Sodam Chicken

餐廳: Sodam Chicken
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2020-05-07 4049 瀏覽
冬天咁凍就好想食啲熱辣辣嘅火鍋,留意到銅鑼灣「Sodam Chicken」新推出左個太陽芝士雞鍋,好吸引呢!在座幾乎每枱客人都有叫呢個芝士雞鍋,果然好受歡迎啊!餐廳仲做緊晚上8點半後78折嘅優惠,好抵食呀!太陽芝士雞鍋🧀🍗雞鍋嘅爐邊圍滿炸雞及焗雞,合共有四款,分別係:韓式炸雞、雙重芝士炸雞、炭燒煙燻焗雞及香辣焗雞,每款各3件,合共12件,份量十足,適合同朋友開心share!炸雞外皮金黃酥脆,內裏嘅雞肉仲好juicy,邪惡又好食!焗雞則可品嚐到雞肉嘅原汁原味,啖啖肉,雞味好濃郁呢!熱鍋中間係鮮忌廉、三色芝士及少許香草🌿,店員表示開火後5分鐘攪勻就可以熄火~芝士瞬間同鮮忌廉融為一體,拉絲效果非常吸引!入口香軟棉滑,芝香四溢,同時帶有忌廉奶香,將雞肉沾上芝士一齊食會更加美味小食拼盤呢個拼盤小食以炸物為主,有炸魷魚圈、腸仔、薯條、紫薯番薯年糕。每款都好香口,最鍾意係當中嘅炸年糕,口感Q彈好煙韌,頗有薯香🍠

太陽芝士雞鍋🧀🍗

小食拼盤

2020-04-10 534 瀏覽
買一送二優惠嘅Sodam Chicken!講到明Chicken,除咗炸雞、烤雞、焗雞,全部都係雞,仲有唔同韓風嘢美食,例如薄餅、冷麵、芝士飯... 作為韓風迷嘅我,當然必食炸雞。貪心嘅我叫咗三拼炸雞:蜜糖芥末、黃金鹹蛋、甜酸。另一個送嘅主菜就叫千島加勒比薄餅,小菜就泡菜魷魚。三個人食最低消費係450,所以再加咗個芝士泡菜炒飯,同飲品。泡菜魷魚比想像中韓國前菜大碟,都幾多魷魚。值得一讚係泡菜帶少少梨味嘅甜,口感亦好爽脆。最怕係酸嘅泡菜,呢一點完全唔使擔心。千島加勒比薄餅係薄身,似餅乾,如果厚少少,會更好。味道不過不失,有芝士嘅嘢唔會伏。平時鐘意食厚薄餅嘅母親大人竟然對呢個好有好感,因為食落有新鮮感、唔會太濃味。芝士泡菜炒飯一開始外貌令我有少少失望,因為唔係平時拉絲嘅芝士。食落又有少少驚喜,好creamy。冇拉絲效果有失亦有得,食落唔會膩,更重要係即時食慢少少,都唔會張口。登登登...主角炸雞經過漏單,終於登場。炸雞唔油。炸得剛剛好,外表脆脆地,而肉質亦唔嚡。某部分炸粉略厚。一手去食熱辣辣嘅炸雞(當然係用埋手套),一手攞啤酒飲係最有風味。某部分炸粉略厚。三個口味個人排名:黃金鹹蛋>
魷魚泡菜

千島加勒比薄餅
千島加勒比薄餅

芝士泡菜炒飯

西柚啤酒
三個口味個人排名:黃金鹹蛋> 甜酸> 蜜糖芥末。黃金鹹蛋榮登榜首係因為夠特別得黎又好味,好重鹹蛋味。甜酸係炸雞必定唔伏item之一,呢度嘅甜酸帶少少辣。阿爸阿媽最鐘意甜酸。對於我黎講,如果再甜d仲好。蜜糖芥末好似排榜尾,但味道係正正常常,只係因為冇一d驚喜位,同埋食到最後飽飽地。

一小插曲係去到先知有最低消費,每人$150,其實每人食$150都合理同剛剛好,可以叫埋飲品。環境分因為播韓歌MV偏心+1。總括而言,係可以滿足多個願望嘅韓國餐廳,性價比高!
2020-04-10
魷魚泡菜
芝士泡菜炒飯
西柚啤酒
  • 甜酸炸雞
  • 黃金鹹蛋炸雞
最近同朋友一齊追韓劇,上星期仲相約到韓國著名炸雞店Sodam Chicken食炸雞!餐廳位於銅鑼灣,環境簡約雅緻,到處播著韓國歌手MV,充滿韓Feel。我地叫了全新推出的太陽芝士雞鍋 (HKD228) 來開心share。現隨芝士雞鍋可享 +$1多1件雞 及 飲品買1送1,超抵呀!太陽芝士雞鍋賣相震撼,造形似太陽。鍋邊放上12件雞,有齊炸雞+焗雞4款口味:韓式炸雞、雙重芝士炸雞、香辣焗雞、炭燒煙燻焗雞。中間放滿秘製芝士醬、車打芝士及水牛芝士,芝味無窮!透過爐火,芝士好快溶化,正可將長長的拉絲芝士包著雞塊。當中我鍾意韓式炸雞 及 香辣焗雞,外層一脆一惹味,唔算好辣,肉質嫩滑好juicy;被勁多軟滑芝士包著後,味道沒有互相覆蓋,反而豐富了層次!12件雞已很豐富,於是直接叫買1送1飲品。(左) 提子特飲 (HKD58)  |  (右) 青蘋果特飲 (HKD58)特飲好大杯,放有彩色雪條,十分夢幻,入口清新透心涼。太陽芝士雞鍋最適合三五知己一齊食,仲可食多幾款美食,確是人生樂事!
最近同朋友一齊追韓劇,上星期仲相約到韓國著名炸雞
Sodam Chicken食炸雞
餐廳位於銅鑼灣,環境簡約雅緻,到處播著韓國歌手MV,
充滿韓Feel。

太陽芝士雞鍋賣相震撼,造形似太陽。鍋邊放上12件雞,
有齊炸雞+焗雞4款口味:韓式炸雞、雙重芝士炸雞、香辣
焗雞、炭燒煙燻焗雞。中間放滿秘製芝士醬、車打芝士及
水牛芝士,芝味無窮!

透過爐火,芝士好快溶化,正可將長長的拉絲芝士包著雞塊。
當中我鍾意韓式炸雞 及 香辣焗雞,外層一脆一惹味,
唔算好辣,肉質嫩滑好juicy;被勁多軟滑芝士包著後,
味道沒有互相覆蓋,反而豐富了層次!
12件雞已很豐富,於是直接叫買1送1飲品。

特飲好大杯,放有彩色雪條,十分夢幻,入口清新透心涼。

太陽芝士雞鍋最適合三五知己一齊食,仲可食多幾款美食,
確是人生樂事!
2019-12-01
2020-01-14 9511 瀏覽
講到食韓式炸雞,我一定係直接諗到「Sodam Chicken」唔單止香港出名,餐廳原來係韓國已經擁有70間分店咁多!呢排佢地出咗個Semi buffet,直接同FD搵日Lunch過嚟拆餐勁★★★★★韓式炸雞半自助午餐 $118(小童$68)主菜可選炸雞/焗雞/芝士泡菜炒飯/辣炒年糕/韓式涼拌水冷麵/牛肉炒粉絲今次我地2個雞肉控叫咗個全雞宴😹😹蜜糖芥末炸雞炸雞外層炸得夠鬆脆,但內裡雞肉仍然仲keep到勁嫩滑口感,咬落勁juicy!蜜糖嘅味道十分濃厚,淨係聞都覺得甜蜜蜜💕食落蜜糖嘅香甜同雞肉嘅鮮甜,襯到一絕👍🏻👍🏻多返D芥末味就更加惹味perfect池啦~雙重芝士焗雞呢款焗雞就偏芝士鹹香,一樣咁正以雙重芝士烤焗再灑上可可脆片做裝飾脆卜卜嘅外皮配上濃郁芝士香嘅鮮雞,超級lamlam脷焗雞size比炸雞更大件,好在佢地d雞係冇骨不過用手套大食特食同樣過癮!自助沙律吧+薄餅+飲品自助吧比想像中更豐富,淨係沙律都有好幾款菜任君選擇仲有特別D嘅韓式粉絲﹑蘋果吞拿魚螺絲粉等等當然仲有最多人爭食嘅薄餅,皮薄酥香得嚟仲有極邪惡拉絲芝士😍真係會令人忍唔住食多幾塊......飽晒🤤🤤Sodam Chicken
唔單止香港出名,餐廳原來係韓國已經擁有70間分店咁多!

★★★★★韓式炸雞半自助午餐 $118(小童$68)
今次我地2個雞肉控叫咗個全雞宴😹😹

蜜糖芥末炸雞
蜜糖嘅味道十分濃厚,淨係聞都覺得甜蜜蜜💕
食落蜜糖嘅香甜同雞肉嘅鮮甜,襯到一絕👍🏻👍🏻
多返D芥末味就更加惹味perfect池啦~

雙重芝士焗雞
呢款焗雞就偏芝士鹹香,一樣咁正
以雙重芝士烤焗再灑上可可脆片做裝飾
脆卜卜嘅外皮配上濃郁芝士香嘅鮮雞,超級lamlam脷
焗雞size比炸雞更大件,好在佢地d雞係冇骨
不過用手套大食特食同樣過癮!

自助沙律吧+薄餅+飲品
自助吧比想像中更豐富,淨係沙律都有好幾款菜任君選擇
仲有特別D嘅韓式粉絲﹑蘋果吞拿魚螺絲粉等等
當然仲有最多人爭食嘅薄餅,皮薄酥香得嚟仲有極邪惡拉絲芝士😍
真係會令人忍唔住食多幾塊......飽晒🤤🤤

價位$$
2019-11-25
自助沙律吧
自助沙律吧+薄餅
成日見到sodam chicken既廣告真係好燒 好吸引🔥🔥 今日放假終於有時間黎試下喱個炸雞放題!炸雞放題除左有唔同口味既雞食仲有Pizza,海蜇,白蘿蔔等等既前菜,唔怕食雞食到厭🤪仲有唔少小食可以選擇!食個紫菜薯條先!炸雞同焗雞既肉質都好嫩,一啲都唔乾,就算係炸雞都好有肉汁,個炸漿唔會好厚炸雞方面, 我鍾意檸檬柚子炸雞,酸酸甜甜好開胃!炸雞肉滑依然,juicy!炸雞味道上,炸雞面頭既少少醬汁因應我地叫炸雞既味道沾滿醬汁,唔會太重口味,唔錯!特別鍾意食咸蛋黃醬焗雞!咸香口味,唔會熱氣!我個人鍾意食焗雞,感覺上無咁熱氣,加上啲醬汁會多啲,容易滲透落件雞到,啖啖都有醬汁嘅味,好好食,好jeng🤤👍🏻👍🏻
仲有唔少小食可以選擇!食個紫菜薯條先!

炸雞方面, 我鍾意檸檬柚子炸雞,酸酸甜甜好開胃!

炸雞肉滑依然,juicy!

特別鍾意食咸蛋黃醬焗雞!咸香口味,唔會熱氣!

6天前 0 瀏覽
去唔到韓國唯有喺香港食炸雞🍗✨三拼炸雞 好多味道😍最後揀咗咸蛋, 蜜糖芥末, 甜酸 我地覺得嗰炸皮厚咗啲 炸粉多 好KFC咁 唔夠簿🤔最好食係咸蛋味 但真係會有啲膩 同埋炸雞真係好靠外面啲汁 嗰甜酸醬唔夠就好似食原味咁✨兩拼焗雞 蜜糖蒜香, 芝士焗雞好食過炸!好滑啲雞肉 啲肉質好嫩 咬落去會有汁💕蜜糖蒜香嗰sauce都好正 蜜糖中和咗之前食咁多炸嘢 食薯角都點下✨薯角 應該翻炸過 唔夠內綿外脆 有啲乾~✨墨魚仔年糕嗰汁係偏咸 唔係平時韓國街邊食嗰隻會好辣又甜甜地依個真係普普通通 可能因為我覺得我煮仲好食😂😂
去唔到韓國唯有喺香港食炸雞🍗
✨三拼炸雞
好多味道😍最後揀咗咸蛋, 蜜糖芥末, 甜酸
我地覺得嗰炸皮厚咗啲 炸粉多 好KFC咁 唔夠簿🤔

✨兩拼焗雞
蜜糖蒜香, 芝士

✨薯角
應該翻炸過 唔夠內綿外脆 有啲乾~

✨墨魚仔年糕
嗰汁係偏咸 唔係平時韓國街邊食嗰隻會好辣又甜甜地
依個真係普普通通 可能因為我覺得我煮仲好食😂😂
焗雞  +  薯角
墨魚年糕
2020-07-04 57 瀏覽
買一送二既優惠太吸引啦!終於book到枱一試,walk in既隊好長呀,睇得出有幾今受歡迎!今次食左濃蒜炸雞同柚子蜜糖炸雞,小食簡左辣炒章魚年糕同紫菜暑條。炸雞好足味,雞肉滑,年糕惹味,值得一試!
  • 蜜糖蒜香焗雞
2020-07-01 91 瀏覽
服務態度有侍改善,侍應生沒有禮貌,只得一個男侍應生表現正常。食物份量尚可,味道okay,似港式多過韓式。整體來說,侍應生的服務態度不理想,跟顧客對話的態度冷淡,沒精打彩,所以未點餐已經有想離開餐廳的意欲。

食物份量尚可,味道okay,似港式多過韓式。

2020-07-01
2020-06-28 152 瀏覽
1. 雞既製法種類不變,變的只有醬汁(差)2. 呢個價錢真係唔抵食 放題咩$128其實名副其實,人地KFC都有家鄉雞同燒雞同脆辣雞,你韓式炸雞邊度韓式,隻隻雞都一樣,揀左BBQ雞同韓式炸雞,只係多左d假bbq汁係面裝飾!3.人手唔夠,門口無人,係門口企左好耐先量體溫4. 放咩題 薄餅得一款仲要係餅乾薄脆底,質素差其實上網睇咁多like係咪買番黎?呢個價錢大把放題選擇,坐多陣都無胃口雞既製法係完全種類不變,脆皮厚過雞肉,油多過肉
1. 雞既製法種類不變,變的只有醬汁(差)

3.人手唔夠,門口無人,係門口企左好耐先量體溫
4. 放咩題 薄餅得一款仲要係餅乾薄脆底,質素差

其實上網睇咁多like係咪買番黎?

呢個價錢大把放題選擇,坐多陣都無胃口

雞既製法係完全種類不變,脆皮厚過雞肉,油多過肉
2020-06-25 0 瀏覽
我哋嗰陣時其實係嗌咗蜜糖蒜香拼雙重芝士粉嘅焗雞(各5隻)而呢個套餐仲包括埋冷麵,紫菜薯條同埋兩杯嘢飲好食程度:8.5/10推薦程度:8.5/10性價比:7/10我覺得呢兩種味都好吸引💕因為蜜糖蒜香味嘅焗雞甜得嚟又唔會太漏🍯🍯甜味嘅濃度調節得啱啱好,而雙重芝士粉都係一樣,係一種芝士控會好鍾意嘅口味道🧀🧀因為芝士粉完全係一個畫龍點睛嘅作用☺️☺️當然本身雞肉係好滑嫩,好易咬口,但配合埋雙重芝士粉嘅點綴之後,會令到焗雞提升到去另個層次,因為佢地兩者好match❣️❣️所以會令你食得好滿足👍👍(不過食焗雞最大嘅壞處就係會有骨,所以你唔會可以好似食炸雞咁啖啖肉😐😐) 之後嗰冷麵其實唔算好有味,比較淡😲😲最後就講埋嗰個紫菜薯條,我覺得呢個同Shake Shake 薯條嘅紫菜味好似一模一樣(不過呢個無得Shake😂😂)而且佢係新鮮滾熱辣嘅,所以好好食而我嗌嗰杯嘢飲係提子特飲,幾特別嘅係有一條阿波羅嘅雪條浸係杯特飲入面😉😉而且幾好食
我哋嗰陣時其實係嗌咗蜜糖蒜香拼雙重芝士粉嘅焗雞(各5隻)
而呢個套餐仲包括埋冷麵,紫菜薯條同埋兩杯嘢飲
好食程度:8.5/10
推薦程度:8.5/10
性價比:7/10

我覺得呢兩種味都好吸引💕

• 提子特飲
  • 紫菜薯條
  • 蜜糖蒜香焗雞
2020-06-25 0 瀏覽
同同事傾開煲親韓劇都想食炸雞,就即興約上網見到買一送二,好彩有打去訂檯,都幾滿座服務態度麻麻哋有個女仔一路幫我哋落單一路黑面😕(因為做優惠太忙?)雞:正常,好似無醃入味,但都無乜雪味飲品都買一送一我點咗青蘋果特飲,幾得意串住支糖杯飲品少得可憐😑好大隻杯但個量得好少,落到檯d冰仲溶曬點解唔用隻細d嘅杯serve呢?以為間店做唔住所以臨關門大吉前支持下點知⋯⋯點知過咗成個月都未關⋯點知食物咁失望⋯
同同事傾開煲親韓劇都想食炸雞,就即興約
上網見到買一送二,好彩有打去訂檯,都幾滿座

服務態度麻麻哋
有個女仔一路幫我哋落單一路黑面😕
(因為做優惠太忙?)

雞:正常,好似無醃入味,但都無乜雪味

飲品都買一送一
我點咗青蘋果特飲,幾得意串住支糖
杯飲品少得可憐😑好大隻杯但個量得好少,落到檯d冰仲溶曬
點解唔用隻細d嘅杯serve呢?

以為間店做唔住所以臨關門大吉前支持下
點知⋯⋯
點知過咗成個月都未關⋯
點知食物咁失望⋯
2020-06-23 106 瀏覽
宜家做緊買一送一優惠,梗係要去試下。真係好好食,兩盆炸雞+一樣小菜,我地揀左泡菜魷魚,不過我覺得一般般,而且好腥,所以食左兩啖就放棄左不過d雞真係好高質唔dry而且好脆好香,兩個人一定食唔曬,三個人就岩岩好啦
宜家做緊買一送一優惠,梗係要去試下。
不過d雞真係好高質
唔dry而且好脆好香,兩個人一定食唔曬,三個人就岩岩好啦
蜂蜜焗雞
鹹蛋炸雞
2020-06-19
蜂蜜焗雞
鹹蛋炸雞
2020-06-19 348 瀏覽
朋友推介去這間餐廳,限時90分鐘,我們三人坐下來半小時先決定到吃什麼,實在是太多菜都想試啦~食評~太陽芝士炸雞沾上芝士後更好味,原本以為食炸雞會很「滯」,但食完仲有位喎。至於雞肉很滑、很嫩,一點也不乾,好味😋~千島加勒比海薄批批底很脆,好像吃餅乾的感覺,料夠厚,味道正。墨魚仔辣炒年糕年糕很軟,就算凍了都沒有硬,很好。不算很辣,還有點滋味的感覺。墨魚仔黎講其實都算大隻。柚子梳打、青檸檬梳打、忌廉鮮奶好味

食評~

千島加勒比海薄批
批底很脆,好像吃餅乾的感覺,料夠厚,味道正。

柚子梳打
青蘋果梳打
忌廉鮮奶

柚子梳打、青檸檬梳打、忌廉鮮奶
好味
2020-06-19
優惠券
柚子梳打
青蘋果梳打
  • 太陽芝士雞鍋
  • 千島加勒比薄餅
2020-06-17 276 瀏覽
服務態度奇差 等位時已經感受到佢哋服務態度差 但喺睇到200幾個好味就去試下 2位等位 頂佢3個人嚟無訂位有位 ok我忍 之後嚟4位無訂枱 又有位 我哋2位就喺度呆等咗成半粒鐘 真喺火都嚟埋 呢間嘢已經比咗個好差嘅印象我 已經無得再返轉頭
2020-06-15 268 瀏覽
經朋友介紹黎銅鑼灣食炸雞,已經知呢間炸雞店經常爆滿,特登book咗位晏晝黎先食,一行兩人,依家做緊優惠,買一送二,嗌咗雙併炸雞-咸蛋黃味同蜜糖芥末味,揀咗紫菜薯條🍟同埋柚子醋大蝦沙律,仲有蘋果汽酒。好快啲野已經上齊,雙併雞每隻味有5件,都幾大件下,仲熱辣辣脆卜卜嘅,食落好香口,係冇骨嘅,啖啖肉,啲汁淋係炸雞下面,但係唔係好夠點。份量幾多,兩個人食唔晒。紫菜薯條有驚喜,份量都夠食,啲調味粉好好味,好夾薯條。下次再食會encore。柚子醋大蝦沙律就一般,但啲蝦都幾多,份量幾多,食得雞多驚濟,可以食個沙律平衡下,又開胃。蘋果汽酒幾好飲,酒精濃度同啤酒差唔多,但唔會苦,似汽水多啲,我唔飲得酒但都覺得好易入口。最後我地兩食剩咗兩三舊雞同啲沙律,如果有男仔應該食得晒。埋單每人唔洗兩百蚊,算係正常價,但食物質素相當高,會再去。👍🏻
蘋果汽酒幾好飲,酒精濃度同啤酒差唔多
,但唔會苦,似汽水多啲,我唔飲得酒但都覺得好易入口。