款式比較多,今次試吓食牛嘅菜式
安格斯牛肉扒 拼豬肉腸
可以配黑椒汁/蒜蓉汁/ 燒汁
重有得諗少份量(-$1)/多份量(+$1)

午餐時段重送蒜蓉包(足料蒜蓉!正!),餐湯同熱飲添

喺店內外💛 都睇得出店主緊貼潮流,
之前見到店內放置香港唔同流行歌手嘅應援物品
同時佢應該都係一位支持環保嘅人士
店內都好多唔同嘅相關活動推廣
枱面上貼有 重用餐盒租借服務,又有寄賣可折叠重用飲管
宣傳裸買生活節嘅海報
重有個自助閱讀閣(漂書),下晝唔繁忙時可以喺度睇吓書添呀
2023-09-18
2023-08-04 561 瀏覽
呢日 #小秘書 又跟 #首領 捐窿捐罅,嚟到 #牛頭角 一間小店「Space Cafe & Kitchen」食飯🍽️ #小店 位於舊區仲要夾雜喺車房嘅位置,唔係熟客真係好難有機會嚟幫襯😉 餐廳地方唔算大,餐枱都排得密密麻麻,不過就勁多附近做嘢嘅人嚟幫襯,中午未夠12:45已經坐滿人😚佢哋嘅午餐選擇都幾多,而且價錢唔算太貴👍🏻 呢日我就揀咗佢哋嘅 #白咖喱汁香草扒豬扒。先上枱嘅係跟餐嘅 #忌廉湯,口感杰撻撻,味道認真麻麻😅 好彩個 #主菜 冇令人失望,豬扒充滿炭燒嘅香味,而且肉質都幾鬆化,但係唔跟飲管嘅 #凍檸茶,對 #小秘書 嚟講就真係有啲論盡… 不過今時今日環保♻️確實係重要嘅,撐佢!但係餐廳周圍貼晒告示要啲食客將啲 #紙巾 同 #飲管 (我估佢指嘅係自備飲管卦)拎走,呢個idea又真係幾「創新」喎😅😂

2023-07-31
2023-01-14 1801 瀏覽
同事帶左我去左間隱世小店食野,佢個餐牌好吸引,有A-J餐 好多選擇,可配白飯🍚配扁意粉、長通粉、或者轉薯菜都得架。同事介紹食百加地雞扒好正,一於試下啦。餐廳用了簡約裝飾,光線柔和,幾有情調。食物方面:餐湯幾好味。主菜黎既時候,出乎意料的大碟,百加地醬汁好有蕃茄鮮味😋雞扒大塊唔鞋,肉質都嫩口。沙律同雞扒簡直是perfect match 👍🏻👍🏻👍🏻下次可以試下其他套餐。📍牛頭角安定街47號地鋪人均消費:$65
百加地雞扒配扁意粉

📍牛頭角安定街47號地鋪
人均消費:$65
路邊小店餐廳,見平時午餐時段都好多人排隊,今日晚餐過嚟試吓,可以Walk in 👌🏼我估成間店30個位左右,按比例廚房應該唔會好大,但係餐牌竟然有十一頁⋯ 我感受到主廚嘅雄心壯志 💪🏼扒類款式好多,價錢亦都超越一般小店。同一價錢,坐得舒服、食得開心嘅選擇,香港都好多。我第一次嚟,唔敢咁進取,點啲黑板寫咗有嘅餐先。嚟到碟頭都好大,嗰碟帶子沙律一般女士應該食唔晒。帶子係煮熱切粒,溫度、口感、鮮味都幾好。菜新鮮冇問題,沙律醋落得足,唔似有啲餐廳淨係面個浸有幾滴。法式雞髀長通粉,雞髀外脆內嫩,正呀。話自己法式,應該好注重果汁嘅質素,所以我選配長通粉,可以濕主食。主廚揸主意配咗個蘑菇汁出嚟,但係可能啲蘑菇係本地貨,冇乜味,果汁變咗好平凡。個湯同甜品,就非常一般。會再嚟食嘢,不過唔會叫呢兩樣。

個湯同甜品,就非常一般。會再嚟食嘢,不過唔會叫呢兩樣。
2022-06-22 1854 瀏覽
四眼妹負責人態度極差!上一次,食完野叫我執埋牙籤走?個臭串負責人:你執埋你啲牙籤走喎!我唔會執㗎喎!我都係第一次見有食店叫個客執返牙籤走!仲有今日呀🤬個飯嚟左,食剩一啲,就話:你食淨咁多嘅,下次叫少飯呀嘛!吓?我點知你俾幾多飯我?又唔早講可以少飯?提醒唔係問題,係態度嘅問題啊!食個lunch都要受氣!如果你哋要試吓俾人鬧咪自己去囉,你哋一定唔會失望!唔係黃店就大晒㗎!我就唔會再嚟啦😇88👋🏻👋🏻👋🏻
四眼妹負責人態度極差!

我都係第一次見有食店叫個客執返牙籤走!

仲有今日呀🤬

個飯嚟左,食剩一啲,就話:你食淨咁多嘅,下次叫少飯呀嘛!

吓?我點知你俾幾多飯我?又唔早講可以少飯?
提醒唔係問題,係態度嘅問題啊!

唔係黃店就大晒㗎!我就唔會再嚟啦😇88👋🏻👋🏻👋🏻

2022-06-22
💛 #牛頭角 #SpaceCafe多謝朋友早前帶我嚟公司附近呢間「Space Cafe & Kitchen」食嘢☺️,呢度無論意粉定肉類都好出色,令我哋食過翻尋味🤤 呢間好推薦,觀塘/ 牛頭角嘅打工仔快啲bookmark低🤤 餐廳嘅裝修都好靚,牆上仲掛咗好多19年重要事件嘅相片,仲敢做呢件事嘅餐廳真係買少見少,值得支持🥺💛🐣 百加地焗雞扒 配燒汁 配長通粉 ($62)雞扒超級嫩滑又多汁,加咗蕃茄同芝士去焗,超香❣️ 仲可以選配一種主食:意粉/ 扁意粉/ 長通粉等等,仲有沙律,好大份好夠飽足感😋 🍝 卡邦尼意粉 ($85)我哋轉咗食扁意粉,無須加錢😚 個意粉好大碟,仲好多好煙肉,鹹鹹香香💛 除咗個醬汁之外,呢個卡邦尼意粉仲加上咗唔少芝士絲,令個意粉更香濃😛 扁意粉夠多,軟硬度亦啱啱好,好味🥰🍫 心太軟 (+$20)我哋仲加咗$20食心太軟,超流心又熱嘅朱古力心太軟配凍嘅雪糕,冰火交融,冇得輸🥰
💛 #牛頭角 #SpaceCafe

百加地焗雞扒

🐣 百加地焗雞扒 配燒汁 配長通粉 ($62)
卡邦尼意粉

🍝 卡邦尼意粉 ($85)
心太軟

🍫 心太軟 (+$20)
卡邦尼意粉
心太軟
2022-05-18 1207 瀏覽
平日食lunch 都要等位😂但係有心機既小店叫左一個雜扒餐 牛扒餐 同肉醬意粉 人均100左右雜扒餐配沙律菜同薯角- 有牛豬同雞- 牛就最軟身最好食- 份量大- 沙律菜都整得幾好食 唔會苦- 揀咗蒜蓉汁 唔太咸牛扒餐配薯格- 佢個牛肉係再好食D 比較厚身- 薯格即炸 脆卜卜- 揀咗黑椒汁 唔會太辣肉醬意粉 - 比出面既多肉醬- 濃味好多- 好多芝士係面- 好大份好抵食整體感覺 親民既西餐廳價錢唔貴 裝修別緻佢主張環保 就無提供即棄飲管佢會提供重用飲管

平日食lunch 都要等位😂

價錢唔貴 裝修別緻

佢主張環保 就無提供即棄飲管
佢會提供重用飲管
2022-05-01 887 瀏覽
一入到去就覺得氣氛幾好The first impression was good感受到有用心佈置餐廳Can feel that they are passionate about the interior 坐位有d窄,不過都可接受The seats are close to each other, but still acceptable 餐湯餐包吾錯!The soup and bread was not bad!漢堡包好好食!The burger was very good!薯條薯格都好脆好食!The fries was very crispy and good too!香草汁豬扒就一般The pork was so-so個汁同豬扒本身都吾好食The sauce and pork were not good at all最後加左個朱古力心太軟配雪糕We ordered a chocolate dessert with ice cream 但冇雲呢拿雪糕,所以揀左焦糖脆脆But no vanilla so we chose caramel crispy伏!想像下雪糕入面有d林左嘅麵包I
一入到去就覺得氣氛幾好
The first impression was good

感受到有用心佈置餐廳

坐位有d窄,不過都可接受

餐湯餐包吾錯!

漢堡包好好食!
The burger was very good!

薯條薯格都好脆好食!

香草汁豬扒就一般
The pork was so-so

個汁同豬扒本身都吾好食

最後加左個朱古力心太軟配雪糕

但冇雲呢拿雪糕,所以揀左焦糖脆脆

伏!想像下雪糕入面有d林左嘅麵包
Imagine what if soaked bread inside ice cream would like

服務態度有改善空間
There is room for improvement for service

整個用餐體驗似係喺一間靚茶記食西餐
The dining experience was like having lunch at a nice cha chan teng

漢堡包,豬扒
漢堡包,薯格
漢堡包,豬扒
漢堡包,薯格
🤑 芝士自家漢堡包配薯條 $70———————————————原來夾雜着工廈 有一間小型西餐廳🧐🌟 芝士自家漢堡包配薯條 $70 🌟Lunch hour 去到 有呢個是日精選menu✨偷偷地咬一啖 比大家睇下🤭漢堡包舊肉幾厚 幾juicy加上芝士同肉融為一體 十分滋味❤️用咗新鮮嘅沙律菜 放喺肉嘅旁邊 唔會太膩🙈配菜相對普通 只係少量沙律菜 加薯條🍟見menu有其他選擇 見到隔離枱啲嘢食都幾吸引😳喺牛頭角住宅區同工廈中間 唯獨是有一間西餐廳😳價錢唔貴 尚算親民 質素唔錯😚去開附近遊樂場 不妨試吓😜———————————————評分🔖 (5⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️回購?會✅———————————————🚶🏻‍♀️ #youngcfood_hongkong🚶🏻‍♀️ #youngcfood_ngautaukok🕵🏻‍♀️ #youngcfood_western———————————————📍 Space cafe & kitchen📍 牛頭角定安街47號地舖  👣 港鐵牛頭角站 B4 出口, 步行約4分鐘 ...#hkfoodblogger #hk
🤑 芝士自家漢堡包配薯條 $70

喺牛頭角住宅區同工廈中間 唯獨是有一間西餐廳😳
價錢唔貴 尚算親民 質素唔錯😚
去開附近遊樂場 不妨試吓😜
———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🕵🏻‍♀️ #youngcfood_western
📍 Space cafe & kitchen
📍 牛頭角定安街47號地舖
👣 港鐵牛頭角站 B4 出口, 步行約4分鐘
#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #diningcityhk #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #topcitybiteshk #openricehk  #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #食好西 #吃貨人生
2021-08-11
2022-01-03 622 瀏覽
第一次食牛頭角 Space cafe呢間餐廳 晚餐人均先$71 稱得上係CP之選當然一分錢一分貨😮食物都唔可以要求太多鴨胸應該係買返黎 醃好個隻所以好鹹 💩加$5可以有薯格 薯格很脆 不錯喔 🤤豬排配白咖喱醬 醬汁幾好味比較推薦 可以自己選擇意粉 我們選擇了長通粉 還有扁意粉 選擇豬排不算juicy 不算乾柴OK啦雞肉青醬意粉表現不過不失個人覺得香味 不濃不過味道是不錯的可以再吃環境乾淨 而且每張檯都有提供酒精搓手液隔離個鐵板餐幾吸引咁下次可以試試
第一次食牛頭角 Space cafe

環境乾淨 而且每張檯都有提供酒精搓手液
隔離個鐵板餐幾吸引咁
下次可以試試

2021-11-15 776 瀏覽
難得和朋友放工約到食飯 安排了一間牛頭角隱世的小店相聚 7點半食飯也不用等位 環境安靜乾淨 空間尚算寬敞2-4個人一枱 分隔不遠 但也不會影響到彼此的交談空間食完晚餐也沒有要求食客離開 我們一直坐到他們關門 (約2145) CAFE 主力西餐 有不同款的意粉 鐵板 意大利飯等是日餐湯 南瓜忌廉湯 隨餐上 仲有蒜蓉牛油多士叫了一個鐵板牛(6成熟)+蒜蓉汁+薯菜併沙拉牛有少少硬 不過還是整體不錯 薯格很脆 沙拉新鮮青醬雜菇雞肉意粉好食 濃郁的青醬 意粉硬度適中 色香味俱全總結: 好坐好食 會再幫襯
難得和朋友放工約到食飯 安排了一間牛頭角隱世的小店相聚

7點半食飯也不用等位 環境安靜乾淨 空間尚算寬敞