4天前 0 瀏覽
  深井臨時街市熟食中心,這街市臨時了二十五年以上,內裡店舖不多,卻有一間Cafe因為價錢便宜,食物質素好,所以一直吸引街坊惠顧,我也是其中之一。我選擇秋天才去這店的,因為夏天太熱了,店內雖然有冷氣但座位太少,而坐在店外只有風扇,會吃得滿頭大汗。今天天氣涼爽,於是去這店吃了個早餐。  店子工作人員不多,惠顧時是要先付款,然後有人送餐給你,以前只收現金,現在接受其他的支付方式,在疫情下更衛生方便。  通常用Café做招牌,當然以西餐為主,不過這裡的早餐除了一般常吃的多士、炒蛋、火腿等大路食品外,我最喜歡是有出前一丁麵供應,也是唯一的一款麵食類早餐,丁麵可拼兩款食物,有六款食物可供選擇,包一杯飲品,價錢是二十九元。如果在其他茶餐廳要吃丁麵,多數要加錢,而這店賣雙拼丁麵,明碼實價二十九元,還可喝上一杯即磨咖啡,算便宜了。   我選豬柳和煎蛋配麵吃,麵爽夠熱,豬柳好吃,煎蛋大大隻,雪雪雪,吃完這碗麵十分滿足,再喝上一杯即磨咖啡,這頓早餐完美了。雖然丁麵是家裡常備的食品之一,但因為懶得在家煮,還有想外出走走,來這店悠悠閒吃一頓不錯。

豬柳蒸煎蛋出前一丁麵
5天前
$29 (早餐)
豬柳蒸煎蛋出前一丁麵
2020-10-05 4 瀏覽
話說一連兩日staycation, check out 後就去深井食野,朋友講起好正既精品咖啡,當然要試la位置唔太顯眼,位於熟食市場入面,我地去到就搵位坐,見到個menu, 幾乎唔能夠相信自己對眼,居然$38 就有一杯精品咖啡,於是我拍板就要$38 埃塞俄比亞hand drip coffee, 佢地分別點左$60 哥斯達尼加hand drip coffee 以及肉醬意粉set (包齋啡)埃塞俄比亞hand drip coffee: 職員話太熱可以聞下,我一聞就已經覺得不得了,倒落杯仔慢慢飲,飲完有種微甘ge 味道,唔會太濃, 聽聞lee 款比較少見哥斯達尼加hand drip coffee: 比埃塞俄比亞聞落去更加濃味,飲落口味道濃,飲完相對甘ge 味道勁d, 亦係出色之作至於跟餐果杯齋啡,就略嫌失色,苦澀味重左d總括黎講,有幸朝聖左隱世hand drip coffee, 值得再試

至於跟餐果杯齋啡,就略嫌失色,苦澀味重左
d

2020-10-04
2020-09-20 91 瀏覽
都幾驚喜個熟食市場入面會有呢類cafe,放假可以避開人潮黎hea陣食個brunch,價格方面,真心幾實惠,賣相亦唔錯呀。首先,車打芝士煙肉牛肉漢堡,跟薯條,薯條係好美味,新鮮炸起既薯條無得輸,外層香脆,內層粉糯,帶有香噴噴薯香。個包就比較差啲,雖然佢賣相真心唔錯,但個牛肉係煎得太過龍,太熟好乾好柴,每吞一下個喉嚨會痛,最後分開獨立食,蕃茄加牛肉咁樣,濕返少少再吞先好啲,牛肉味係有既,但火喉控制方面要改善。男朋友既 All Day Breakfast 就無乜特別,塊多士無色,烘得好唔夠,只有少少脆,而其他食材都正常發揮,炒菇又夠曬香,美中不足就只係果個多士烘得唔夠燶姐。飲品方面唔錯,我杯mocha平衡得唔錯,朱古力味同咖啡味都會互相扶持住對方。下次有機會來既話,都可以試下意粉既。
都幾驚喜個熟食市場入面會有呢類cafe,
放假可以避開人潮黎hea陣食個brunch,
價格方面,真心幾實惠,賣相亦唔錯呀。

首先,車打芝士煙肉牛肉漢堡,跟薯條,
薯條係好美味,新鮮炸起既薯條無得輸,
外層香脆,內層粉糯,帶有香噴噴薯香。
個包就比較差啲,雖然佢賣相真心唔錯,
但個牛肉係煎得太過龍,太熟好乾好柴,
每吞一下個喉嚨會痛,最後分開獨立食,
蕃茄加牛肉咁樣,濕返少少再吞先好啲,
牛肉味係有既,但火喉控制方面要改善。

男朋友既 All Day Breakfast 就無乜特別,
塊多士無色,烘得好唔夠,只有少少脆,
而其他食材都正常發揮,炒菇又夠曬香,
美中不足就只係果個多士烘得唔夠燶姐。

飲品方面唔錯,我杯mocha平衡得唔錯,
朱古力味同咖啡味都會互相扶持住對方。
下次有機會來既話,都可以試下意粉既。

2020-08-30
2020-08-09 249 瀏覽
Hehe 已經好耐冇堂食 呢間小店雖然係街市入面但都好高質 十點幾黎到排左好多人買早餐 呢個benedict egg 加野飲都係$50 係出面一定食唔到 另外仲叫左個waffle 加埋加特飲mocha 埋單都唔洗$100 #hkfoodiego_深井
Hehe
已經好耐冇堂食 呢間小店雖然係街市入面
#hkfoodiego_深井
2020-08-09 179 瀏覽
喺深井呢個小社區入面有一個臨時街市,平時街市通常都係好污糟,但係呢度環境都ok,仲要開左間細細地嘅Cafe,室內座位有10個左右,而出面嘅熟食中心亦都可以坐。呢間cafe成日都冇乜人知,但其實啲嘢都幾好食,最緊要勝在平,真係好平!➡️ Egg Benedict (With smoked salmon) ($60) ⭐️⭐️⭐️💫好考功夫嘅一道菜色,其實真係好難整得好,咁嘅價錢都做到應有嘅效果同口感,實在唔錯!配上新鮮嘅沙律菜,超值!➡️ 車打芝士煙肉牛肉漢堡配薯條 ($69) ⭐️⭐️⭐️💫漢堡包大大個,牛肉亦都好Juicy好香。薯條係粗粗地,係新鮮炸,所以好好食。➡️ 黑松露野菌忌廉意粉 ($47) ⭐️⭐️⭐️⭐️份量一啲都唔細,$47有一個意粉,仲要有嘢飲啊,你話係咪抵到爛!黑松露味道好香,意粉食落彈牙而且好入味,真係價廉物美😍Soul Cafe地址📍: 深井深井臨時街市熟食中心CF8號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

車打芝士煙肉牛肉漢堡配薯條

抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
車打芝士煙肉牛肉漢堡配薯條
  • Egg Benedict
2020-07-10 207 瀏覽
一有時間,我就會去深井臨時街市soul cafe 食早餐 。室內座位有幾個 ,full咗可以坐出面。我次次去都係食all day breakfast , 同飲熱咖啡 先生 就食egg benedict 我由細到大都唔食蘑菇 ,但依度個all day breakfast 入面嘅蘑菇 我會全部清曬!價錢方面 一個all day breakfast 加一杯咖啡 ,盛惠$59 好食 價錢唔貴 在小社區 有間小cafe 比居民選擇,算唔錯呀👍🏽深井脫離美食沙漠又行近咗一步
室內座位有幾個 ,full咗可以坐出面。

先生 就食egg benedict

深井脫離美食沙漠又行近咗一步
2020-06-22 172 瀏覽
過去一有機會路過深井,都會想去呢間咖啡店食野。位於熟食市場內一個角落,如非朋友介紹,都唔知入面有間咖啡店。試過一次就完全愛上了,呢度食物性價比高,而且咖啡同樣做得非常出色。每次都會掛住車打芝士煙肉牛肉漢堡($69),大大個漢堡包,漢堡扒夠Juicy亦好香牛味,薯條係粗薯條仲好脆口。黑松露野菌忌廉意粉($47)看似平凡,但菌味香濃,忌廉唔會太厚身,仲加左大啡菇,意粉口感彈牙,價錢亦好超值。其實佢跟餐個咖啡都已經好好飲,啡味適中,味道香焞,只係今日突然想飲奶啡,就加$6轉Latte,啡味隱約滲出焦糖味。

車打芝士煙肉牛肉漢堡

,價錢亦好超值。

Latte
車打芝士煙肉牛肉漢堡
Latte
  • 咖啡
2020-04-02 558 瀏覽
星期日租了車遊車河,去了平常很少會去的深井😆 男朋友揀左呢間係深井熟食中心裡面既Soul Café一齊食lunch😋雖然係街市入面,不過有點簡潔的裝潢,坐得都幾舒服~男朋友無幾耐之前食左早餐,話想食light d,所以揀左egg Benedict☺️味道都唔錯,不過我覺得底部既English muffin有點太濕,缺了口感🥴。旁邊配搭的沙律菜挺新鮮爽脆的🤩我就點了香草蕃茄鮮蝦意粉,蝦有醃過再煎香,蝦肉爽口😋。意粉醬味道略嫌普通,好像在超級市場買回來的一般😲咖啡出奇的驚喜,不酸不澀,又滑又濃。看到鄰座的人點了Latte,拉花也很美。吃的津津有味

雖然係街市入面,不過有點簡潔的裝潢,坐得都幾舒服~

煙三文魚egg  benedict

香草蕃茄大蝦意粉

咖啡出奇的驚喜,不酸不澀,又滑又濃。
看到鄰座的人點了Latte,拉花也很美。

吃的津津有味
香草蕃茄大蝦意粉
2019-09-22 1196 瀏覽
食物水準好,而且價格唔貴,一個窩夫配煙肉抄蛋都只不過係$34,豪小小食個豐富歐陸早餐都只不過係$59(包熱飲/汽水),入面有炒蛋、煙肉、多士、蘑菇、煙三文魚、茄汁豆等,絕對係深井暫時最抵食、最好味嘅早餐,午餐亦都唔差,叫個漢堡餐$68,仲要有薯條跟,但塊漢堡牛肉好juicy,肉汁味重,但份量都唔小,1個人好難食得曬,絕對係大胃王之選。而另外嗰個黑松露意份都好正好抵食,黑松露味重,而且份量亦都好大,味道好正,絕對係深井最抵食嘅餐廳。
  • 英式全日早餐
  • 窩夫配煙肉炒蛋
  • 漢堡配薯條
  • 黑松露意粉
2019-06-04 1245 瀏覽
作為街坊 無野食就會落去覓食 soul cafe 係食意粉同飲靚coffee最好既選擇,亦都係我常去既其中一間。卡邦尼意粉煙肉煎得又脆又香,忌廉汁惹味香濃。真係可以話係我食個既卡邦尼煮得最好味既一間。一定會番點!黑松露意粉黑松露意粉可以話係每次黎食一定都必點既意粉。濃濃既黑松露既香味混入淡忌廉既香滑非常配,味道亦調得好好。每次黎都保持到水準。布朗尼蛋配西班牙火腿布朗尼蛋賣相都唔錯,但係我會覺得只係簡單食材:蛋同沙律菜加西班牙火腿。簡單食材好難整得話好食得去邊,但又好難整得難食。只可以講食材新鮮,賣相唔錯。即磨咖啡香滑香濃,好香咖啡味,飲得出唔係開粉哥種即溶咖啡。總結Soul Cafe 一路都保持到水準同有heart!值得推介!

布朗尼蛋配西班牙火腿

布朗尼蛋加西班牙火腿

即磨咖啡

香滑香濃,好香咖啡味,飲得出唔係開粉哥種即溶咖啡。

總結
布朗尼蛋加西班牙火腿
2019-06-03 729 瀏覽
星期日訓醒落街食lunch,想食西餐,所以去咗深井街市裏面的soul cafe,雖然好多人,但係啱啱有冷氣地方有位,我同屋企人就入咗去坐。我叫咗個香草煙肉蘑菇意粉同埋一杯熱嘅榛子咖啡,再叫咗個番茄大蝦意粉同埋一杯熱檸水。先食了香草煙肉蘑菇意粉,意粉質地非常好,有少少彈口感覺,味道又唔係太咸,杯咖啡好好味。蕃茄大蝦意粉就等左耐一點,但係個味道都較得幾好食,意粉又唔淋,蝦都ok! 意粉都係40幾蚊一個,女士就份量啱啱好,兩個人夾埋唔使$100。所以價錢尚算OK !
2019-05-19 585 瀏覽
放假跑青公,順便去深井食個全日早餐,份量唔多,但每款食物都好有心思,連兩條腸仔都唔係一般腸;炒雜菇好香;煙肉煎到好乾身,脆脆的;好似連搽面包既果jam都特別好味,咁都可能係我好肚餓既關係啦,最最最讚就係杯即磨咖啡,好香好味之餘,直頭有回甘,飲完好耐陣咖啡味仲喺嗰口腔徘徊,收費$69都算物有所值。等食期間都有望下隔離左右既食品,嗰份漢堡薯條,雪糕格仔餅都超大份,望落相當唔錯但無可能一個人食得哂囉,下次要揾人陪跑了
全日早餐
全日早餐
2019-05-05 522 瀏覽
深井有一個臨時街市,意想不到裏面竟然隱藏一個小小cafe。主打英式食品及自家製咖啡,雖然cafe內只有十多個座位,但感覺不覺擠擁,且很舒適。如果cafe滿座,也可以選擇坐外面的大眾位置。Lunch set 有很多款式,有意粉、burger、沙律、all day breakfast等等,套餐奉送熱飲,有柚子蜜、伯爵茶、可樂等。黑松露野菌忌廉意粉 $47黑松露味很濃,很喜歡這忌廉烹調方式,有creamy的感覺,分量剛好,很好吃。車打芝士煙肉配牛肉漢堡拼薯條 $69賣相非常吸引,厚厚的牛肉漢堡,很有牛肉味及多汁,配上芝士煙肉蕃茄口感超級豐富。厚粗粗的薯條熱辣辣香脆可口,吃過不停。感覺這間cafe很有誠意,真材實料,下次會來嘗試早餐。
深井有一個臨時街市,意想不到裏面竟然隱藏一個小小cafe。

黑松露野菌忌廉意粉 $47

車打芝士煙肉配牛肉漢堡拼薯條 $69

感覺這間cafe很有誠意,真材實料,下次會來嘗試早餐。
2019-05-04
  • 車打芝士煙肉配牛肉漢堡拼薯條
  • 黑松露野菌忌廉意粉
2019-05-02 214 瀏覽
卡邦尼意粉係唔少香港人最愛食的意粉系列之一,我都唔例外,好中意卡邦尼意粉既Creamy感覺同香濃芝士味。但最怕個汁太杰/太稀,呢度就做得恰到好處。重點係夠哂平!認真唔錯!
2019-03-23 287 瀏覽
每次到青公跑步,必會來這間深井cafe嘆一嘆。位於深井熟食街市入面,初初以為街市入面食野會很污糟,呢間cafe算乾淨,我比較鐘意坐入面,出面會比較污糟一點。星期六日如想坐入面,就要等等位,因為裏面唔多座位。我今次叫了這個All day breakfast, 有炒蛋,茄汁豆,牛角酥(還有多士選擇,如不提出要牛角酥,就會係多士,想食牛角酥就要同職員講),煙肉,腸,煙三文魚,車厘茄....我仲會叫breakfast tea。每次飲完一杯都會叫職員加熱水比我😜價錢都比出面cafe平,都算抵食,假期中慢慢嘆個早餐都係一個唔錯既選擇。