2021-02-13 0 瀏覽
知道呢到係精品咖啡嘅朝聖熱點,既然嚟到大坑,無理由唔去飲杯啡。建築靚到好多唔係幫襯嘅人都會喺門口打卡😆cafe樓高兩層,星期日下午竟然唔洗排隊。一入去先order咖啡,再上二樓就坐。cafe裝修好有自己個人風格,唔係依家間間一樣的水泥牆打卡cafe。坐得好舒服,當中有兩張枱近露台,可以望街外風景。order完咖啡,攞住個牌仔就可以了。放喺枱面,店員先知道你叫咗咩咖啡☕️最近飲過好多間手沖,呢間係我覺得沖得最好飲,老闆自己炒豆,有平有貴,我比較鍾意果味重的豆,老闆沖到好有層次,味道排隊咁湧出嚟。
建築靚到好多唔係幫襯嘅人都會喺門口打卡😆

坐得好舒服,當中有兩張枱近露台,可以望街外風景。

order完咖啡,攞住個牌仔就可以了。
放喺枱面,店員先知道你叫咗咩咖啡☕️

餐廳的本身的位置及室內的裝修,傢俱,原本是吸引我去光顧的原因,早上光顧,可享受片刻寧靜,餐廳有2層,上層有窗,所以上去等候,老闆非常專業有禮,據我們的口味,請他給我2款廚師發板,來自巴西及洪都拉斯的,由老闆嚴選的支線,都係啡香撲鼻且入口順滑圓潤,易入口,性價品高,準備好產品介紹的QR code跟飲品一同遞上,便離開,讓我們享受色香味,第二層沒有餐廳音樂,反而少了影響品嚐咖啡及環境的心情,同區充斥本地打卡客,餐廳的大門吸引好多人去影相,但請入內,內裡的咖啡及傢俱擺設才是更驚喜。
廚師發板
2021-01-23
$60 (早餐)
  • 廚師發板
2020-12-27 306 瀏覽
一杯綜合香料和乾果的特調節日咖啡。耐心詳實介绍,熱誠但沒硬銷。店內主張慢活,客人各佔一方,互不相干打擾。照顧客人視覺,嗅覺,味覺,感覺;選用透明的咖啡壺和杯,可凝視其色澤;提供小量咖啡微顆粒,可先從嗅覺直上大腦神經;隱隱中口腔充滿香料的辛和乾果的酸;銅鑼湾的後花園,除了維園,還有大坑。
一杯綜合香料和乾果的特調節日咖啡。

耐心詳實介绍,熱誠但沒硬銷。
店內主張慢活,客人各佔一方,互不相干打擾。

2020-12-27
2020-12-25 258 瀏覽
聽聞大炕有好多特色食店和咖啡店,於是專登駕車去看看,泊好車後,行了一個圈,見到一間小屋,好有歐陸氣色,門口是一對木門,推門入去,有一種溫暖的感覺,原來是一間咖啡店,自己本身對精品咖啡毫無認識,店員好仔細講解,最後我選了期間限定一款來自巴來馬的咖啡咖啡店樓高兩層,我選了樓上的坐位,我來的日子剛好是聖誕節日,所以店有有一些聖誕裝飾,更增添聖誕氣氛,太約5分鐘,咖啡就準備好,店見就拿了過來,雖然我對精品咖啡毫無認識,但真氣很香,而味道又好特別,難以形容,或許這個天氣,加上店內的氣氛,有一杯精品咖啡,的確好有一種溫暖的感覺。
聽聞大炕有好多特色食店和咖啡店,於是專登駕車去看看,

推門入去,有一種溫暖的感覺,原來是一間咖啡店,

太約5分鐘,咖啡就準備好,店見就拿了過來,

2020-12-25
聖誕節
表面睇嚟喺一間懷舊大宅,內裡卻喺一間充滿巧思嘅博物館。每一個小細節,都係由店主精心配搭而成,打造出城市中嘅一片綠洲☕️小店分兩層1️⃣地下只有幾個座位+吧頭,可以近距離欣賞珈琲沖調嘅技術。沖調時,除左濾杯,亦會用到虹吸、aeropress等等2️⃣二樓以紙枱櫈+幾組不同嘅傢俬組成一個休閑空間。紙櫈仿如珈琲豆農莊嘅山脈,座落於二樓嘅中央。陳設雖然精緻,但空間感⬇️只容納到幾組客人。日後客量增加,店主可能要考慮吓重整二樓嘅擺設啦💪🏽👦🏻店主的話:🌟每人都有夢想,實踐時即使現實帶嚟幾多挑戰同困難,都要毋忘初衷🌟專注做好珈琲,珈琲都可以喺主角🌟每一個出品都喺獨一無二,珈琲如人生😋飲咗乜:店主將珈琲分為4大類,讓客人按自己嘅口味選擇☕️✅Nutty Selection✅Fruity Selection✅Signature Selection✅Limited EditionPanama 90+ Kambera 2019 (Pour over) HKD$80呢隻珈琲豆黎自巴拿馬藝技村🏔珈琲豆嘅土壤、氣候、海跋、處理過程等等都會塑造出不同特色嘅珈琲。作為珈琲初哥嘅我,就唔喺度班門弄斧啦。主要同大家分享番今次到店嘅體

小店分兩層

👦🏻店主的話:
🌟專注做好珈琲,珈琲都可以喺主角
🌟每一個出品都喺獨一無二,珈琲如人生

😋飲咗乜:
店主將珈琲分為4大類,讓客人按自己嘅口味選擇☕️
✅Nutty Selection
✅Fruity Selection
✅Signature Selection
✅Limited Edition

呢隻珈琲豆黎自巴拿馬藝技村🏔
珈琲豆嘅土壤、氣候、海跋、處理過程等等都會塑造出不同特色嘅珈琲。作為珈琲初哥嘅我,就唔喺度班門弄斧啦。主要同大家分享番今次到店嘅體驗,同埋品嘗到嘅風味✨

專業嘅店主對珈琲職人/資深琲齡/新手嘅客人都可以深入淺出地講解各種珈琲豆嘅特性、分享烹調過程同埋經驗點滴👍🏽以一個小瓶+細杯送上珈琲,減低溫度對珈琲嘅影響,讓客人可以慢慢品嘗一杯溫度剛好嘅珈琲。

飲手沖,飲嘅喺技術,喺獨一無二☕️

呢隻豆嘅tasting note:
Red wine/ Passion Fruit/ Almond Butter
✅沖調前,珈琲粉紅酒味非常突出
✅溫度剛好時,帶果香,入口帶紅酒味,餘味帶柔和嘅微酸,body 貫徹almond butter嘅質感
✅溫度⬇️果香⬆️酸度⬆️
✅層次相對簡單,但豐富,味道平衡
✅推薦比鐘意微酸嘅朋友
2020-12-03 215 瀏覽
After some time drop by for takeaway coffee bag and bean ,this time drop in had a little surprise that aroma smelling is available in the tasting set. Digitalized tasting note is also available.Have ordered the Panama which suppose to have spice plum and sherry flavour .However have smell some durian note which is quite subtile and smooth.
smelling plates
2020-11-23
2020-11-28 179 瀏覽
weekend去cafe hopping食嘢好似已經變咗香港人好常規會做既野,唔少cafe都會推出好多有gimmic既食物同飲品吸引人去打卡,難得呢間大坑既SonneCAD係專做精品咖啡,無任何食物供應,目的就係想客人專注係咖啡既原味,品嚐唔同咖啡豆既香味。呢度個古董feel既大門係唔少人既打卡位,原來呢個兩層樓高既建築原本係一幢有百年歷史既祖屋,所以裡裡外外都會見到歷史既痕跡,如果呢度冇咁full就可以係度嘆住咖啡感受呢度既環境,別有一番風味。Cold Brew (Honduras Masaguara Sherry)呢度主要可以揀花香/nutty/果香3個系列既豆或者specialty既豆,每個系列都有幾款唔同產地既豆可以揀,有部ipad好詳細說明個隻豆既特點同會品嚐到既所有味道,店員都會再解釋,今次我就揀咗比較少見既花香系列,呢隻嚟自洪都拉斯既豆主要會試到whisky味同朱古力味,第一啖飲落去真係有好明顯既whisky味,酒味好香但唔會過於濃烈,唔飲酒既我都覺得易於接受,吞落喉嚨之後就會滲出淡淡既朱古力味,好得意。人均消費:$75推介指數(10分為滿分):8.5分

人均消費:$75
推介指數(10分為滿分):8.5分
2020-11-21
外賣自取
  • cold brew
2020-10-15 418 瀏覽
Sonne CAD最近咁Hit,應該無咖啡友唔知😝由銅鑼灣一直行過嚟,大約15分鐘就到,見到深啡色古董大門,便知到了。雖然條龍好長,又好鬼熱,不過比想像中快有位🥰入到去有部iPad俾你揀想要咩咖啡口味,店員亦會給予意見。《Panama Kambera 2019 $80》想要特別口味,店員介紹咗呢款,只有手沖方法。微暖的咖啡入口順滑,質感細膩,先是紅酒味非常突出,感覺有啲似飲緊暖暖地既紅酒,同時有咖啡味;之後帶有微酸的熱情果和芳香的杏仁牛油,確實係特別之選。《Ethiopia Yirgacheffe Kochree G1 $60》呢款有手沖或Cold Brew,我揀左Cold Brew,呢杯比較Fruity同Juicy,入口清新,口味帶有Citrus、杏脯及淡淡的茉莉花香,同另一款形成有趣的對比。

《Panama Kambera 2019 $80》

2020-10-07 271 瀏覽
The best handrip coffee taste in 2020!Handrip coffee is always my favorite brewing type as this method allow the best coffee aroma to be release .Have compared the two single origin coffee during this short 25min coffee journey with both mentioning wine (ninety plus) / whisky(sherry barrel) like flavor note. The Sherry barrelled smell nutty with a long smooth after taste and could be enjoy over a longer period with stability in not turning sour after cooling down.While the wine like one has a m
The Sherry barrelled smell nutty with a long smooth after taste and could be enjoy over a longer period with stability in not turning sour after cooling down.While the wine like one has a much mature fruitiness in black red fruits which make it smell and taste like red wine .

Worth another visit soon with the wide range of coffee choices !

Honduras Masaguara Single Origin
2020-10-02
$90 (早餐)
  • HondurasMasaguaraSingleOrigin
2020-10-05 258 瀏覽
大坑絕對係一個避靜既好地方,一踏進大坑就有一種遠離塵囂既感覺,今日專誠前來呢間兩層高既百年隱世coffee shop ~ Sconne CAD☕️Coffee shop門口已經好古色古香,有種好深嚴既感覺,但一開門係十分光猛的😆呢度沒有white coffee,沒有小食甜點,只有虹吸及手沖咖啡提供,唔飲咖啡既朋友真係要諗諗Uganda Bugisu AAUganda呢款豆係經過中度烘焙,酸度較低,飲落係有d提子乾既香氣El Salvador Red Bourbon呢款豆相對地個酸味會多d,帶有少少堅果,草藥既味道呢度環境舒適寧靜,同朋友飲住啡傾下偈真係好寫意呀☺️

Uganda Bugisu AA

El Salvador Red Bourbon
呢款豆相對地個酸味會多d,帶有少少堅果,草藥既味道

呢度環境舒適寧靜,同朋友飲住啡傾下偈真係好寫意呀☺️
2020-10-01 245 瀏覽
讚1.環境好寬敞舒服,以香港黎講,真係奢侈,上層既藝術裝置都好同咖啡有關2.咖啡豆好多選擇,加埋有十幾款單品豆,侍應亦好專業,聽完客人想要咩野口味就介紹到合適既,同埋記性超好,記得唔同客既樣同坐邊同要乜,得佢一個都serve到好多人彈1.真係等到腳軟,前後排左近一個鐘

1.真係等到腳軟,前後排左近一個鐘
2020-09-19 183 瀏覽
放假總想悠悠閒咁歎下咖啡、朋友介紹一於黎潮聖順便歎下⋯⋯一行到門前就有種relax既感覺、舖內播住柔和既音樂好寧靜好舒服⋯⋯⋯而且高大靚仔既老闆、好有禮貌接待每位客人、老闆會因應客人想要既口味好耐心咁介紹每款咖啡、務求提供一款令客人滿意既口味⋯⋯睇得出老闆對每位客人既熱誠其他既cafe完全唔可以媲美Order之後上樓上搵位坐、無乜人、好舒服、一路有音樂聽、一路歎真係好relax....朋友揀左fruity、我就比較鍾意roasty 、兩款口感好出、一飲就感受到明顯既分別、大家都好滿意老闆既推介⋯⋯下次放假都會再黎試吓其他口味、順便hea下
放假總想悠悠閒咁歎下咖啡、朋友介紹一於黎潮聖順便歎下⋯⋯

其他既cafe完全唔可以媲美

下次放假都會再黎試吓其他口味、順便hea下

2020-09-18 155 瀏覽
如果為打卡,呢度只有個門口最值得打。室內裝修一般,但勝在夠寧靜,適合調和心情。呢度可以挑選嘅咖啡豆種類都好多,我就點咗個來自Uganda 嘅Bugisu AA, 朋友就點咗個係El Salvador 嘅Red Bourbon。對咖啡唔太熟,只知薩爾瓦多嗰隻因爲種植地方喺火山區,土壤肥沃,所以啲咖啡會有獨特風味,口味香醇、酸甜適中。至於布吉蘇AA 就冇咁酸,入口比較淡。當日點咗咖啡就坐咗幾個鐘,加上出面天口㷫,係寫意嘅。

當日點咗咖啡就坐咗幾個鐘,加上出面天口㷫,係寫意嘅。
2020-09-02 243 瀏覽
細味咖啡是人生享樂的一部份。我鐘情咖啡己多年,現在只追求原味的,不要花巧,簡單就是完美。不同國家的咖啡豆有不同的特色,也因應咖啡豆的特色來沖配,學問實在太多了。今日品嚐了一款來自巴西的。入口順喉,最初感覺到朱古力味比較重,慢慢又滲出果仁的香,合我口味。呢間咖啡店非常有特色,門外的一扇門太有特色被吸引了。咖啡店是有兩層,原來是百年老宅改裝的,內裡裝潢頗有風格,休閑地坐著享受了一杯咖啡,舒服輕鬆自在。

2020-09-02
$60 (其他)
2020-08-29 2761 瀏覽
📌 Sonne CAD~大坑近排大坑有好多新開嘅咖啡店😍嗰時食完順興茶檔就順便去埋呢個人氣打卡點📸就咁睇個門面真係好似歷史文物 古色古香不過實際上的確係古董 有百年歷史😱入邊嘅設計都好有心思 空間感十足一樓有少量座位 亦可以喺Bar枱見到咖啡師調製咖啡☕️二樓亦有座位提供比客人飲咖啡 暗黃燈為呢個空間帶來溫馨嘅感覺🤩米白色嘅牆身配上用紙皮做嘅家具令裝修好簡潔 別有一番風味😗雖然我都唔係特別識咖啡 但係老闆好有心機咁介紹每一款嘅咖啡😆主打手沖、虹吸同滴濾其他國家嘅咖啡豆🙌🏻而且每一款咖啡都會詳細文字介紹味道 可以清楚知道咖啡豆嘅產地、農田同處理方法 真係好專業呀👍🏻不過呢間咖啡店係冇提供食物 最好食飽先嚟啦!1️⃣ 𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗼𝘀 $𝟰𝟲今次揀咗呢款嚟自巴西嘅咖啡豆🇧🇷其實係巴西最傳統嘅咖啡😂酸道相對上較低 傾向於圓潤~份量都幾大 可以飲到四小杯飲落覺得都幾苦 好濃咖啡味🤔如果本身飲唔慣咖啡沒奶沒甜度嘅人應該會覺得味道好難接受🤭💡整體嚟講 本身鍾意飲咖啡嘅人應該會好鍾意呢度 而且好慢活享受🤩適合咖啡迷 可能我唔太識欣賞🤣如果想試世
📌 Sonne CAD~大坑

近排大坑有好多新開嘅咖啡店😍
嗰時食完順興茶檔就順便去埋呢個人氣打卡點📸
就咁睇個門面真係好似歷史文物 古色古香
不過實際上的確係古董 有百年歷史😱
入邊嘅設計都好有心思 空間感十足
一樓有少量座位 亦可以喺Bar枱見到咖啡師調製咖啡☕️
米白色嘅牆身配上用紙皮做嘅家具令裝修好簡潔 別有一番風味😗
主打手沖、虹吸同滴濾其他國家嘅咖啡豆🙌🏻
真係好專業呀👍🏻
不過呢間咖啡店係冇提供食物 最好食飽先嚟啦!

1️⃣ 𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗼𝘀 $𝟰𝟲
今次揀咗呢款嚟自巴西嘅咖啡豆🇧🇷
其實係巴西最傳統嘅咖啡😂
酸道相對上較低 傾向於圓潤~
份量都幾大 可以飲到四小杯
飲落覺得都幾苦 好濃咖啡味🤔
如果本身飲唔慣咖啡沒奶沒甜度嘅人應該會覺得味道好難接受🤭

適合咖啡迷 可能我唔太識欣賞🤣
如果想試世界各地唔同嘅咖啡 同本身對咖啡有一定程度嘅興趣便可一試~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6/10
性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 6/10
✄------------------------------✄
🍴: Sonne CAD (大坑)
📍: 大坑新村街16號地舖
🔍: 11:00-19:00(Mon); 10:30-19:00(Tue-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie大坑
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式