好好吃一頓飯・一杯茶・日日是好日,好像這就是【SP Senses】的Slogan。枱面的紙條也提到「呷一口茶吃些前菜吃一口飯,感受食材及米飯完美加入茶湯,享受茶泡飯完成滿足的一餐」濃濃的茶道氣息,你又喜歡茶嗎?日本嘢不嬲都係好多香港人嘅至愛,「和風洋食」結合咗日本同西方文化,誕生咗一個比較特別嘅風味,位於尖沙咀中心嘅【SP Senses】就係香港其中一間廣受好評嘅「和風洋食」餐廳,當中有幾款菜式更加係以茶入饌!唔諗咁多,諗到想食就即刻出發搭車去【SP Senses】!去到餐廳門口,見到呢間餐廳嘅環境都幾舒適。大部份玻璃窗,採光度十足,仲有大量可以比女生打卡既位置呢。整體以木色灰色茶色為主調,並且配以明亮嘅燈光襯托店內嘅樹木,令人感受到一股簡約優雅嘅氛圍。餐廳內仲有兩個「茶」櫃,可以俾顧客用餐之餘,都可以睇下呢間餐廳主推嘅茶款。而且仲有售賣蛋糕的蛋糕櫃。餐牌簡約,列了幾個唔同既系列可供選擇。坐低無耐,我同朋友兩個就嗌咗兩個main同一款甜品。📸D7 和風汁燒澳洲安格斯牛肉,日本櫻花蝦本,日本煎茶泡飯 $142 第一個上碟嘅係和風汁燒澳洲安格斯牛肉配日本櫻花蝦本日式煎茶泡飯。擺盤好精致,經

唔諗咁多,諗到想食就即刻出發搭車去【SP Senses】

擺盤好精致,經理仲好細心咁同我哋講可以先呷一口佢哋嘅日本煎茶,然後再將茶倒入碗內品嚐呢道菜。呢道菜嘅牛肉肉質非常嫩滑,佐以櫻花蝦嘅鮮甜同日式煎茶嘅香氣真係非常配搭,每一口感受到獨特嘅風味。

📸D16 木魚味噌海鮮冬陰功扁意粉 $188
之後上嘅係木魚味噌海鮮冬陰功扁意粉。佢嘅木魚味噌香氣同濃郁嘅海鮮味道好突出,加上冬陰功的微微嘅泰式酸辣,令整體味道更加豐富同立體,惹味得嚟又幾平衡。

呢個扁意粉有十個讚!

📸芒果抹茶班戟 $128
食完甜品就上埋個芒果抹茶班戟。佢入面有(抹茶班戟、抹茶布朗尼、芒果布甸、鮮芒果、香緹忌廉、柚子醬) ,每一種材料都很精緻,擺盤presentation都好靚。

呢個班戟有抹茶淡淡嘅微苦同芒果的甜味,加上香緹忌廉和柚子醬的調味,無論係外觀定係味道都好唔錯,打卡able得嚟又食得開心!

整體都覺的唔錯!環境舒服,食物款式足夠,員工服務態度親切有禮和主動,值得一讚啊!呢間餐廳下午時段亦都有Tea Set,如果晏晝夜晚想約幾個姊妹出嚟傾下偈,【SP Senses】都係一個好唔錯嘅選擇!
  • 木魚味噌海鮮冬陰功扁意粉
  • D7 和風汁燒澳洲安格斯牛肉,日本櫻花蝦本,日本煎茶泡飯
2023-03-15 62 瀏覽
位於尖沙咀中心的【SP Senses】,門面用上木做主調,跟四周的高樓大廈成強烈對比,仿似石屎森林中的一片淨土。甫入餐廳,見到用上木制枱櫈,加上花朵作擺設,環境舒適而且充滿文青味道。落地玻璃窗可透入自然光,讓人在陽光中沐浴,坐在窗邊用餐可以暫時忘憂。文青風的裝潢,餐廳內有不少打咭位扮下文青。餐廳有些副產品分散每個角落供客人購買,如茶葉、袋、書……等。餐廳有造型優雅的蛋糕、西餅放在蛋糕櫃內。餐廳概念就是以「六感」感受和洋美食 味覺、視覺、聽覺、嗅覺、觸覺、心靈感受生活的味道午餐餐牌不是日本料理店,但是有茶泡飯。三款茶泡飯配上三款不同茶: 煎茶、烏龍茶及抹茶玄米茶。小編點了【和風汁燒澳洲安格斯牛肉日本櫻花蝦伴日本煎茶泡飯 $142】呈上午餐時,店員同時放下這張推薦食法。按照餐廳推介食法,首先品嚐茶。店員沒有什麼介紹,見茶呈深啡色有點似中國茶顏色,小編估計是烘焙過的煎茶。味道清香,沒有想像中的濃甘。吃些前菜。有炒過的青蔥、甘筍及木耳,味道不太吸引。吃一口飯感受食材及米飯原味。食材味道最突出反而是櫻花蝦,未放入口已經好香。最後,加入茶湯感受茶泡飯,完成滿足的一餐。未沖泡前茶葉呈金黃色澤,帶炒焙
文青風的裝潢,餐廳內有不少打咭位扮下文青。
餐廳有造型優雅的蛋糕、西餅放在蛋糕櫃內。
午餐餐牌
和風汁燒澳洲安格斯牛肉日本櫻花蝦伴日本煎茶泡飯
呈上午餐時,店員同時放下這張推薦食法。
吃些前菜。有炒過的青蔥、甘筍及木耳,味道不太吸引。
最後,加入茶湯感受茶泡飯,完成滿足的一餐。
未沖泡前茶葉呈金黃色澤,帶炒焙過的香氣。由於經過高溫的烘焙,茶葉中的咖啡因容易揮發,唔怕失眠任何人士都合適。茶本身的濃郁茶香亦與鹹味十分相搭;苦澀成分極少的優點,因此很適合做茶泡飯,跟牛肉都配合,茶及牛肉味沒有互相蓋過。
不過小編個人喜歡玄米茶多點,玄米茶味道清香,這樣的香氣適合配合海鮮的茶泡飯一同享用。最後,綠茶的茶香帶點苦澀味,不是所有食材都適合以綠茶沖泡,配上如鹽漬鯛魚、柚子皮等味道較濃比較適合。這裡有個杞了雜菌配綠茶玄米茶,材料清淡唔知做成茶泡飯會撞出什麼味道呢?

味道不叫驚喜,但勝在環境舒適,而且星期五中午客人都不叫太多,因此可以慢慢享用午餐。
2023-03-03
佈置帶有療癒、窩心嘅感覺,座位好舒適,其實好啱情侶拍拖或者兩三個閨蜜一齊食飯。餐廳每日都有唔同嘅精緻嘅甜品,亦有花茶供客人購買。我自己覺得幾得🤭平日比較少食精緻日式定食,人一世物一世,覺得人大個咗,應該咩都要試吓😎所以我哋每人嗌咗一個主食同一個窩夫一齊食😋西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子Grilled miso-marinated black cod & scallops ($278)味道:🌕🌕🌕🌕🌕評價: 特別一讚西京燒銀鱈魚好香魚油味,油脂分布得好平均,啖啖肉,啱晒啲怕食到魚骨嘅朋友😍推介❗️日本帶子好大隻,唔會有雪藏嘅味道,兩面都煎得好香。另外再配有一個煎飯團。加上佢成個定食會配上前菜,大蝦配鰹魚汁啫喱,有趣有趣。黑豆我個人幾中意食,甜甜地😊南瓜🎃都好好食。麵豉湯湯底用三文魚魚骨熬製而成。另外仲有兩件天婦羅,分別係南瓜同蓮藕。最後結尾一件精緻嘅果子。所以成個定食包括左前菜,主菜同甜品,好豐富。無論賣相,味道都令我好滿足🥰和風汁燒安格斯牛肉日本櫻花蝦伴日本煎茶泡飯Angus beef shrimp Ochazuke with Senchq ($142)味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:味道上相對會比較

所以我哋每人嗌咗一個主食同一個窩夫一齊食😋

味道:🌕🌕🌕🌕🌕

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
評價:味道上相對會比較清淡啲,最主要係用日本煎茶去帶出淡淡嘅茶香味,令你個口腔有煎茶亦有牛肉同櫻花蝦嘅味道。牛肉有自身既牛香,唔會俾煎茶蓋過咗。三者之間有個平衡點。亦配有小小前菜,酸酸甜甜好開胃。日本煎茶可以到一半係個泡飯入面,另一半可以慢慢品嚐。

鮮草莓麻糬窩夫
Strawberry Mochi Waffle ($128)
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
評價:咁當然唔少得新鮮嘅士多啤梨,面頭有一片厚厚嘅麻糬,我中意😂窩夫之間,亦都有士多啤梨片。不過值得一提嘅係窩夫好香蛋味,每一片窩夫,亦都有少少鹹牛油帶出佢鹹香鹹香嘅味道。

其實餐廳仲有其他法式糕餅,心思思想試,不過眼闊肚窄🤭🤭所以留返我下一次再去食啦。法式糕餅嘅款式每隔一段時間都會轉換下樣式。睇到櫥窗嘅已經好吸引啦🤭🤭

📌 SP Senses (尖沙咀中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖

#香港女生 #精緻美食 #打卡美食 #打卡餐廳 #尖沙咀美食 #尖東美食 #日式料理 #和風弁当 #尖沙咀海旁 #西京燒銀鱈魚 #西京燒 #foodiehk #foodie #foodies #foodism #foodphotography #foodstagram #hkfoodie #hkfoodblogger #dessert #tsimshatsuifood #tsimshatsui #❤️
鮮草莓麻糬窩夫
呢晚約左同好友食飯 🌸女仔食飯打卡好緊要📸好友鍾意日式 所以我搵左呢間係尖東既SP senses📍溫柔既色系🤍以花作襯托 岩晒女仔傾偈👯‍♀️成個環境好舒服 放工去好放鬆💖-食物方面以日式為主🇯🇵有主食、茶泡飯、甜品等同朋友點了一人一款主食試! 我點了和風汁燒挪威三文魚柳定食🍱好精緻,真係好靚! 有好多唔同食材🔖有齊燒飯糰,味噌湯,季節前菜,和菓子🍱好似置身於日本一樣呢🎎🏮而且食材好新鮮,味道直接簡單🥢挪威三文魚柳以和風燒汁烹調❣️味道直接而且份量十足! 燒飯糰仲有唔同米類製成🍙天婦羅🍤做到外脆內軟,每一樣都好食😋-朋友點了和風鰻魚牛油果日本滑蛋丼🍚好足料的丼飯, 鰻魚好大條! 加埋燒汁💓加埋牛油果🥑同蛋🥚 口感好豐富😆而且份量十足,男仔食都會足夠朋友仲加左三文魚骨味噌湯🥣飲落都有淡淡的三文魚味-飲品方面,朋友點了南非蜜樹檸檬茶🍋的確同一般檸檬茶唔一樣,會飲到淡淡蜂蜜味🍯好順口,岩晒女仔飲🍹-同好友邊食邊傾好放鬆, 真係視覺同味覺享受🍽價錢適中的,唔算便宜,但食物有水準!唯獨地點唔算好方便,要專登行去❗️但算係值得試的日式小店!
呢晚約左同好友食飯 🌸女仔食飯打卡好緊要📸
好友鍾意日式 所以我搵左呢間係尖東既SP senses📍
溫柔既色系🤍以花作襯托 岩晒女仔傾偈👯‍♀️
成個環境好舒服 放工去好放鬆💖
食物方面以日式為主🇯🇵有主食、茶泡飯、甜品
同朋友點了一人一款主食試!
我點了和風汁燒挪威三文魚柳定食🍱
好精緻,真係好靚! 有好多唔同食材🔖
有齊燒飯糰,味噌湯,季節前菜,和菓子🍱
好似置身於日本一樣呢🎎🏮
而且食材好新鮮,味道直接簡單🥢
挪威三文魚柳以和風燒汁烹調❣️味道直接
而且份量十足! 燒飯糰仲有唔同米類製成🍙
天婦羅🍤做到外脆內軟,每一樣都好食😋
朋友點了和風鰻魚牛油果日本滑蛋丼🍚
好足料的丼飯, 鰻魚好大條! 加埋燒汁💓
加埋牛油果🥑同蛋🥚 口感好豐富😆
而且份量十足,男仔食都會足夠
朋友仲加左三文魚骨味噌湯🥣
飲落都有淡淡的三文魚味
飲品方面,朋友點了南非蜜樹檸檬茶🍋
的確同一般檸檬茶唔一樣,會飲到淡淡蜂蜜味🍯
好順口,岩晒女仔飲🍹
同好友邊食邊傾好放鬆, 真係視覺同味覺享受🍽
價錢適中的,唔算便宜,但食物有水準!
唯獨地點唔算好方便,要專登行去❗️
但算係值得試的日式小店!
三文魚骨味噌湯
南非蜜樹檸檬茶
2023-02-27
三文魚骨味噌湯
南非蜜樹檸檬茶
2023-02-18 171 瀏覽
呢間以花做主題嘅日式餐廳🌸唔少人可能都有試過佢地嘅蛋糕🎂位於尖沙咀嘅分店除左蛋糕之外仲有定食🍱同意粉🍝我同朋友難得見面都想搵間可以坐得舒服嘅餐廳談心.🌟西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子 $278有日式定食嘅精髓 除左主食之外仲有好多細細件嘅配菜例如燒飯糰🍙、味噌湯、季節前菜同和菓子成個餐非常完整同精緻 連餐具亦都特別別致🥢銀鱈魚非常嫩滑 油香十足🤤 日本帶子亦都煎得啱啱好 厚肉彈牙其他食材嘅煮法亦都突出食材原味道👍🏻特別係蝦下面嘅果凍特意用上茶作為材料花同茶嘅元素貫徹成間餐廳.🌟和風汁燒澳洲安格斯牛肉日本櫻花蝦 伴日本煎茶泡飯 $142香港唔係好多店鋪食到茶泡飯🍵🍚店員會俾張紙我地 可以跟住建議次序食用首先先呷一口茶 品嚐前菜 再將茶倒進飯🫖飯嘅醬汁同茶混埋一齊變成湯嘅味道😳燒牛肉同櫻花蝦亦都好惹味 食落完全唔肥膩😋.🌟果園班戟 $128呢款班戟用左多款水果例如士多啤梨🍓、提子🍇、香蕉🍌、麻糬、荔枝玫瑰汁、芒果熱情果汁班戟一層一層咁疊高 擺碟非常精美🥞而且仲用上乳酪 所以唔甜又健康😉.🌟宇治抹茶拿鐵 $48有個好靚嘅心型拉花💚綠茶芬香撲鼻 茶味濃郁.🌟香蕉雜莓亞麻籽奶昔 $62奶昔亦都加入左
呢間以花做主題嘅日式餐廳🌸
唔少人可能都有試過佢地嘅蛋糕🎂
位於尖沙咀嘅分店除左蛋糕之外仲有定食🍱同意粉🍝
我同朋友難得見面都想搵間可以坐得舒服嘅餐廳談心

🌟西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子 $278

有日式定食嘅精髓 除左主食之外仲有好多細細件嘅配菜
例如燒飯糰🍙、味噌湯、季節前菜同和菓子
成個餐非常完整同精緻 連餐具亦都特別別致🥢

唔同角落都有花💐 啱晒打卡📷

而且座位亦都好舒適 用色柔和
令人於繁忙嘅生活得到喘息嘅空間😇
和風汁燒澳洲安格斯牛肉日本櫻花蝦 伴日本煎茶泡飯
閒日午餐,經過尖東,見到一間粉紅花系cafe,餐牌幾多選擇,便入去試下。入到餐廳,座位闊落,環境光猛,有花同植物裝飾。揀咗安格斯牛肉西椒芫茜麻辣扁意粉($148)。午餐有跟餐飲,加錢叫咗特飲(半價$31):藍莓穀物乳酪。等了大概15分鐘意粉送到。牛肉份量幾足,舖滿碟。上面撒了一行芫茜。安格斯牛肉有牛味、有嚼勁,不是嫩滑路線。意粉煮得剛剛好,煙韌掛汁。調味非常惹味,中麻中辣,有椒香同芫荽香,意粉同牛肉入味。還有少量洋蔥碎同三色椒增加口感。整體材料同味道好夾。到藍莓穀物乳酪。比想像中大杯,顏色幾靚,杯上有一朵小花。藍莓味真實,有乳酪味,微甜。整體是沙冰質感,加有啲脆脆地顆粒,應該係穀物。整體口感豐富,味道濃厚,好飽肚。總括而言,食物同環境對得住價錢,估唔到cafe會有咁惹味香口嘅意粉,乳酪沙冰亦出色,兩樣都好滿意。

安格斯牛肉西椒芫茜麻辣扁意粉

藍莓穀物乳酪沙冰

安格斯牛肉西椒芫茜麻辣扁意粉
藍莓穀物乳酪沙冰
最近去多咗尖東,每次行過都被街角呢間餐廳吸引住,所以今次特意到訪❣️每次經過餐廳外面嘅白色特大櫥窗,透視店內嘅灰白色牆身,配搭白、金色餐具,都有種小資女嘅奢華感。(💭成日都幻想將來屋企牆身用呢隻色)今次同朋友黎,感覺都好療愈🥰餐廳食物主要係日式fusion菜,精緻又有心思。同男友去必叫一個套餐,體驗下9️⃣品料理,滿足咩都想食嘅我地👩🏻‍🤝‍👨🏼✦. 美國swift牛小排伴自家烏龍茶鹽⟡ 前菜鯛魚果凍.日本荀.日式橋頭.蝦乾配白菇最特別係鯛魚配搭蔬菜汁製成嘅果凍,好有心思,味道好清甜 ⟡ 主菜🥩牛小排肉質鮮嫩,份量都幾多配搭餐廳特製嘅烏龍茶鹽,除左鹽嘅鹹味,還多了一份醇厚☕️⟡ 小食薯仔🥔同茄子天婦羅⟡ 飯團米飯配合海苔同紅米,海苔味都好香、好突出⟡ 麵豉湯裡面有豆腐同紫菜作配料,感覺好豐富,不過味道偏鹹✦.秘製2小時慢煮西班牙橡果豚腩 伴洛神花紅酒汁丼前菜配有南瓜粒同蘿蔔絲,味道清新✨🥩䐁肉半肥瘦,肥腩肉口感甘香,瘦肉入口軟焾,配搭嘅醬油亦好香米飯加入藜物,健康又有口感,豚肉嘅醬油浸入米飯之中,成個飯變得非常香濃

✦. 美國swift牛小排伴自家烏龍茶鹽

⟡ 前菜
鯛魚果凍.日本荀.日式橋頭.蝦乾配白菇

最特別係鯛魚配搭蔬菜汁製成嘅果凍,好有心思,味道好清甜

⟡ 主菜
🥩牛小排肉質鮮嫩,份量都幾多
配搭餐廳特製嘅烏龍茶鹽,除左鹽嘅鹹味,還多了一份醇厚☕️

⟡ 小食
薯仔🥔同茄子天婦羅

⟡ 飯團
米飯配合海苔同紅米,海苔味都好香、好突出

⟡ 麵豉湯
裡面有豆腐同紫菜作配料,感覺好豐富,不過味道偏鹹

✦.秘製2小時慢煮西班牙橡果豚腩 伴洛神花紅酒汁丼
前菜配有南瓜粒同蘿蔔絲,味道清新✨
記得幾年前去過呢間cafe 食野,已經覺得環境好舒服,食物蛋糕好精緻,係tst可以舒舒服服傾計嘅地方🌸最近約朋友再去,原來餐廳而家仲有日式食物!【8小品精緻】🐟西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子 $278- 呢個係超豐富嘅定食,除左銀鱈魚外,仲有8小品超精緻,包括燒飯團🍙、季節前菜、和菓子等!- 其中有一款季節前菜更加係刺身加上jelly狀調味,幾特別。仲有脆香天婦羅、櫻花蝦菇等,幾有特色。- 最出色當然係銀鱈魚同帶子,魚肉厚厚地有肉汁,帶子都好大粒煎香了。- 燒飯團外層微微燒香過,脆脆地幾香口。🐷 秘製2小時慢煮西班牙橡果豚腩 伴洛神花紅酒汁丼$158- 日式丼同樣有特色,前菜酸酸地好開胃。橡果豚腩厚厚的,肥瘦適中,配上日本米x 紅糙米,幾有心思。個人最鍾意呢到落地玻璃,加上乾花好舒服嘅環境,有機會再來食!