2025-07-04 355 瀏覽
呢度最開心係可以自選,$88可以揀1款肉 + 主食 + Sauce 同Topping。同朋友嗌咗份熟成牛同豚肉,兩款都出色。 慢煮熟成牛肉(並盛)+蛋白炒飯(+$6)+蘭王/夢王生雞蛋黃(+$6)+紅酒照燒汁 牛肉食落有陣陣烤過嘅香味,肉質軟嫩易入口,加埋日本蘭王/夢王生蛋黃同cream有加分。紅酒照燒汁濃度適中唔會蓋過肉味,幾欣賞佢嘅醬汁係溫熱嘅蛋白炒飯口味偏清淡,食落唔油,食得出炒底同蛋白香。 想講兩款飯都揀咗並盛(即係Regular Size),個人唔算細食都覺得夠。慢煮極上熊本豚(並盛)+蒜香醬油炒飯(+$6)+蘭王/夢王生雞蛋黃(+$6)+芥末籽肉汁豚肉質感嫩同芥末籽肉汁好襯。 醬汁濃度都係適中,芥末籽味唔會好勁,有畫龍點晴嘅效果。 蒜香醬油炒飯係淡淡嘅醬油味同蒜香,推介!飲品有冷熱飲/啤酒/果汁酒等, 叫咗可樂同忌廉 (+$12/罐), 估唔到會俾冰杯, 幾誠意!

2025-05-15 1570 瀏覽
今晚同朋友係K11 shopping, 跟住上網搵下呢個shopping mall有咩好野食先, 見到有一間係食慢煮熟成牛肉, 一向都好喜歡食牛肉既我, 就即刻決定去試, 不過佢個位置都特別, 我行左兩個圈先搵到間餐廳, 哈哈! 原來佢係一間好大間賣傢具的open area入面, 估佢唔到~店內裝潢都有唔少打卡位,又有牛牛霓虹燈,原來仲有🇯🇵插畫大師原田治創作的「OSAMU GOODS」,好可愛~餐牌簡單易明, 可以自由選擇配搭, 我地就立刻點左以下兩款:*慢煮熟成牛肉 > 淡麗蛋白炒飯 > 紅酒照燒汁 > 半熟日本溫泉蛋成碗牛肉飯賣相吸引, 牛肉邊邊位有燒過, 所以好香, 肉質嫩得黎有小小煙韌,牛味濃, 配埋紅酒照燒汁, 味道變得濃郁。蛋白炒飯不會好硬,加埋蛋白一齊食好夾。跟住撈埋半熟日本溫泉蛋同自家製鮮忌廉, 口感會更滑, 好味~*慢煮極上熊本豚 >蒜香醬油炒飯 >芥末籽肉汁 > 流心香煎日本蛋朋友想食豚肉,豚肉絕不會比牛肉遜色, 都好香肉味,加左芥末籽肉汁更惹味, 蒜香醬油炒飯真係幾好食, 勁香口, 好快佢食哂, 哈哈~飲品各自揀左

飲品各自揀左兩款茶, 解渴~
2025-05-13
2025-04-11 1945 瀏覽
𝔼𝕟𝕤𝕦𝕣𝕖 𝕪𝕠𝕦 𝕙𝕒𝕧𝕖 𝕣𝕖𝕔𝕖𝕚𝕧𝕖𝕕 𝕒 𝕤𝕒𝕥𝕚𝕤𝕗𝕪𝕚𝕟𝕘 𝕒𝕞𝕠𝕦𝕟𝕥 𝕠𝕗 𝕡𝕣𝕠𝕥𝕖𝕚𝕟🈵絕對係食靚肉肉好去處🦸🏽,食過一次都幾掛住,一於去 K11 Art Mall 再戰✨~選擇貴精不貴多♨️,之前未食過🐷,今次就試試一牛一豬。慢煮熟成牛肉/並盛90g,牛肉肉質嫩,非常有煙韌,想一片接一片🥩,間中一片點芥末籽肉汁都幾過癮。澱粉揀左蒜香醬油炒飯🍚,好香口👄,不過日本炒飯相對淋d欠口感。整件事加埋半熟日本溫泉蛋同自家製鮮忌廉係 value adding🤓,一d邪惡感都唔會有🍥。🐂Slow-cooked Dry-aged Beef with Pommery Gravy | $88🧄Garlic Fried Rice | +$6🥚JP On-sen Egg | +$10慢煮極上熊本豚/並盛90g,配日本夢王生雞蛋黃,豚肉香而肉味濃🐽,唔洗點任何醬汁都夠做。砵酒黑椒昆布汁幾得意🌿,不過同呢個選擇就唔太夾。澱粉係拉絲芝士番茄醬意粉,拉絲芝士🧀加惹味番茄意粉🍅,飽肚感就係咁黎🙊。🐖Slow-cooked Kumamoto Pork with Port Wine Black Pe

🧄Garlic Fried Rice | +$6
🥚JP On-sen Egg | +$10

🐖Slow-cooked Kumamoto Pork with Port Wine Black Pepper Kombu Sauce | $88
🍝Tomato & Cheese Spaghetti | +$8
🥚JP Yume-O Egg Yolk | +$6

既然有牛有豬,都想試埋雞🤣。一向唔特別喜歡炸物,但店員推介日式炸雞🐓,係真係好有驚喜,皮唔厚,雞肉超嫩仲要有肉汁係咩玩法💥,值得試試✅。

飲品就揀左薑啤同清麥茶🍵,一個 gur 一個消濟,聽落無咩衝突吧👻~

🍖JP Fried Chicken | $48
🫚Ginger Ale | $18
🌾Wheat Tea | $18

場內打卡點都唔少,除左🐃霓虹燈,不得不講🇯🇵插畫大師原田治筆下「OSAMU GOODS」,可愛又有特色🫰🏽。

#MC帶你去尖沙咀.食牛丼未必一定要食大型連鎖店,依間新開餐廳嘅牛肉飯店大有來頭!最平$88就可以嘆到高質靚牛肉飯~➖✨ 𝙎𝙇𝙊𝙒 𝘾𝙊𝙒.餐廳以慢煮熟成牛肉飯為主打,採用美國進口牛肉,經自家熟成21日後,再以60度慢煮1小時;餐廳採用木系裝潢設計,走日系美式復古風格,環境簡潔舒適。➖🥢 基本招牌套餐|$88.┌───────────────────┐🔹🔸 自選肉類90g + 珍珠白米飯 + 自選醬汁 + 自家製鮮忌廉🔸🔹└───────────────────┘➖🥢 慢煮熟成牛肉 • 拉絲芝士蕃茄醬意粉 • 生雞蛋黃 • 霹靂辣椒醬|$102.熟成牛肉薄片堆砌成火山外形,鋪滿整個意粉面!牛肉外層微微焦脆,口感軟嫩,而且油脂感較少;牛肉加上蕃茄醬意粉就更加搭配!加上刺身級日本生雞蛋,戳破蛋汁,整體口感更滑溜。愛辣人士一定要試霹靂辣椒醬,微微辛辣感,但後勁凌厲,辣得過癮。➖🥢 慢煮極上熊本豚 • 蒜香油炒飯 • 流心香煎日本蛋 • 砵酒黑椒昆布汁|$104.熊本豚肉經慢煮後,肉質一樣嫩滑超軟腍,肉汁豐盈;搭配蒜香油炒飯,鹹香惹味又蒜味十足;流心日本蛋,蛋黃堅挺,蛋邊有少少焦

#MC帶你去尖沙咀

✨ 𝙎𝙇𝙊𝙒 𝘾𝙊𝙒

🥢 基本招牌套餐|$88
┌───────────────────┐
└───────────────────┘

熊本豚肉經慢煮後,肉質一樣嫩滑超軟腍,肉汁豐盈;搭配蒜香油炒飯,鹹香惹味又蒜味十足;流心日本蛋,蛋黃堅挺,蛋邊有少少焦脆;加上砵酒黑椒昆布汁,微微黑椒味又唔會搶味,幾惹味。

🥢 烏龍茶|$18/枝

🥢 清麥茶|$18/枝
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2025-03-31
2025-03-28 2131 瀏覽
今次是我第二次到訪,一來到發覺外面在排隊😮上次沒有吃過意粉,今次點了一份試試,亦感覺不錯😋🫰🏻.𐐂單點𐐚.客人可因應個人需求去自選配料 - 肉類、主食、醬汁及份量.❥ 慢煮熟成牛肉 +蒜香醬油炒飯 (+$6) + 日本「蘭王」生蛋黃 (+$6) + 紅酒照燒汁 (並盛 90g)店家採用了美國優質牛肉,21日熟成過後以60度慢煮一小時來保持肉質的粉嫩,鎖住肉汁,邊位微焦,中間放上了一隻橙紅色的日本「蘭王」生蛋黃,呈流心狀態,蛋香濃郁🤤紅酒照燒汁甜甜鹹鹹,飯粒是日本珍珠米,帶有蒜香味,加上自家製的微甜順滑鮮忌廉,令整體的味道得以平衡,美味誘人😋.❥ 頂級美國三角脊扒牛肉 (+$38) + 拉絲芝士蕃茄醬意粉 (+$8) + 半熟日本温泉蛋 (+$10) + 芥末籽肉汁 (並盛 90g)友人不愛吃飯,所以點了意粉,意粉掛汁,茄汁中夾雜著香濃的芝士味,牛肉味道香濃,肉質實在,同樣邊位有微微炙燒過,芥末籽醬汁鹹中帶點酸,加上自家製的微甜柔滑鮮忌廉和一隻滑溜的温泉蛋,味道和口感上都好有滿足感😙.❥ 可樂 +$12.❥ 忌廉梳打 +$12.
𐐂單點𐐚
客人可因應個人需求去自選配料 - 肉類、主食、醬汁及份量

❥ 可樂 +$12
❥ 忌廉梳打 +$12
2025-03-24
  • 頂級美國三角脊扒牛肉
4天前 0 瀏覽
放工約了人食夜餐、很想食和牛、所以去了一間專門食牛的專門店。🍽️🍽️🐂🐂🐂🍽️🍽️🍽️🥄👅 �SlowCow 招牌-100慢煮熟成牛肉� 💲88👅🥢慢煮乾式熟成牛肉、極致柔嫩,刀落無阻。豐沛肉汁瞬間迸發,鮮甜醇厚、獨特堅果香與深度風味。🥄👅 日本和牛丼 💲168👅🥢日本和牛、雪花和牛片脂香四溢,入口即化。甘甜咸鮮醬汁浸潤飽滿米粒,溫泉蛋液包裹更添滑潤。脂香、米香、蛋香交融🥄👅日式炸雞💲48👅🥢金黃薄脆外衣喀嚓作響,內里雞腿肉滾燙多汁!姜蒜醬油醃漬的鮮香直擊靈魂,檸檬汁點睛。

🍽️🍽️🐂🐂🐂🍽️🍽️🍽️
🥄👅 日本和牛丼 💲168👅🥢
🥄👅日式炸雞💲48👅🥢
5天前 0 瀏覽
最平$88就可以滿足晒所有願望🥺gym同行者恩物🔥可以自選一類肉類、主食、醬汁、配料🤝🏻今次食左和牛丼同埋招牌慢煮熟成牛肉飯🤤慢煮熟成牛肉+紅酒照燒汁+蘭王生雞蛋黃牛肉口感嫩口,配上自家製忌廉同埋紅酒照燒汁,令味道變得有層次😈照燒汁不會太甜,味道剛好😎日本和牛丼+拉絲芝士蕃茄意粉和牛份量毫不吝嗇✌🏻油脂充足🥸冇諗過意粉同佢都幾夾😙另外再加熟成牛辣肉醬🙂‍↔️啖啖肉好滿足!炸薯條🍟日式炸雞明太子沙律醬💯少少辛口非常惹味👍🏻👍🏻

慢煮熟成牛肉+紅酒照燒汁+蘭王生雞蛋黃

日本和牛丼+拉絲芝士蕃茄意粉

炸薯條🍟

日式炸雞
明太子沙律醬💯少少辛口非常惹味👍🏻👍🏻
5天前 0 瀏覽
Slow-cooked beef🥩👍🐷overall: 8.5/10🥩🍛Japanese A4+ Wagyu beef riceThis new signature is a standout dish. The centerpiece is the diced wagyu beef, which is incredibly tender and practically melts in your mouth. Each bite reveals a rich, buttery flavor, beautifully enhanced by the marbling of fat that adds a luxurious touch. The quality of the beef is unmistakable. Accompanying the beef is the garlic fried rice, which serves as a perfect base. The rice is fragrant and subtly infused with garlic. We

Slow-cooked beef🥩👍
🐷overall: 8.5/10

We opted for the Homemade Spicy Minced Dry-aged Beef Sauce, which, despite its name, lacks the expected heat. However, it adds a savory depth to the dish without overshadowing the wagyu.

🍛Slow-cooked Dry-aged beef rice topped with a Japanese egg yolk
The dry-aged beef is tender, boasting deep, rich flavors that only slow cooking can achieve. The sauce accompanying is the red wine teriyaki sauce which is slightly sweeter than expected but it still elevates the dish without overpowering the beef's natural taste. The egg white fried rice with subtle seasoning offers a light and fluffy texture that contrasts nicely with the hearty beef. The crowning touch is the vibrant add-on Japanese egg yolk, which, when mixed in, adds a creamy richness that ties the whole dish together.

🍟🍗Fries and fried chicken
As appetisers we ordered the French fries and fried chicken that never disappoints. The fries are perfectly golden and crispy and still hot!, with a fluffy interior. The fried chicken pieces are equally impressive—juicy and tender on the inside, with a crispy, flavorful coating that adds a savory kick.

#slowcow
#tsimshatsui
A4+ 日本和牛丼(包括蛋黃) 這道和牛丼使用A4+旦本和牛,和牛份量超多、肉質鮮嫩、多汁,很重牛香味,搭配紅酒照燒汁,更可突出和牛的油香風。戳破蛋黃拌飯更加滑順,提升了口感的豐富度。每日限量發售,絕對值得一試。蒜香醬油炒泰國絲苗米飯 這款米飯炒得香氣四溢,蒜香濃郁,搭配細膩的泰國絲苗米,口感絕佳。米飯的香氣與和牛的鮮味相互交融,形成完美的搭配。Slow Cow 招牌 這道慢煮牛的招牌菜以慢煮技術精心烹製,讓牛肉的風味更加濃郁,肉質鮮嫩,入口即化。搭配自選的主食和醬汁,特別是自家製鮮忌廉的加入,讓每一口都充滿層次感,適合喜愛肉類的食客。餐廳推薦配合芝士拉絲意粉,確實好搭經典脆炸薯條 脆炸薯條外酥內軟,香氣四溢,口感酥脆,無論是單獨享用還是搭配醬料,都能帶來極致的滿足感。日式炸雞 這款日式炸雞外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,經過精心調味,每一口都讓人驚喜。搭配薯條一起享用,是一個完美的選擇。
A4+ 日本和牛丼(包括蛋黃)

蒜香醬油炒泰國絲苗米飯

Slow Cow 招牌

經典脆炸薯條

日式炸雞
放工去K11 Art Mall行街同食飯😋見到呢間係傢俬舖附近幾隱蔽嘅餐廳,出邊有唔少人排隊,主打慢煮熟成牛🐮 除咗熟成牛,仲有和牛同豚肉🍚餐牌都簡單易明👍🏻揀唔同嘅肉類、base、topping同醬汁🥩slow cow招牌慢煮熟食牛肉配珍珠白米飯、自家製鮮忌廉、日本蘭王生雞蛋黃、蒜片、秘製熟成牛辣肉醬一片片熟成慢煮牛肉好粉嫩好吸睛🤩辣肉醬有啲似台灣肉燥,不過比較重牛香😚加埋白飯一齊食味道好夾👍🏻🥩日本A4和牛丼配蒜香醬油炒泰國絲苗米、自家製鮮忌廉、日本蘭王生雞蛋黃、蒜片、芥末籽肉汁和牛肉粒份量超多😍幾乎遮咗大半個飯🤣和牛油脂好香入口即溶,某啲肉有少少𡁻口👌🏻炒飯有蒜香加埋蛋黃一齊食超好食🤤芥末籽肉汁撈飯或者牛肉都好味🛑經典炸薯條以20幾蚊嚟講份量好多,啱啱炸起好新鮮好脆🛑日式炸雞炸得好香脆,雞肉仲好嫩滑,配秘製蛋黃醬辣辣地好滋味😋

🥩slow cow招牌慢煮熟食牛肉

🥩日本A4和牛丼

🛑經典炸薯條
以20幾蚊嚟講份量好多,啱啱炸起好新鮮好脆

🛑日式炸雞
炸得好香脆,雞肉仲好嫩滑,配秘製蛋黃醬辣辣地好滋味😋
2025-07-10 0 瀏覽
中午和朋友嚟這間試一試! 個餐牌app 設計已經非常之差,而且每一選項撳落去都要撳多次備注,要按非常非常多次才能夠落到單。最終我叫了聲稱飽肚之選的大盛(加$28)而朋友選了普通。很快waiter 就送上兩碟飯上來….怎麼我的碟比朋友的更加少?於是乎就call Water嚟。Waiter 就收回去之後拎個磅嚟磅。一個122g (連碟連飯),-個111g. 朋友的比較重了11g。 原來他們搞錯了,但沒有道歉,而且所謂的大盛只是多11g, 可能多一兩片肉吧! 真係「非常值得」!

2025-07-10
1 分鐘 (堂食)
今日約了朋友在尖沙咀見面,朋友提議去K11 Art Mall行街睇精品,行吓行吓見到一間門面紅色帶有日式和美式風格既餐廳,見到個菜單88蚊起,又可以自由配搭,就決定入去開飯。餐廳氣氛好好,坐低一陣都已經full house(好彩早啲啲入左嚟食)我同朋友一齊攞住張菜單喺度研究,發現太多選擇,有選擇困難的朋友說不如問吓服務員啲食材特色,服務員好細心咁解釋比我地知,最後我地點了~A4日本和牛丼(已包蛋黃)+ 蒜香醬油炒飯配紅酒照燒汁+ 自家製忌廉~~A4日本和牛表面香煎,裏面好嫩滑,肉味濃郁,大大件啖啖肉,蒜香醬油炒飯口感比較濕潤,配上紅酒照燒汁更能帶出肉香。另一個配搭係慢煮極上熊本豚(並盛)+ 拉絲芝士蕃茄醬意粉+小秘製熟成牛辣肉醬+ 自家製鮮忌廉+ 流心香煎日本蛋~~因為慢煮豚肉keep到嫩滑,流心香煎蛋和拉絲芝士蕃茄醬意粉混和一起口感層次豐富。朋友提議秘製熟成牛辣肉醬又可以用來沾經典脆炸薯條,肉醬帶點微辣惹味開胃。日式炸雞配上特製芥末籽醬炸雞炸得香脆,吃得過癮。

2025-07-07 0 瀏覽
之前食過一兩次都覺得唔錯仲幾好食,只係貴左少少。但今次再食,飯變硬左,cream變膩左,牛肉亦變左似煙肉味道,煙熏味過重,完全唔係個回事,blacklist!!
之前食過一兩次都覺得唔錯仲幾好食,只係貴左少少。
2025-07-07
午餐
2025-07-01 0 瀏覽
呢間位於K11入邊嘅日式餐廳,主打食慢煮牛丼網上見到好多介紹,都覺得好吸引,今日就放工之後過咗嚟食。環境乾淨,裝修有特色,好有美國風格。慢煮熟成牛肉90g配蒜香醬油炒飯,再加配咗蘭王蛋,蒜片同埋忌廉 落單嘅時候,服務員都有講過話會等好耐,結果都唔使等好耐,大概10幾分鐘就上菜。牛肉份量都算多,好好味,又大塊,又有牛味。不過醬油炒飯就比較普通,唔覺得特別香,諗住加咗蒜片之後,會豐富咗個口感,點知佢啲蒜片比較林稔身,同期望有出入。整體嚟講,性價比都算OK,90g嘅份量適合細食嘅女仔,如果大食啲嘅朋友,可以叫大盛或者特盛。
呢間位於K11入邊嘅日式餐廳,主打食慢煮牛丼

2025-05-30
  • 慢煮熟成牛肉飯
2025-06-30 0 瀏覽
📍 Slow Cow | 尖沙咀日式慢煮牛肉飯專門店今日同另一半喺K11行街,發現呢間隱世日式小店「Slow Cow」!雖然過咗lunch hour,但店內依然8成滿,人氣爆燈💫 裝修簡約得嚟帶點精緻,坐得好舒服~ 🍚 招牌慢煮熟成牛肉飯👉 紅酒照燒汁版本👈:牛肉鋪到滿滿,加隻日本蘭王生雞蛋黃🍳(必加!),撈勻後蛋漿包裹每粒飯,牛肉邊微焦香口,肉質軟嫩唔韌,照燒汁香甜濃郁,真係「飯掃光」級別! 👉 霹靂辣椒醬版本👈:嗜辣朋友必試!辣醬夠哂惹味,同牛肉意外地夾,食到鼻尖冒汗都停唔到口🌶️ 💡 小貼士- 蛋黃要另加$6,但絕對值得! - 醬汁選擇多,建議試埋其他口味~
📍 Slow Cow | 尖沙咀日式慢煮牛肉飯專門店

🍚 招牌慢煮熟成牛肉飯

💡 小貼士
- 蛋黃要另加$6,但絕對值得!
- 醬汁選擇多,建議試埋其他口味~
2025-03-29
  • 慢煮熟成牛肉飯