2019-02-25 31 瀏覽
大坑好多異國風情既小店,坐下飲杯咖啡就輕輕鬆鬆過咗半日😽Rose latte ($43) 微微的玫塊花香配上一杯濃濃的咖啡,飲落甜甜的好滿足😽Genmaicha latte ($48) 玄米茶latte 都係第一次試😆 其實同抺茶感覺好似,玄米茶味道好濃好特別值得一試。House all day breakfast ($108) 一上枱就心心眼😻 呢個全日早餐係超級豐富,有煙三文魚,大啡茹,炒蛋,茄汁豆,雞肉腸,煙肉,沙律同超級正既牛油果醬烘包🤩 全部都好高質,滑蛋夠哂滑!! 最驚喜係牛油果醬同包,包好鬆軟濕潤,加埋大量牛油果醬係正到形容唔到😆Creamy avocado with Parmesan cheese linguine ($88) 呢個係一碟好creamy既牛油果意粉,牛油果控見到都會瘋狂!加上芝士,味道更突岀👍🏻Two men pancake ($118) 呢個pancake上網見到都覺得好正,擺得好精緻🤤 2塊原味既pancake疊埋一齊,灑上焦糖醬,上面仲有2球雪糕,原味同抹茶!雪糕係超正的,好濃好滑~ pancake味道不錯,但如果濕潤多少少會更好🤩
大坑好多異國風情既小店,坐下飲杯咖啡就輕輕鬆鬆過咗半日😽

2019-02-25 38 瀏覽
小清新cafe座落大坑小區內,環境幽靜,靠牆一排的高枱比較適合飲杯咖啡。我們來食lunch,所以坐一般高度的桌子。每桌上預先放了一瓶開水,自助形式可以省卻人手,也方便了客人。很多餐廳也提供All Day Breakfast,但真正做得出色者卻不多。Second Sip有兩款breakfast, house(有肉類)和veggie(素)。我和朋友點了house,十款食材豐富吸引。大啡菇好juicy;煙肉脆口唔乾;沙律菜調味不俗,酸酸地幾開胃;炒蛋中規中矩;焗豆則略為唔夠腍。明太子蟹肉意粉creamy得黎又唔膩,如果多啲醬汁會更好味。Hazelnut Chocolate甜度較高朋友的玄米綠茶latte拉花好可愛男店員主動介紹餐牌,細心有禮,服務抵讚。

Hazelnut Chocolate甜度較高

朋友的玄米綠茶latte拉花好可愛

男店員主動介紹餐牌,細心有禮,服務抵讚。
2019-02-25 175 瀏覽
大坑是一個非常細小的區域,環境幽靜而且美食滿佈的天堂,不論本地食品,日本料理,甜品或西餐都令香港人或外國人慕名而來,今次我就同朋友走到大坑的書館街一間好chill而又好著重咖啡的一間cafe嘆美食。咖啡店名為「Second sip by studio caffeine 」, 點解會叫Second sip 原來first sip係灣仔,呢間係第二分店。咖啡店裝修設計好簡潔光猛, 以白色為主, 座位不算多,cafe雖然細細但全冇壓迫感。食物方面今次以健康為主,先來一個“ all day breakfast”要veggie 不要肉只吃素,先讚一下食材好豐富,份量十足好大份呀,有沙律、 蘑菇、 番汁豆 滑蛋同麵包,麵包上有牛油果醬及鷹豆醬,味道好香麵包仲好脆,大啡菇好多汁,總之好正。朋友就叫了“Creamy Avocado with Parmesan cheese ” 好好味呀~牛油果配上芝士的扁意粉十分之惹味可口, 扁意粉口感軟硬適中有口感,不是一般口感,佢哋會煮的比較硬身一點,不乾軟硬度剛剛好,有咬口。甜品要一個綠茶pancake, 製作需時, 美食一定要耐心等候,pancake 賣相很美

甜品要一個綠茶pancake, 製作需時, 美食一定要耐心等候,pancake 賣相很美,呢個pancake兩邊煎得好脆口,內裡好軟綿綿, 雪糕都是自家製造,紅豆就比較甜咗少少, 不過整體上都好好味。

飲品就真係冇得輸,好似我杯flat white 夠奶香及咖啡味,很不錯,朋友唔鍾意飲咖啡,就點了 Japanese tea latte,嘩~ 咖啡師拉了一杯龍貓圖案在latte上,好靚呀,而且好有心機,厲害。
  • coffee
  • all day breakfast
2019-02-24 26 瀏覽
大坑算是銅鑼灣的後花園,有很多特色的cafe和餐廳,因為想吃厚班戟所以來了second sip 試一試店家走簡約風格,也有開放式咖啡吧大坑區比較少人環境寧靜, 有一種身處於外國感受 可以慢慢享受厚班戟和咖啡日式抹茶厚班戟-厚班戟不是走鬆軟路綫,質地偏向實身,勝在配料搭夠有小妹最愛的白玉,紅豆蓉和抹茶雪糕,可惜厚班戟偏乾身和抺茶味不太突出,少許扣分All day breakfast -份量超大,建議2人一起分享,吐司不得不讚用了酸種麵包,煙靭有回彈力,再加上牛油果醬非常滿足,另外也有素食可選擇吃素的朋友仔也不用擔心

店家走簡約風格,也有開放式咖啡吧

日式抹茶厚班戟

2019-02-22 34 瀏覽
星期五嘅傍晚同朋友來左呢間簡約精緻嘅Cafe食晚餐,很驚喜地發現呢度嘅食物、咖啡都好有水準。All Day Breakfast好大份,好足料!炒蛋嫩滑,熟度掌握得好好,有蛋汁流出來。煙三文魚同沙律嘅蔬菜都好新鮮!腸同煙肉味道都唔錯、唔係太鹹(之前曾經食過一啲餐廳係超鹹)。最特別係個Toast唔係平時普通嘅烘麵包,而係類似英式鬆餅嘅麵包,非常鬆軟,裡面仲夾住牛油果!!Matcha Pancake賣相好靚,配料亦都好豐富,有多種水果、雪糕、紅豆、麻糬、忌廉!Pancake質感鬆軟,加左抹茶粉落去整令到抹茶味完美融入pancake之中,食嘅時候再點埋抹茶雪糕同紅豆,味道同口感都好豐富,超級好食!!雞翼小食雞翼係無骨雞翼,食起來好方便。呢款類似係香烤雞翼,味道較重偏鹹,如果係蜜糖雞翼的話,我會更加鍾意!Vanilla Latte拉花圖案好特別,係比較少見嘅天鵝!咖啡味道濃郁,飲嘅時候淡淡嘅雲呢拿味慢慢散發出來,水準幾高!

All Day Breakfast

Matcha Pancake

雞翼小食

Vanilla Latte

2019-02-22 32 瀏覽
之前去過佐敦分店,今次黎到大坑,細細間座位唔多,但係裝修以白色為主,好小清新,如果人唔多黎飲下咖啡都好舒服 。All day breakfast (house) $108材料好豐富,欣賞佢夠熱,影完一輪相都唔會凍左。個炒蛋好香蛋味,而且好嫩滑,係我近期食過最滿意嘅炒蛋。Poached egg, avocado &crab meat open faced sourdough $88好足料,每一啖都有好多牛油果同蟹肉,雖然得一塊,但其實食完已經好飽。牛油果係有調味,酸酸地好清新。望住啲蛋汁留出黎好治癒。Hojicha pancake $98係厚實嗰種pancake,其實應該叫少一份,因為兩個女仔係會飯唔哂。焙茶味好濃郁,配上清香玄米茶雪糕,比起出面得綠茶更特別。Rose latte $43奶同咖啡比例啱啱好,既有咖啡香,又有玫瑰花芳香,好啱女仔飲。Beetroot latte $48不含咖啡因嘅選擇,奶泡豐盈,有淡淡嘅紅菜頭清甜嘅味道,即使係粉紅色都唔一定係藥水味。比起附近銅鑼灣,依間cafe嘅質素更高,而且店員好友善,值得一去

Hojicha pancake $98

Rose latte $43

Beetroot latte $48

2019-02-21 30 瀏覽
星期五經過充滿著人群和吵雜聲嘅維園,在銅鑼灣想找一家Cafe好像有點困難,而且想要的是陽光充足和人不多的,最後找到的是這一家,不敢相信原來銅鑼灣仍然有一小片寧靜嘅綠洲。Cafe店面不大,區區數張枱但坐得舒服,當日眼見外國人比較多,坐在這裏十分寫意女朋友喜歡Rose latte,杯中有精美拉花,她說咖啡味帶少少果香同埋玫瑰香,飲落入口都幾滑。明太子蟹肉忌廉意粉,每條意粉都沾黏了滿滿的忌廉,忌廉沒有過份濃烈,用心把它吃光,用叉拉起長長麵條,嘴嚼,享受!我點Meatless burger ,份量不少,漢堡內的牛肉札實多汁,肉口感亦札實,成熟度令人滿意的,麵包經烘焙同樣香口,鋪上juicy 的牛肉,不錯! 我㨂左Hazelnuts latte,奶味香濃,以煉奶提味,不用加糖口感細滑,令人滿意店員十分有禮貌解釋咖啡豆自家炒,而咖啡豆來源埃塞比亞,還說有三種處理法,味道好平均易入口,溫度好適合整個午餐食得很滿意,尤其店員用心講解食物成份製作過程讓我們長知識,更喜歡這家餐廳。

2019-02-18 34 瀏覽
今日都幾開心,因為識到一間高質素嘅Cafe,識到一個好好味嘅All day breakfast, 同一杯好高質素嘅手調咖啡,雖然我平時好少飲咖啡,但呢杯咖啡真係覺得好好飲,好有味道!呢間Cafe嘅所有我點嘅食物都非常高質,尤其係個All day breakfast,絕對唔係hea 嘅,除咗有樣,味道仲好好,睇到店主嘅用心,用嘅食材都係一流!我哋仲叫咗個pancake 做甜品, 配埋個綠茶雪糕,熱辣辣嘅pancake底,真係好好食呀!我一路食一路講好好食,講到我個同事都覺得好煩!我哋大家都話,呢間可以再翻兜!
星期天當然要輕鬆一點!今天來到大坑,走過小巷,來這間cafe 輕鬆一下!這間餐廳地設計簡約,以淨色設計及盆栽為主,給人一種很舒適感覺。餐牌食物種類也算多,有All Day Breakfast、 Burger、意粉、沙律、各種咖啡等All Day Breakfast (House)這個All Day Breakfast 比我想像中大份!而且食料豐富。先是沙律,份量十分多,而且都是用新鮮的蔬菜,十分脆口。炒蛋有驚喜!每一口都有香濃的牛奶味,而且質感幼滑。這個多士是sourdough, 烘得香香脆脆,再配上牛油果醬,令味道及口感昇華!值得一提的是,我平時不會吃茄汁豆,但這個我竟然覺得不錯!因為他不是罐頭的茄汁豆,是用了自家製的醬汁來調配的豆!而其他食物(如三文魚、煙肉、大啡菇等)也發揮出應有的水準,十分滿足,值得推介!Mentaiko & Crab Meat Linguine 這個意粉用料認真,是吃得出「真蟹肉」的味道,再配上明太子,扁意粉軟硬度適中,醬汁的份量剛好,而且不會太膩!Fries這是我十分喜歡的粗薯條!也是即叫即炸的!我們加了$10配了松露醬,這個松露將與一般吃到的不同,是有真的

All  Day  Breakfast  (House)

All Day Breakfast (House)

Mentaiko  &  Crab  Meat

Mentaiko & Crab Meat Linguine

Fries

這是我十分喜歡的粗薯條!
也是即叫即炸的!我們加了$10配了松露醬,這個松露將與一般吃到的不同,是有真的松露味,而且特別香口,配上薯條一流,令人吃不停!
Hojicha  Pancake

Hojicha Pancake

既然這間餐廳有主打日本茶類製品,決定點這個焙茶pancake!上菜時,店員說他們的焙茶雪糕已售罄,所以轉了玄米茶雪糕。這個雪糕有驚喜!
是很濃郁的玄米茶味道,而且甜度適中,配搭這個pancake不錯。Pancake是似蛋糕質感的,有點像心太軟的不流心版,Pancake也有很濃郁的焙茶味,可以配上雪糕、忌廉、水果等。

Matcha  Latte
Matcha Latte

這杯Latte 可以看得出店員的用心,見到店員再磨粉。Latte 質感柔滑,奶味偏濃,抹茶味慢慢地滲出來

整體來說,十分喜歡這間餐廳的設計及環境,令人感到十分舒適,非常適合假日來chill !
2019-02-17
All  Day  Breakfast  (House)
Mentaiko  &  Crab  Meat
Hojicha  Pancake
Matcha  Latte
2019-02-17 41 瀏覽
有時去銅鑼灣行完街都會特登揸車入大坑搵嘢食貪嗰度錶位多同埋有好多嘢食今日就試吓呢間second sip佢個門面好靚 有個沖咖啡既吧檯店長好好 特登走嚟推介有啲咩好食佢話呢間係第二間分店第一間分店喺佐敦 開咗四年嗰邊就快黎快去 快餐為主大坑呢度就會比較多嘢食揀因為啲人過嚟都係relax 慢慢食我哋叫咗個廚師全日早餐好豐富 啲沙律好新鮮 好大份好抵食睇得出落左好多心機 個牛油果好好食仲有明太子蟹肉忌廉意粉佢上面鋪左啲木魚紫菜 好入味野飲方面叫咗抺茶拿鐵 同埋紅菜頭拿鐵紅菜頭好特別 隻味有少少似薑味latte最後叫埋個甜品經典班戟店主話呢個班戟 雪糕都係自家製個班戟外脆內軟 係實心架 呢餐好飽滿
有時去銅鑼灣行完街都會特登揸車入大坑搵嘢食

• 廚房全日早餐
  • 明太子蟹肉忌廉意粉
  • 紅菜頭拿鐵
2019-02-13 59 瀏覽
隱世cafe系列✨ 自從大坑啲老店執哂開極都係soho酒餐店後都好耐冇去過,今次俾我發現咗間白淨系cafe,好有台北果種型格風cafe嘅感覺😍 同時好鐘意佢有兩份menu係全英文同全中文好有心思,然後好搞笑咁見到coffee tonic係叫通靈咖啡😂兩個鹹食都好有驚喜,all day breakfast有得揀肉食同素食,食肉獸當然揀有肉啦,分別在於有魚有腸有煙肉,而個驚喜位係個多士竟然夾咗一大堆牛油果醬響入面,搞到我呢個牛油果怪即刻心心眼😍 另外個炒蛋都好欣賞,好滑好香口✨另外三文治都好高質,話就呢度用嘅麵包同平時食果啲唔同,係用酸種麵包,質地煙韌濕潤兼帶微微嘅酸味,同樣有牛油果醬墊底,其實牛油果同酸種麵包個味都幾夾,而煙三文魚配水波蛋本身已經好似egg benedict咁吸引,驚喜位在於佢加咗啲wasabi響入面,層次多咗而且帶日式嘅感覺✨除咗輕食簡餐之外,呢度啲甜品同嘢飲都好正,甜品以厚班戟為主,特別在於除咗原味之外佢仲有幾款日式茶味可揀,有抹茶玄米茶同焙茶,我地就揀咗店長推介嘅焙茶味,茶味超濃每一啖都感受到焙茶香,班戟質感偏厚實,配上焙茶味手製雪糕,令班戟茶味更上層樓✨另外lat

另外latte都有幾款特別口味,朋友揀嘅係crème brûlée latte,聽聞真係幾似焦糖燉蛋果陣味😂

而我杯紅菜頭latte就超驚喜,先唔講佢好夢幻嘅粉紅外表,飲落其實唔係好關紅菜頭事應該只取其色,不過就好重香料味,類似印度香料定肉桂果種,又有啲似細個mc cafe超愛嘅喜馬拉雅茶個感覺,係初戀呀❤️😂
2019-01-28 136 瀏覽
Ordered a flat white and pancakes to try. Latte art was absolutely stunning, while the pancakes were a bit too toasted for my liking :/ however, the pancake has heavy cream favour, it is worth a try. It was comfortable to stay in the cafe as there were limited numbers of tables and chairs, that it wasn’t too crowded.
2018-12-22 247 瀏覽
下午出去做野,順利提早完成咗,獎勵自己去coffee shop偷閒一下!😌 ·呢間位於大坑嘅小店,裝潢簡約唔花巧,牆上同枱面都有用植物去做裝飾,店舖面積比較細,座位唔算太多,見到有客人一個人坐咗4人枱... 冇得揀,惟有坐bar table。·🔸 Hot Earl Grey Tea (Regular size)($40)叫咗杯熱嘅Earl Grey Tea飲,味道中規中矩,反而用具幾靚,茶杯同碟顏色吸引,而茶壺墊係雲石紋,好有格調。

2018-10-22 436 瀏覽
見大坑有小店新開食厚身pancake, 趁未有人潮快d去試一試。我哋三個人但去到無位,因為真係小店一間,等咗大約二十分鐘先有位。🍽Open-Face Sandwich 叫咗兩份$88 Poached egg avocado & crab meat, 份sandwich 用隻好細嘅碟裝, 用刀切差d連份sandwich 都推落枱面🤭,友人話d蟹肉🦀好腥,味道麻麻地!我叫咗份$78 Poached egg & smoked salmon with wasabi, 除咗個包好韌比較難切,overall 都0k好味,隻poached egg 🥚 整得剛好。🥞叫左一份$88 Matcha pancake 抹茶同一份$88 genmaicha pancake玄茶味🍵,我同友人都覺得兩份味道無咩分別,茶味唔特出,而且pancake表面好乾硬,入面厚而乾,我地都唔like👎🏼☕️我叫咗一杯hazelnut latte, 飲唔出有hazelnut味道😔

2018-08-12
2018-09-30 345 瀏覽
小店每個角落都看到店主的心思。菜單不複雜但充滿創新和驚喜。只嘗過house breakfast和hojicha pancake,每樣食材都非常新鮮美味,賣相精緻,價錢合理,很高質素的體驗。