2013-09-21 1739 瀏覽
難得與友人一起來個早收工,不去tea一tea好像太對不起自己了。原想到「加州廚房」食意粉沙律的,但到達時代廣場時,始知食通天樓層已大改革,唯有轉戰他處。n年前在時代工作時已見這間食店,好奇名字的含意,今天終於知道了😙S・M・L分開睇你會聯想到什麼?對!就是買衫時會遇到的size,而此店亦特別之處,是以SML去分份量大小的,你大食的話,可以點L,而我較細食的,可選S😆貼合客人食量,又可減少浪費👍like每餐不能少的綠色蔬菜;》西班牙火腿配野菜沙律,蜜瓜及油醋汁》L的份量😁(媽咪話:蔬菜唔怕食得多)一向都知蜜瓜配西班牙火腿係一絕配,勁就勁在個蜜瓜雪得夠凍夠甜,而西班牙火腿則多簿,這樣配合得極好。而伴襯的生菜夠新鮮,油醋汁份量剛好(雖然我喜歡多醋的説。。。)》再來是小食:車打芝士配墨西哥辣椒,酸忌廉,牛油果醬及蕃茄沙沙》S的份量😁與般墨西哥片差不多,面層布滿車打芝士,下層有牛油果醬及蕃茄醬,蕃茄醬多香濃,脆片熱辣辣夠香脆👍》最後主菜:鮮雜菌露筍忌廉汁意粉》M的份量😁雖然是M的,但份量都好像不太夠,味道還算可以,但以$168的價錢就不太化算了,因為雜菌及露筍並不特別多,個忌廉汁又太普通😒😒😒整

S・M・L分開睇你會聯想到什麼?
每餐不能少的綠色蔬菜;
整體來講,若食正餐就不會選這裡,同朋友吹吓水,tea一tea就還可以。
2013-09-04
2013-08-04 1488 瀏覽
前陣子因為要準備考試,所以很多朋友的飯局也婉拒了,試已經考完了,現在比較清閒,有好多飯局債要還。好似之前有朋友發起的兩次飯局,我都未能抽空出度,所以第一時間相約兩位好友來個飯局,聚聚頭,說說笑。之前因為收到AE卡的優惠資料,到Press Group 的餐廳星期二有六折,SML 便是有六折的其中一間,所以便訂了枱到SML. SML是代表Small, Medium及Large, 食物有三種不同的size, 可以按唔同人數的需要,選擇大、中、小的份量,價錢方面也有不同。餐廳主要分開三個區域,室內、室外和酒吧區,是日因為落雨,所以室外部份已關閉。室內部份的裝飾非常簡單,只是一個很大的地方,放了一些木枱和木凳。可能因為做AE卡優惠的原故,當日星期二都全場滿坐。食物方面,本人已預先做了功課,看過了食評之後,已選定了今晚要點白酒蜆肉扁意粉和蒜蓉香草烤雞肉配紅酒汁,其他的則由兩位好友選擇。凱撒沙律加雞肉串燒: 羅馬生菜新鮮爽口,加埋芝士調味,入口好好味,雞肉方面就唔係好新鮮啦,無乜雞味,肉質口感一般。白酒蜆肉扁意粉: 賣相唔錯,蜆肉非常新鮮及甜美,可惜意粉好硬,整體上幾好。蒜蓉香草烤雞肉配紅酒汁: 雞
蒜蓉香草烤雞肉配紅酒汁: 雞隻外皮脆香,肉質嫩滑而且都幾厚肉。
鐵板墨西哥烤牛腹肉: 上枱時鐵板熱辣辣,牛腹肉新鮮,味道唔錯,另外有五種配料和粉皮,可以用粉皮包著牛腹肉一齊食,好似食片皮鴨一樣。
冬陰公湯: 味道普通,不過裡面的蝦肉好新鮮,呢個湯份量亦相當多。
焦糖燉蛋:賣相唔錯,蛋香滑度中等。
泰式香芒糯米布丁: 本人很欣賞呢個甜品,芒果肉好味,在糯米飯上面加了椰汁,糯米飯的口感加上椰汁的甜品恰到好處。
整體來講,食物質素中上,環境簡單舒服,服務方面只是一般,價錢方面因為有AE卡六折,所以算抵食。

2013-07-23
信用卡優惠
2013-08-01 1218 瀏覽
本身記性唔係好, 有好多野食影低左未post 過出黎, 大多數因為影完唔記得個味, 廢事寫, 但呢間, 我仲記得佢有幾差.聽講SML 原意係small/medium/large, 我地三個人叫所有野都係medium size, 但居然係唔夠食, 我真係想像唔到佢small 係唔係俾小朋友吃.牛仔肉 - D肉唔夠'林', 個汁應該係紅酒, 係OK, 但都係0個句, 份量太太少, 好彩係旦白質, 會令人感覺到係有食過野黎.白酒蜆肉意粉 - 望落第一句? 吓, medium size 係咁樣架? 個樣精緻過法國菜, 有幾隻小蜆, 中間有'執'意粉, 俾多D都驚飽死你咁..... OK, 或者好味呢~~sorry, 係好難食! 蜆冇鮮味之餘, 意粉好似有落味精咁, 食左兩啖已經冇食(其實每人夾一注已經冇晒), 差!Risotto - forgettable, 好食冇佢份, 難食又冇佢份咁囉, 都係0個句, 份量太少.PS: drinks 係幾好飲, 建議黎飲野唔好食野.餐廳內環境好好, 我地坐terrace度, 都幾spacious.Restroom 幾乾淨.

PS:
drinks 係幾好飲, 建議黎飲野唔好食野.
Restroom 幾乾淨.
2013-04-13
  • 冇.
2013-07-19 1010 瀏覽
已經有一年多沒有來過SML了,因為不太喜歡這裡的 table setting - 一張張長桌令人如同置身於學生飯堂,嘈雜混亂的環境令人卻步。過了差不多一年回來,發現餐廳的格局稍微改變了,長桌換成正常size的餐桌, 算是一個進步。意式生牛肉薄片伴松露油 Beef Carpaccio with rocket, shaved parmesan, capers & truffle oil ($72) (M)牛肉片切得薄身,調味不錯,有松露香,不過還是和 Giando 的就差天共地的了,因為那個實在是很好吃!香蒜辣椒烤蝦 Grilled shrimps with chilli & garlic butter ($122) (M)蝦烤得還算彈牙,牛油味重,麵包沾點蝦汁吃香口滿足。香煎銀鱈魚柳伴茴香雜菜沙津 Grilled icelandic cod with fennel & herb salad & basil dressing ($96) (M)煎銀鱈魚造型怪怪的,表面的綠色一條條其實是茴香醬。魚身煎得外脆,可是魚肉乾身不嫩滑,而且欠缺鮮味,令人失望。燴牛尾意大利飯 Risotto with

($72) (M)
意式生牛肉薄片伴松露油

香蒜辣椒烤蝦
蝦烤得還算彈牙,牛油味重,麵包沾點蝦汁吃香口滿足。

香煎銀鱈魚柳伴茴香雜菜沙津

燴牛尾意大利飯 Risotto with red wine-braised ox-tail & parmesan cheese ($95) (M)
燴牛尾意大利飯
意大利飯味道不錯,飯粒質感對版,帶點嚼勁。牛尾的肉已經不多,還要是韌口的。

食物整體質素平平,有些份量亦偏細,比如意大利飯就算是medium,也只有一塊牛尾而已。以這個價位來說,同區有不少更好的選擇。
2013-06-10 747 瀏覽
黎到cwb, 友人話想去一間坐得舒服既餐廳就即刻諗起呢間喇去到佢話無枱, 問我地介唔介紹坐outside, 話可以出去睇睇個環境先再決定不過環境實在係太過局促啦, 所以都係決定等多陣有人cancel左booknig所以我地好快就得入座喇, 兩位友人對呢到個環境都好滿意, 仲好開心咁講不停咁讚呢到環境好舒服添焗芝士墨西哥脆片(s): 有酸忌廉, 牛油果醬同辣蕃茄做sauce墨西哥脆片上鋪滿左輕輕焗過既芝士, 朋友們見到都急不及待要搶住食呀燴牛尾意大利飯(m): 有兩塊牛尾係上面, 意大利飯略嫌林左少少, 不過飯入面的確啖啖都有濃郁既牛尾香味, 值得一讚!鮮茄大蝦意粉(m): 蝦有5 大隻, 隻隻都好有鮮味又爽口。個意粉就不過不失啦黑松露薯條(s): 我地叫左個細薯條做sides, 估唔到都算大碟wor! 而且仲係原個薯仔切條上, 加上有個sauce(千島/蛋黃醬)做dressing, 真係好好味呀!2位做高級餐廳待應既朋友都食唔出佢係咩醬, 佢地真係渣呀lolApple Crumble(s): 同我平時食開既好唔同, 佢個底全部都係切哂一粒粒既蘋果粒, 而個頂鋪滿脆脆。我都係鍾意我平時食
2位做高級餐廳待應既朋友都食唔出佢係咩醬, 佢地真係渣呀lolApple Crumble(s): 同我平時食開既好唔同, 佢個底全部都係切哂一粒粒既蘋果粒, 而個頂鋪滿脆脆。我都係鍾意我平時食開starbucks個類Apple Crumble多d蛋白脆餅(s): 外形好似回歸塔加上士多啤梨醬, 嗯, 我認為佢個味道似肚臍餅, 哈哈
我地都有叫左3杯野飲, 味道都唔差既朋友們搞笑地話要俾分, 大家都俾8分或以上, 都表明下次會再黎見佢地食得咁滿足又話鍾意我介紹既呢間餐廳, 都好開心

p.s. 呢期好似做緊AE card 既折扣優惠, 有AE card 既朋友不妨一試啦
2013-06-07
2013-06-10 583 瀏覽

2013-06-07
本身就約左去第間食, 但真係太多人所以就打消念頭之後見到SML都好多空枱就決定係到食原本都抱住期待坐低,因為環境真係唔錯既之後坐低5分鐘都未夠就有個waiter黎問我叫得未,係咪應該俾返d時間我地去諗呢?之後d野食好快就黎到因為同行朋友唔食辣,但又好想食雞翼所以就分開左叫兩款S啦千層麵 佢係偏濕型辣番茄蝦意粉,可以話完全唔辣,不過都幾好味呢個都幾好食,有好多洋蔥伴底亦都配左5種既配料同簿餅不過見到好多食評話上枱時好熱,但我呢個就唔多熱呢個burger就無咩特別啦,都可以唔駛試叫左3杯mocktail,左邊就好似一杯比mango juice好飲既mango飲品中間就好mint,最好飲係右邊好似係叫SML Babypuff都幾好食,中間cream唔會好甜好漏既感覺我地坐既位可以望到個bar,十點個場已經好空食物方面:成晚我覺得食物都唔錯架不過就唔多夠熱,熱d可能會好返d服務方面:同埋service可以改善下就好,除左一開頭個waiter好快就黎問叫得未之外佢成晚都用d不友善既眼神望住我地另外就係個puff我地唔小心整熄左,想佢地幫手點返頭一次個waiter問另一個有無,另一個話無就無左件事
本身就約左去第間食, 但真係太多人所以就打消念頭
之後見到SML都好多空枱就決定係到食

原本都抱住期待坐低,因為環境真係唔錯既
之後d野食好快就黎到
因為同行朋友唔食辣,但又好想食雞翼所以就分開左叫兩款S啦
千層麵 佢係偏濕型
辣番茄蝦意粉,可以話完全唔辣,不過都幾好味
呢個都幾好食,有好多洋蔥伴底
亦都配左5種既配料同簿餅
不過見到好多食評話上枱時好熱,但我呢個就唔多熱
呢個burger就無咩特別啦,都可以唔駛試
叫左3杯mocktail,
左邊就好似一杯比mango juice好飲既mango飲品
中間就好mint,最好飲係右邊好似係叫SML Baby
puff都幾好食,中間cream唔會好甜好漏既感覺
我地坐既位可以望到個bar,十點個場已經好空

食物方面:
成晚我覺得食物都唔錯架
不過就唔多夠熱,熱d可能會好返d

服務方面:
佢成晚都用d不友善既眼神望住我地
另外就係個puff我地唔小心整熄左,想佢地幫手點返
頭一次個waiter問另一個有無,另一個話無就無左件事
之後再問個後生既waiter,佢答我:我唔食煙無火機架
我有唔該你,但點解你俾個答案係甘?服務客人唔係餐廳職員既責任之一咩?

2013-05-29
生日
  • 鐵板墨西哥烤雞
  • puff
2013-05-08 227 瀏覽
久別時代廣場的小中大餐廳,今趟和家人一起品嚐,一行四人點了以下美食(全部中份量):三文魚他他:自己動手弄的三文魚他他,份外滋味,三文魚魚鮮,混「醬」後酸辣鹹香交集,配上一只鵪鶉蛋,口感更添香滑!凱撒沙律:羅馬生菜翠綠爽口,芝士調味突出!銀魚蛋黃醬多士:銀魚蛋黃醬鹹香出色,縱使多士本身脆度稍嫌不足,亦無減整體食味。紅酒汁燒春雞:雞隻外皮帶點脆香,但肉質沒預期般細嫩。燒銀鱈魚拼沙律菜:銀鱈魚很老身鞋口,實在令人失望。煙肉白汁意粉:煙肉芝士白汁味道濃郁,意粉嚼勁對辦。椰菜花芝士通粉:醬汁食味和白汁意粉差不多,因添加了椰菜花蓉的緣固,整體芝香略有收減,通粉和意粉一樣富咬口。蘋果金寶:蘋果酸爽,金寶甜脆,配搭理想。焦糖燉蛋:蛋香滑度中等,普通喇!最後一談服務,店員都算主動勤怏,值得加許。

凱撒沙律:羅馬生菜翠綠爽口,芝士調味突出!
紅酒汁燒春雞:雞隻外皮帶點脆香,但肉質沒預期般細嫩。
燒銀鱈魚拼沙律菜:銀鱈魚很老身鞋口,實在令人失望。
煙肉白汁意粉:煙肉芝士白汁味道濃郁,意粉嚼勁對辦。
蘋果金寶:蘋果酸爽,金寶甜脆,配搭理想。
焦糖燉蛋:蛋香滑度中等,普通喇!
最後一談服務,店員都算主動勤怏,值得加許。

[7/5/2013; Tue]
2013-05-07
2013-03-19 169 瀏覽
SML是一間提供Small、Medium及Large份量的西餐廳。由前菜、主菜,以至甜品,客人都可按個人需要,選擇小大、中、小的份量。以免浪費食物。而且非常適合細食但想多試數款菜式的我們。剛開張時曾經幫襯過,但價錢不太便宜,所以很久沒有再來。幸好遇見有團購優惠,而且限制不多,於是用$200買下了$400的現金卷原本預定星期一晚8時半的枱,但7時去到都有枱。真好!(星期一的Timesquare真係好靜)SML以木色為主,塑造外國的感覺。這裡分了三個區域:酒吧區-除室內,露天位置,可飲酒兼食嘢兼食煙Share Table -長長的枱,可容納約三十人,適合一大班人食飯吹水。如果2人,不太喜歡這區域,因為好似搭枱食飯完全沒有私隱。獨立Table-4人枱及2人枱為主,比較有私隱,而且放望到open kitchen而我們被安排坐於用於分隔Share Table及獨立Table的分隔區-有4張2人高身枱。高高在上,有私隱而且可觀看見到其他枱點什麼食物。Menu選擇不太多,小食、主食、海鮮、甜品只有各一頁紙。小食意式生牛肉薄片配松露油(S) $37賣相吸引。生牛肉切成薄片後再在面頭舖上火箭菜、巴馬臣芝
而且非常適合細食但想多試數款菜式的我們。

剛開張時曾經幫襯過,但價錢不太便宜,所以很久沒有再來。

SML以木色為主,塑造外國的感覺。這裡分了三個區域:
酒吧區-除室內,露天位置,可飲酒兼食嘢兼食煙
如果2人,不太喜歡這區域,因為好似搭枱食飯完全沒有私隱。
高高在上,有私隱而且可觀看見到其他枱點什麼食物。
Menu選擇不太多,小食、主食、海鮮、甜品只有各一頁紙。
小食
意式生牛肉薄片配松露油(S) $37
賣相吸引。生牛肉切成薄片後再在面頭舖上火箭菜、巴馬臣芝士、再淋上松露。
可惜牛肉味不夠強烈,有些失望

薄切吞拿魚生配清酒芝麻醬 $47
吞拿魚肉質嫩滑,下面放了不少青、黃、紅椒碎,與吞拿魚一起食更加美味。
醬汁是芝麻油加清酒,味道很清香。正!
可惜只有兩片...好珍貴!

Buffalo wings (S) $38
S份量但有3隻大雞翼+2隻小雞翼。份量十足!
醬汁選了Hot sauce,炸雞翼的外皮沾滿醬汁非常惹味。
可惜不夠香脆,味道不及美式餐廳。

主食
西班牙海鮮飯(S) $75
最初老公堅持要(M),但我話想試多些其他食物,最終叫了(S) 。
好彩...因這個是整晚最難食的食物。
賣相真係以為雞肉茄汁飯
叫得做海鮮飯,當然期待有魚、蝦、貝、魷魚等海鮮,結果只有一隻青口及一隻蝦仁那麼多,
反而雞肉有一大件及有大量青豆!老公認唔住問服務生這個是否海鮮飯??點解有一大件雞??
服務生回應這個菜式是特別迎合香港人口味...乜原本香港人喜歡食雞多過海鮮?!....
味道:一大件雞肉的味道好似煲湯雞肉,無味~
飯的質感黏稠如吃糊仔,淡而無味!海鮮少到唔知點形容。

唔該店主請改名做中式雞肉茄汁飯,以免誤導食客!!

虎蝦車厘茄意粉 (S) $56
虎蝦有兩大隻,連殼的,肉夠實。
意粉軟硬度適中,而且車厘茄醬汁不會只有酸味,反而有鮮甜的車厘茄味。
幾好味!

鐵板墨西哥烤蝦仁卷 (S) $74
等了很久先送上,上枱時鐵板熱辣辣,油花四濺。有十隻細蝦仁、洋蔥、青椒。
另有五種配料: 芝士絲、酸瓜、blue cheese sauce、tomato sauce及綠色的不明sauce。
另外有蕉葉包住2片薄餅 (初初以為乜蕉葉可以食?真係大鄉里)
薄餅好熱,熱到燙手。食物最最要-熱。這個菜做到!
由於貪心,除酸瓜外,把所有配料加進去,卷埋食,味道都幾好!
美式牛腹肉配薯條(S) $74
牛腹肉肉質嫩滑,面層燒得香口,少少燶,好似Dry aged beef。老公十分喜愛這口感!
薯條熱辣辣,跟blue cheese sauce,但味道好淡,點Gavy醬好味些。

埋單$401 -用盡$400現金卷!!
只需俾加一$40。

滿意的晚餐!
如果有團購會再回來!
2013-03-18
  • 鐵板墨西哥烤蝦仁卷
香港、九龍、新界人約食飯, 真係好難就地點, 通常都係尖咀, 但今次因為係叫香港人諗食乜, 所以就要就佢過海, 去咗time square食..........對於我呢個新界人嚟講, 就真係遠咗少少, 不過咁耐先見一次, 冇所謂啦~~ 唯有早d食完早d返歸好過...........雖然話係香港人諗食乜, 其實佢都係定咗個地點, 再行下睇下有乜好食, 點知就選咗呢間, 話因為周圍都係食中餐, 見呢間未食過, 所以試下wor~~我本人覺得食物選擇好似好多, 但唔係太適合我食, 至於周圍環境似外國校園, 大部份都係長木枱, 搞到全部都似搭枱咁, 對香港人嚟講應該唔太適合, 因為冇乜私人空間, 人地講乜你又知, 你講乜人地又聽到, 但對於外國人或者曾經外國生活又或者熱情的人可能好鍾意...........你又可以選擇坐bar枱, 飲嘢吹水啱哂~見到餐牌先知點解呢間餐廳叫SML, 原來佢d食物全部分開3個size, 就係S、M、L喇~ 由於想樣樣試下, 所以全部都係叫S, 好似到喉唔到肺咁............. 地中海魚湯配香蒜蛋黃醬及多士 開頭仲以為係白湯tim~ 原來都係紅湯, 本身

地中海魚湯配香蒜蛋黃醬及多士
開頭仲以為係白湯tim~ 原來都係紅湯, 本身都杰杰地, 似忌廉湯質地, 飲落一d都唔滑口, 應該係將好多配料打爛一齊煲, 好香濃魚味, 但又一d都唔腥, 唔錯~
個多士好脆, 但唔熱, 塗上香蒜蛋黃醬, 令多士滑身好多, 但個醬唔夠蒜茸味, 如果勁d蒜茸味就仲正~

白酒蜆肉扁意粉
得果3-4隻蜆, 不過好大隻, 而且冇沙, 仲好香酒味~ 而個意粉軟硬適中, 時間掌握得好好~

西班牙海鮮飯
一pat嘢咁, 好似爛飯仔咁, 而且有好多我唔太like的青豆, 仲多過d飯, 反而海鮮就只得蝦、藍青口、魷魚各1, 好似係咁上下, 唔太記得, 總之每人分到1款海鮮啦~~

香蒜辣椒烤蝦
有5隻, 幾驚佢辣呀, 但原來冇乜辣, 連我呢個唔食得辣的人都覺得冇問題, ,可能d油溝淡咗d辣掛? 唔知佢用咩蝦? d蝦殼林到可以食埋, 而d肉質都ok, 有少許爽口咁啦~

摩洛哥辣味烤羊肉串配薄荷乳酪
呢勻真係唔食羊肉都一身羶, 碟嘢一放低, 我已經聞到好勁羊羶味, 如果唔食開羊的朋友, 就好似我朋友咁, 一啖都食唔到, 好彩我都叫做勉強接受到, 所以呢味餸由我包底...............
個薄荷乳酪醬一d薄荷味都冇, 如果配平時用開果d薄荷醬的話, 就可以蓋過大部羊羶味, 呢味餸識真唔掂,,,,,,,,,,,,,,,

水牛城炸雞翼配燒烤汁
有2隻中翼2隻槌, 炸得好脆口, 就算包裹咗層醬汁, 依然好脆口...........不過個燒烤汁酸咗d, 唔知係咪外國味道?

焗脆蛋白配鮮芒果
係將鮮芒果碎同汁淋上一球脆蛋白, 一定要夾埋一齊食, 因為個脆蛋白偏甜, 芒果醬偏酸, 但合埋一齊的效果就ok~

相信如果有機會再幫襯的話, 下次會係先食飽個肚, 然後先嚟呢度吹水飲嘢...............
2012-06-13
見到「菇旁」有做SML的團購優惠加上係買現金劵(可以自己揀食咩啊嘛)立即買2張試試前兩日book位都無full,可以安心去試店內裝修都以木色為主有一張好長的木桌,但感覺有d似food courtwaitress 安排我地坐二人座位,唔駛同人迫二人共點了4樣食物凱撤沙律(M size)沙律主要有夠新鮮的羅馬生菜,精髓在於沙律汁.麵包粒同芝士既配搭豐富左生菜既口感煎鱸魚柳配香草汁 (M size)M size有兩件,肉質有點鞋口,可能煎耐左魚柳油脂不算多,配上香草汁 ,無咩特別白酒蜆肉扁意粉 (M size)同事都有推介呢個pasta,不過就令我失望份量係足夠二人,但蜆肉唔新鮮,白酒味道淡,扁意粉太硬似一個清湯意粉多d ,完全無任何鮮味鐵板墨西哥牛腹肉 (M size)呢個係見到好多人都有order,好香好吸引,所以我地都order原來牛腹肉會配埋5種配料同薄餅配料分別有牛油果醬,芝士,沙律汁,蕃茄醬,青辣椒鐵板墨牛腹肉上台夠熱,不過牛腹肉好快就會勁焦所以要趁熱食,略嫌太油。哈哈哈整體係service 好,其他真係好一般應該就無下次喇原價$447,用左coupon後$245呢個價可以吃到更
見到「菇旁」有做SML的團購優惠
加上係買現金劵(可以自己揀食咩啊嘛
)立即買2張試試
前兩日book位都無full,可以安心去試

店內裝修都以木色為主
有一張好長的木桌,但感覺有d似food court
waitress 安排我地坐二人座位,唔駛同人迫

二人共點了4樣食物
凱撤沙律(M size)
沙律主要有夠新鮮的羅馬生菜,
精髓在於沙律汁.麵包粒同芝士既配搭
豐富左生菜既口感
煎鱸魚柳配香草汁 (M size)

M size有兩件,肉質有點鞋口,可能煎耐左
魚柳油脂不算多,配上香草汁 ,無咩特別
白酒蜆肉扁意粉 (M size)
同事都有推介呢個pasta,不過就令我失望
份量係足夠二人,但蜆肉唔新鮮,白酒味道淡,扁意粉太硬
似一個清湯意粉多d ,完全無任何鮮味
鐵板墨西哥牛腹肉 (M size)
原來牛腹肉會配埋5種配料同薄餅
配料分別有牛油果醬,芝士,沙律汁,蕃茄醬,青辣椒

鐵板墨牛腹肉上台夠熱,不過牛腹肉好快就會勁焦
所以要趁熱食,略嫌太油。
哈哈哈

整體係service 好,其他真係好一般
應該就無下次喇
原價$447,用左coupon後$245
呢個價可以吃到更好的。

2013-03-04
2013-02-23 673 瀏覽
買了此店圑購Coupon。此店在時代廣場食通天,西化美好的室內裝修。侍應安排我和外子坐在一張很長的木餐桌,很多位子,似food court,但坐得算舒適。點了香辣蝦,火腿莎樂美腸配酸瓜,星加坡炒米,西班牙海鮮飯,芒果糯米飯,意大利雪糕1cone。香辣蝦small size有五隻,鮮甜,辣辣地不錯。火腿莎樂美腸酸瓜,火腿鹹香,靚嘢,莎樂美腸麻麻,無味。西班牙海鮮飯,無味,不正宗。星加坡炒米,辣辣地,好味。芒果糯米飯,芒果很酸,但糯米飯夠熱,調較的椰汁非常好味。埋單$470 ,減去coupon$200的優惠,$270幾抵食。綜合食物算好味,但正價很貴,東南亞食品比西式好味。

買了此店圑購Coupon。

此店在時代廣場食通天,西化美好的室內裝修。

侍應安排我和外子坐在一張很長的木餐桌,很多
位子,似food court,但坐得算舒適。

點了香辣蝦,火腿莎樂美腸配酸瓜,星加坡炒米,
西班牙海鮮飯,芒果糯米飯,意大利雪糕1cone。

香辣蝦small size有五隻,鮮甜,辣辣地不錯。

火腿莎樂美腸酸瓜,火腿鹹香,靚嘢,莎樂美腸麻麻,
無味。

西班牙海鮮飯,無味,不正宗。

星加坡炒米,辣辣地,好味。

芒果糯米飯,芒果很酸,但糯米飯夠熱,
調較的椰汁非常好味。

綜合食物算好味,但正價很貴,東南亞食品比西式好味。
2013-02-20
  • 芒果糯米飯
2012-12-26 84 瀏覽
重臨SML, 是次又試了幾款食物不過不失的雞翼, L是14隻的份量, 賣相是不差的, 可惜不夠熱, 不夠脆, bbq汁都不錯, 不會過甜, 雞翼每隻都很大隻, 全是翼, 沒有鎚很特別的小吃, M是兩隻肶的, 非常香脆, 吃的方法像我們中式的一樣, 蒜的薄餅有六塊, 自己先把鴨肶切作小片, 切的過程很容易, 事關除了鎚骨, 其他的部分全起了骨, 很細心呢 加上青瓜及甜醬, 惹味非常, 是可試的小吃呢由於這main course很快便來了, 我們還在吃小吃的時候未能立即品嚐, 所以有少許涼了, 但沒關係, 味道是ok的, 蜆全都很大粒肉, 沒有怪臭味, 讚呢 扁意粉爽口沒問題, 但原來汁是辣的, 可能自己沒為意吧, 但總算辣得可接受服務好, 職員很有禮, 很有觀察力, 能主動提出幫忙, 真難得
重臨SML, 是次又試了幾款食物
BBQ Wings
法式鴨肶薄餅
加上青瓜及甜醬, 惹味非常, 是可試的小吃呢
白酒汁炒蜆意粉

2012-11-11
BBQ Wings
法式鴨肶薄餅
白酒汁炒蜆意粉
2012-12-16 76 瀏覽
店面还可以,进去坐下,开始点前菜。首先是waiter的态度极其古怪。我们说要 冬阴功 汤,他来了句,it's really spicy and fallout is really strong. 我吃这么多餐馆还是第一次听waiter 这么comment. 然后我们要buffalo wings, 他又说the source is really sour and spicy. 我简直是愕然,你是想让我们吃 还是不吃? 而且态度傲慢 好像我们吃辣会死一样。后来叫main, 我们要了burger 和 carbonara, 等了起码45分钟 才上了第一个pasta, burger 又等了30分钟。 一餐饭 吃了 接近2个小时!Burger order 时候waiter 没问怎么cook. 140 块的burger 竟然不问怎么cook?!?上来之后burger burn 的根本没法吃。 我这辈子没吃过这么苦 这么焦的 burger.its just a bloody burger!!!Can't even cook and burger and charge 150 for it.叫经理,来c
店面还可以,进去坐下,开始点前菜。
我简直是愕然,你是想让我们吃 还是不吃?
而且态度傲慢 好像我们吃辣会死一样。
叫经理,来complain, 那个pasta 也做的一塌糊涂,经理竟然说 我们的 pasta 点的很多,而且你也不是很快吃完了?
我们的愤怒就此被点燃了!!!
最后结果是waive 一个burger 的费用和 再给一个free burger.
这个餐厅我以后都不会来。永远不会!
奉劝朋友们也要慎重去这家店。
2012-12-03 45 瀏覽
開咗咁耐都未去過,咁啱今晚同個細食友晚飯,見有size揀而且價錢又幾相宜,諗住可試多幾款啦,點知……..落order嘅時候,想點豬柳伴番茄水牛芝士,問small即是幾大,waiter說只有一塊,於是我們要了medium。另外,又問西班牙海鮮飯small size嘅份量,他又是說只有一小碗,於是我們又要了Medium。個waiter覺得我們問問問,好似大鄉里咁有D唔耐煩,嘩…..唔知好出奇咩!最後要個凱撒沙律加烤蝦,本著睇下你有幾細小的心態,order了small size!豬柳伴番茄水牛芝士 – 一放低真係比佢嘅size嚇咗一跳!唔係嘩,細成咁?番茄水牛芝士放係兩塊半隻手掌和紙咁薄嘅豬柳上面烤,咁就唔係伴番茄水牛芝士啦!味道,食唔出。我相信小學生家政堂都會整!西班牙海鮮飯 – 好過份!size細不在話下,D飯唔夠熱,個汁水汪汪,又係食而不知其味,好似食剩D冷飯菜汁,覺得自己好可憐!凱撒沙律加烤蝦 – 得兩隻蝦仔,好咸。因為點了small size,而且見過剛才medium size的份量,依個沙律比想像中大囉,但就未食過咁咸嘅salad dressing啦!他們用size去做gimmi

他們用size去做gimmick,雖然有得揀,但係個small size真係小得驚人,如果叫extra small會貼切D囉,而且要點到medium size嘅價錢就唔化算啦!

後記:去到都要等位,雖然唔係等太耐,但見門口有好多檯全部都是reserved的,到我們走已差不多十一點的時候,依然都係reserved但都係無人坐的,WHY?唔通又係gimmick?