2017-12-29 196 瀏覽
Sea bass $198 乜都唔包D伴菜得兩舊瓜及mashed potato ,魚的份量比以前小一半,蕃茄蟹肉扭紋粉好酸, 蟹肉有殼$148, 白汁野菌雞胸闊麵$128,D雞「鞋」到冇朋友,D菇好酸及好甜,唔知想點,勁難食?要果茶(仲要得橙茶)及salad或湯,每位加多$30, 三個人食咗$6xx, 一D都唔飽,仲要唔好食,這間Simplylife 可算最貴最難食的,服務員尤其那位外籍人士好冇禮貌,枱細到一個餐也放不下
2017-12-28
2017-12-07 181 瀏覽
食物質素尚算佳。但枱就很小,像給一人用或飲嘢傾計還可,碟又大隻,基本上放二碟食物加二杯飲品都比較困難。能加大及變方型枱更加好,方便食客。Simplylife 應改善吓。
2017-11-21 423 瀏覽
星期六的早上一覺醒來,實在很想吃一個慧富早餐配合不用工作的悠閒假日,所以一早來到了這裹。每次經過都需要排隊,很幸運今天來時可以直接進去吃早餐,令自己的心情也好起來。這裹的漢堡也吃過很多次了,牛肉是偏散的,剛好中了我的口味,另外這裹的薯條我每次也吃清光奄列則是第一次吃,車打芝士分量十足,啖啖充滿了芝士香氣,吃完一個也十分飽!另外香草焗薯也做得十分出色。不得不提我最喜歡的冰茶,今天是橙茶,橙味也很濃厚。
車打芝士煙肉牛肉漢堡

火腿磨菇車打芝士奄列

不得不提我最喜歡的冰茶,今天是橙茶,橙味也很濃厚。
2017-11-19 241 瀏覽
週末午餐大概等咗十五分鐘就有得入座啦,一個餐有前菜、主菜同飲品$138加一。前菜揀咗一個湯一個沙津,個面包雖然有啲硬,不過都好香口,可惜個湯太酸。而個沙津份量好大好多菜。其中一味主菜叫咗松子香草汁長通粉,好香香草味,味道都好適中,而所有嘅伴菜都好配,推介之選。但係個Fish and chips 就好失望,個沙津同薯條都無問題,個係個魚除咗大份之外都好麻麻,啲炸粉太多,而個魚肉就係個敗筆,好鞋口,下次會試另一款。

而個沙津份量好大好多菜。

JJ
2017-11-14 130 瀏覽
Is this place designed to be NOT TODDLER/KID friendly restaurant? We were there last week for lunch, waiting for more than 1 hour, and obviously going with a toddler whose age needs high chair while eating. When they called our number, and by the time we asked for high chair or any baby supporting seat, they told us they don’t have this kind of arrangement to provide!!!! What a mind set of service after asking client to wait for the table, and leave us no choice to leave!! If this restaurant is NOT WELCOME toddler, we will appreciate you can tell or remind us when the moment you are seeing parent holding the toddle and requesting the table number from your staffs, not inform after ppl waiting for long time for your restaurant. Very disappointed the restaurant like this will have this kind of service and arrangement.
2017-11-12 220 瀏覽
此餐廳有很多分店,是美心集團旗下,開頭知道是美心集團有点抗拒,但見到從開張至今,都仍有很多人排隊等候,一定有他可取之處。光顧左幾次,每次都不失水準,令到我又要寫下食評吧!安格斯肉眼扒肉質嫰滑、鬆軟,不乾。食落口很有牛肉鲜味,份量也不少,成10安士,一定夠晒大胃王。美國自然毂飼豬扒豬扒是經過長時間慢煮,然後燒烤而成。味道非常不錯,同蘋果酱汁絕對配合。肉質雖然有点乾,但也很滿意。All day breafast 令我想起在加國,常常食的全日早餐,種類一樣有很多,其中德國腸好好味,肉質爽口,不似有D腸咬落霉霉爛爛咁,番茄也好味,很鲜甜呢!烤蘑菇忌廉汁闊條麵配香草燒雞胸雞肉食出也是經過長時間慢煮,然後燒烤而成。好jucy, 配以香草汁,yummy ! 闊條麵是自家制的,爽爽,硬硬,有口感。蘑菇也好味,由其是用醋汁混合的野菌,極合我口味,酸酸甜甜,勁like......終於對美心集團有所改觀,值得一讚的餐廳。
光顧左幾次,每次都不失水準,令到我又要寫下食評
吧!

安格斯肉眼扒

美國自然毂飼豬扒
滿意。

All day breafast

烤蘑菇忌廉汁闊條麵配香草燒雞胸

終於對美心集團有所改觀,值得一讚的餐廳。
2017-11-06 139 瀏覽
細佬拍拖了🙈我問細佬 如果家姐同女朋友約你睇同一套戲你會陪邊個先😈都算佢唔會有異性冇人性今日同細佬黎pop corn 睇戲佢仲好大方請我睇戲🤤之後就同細佬黎依間餐廳撐台腳-我地叫左車打芝士牛肉漢堡麵包如果烘一烘熱d 脆口d 更好牛肉唔算厚身 🍔 肉質少少乾薯條🍟即炸熱辣辣夠香夠脆-燒黑鱈魚.薯蓉.燒意大利青瓜.黑水欖鯷魚醬鱈魚新鮮好滑本身係薯仔控,薯仔都整得滑身其餘配菜都唔錯 鯷魚醬好香好特別連細佬本身唔太喜歡食魚 都話唔錯-難得同兩姊弟撐台腳,大家都很滿足😌
細佬拍拖了🙈

肉質少少乾
薯條🍟即炸熱辣辣夠香夠脆
燒黑鱈魚.薯蓉.燒意大利青瓜.黑水欖鯷魚醬

鱈魚新鮮好滑
本身係薯仔控,薯仔都整得滑身
其餘配菜都唔錯
鯷魚醬好香好特別
連細佬本身唔太喜歡食魚 都話唔錯
難得同兩姊弟撐台腳,大家都很滿足😌
2017-10-14 378 瀏覽
難得星期五happy friday梗係食餐好放鬆下啦,simply life, 有apps remote拎飛好方便,不過出去都仲未有位,都等左半個鐘先有位,間野係將軍澳pop corn, 仲見到tvb 李思捷,阮兆祥,王祖藍係隔離枱食野添環境係唔錯,樓梯高又有情調,不過就好嘈,始終多人,同埋啲音樂聲,食食下聽到有人大叫,仲以為有傻佬,原來係啲音樂黎,。先黎左個包,哇,啲皮好硬,好難咬,但唔知點解個個都食晒,點左個湯,酸酸地幾開胃,之後黎埋啲果茶,真心幾香果味,又唔會太假同太甜,唔錯我點左個烤法國春雞,好香同香口,啲肉又唔會太hi同未熟,啲配料仲帶出佢既鮮味,不過如果配埋薯菜就仲完美啦,總體黎講唔錯,waiter服務都接受

2017-10-13
30 分鐘 (堂食)
2017-10-05 272 瀏覽
雖然間野喺屋企附近,但有幾個月無黎呢度食過,今日就試下個午餐,叫左個All day breakfast 同Eggs benedict , 由於唔太肚餓,個餐只加左一個$10 沙律。沙律都ok, 幾新鮮,味道偏酸,開胃,仲送多一塊面包,加$10 算不錯!All day breakfast 通常都係其中有一兩樣野係唔熱,今次係主角大肉腸,暖暖地甘,扣少少分,整體賣相不錯,味道都幾好!Eggs benedict 重點當然係切開佢流出黃黃既蛋漿,第一塊成功做到!食落令人回味。第二塊失敗左,一刀落下見到淺黃色既水,個蛋漿即刻淡哂,扣一半分,少許失望!野飲方面都係冰茶最好飲,清清地,有淡淡橙味!整體都ok. 環境服務都好好。

2017-10-04
2 分鐘 (堂食)
  • 冰茶
2017-09-23 312 瀏覽
雖然已經開業一段時間,但由於時常要排隊等候,所以仍未有機會去試試。由於有朋自遠方來,所以立即想到此餐廳,10:50am 就去取位!門口已經有不少食客在等候,起初以為一早到不用接人數取票,後來見到員工叫No 入座才知道自己蠢了!入座後感到坐位十分舒服,可以慢慢閑談!餐湯是濃甘荀湯,很有質感,再配上口感十足的餐包,肚子已經填滿40%!👀主菜以為份量好少,怎知道奄列好似卷蛋般(一層層),食了一半已經好飽😅另一份 All day breakfast, 份量不少又美味!

入座後感到坐位十分舒服,可以慢慢閑談!

2017-09-07 364 瀏覽
Simplylife Bakery Cafe (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場地下G43-45號舖港鐵站C出口左轉步行1分鐘就到,交通非常方便,很可惜係Lunch 1+2=$88,一次比一次差,車打芝士煙肉牛肉漢堡超難食,薯條煙肉全部過晒火仲有苦澀味,麵包仲要係好硬,較為好嘅係加$17嘅Latte及沙律,真係從未試過食幾啖就走人,希望快啲改善下食物嘅質素,之前排隊情況都嚴重,而家都唔使排隊,咁就證明啲食物真係差左好多。

Simplylife Bakery Cafe (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場地下G43-45號舖
,車打芝士煙肉牛肉漢堡超難食,薯條煙肉全部過晒火仲有苦澀味
2017-08-22 394 瀏覽
如果去到popcorn 又想食餐好既西餐,simplylife不失為一個好選擇。將軍澳幾乎每間餐廳都要排隊,等位真係一件好疲倦又肚餓既事,所以今次用apps攞左飛,就順順利利咁入座啦,唔洗捕住喺門口。我地四個人,每人都食左一個set dinner, 我就揀左English big breakfast,朋友揀左意粉,burger同埋魚。每個餐包左餐湯/沙律,同埋一杯野飲,餐飽任食。我既English big breakfast 份量啱啱好,麵包烘到有啲燶,食落有苦味。香腸非常香口,但炒蛋就一般啦,並沒有細滑,其實碟上既所有野喺屋企都整到,但要準備咁多食材,出黎食下歎下無咁嬲。朋友就叫左燒黑鱈魚,魚柳墨汁漢堡同埋辣肉腸手製意粉。黑鱈魚同埋辣肉腸手製意粉相對比較細份,食完有啲唔夠飽。另一亮點就係simplylife既蛋糕!我地叫左兩件crepe cake,仲有有件caramel既蛋糕。兩件crepe cake都好好食!店員推薦佢地比較無咁甜,果然無介紹錯,非常清新,crepe皮同中間既cream剛剛好!朋友生日可以喺蛋糕上面免費寫字同俾埋蠟燭。
English  big  breakfast

黑鱈魚

魚柳墨汁漢堡

朋友生日可以喺蛋糕上面免費寫字同俾埋蠟燭。
English  big  breakfast
2017-08-22 229 瀏覽
今日一場黎到popcorn做野,由時間尚早,咁岩又未食野,見好耐都冇食過simply life,所以入去食個午餐先。入去撳飛,由於場入只坐滿30%,所以好快有位。職員粒聲唔出,冇咩笑容,然後收飛,直接帶我就坐。如果可以講聲你好,打下招呼,會更加好喇。不過都明白太早返工係冇咩精神既。Menu 都係個幾味,提外話,今次有個外籍職員幫我落order,好少見,通常都係本地職員多,點完單之後,仲幫我打開餐巾,示意可以用黎墊下,都幾細心,如果多返d笑容就好返,會親切少少。呢度餐湯沙律二揀一,我見其他客人都係,不論沙律都餐湯都有跟法包。唔想太乾就揀餐湯,the soup of the day - tomato soup,另外主菜揀雞肉漢堡,餐飲揀冰茶。番茄湯-應該係兩溝番茄,一般番茄再加車厘茄,唔佢另外會唔會再落罐頭茄湯做底。有質感,飲到佢係打爛晒d茄,另外再有一開二車厘茄粒,有d咬口,質感上會有層次。如果鍾意食茄,會幾鍾意。佢應該係素湯,冇落肉,但係我又食到有芝士係入面,唔知佢係加左芝士,定唔小心落左d芝士落去。整體我覺等有8分。法包-我本身唔太好法包,呢個不過不失,脆既個面,但又唔係好脆,蘸湯食

法包-我本身唔太好法包,呢個不過不失,脆既個面,但又唔係好脆,蘸湯食都ok。有得揀我會食軟包,或者走法包。我諗舊包有7分既。

冰茶-正確黎講係血橙冰茶,其實杯野係少少茶味加糖水,再加少少血橙味。味道都不過不失,如果茶味突出d仲好。不過幾欣賞佢用血橙,始終比較少地方會用佢,個味同橙有d分別,但係又香香地,佢可以窄少少血橙汁溝落去,效果可能仲好。呢杯野我覺得有潛質昇華,7.5分。

雞肉漢堡-主角有薯條做伴菜。先讚後踩,佢個賣相幾好,特別岩d食肉獸,同埋d芝士溶溶地,可以將個包d涵包實,令成個漢堡唔會走位走樣。味道好既係伴碟炸番茄,同舊包入面既蘑菇。第一次食炸番茄,外脆內juicy,有驚喜,同埋個番茄都好多肉。而佢個蘑菇都好重蘑味,質應有咬口。

唔好既係因該個包係燒既,所以都有d燶味,我個人唔太食到呢個味。雞都有咁既情況(燶味),佢用左雞胸,比較淡口。另外伴碟薯片都有d過火,不是味道唔差。最後我切走d燶位,再完成佢。主菜6分。

Simply life 多人排隊既原因,應該係佢個環境,同埋食品賣相,對於鍾意相機食先既年青人,其實唔錯。但係佢本身都有好多改善空間,包括服務同食品味道等。是次消費$97,值唔值,睇你睇咩重d,非繁忙時間去食,再hea下其實幾寫意。幫趁完呢次之後,我應該會隔好一段時間先再黎。
2017-08-22
2017-08-21 249 瀏覽
同我熟嘅人都知simplylife係我至愛,又平又好食。自從喺將軍澳開左分店後,更加成為我嘅飯堂。Weekday lunch更係十分抵食,$88包湯或沙律,主菜同飲品。每次必點嘅松露忌廉手製闊條麵。好香松露味,令朋友嘅魚即刻睇落冇咁吸引。手製麵未做到al dente 不過比起其他餐廳食到嘅意粉已經算唔錯。個汁好creamy亦帶蒜香,加上雜菌同芝士片,真係令我鍾情餐飲配嘅果茶即係西柚茶。少甜少冰味道剛剛好,好解膩。

餐飲配嘅果茶即係西柚茶。少甜少冰味道剛剛好,好解膩。
午餐
2017-08-13 261 瀏覽
好久好久以前,要吃simply life就要去又一城排隊,次次都勁多人。每每看見玻璃櫥窗糕點師傅製作甜品,望著一件件精美甜品,忍不住狂吞口水.......後來美心集團的分店愈開愈多,連將軍澳也開了一間,開心事,最開心是排隊時間縮短了,現在可以用app排隊,非常好。試過2個人點3個餐,通常吃不完,加上附送的麵包不算太好吃,偏硬,餐廳可以減少供應麵包。建議一人一個餐+湯,還有一杯飲品,這間餐廳特別之處是沒有檸檬茶或檸檬水,只有橙冰茶?總之沒有檸檬,味道也差不多。餐廳肉類我不太推薦,肉質不夠鮮嫩,尤其燒春雞,肉質很乾,不建議吃。今日推薦兩款清淡沙律,第一款是凱撒沙律沙律配切片芝士,鹹鹹的,很開胃另一看是我最愛的蟹肉沙律,(這幅相影得不好,別介意)。蟹肉不吝嗇,配上芝麻醬,又香又可口,連不喜歡吃沙律的朋友,也會愛上!而且份量挺大的,吃了一份已經飽,根本吃不下其他。

今日推薦兩款清淡沙律,第一款是凱撒沙律
沙律配切片芝士,鹹鹹的,很開胃

而且份量挺大的,吃了一份已經飽,根本吃不下其他。
  • 蟹肉雜菜沙律