2020-07-27 71 瀏覽
難得好友相聚,當然要找個好地方!好友家在港九新界各區,於是找了一個交通方便的位置-銅鑼灣。在門口探了體溫,便被引領入座,地方簡潔舒適,只可惜當露天玻璃幕門一開,熱風吹入,在夏天時的感受並不愉快!若那裏設有風閘就好了!我們選擇了炸泡菜豬肉餃子丶韓式炸雞、芒果軟殼蟹pizza、烏卒卒火山飯、X o干炒牛肉粉絲及士多啤梨DutchBaby。炸泡菜豬肉餃子豬肉餃子內潤外脆,調味適中,泡泡辣而不過位,再加上柚子汁菜相伴,配搭不錯。韓式炸雞有四種口味(芝士丶甜醬油丶甜辣丶柚子蜜),我們選了甜辣和柚子蜜,炸雞底放了沙拉菜,兩款口味的炸雞上再加了甜辣醬和柚子蜜,雞件林中帶脆,味道不錯,再吃吃沙拉菜,不肥膩!芒果軟殼蟹pizza喜歡軟殼蟹的口感,但因芒果不夠甜,雖已處理好芒果汁過多的問題,但仍覺得美中不足!烏卒卒火山飯外表非常可愛,雖然鰻魚味道不錯,但略嫌炒飯略甜,與外層蛋白配合起來,感覺上給新鮮感的分數多於美味這一環!士多啤梨DutchBaby,賣相不錯,味道也好,若能配合更多不同口味的冰淇淋更佳。

芒果軟殻蟹Pizza

芒果軟殼蟹pizza

士多啤梨Dutchbaby

芒果軟殻蟹Pizza
士多啤梨Dutchbaby
2020-07-26 66 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日嚟到銅鑼灣呢閒韓式cafe進行調查☁️一嚿seoulmate雲下的鰻魚飯 $148📸表示嚿雲唔係白色㗎咩?點解燶咗嘅……雖然好得意,但有少少失望😔🙋🏻‍♂️表示嚿雲咁得意,有啲唔忍心切開佢呀,食落個蛋白外層有啲似梳乎厘咁,不過口感有啲硬,risotto飯底配上鰻魚汁又幾夾,鰻魚粒可以切細嚿啲會比較易入口,如果唔係overbaked咗嘅成件事會仲開心,整體都唔錯🍗韓式炸雞(甜辣拼芝士)$158📸表示睇見金黃色嘅芝士醬已經流晒口水,要趁熱食先得喇,唔可以欣賞太耐🤭🙋🏻‍♂️表示芝士味好香濃,仲撒上芝士粉,提升咗芝士醬嘅層次,至於甜辣味,食到甜味多過辣味,味道唔算突出,炸雞外層嘅粉䊢有啲厚,雞肉口感一般,做唔到韓國嘅炸雞外脆內juicy效果,所以炸雞一定要去韓國食,食完真係返唔到轉頭📈吃貨指數😋好味度 7/10🔙返啅度 6/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日嚟到銅鑼灣呢閒韓式cafe進行調查

☁️一嚿seoulmate雲下的鰻魚飯 $148
🍗韓式炸雞(甜辣拼芝士)$158

📈吃貨指數
😋好味度 7/10
🔙返啅度 6/10
2020-07-26
2020-07-17 86 瀏覽
呢間黃店係好多人幫襯 所以同朋友去試🤔🤔 當日我地落咗單 過咗半個鐘都未有野食 😦眼見幾張遲過我地坐低嘅隔離枱都有野食 我忍唔住催下啲職員 點知佢地漏咗落單😑😑 之後分別有兩位職員來問翻我地叫咗啲咩🤔點解兩個問一樣嘅嘢 同事之間冇溝通過?咁再過多陣終於有食物來 不過今次係落錯單 俾錯食物😤 職員冇講唔好意思或者對唔住 毫無悔意 服務態度欠佳等咗差唔多一個鐘 終於來翻啲啱嘅嘢食🍴1. 卡邦尼炒韓式年糕一般般 年糕主要係唔夠熱 口感唔夠煙韌 還可以2. 韓式炸雞 炸雞唔脆 太大舊炸粉 唔夠熱 唔掂失望 食物唔夠熱 食物質素唔值呢個價錢
呢間黃店係好多人幫襯 所以同朋友去試🤔🤔

當日我地落咗單 過咗半個鐘都未有野食 😦
之後分別有兩位職員來問翻我地叫咗啲咩🤔
點解兩個問一樣嘅嘢 同事之間冇溝通過?

等咗差唔多一個鐘 終於來翻啲啱嘅嘢食🍴

1. 卡邦尼炒韓式年糕
一般般 年糕主要係唔夠熱 口感唔夠煙韌 還可以

2. 韓式炸雞
炸雞唔脆 太大舊炸粉 唔夠熱 唔掂

失望 食物唔夠熱 食物質素唔值呢個價錢
2020-07-16 90 瀏覽
早排見朋友食覺得幾靚就帶女朋友黎食下無卜位情況下黎到唔洗等即刻有得入野食果方面叫左三文魚忌廉芝士烏冬火山飯野飲叫左燒棉花糖朱古力Oreo 朱古力個忌廉芝士係涷既但好柔軟淡淡既芝士味呢一道菜就比較滯口三文魚好軟熟用少量鹽煎香左除咗滯左d 之外係幾好食好食過個飯大名鼎鼎既火山飯灰色既係蛋白唔記得影入面入面有櫻花蝦 鰻魚 同飯面頭加隻蛋黃味道我覺得一般但觀感黎講係幾好打卡一流既野食野飲果方面Oreo 果杯oreo味唔太出似一般朱古力燒棉花糖果杯個味道好似好多打卡都靚好多
早排見朋友食

似一般朱古力
燒棉花糖果杯個味道好似好多
打卡都靚好多
2020-07-16 55 瀏覽
大家估吓呢舊咁得意嘅雲係咩嚟 ?登登登登,除咗俾你打卡,佢仲係一個超好食嘅鰻魚飯呀!下次一於試埋佢個烏卒卒火山!😂成間 cafe 氣氛放鬆,幾適合一大班 friend 過嚟影吓相食個靚晚飯 😎
大家估吓呢舊咁得意嘅雲係咩嚟 ?
登登登登,除咗俾你打卡,佢仲係一個超好食嘅鰻魚飯呀!
下次一於試埋佢個烏卒卒火山!😂
  • 一舊Seoulmate雲下的泡菜炒飯
2020-07-09 156 瀏覽
一間主打可愛風嘅韓式餐廳,啱哂成班女仔一齊去食,食物唔錯,環境舒適,主打個火焰飯打卡為主,味道普通。注意的是餐廳人流較多,會有時間限制,預咗唔可以食太耐,想慢慢吹水嘅就另覓選擇啦。
2020-07-09 121 瀏覽
呢間野想試佢好耐,但之前一直都好多人排,我咪去食其他囉,又因為疫情關係人少左... 但好唔好彩既係... 個日醒唔起,差尐走唔到...烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148呢個好得意,亦好好食,但阿火山應該係慕絲的朋友,唔係我鍾意食既野,但個炒飯好好味~黃金鹹蛋炸雞 $168真係越邪惡既野就越好食,我想話,呢個真係堅好食! 又鹹又脆,雞肉都滑,呢個值得叫啊!真係好好食!魚籽蝦他他配黃金鹹蛋多士 $68呢個都好好食啊~無論係個多士定個他他~ 真心呢兩個比起個火山好食好多,但個火山都好好味!當日去食食下,樓下放彈,店員安排坐窗邊既食客移入內,亦好在等樓下比較好先走,唔會趕我地走

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148

黃金鹹蛋炸雞 $168

魚籽蝦他他配黃金鹹蛋多士 $68
呢個都好好食啊~無論係個多士定個他他~

真心呢兩個比起個火山好食好多,但個火山都好好味!

2020-05-24
-.-
2020-07-05 186 瀏覽
Came with a group of six ppl, made booking and has a time limit of 2 hours. The place is packed... saw all the good reviews and was expecting some nice food. The waiter is quite polite. We tried the friend chicken in sweet and spicy sauce, sweet soy sauce and cheese sauce. It’s soso, the good thing is it’s hot but the chicken is not juicy at all, dry and quite flour heavy. Also tried the roast beef yet the beef doesn’t have much beefy taste. We also ordered the beef rice, mushroom pizza and rice

Also tried the roast beef yet the beef doesn’t have much beefy taste. We also ordered the beef rice, mushroom pizza and rice cake carbonara.. food here is reasonable but taste soso

2020-07-05 281 瀏覽
同事大一歲,洗錢濕濕碎🤷🏻‍♂️依個新同事妹妹嚟咗唔夠三個月就生日,我身為小小上司,點都要請佢食個lunch嘅☺️韓國嘢係青春嘅代表,所以生日飯梗係要食韓餐啦餐湯清清地,有少少元貝,好有屋企滾湯嘅感覺🥰香煎肉眼扒,我係一個牛魔王,有牛扒嘅午餐基本上我唔需要考慮,好少何我請人食生日飯,會係我會食得貴壽星女😂講返塊牛扒,七成熟好Juice,依個價錢咁嘅質素絕對可以接受😋肉鬆拌飯,其實之前我都食過兩次,原因係夏天唔想食熱野,所以我就會選擇依一個飯,有紅蘿蔔絲粟米再加少少肉鬆青菜、紫菜、生雞蛋撈埋,消暑佳品🥳🥳朱古力芝士奶蓋,當然係少女因物啦🍹而我,永遠都係凍檸茶走甜🍋簡簡單單一餐生日飯🎂
同事大一歲,洗錢濕濕碎🤷🏻‍♂️
韓國嘢係青春嘅代表,所以生日飯梗係要食韓餐啦

餐湯

餐湯清清地,有少少元貝,好有屋企滾湯嘅感覺🥰

香煎肉眼扒

窩蛋肉鬆拌飯

奧利奧芝士奶蓋

朱古力芝士奶蓋,當然係少女因物啦🍹
而我,永遠都係凍檸茶走甜🍋

簡簡單單一餐生日飯🎂
2020-06-12
餐湯
香煎肉眼扒
窩蛋肉鬆拌飯
奧利奧芝士奶蓋
2020-07-01 285 瀏覽
Seoulmate Cafe 💛銅鑼灣💛-🔍 韓國荷蘭寶寶班戟(配榛子焦糖香蕉)🥞 $68大力推介!先唔好講賣相已經超級吸引🤤 一向鍾意荷蘭班戟嘅我見到就心心眼 😍 熱辣辣嘅pancake,配搭着香蕉同埋榛子醬,連埋pancake唔會太鬆又唔會太硬嘅口感,再加上香蕉上面有薄薄嘅焦糖,脆脆的,配搭起嚟簡直一流!😍 真係食完都再想食多個!(溫馨提示:唔好掂到個鐵pan否則會燙親手喔😳)-🔍 海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 $128係好濃郁嘅意粉😋 有好多汁唔會怕好dry, 最欣賞就係佢個汁,雖然Menu話佢係味增海鮮意粉,但個汁食落去就覺得有啲似龍蝦汁嘅味道,不過都好好食😋 而且意粉入面有少少嘅細帶子,同埋章魚仔,食落去亦都好豐富嘅口感,係炸軟殼蟹擺耐少少就好快容易冧咗,但整體來講都好好食!-食物質素:8/10環境氣氛:9/10回頭指數:8/10-📍 Seoulmate Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
Seoulmate Cafe 💛銅鑼灣💛
🔍 韓國荷蘭寶寶班戟(配榛子焦糖香蕉)🥞 $68
🔍 海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 $128
食物質素:8/10
環境氣氛:9/10
回頭指數:8/10
📍 Seoulmate Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
  • 榛子忌廉配焦糖香蕉窩夫
2020-06-27 414 瀏覽
小篇生活圈子大多數都係香港島,所以大多數同路人朋友都係香港區嘅朋友仔,所以銅鑼灣當然係約朋友嘅好地方。但係銅鑼灣,成日都係食連鎖餐廳,今晚就一於做好功課先!上網打幾隻字好快就搵到一間勁多人like嘅——Seoulmate Cafe 試下有幾正。 真心我下次去食真係要早幾日訂位,因為原來呢度上到去真係人頭湧湧,座無虛席,好彩我早咗去食飯,所以只係好彩,職員話咁啱有一張2人枱吉枱,唔洗白行一轉。店內裝修簡樸, 地方整潔, 除左有室內座位, 更設有室外。室內更有很可愛既呈雲狀既吊燈,十足韓國風格。 但我今日返而無試呢度嘅主打。我就試咗呢度嘅韓式炸雞同埋亦都非常出名嘅蕃茄芝士泡菜,因為留肚,所以我哋就冇叫呢度嘅炒飯,反而就叫左呢個另一個好出名嘅韓式班戟配煉奶花生醬。 炸雞處理手法啱啱好外脆內軟唔會話非常乾,我就揀咗柚子味,芝士味。所以食落去一啲都唔會好悶。創新得來味道都非常滿意! 另外啦你得閒食餐廳一定要叫泡菜試吓,呢度嘅處理手法就非常之創新西化,幾啱我口味!泡菜同蕃茄湯一齊煮最後加上芝士,食法一啲都唔會好老土,又唔會太辣,所以非常唔錯。最後當然係甜品是但啦頭先都講過啦呢度嘅班戟,其實係非常出
炸雞處理手法啱啱好外脆內軟唔會話非常乾,
另外啦你得閒食餐廳一定要叫泡菜試吓,呢度嘅處理手法就非常之創新西化,幾啱我口味!泡菜同蕃茄湯一齊煮最後加上芝士,食法一啲都唔會好老土,又唔會太辣,所以非常唔錯。最後當然係甜品是但啦頭先都講過啦呢度嘅班戟,其實係非常出名嘅亦都係新鮮製作,所以叫咗個朋友仔記得要比少少時間同心機等等。甜品去到枱面嘅時候個容器仲係好熱嘅所以大家要小心,然之後上面配凍冰冰嘅雪糕同埋花生醬煉奶食落去非常新鮮熱辣辣軟綿綿。所以今晚都食得非常之滿足,但係真係提提大家記得記得記得訂枱
2020-06-24 497 瀏覽
今日去咗一間黃店幫襯,冇諗過啲食品同飲品,仲有甜品都係好好食,今日叫咗個杯芒果柚子飲品有少少酒精成份,但係真係好飲,比較清啦,飲唔出有酒精成份,甜品都好好食又夠香。值得下次再嚟。
同朋友聚會想食韓國野,於是經openrice訂左呢一間韓國樓上cafe我地三個人都唔算大食,所以都係叫左三碟野食~首先講下個卡邦尼炒韓式年糕,佢呢個份量真係好足而且年糕好煙韌,點埋個芝士汁好味個人覺得佢呢個係比School food果個卡邦尼年糕重奶味d,所以感覺上係會易膩一d卡邦尼炒韓式年糕呢個拼盤真係超大碟,好岩三個人以上叫黎share炸物全部炸得岩岩好,最中意個五花腩,好甘香韓式小食拼盤最後我地叫左個飯,個飯要等耐少少個樣真係好得意,忍唔住都影左好多張相外面係蛋白黎,入到就係鰻魚炒飯,都好多鰻魚粒,而且個飯咸淡適中憤怒了火山鰻魚飯我地仲叫左兩杯熱飲,個賣相都係好靚,而且仲幾大杯~個朱古力好好味,而且就算配埋個棉花糖都唔會太甜熱朱古力奶烤自家製棉花糖抹茶拿鐵唔係好濃好苦果隻,呢個我都幾中意抹茶拿鐵烤自家製棉花糖

我地三個人都唔算大食,所以都係叫左三碟野食~

首先講下個卡邦尼炒韓式年糕,佢呢個份量真係好足

而且年糕好煙韌,點埋個芝士汁好味

卡邦尼炒韓式年糕

呢個拼盤真係超大碟,好岩三個人以上叫黎share

炸物全部炸得岩岩好,最中意個五花腩,好甘香

韓式小食拼盤

最後我地叫左個飯,個飯要等耐少少
個樣真係好得意,忍唔住都影左好多張相

憤怒了火山鰻魚飯

我地仲叫左兩杯熱飲,個賣相都係好靚,而且仲幾大杯~
個朱古力好好味,而且就算配埋個棉花糖都唔會太甜
熱朱古力奶烤自家製棉花糖

抹茶拿鐵唔係好濃好苦果隻,呢個我都幾中意

抹茶拿鐵烤自家製棉花糖
題外話/補充資料: 經openrice訂位有優惠架,記得要訂左先呀~
2020-06-21 346 瀏覽
好想食甜品,無意之間發現到哩間cafe, 座位都唔太少,仲有露天位置,原來係韓國菜cafe,環境都不錯,點左2款甜品,1個手指餅提拉米蘇,1個焗酥皮甜品加雪糕(名字唔記得),非常滿意100分,價錢60-70,店員有禮貌,下次會再試下晚餐。
1個焗酥皮甜品加雪糕(名字唔記得),非常滿意100分
,價錢60-70,店員有禮貌
,下次會再試下晚餐。
  • 韓國米酒意式芝士蛋糕
  • 韓國荷蘭寶寶班戟同雪糕
2020-06-19 451 瀏覽
一開比佢d甜品吸引左,所以訂左位試吓,上到去有好多人,幾乎都滿座,好彩有訂位先。今次我地叫左個黑松露蒜蓉包配蝦沙律,泡菜餅,炸雞拼盤,鰻魚飯及不能缺少的甜品。拼盤有很多款唔同嘅嘢食,可以滿足晒唔同人想食嘅嘢,其中我最想食就係佢嘅甜辣雞加薯條,他的薯條很香脆,甜辣炸雞肉很嫩、多汁又不會很多油。至於串燒和其他小食就略為遜色。下次可以直接叫一份炸雞!估唔到最令我驚喜嘅係鰻魚飯,外表好特別,蛋白再加上鰻魚飯,蛋白的口感再加上口口的鰻魚粒,令到更有層次。然後就有每次都會食的泡菜餅,他的份量十足,食完其他最尾先食,但係都唔會乾,而且很有泡菜味。食韓國嘢都唔可以少得嘅年糕,今次叫咗傳統carbonara口味,再加上生雞蛋,口感更豐富。我們也有叫奶昔,很creamy同有好重的水果味,不會似很假的味道❤️❤️feel到佢係真材實料做出黎👍🏻👍🏻到最尾雖然食到好飽,但係都叫咗一個甜品,他的香餅做得很薄,而且甜品嚟到嗰陣個餅仲熱熱地加上雪糕,很享受冷熱的口感

feel到佢係真材實料做出黎👍🏻👍🏻
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯