2022-12-01 7107 瀏覽
今日食完個一蘭打算食個一甜品,諗起銅鑼灣有呢間好出名既冰屋,就去試下。8點都未夠就勁多人,我地排第4—5個都等左半小時,但可以話係超值得。叫左一個抹茶忌廉焦糖味冰,本身都冇咩期望,點知一入口勁有驚喜,表面好多抹茶味超濃既冰本第唔係抹茶控既我都隻眼閃一閃,咁濃烈既味到只係前菜,係頂頂有焦糖CREAM混合埋下面既冰一齊食,加強味道。最驚喜既係食到入面有D消化餅碎,沖擊你口腔既空虛感,其他味既冰同CREAM 都係入口即化,有餅碎中和番個口感,令到原有既味度都留更耐,好令人難忘。
2022-11-29
$60 (宵夜)
  • 抹茶忌廉焦糖
依間店真係唔駛多講 已經黎食過好幾次無論咩時段黎都係要排隊 爭在排幾耐以為2-3點應該冇咁多人 結果都係咁多🥲仲要烈日當空下等左足足有9個字真係辛苦晒你陪我一齊等 一齊癲😣-由於等候時間都比較長 所以店員都會幫我地落左order先等入到去好快就可以享用到每張枱都有會提示大家最佳既食用方法咁即刻食當然係最好喇😂因為刨冰好易跌 所以要由上到下食落去如果想影相既朋友就最好係20秒內影完!✅-🔸芒果乳酪味🥭每次見到個刨冰都好開心 因為佢真係好大個 成座冰山咁我覺得2-3個人食係最好既 佢地個冰照樣都係好綿密成個冰都淋滿芒果汁 加埋乳酪食落去少少酸酸甜甜 好消暑上面同埋刨冰入面都有芒果粒粒 唔算好dry 芒果亦都好香甜-不過今次揀依款冰就令我有少少失望🥲因為食到下面既冰開始冇乜味 同以往食既唔同唔知係因為個口味定係點🤨不過我都仲係好期待下次食佢其他口味-🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
依間店真係唔駛多講 已經黎食過好幾次

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2021-05-22
芒果乳酪味
2021-08-04 3942 瀏覽
有段時間香港好興食韓國雪花冰,唔知大家仲記唔記得🤣🤣。有雪花冰食個啲餐廳我個陣應該差唔多食過晒😎😎,都係覺得依間最好食。唔係講笑,依間真係會食上癮🤤🤤。我已經食過幾次,好好味。啲冰有啖啖綠茶味,再加埋焦糖漿,令到個甜品口感好有層次,完全係perfect match❤️。不過呢,佢鋪位比較細,想食依間餐廳真係要早啲黎排隊🤭🤭。同埋座位就真係麻麻地舒服,同埋都幾逼下,如果想坐耐啲嘅話,依間餐廳可能就唔係你嘅選擇啦🤭🤭。

炎炎夏日 最啱就係食刨冰啦💓 細細個讀書嘅時候呢係銅鑼灣食完lunch 無野做就黎食🥰個時仲未洗排隊嘅 但係呢家越黎越多人食 次次都大排長龍 就少食左好多啦😞後尾先知呢間野嘅店主武慎吾原來黎自北海道函館🤩用日本進口的淨水製成 唔怪得食落去有別於其他店鋪啦 非常軟綿綿😍提提大家 記得記得 唔好影相影咁耐 因為真係會塌架🤣同埋最好由上而下咁食 最好唔好用碗或杯分享刨冰 同埋店鋪有最低消費 可以叫件cake 食都係唔錯嘅選擇😉但如果好似我地得兩個人嘅話 就唔洗啦 因為一個都幾大份🤓🌟伯爵奶茶刨冰 配白玉呢個真心係咁多年食過嘅大愛黎嘅 👧🏻伯爵味個時仲未興 好似其他地方都無呢樣野食 所以就徹徹底底因為呢間野愛上左伯爵味🥰🌟芒果菠蘿刨冰呢款係呢排special 黎嘅 但係味道好感唔夠豐富 食耐左有d似食緊20個巨型菠蘿冰嘅feel🥲另外 草莓Special味配北海道牛乳奶凍之前都食過但係就麻麻啦😂如果第一次食嘅朋友 唔鍾意伯爵嘅朋友 都可以試下焙茶忌廉✨

🌟伯爵奶茶刨冰 配白玉

🌟芒果菠蘿刨冰

如果第一次食嘅朋友 唔鍾意伯爵嘅朋友 都可以試下焙茶忌廉✨

·Shari Shari Kakigori House氷屋🧊🍧夏日熱辣辣食冰消暑好方法😍😍👍🏽🧡🧡🧡🧡🧡~~~~~~~~·1️⃣宇治金時味($90)*宇治金時味嘅綠茶味🍵好香茶味,又唔會話有甜味,頂頭有啲紅豆蓉,同幾粒白玉,白玉嫵媚嘅要配埋紅豆蓉食,食到冰既中間入邊仲有紅豆蓉,令到啲冰食落有甜味,紅豆配綠茶真係絕配😋😋👏🏽👏🏽👍🏽👍🏽👍🏽*另外會有煉奶配埋,如果覺得唔夠味道或者想甜啲香啲嘅,都可以加啲煉奶落冰度食,都唔錯嘅味道😋😋🤤🤤🤤(score: 4/5)·2️⃣蕨餅($48)*蕨餅黃豆粉略嫌唔夠多,食落都煙韌既,但都略嫌未夠煙韌,一碟有六舊左右,另外有黑糖漿配點,配埋黑糖漿識落都唔錯👍🏽👍🏽😋😋😋(score: 4/5)•·其他:*店舖建議20秒內完成打卡,小編過咗20秒,白玉係個頂到都好快跌咗落嚟😂😂*假期時段預要排隊,等大概半個鐘左右嘅時間,仲有好多唔同味道嘅口味可以選擇,但小編就認為價錢偏貴,小編未必會再花$100加要排隊咁食冰,性價比偏低🤭🥲🙈··-評分👑賣相:✨✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~
Shari Shari Kakigori House
氷屋🧊🍧
夏日熱辣辣
食冰消暑好方法😍😍👍🏽
🧡🧡🧡🧡🧡
~~~~~~~~
1️⃣宇治金時味($90)
(score: 4/5)
2️⃣蕨餅($48)
(score: 4/5)

其他:
評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
蕨餅
蕨餅
2021-07-27 1274 瀏覽
今次推介一間日本刨冰店❗每次經過呢間都要排隊🙈⭐ 芒果乳酪沙冰 $95刨冰店每期都會有季節限定金期季節限定係芒果🥭我哋就是咗呢款啦 👍芒果味偏甜 面頭有啲熱情果有甜甜酸酸嘅感覺😍食到入面仲會有啲芒果粒❗刨冰入口即溶 果然係一間出色嘅日本刨冰店值得我等咗大半個鐘🤣👍推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐Shari Shari Kakigori House 氷屋銅鑼灣希雲街14號地舖
今次推介一間日本刨冰店❗

Shari Shari Kakigori House 氷屋
銅鑼灣希雲街14號地舖
芒果乳酪沙冰
芒果乳酪沙冰
第一個甜品post當然要獻俾我近期最愛嘅Shari Shari夏日炎炎 隨時隨地都想食凍野呢間冰品店位於銅鑼灣希雲街店主來自北海道 家族喺當地都開甜品店店內所有冰品 以日本進口淨水製坊間刨冰最大問題 就係「食食吓無味」「溶得太快」「成口冰粒kok kok 聲」Shari Shari 刨冰冇以上呢三個問題冰花綿密程度 真係冇一間可以匹敵冰品入口鬆化即變水 無半點冰粒要你咬層與層之間都加上調味 可以食到底由於我係薄荷朱古力大fans咁就揀咗 薄荷朱古力味刨冰 $90由上到下食爆炸糖> Cream> 餅碎>朱古力醬>薄荷刨冰每一啖都透心涼 食落口真係好爽!!!!!即使每次去都要排20分鐘以上我都真係推薦大家夏日必試!我而家寫寫吓又想去食了…🥲整體性價比:🦖🦖🦖🦖
第一個甜品post
由於我係薄荷朱古力大fans
咁就揀咗 薄荷朱古力味刨冰 $90
由上到下食
爆炸糖> Cream> 餅碎>朱古力醬>薄荷刨冰
每一啖都透心涼 食落口真係好爽!!!!!
即使每次去都要排20分鐘以上
我都真係推薦大家夏日必試!
我而家寫寫吓又想去食了…🥲

整體性價比:🦖🦖🦖🦖

薄荷朱古力味刨冰
薄荷朱古力味刨冰
  • 薄荷朱古力刨冰
2021-07-26 474 瀏覽
🍧銅鑼灣 日式甜品冰店❣️Shari Shari Kakigori House 氷屋wuuuu已經好耐無得去旅行 等開關等到頸都長埋🥺唯有嚟食轉冰呃自己去左日本🤩最啱係銅鑼灣行完街當食個tea 或者做飯後甜品 但每次經過見到都係好多人排隊 不過都幾值得等下🤫 兩個人食一個啱啱好 有好多味選擇 仲有daily special 啱曬唔同口味嘅你地☺️造型方面都好啱打卡 望落真係好大個😳〰️士多啤梨味配北海道牛奶奶凍🍓🍓$98✨冰底做得幾出色 好綿好幼細 唔會有冰粒✨入口即溶 唔怕會凍親成日食士多啤梨味嘅甜品就好驚佢有藥水味或者太甜 但!!!!佢唔會太甜 食到淡淡嘅士多啤梨香味 同煉奶味😍啱曬小編呢啲士多啤梨控🍓🍓🍓🍓最神奇嘅係佢由頭食到落尾都係士多啤梨味 唔會似溝左水咁~而且呢間小店小編都幫襯過幾次😳味道水準都保持得好好 應該都仲會再翻兜 下次再試下其他味😝💰$98 (2人)食物質數 💛💛💛💛環境舒適 💛💛💛抵食指數 💛💛💛推介指數 💛💛💛💛記得快啲影完相就食啦 唔係就會開始溶🙁同埋點餐嘅時候要比埋錢 建議大家平日下午時段去 咁就通常唔洗點等位啦🥰➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖📍 Shari Shari
🍧銅鑼灣 日式甜品冰店

〰️士多啤梨味配北海道牛奶奶凍🍓🍓$98
✨冰底做得幾出色 好綿好幼細 唔會有冰粒
✨入口即溶 唔怕會凍親

💰$98 (2人)

食物質數 💛💛💛💛
環境舒適 💛💛💛
抵食指數 💛💛💛
推介指數 💛💛💛💛

記得快啲影完相就食啦 唔係就會開始溶🙁

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
📍 Shari Shari Kakigori House 氷屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街14號地舖

另一間分店係中環
小編未去過中環分店 不過都比埋地址方便大家
📍 Shari Shari Kakigori House 氷屋 (中環)
中環蘇豪士丹頓街47號地舗
士多啤梨味配北海道牛奶奶凍
士多啤梨味配北海道牛奶奶凍
  • strawberry special
  • 伯爵奶茶味配白玉
2021-07-22 382 瀏覽
// matcha cream special //If you’re looking for the perfect treat to help you beat the heat in cwb, look no further ✨! This cozy place offers a large variety of flavours and toppings to choose from, allowing you to find the flavour you’re craving😉. Although, this was just my first time trying it out, I’m definitely coming back to try out their other flavours, esp the mango lassi flavour 😍🤩!! This time, me and my friend got the matcha cream special, which was a huge mountain of cooling, yummy and
// matcha cream special //

If you’re looking for the perfect treat to help you beat the heat in cwb, look no further ✨! This cozy place offers a large variety of flavours and toppings to choose from, allowing you to find the flavour you’re craving😉. Although, this was just my first time trying it out, I’m definitely coming back to try out their other flavours, esp the mango lassi flavour 😍🤩!! This time, me and my friend got the matcha cream special, which was a huge mountain of cooling, yummy and sweet goodness! The matcha flavour was really nice, along with the sweetness of the milk/cream, topped off with bits of biscuits and a drizzle of caramel, creating an amazing blend of textures. Loved that the shaved ice wasn’t too chunky and was thinly shaved, absorbing the various flavours. I was expecting the shaved ice at the bottom to taste simply like water 🤣, but luckily it doesn’t haha, instead it tastes like melted ice cream. The shop is quite cozy and always has a line, so you might have to wait for a bit, but it is definitely worth it!
⁺₊˚ 𓎩𓌉𓇋 ‎ 𝕊𝕙𝕒𝕣𝕚 𝕊𝕙𝕒𝕣𝕚 𝕂𝕒𝕜𝕚𝕘𝕠𝕣𝕚 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖 氷屋———————————————————————𓇬 終於要來介紹我的其中一家愛店嚕!♡ SHARI SHARI是一間日式刨冰店,由來自北海道函館的日本人主理。這家店可以說是超高人氣,每次經過都看到人龍滿滿,座無虛席。 𓇬 店內所有刨冰均選用日本進口淨水製造,刨冰非常綿密。口味選擇非常多,總會有一款適合你~留意到他們還推出一至兩款Dairy Free刨冰,乳糖不耐症或者素食者也可以享用喔~除了餐單上的經典款,店舖還不定時推出期間限定和節日限定,而且會有每日特別款式呢! 𓇬 這次到訪我們選擇了黑芝麻刨冰加配白玉。綿密的刨冰搭配上滿滿的黑芝麻醬,黑芝麻醬味道濃郁,而且份量慷慨,搭配刨冰吃起上來就像在吃冰的黑芝麻糊,喜歡黑芝麻的人絕對會愛上!吃到一半,發現刨冰裏面還有黃豆粉、蜂蜜和消化餅碎,和黑芝麻醬搭配起來也意外地合拍!裏面的餡料令到整個刨冰層次升級,口感豐富。整個刨冰的份量頗大,吃到最後感到有一點點膩。加配的白玉另外用了小碗裝上,有三小粒,口感煙韌。 𓇬 SHARI SHARI分別在銅鑼灣和中環蘇豪區各有一家
⁺₊˚
———————————————————————

𓇬 SHARI SHARI分別在銅鑼灣和中環蘇豪區各有一家分店,由於店面較細,座位不多,因此建議在非繁忙時間前往則可以避免排隊~ 我亦比較推薦到中環分店,因為銅鑼灣分店實在是太多人了!!(假日下午時段排隊可能需要一個小時)值得留意的是他們設有人均最低消費 (每人最低消費$40),兩人前往的話,建議叫一個一起分享就夠了喔!店家非常可愛的在牆上貼上吃刨冰指引,建議大家要在20秒內完成拍照盡快享用刨冰!𓎩𓌉

𓇬 吃過其他店舖的刨冰,但這家一直是我心目中的首選。朋友是第一次嘗試這家刨冰的,她也表示會再訪!雖然刨冰定價稍高,但質素絕對不馬虎。欣賞這裡的刨冰吃到最底,冰溶化了也不會覺得淡淡的。之前嘗試過多種口味也非常喜歡,相信之後一定會再分享~趁着現在天氣炎熱,趕快去嘗試嘗試吧!¨̮ ¨̮ ———————————————————————
‎𓏸 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘢𝘮𝘦 + 𝘚𝘩𝘪𝘳𝘢𝘵𝘢𝘮𝘢 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪
日本黑芝麻味加配白玉
⚐ 銅鑼灣希雲街14號地舖
⚐ 中環蘇豪士丹頓街47號地舗
下午茶
2021-07-17 547 瀏覽
頭先晏晝諗住去食,要排隊一早就預左,次次去親都排起碼半個鐘,我都唔會有咩問題。但如果人多要截龍係應該要一早安排人手係隊尾同其他客講聲唔洗排而唔係要個客排排下隊先走埋黎話截龍間鋪應付唔到咁多客人。同埋條隊分左2條,唔問排緊隊嘅人會誤會係排緊第2間鋪。大熱天時要個客咁樣浪費時間排隊,要食冰我仲有其他選擇,好食又點咁樣嘅服務態度令人失望同埋價錢又唔係平過人呢間我決定以後都唔會再幫襯。一日唔改善下排隊安排,只會令人卻步!
2021-07-17 340 瀏覽
🧊🧊🍧冰屋其實之前已經介紹過亦係我暫時第一次介紹兩次嘅餐廳不過上次介紹嘅係我自己最鍾意食嘅伯爵茶口味🤭今次就講吓冰屋第二位比較多人揀嘅口味就係綠茶啦🍧其實綠茶味食落係會覺得比較普通就好似飲緊凍嘅綠茶咁或者食緊凍嘅綠茶雪糕🍦而且綠茶味係冇配餅乾碎 反而配咗食落比較漏嘅cream所以整體來講只可以覺得綠茶味係不過不失嘅選擇 🤣👶🏻👶🏻小貼士:佢哋真係好多人排隊㗎 如果大家想晚飯後食嘅話 最好預要排一個鐘啊😖
🧊🧊🍧
就好似飲緊凍嘅綠茶咁或者食緊凍嘅綠茶雪糕🍦
而且綠茶味係冇配餅乾碎 反而配咗食落比較漏嘅cream
所以整體來講只可以覺得綠茶味係不過不失嘅選擇 🤣
2021-07-10 920 瀏覽
香港食冰嘅地方好多但係食日式冰品就較少選擇呢度嘅地理位置都算方便,連我呢啲路痴都能夠搵到不過冰屋長期都大排長龍,要食就記得預時間排隊又或者好似我今次咁中午嚟食😋呢度嘅冰品份量夠多通常嚟到嘅人都會叫一個然後share嚟食不過如果你唔會成日嚟就最好一人叫一個就大滿足啦🍧嘢食方面佢哋每一段時間都會轉特定口味,確保期間限定俾大家新鮮感,錯過咗就未必有下一次食過咁多次最鍾意就係佢有茶味嘅冰,可能個人口味問題我都係覺得奶味同茶味感重嘅冰比較好食水果味嘅冰感覺上就Flash啲啱夏天消暑今次食嘅抹茶忌廉焦糖味已經係第二次食,但佢絕對係我嘅all time favourite 😻 最頂層有新鮮忌廉上面淋焦糖醬,將佢同冰溝埋食簡直就係絕配綠色嘅冰唔係淨係死甜你會隱約食到綠茶嘅甘味同埋茶香食到中間好快你就會食到一層餅碎,口感豐富唔似韓式冰咁從頭到尾都係冰咁無層次食刨冰最怕就係得個面有醬料然後中係純冰咩味都冇呢一間你絕對唔會失望因為店員係製作嘅時候確保佢哋嘅醬料足夠滲透成個冰品,等你每一啖都食到抹茶味而且中間仲分兩次落咗餅乾碎豐富口感即使食到最後一啖都有味道唔會係純冰另外值得一提嘅係,舖頭採用日本嘅水去整冰塊
香港食冰嘅地方好多但係食日式冰品就較少選擇
呢度嘅地理位置都算方便,連我呢啲路痴都能夠搵到

呢度嘅冰品份量夠多通常嚟到嘅人都會叫一個然後share嚟食
不過如果你唔會成日嚟就最好一人叫一個就大滿足啦🍧

水果味嘅冰感覺上就Flash啲啱夏天消暑

最頂層有新鮮忌廉上面淋焦糖醬,將佢同冰溝埋食簡直就係絕配
綠色嘅冰唔係淨係死甜你會隱約食到綠茶嘅甘味同埋茶香
食到中間好快你就會食到一層餅碎,口感豐富
唔似韓式冰咁從頭到尾都係冰咁無層次

食刨冰最怕就係得個面有醬料然後中係純冰咩味都冇
呢一間你絕對唔會失望
而且中間仲分兩次落咗餅乾碎豐富口感

即使食到最後一啖都有味道唔會係純冰

另外值得一提嘅係,舖頭採用日本嘅水去整冰塊
刨出嚟嘅冰好綿密,唔似平時食到嘅傳統日式刨冰咁顆粒感重又鞋口
正正因為係咁大家記得影相20秒內好搞掂啦!

抹茶忌廉焦糖味
2021-07-06
抹茶忌廉焦糖味
  • 焙茶黃豆粉忌廉味
  • 焙茶黃豆粉忌廉
2021-07-09 539 瀏覽
係呀又係佢啦,秋風起,依然繼續要食凍野!呢間永遠都咁多人嘅日本刨冰🍧,店舖細細,門口條隊永遠都係咁長。刨冰質素穩定又大碗,記住要同朋友些牙,如果唔係飯都唔洗食(又或者你可以當飯食既(╯3╰)。;抹茶忌廉焦糖 matcha cream special $88刨冰口感幼滑,抹茶味濃郁,好似真係飲緊杯iced matcha latte咁。刨冰最頂有啲焦糖脆脆+忌廉,入面就有花生(?) + 餅碎🥜。刨冰撈埋配料食味道超match,口感豐富,而且食到最底都仲有味,唔會好淡。好食過宇治金時!!;朱古力榛子 chocolate hazelnut $95今次呢個期間限定好好食!!好似飲緊維記嗰盒特濃朱古力奶咁,榛子粒極多,大滿足呀 ♪(๑ᴖ◡ᴖ๑)♪。
係呀又係佢啦,秋風起,依然繼續要食凍野!
呢間永遠都咁多人嘅日本刨冰🍧,
店舖細細,門口條隊永遠都係咁長。
刨冰質素穩定又大碗,記住要同朋友些牙,
如果唔係飯都唔洗食
(又或者你可以當飯食既(╯3╰)。

刨冰口感幼滑,抹茶味濃郁,
好似真係飲緊杯iced matcha latte咁。
刨冰最頂有啲焦糖脆脆+忌廉,
入面就有花生(?) + 餅碎🥜。
刨冰撈埋配料食味道超match,口感豐富,
而且食到最底都仲有味,唔會好淡。好食過宇治金時!!
抹茶忌廉焦糖 matcha cream special

;朱古力榛子 chocolate hazelnut $95
今次呢個期間限定好好食!!
好似飲緊維記嗰盒特濃朱古力奶咁,
榛子粒極多,大滿足呀 ♪(๑ᴖ◡ᴖ๑)♪。

朱古力榛子 chocolate hazelnut
抹茶忌廉焦糖 matcha cream special
朱古力榛子 chocolate hazelnut
  • 抹茶忌廉焦糖
2021-07-06 567 瀏覽
每次喺銅鑼灣食完飯都一定會到Shari Shari食刨冰。今次叫咗伯爵奶茶味配白玉嘅刨冰,茶味好夠濃,食到中間仲有餅乾碎同牛奶布甸,味道好夾之餘,又唔會好漏。雖然好多時都要等位,不過等耐少少都值得!