2022-06-03 349 瀏覽
Sip & Slide是位於中環的樓上漢堡包店,空間闊落 而且有天然光,環境不錯。午餐有Double Set 和Triple Set兩款選擇,由於共有六款不同口味的迷你美式漢堡包於是便點了兩份Triple Set $128。 Triple Set 套餐包 1 客沙律、3 個迷你漢堡、1 款配菜和 1 杯飲品。沙律菜新鮮爽脆。Mexi-corn香甜的粟米粒配上紫洋蔥、番茄、菜粒和蔥花等,伴以淡忌廉和青檸汁,入口酸中帶辣,非常開胃,而且份量也不少。 Rosemary Fries薯條熱騰騰的,香脆可口,而且每條都帶有迷迭香,令人吃不停口。Sliders 有 6 款可供選擇,包括有 Classic、Miso Sakana、Texas Blu’s、Peking Quack、Mr. Porter 及 Fantastic Mr. Fungi。Classic最傳統的漢堡,厚身的漢堡扒,肉味濃郁又多汁,配上芝士、生菜、番茄、洋蔥和酸瓜,經典就是美味。Peking Quack手撕北京填鴨,絲絲都充滿鹹香,醬汁香濃,加上賣相可愛的太陽鵪鶉蛋,蛋汁加上鴨肉一齊食,更滋味。Miso Sakana 另一款特別的就
沙律菜新鮮爽脆。
Mexi-corn

Miso Sakana
另一款特別的就是蘋果味噌魚,魚柳以蘋果味噌醬醃製過,帶有甜味,魚肉鮮嫩多汁,配上青瓜紅蘿蔔絲,帶有日式風味。
Peach, Apple & Lemon Tea
帶有桃香的檸檬茶就是夏日涼品。
體積小小的漢堡,用料充足,兩個女孩子都吃得飽飽的,而且沒有限時,相比有些限時的餐廳這兒非常適合聊天過一個下午。
餐廳環境唔錯 藍色既木牆有渡假feel,空間闊落 寧靜好坐。Tasting Menu for 2 ($178/pp)(1 Salad, 4 Slider, 2 Side Dishes, 1 Dessert)-Green Papaya & Pomelo有薄荷葉 青木瓜 西柚 蕃茄仔 酸酸辣辣,幾開胃,不過我覺得份量太大 味道過酸,食唔哂。迷你漢堡包括:Classic,Sir Lou,Miso Sakana,Peking Quack:-Classic 係典型芝士牛肉漢堡包 但用左高級厚切和牛 好juicy。-Sir Lou係炸魚柳漢堡,魚肉質好嫩滑。-Miso Sakana都係魚包,魚肉都幾厚身,配料豐富加上我鐘意既wasabi mayo。-Peking Quack係手撕鴨肉,鴨肉好濃味,加將大蔥 青瓜等配料,有d似扁皮鴨,最特別既一個漢堡包。2個人有4個漢堡包,但份量剛剛好,岩哂咩味都想試下既人。-Sweet Potato Fries係我最鐘意既炸甜薯❤️-Truffle Mac & Cheese係松露芝士通心粉面鋪滿忌廉芝士 加上淡淡松露味,幾特別。飲品我好鐘意我杯-Avocado Ma
Tasting Menu for 2 ($178/pp)

-Green Papaya & Pomelo

-Sir Lou係炸魚柳漢堡,魚肉質好嫩滑。
-Miso Sakana都係魚包,魚肉都幾厚身,配料豐富
加上我鐘意既wasabi mayo。
2個人有4個漢堡包,但份量剛剛好,岩哂咩味都想試下既人。

-Sweet Potato Fries
係我最鐘意既炸甜薯❤️

-Truffle Mac & Cheese
係松露芝士通心粉
面鋪滿忌廉芝士 加上淡淡松露味,幾特別。

飲品我好鐘意我杯-Avocado Matcha
牛油果加綠茶牛奶 仲有香蕉,算係杯奶昔,一杯比較健康既奶昔。
2021-11-07
1K
想吃漢堡包除了大型連鎖快餐店之外,其實也有不少高質隱世小店,今次就來到坐落於中環SOHO區樓上舖的Sip & Slide。小店面積雖不大,但裝修得甚有型格,營造活力新潮的氛圍。12:00 至2:30 有午餐供應,共有六款不同口味的迷你美式漢堡包可供選擇,還有供應素食及純素款式。今次就點了兩份Triple Set $128,再另加一份沙律。有別於傳統漢堡店,餐廳將正常漢堡的尺寸縮小,主打mini burger,可以一次過試齊多款口味。Classic最傳統的基本款漢堡,夾著生菜、美國車打芝士、新鮮番茄片、洋蔥、酸瓜及和牛漢堡扒,包身鬆軟有彈性,漢堡扒口感扎實爽彈,牛味濃郁,保留著飽滿肉汁。Texas Blu's 手撕豬肉鹹中帶甜,肉質腴潤細嫩,配合輕盈清爽的涼拌椰菜蘋果沙律份外醒胃。Peking Quack 以傳統中式名菜北京填鴨為藍本,將鴨肉拆絲並以鹹鮮香甜的海鮮醬調味,伴以鵪鶉蛋、爽脆的青瓜及京葱,中西合璧卻完全不帶半點違和感。Mr Porter夾雜肥美厚肉的烤大啡菇、海量青瓜紅蘿蔔切絲、是拉差辣椒醬和牛油果醬,讓vegan burger變得微辣惹味。Fantastic Mr Fung

小店面積雖不大,但裝修得甚有型格,營造活力新潮的氛圍。

Triple Set

Triple Set

Mr Porter
Mr Porter

Fantastic Mr Fungi
以厚切蘑菇絲混合原片菠蘿、牛油果、菠菜和酸瓜,Guilt Free素漢堡打破漢堡包一貫junk food的形象。
Fantastic Mr Fungi

沙律及小食同樣份量十足,足夠二至三人share。

Rosemary Fries
漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,一點點迷迭香營造出獨特的香氣靈魂。
Rosemary Fries

薯條雖然是薄切,但炸得金黃酥脆,保持乾爽不油膩,薯味十足,肉心軟綿細密。

Sweet Potato Fries
蕃薯條脆口而不膩,內裡質地粉糯密度高。
Sweet Potato Fries

甜薯味道如蜜糖般溢出來天然香甜,呈現豐滿蕃薯的原汁原味。

Beetroot & Goats Cheese $68
賣相色彩繽紛提起食慾,配上紅菜頭及香橙,綻放酸甜清新果香,喚醒沉睡的味蕾。
Beetroot & Goats Cheese

沙律拌以乳白色的山羊奶芝士,質感軟滑無比,帶有溫和獨特的羊奶膻香。
Beetroot & Goats Cheese

餐飲則選了Peach, Apple & Lemon Tea $15 及 Cranberry Juice $20。
2022-02-05
2022-02-01 43 瀏覽
《ꜱɪᴘ & ꜱʟɪᴅᴇ》𓎦 𓏰 𓏰𓏰 一次試盡幾款漢堡口味𓏰𓏰 餐廳正正在蘭芳園對面 很容易找推薦給在中環上班的人————————————ᴅᴏᴜʙʟᴇ ꜱᴇᴛ $98六款漢堡中試了四款所有套餐包沙律 (是最愛的火箭菜) 及飲料-ᴘᴇᴋɪɴɢ Qᴜᴀᴄᴋ意想不到手撕北京填鴨可以成為漢堡餡料再加上京蔥 青瓜 生菜元素 跟本就是西式填鴨的味道很創新的組合!太陽鵪鶉蛋也非常搶眼 -ᴍɪꜱᴏ ꜱᴀᴋᴀɴᴀ味噌魚柳本身的味道較淡因此加了甜甜蘋果醬提升味道配捲心青瓜 酸瓜 紅蘿蔔絲 芫荽-ᴛᴇxᴀꜱ ʙʟᴜ'ꜱ四款當中相對較濃味煙熏豬肉已撕開一條條方便入口配蘋果粒 紅蘿蔔絲 沙律菜-ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ 傳統美式漢堡牛肉厚厚 正常發揮配生菜 蕃茄 芝士 酸瓜-ꜱɪᴅᴇꜱꜱᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ꜰʀɪᴇꜱ ᴍᴇxɪ-ᴄᴏʀɴ大大碗蕃薯條 即炸 熱辣辣 脆卜卜 超香口.....*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗠𝗮𝘆𝗯𝗲*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
《ꜱɪᴘ & ꜱʟɪᴅᴇ》𓎦 𓏰

*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗠𝗮𝘆𝗯𝗲
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*

2022-01-30 51 瀏覽
位於中環蘭芳園對面樓上舖,如果不是朋友介紹這隱世小店,真的不知道有這間餐廳。進入餐廳就看見這有趣的漫畫。店舖雖小,但裝修不錯,播放著輕快英文歌Lunch set共有六款slider選擇,所以點兩個triple set lunch,可以食全部款式triple set $128選3款sliders,1款 side & drink。另有salad.先說side,共有4款選擇,有Sweet Potato Fries已經心心眼第一次吃用蕃薯做的Fries很好味,而且比我想像中大碟👍還有點了Mexi-corn 。飲品方面,選擇不錯,點了Peach, Apple & Lemon Tea (加$15),味道喜出望外,酸酸甜甜。還有Pineapple Juice (加$20)Silder : 口味創新,有驚喜由左至右Classic 牛肉漢堡扒Texas Blu's 煙燻手撕豬肉Miso Sakana 味噌魚扒 由左自右 Peking Quack 手撕北京填鴨Fantastic Mr Fungi 手撕烤菇+泡菜 (幾辣,有牛油果)Mr Porter 大啡菇我最愛Peking Quack(下面close-u
進入餐廳就看見這有趣的漫畫。

店舖雖小,但裝修不錯,播放著輕快英文歌

triple set $128

第一次吃用蕃薯做的Fries
很好味,而且比我想像中大碟👍還有點了Mexi-corn 。

Mexi -corn

Silder : 口味創新,有驚喜
由左至右
Classic 牛肉漢堡扒
Texas Blu's 煙燻手撕豬肉
Miso Sakana 味噌魚扒

由左自右
Peking Quack 手撕北京填鴨
Mr Porter 大啡菇

我最愛Peking Quack(下面close-up),甜甜地,好有新鮮感。Texas Blu's 口感好d似,都係手撕。
overall都係好味。

另外再點tiramisu $68
不錯,不是太甜,cake很滑

tiramisu

Peach, Apple & Lemon Tea

餐牌

tiramisu
2022-01-28 164 瀏覽
推薦一間位於中環CP值高的burger店🍔🌟Tasting menu for 2 ($178pp)2人餐可以試到4款Burger、2款小食、1款沙律&1款甜品 每樣都好有特色 唔好睇啲burger細細件 食落好足料飽肚 2個女仔應該食唔哂🥗Green Papaya & Pomelo有木瓜絲 柚子 蘿蔔絲 車厘茄 花生核桃大蒜碎 辣辣地加上薄荷味🍃好開胃🍔Triple BTriple係和牛Bacon& Parma ham 🐮和牛切開仲係好粉嫩juicy😋 配菜有生菜 蕃茄 乾蔥 酸瓜🍔 Peking Quack手撕北京填鴨🦆仲有隻半熟鵪鶉蛋 甜甜地幾濃味 老公好喜歡 完全係北京填鴨隻味👍🏻配菜有青瓜生菜🥬🍔 Miso Sakana蘋果味噌魚🍎🐟 甜甜地有魚香味 配捲心青瓜 酸瓜 紅蘿蔔絲 芫荽🍔Texas Blu's煙熏豬肉 有蘋果粒 紅蘿蔔絲 沙律菜 醬汁似水牛城雞翼醬隻味 濃味 肉質較鞋口 個包好香牛油味🥦Cauliflower Pops炸花椰菜估唔到好好食😳炸粉好薄唔油 花椰菜keep到爽爽地 配甜甜嘅醬汁好夾👍🏻🥔Homemade Pom Poms食落好似係洋蔥mix麵團 配Ho
推薦一間位於中環CP值高的burger店🍔

🌟Tasting menu for 2 ($178pp)

🥗Green Papaya & Pomelo

🍔 Miso Sakana

🍔Texas Blu's

🥦Cauliflower Pops

🥔Homemade Pom Poms
食落好似係洋蔥mix麵團 配Honeymuster 醬 煙煙韌韌幾好食

🍰Cheesecake
木糠芝士唔會太溜 配上柚子醬酸酸甜甜😋

Sip & Slide
中環閣麟街37-43號祥興商業大廈5樓
(大廈入口非常不顯眼 認住喺7-11隔離會易搵啲😆)
#gfood_central
一般burger都超級大個,有時一個人食晒一個漢堡加埋薯條同汽水真係會超級飽,但呢一間漢堡店的迷你漢堡可以兩三口就食晒,而且座位寬敞,適合女生傾計嘅好地方。 餐牌有六款漢堡可以選擇,另外可以加配菜飲品。Double Set可以選擇兩款漢堡+一款配菜+飲品;Triple Set可以選擇三款漢堡+一款配菜+飲品。六個包有唔同嘅名字,單睇名未必會知道佢係有咩配料同咩味道,餐廳都好溫馨地在餐牌嘅另一邊有得看圖識字,睇住幅相去揀就易好多。另外好適合有選擇困難症嘅朋友一齊食,有六款包,如果每人帶一個Triple set分別係三個唔同嘅包就可以試晒六款了。 朋友當時不是太肚餓,於是我同朋友就叫左一個Double set同Triple set。 店員好快就送上沙律,有火箭菜及車厘茄,火箭菜相當新鮮,加上了黑醋,味道一流。 配菜我哋揀咗sweet potato fries 同 Mexi-corn。蕃薯條相當甜,最估唔到係配明太子醬,個明太子醬簡直係一流,濃濃的明太子醬帶出少少辣,點番薯條一起吃原來口感係咁夾,正!食到停唔到口!Mexi-corn 一上菜感覺係好靚,好多配料有粟米粒,紫洋蔥,蔥花,蕃茄,以

Mexi-corn 一上菜感覺係好靚,好多配料有粟米粒,紫洋蔥,蔥花,蕃茄,以淡忌廉青檸調味,入口第一下感覺係好墨西哥feel,酸酸甜甜好易入口令人開胃。

迷你漢堡包有六款,我哋揀咗當中五款來試,包括Classic, Miso Sakana, Peking Quack, Mr.Porter 同Fantastic Mr. Fungi。

Classic:叫得classic 當然就係經典漢堡包有一塊漢堡,芝士,生菜,蕃茄,洋蔥,黃瓜。相當出色嘅係塊漢堡非常厚身,但可以做到肉質鬆軟好有肉味,牛肉愛好者必試!

Miso Sakana:簡單形容就係味增魚柳包,亦都係一個相當出色嘅製作。配料有青瓜椰菜火箭菜,魚柳鮮嫩多汁,加上秘製味增醬,甜甜地鹹鹹地口感新鮮,坊間漢堡店比較少呢類口味,可以一試。

Peking Quack:北京填鴨漢堡,我最愛這一個fusion製作,是一大驚喜!填鴨醃得相當相當入味,師傅將鴨肉切絲,幼幼的鴨肉絲啖啖都好入味,最得意係上面有一隻小小的太陽鵪鶉蛋,將蛋汁撈埋肉絲一齊放入口,十分滋味!呢個一定要試!

然後兩款都係素食漢堡:Mr Porter & Fantastic Mr. Fungi

Mr Porter係大啡菇加青瓜絲,大啡菇肥大肉厚。

Fantastic Mr. Fungi 呢個朋友比較鍾意,蘑菇味香濃加上菠蘿牛油果同菜,口感一流。

食過肉類漢堡,然後用素食嘅漢堡作結束,係完全能夠沖走飽膩感覺,愉快地過了一個元氣滿滿的下午。
2022-01-18 24 瀏覽
現在唔好去咁多街,不過星期日中環中午的西餐廳人唔會多,俾我估中,我們包場了,工作人員主要忙碌在做外賣。中午來最抵食,尤其是胃口大可以揀 Triple Set $128,包括三款迷你漢堡包,一款小吃,一杯飲品,只不過就唔係全部漢堡包款式都可以點,夜晚就多啲款式,有12款。中午有六款揀,牛、雞、豬、魚及素,一定揀得到,今日仲特別俾多一款我揀就係 Nash。Nash 係酪漿炸雞,有多少印度式,配辣椒油及沙拉醬,食落真係幾辣,炸雞塊很厚,酥脆唔油膩。看見 Peking Quack 的成份已經覺得佢最好食因為有隻鵪鶉蛋,有流心蛋嘅漢堡包特別滋潤所以一定好食,呢款配北京鴨、洋蔥、西芹,口感非常豐富又滋味。我鍾意食魚啊呢一種好特別 Miso Sakana ,以蘋果麵豉醬調味嘅魚味道幾特別,好食,加埋啲椰菜絲西芹火箭菜芥末沙律醬。Texas Blu’s 成份有煙豬肉、生菜、蘋果調味的椰菜絲。最後點左款素食 Fantastic Mr Fungi,鍾意佢有菠蘿及牛油果,主角是烤菇,配菠菜、酸瓜。特色奶昔有三種,我的 Ferraro Rocher 成份有雲呢拿雪糕、全脂牛奶、榛子糖漿及最重要的金沙朱古力,起

特色奶昔有三種,我的 Ferraro Rocher 成份有雲呢拿雪糕、全脂牛奶、榛子糖漿及最重要的金沙朱古力,起初搵唔到飲筒原來食咗粒金沙之後就見到,好玩!因為有雪糕,奶昔超好味。

是 Wingman 的姊妹店,跟樓上間隔一樣,長方形格局,長期播着音樂,有氣氛。

2022-01-17 350 瀏覽
好耐無嚟中環食晏,趁今日有人唔洗返工,專登過嚟試下呢間近排喺網上好 Hit 嘅美式餐廳「Sip & Slide」。據知餐廳係由人氣雞翼店「Wingman」主理,以多款配料講究嘅迷你漢堡作招徠。餐牌有超過 10 款不同口味嘅 Sliders,另外亦有沙律、配菜、甜品、飲品、二人及四人餐等可供選擇。我哋每人點左個 Triple Set ($128),套餐包 1 客沙律、3 個迷你漢堡、1 款配菜同 1 杯飲品。沙律菜好新鮮,碧綠爽脆,調味亦恰好。配菜揀左 Sweet Potato Fries 同 Mexi-corn,番薯條大大碗,厚切即炸,份量十足,食落番薯味好突出,甜甜地,香脆乾身又唔油膩。粟米粒金黃飽滿,味道香甜,配料有紫洋蔥、番茄、菜粒和蔥花等,伴以淡忌廉和青檸汁,入口酸酸辣辣,充滿墨西哥風味。Sliders 有 6 款可供選擇,當中包括有 Classic、Miso Sakana、Texas Blu’s、Peking Quack、Mr. Porter 及 Fantastic Mr. Fungi,一次過試晒。Classic:和牛漢堡用料好豐富,內有芝士、生菜、番茄、洋蔥和醃漬小黃瓜,漢

Classic:和牛漢堡用料好豐富,內有芝士、生菜、番茄、洋蔥和醃漬小黃瓜,漢堡扒好厚身,肉質鬆軟,肉味濃郁得嚟又帶少許牛臊味,牛迷必愛。

Miso Sakana:魚柳包賣相同樣吸引,魚柳以蘋果味噌醬醃製過,配料有椰菜、青瓜和火箭菜等,魚肉鮮嫩多汁,入口鹹甜交集,帶日式風味。

Texas Blu’s:漢堡包用上煙燻手撕豬肉做餡料,豬肉絲氣味好香濃,加上蘋果椰菜絲、生菜同醬汁,食落口感好豐富,惹味又 Juicy。

Peking Quack:手撕鴨肉包亦令人眼前一亮,鴨肉醃得好入味,啖啖鹹香;太陽鵪鶉蛋非常吸睛,富蛋香又有流心效果,將啲蛋汁撈埋鴨肉一齊食,滋味一流!

Mr. Porter 及 Fantastic Mr. Fungi:呢兩款都係素漢堡,前者用上大啡菇做餡料,而後者就夾入了 BBQ 蘑菇、啡菇肥大肉厚;蘑菇菇味香濃,再配上菠蘿、牛油果同菠菜,味道清新不膩。

套餐包凍檸檬茶同汽水,如果想點果汁/啤酒,則需要另 +$20/+$35。

一場嚟到,無理由唔食埋甜品先走,點左 Triple Chocolate Hazelnut Cake ($68)。件蛋糕都幾厚身,層次分明,面頭嘅鏡面好平滑,入口朱古力味很濃郁,帶榛果香,而且甜度亦啱啱好,為這頓午餐完美作結。
1K
2022-01-17 27 瀏覽
今日去咗中環搵個朋友食lunch, 佢帶咗我去左一間忍世樓上漢堡包店, 如果唔係喺附近返工或者住喺附近嘅人士真係冇乜可能知道有間咁嘅嘢, 間野喺正蘭香園對面,希望想去嘅你哋搵到啦😂上到去座位唔多, 我相信都係以做外賣為主. 佢哋舖頭有別於一般嘅漢堡包店, 主打小形漢堡包, 打開個餐牌有成十幾款唔同嘅漢堡包口味, 真係花多眼亂. 好彩佢哋個set lunch只有六款俾我揀😎, 煩少好多嘢😂. 第一個梗係試佢哋嘅Classic牛肉漢堡, 真係Juicy到爆. 個人覺得最特別嘅係Beking Quack , 鴨肉配上自家製BBQ醬汁再加隻流心鵪鶉蛋😍, 真係好味到一個點😋. 另外佢哋連Keto and Vegan 嘅人士都照顧埋, 素菜包之餘仲可以將個包轉做菜底. 仲有佢哋嘅炸番薯條一定要Order , 真係超脆, 超脆and 超脆👍🏻. 個人覺得食過咁多間漢堡包set為主嘅呢間係最高質cp值係最高嘅.

2022-01-14 30 瀏覽
今日同吃貨閏蜜去食好西😋😋無意中發現性價比極高既lunch!!! 太好食了!!! 一定要推薦俾大家😍!!!Triple set ($128) 包三款迷你漢堡🍔一個小食🍟一碗湯🍲一杯飲品🥤湯係南瓜湯, 超濃超稠!!🎃小食雖然得番薯條同蕃薯條揀, 不過都無令我地失望!!勁大兜😍 熱辣辣 炸得好脆😍超好味!!!!!迷你漢堡叫左以下六隻味🍔👇🏻1️⃣ Nash 👍🏻👍🏻👍🏻 雞扒用左buttermilk來炸, 肉質超級腍滑!! 外面又超級脆!!醬汁dd辣, 好食過脆辣雞腿包~好惹味😍2️⃣ Miso Sakana 👍🏻👍🏻 魚扒肉質好似西京燒咁, 味道帶甜又嫩滑~中間夾有青瓜, 連到成個漢堡好fresh😋👍🏻👍🏻3️⃣ Texas Blu's 👍🏻👍🏻醬汁甜甜地!!豬肉超入味!!好味到伸曬脷😝😝4️⃣ Peking Quak 👍🏻 完全無諗過北京填鴨都可以做burger!! 🍔好特別!! 仲有粒太陽鵪鶉蛋~ 嗯~~~ 正!!!🤩5️⃣ Fantasic M Fungi 泡菜唔辣, 中間夾有牛油果, 口感豐富😙6️⃣ Mr. Porter 我同朋友都覺得最唔好食, 個醬有d苦苦地🙈 由於果日無曬我地想叫既小食, 店員好
今日同吃貨閏蜜去食好西😋😋
無意中發現性價比極高既lunch!!!
太好食了!!! 一定要推薦俾大家😍!!!

Triple set ($128)
包三款迷你漢堡🍔一個小食🍟
一碗湯🍲一杯飲品🥤

湯係南瓜湯, 超濃超稠!!🎃

小食雖然得番薯條同蕃薯條揀,
不過都無令我地失望!!
勁大兜😍 熱辣辣 炸得好脆😍超好味!!!!!
Sweet  Potato  Fries

Rosemary  Fries

迷你漢堡叫左以下六隻味🍔👇🏻
1️⃣ Nash 👍🏻👍🏻👍🏻 [餡: 脆雞扒]
雞扒用左buttermilk來炸,
肉質超級腍滑!! 外面又超級脆!!
醬汁dd辣, 好食過脆辣雞腿包~好惹味😍
2️⃣ Miso Sakana 👍🏻👍🏻 [餡: 味噌魚扒]
魚扒肉質好似西京燒咁, 味道帶甜又嫩滑~
中間夾有青瓜, 連到成個漢堡好fresh😋👍🏻👍🏻
3️⃣ Texas Blu's 👍🏻👍🏻[餡: 煙燻手撕豬肉]
醬汁甜甜地!!豬肉超入味!!好味到伸曬脷😝😝

4️⃣ Peking Quak 👍🏻 [餡: 手撕北京填鴨]
完全無諗過北京填鴨都可以做burger!! 🍔
好特別!! 仲有粒太陽鵪鶉蛋~ 嗯~~~ 正!!!🤩
5️⃣ Fantasic M Fungi [餡: 手撕烤菇+泡菜]
泡菜唔辣, 中間夾有牛油果, 口感豐富😙
6️⃣ Mr. Porter [餡: 大啡菇]
我同朋友都覺得最唔好食, 個醬有d苦苦地🙈

由於果日無曬我地想叫既小食,
店員好好咁送左兩杯金莎奶昔俾我地🥤
OMG!!!!!!!!!!! 超級好飲😍😍😍😍
甜到入心呀❤️
Ferrero  Rocher

除左個大啡菇外, 所有野都好好!!!👍🏻
必encore🥳🥳
評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(利申: triple set真係太飽了,
double set應該都夠食🙈)
Ferrero  Rocher
2022-01-10 32 瀏覽
迷你漢堡🍔的午餐今日同大爺去咗食迷你漢堡🍔我哋分別揀咗個Double Set同Triple Set每個lunch set除咗迷你漢堡🍔之外仲有個side🍟一份沙律🥗一杯野飲🥤我就揀咗Classic同Peking Quack兩款叫得Classic梗係最傳統嘅漢堡牛肉包烘得好乾同香中間嘅牛非常juicy一咬入面嘅肉汁直頭bi哂出嚟😊Peking Quack用咗北京填鴨嘅汁配埋填鴨絲、青瓜同葱直頭成份北京填鴨嘅感覺仲加埋一隻細細鵪鶉蛋好特別🥰Side真係要好好推介一下我揀咗蕃薯條每條炸到香香脆脆非常大份好抵食🥰大爺就配咗Cauliflower pops椰菜花可以炸到咁唔到嘅口感配埋酸酸甜甜嘅醬汁夠哂惹味🤩餐廳仲照顧埋生酮嘅朋友仔漢堡包嘅包可以轉Butter Lettuce 非常貼心❤️
迷你漢堡🍔的午餐

包烘得好乾同香
中間嘅牛非常juicy
一咬入面嘅肉汁直頭bi哂出嚟😊

Peking Quack用咗北京填鴨嘅汁
配埋填鴨絲、青瓜同葱
直頭成份北京填鴨嘅感覺

餐廳仲照顧埋生酮嘅朋友仔
漢堡包嘅包可以轉Butter Lettuce
非常貼心❤️
2022-01-07 350 瀏覽
中環有很多吃burger的地方,大部份的burger都是份量超大,想我這些胃口小的人想多吃一點其他食物都有難度,這間新開的樓上burger店主打迷你漢堡和小食,目的就是讓你一次過試不同食物~晚上來的時候氣氛都不錯,而且很有外國氣氛,不過因為新開所以還未能叫酒,而且很多飲品都賣完,如果你不喝甜的話選擇相對少。🔹Truffle Mac n Cheese $78一向對黑松露和芝士不太感興趣的我吃這個焗通粉的時候真的打破了我的固有觀念,一上桌已經聞到濃郁的松露香,鋪在面層的芝士被烤到焦脆,鹹香滿瀉之餘口感還非常吸引,雖然味道對我來說真的太濃郁,但一試過一口就會忍不住想繼續吃下去,全晚最優質的小食就是它!🔹Rosemary Fries $58比一般連鎖快餐店還幼的薯條口感其實比想像中更強烈,薯條不掛油又有馬鈴薯香,輕微的鹽和rosemary調味已經很足夠,加上份量偏多,很值得點。🔹Pom Poms $68一道點完吃完都不知道是什麼的菜式🤣因為餐牌沒有很多選擇,上網搜尋顯示它是類似雞粒的小食,結果放入口又不太感覺到雞肉,反而有點像炸麵粉糰,有點模糊的食物,可以不點。🔹Beetroot & Goat
Sir Lou

🔹Truffle Mac n Cheese $78
ruffle Mac n Cheese

🔹Rosemary Fries $58

🔹Pom Poms $68
Pom Poms

Pom Poms

🔹Beetroot & Goats Cheese Salad $78
beetroot & Goats Cheese Salad

沙律加了很多橄欖油和沙律醋,所以酸度都比較高,不過紅菜頭口感不錯,而芝士加上去都不會奇怪,只是這個組合比較陌生,未必所有人都喜歡吃。

🔹Any 4 Sliders $188
Sir Lou

Sliders有多過數量配搭,一開始以為是層數,原來是個數,我們點4就是4個迷你漢堡,大家可以選擇4款不同口味或者同款也可以,迷你漢堡大小適中,前面吃了這麼多小食後每人再加多一個小漢堡飽腹度差不多。我們分別點了Classic Beef、Sir Lou、Texas Blu's、Mr.Fungi,基本上就是經典牛肉、魚和豬,喜歡菠蘿的朋友記得要點mr.fungi,因為它是唯一一個有菠蘿的漢堡!漢堡的包有微微煎過,所以口感帶微脆和油香,裡面的餡料都製作得恰到好處,味道濃郁又有咬口,夾在中間的醬料又不會過多,交足功課。
Texas Blu's

🔹HK Toast $75 🔹Ferrero Rocher $85
Ferrero Rocher

喜歡甜的話不能錯過這些極具特色的奶昔系列,我們點了金莎和奶醬多,入口各自都表達到自身應有的味道,不過調和性來說HK Toast比較好和一大坨cream比較搭配,金莎的甜度高,視乎大家喜好。
Ferrero Rocher
HK Toast

🔹Blackberry Earl Grey Tea $45
Blackberry Earl Grey Tea

因為沒有酒我又不想和太甜,剩下這個隨時變伏的選擇。事實上它的味道比想像中好,blackberry沒有藥水味,加上伯爵茶上帶些少微甜,再吃一堆炸物後做到解膩感覺呢。
ruffle Mac n Cheese
2022-01-07 17 瀏覽
今日黎到中環呢間食BURGER呢度食物幾特別,提供BURGER既款式好多仲要有迷你版細細個,兩個人SHARE食同一個岩岩好。咁就可以試到唔同款。有個Tasting menu都幾抵食,每人178就可以食到沙律,自選4款漢堡,2款小食同一款小食。今次試左Triple B / NASH/ Fish / Peking Quack其實即係牛肉, 辣雞肉, 魚柳同埋鴨肉最好食最驚喜嘅鴨肉,鴨肉絲加上甜甜地既汁,就好似北京填鴨漢堡一樣。雞肉味真係算比較辣,唔食得辣既要留意下Roasted Pepper Mozzarella原來係D黃紅椒做底既沙律🥗,加上Mozzarella cheese。Popcorn chicken雞肉好重黑椒味,配上甜酸汁好正Truffle Mac & Cheese好香芝士同松露既通粉,味道好濃郁👍🏻👍🏻👍🏻
今日黎到中環呢間食BURGER

兩個人SHARE食同一個岩岩好。咁就可以試到唔同款。

其實即係牛肉, 辣雞肉, 魚柳同埋鴨肉

雞肉味真係算比較辣,唔食得辣既要留意下

Roasted Pepper Mozzarella

Popcorn chicken
雞肉好重黑椒味,配上甜酸汁好正

Truffle Mac & Cheese
好香芝士同松露既通粉,味道好濃郁👍🏻👍🏻👍🏻
2022-01-04 20 瀏覽
就到Christmas想食好少少,所以就嚟咗依度食lunch。餐牌有好多特別既burger,而且仲有一個聖誕一人餐,所以我地就叫咗一人餐,感受下聖誕氣氛。😋前菜 Beetroot 係醃過既紅菜頭條,食落去酸酸地,好開胃😋Mulled wine cheese burger最頂層係橙塊,之後係火箭菜加上半生熟既和牛同埋有熱溶芝士係上面,最後係mulled wine sauce。橙既清新,令成個burger都好fresh。😋Jingle Belle頂層係紅莓醬,之後係水牛芝士同埋火雞肉餅,最低係啲火箭菜。火雞肉餅整得好好,因為仲好juicy,而且吾會太乾。😋BBQ Pork Mac & Cheese依個好岀色,除咗芝士味,真係會食到bbq醬既香味,加埋係令個通心粉多咗個層次。😋Cheese cakeCheese cake 好滑,而且吾會有好濟既感覺。

😋前菜 Beetroot
係醃過既紅菜頭條,食落去酸酸地,好開胃

😋Mulled wine cheese burger

😋Jingle Belle

😋BBQ Pork Mac & Cheese

😋Cheese cake
Cheese cake 好滑,而且吾會有好濟既感覺。