2022-08-16 444 瀏覽
在OpenRice看食評的時候,看到這裏是一間酒吧,又是一間中菜館,今晚便來到這裏。這裏除了大堂之外,還有兩間貴賓房,可以容納10-20人。話梅涼瓜$68,沒有苦瓜的苦澀味,只有話梅的香氣,味道清甜,作為前菜非常配合。金沙椒鹽豬扒$128,有椒鹽的香味,不過又不會太乾身,是佐酒的一道小菜。中式安格斯牛柳$118,味道酸酸甜甜,牛肉份量十足。鮮淮山百合炒勝瓜$128,整個組合都是素食,味道鮮甜,非常健康。福建炒飯$128,材料有叉燒、草菇、蝦仁和菜心粒,芡汁濃度適中,混合炒飯之後,非常惹味。橙汁$48,Cranberry 蔓越莓汁$48。由於今天晚上有工作,不適宜飲酒,便點了些果汁來佐飯。
這裏除了大堂之外,還有兩間貴賓房,可以容納10-20人。

中式安格斯牛柳$118,味道酸酸甜甜,牛肉份量十足。

📌 Shining Restaurant and Lounge 📍 銅鑼灣 Causeway Bay 🔍 環境環境整潔🍹 有多張高凳卡位, 食飯嘅同時對上就有多部電視播流行音樂🥰 一路聽住歌一路嘆🍸 旁邊有桌球檯可以隨時去玩🌙 更加有party room可以book!最特別嘅係佢係食住中菜飲住紅酒白酒🍷 真係驚喜!! 重點係佢地中菜炒得好好✨🔎 服務服務員服務周到😍 老闆親切有禮👍🏻-(👑爲推薦)▪️金沙椒鹽豆腐 $88▫️啫啫焗雞煲 $168▪️沙爹牛魔王炒芥蘭 $118 ▫️鮮准山百合炒勝瓜 $128▪️豉油皇炒麵 $128▫️老火湯-❥ ❥ 金沙椒鹽豆腐呢個真係會食極都唔停🥹每一口椒鹽豆腐好!好!食!🔥用黎送飯一流🤩 就咁食都好好😍呢個推薦🫶🏻❥ ❥ 啫啫焗雞煲 呢個每舊雞都炆得好入味🔥雞肉唔乾柴!! ❥ ❥ 沙爹牛魔王炒芥蘭呢個都好!好!食🥰牛肉軟熟鮮美!!😋同沙爹醬汁融入當中❤️‍🔥芥蘭本身有少少苦 但係呢個炒得好好👍🏻完全無苦味💖❥ ❥ 鮮准山百合炒勝瓜超freshyyyy~個人好鍾意勝瓜🥒❥ ❥ 豉油皇炒麵平時食開嘅炒麵都係比較油膩但係呢個炒得好乾爽👍🏻同埋有芝麻增加左佢口感-▫️味道:

📍 銅鑼灣 Causeway Bay

同沙爹醬汁融入當中❤️‍🔥
芥蘭本身有少少苦 但係呢個炒得好好👍🏻
完全無苦味💖

❥ ❥ 鮮准山百合炒勝瓜
超freshyyyy~
個人好鍾意勝瓜🥒

▫️環境:8.5/10
▪️價錢:9/10
▫️服務:10/10
▪️Overall: 9.6/10

🔍#CY_銅鑼灣 #CY_酒吧 #CY_中菜 #Cy_lounge
🔗 #bar #shiningbar #lounge #中菜 #中菜酒吧 #chinesecruisine #meat #cwbbar #causewaybay #cwbfood #food #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣酒吧
今日同朋友慶祝last day去左times quare後面搵食,見到Zing!樓上有間Bar restaurant於是去試下~一入到去就見到張卓球台,有得督住波飲野食野好好feel。不過最令我surprise既係d食物竟然唔係西餐,而係傳統茶餐廳/大排檔式既中菜,呢個反差相當有趣。好喇講下今晚我地叫左咩食先~前菜叫左麻辣鴨舌:堅麻堅辣堅入味,鴨舌去晒骨啖啖肉,好食!餸方面,職員推薦左我地叫百花馬友煎肉餅,話入面加左蝦滑,做到彈牙又外脆內滑既肉餅,咸魚味唔會太咸,肉餅加蝦肉原來咁夾,乜醬都唔洗點已經食唔停口!沙嗲豬頸肉煲:豬頸肉好嫩滑,沙嗲味香濃唔係味精死咸,入面仲有粉絲勁掛汁,出色!小炒皇:炒得好香口,仲要好足料,啖啖都係蝦乾魷魚!最後叫埋個主食鼓油王抄麵就搞掂,炒麵爽口,唔會好油膩,鼓油亦唔會過咸,食完飽肚又唔膩。我地兩個人叫左咁多野連埋野飲,埋單唔洗$700,環境又chill,仲有得包房唱k,下次約埋班fd上黎試下先!

好喇講下今晚我地叫左咩食先~

前菜叫左麻辣鴨舌:堅麻堅辣堅入味,鴨舌去晒骨啖啖肉,好食!

小炒皇:炒得好香口,仲要好足料,啖啖都係蝦乾魷魚!

難得今日收好早,突然間又話打風,諗住收工去街市買棵菜返屋企煮飯,竟然1730已經冇晒菜賣😖😖😖最後都係出去食算😜😜係一間酒吧入面食到中菜,你試過未?我今日就試咗啦😂😂😂😂原來暗暗地嘅環境,食下小菜,聽吓潮流嘅歌,感覺都幾特別因為出面落好大雨,個身已經濕到7788,一入餐廳即刻坐低,店員好細心咁樣幫我哋將☔️☔️☔️☔️放埋一邊,然後即刻攞啲紙巾俾我哋用🙏🙏🙏然後就即刻拎咗兩碗老火湯出嚟,叫我地飲住先,嘩超級濃郁嘅(合掌瓜紅蘿蔔湯),一定冇味精,真係好有自己屋企煲嘅感覺😍😍😍因為太肚餓,所以五樣嘢食流沙炸魚皮 $88👍🏻👍🏻鹹蛋炸魚皮😍原來魚皮同埋鹹蛋味道係好match 㗎,炸到勁卜卜脆嘅魚皮,食到好想再encore😜😜招牌秘制蒜香雞$198炸得啱啱好,加埋蒜,非常之香口上湯金銀蛋浸莧菜 $108啲菜心滲透香味十足嘅湯底,明顯菜入面冇加鹽,食到嘅係鹹蛋嘅鹹香味👍🏻👍🏻👍🏻有錢佬炒飯 $138 👍🏻👍🏻炒飯嘅配菜非常之豐富,分別有蝦🦐、魚🐟、瑤柱、菜、蛋白!重點係夠鑊氣👍🏻中式洋蔥安格斯特級牛柳$168酸味味嘅醬汁😜係配飯一流嘅餸菜值得一讚,店舖服務非常非常之好,有禮貌,關心客人嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻

因為太肚餓,所以五樣嘢食

流沙炸魚皮 $88👍🏻👍🏻

招牌秘制蒜香雞$198
炸得啱啱好,加埋蒜,非常之香口

上湯金銀蛋浸莧菜 $108

有錢佬炒飯 $138 👍🏻👍🏻

中式洋蔥安格斯特級牛柳$168
酸味味嘅醬汁😜係配飯一流嘅餸菜

另外,除咗食中菜之外,可以飲下酒🥃🍹🍸🍷,仲有得玩下桌球🎱真係好適合一大班人過嚟玩,或者公司可以包場同啲同事gathering👍🏻👍🏻👍🏻
2022-08-09 89 瀏覽
想不到酒吧除左chill 下酒之外。都可以食到中菜而且質素都好高而且甚有創意。話梅涼瓜前菜很特別,涼瓜食落去冰涼,而且沒有苦味,而且醃漬過,食落去帶點檸檬的清香,食完仲感到回甘。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉很開胃,酸酸甜甜,而且肉塊肥瘦適中,伴飯食就真係一流。沙嗲牛魔王炒芥蘭牛肉片很多,大塊,沙嗲醬醃製增添風味,芥蘭切條,食落去都鮮嫩爽趣。啫啫焗雞煲雞煲滋滋聲甘上,雞塊嫩滑,而且很入味,仲有燒肉,伴以蒜粒,紫蔥,蔥段全部爆香,味道很吸引。豉油皇炒麵炒麵炒得很乾身,麵條較幼,配上香蔥,銀芽,食落去很爽口,而且炒得很夠鑊氣。味道,色澤都很均勻,灑上芝麻,甚有香氣。飲杯都係飲返cranberry juice,橙汁食左甘多野,飲果汁夠健康
想不到酒吧除左chill 下酒之外。
都可以食到中菜
而且質素都好高而且甚有創意。

話梅涼瓜

菠蘿咕嚕肉

沙嗲牛魔王炒芥蘭

啫啫焗雞煲

豉油皇炒麵

飲杯都係飲返cranberry juice,橙汁
食左甘多野,飲果汁夠健康

2022-07-13 88 瀏覽
收到一張宣傳單張話有抗疫優惠、兩人去第二個半價、四人同行一人免費、於是午時去同一個同事去食飯、上到去舖頭原來係酒吧餐廳、心諗一定服服伏伏地、但去到就覺得試一試、叫咗雪菜肉絲炆米、雞扒炒烏冬、出奇地好食及有鑊氣、老火湯仲好好飲、聽老闆講原來佢哋係尖沙咀一間老字號嘅中菜館嘅新舖、酒吧加中菜餐廳、下次一於試埋晚市。這間店己有創意、大家可以試一試。
2022-07-11
2022-07-03 111 瀏覽
朋友約我去銅鑼灣一間餐廳食中菜但去到原來係一間酒吧諗唔到酒吧都可以有中菜食我哋坐咗一間卡拉OK房有得唱歌🎤飲酒🍻之後就食咗幾碟小食我本身好鍾意食炸魚皮好脆一D都唔油當然會點少少沙律醬一齊食😋鴨肝係我最鍾意食嘅其中一種估唔到嚟到酒吧都可以食到我覺得冇鵝肝咁肥以後一定要叫呢樣嘢嚟食🥰牛展都係攞嚟送酒🍻一D都唔鹹第一次見魚片頭可以當小食食內裏魚味好香💕西蘭花龍躉中菜好多都有龍躉份量切得啱啱好食到入邊嘅鮮味☺️豉油王炒麵炒得好香一D都唔油膩😍信心推介👍🏻👍🏻👍🏻
朋友約我去銅鑼灣一間餐廳食中菜

牛展
冰鎮咕嚕肉
龍躉西蘭花
2022-06-06 639 瀏覽
被朋友Call出來銅鑼灣一間酒吧Happy Hour,在耀華街一座新商厦"ZING" 六樓。 到埗見內部設計令人眼前一亮!燈光+多部電視屏幕 +勁歌音樂+桌球枱+空間感十足! 即時氣氛令人放輕鬆!最大賣點是酒吧主打中菜菜式,由三位名廚主理,有各種紅酒,白酒,手工啤,Cocktail……等。 中央除了可玩桌球外 興之所至也可跟着音樂節奏跳跳舞!有得玩,有得飲,又有得吃……真是夫復何求啊! 酒吧設有露台座位,可供客人選擇。更有一間包房可 容納十多二十人 設有卡拉ok。 飲得高興點上中式佐酒小食,菜式 既有大酒樓味道,又有大排檔風味,由坐下飲第一口啤酒開始感覺十分特別! 這種中西和合的概念相當新穎!個人很喜歡!印刷精美的Menu內提供不少精美 小食和小菜選擇!價錢合理!2:00~8:00pm happy hour時段內,啤酒可享有買 一送一優惠!點了Goose啤酒 $ 98/杯冰冰凍有果香, 呷上一口 心情大輕鬆!金沙椒鹽鮮魷 黃拼 白飯魚 $ 158又香又脆有魚味,外脆內嫩佐酒一流!鮮魷爽脆!吃得出食材的鮮味!懷舊手打蝦多士 $ 38/件蝦膠彈牙多士鬆化香口!
到埗見內部設計令人眼前一亮!
燈光+多部電視屏幕 +勁歌音樂+桌球枱+空間感十足!

酒吧設有露台座位,可供客人選擇。
更有一間包房可 容納十多二十人 設有卡拉ok。

這種中西和合的概念相當新穎!個人很喜歡!
印刷精美的Menu內提供不少精美 小食和小菜選擇!

點了Goose啤酒 $ 98/杯
冰冰凍有果香, 呷上一口 心情大輕鬆!

金沙椒鹽鮮魷 黃拼 白飯魚 $ 158
又香又脆有魚味,外脆內嫩佐酒一流!
鮮魷爽脆!吃得出食材的鮮味!

懷舊手打蝦多士 $ 38/件
蝦膠彈牙多士鬆化香口!
這件蝦多士突顯了師傅*龍哥*的真功夫!

香煎琵琶豆腐 $128
粒粒豆腐煎得金黃色 ,外脆內嫩又鬆又軟口感豐富!

飲著吃著有說不完的話題……
十分享受這段有特色的歡樂時光~
更值一讚是殷勤的服務 ,有賓至如歸感。
2022-05-31
  • 椒鹽白飯魚
  • 懷舊蝦多士
  • 琵琶豆腐
2022-06-04 123 瀏覽
一天的繁忙工作令人精神綳得緊緊!下班與同事找個地方Happy Hour飲一杯,輕鬆一下! 在銅鑼灣耀華街 ZING商廈六樓有一間非常型格的酒吧"SHINING “有同事光顧過也大讚。今晚一於來試試! 𨋢門打開直望吧內已被那多部播著跳躍動感歌曲的螢幕吸引!好有氣氛! 四邊是坐位中庭放有美式桌球枱一張,十分寬敞開揚!還有一間廂房設有卡拉OK,適合一班朋友慶祝生聚會!更有露台坐位,適合吸煙一族。 我們坐在窗邊先點了冰凍啤酒慢慢飲。星期五晚上還有本地 live band 駐場。 特別的是這間吧主打中式菜! 平時飲酒都會點薯條,蝦條之類,今日點了~~金沙椒鹽鮮魷拼白飯魚 158元認真特別! 好有新鮮感!而且好有鑊氣!卜卜脆好香口。懷舊手打蝦多士 38元一件賣相精緻好爽口香脆不油膩!從小食味道就知道廚師的功架!還有不少撚手小菜,粉,麵和飯選擇……下次來一定直落晚飯,再發 掘其他菜式!
在銅鑼灣耀華街 ZING商廈六樓有一間非常型格的酒吧
"SHINING “有同事光顧過也大讚。今晚一於來試試!

四邊是坐位中庭放有美式桌球枱一張,十分寬敞開揚!
還有一間廂房設有卡拉OK,適合一班朋友慶祝生聚會!
更有露台坐位,適合吸煙一族。
我們坐在窗邊先點了冰凍啤酒慢慢飲。
星期五晚上還有本地 live band 駐場。

特別的是這間吧主打中式菜!
平時飲酒都會點薯條,蝦條之類,今日點了~~
金沙椒鹽鮮魷拼白飯魚 158元
認真特別!
好有新鮮感!而且好有鑊氣!卜卜脆好香口。

懷舊手打蝦多士 38元一件
賣相精緻好爽口香脆不油膩!

從小食味道就知道廚師的功架!

還有不少撚手小菜,粉,麵和飯選擇……
下次來一定直落晚飯,再發 掘其他菜式!

2022-06-02
2022-05-28 105 瀏覽
通常去酒吧都係主打飲酒食物多數好普通 終於俾我發現到有高質食物嘅bar就係位於銅鑼灣耀華街 #Shiningbar酒吧食物餐牌主打中菜應有盡有海鮮 豬牛雞 蔬菜 都齊叫左#金沙黃金蝦份量足料陣陣咸蛋黃香味 好入味蝦肉新鮮彈牙 好味到可以送幾碗飯!#椒鹽炸九肚魚 非常香口惹味十足 炸得香脆唔油膩魚肉保持到嫩滑 兩樣主菜都煮得好出色飲品都有好多選擇手工啤酒 雞尾酒 香檳我去嘅時候係晏晝適合靜靜地傾計 聽住廣東歌背景音樂夜晚就會 熱鬧有氣氛
通常去酒吧都係主打飲酒

#金沙黃金蝦
份量足料
陣陣咸蛋黃香味 好入味
蝦肉新鮮彈牙
好味到可以送幾碗飯!

#椒鹽炸九肚魚 非常香口

我去嘅時候係晏晝
適合靜靜地傾計 聽住廣東歌背景音樂
夜晚就會 熱鬧有氣氛

2022-05-26 71 瀏覽
嚟到銅鑼灣行街剛好tea time時間,去特色酒吧飲杯野,除咗飲嘢仲有其他嘢玩,意料中餐廳還有好多中式嘅小炒類食物,好難想像酒吧同中式食物混合一齊,所以試試大排檔風味啲琵琶豆腐,雖然沒有大排檔風味但味道還可以接受,香口味濃!配啤酒🍻絕配!再試試餐廳啲南乳雞件,脆脆的口感,味道不錯。調酒姐姐仲為我以設左一杯特別飲品,酸酸甜甜果酒味道。令我陶醉!餐廳食物還有很多但係一次過嘗試唔到咁多,只可以留下次再去試試!
早兩日收早就同同事去飲杯嘢諗住做得咁辛苦happy hour一下😝就揀左Shining x 龍圖 Restaurant & Lounge貪佢樓上鋪時間又尚早靜啲可以慢慢傾☺️上到去發現冇happy hour 但係就有好多款式嘅小食同埋小菜所以都俾個機會佢啦🤤冰凍既DUCK DUCK GOOSE🦆嗌左酒之後,老闆仲送左啲芥末脆皮花生比我哋送酒好鬼sweet 既姐☺️胡椒鹹菜浸花甲花甲用胡椒鹹菜湯浸住上枱熱辣辣😍湯底濃郁好重胡椒味!花甲夠大隻飽滿😝鹹菜又唔會好鹹仲有帶甜味🤤仲有葱段、炸蒜、粉絲等等嘅配菜令成個餸多左好多口感😝黃金手打百花蝦丸即叫即炸既蝦丸好有誠意😍蝦丸炸得外脆內軟,夠哂彈牙爽口!吃既時候點埋酸甜汁十分開胃🤤食物都比較大份叫咗兩樣都已經飽晒咯🤩
早兩日收早就同同事去飲杯嘢

好鬼sweet 既姐☺️

胡椒鹹菜浸花甲

花甲用胡椒鹹菜湯浸住
上枱熱辣辣😍
湯底濃郁好重胡椒味!
花甲夠大隻飽滿😝

鹹菜又唔會好鹹仲有帶甜味🤤
仲有葱段、炸蒜、粉絲等等嘅配菜
令成個餸多左好多口感😝

十分開胃🤤

食物都比較大份
叫咗兩樣都已經飽晒咯🤩
2022-05-20 428 瀏覽
放工又要輕鬆吓,  同同事去 Happy Hour.想起酒吧林立的耀華街, 有座新商業大廈,  裝修電梯都不俗,  內有中式食品酒吧 位於六樓,  Shining x 龍圖 Restaurant & Lounge,  係 Happy Hour  輕鬆一下的好地方.全場裝潢擺設新,  勁音樂及燈光, 令氣氛熱鬧.  多部電視, 播放流行歌曲  video, 體育賽事,  大家可以約班朋友一齊娛樂睇波盡興. 大型酒吧,  可選擇 紅白酒, 雞尾酒, 啤酒..........還有 Beer Pong , 可以 一較高, 工餘減壓一流.樓上酒吧, 無侷促感. 重有小露台,   更適合吸煙朋友. 我們放下工事不談, 感覺好 relax,  隨著勁歌節拍, 碰碰杯, 享受快樂時光.  我的白酒.同事飲啤酒, 飲至盡興 !!點了伴酒美食:  醉酒佬BB 鴿這是大型 BB 鴿, 好好肉, 用花雕酒浸得入味, 入口啖啖香滑,   大家食得醉了.Xo 醬爆四季豆  有鑊氣. 熱辣辣上檯.  XO醬爆得香,  免治豬肉碎, 紅椒絲和四季豆炒得好夾.乾燒伊麵,  伊麵有炸的香味, 軟而帶點韌性, 調味適中,
放工又要輕鬆吓,  同同事去 Happy Hour.
全場裝潢擺設新,  勁音樂及燈光, 令氣氛熱鬧.
樓上酒吧, 無侷促感.
重有小露台,   更適合吸煙朋友.
同事飲啤酒, 飲至盡興 !!
點了伴酒美食:  醉酒佬BB 鴿
乾燒伊麵,  伊麵有炸的香味, 軟而帶點韌性, 調味適中, 不太油 , 有冬菇配料, 香濃的蠔油味.
每位送例湯, 青紅蘿蔔煲豬骨, 足料好飲.
新嚐試中西合壁的酒吧,  感覺真好.
  • 醉酒佬BB鴿
  • Xo 醬爆四季豆
2022-05-09 94 瀏覽
今日嚟到一間新派酒吧, 裏面可以飲酒之餘,亦都可以品嘗到潮州小菜, 非常有特色。嚟得飲酒當然唔少得叫一啲香脆佐酒小食, 先嚟一碟金沙椒鹽新鮮白飯魚, 白飯魚非常新鮮,鋪上一層金黃色蛋黃配椒鹽, 甘香可口。跟住就嗌咗懷舊手打蝦多士, 炸蝦肉非常鮮嫩, 多士非常香脆, 完全沒有丁點兒的油膩感。醉酒佬bb乳鴿可以話係一度非常之特別嘅潮州小菜, 浸滿了酒香味嘅 bb乳鴿肉質非常鮮嫩和甘甜。百花馬友蝦膠煎肉餅, 可以話係值得推介的特色小菜之一, 馬友魚肉和蝦膠撈埋一齊整成的肉餅真係好鮮香, 外面鋪上一層薄薄的酥炸皮, 食落脆卜卜令人回味。

2022-05-07 211 瀏覽
Happy hour 時段到耀華街Zing! 6/f 的shining 樓上酒吧 ;酒吧地方闊落, 枱與枱之間地方相隔寬鬆,擺設整齊,還可以與朋友玩beer pong game盡興,不過最喜愛還是有一個小露台;食物方面主理中菜,比一般傳統的酒吧有特色;大家平時可能會用薯條佐酒,但這裏就會用椒鹽白飯魚/ 豆腐之類的中菜伴酒,真是別有一番風味由於工作緣故還未吃午餐,所以今次點了一些飽肚的食物,不過最驚喜還是星期六的下午還有午餐+老火湯,最平六十幾,,比茶餐廳還要抵吃,不需要出去迫還可以聽歌,應該會是附近工作的午餐好地方⋯⋯🥢豉油王炒麵+老火靚湯 $59炒得很有鑊氣而不覺得油膩及不太鹹,最特別就是麵身比較幼,所以會較入味,配料芽菜蒽等爽脆☘️沙嗲牛肉炒芥蘭 $108一聞已知是惹味菜式,牛肉醃得入味嫩口,爆得夠鑊氣,沙嗲醬香口加少量芡汁保持濕潤,芥蘭不老,青翠嫩口❤️老火湯 真的是老火湯,高濃度,粉葛煲得很蓉,用料十足,有肉有豆粉葛…⭐️椒鹽白飯魚$138佐酒一流,炸得脆卜卜像蝦條,但有魚味,灑一些椒鹽更好味🦐手打蝦多士 $38/件功夫十足,手打至起膠,蝦味濃,吃到小粒蝦肉,配脆身多士香口啤酒/紅白

🥢豉油王炒麵+老火靚湯 $59
沙嗲牛肉炒芥蘭

☘️沙嗲牛肉炒芥蘭 $108
老火湯

❤️老火湯
椒鹽白飯魚

⭐️椒鹽白飯魚$138
佐酒一流,炸得脆卜卜像蝦條,但有魚味,灑一些椒鹽更好味
手打蝦多士

🦐手打蝦多士 $38/件
功夫十足,手打至起膠,蝦味濃,吃到小粒蝦肉,配脆身多士香口

啤酒/紅白酒 $68-78
Happy hour 買一送一優惠