CLS 高危組: 任飲Moet 香檳Brunch x 任食魚子醬🔥🔥🔥講完酒店自助餐,今次講酒店 brunch. 即係假日大家所認識嘅free flow 半自助午餐。呢個真係高危組系列,因為一般都係d 任食解凍日式刺身,之後再搭d 肉,澱粉俾你。毫無誠意。今次最近食位於銅鑼灣柏靈酒店嘅Skye Bar亦都係高危組,不過係過份高級地高危。價錢同一般嘅酒店free flow brunch 差唔多,但係質素遠勝好多地方。首先個環境樓底高,佈置設計高級,加埋個outdoor 露台,已經係一件好舒服嘅環境,係呢個無憂無慮嘅假日𣈱任 Moet Brut 加埋鱈場蟹,法國生蠔x蟹肉x魚子醬 (呢個組合要自己DIY,見圖,或者分開食😂) 點都正過食解凍刺身。除此之外,前菜包括雞胸沙律 ,煙三文魚,雞Terrine 亦都做得唔錯,Chicken Caesar 嘅雞胸真係滑。一般嘅凍蝦,Cold Cuts,就都係正常操作。當日生蠔有兩款,質素正常,新鮮嘅。以上嘅食物全部任食,連牛他他都任食🥹🥹。。。甜品任食,香檳紅白酒 Cocktail 任飲。咁玩法已經好高危。完到半飽,再上main ,仲有香濃唔苦嘅龍蝦

講完酒店自助餐,今次講酒店 brunch.

以上嘅食物全部任食,連牛他他都任食🥹🥹。。。甜品任食,香檳紅白酒 Cocktail 任飲。咁玩法已經好高危。完到半飽,再上main ,仲有香濃唔苦嘅龍蝦濃湯,法式洋蔥湯兩款。每位$680起都好癲。假如free flow 紅白,氣酒,cocktail , spirit +$180。要埋moet 就full package $380。以食材價值嘅個價錢實在唔貴。

同行四人,我地main 每人各一,當中有三黃雞釀鵝肝,烤牛油蒜香龍蝦,煎Picanha ,焗三文魚柳。質素亦都好好,唔逐一foodie 啌。總之無伏。

高分,下次會再去。 多謝朋友生日安排!
我之前來的都是晚餐時間,欣賞維港夜景,原來日間還有free flow brunch 呢有來過的都知道這家的的選址,室內面向跑馬地馬場景;室外能看到維港景色,在銅鑼灣購物走累了,上來喝一杯打卡也很爽這個semi buffet,生蠔、雪蟹、魚子醬無限量供應,配上美酒美景加上環境舒適,人生一大樂事另外一個驚喜就是牛肉他他,席前餐車在你旁邊現場製作,提高了滿滿的儀式感頭盤部分有20款: 新鮮生蠔、雪蟹、蝦、法式釀雞蛋配OSCIETRA魚子醬、小麥餅、蘇格蘭煙三文魚牛油、凱撽沙律配燒黃雞胸肉、巴馬臣芝士、燒牛肉沙律、烤雜菜沙律、自家制每日精選凍批、雜錦火腿、手工麵包等然後餐湯主菜配菜都是一人一份,龍蝦湯跟主菜質素一樣的高,沒有什麼可以批評了,最後就是dessert放題了,真係需要多個胃

2024-03-31
  • 魚子醬
  • 龍蝦湯
  • 生蠔
  • 和牛他他
2024-01-31 1329 瀏覽
講真,有時食到咁多高級菜,真心慶幸自己仲可以享受到啲平民美食嘅直接和簡單。呢次去咗Skye餐廳,食嘢飲東西,完全係一個舒服嘅體驗。頭盤嗌咗Parma ham,擺法靚啲嘅,蜜瓜切得薄薄地,食落真係爽口透心涼。再嚟就係個主角,鴨肝多士嘅出場,啲鴨肝滑溜溜,口感豐富到彈牙彈牙,加咗西蘭花醬汁仲帶點清新,好食得嚟繼續喊繼續喊!舌尖上嗌嘅主菜,選左牛柳。啲牛柳嫩滑得黎無筋,配菜都好match,雖然少咗我鍾意嘅薯蓉,不過整體來講都系一個萬中無一嘅選擇。至於甜品,raspberry泡芙同raspberry sobert都算係一個不錯嘅收尾。唔係特別驚艷,但係清新唔膩口。整體嚟講,呢個晚餐體驗對我嚟講,真係好正👌🍽️🥂!記得,搵食唔一定要高高在上,倒不如食物真材實料,真心換真心咁簡單。

2024-01-16 1193 瀏覽
平日lunch, 餐廳好少人,可以隨意影相打卡。set lunch 係3 courses, 前菜可以揀生蠔,好大隻、好厚肉,亦,好鮮味;main course 揀咗牛面頰同帶子,正常水準,又唔算好驚艷;甜品絕對係重點,可以揀trolley, 即係任食,而且都好精緻好味,都有十隻款選擇,食甜品都抵。
平日lunch, 餐廳好少人,可以隨意影相打卡。
2024-01-13 805 瀏覽
d野食難食到一個點。。唔識形容。賣相ok。但係d野食同醬。分開或者擺埋一齊都係難食。第一次講嘢講到咁mean。但係咧間野真心要俾大家知千祈唔好去食晚飯。cocktail就飲左佢咩十二星座既scorpio同gemini。真係難飲到一個點。。唔識形容。咧餐咁既野要差唔多三千埋單。但係食完真係覺得好對唔住我女朋友。佢搞好多野擺到好似好靓。但係食落去九唔搭八。d味擺埋一齊完全唔襯。尤其是佢個主菜。唔知咩和牛。係好軟身。但係無牛味。搞到好似攞去煲完湯入面嗰d肉。個醬又唔好味。我食左兩啖就嬲到叫佢收左佢。諗住快d出甜品。快d食完走。以為甜品點都唔會難食喇掛。但係真係估佢唔到。連個甜品都可以咁難食。 幾層唔同野疊起搞到好似蛋糕咁。但係層層單獨都唔好食。擺埋一齊食仲難食。真係無諗過酒店可以咁既水準。
2023-10-24 1876 瀏覽
$2827 ( 連酒水)兩個人的午餐我自己就是喜歡環境----- 特別是地點在 銅鑼灣, 遠看能看見香港的維多利亞海景與維多利亞公園。 個人情感來說 我是加分的! 但是 午餐的份量不太夠,結果 2個人點了兩客午餐定食後,還要在其他地方額外多點其他的食物。味道方面就覺得 菜式水平波動 比較大, 有些菜色的確是中上甚至好,但有些就可能比較普通了。我個人覺得沒有來過的還是值得來試一試的, 但還會不會再回頭? 就要看很多情況了。另外溫馨提示建議餐廳 少放鹽 ,另外不妨給食客多點素食與健康的選擇,感謝。
$2827 ( 連酒水)兩個人的午餐

2023-08-07 2053 瀏覽
話說每次展覽會前都要做好準備,就係老闆宴客。自從上次一家嚟食咗呢度1樓個Tea buffet後已經留下唔錯印象。今日嚟27樓食個lunch做下實地考察。環境:好開揚,同上次去X島既感覺差不多。食物:因為係lunch, 3個course$4xx甜品:試咗3款,好得,唔會太甜,見到隔離枱既阿太要晒所有款式既甜品(原來可以)服務:(呢樣對於我都幾緊要)洗手間:好靚最正係室外既露天酒吧,啱晒我老闆同客人“呼吸”
環境:好開揚,同上次去X島既感覺差不多。
食物:因為係lunch, 3個course$4xx

服務:
(呢樣對於我都幾緊要)
洗手間:好靚

最正係室外既露天酒吧,啱晒我老闆同客人“呼吸”
主菜
2023-08-07
主菜
  • 甜品
2023-08-04 1346 瀏覽
場地與環境評論: 這家餐廳的場地並沒有像官方照片中展示的那樣令人著迷。當我到達時,星期六晚上的人潮眾多,需要等位才能進入。這讓我稍微有想過要換另一地方。用餐區的室外座位在7月份的炎熱天氣下,座位附近缺乏風扇,讓用餐環境顯得有些不舒適。😓 菜品與飲品評論: 餐廳提供的飲品相對而言較為淡,缺乏足夠的酒精味道。這讓我對飲品的口感和滿足度感到有些失望。然而,他們的賣相不錯的📸 價格與價值評論: 這家餐廳的價格偏貴,與所提供的食物和用餐體驗相比,我覺得價值不太匹配。雖然他們提供了美麗的夜景,但這並不能完全彌補價格方面的不足。 結論: 總的來說,這次用餐體驗讓我有些失望。儘管餐廳在宣傳和口碑方面表現出色,但實際的用餐經驗並未完全達到我的期望。場地環境的不舒適、飲品的淡味、價格的偏高。希望餐廳能夠在以上方面進行改進,提升用餐體驗的品質,以滿足更多用餐者的期待。

2023-07-30
  • cancer
2023-07-28 1005 瀏覽
GEMINI: The prawns were fresh, plump, and had a delightful smoky flavor from the grill. The sirloin steak was cooked to perfection, tender and juicy with a mouthwatering seasoning that elevated the taste. The roasted vegetables added a lovely earthy touch and balanced the dish superbly. This entrée was a harmonious blend of flavors that left me thoroughly satisfied.Green Tea Matcha Pudding:the green tea matcha pudding was a delightful surprise. It had a silky-smooth texture and a balanced matcha
GEMINI:
Green Tea Matcha Pudding:
the green tea matcha pudding was a delightful surprise. It had a silky-smooth texture and a balanced matcha flavor, not too overpowering but distinct enough to satisfy any matcha lover's cravings.
Chocolate Fondue:
The interactive chocolate fondue was a treat for both our taste buds and our inner child. The trolley offered a warm pot of velvety smooth melted chocolate accompanied by an assortment of fresh fruits, marshmallows, and bite-sized pastries for dipping. It was a fun and interactive way to enjoy our dessert.
2023-06-19
早餐
2023-06-17 1287 瀏覽
位於銅鑼灣地標之一柏寧酒店27/F天台bar,景觀一流,面向維景同高樓大廈,情調格局💯如果撞啱時間,仲可以見到好靚嘅城景日落🌄餐廳有indoor & outdoor area,兩個位置氣氛都好好,outdoor被半圓型bar圍住,有DJ製作background music,feeling so chill💖而indoor就有另一種romantic & mysterious vibes~Personal favourite:🍸Classic Cocktail- Expresso Martini $120🍸Twelve Constellations- Scorpio $120
如果撞啱時間,仲可以見到好靚嘅城景日落🌄

Personal favourite:

Expresso  martini
Expresso  martini
2023-05-23 1091 瀏覽
話說四個人九點幾上去諗住飲下嘢,門口要等位不過好快就入得,帶位嘅態度幾nice,開頭安排咗室外角落位,都真係好焗促。我哋total嗌咗一份薯條、兩杯mocktail同埋佢哋for share嘅cocktail,薯條出色,mocktail都一般般,然後就等咗足足一粒鐘份cocktail都未嚟,叫waiter幫手催催,佢一句撻埋嚟話:「咁我都幫你唔到噶啵。」i was like:😅😅😅,等到又熱又口渴,佢話換張檯俾我哋,的確無感焗,不過依然坐得好唔舒服,再等咗好耐份cocktail都未得,我哋都係決定走,無下次!太令人失望啦!
2023-05-19 2706 瀏覽
銅鑼灣呢間Rooftop Bar環境幾舒服,佢係位於柏寧酒店既頂層,天氣好既時候望住個海景飲杯野真係唔錯👍🏻我哋嗰日大概晏晝四五點嘅時候黎到,有少少風吹住又唔會太熱太晒,都坐得幾舒服🙈好適合同幾個朋友過嚟吹吓水😂《Chicken wings $80》雞翼調味簡單,配左個乳酪醬俾你點黎食,不過味道正常,冇咩特別,得兩隻黎講性價比較低🙂《Bacon cheese roll $80》Bacon cheese roll就幾好食,始終比較邪惡,但都冇咩特別,唔需要特別試😂《Gemini $120》呢杯Cocktail幾好飲,加左棉花糖同熱糖果糖漿,飲落會相對甜小小,但都好refreshing,幾推薦👍🏻《Cancer $140》呢杯就茶香多啲,怕甜既人可以揀呢杯,飲落幾清新,都唔錯🙈《Creme Bulee $100》焦糖燉蛋味道都正常,食到雲尼拿籽,個燉蛋都算滑身,略嫌個焦糖面如果可以整得再脆身少少就更好😂整體幾中意呢間Bar既環境,Cocktail做緊12星座既款式都幾得意,呢兩杯都幾好飲,食物既質素就麻麻,可能食主菜個啲會比較好?但見到menu單點都比較貴,下次有機會再黎試吓佢啲Lunch

《Chicken wings $80》
Chicken  Wings

《Bacon cheese roll $80》
Bacon  Cheese  Roll

《Gemini $120》
Gemini

《Cancer $140》
呢杯就茶香多啲,怕甜既人可以揀呢杯,飲落幾清新,都唔錯🙈
Cancer

《Creme Bulee $100》
Creme Bulee

整體幾中意呢間Bar既環境,Cocktail做緊12星座既款式都幾得意,呢兩杯都幾好飲,食物既質素就麻麻,可能食主菜個啲會比較好?但見到menu單點都比較貴,下次有機會再黎試吓佢啲Lunch啊Brunch之類🙈

SKYE Roofbar and Dining

Cancer
Creme Bulee
  • GEMINI
2023-04-18 992 瀏覽
今日難得約到班姊妹,當然要搵間坐得舒服,野食又好味既餐廳😍呢間位於柏寧酒店頂層既餐廳絕對係不二之選✨今次揀左坐室內🫶🏻下次會試下坐外望下夜景chill下🍸1️⃣🥩30日乾式熟成澳洲黑安格斯T骨牛扒($1350)我地叫左五成熟~牛扒肉質好嫩口,而且每一啖都好juicy,好多肉汁😋我個人比較鐘意加埋紅酒汁食,口感更加豐富😍2️⃣🍞餐包不得不提佢個芝士卷😋麵包面頭有烘焗過既芝士脆脆,而且入面都有少少芝士粒,加埋牛油食仲邪惡🫣3️⃣🦴烤牛骨髓($180)第一次食牛骨髓~口感好特別,好似啫喱狀咁樣😆如果怕膩既朋友可以沾埋青醬同麥包多士一齊食,都值得試下😆4️⃣🦞炭烤原隻帶殼波士頓龍蝦($700)好鐘意食龍蝦😍~龍蝦味道好鮮,肉質又唔會話好煙韌,同埋佢個細香蔥牛油汁好特別,配埋龍蝦一齊食好好味😋5️⃣🍝龍蝦芝士通粉($250)呢碟係small plate既size~所以份量唔係話算好多🤣佢係用左粗管通粉黎煮~每一粒都沾滿濃濃既芝士汁😋仲要有龍蝦粒✨6️⃣🍰分享甜品($150)呢碟係包括左桂花焦糖燉蛋、迷你紅桑莓泡芙同64%香蕉朱古力布甸😆個人覺得桂花味唔係好突出🫣而香蕉朱古力布甸就好出色🤤好濃郁既朱古力味!7️⃣🍸AQUAR

1️⃣🥩30日乾式熟成澳洲黑安格斯T骨牛扒($1350)

2️⃣🍞餐包

3️⃣🦴烤牛骨髓($180)

4️⃣🦞炭烤原隻帶殼波士頓龍蝦($700)

5️⃣🍝龍蝦芝士通粉($250)

6️⃣🍰分享甜品($150)

7️⃣🍸AQUARIUS ($420)
好鐘意餐廳用左星座黎做cocktail既主題😍今次叫左水瓶座黎試下,佢包括有gin同蘋果等~飲落好fresh🤤同埋呢個份量黎講五個人飲岩岩好✨

2023-03-25 998 瀏覽
位於銅鑼灣柏寧酒店的sky rootbar and dining 環境一流,飽覽維港美景,在此餐廳進食不但心情開懷輕鬆,更令人有一種很舒暢的感覺。帶同小朋友去餐廳有時難免有點尷尬,一來小朋友進食時比較污糟,二來亦會造成少少聲響,但酒店餐廳的侍應也十分體諒,亦十分友善、細心,貼心服務。至於食物方面,頭盤生蠔夠新鮮,蟹肉夠鮮甜,牛扒又相當不錯,有肉味,擺盤也十分講究,顏色繽紛,打卡一流。最值得一提一定甜品車,會推到客人的枱前,種類繁多,任君選擇。
2023-03-24 710 瀏覽
中午三個人點了三個餐,460一位,咖啡和茶任選,我喜歡吃帶子,而且樹葉都能吃,樹葉子烤得跟紫菜一樣,脆脆的,邊吃邊吹海風,跟幾個朋友聊聊天,慢慢的聊天,慢慢的來,在香港這個繁華而快節奏的日子,可以靜下來思考自己下一步該做什麼,生活慢慢來。