2017-03-11 596 瀏覽
Was having a take away lunch from here today. Ordered a small salad (55hkd) as appetizer from them, the portion they gave was utterly small and it does not taste as good as it appear to be. As for the main, pestro pasta, I don't remember it tasting so different from the last time I had with them. The standard of their food have drop since the last time I visited them. But on the side note, their staffs are still as friendly.
2017-03-11
外賣自取
2017-03-09 666 瀏覽
以前來都是吃lunch 或afternoon tea, 這次第一次試dinner。星期五晚上和友人等了大概20分鐘就入座,餐廳很多人,我們的座位要往最裏面走。他們晚餐種類大概有burger, steak, pork chop, risotto, pasta, fish 還有all day breakfast呢。我們點了南瓜栗子有機糙米飯和穀飼豬扒燒意大利黃瓜。這個南瓜risotto很好吃,非常足料的南瓜汁和很軟熟的栗子,糙米飯煮得很有咬口,和南瓜汁配合得很好穀飼豬扒就一般,煮得有點過火,吃了一半都沒有再吃。然後不知道是不是我們坐在最裏面的地方,server經常看不到我們,我們也總是找不到他們,揮手也沒有理我們,到最後埋單竟然還要等差不多15分鐘,有點離譜。

穀飼豬扒就一般,煮得有點過火,吃了一半都沒有再吃。
  • pumpkin chesnut risotto
2017-03-08 676 瀏覽
同先生,大帝, 細佬,細佬女友加1位友人來食brunch, 無bb 凳。5個人叫左2個English Big breakfast, 2個車打芝士煙肉煎蛋漢堡,1個松露雜菌手製闊條麵,有餐湯或沙津湯係蘑菇湯,有d藜麥增加口感,但唔夠菌香, 配件硬脆法包,大帝對件法包好有興趣,但太硬食一陣放棄左轉戰英式早餐件包沙律菜唔太新鮮,有d變左色,有d青豆配搭下無咁單調松露雜菌手製闊條麵,闊麵煙煙un un我鍾意既口感,但調味較淡亦唔香松露味,調味同汁既濃度可以濃d,杰d車打芝士煙肉煎蛋漢堡,包同漢堡都唔夠熱,漢堡亦較乾無肉汁,調味薯條就好脆口幾好味English Big breakfast 好大份,最好share 食,1個人食會較滯, 麵包鬆軟,又入左大帝既肚,炒蛋幾嫩滑,煙肉唔太肥幾香口,豬肉腸唔會好咸,炒蘑菇好油,焗豆我無食,有件燒蕃茄減低肥膩感橙茶無咩特別,我個杯唔甜亦帶點澀

沙律菜唔太新鮮,有d變左色,有d青豆配搭下無咁單調
橙茶無咩特別,我個杯唔甜亦帶點澀

2017-01-24
下午茶
2017-02-27 899 瀏覽
Green tea jasmine crepe cake ($36)Hazelnut chocolate mousse cake ($36)👅Simplylife啲cake不嬲都無得輸😆同學仔話前排食過新出既green tea jasmine😳仲係咁重覆話超正🙈🙈係又一城睇完戲即刻好乖咁陪我食😋😋痴線!個crepe cake靚到😍😍仲要係Lady M既一半價錢😆個crepe cake既茉莉花味出啲🍵抹茶味係微微地托一托個茉莉花味☺️好清香好夾😋有啲似tempo紙巾既茉莉花味😂😂而且simplylife啲cream不嬲都做得好好👍🏻好輕完全唔會膩😝不過啲crepe皮係稍為乾左少少,講咬落既層次感既話Lady M係明顯啲🙃🙃食完吐啖氣出黎都覺得自己好清香好有氣質👸🏻至於個hazelnut都唔錯👍🏻👍🏻唔會好甜,所以味道唔算太濃😋又有啲榛子粒粒,好有咬口🤓Simplylife啲cake既質素🍰同餐廳既環境😎都係收呢個價!Cp值✔️
同朋友慶祝情人節,揀左黎呢度一黎呢度燈光柔和都算有情調,二黎方便,三黎我中意食西餐點完野之後,職員就送上新鮮麵包麵包有兩款,一款硬身D似法包 且深色(右);另一款就軟身D 質感似白糖糕(左)。個人比軟中意法包果款,因為脆身同埋味重D,而另一款個質感太奇怪啦..兩個主菜都加左$30要多一個南瓜湯、一個沙律同兩杯凍橙茶呢度既南瓜湯唔係好滑果D,仍然食到有好多南瓜蓉係入面,岩我口味麵包沾湯比牛油更好食,麵包吸湯力強沙律菜配醋菜新鮮,配醋十分開胃,最中意食佢D青瓜,好多汁凍橙茶好特別,不過橙味唔夠濃,配紅茶就比茶味蓋過左橙味..白酒煮蜆辣肉腸手製意大利粉上枱個賣相唔係咁好,一堆野...其實個汁既味係幾好,但衰在鹹得制...蜆肉細細粒,係預料之事最驚喜既係個粉,質感似彈牙既上海面燒美國安格斯肉眼扒(5成)配薯條­、蘆筍我之前見D食評十個都八個都話呢度D扒成日煮過龍,本身都唔想叫,因為唔中意食韌牛扒...但朋友想食  er..好啦,韌就韌啦賣相比意大利粉好好多可能因為我本身預左佢韌,所以係無期望之下有驚喜牛扒雖然over左5成熟,但依然嫰口& Juicy我都知呢度D甜品都出名,但本身唔中意食有cr
同朋友慶祝情人節,揀左黎呢度

一黎呢度燈光柔和都算有情調,二黎方便,三黎我中意食西餐
點完野之後,職員就送上新鮮麵包

兩個主菜都加左$30要多一個南瓜湯、一個沙律同兩杯凍橙茶
南瓜湯

麵包沾湯比牛油更好食,麵包吸湯力強
沙律菜配醋
菜新鮮,配醋十分開胃,最中意食佢D青瓜,好多汁
凍橙茶
凍橙茶好特別,不過橙味唔夠濃,配紅茶就比茶味蓋過左橙味..
白酒煮蜆辣肉腸手製意大利粉
上枱個賣相唔係咁好,一堆野...
最驚喜既係個粉,質感似彈牙既上海面
燒美國安格斯肉眼扒(5成)配薯條­、蘆筍
賣相比意大利粉好好多
可能因為我本身預左佢韌,所以係無期望之下有驚喜
牛扒雖然over左5成熟,但依然嫰口& Juicy
我都知呢度D甜品都出名,但本身唔中意食有cream既甜品同唔食mousse蛋糕,所以無試甜品
2017-02-15
2017-02-07 1956 瀏覽
Went to Simplylife today for lunch and what a terrible experience! The staff's attitude are terrible, rude and pretty much go out of their way to ignore you. When you FINALLY get service, they don't bring you your order until you remind them 3-4 times. The worst part is, they are even that busy! The restaurant wasn't even full. Really awful and safe to say won't be going to this branch again.

2017-01-28 2419 瀏覽
大年初一,去左食個lunch在此感謝初一仲要開工嘅廚師同侍應,令我地放假有得食好嘢,adorable餐湯係南瓜湯,好多南瓜溶,自落多d 胡椒,好味配餐包加勁多牛油男友最愛食li 度d Cesar Salad, 勁多菜,香甜清新,流心蛋蛋好好味,仲有大大舊雞肉同麵包脆脆,而且唔貴我食英式早餐塊多士好脆,仲熱。炒蛋夠多而且滑。大大條腸,切開有汁。煙肉唔太肥,有少少燒肉咁嘅焦炭味,脆嘅。最鐘意食炒菇,好多菇。茄汁豆同烤蕃茄都ok多。兩個人食完會好飽…飲親都係橙茶,第一次飲嘅時侯覺得好正。後來就淡左,同埋吉橙難過吉檸檬好多,要插把刀/ 羹落個杯度先吉到d橙汁出來…論環境,食物質素,份量,價錢,服務等,整體性價比係高嘅,正過有d又貴又食唔飽又唔係好食嘅西餐
大年初一,去左食個lunch

在此感謝初一仲要開工嘅廚師侍應,令我地放假有得食好嘢,adorable

餐湯係南瓜湯,好多南瓜溶,自落多d 胡椒,好味
配餐包加勁多牛油
我食英式早餐

兩個人食完會好飽…

• Salad
今次黎九龍塘,每次經過呢度都覺得呢間餐廳好多人。今次難得見到條隊短少少,我哋二話不說就去排。入到去我哋揀咗坐出邊嘅位置,佢嘅裝修格局好靚呢一次係我第一次喺度食。餐牌嘅選擇唔係超多,但入邊已經有我哋好鍾意食嘅漢堡同意粉。我哋叫咗個沙律上面會有ham ,都好大塊下,有大約3塊,沙律幾新鮮不過唔多夠汁。我哋叫咗杯有橙係入邊嘅嘢飲,忘記咗佢個名。另外仲送上咗麵包,不過個牛油唔太好味所以我哋將啲麵包沈落餐湯度食。今日嘅湯係南瓜湯味道唔錯幾creamy .到咗主菜我哋揀咗黑松露闊條麵,幾好味但係份量比較少。另外啲菇味道唔太出,希望下次你會好d我哋叫咗個漢堡不過我覺得味道麻麻,由於肉汁唔多所以對我來講有啲乾,薯條份量都唔係好多。我哋都叫咗一個雞肉pizza,味道還好。我覺得來呢度食飯最主要都係食環境,食物質素平平,不過點樣嘅服務態度都唔錯,食物算係中規中矩,下次會選擇食午餐或者下午茶。

我哋叫咗杯有橙係入邊嘅嘢飲,忘記咗佢個名。
今日嘅湯係南瓜湯味道唔錯幾creamy .
我哋都叫咗一個雞肉pizza,味道還好。
  • 南瓜湯
  • 松露忌廉雜菌自家製闊條麵
2017-01-18 1620 瀏覽
Dinner - roughly 150 ppWe ordered a Caesar salad with chicken and a lobster pasta(?). The salad was huge! Didn't expect such big portion as I have always thought simply life cafe is relatively expensive. The salad was $135 as I remember. The pasta was nice too I heard (I didn't really try it). We didn't order the set (+30 for drinks and soup or salad) but it was already filling they gave us bread too! As a big fan of bread I appreciated it a lot overall good value for money!
Dinner - roughly 150 pp

overall good value for money!
2017-01-09 1643 瀏覽
工作忙到要死的時候, 真係需要食番d甜野補充番d精神能量!!!!那一天剛巧在附近工作, 由於早左食午餐, 到4點已經肚餓了,所以偷偷的跑出黎食個Tea先!黎到Simplylife門口,見到d蛋糕就想食於是就等一等就有位坐!揀左♥無花果Tart ♥作為我的精神食糧XDDD 我係俾個賣相吸引左~味道好清新帶有小小香甜,一d都唔漏 個tart皮都好食唔會"林之之"!呢到d蛋糕選擇好多!下次要搵多幾個朋友黎食先得!!!!

♥無花果Tart ♥
味道好清新帶有小小香甜,一d都唔漏
個tart皮都好食唔會"林之之"!
呢到d蛋糕選擇好多!下次要搵多幾個朋友黎食先得!!!!
2016-12-29
♥無花果Tart ♥
2017-01-08 1303 瀏覽
又一城是城中貴價蒲點在simply life 門外經常型男折少艾在觀察今晚不斷有人客門內外出入我也湊熱鬧選看一番買件36$芒果海綿蛋糕回家吃來失望糕底用朱古球脆的但並無巧克宜可可味只有薄脆之效中間兩層芒果都有些分量地厚但事實其他層次太輕薄忌廉口感極普通將就價而此地租貴一塊海綿蛋糕如用些些些等材料不得了Simply life 這美心集團賺什麼他們的餅外表都美也 用些新鮮水果所以料就不致用貴材了坐下來吃只加一但年輕人個個坐他一二小時最好你外帶而且用料也不見得要好過人年青如何分得出正因為美心集團他們是香港最大糕餅製作工廠你在simply life 坐著吃 收你50$一塊都執得太少啦如何用好忌廉再說好蛋糕要上好師父和時間一件36連 沛公許留山都要啦總之哄到年青人地方雅麗門面殺死靚仔女大把客我也不宜 苛求知道的通氣嘛!年輕人在門口看看餐牌說他們的牛排貴結果走了去吃別家我心中了然她們好精明Simply life 太古城以前很好精緻又文化現在可能租與百物騰躍實在好店難免要將就吃芒果蛋糕我會去柯士甸道多美意實在美好不貴一些也不
又一城是城中貴價蒲點

• 燒春雞
  • Latte
  • 意大利風乾火腿車厘茄薄餅
2017-01-03 1092 瀏覽
於晚餐時間入座,座位很迫,5個人坐一張小圓枱,食物都放不下,迫住要盡快食.差不多食完主菜,問侍應取甜品menu ,但居然立刻問我是否甜品可以即上可以給我menu,態度已經很差!取了menu來研究時,又再走過來說:"我們的menu 是新的,怕你們弄皺!"我再看看手上menu,本身巳被上一手弄皺了,還有食物污漬,咁都叫新的?況且客人拿著看,少不免會弄皺,一係過了膠才給客人看,而不是好似看守賊人似的監視我們看menu,這是待客之道嗎?況且食物又不是好食到值得我忍受如此質素的服務,以後都會勸人不要去,以免自取其辱!
於晚餐時間入座,座位很迫,5個人坐一張小圓枱,食物都放不下,迫住要盡快食.差不多食完主菜,問侍應甜品menu ,但居然立刻問我是否甜品可以即上可以給我menu,態度已經很差!取了menu來研究時,又再走過來說:"我們的menu 是新的,怕你們弄皺!"我再看看手上menu,本身巳被上一手弄皺了,還有食物污漬,咁都叫新的?況且客人拿著看,少不免會弄皺,一係過了膠才給客人看,而不是好似看守賊人似的監視我們看menu,這是待客之道嗎?況且食物又不是好食到值得我忍受如此質素的服務,以後都會勸人不要去,以免自取其辱!
  • 沒有
2016-12-19 1902 瀏覽
今日咁岩去左九龍塘個邊開會,中午時間唔知食咩好,正係度苦惱之時見到呢間餐廳有唔少人出出入入,所以就覺得應該OK,入去同同事食個lunch先!係人都知道我對芝士同雞蛋都係瘋狂的Fans,而呢度的芝士奄列就好滿意啦!芝士奄列好足料,好厚身,而且芝士可以做到拉絲的效果,芝士味好香好濃,調味亦都唔錯。伴碟的薯仔都有精心煮過及調味,唔係行貨個種勁爽身的薯仔,的確唔錯!漢包絕對係我最愛的食物之一,呢度的Burger亦都唔錯,而且價錢唔貴。Burger的味道唔錯,雖然唔算好Juicy好爆汁,但係漢堡的調味唔錯,肉身都幾厚身,而又唔會死實實個隻。另外,薯條亦都好精彩,薯味好香好粉,而且炸得好香脆,醬汁亦都唔錯,好味道。係又一城食野不嬲都好貴,但呢間價錢合理又味道唔錯,值得Encore

2016-12-19
2016-12-15 1557 瀏覽
今晚約咗中學同學出嚟聚舊,數數手指,原來已經識咗9年喇,時間真係過得快。因為我比較早放工嘅關係,我先行下街,再用App攞飛慢慢等,到差唔多時間返去就有位喇,好方便。雖然Menu只係得一頁,但有好多野都好想食。最後我揀咗"烤法國春雞",再加"餐湯+冰茶"。點完餐後先送上麵包,較為深色的法包超硬,但至少比上次硬到𠝹口,今次至少硬得嚟脆嘅。之後送上餐湯同冰茶,是日餐湯係蕃茄濃湯,裡面有少少類似薏米嘅東西,幾有咬口,蕃茄湯好濃郁,酸酸哋甜甜哋,好似食梗幾十粒蕃茄仔咁,好開胃。冰茶一如以往地好,唔太甜。再等多一陣主菜送上。春雞烤得啱啱好,雞肉好嫩滑,比較大嘅雞骨已經預先切去,方便客人進食。調味方面亦相當不錯,少許鹽加上香草,唔會搶哂隻雞嘅肉味。喺隻雞下面有烤紅蘿蔔、烤大菇、烤意大利青瓜等等,因為佢哋擺喺隻烤雞下面,可以索哂雞流落嚟啲油,所以變得更加好味。

雖然Menu只係得一頁,但有好多野都好想食。
最後我揀咗"烤法國春雞",再加"餐湯+冰茶"。
麵包盤
冰茶一如以往地好,唔太甜。
烤法國春雞
2016-12-14
15 分鐘 (堂食)
烤法國春雞
  • 燒春雞
2016-12-08 1721 瀏覽
成日諗唔到食咩就會「去simplylife」。食物質素好,每間分店都保持都水準,價錢唔貴。因為去又一城飲,所以食個brunch 先。叫左all day breakfast,仲有橙茶。橙茶夠特別,冇怪味。好多時呢d「特飲」都太特別,呢個橙茶啱胃口。總括,仍然會再來。希望唔好加價啦!
15 分鐘 (堂食)