2天前 0 瀏覽
天厨想去尖東行,兼想食特式的食物,在openrice選尖沙咀中心,發現此處,有花花環境,木係装籂,和洋風,日式食具,擺盤正,花茶,花花繽紛糕點,整套package,吸引一眾美少女,中年少婦,老年阿婆打卡及聚會。 要提一點,張枱較細,贯切日式餐廳標準枱。 鳗魚牛油果滑蛋丼$158,回想好似唔覺有牛油果?鳗魚與在凍肉舖品質一樣有照燒汁,都好味,圓粒飯有口感,蛋一般,配菜醃牛蒡及红豆蓉和菓子,反而我喜。 早晨全餐$168,只得一塊窩芙,失望在少,味脆香,選西班牙煙燻火腿,一般,;乳酪有小小脆糖,薯仔沙律都增添我對佢價值,份量多少少更好,早知應該揀鮮草莓麻薯窩夫, 起碼多兩塊窩夫飽啲! 南非物樹檸檬茶, 唔係特別清甜,赤柱Pane e latte,蜜糖檸檬茶就香的。 餐飲可半價選養顏飲品-選美髮,黑豆黑芝麻...飲,看到材料名都吸引,未飲,都會覺得有益有效,不甜,純材料做,有 黑豆黑芝麻味, 治癒 心理,健康咗。 一般好少過來尖東,以前留低好多腳毛,星期六過來,遊人渺渺,此處那麽標緻餐廳不用排隊,真的遊閒。

要提一點,張枱較細,贯切日式餐廳標準枱

及红豆蓉和菓子,反而我喜。

餐飲可半價選養顏飲品-選美髮,黑豆黑芝麻...飲

全日早餐
鰻魚牛油果滑蛋丼
美髮茶
2024-04-13
2024-03-10 294 瀏覽
當天是farewell + 和朋友慶生🎉這家的食物質素很好,烹調過程及擺盤都非常用心,非常欣賞!燉湯很足料清甜🥰甜品點了他們家的窩夫,很香脆很有風味!👍🏻最喜歡是他們的蛋糕,在蛋糕櫥櫃上有許多選擇,而且非常精緻好看,很適合打卡!餐廳還可以即時提供碟上寫字服務!我們點了伯爵茶花果蛋糕🍰$168內層做得好靚,吃上去蛋糕及奶油都很軟滑,但又結實而有口感!每一口都有淡淡的伯爵茶香🫶🏻🫶🏻🫶🏻非常推介,有機會想試試其他口味!
當天是farewell + 和朋友慶生🎉
這家的食物質素很好,烹調過程及擺盤都非常用心,非常欣賞!
燉湯很足料清甜🥰
甜品點了他們家的窩夫,很香脆很有風味!👍🏻
我們點了伯爵茶花果蛋糕🍰$168
2024-02-14 317 瀏覽
依家喺尖沙咀東部嘅餐廳呢,係一個朋友介紹我去嘅,咁其實呢,佢嘅外貌啦同埋裝修都係幾靚嘅。睇得出佢係好有心思,走啲日式嘅風格。我哋禮拜一去嘅時候,只有另一台客人,基本上係差唔多包場咁滯!講返啲嘢食呀啲,我哋叫咗兩個日本定食嘅,一個係銀鱈魚啦,另外一個呢係素食茶漬飯嚟嘅。咁呢個定食嘅賣相係非常之靚嘅,每樣嘢都幾得意,銀鱈魚都OK啦,都幾肥美嘅,咁至於個素食嘅茶漬飯,我諗我好少食茶漬飯啊,所以我覺得呢個茶漬飯本身個味道都好,啲茶都好香。不過呢間舖頭其實就貴咗少少,我諗出面有更多性價比更好嘅選擇。

茶漬飯
2024-02-05
茶漬飯
2024-02-09 213 瀏覽
*🍱和食餐廳🥢 嘩😳到左年三十晚喇🤣又係時候食返餐勁野😜😜感激過往一年既自己👸🏻.Set dinner 🍱 $898/2位自選兩個course😉講左個main course 先🤪.🔸日式淡雪鹽燒牛柳🔸牛柳大半成都係熟既 食落有少少硬身不過配埋淡雪鹽就吊出味😎😎.🔹蒲燒原條鰻魚伴北海道帶子🔹鰻魚原條上 正啊🤩入到口都幾軟腍🤪幾欣賞帶子😍佢冇雪藏味已經好加分了😝.季節前菜🥗 竟然係好似jelly既鰻魚凍😂講真 我麻麻地😂味噌湯🍲 多穀日本米飯🍚 節慶紅豆抹茶麻糬窩夫🧇食完個main course 之後已經好飽飽😛但都食得落個窩夫🥲🥲so far so good ahhhh😜節慶特調飲品🍸士多啤梨🍓抹茶🍵latte 都幾抹茶🍵😂因為有冰 有d溝淡哂咁🥲.預祝肥妹生日快樂🎂🎈年年都有今日🤩歲歲都有今朝🤩..✩•‿• ♡ 〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*〞
🍱和食餐廳🥢
預祝肥妹生日快樂🎂🎈
年年都有今日🤩
歲歲都有今朝🤩
2024-01-15 316 瀏覽
餐廳的裝潢優雅温柔,女士感覺特別重,最適合女士們來下午茶休閑地談天說地。以往很多人來排隊的場面,被疫情三年的洗禮面目全非,再加上尖東的旅游旺地不再,要到餐廳享用下午茶不用等候,環境亦見清靜。餐廳的主打糕點都以花作主題,每件都是鮮花的展示在眼前,十分吸引,亦賞心悅目。有好幾款都以梅味為主,酸酸甜甜的感覺,可能不是大眾的口味,而是小眾。如果口味多以花果為主,或許會更為吸引。他的waffle 制作配搭有多種選擇,有煙三文魚等,令人不會覺得太素,最合適我的口味。
2024-01-14 53 瀏覽
尖東以前是很旺的旅游地区之一,要吃飯不可能不排隊,今日的尖東卻很落寞,這也變成一个靜中帶旺的好地方。這个簡約美麗的餐廳就在這情況下,令我可找到舒適寧靜的下午。餐廳裝飾很柔和,是給人可靜下来休息的感覺之地。蛋糕是店舖主題特色,春新優雅,設計風格十分詩意,且下午茶可點一人份量,非常適合一人享受。一人份的下午茶,有多件花型設計蛋糕,味道似乎是梅子等材料製作,小型漢堡用芝士雞蛋製造,全部應該是天然健康材料。花茶是最值的,非常清香舒闲。Waffle餐加上三文魚,更可作為late lunch,用清香蜜糖作醬汁,味道清淡健康。
2024-01-13 237 瀏覽
尖沙咀「花」巧精緻下午茶每次經過呢間餐廳都想嚟試吓個下午茶覺得間餐廳好似好靚咁今次終於約咗朋友仔嚟可惜無安排到靚嘅打卡位置講返個下午茶先個下午茶俾我想像中好食而且價錢好合理 $398 for 2 persons甜點🔸花果玫瑰常溫蛋糕🔸濃朱古力花果凍撻 🔸伯爵茶花果蛋糕🔸和菓子🔸茶香果凍鹹點🔹西班牙火腿玉子漢堡🔹煙三文魚薯蓉撻🔹帕馬風乾火腿蝴蝶酥每一件都好精緻每一件都有多層次嘅口感值得你去細意品嘗一下鍾意佢嘅甜點唔會太甜,啱啱好下午茶包兩杯飲品服務方面如果職員可以多啲笑容會更親切🥰職員表示縱使訂位都無得指定打卡影相位是先到先得的整體都覺得唔錯,食得開心🥳只喺影唔到靚相有啲啲失望😔SP Senses尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖
尖沙咀「花」巧精緻下午茶

🔹帕馬風乾火腿蝴蝶酥

每一件都好精緻
每一件都有多層次嘅口感
值得你去細意品嘗一下
鍾意佢嘅甜點唔會太甜,啱啱好

下午茶包兩杯飲品

服務方面如果職員可以多啲笑容會更親切🥰
職員表示縱使訂位都無得指定打卡影相位
是先到先得的
整體都覺得唔錯,食得開心🥳
只喺影唔到靚相有啲啲失望😔

SP Senses
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地
下G64-66號舖
位置好寬敞適合多人聚會同閨蜜打卡最近仲出咗聖誕Menu:和洋風節慶定食晚餐我就揀咗日式淡雪鹽燒牛柳一上枱擺盤非常精美,牛柳份量超大件,肉質軟稔,伴以燒洋蔥及小蕃茄,解膩清新伴菜有季節前菜(日式甜薯,金箔栗子,青提子同埋小蕃茄)重有即炸天婦羅,色彩繽紛,調味都啱啱好,值得一讚嘅係佢連前菜都好有誠意,有一個係鰻魚同帶子涼拌超級好味另外亦有味噌湯,多穀日本米飯,節慶紅豆抹茶麻糬窩夫,節慶特調飲品西京燒加拿大銀鱈魚玉子燒定食擺盤一樣非常精緻,大大嚿銀鱈魚,皮脆肉嫩,魚皮燒至焦香,油香十足,滿足玉子燒亦都煎得啱啱好,一啖一口,前菜嘅牛蒡亦都好爽脆依間餐廳無論裝修嘢食都好精緻,佢哋亦有聖誕蛋糕推出同埋最近仲有個和菓子工作坊添大家有興趣不妨去食吓或者參加吓佢哋嘅工作坊出品真係唔錯,聖誕節仲未諗到去邊度食嘅不妨考慮吓佢
位置好寬敞適合多人聚會同閨蜜打卡
最近仲出咗聖誕Menu:和洋風節慶定食晚餐
我就揀咗日式淡雪鹽燒牛柳

伴菜有
西京燒加拿大銀鱈魚玉子燒定食
玉子燒亦都煎得啱啱好,一啖一口,前菜嘅牛蒡亦都好爽脆
大家有興趣不妨去食吓或者參加吓佢哋嘅工作坊
出品真係唔錯,聖誕節仲未諗到去邊度食嘅不妨考慮吓佢
  • 西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子
2024-01-02 161 瀏覽
假期前的上班日,約了朋友來個午飯聚會,隨便在尖東找到了這店,從外面看來似是那些港女打卡餐廳,但想不到是有外表又多有內涵的食店。午市有定食。我點了栗子杞子雜菌日式腐皮伴日本抹茶玄米茶泡飯,是素食餐,甜甜的腐皮,加上大量菇菌,感覺健康,就算不以玄米茶作茶泡飯已經很好吃。朋友點了挪威三文魚片魚籽醬油漬伴煎茶木魚湯也很不錯,三文魚入味,很有日本風味。值得一提的是這裡的餅食甜品高水準,午市定食加$40可選甜品一件,賣相精美,味道也好。

2023-12-20
2023-12-19 183 瀏覽
📍 SP Senses(尖沙咀)@sp_Jovestlower@tsimshatsuicentre聖誕節當然要食大餐,今日黎到尖沙咀打卡📸經過一間好有氣氛既coffee shop 以日式裝修,木系簡約風格做主題就算食物都係高質,食材好多都係日本直送絕對新鮮💃餐廳推岀{和洋風節慶定食}有齊前菜,主菜,甜品,飲品🥤$898/2位、好抵食💯✨季節前菜伴碟都好高質,多款不同類別,前菜可以解膩~比較欣賞柚子醃蘿蔔,口味好清新,同時亦可開胃🤤✨味噌湯味道濃郁,配料豐富,好有飽足感~✨日式淡雪鹽燒牛柳牛柳超級厚身,啖啖肉,入口滑溜,仲好juicy。富有牛味之餘更軟腍,沒有過多嘅醬汁,讓客人好好品嚐到牛肉既鮮,加入日本鹽燒過,真係有日本淡雪既口感~✨蒲燒原條鰻魚伴北海道帶子整條鰻魚先係重點,鰻魚表層酥脆,魚肉鮮嫩帶微幼骨,口感肥美,甜甜的蒲燒醬汁渗入魚肉中帶點膠質軟綿口感!鮮帶子裡既甜味相對更突出,吃下嫩滑鮮美。配日本米飯,飯粒口感偏軟卻不爛🍚✨節慶紅豆抹茶麻糬窩夫紅豆處理得綿密細緻太美味抹茶窩夫外脆内軟,不會太飽濟有淡淡抹茶甘味麻糬比較特別的是軟糯煙韌💯冬天最緊要配熱茶🍵兩款即沖茶各有不同藍莓🫐比較

📍 SP Senses(尖沙咀)
@sp_Jovestlower
@tsimshatsuicentre

以日式裝修,木系簡約風格做主題
就算食物都係高質,食材好多都係日本直送
絕對新鮮💃

餐廳推岀{和洋風節慶定食}
有齊前菜,主菜,甜品,飲品🥤
$898/2位、好抵食💯

✨季節前菜
伴碟都好高質,多款不同類別,前菜可以解膩~
比較欣賞柚子醃蘿蔔,口味好清新,同時亦可開胃🤤

✨味噌湯
味道濃郁,配料豐富,好有飽足感~

✨日式淡雪鹽燒牛柳

✨蒲燒原條鰻魚伴北海道帶子
鮮帶子裡既甜味相對更突出,吃下嫩滑鮮美。
配日本米飯,飯粒口感偏軟卻不爛🍚

✨節慶紅豆抹茶麻糬窩夫
紅豆處理得綿密細緻太美味
抹茶窩夫外脆内軟,不會太飽濟
有淡淡抹茶甘味
麻糬比較特別的是軟糯煙韌💯

冬天最緊要配熱茶🍵
兩款即沖茶各有不同
藍莓🫐比較水果甜✨
菊花比較清新同時解膩🫖

又有人帶我去搵高質又靚靚嘅café啦!😆係尖東附近意外發現到一間日系小清新café💗有別於係鬧市,假日係附近都多咗份寧靜同relax感,加上環境舒適,真係好啱三五知己坐低傾吓偈~☺️☺️香港好少地方可以食到茶泡飯,佢哋仲好貼心咁有埋steps咁教你點去食😌①品茶湯②嘗些前菜 吃一口飯③加入茶湯 享受茶泡飯④再以和菓子享受完滿一餐煎茶木魚湯加入飯到就比較淡口,和風汁帶少少甜,唔會太鹹,但係就略嫌牛肉有啲韌,牛舌就相對較淋身,配湯飯食係正嘅😋但若果本身係重口味人士,依個就唔太推薦啦😇鮮蝦同帶子都足料,冬陰功味唔算太辣,適合普遍人嘅口味,好似我依啲食唔到辣嘅都ok😂但係因為冬陰功係濃味野,所以都唔太食得出味噌嘅味道,但係整體感覺都唔錯~佢哋嘅蛋糕全部都好精緻✨造型特別口味都相當吸引!😍最後揀咗黑芝麻宇治抹茶蛋糕,外面嗰層黑芝麻味相當濃郁,內餡係紅豆蓉加抹茶,食落感覺有啲似冰皮月餅咁🤣🤣有時好怕紅豆蓉會好甜,依個做得啱啱好,食完完全唔會覺得膩,清新舒服嘅感覺🌿好靚嘅分層~😍打卡一流呀📸基本上抹茶加咖啡依個組合都唔會伏,成杯飲品好易入口,配埋蛋糕又係perfect match☺️
和風汁燒澳洲安格斯牛肉•牛舌芯伴煎茶木魚湯
木魚味噌海鮮冬陰功扁意粉
Matcha  Coffee  Mix
木魚味噌海鮮冬陰功扁意粉
Matcha  Coffee  Mix
尖東清新自然系ᴄᴀғᴇ ᐝ ꕀ ❥ 日本白桃菊花煎茶蛋糕 $𝟻𝟸菊花味道很突出喜歡菊花味道的 可以一試啊✧❥ 日本黑芝麻紅豆宇治抹茶蛋糕 $𝟺𝟾黑芝麻味道香濃紅豆宇治抹茶味道就相對低調❥ sᴜᴍɴᴇʀ ᴏʀᴄʜᴀʀᴅ $𝟻𝟾芒果熱情果特飲 有點像沙冰的狀態味道不會很濃 偏向自然感覺❥ 茉莉桂花烏龍 $𝟼𝟸清新舒服 🜚 甜點精緻 味道正正常常茶品不錯~環境挺寧靜舒適 可以讓人慢活一下❤︎︎
尖東清新自然系ᴄᴀғᴇ ᐝ ꕀ

🜚 甜點精緻 味道正正常常
茶品不錯~
環境挺寧靜舒適 可以讓人慢活一下❤︎︎

2023-10-15 375 瀏覽
Bookmark已久的餐廳之一,餐廳環境幽靜,內裡簡潔的裝潢配以花花裝飾,令人心情放鬆,而且座位相當寬敞,坐得舒服,整間餐廳都非常打卡able,食物亦相當優質,而我於自己大壽日到來實是明治的選擇。☺️自選窩夫 $144非常喜歡有咸食選擇的窩夫餐,其窩夫是採用純希臘乳酪及雞蛋等製作,即叫即焗,蛋香味濃,外脆內軟。而且還有我最愛的香草娜威煙三文魚及牛油果以供選擇,大滿足。西班牙橡果豚肉蕃茄柚子羅勒松子醬扁意粉 $152厚切的西班牙黑毛豬味道濃郁,煎得恰到好處,不會太硬;每條意粉都沾滿了濃濃的醬汁,配以蕃茄及翠玉瓜,口感十足,不禁令人一口接一口的吃下去。Blue Citron $58以蝶豆花玫瑰冰白茶配柚子蜜的飲品,味道清新Summer Orchard $58以芒果及熱情果打成的綿密沙冰,味道濃郁,非常解渴Wagashi $52日本白桃菊花煎茶蛋糕,有淡淡菊花味,整體不會太膩。

自選窩夫 $144

西班牙橡果豚肉蕃茄柚子羅勒松子醬扁意粉 $152

Blue Citron $58
以蝶豆花玫瑰冰白茶配柚子蜜的飲品,味道清新

Summer Orchard $58
以芒果及熱情果打成的綿密沙冰,味道濃郁,非常解渴

Wagashi $52
日本白桃菊花煎茶蛋糕,有淡淡菊花味,整體不會太膩。

2023-10-12
生日
  • 西班牙橡果豚肉蕃茄柚子羅勒松子醬扁意粉
2023-10-09 381 瀏覽
Weekend出尖沙咀食個靚靚all day breakfast~今次揀咗呢間有好多花同植物做裝飾的日式餐廳,裝修係日式木系,仲裝哂大玻璃窗,好光猛,背景音樂都好relax☺️Menu除咗有all day,仲有日式茶泡飯好似都好吸引,下次有機會再試。早晨全餐 $168Main有三樣嘢揀,我揀咗無激素雞扒作為呢個all day 的main。雞扒好大塊又厚身,食落都幾嫩滑幾juicy,連雞皮都好好味。薯仔沙律偏鹹咗dd ,食到薯仔碎同雞蛋碎,呢種少少鹹食落好惹味。沙律菜好新鮮,配肥仔芝麻醬,好欣賞佢加咗青提子,食落好fresh,藜麥亦都增加咗沙律的口感。蕃茄暖暖哋,調咗味,好清甜。炒蛋的蛋味好濃郁,好少食到咁濃郁的雞蛋,應該係關原材料事。窩夫偏軟,只有邊邊位有微微脆,so far都係ok好食嘅。有機穀物季節鮮果蜜糖乳酪個名好長🤣攪勻之後食到甜甜的蜜糖味,無乳酪的酸味,穀物脆脆都仲keep到脆,士多啤梨同藍莓好甜,成個乳酪mix埋好好食🥰跟餐餐茶 玫瑰橙香紅茶一擺低就聞到好濃的橙香,但飲落唔係好飲到玫瑰味同橙味,飲落似就咁飲香草茶。開心果紅桑莓雲呢拿蛋糕 +$40本來無打算食蛋糕,但佢的蛋糕真

早晨全餐 $168

跟餐餐茶 玫瑰橙香紅茶

開心果紅桑莓雲呢拿蛋糕 +$40
本來無打算食蛋糕,但佢的蛋糕真係好靚好吸引,咁所以就叫咗一件試吓。
蛋糕賣相好精緻,一段竹節咁好靚,仲有金箔😍
蛋糕的開心果味超濃郁,係表面輕輕挑起少少都食得到好濃郁的開心果味道。切開見到裡面有大量的紅桑梅內餡,最底有層海綿蛋糕。紅桑梅味道都好濃郁,食落酸酸甜甜,同開心果味好夾,又唔會搶咗開心果的味道。呢款蛋糕好好食,不過唔係好食到雲呢拿味。

SP Senses (尖沙咀中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-08-03 655 瀏覽
茶泡飯很少地方可食, 呢間食過幾次, 坐得都算舒服, 食物質素唔錯, 即叫即整, 除咗茶泡飯外, 亦有意粉, 丼類, 定食, 唔想食呢啲, 仲有窩夫, 班戟, 沙律。今日我揀咗素食茶泡飯, 裡面有栗子, 雜菌, 腐皮加埋杞子, 餐嚟到仲有餐牌教你順次序去點樣品嘗茶泡飯味道👍🏻, 感覺用心去做, 套餐有麵豉湯(但今日感覺味道偏鹹), 前菜(今日蘿蔔),甜品同飲品, 每次佢都有特色飲品, 但今日侍應冇介紹, 所以冇叫, 只係叫杯熱檸水。 如果同朋友約食飯可考慮吓, 食飯時間又冇限制。
如果同朋友約食飯可考慮吓, 食飯時間又冇限制。