2019-01-07 173 瀏覽
從FB得知這店入了評分甚高、由世界冠軍咖啡師監修的咖啡豆,趁著週末和太太到訪一下。門口放置著一塊黑板,原來只要點食物就可以優惠價加一杯意式咖啡。只是一心來喝的手沖不包括在內😂😂題外話,原來小店有早餐,下次再試。看了一下咖啡豆的簡介、男Barista便熱心介紹了監修者的來頭及咖啡的特點,我就選定要一試水洗耶加雪夫。等待咖啡時望見甜品櫃有creme brulee,亦點了一客。店主詢問我有否需要後上甜品,感受到他們的貼心。先來咖啡,聞起花香、果香同時撲鼻、入口如barista描述一樣,飲後身心舒暢😂😂咖啡的風味並非傾盤而出,而是細水長流的慢慢滲出,甚有層次、飲得舒服。barista說這是他用的手法的特式。到creme brulee ,燒得剛好焦脆的焦糖、與軟滑的布甸溜入口中,蛋香、甜味、口感,在口腔內交纏著,竟然產生出幸福的感覺!可以說是我食過最美好的creme brulee🥰只看價錢,個人覺得甜品和咖啡價錢十分之抵,加上味道甚合我口味,食後非常滿意。如非稍後晚飯,一定會食更多。

題外話,原來小店有早餐,下次再試。

手沖咖啡
原味creme  brulee
手沖咖啡
原味creme  brulee
  • Creme  brulee
2019-01-01 123 瀏覽
忘了什麼原因 之前bookmark了這間cafe 這間cafe才開業數月 由一對年輕的couple打理 賣輕食和甜品咖啡 店內裝修簡約 sora在日文解天空 店內色調以藍白色為主 切合店名 甜品櫃能看到當天供應的甜品 好像會不定期轉款 雖然手沖咖啡啫喱好像很特別 但我還是比較喜歡茶類的甜品 所以就點了焙茶焦糖燉蛋$38表面焦脆帶甜 內裡的焙茶燉蛋香濃幼滑 焙茶味非常濃郁 十分出色惠顧任何食品都可以加$25配咖啡 我點了一杯Mocha 份量比一般的咖啡店多 應該有兩倍吧 但味道較淡 咖啡味不太突出 有改善空間 甜品方面非常滿意 希望可以多推出不同的甜品

2018-12-28 103 瀏覽
之前搵屋企附近的咖啡店,睇到評價不錯,一直想來試。店舖用的色系是藍白木,是我最喜歡的顏色,裝修簡單舒服,會令我想留在鋪頭嘆杯咖啡減慢節奏。叫了水牛芝士蕃茄豆腐牛角包,味道清新,牛角包夠脆。飲了piccolo latte,冇我想像中濃,但都好味。見到有焙茶焦糖燉蛋,平時少見焙茶食品,忍唔住叫了。焙茶味道夠濃,適合我口味。很滿足的下午茶。我好鍾意抹茶和焙茶,期望下次試其他甜品。另外,見到早餐有Bagel,亦希望下次來試下。支持有誠意和有心的小店

叫了水牛芝士蕃茄豆腐牛角包,味道清新,牛角包夠脆。

飲了piccolo latte,冇我想像中濃,但都好味。

很滿足的下午茶。

我好鍾意抹茶和焙茶,期望下次試其他甜品。
另外,見到早餐有Bagel,亦希望下次來試下。

支持有誠意和有心的小店
Piccolo  latte,  水牛芝士蕃茄豆腐牛角包
焙茶焦糖燉蛋
2018-12-27
2018-12-26 88 瀏覽
聖誕放假同朋友一齊食lunch, 見到有個X’mas set 就試下,本身好中意食蘑菇,覺得呢個蘑菇都唔錯,沙律好大份,意粉揀左無花果汁豬柳意粉,第一次食無花果汁,甜甜地,都幾好味,唔太甜所以又唔會膩😊 餐飲可以揀ginger latter/ginger tea,因為唔太中意薑味,所以都好怕薑味會好重,但杯latte又剛剛好👍呢間cafe 除左咖啡,甜品係另一賣點,今日食左宇治抹茶cheesecake,味道剛剛好,又唔會太硬,真係會想再食多件😋

2018-12-25
2018-12-24 59 瀏覽
店門前看似簡單,入內後卻有窩心的感覺。坐在店內品嚐食物時,不但美味,還有家的溫暖!店看似是自家式經營,十分友善親切,對每個客人都很細心。雖菜式不算多,但可看出製作時的用心,及對飲食的熱情。
2018-12-24
2018-10-25 432 瀏覽
好精緻!呢間係一對年輕夫婦開既小咖啡店,用具專業,食具都好精緻。裝潢簡單淺藍色上面有雲朵圖案,打卡一流。今日帶住女女去,老闆同老闆娘照顧非常體貼,安排左個位置俾我放低BB車。我試左 Carbonara 同熱Mocha,BB 食 Muffin,雖然其他地方都有呢D野食,但係老闆會主動同你傾下計又介紹下佢地既咖啡,可見係有Passion 既小店,值得支持一下👍🏻
好精緻!

2018-10-25 120 瀏覽
以藍和白色佈置的清新小店,感覺閒適。一男一女年輕老闆溫文有禮,除新鮮muffin外,亦好鍾意佢地既手冲咖啡,味道和層次令我又有新既味覺體驗,值得回頭,支持用心元朗小店!
2018-10-21 234 瀏覽
藍白裝潢既小小cafe, 但唔會坐得逼,今日試左煙三文魚意粉,份量剛剛好,再配搭最中意飲既latte,可以同朋友一邊傾計一邊慢慢飲👍 最後仲試埋宇治抹茶千層蛋捲,唔會太多cream,食完唔會覺得膩,幾中意呢間店既甜品😋
2018-10-21
2018-10-19 204 瀏覽
今日試埋呢到嘅all day breakfast 同埋pasta,真係冇每人失望!先講個carbonara,個醬好白濃,店主應該用左多個二款嘅芝士先做到呢個效果,入口每一口都覺得好滿足!All day breakfast 當中,個炒蛋真係一流,軟綿綿又香濃!今日仲飲埋杯香蕉朱古力沙冰同試埋焦糖敦蛋!甜品真係最能夠虜走人心!個焦糖燒得剛剛好脆卜卜!個燉蛋入口就係幸福嘅感覺,唔算太甜,但有好香蛋味!一種好滑好滑,直接流入喉嚨嘅感覺[
2018-10-13 223 瀏覽
路過見到有新店就入去,店舖主題藍天白雲 ,裝潢簡單又舒適。看菜牌有嗰第一次見到嘅包,水牛芝士豆腐牛角包,看嗰組合咁新穎就叫呢個。食落味道係好清新兼帶d豆味。再配咗嗰 mocha, 一清一濃配搭很好。
路過見到有新店就入去,店舖主題藍天白雲 ,裝潢簡單又舒適。

。再配咗嗰 mocha, 一清一濃配搭很好。

2018-10-07
2018-10-10 152 瀏覽
住的地方附近開了一家走簡約風的日式咖啡店,老闆好像還在日本得過拉花的獎項的!店面不大,座位也不算多,但設計上令每一位客人都坐得很舒服,不會密麻麻夾在一起。只要走進店面就能嗅到陣陣的咖啡香味!的確他的咖啡☕️很有水準,喜歡他的奶泡打的綿密,細滑,用上日本奶,奶味濃郁!食物方面亦很不錯!很欣賞早餐時段有half day breakfast,份量少一點,但剛好適合早餐時享用!而值得推薦得是芝士少多牛角包🥐!絕對要自己一試才感受到當中的滋味!
2018-09-29 202 瀏覽
在元朗攸鳳北街隱藏著一間特色小店。招牌上的雲朵捧著咖啡,可愛至極,在店舖內的不同角落也能發現它的蹤跡。小店用心製作食物,食材新鮮,烹調火候恰到好處!店內環境舒適,窗明几淨,店主夫婦親切友善,在這裡可以享受一段美好愜意的時光。👍🏻
2018-09-29
2018-09-23 235 瀏覽
路過見到新開的小店,粉藍色的牆身,白色的餐枱蠻討好,像置身天空及雲中!店內有面向街的高椅,幸好位於不是大街,不會太多人眼望望,享受自己一人的時光!這刻要了蜜桃撻及ice mocha!蜜桃達有著意外的驚喜,鬆脆的牛油外皮,夾著蜜桃一起吃,不甜不膩!其實吃甜點,我多配Cappuccino,但這天很想要ice mocha,朱古力味不會過多,把悶熱天氣一一趕走!見到小店有售handmade 抹茶蛋糕,抹茶控又要試,不是濕潤的口感,帶點乾身,有著淡淡的抹茶味,可惜太小片,不夠吃哩!一直懷念小店的寧靜,剛過去的星期六,來個half day breakfast!味道不會令人嘩一聲,但吃著用心的製作,很滿意!這天要了cappuccino ,奶泡打得幼滑,期待下次有更好的遇上。

這刻要了蜜桃撻及ice mocha!

味道不會令人嘩一聲,但吃著用心的製作,很滿意!
2018-09-22
早餐
2018-09-10 258 瀏覽
裝橫簡單而舒適,平日下午時間人不多,是享受咖啡最適合的時空;配合貼心的barista,雖然剛開業咖啡豆選擇還不多,但沖調hand drip 時有細心配合客人的口味,咖啡的層次、香味都屬優質。第二輪點了一杯Flat white,奶、啡香味非常搭調。Egg Benedict 在此方寸小店驚喜地做得出色,蛋黃醬下半熟的水煮蛋配上香軟的火腿口感非常豐富。最後以咖啡凍為句點,咖啡香味濃郁,楠雄也會滿意吧?元朗區要這樣cozy 窩心的咖啡店,應該只此一家吧?
第二輪點了一杯Flat white,奶、啡香味非常搭調。
最後以咖啡凍為句點,咖啡香味濃郁,楠雄也會滿意吧?
元朗區要這樣cozy 窩心的咖啡店,應該只此一家吧?