2019-04-19 29 瀏覽
每一天都有咖啡新驚喜!今日好想放空一下, 所以就特地約了朋友去嘆個悠閒早餐,嚟到呢間小巷裡的咖啡店,點了我至愛的Ethiopia filter coffee, 店員奉上一套兩款的咖啡杯, 一個是濶口另一個是窄口, 濶口的因為飲時咖啡會往口中兩邊走所以咖啡中的酸味會更突出,而窄口的就會集中飲到咖啡的甜味。一款咖啡兩種享受,很有趣的體驗。這個品嚐咖啡的方法令我想起茗茶, 原來店家都是想透過茗茶的方法教人品咖啡。因為我未吃早餐有點餓, 所以我就先要了份Sourdough with crisy kale salad and avocado. 我真係超鍾意牛油果🥑,雖然還是有點抗拒羽衣甘藍,但佢烤脆了用嚟拌沙律口感又唔錯噃。Sourdough 都做到我喜愛嘅柔軟同韌度相融和。朋友其實晨早就因要陪囝囝所以已經吃了點早餐,但就心思思想試佢嘅pancake。所以就硬要拉我同佢share😅。佢點呢個「Two Men」 pancake 🥞 外脆內鬆軟, 自家製雪糕好綿滑 加埋mixed fruit, 好睇又好食。。。不過呢,佢真係需要two men先可以KO到囉😅😜。
每一天都有咖啡新驚喜!

2019-04-17
早餐
  • Pour over
  • Two Men Pancake
2019-04-19 18 瀏覽
平日下午放假,想揾間環境舒服、清靜的cafe放空下由天后慢慢踱步到大坑,周圍遊下,見到呢間白色外牆,半開放式水吧設計嘅小店,感覺幾舒服,我就停落黎啦~小店內有D植物、小擺設,幾relaxing一向鍾意試新野嘅我,點左杯粉紅色嘅飲品就咁睇落去,會以為係草莓系列。。。。但其實,係一杯"紅菜頭拿鐵"真係估佢唔到!?竟然會有呢個配搭嘅飲品~味道係幾fresh同有特色架!健康店員推薦佢地最受歡迎嘅食物係All Day breakfast 同Pancake~~ 但我想試D特別嘅野,於是點左"飛驒和牛漢堡"當我一望到飛驒牛三個字,我已經講得非試不可!小店都用飛驒牛咼,點可以錯過呢!嘩!要大讚個漢堡包呀~~ 包身香脆,牛肉香味十足,嫩滑、多汁厚度剛剛好配上非常健康嘅羽衣甘藍、新鮮蕃茄,有咬口得黎好惹味完全係意料之外嘅美味慢慢嘆完美食,靜靜看看書,真係寫意
平日下午放假,想揾間環境舒服、清靜的cafe放空下

小店內有D植物、小擺設,幾relaxing

一向鍾意試新野嘅我,點左杯粉紅色嘅飲品
就咁睇落去,會以為係草莓系列。

但其實,係一杯"紅菜頭拿鐵"

真係估佢唔到!?竟然會有呢個配搭嘅飲品~
味道係幾fresh同有特色架!健康

嘩!要大讚個漢堡包呀~~
包身香脆,牛肉香味十足,嫩滑、多汁厚度剛剛好

配上非常健康嘅羽衣甘藍、新鮮蕃茄,有咬口得黎好惹味
完全係意料之外嘅美味

慢慢嘆完美食,靜靜看看書,真係寫意
2019-04-11
  • 飛驒和牛漢堡
2019-04-18 17 瀏覽
我幾喜歡去一些小店,由其隱於鬧市中的小店,只要踏入店中,就好似與世隔絕的感覺,很令人放鬆Rose latte~large通常有玫瑰味的,我多數都會選擇,因為我很喜歡淡淡的玫瑰香,又可以嘆咖啡avocado & crabmeat sandwich好耐無食過牛油果三文治,本身以為唔大份,點知成隻碟咁長,牛油果超多鋪滿喺底,面上的蟹肉都好多,怕太多腥味,旁邊細心地仲有檸檬,一口食超豐富。Two men pancake當我叫個陣,老闆仲問我食唔食得哂,因為幾多,我仲心諗pancake會有幾多,點知真係幾大塊,厚度大約有1蚊硬幣,食完一塊都真係好飽,不過pancake蛋香好足,食落幾鬆軟,配埋d朱古力/綠茶雪糕,一流,食到咁上下,又可以食d生果。

Rose latte~large

avocado & crabmeat sandwich

Two men pancake

2019-04-17 38 瀏覽
入大坑食早餐不知道大坑最近開咗間 走清新風格嘅cafe,所以就入咗大坑度食嘢啦。鋪頭 雖然細但五臟俱全,幾骨子睇完個餐牌之後,我哋就決定買一個全日早餐,一份班戟,同埋兩杯嘢飲 🍱All day breakfast比想像中大份好多呀, 你睇下隻碟,全部都係鋪滿曬嘢食.有大啡菇,茄汁豆,煙肉,雞肉腸炒蛋, 煙三文魚, 烤過嘅麵包配上牛油果醬,仲有沙律。大啡菇比我想像中大,有個手掌心咁大㗎, 切落去嘅時候佢嘅鮮汁流出嚟。 咬落去,嫩口入口即溶, 煙三文魚 啱啱好唔會煮得太過老,亦都保留咗三文魚本身嘅鮮味, 雞肉腸就不過不失, 炒滑蛋好滑。本身以為牛油果係一定好大陣靑味, 點知佢配埋個包度,又啱啱好喎。 成個感覺係好似食緊歐式嘅麵包咁, 個沙律菜都幾新鮮配埋佢嗰啲醬係好夾😋😋 🥞two man pancake你睇下個班戟 又厚身又鬆軟,上面仲要鋪滿曬新鮮嘅生果做裝飾, 上面有士多啤梨紅莓等等, 食落口嘅時候 知道嗰啲生果係新鮮嘅,唔會酸咪咪,係甜甜的架😘😘 綠茶拿鐵🍵上到嚟嘅時候發現係一隻好可愛嘅龍貓, 可愛感上升。有得畀你揀抹茶定係焙茶,抹茶本身就有一種苦澀味,焙茶就比較香,Chocolat
入大坑食早餐

鋪頭 雖然細但五臟俱全,幾骨子
睇完個餐牌之後,我哋就決定買一個全日早餐,一份班戟,
同埋兩杯嘢飲

🍱All day breakfast

比想像中大份好多呀, 你睇下隻碟,全部都係鋪滿曬嘢食.

🥞two man pancake

你睇下個班戟 又厚身又鬆軟,

綠茶拿鐵🍵

上到嚟嘅時候發現係一隻好可愛嘅龍貓, 可愛感上升。
有得畀你揀抹茶定係焙茶,
抹茶本身就有一種苦澀味,
焙茶就比較香,

Chocolate☕

佢打嘅奶泡好細緻幼滑, 配選朱古力比例啱啱好,

呢度所有嘅嘢食飲品都係即叫即煮嘅, 所以需要一啲等待嘅時間,不過我相信大家嚟到嘅時候都會覺得呢啲係值得等待嘅

地址: 大坑書館街23號
2019-04-16
早餐
2019-04-17 45 瀏覽
💖心心推介💖• 隱世小巷美食*Second Sip by Studio Caffein🐟🍲🥘🥗🍝🍜🍛🍹🍽我既好姊妹經常搜羅一些橫街小巷,裝潢別緻既小店,今日佢約我黎依度食早餐。店面簡單樸素,又有一些精緻小盆栽,加上特別既燈泡,隱藏左不少心思。😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍* 我同好姊妹點左一份all day breakfast,人人黎到都叫既班戟,仲有兩杯熱飲。😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏* All day breakfast* 有我最中意既大啡菇,茄汁焗豆,腸,煙肉,沙律,最特別既係特製牛油果醬配多士。本身吾太中意生食牛油果既我都超中意食,建議大家早餐必點all day breakfast。🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤* 班戟* 超厚身班戟,焗到外脆又香之餘,入面超鬆軟,同其他餐廳食到既與別不同,別樹一格。上面有雲呢嗱同朱古力兩種口味雪糕,雪糕口感非常特別,加落班㦸一齊食更好味。旁邊仲有無花果,士多啤梨,藍莓,紅莓等水果,簡直係色香味俱全。💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞*好姊妹點左一杯熱mocha,上面印花好靚,而我點左一杯綠茶latte,上面係龍貓印花,兩杯飲落好順滑。💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💃💃💃💃💃💃💃💃💃💃*☎:2
💖心心推介💖

*🍛:大坑書館街23號地舖
*🕐:星期一至四,及星期日08:00-18:00
*星期五至六08:00-20:00
💬💬💬💬💬💬💬💬💬💬
*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗
#foodie #foodporn #Openrice #instalikesandfollowers4u #tbt #hkfood #rocket_hastags #l4l #instadaily #commentforcomment #picoftheday #takeaway #photo #demo #手機食先 #相機食先 #食好西 #852girl #hkgirl #allday #心心物語
  • two nam 班戟
  • all day breakfast
2019-04-16 60 瀏覽
餐廳坐位不多,裝修簡約,以白色為主,感覺清新,食物價錢合理。Poached Egg, Avocado & Crab Meat Sourdough 很多蟹肉和牛油果,非常足料,水波蛋弄得剛剛好,加上天然酵母麵包,吃得很滿意。House All Day Breakfast 份量很大很豐富,有香腸、煙肉、大啡菇、煙三文魚、茄汁豆。炒蛋很嫩滑,沙律菜很多和很新鮮,煙靭的麵包是我喜愛的口味,加上牛油果蓉更加美味。Hojicha Pancake 我們選了焙茶班戟, 班戟不是鬆軟那款,質感是實身比較似蛋糕,還有紅豆蓉、白玉和忌廉,伴碟的水果很新鮮,我最喜歡茶味濃郁的焙茶雪糕。Beetroot Latte 拉花很特別,淡淡的紅菜頭味,因為沒有咖啡因,感覺健康些。Rose Latte 咖啡味不算很濃,但有玫瑰味。
Hojicha Pancake
Hojicha Pancake
Beetroot Latte
拉花很特別,淡淡的紅菜頭味,因為沒有咖啡因,感覺健康些。
Rose Latte
Rose Latte
咖啡味不算很濃,但有玫瑰味。
2019-04-12
House All Day Breakfast
放假來到大坑嘆番個假日午餐,中午時份來到一間寧靜的cafe等待朋友一齊食中午飯,這間隱世小店cafe 藏身於書館街,雖然座位不多,但環境讓人感到舒適又寫意,而且帶有文青氣氛,店中主要採用白色為主色調,枱上都放了鮮花的花樽,更添加一份簡約的氣息,而食客都是較年輕。與友人想先吃一些主食,餐廳提供多款膳食,包括有全日早餐、漢堡包、扁意粉、沙律及小食等……亦備有自家製招牌日式厚班戟及窩夫。選擇都多元化,飲品方面除了咖啡之外,也有冰搖凍果茶、朱古力、日本茶拿鐵等……我們二人共點了兩份主食,分別有生薑豚肉漢堡($78)及素食全日早餐($88),然我點了美式咖啡($33)及經典榛子朱古力(細杯)($40),美式咖啡採用了來自非洲埃塞俄比亞的加雪夫的咖啡豆,味道都好厚重,後有一份濃郁的柑橘果香,也有點酸甜香,不用放牛奶才不影響較好的風味,口口的香純咖啡,令人有難以忘懷的味道。友人選擇了經典榛子朱古力(細杯)($40),朱古力上繪上一個可愛華麗的龍貓圖案,咖啡師果然技巧純熟,口感細緻順口,朱古力味道也份外香甜美味。然後再來多一杯玫瑰鮮奶咖啡(細杯)($40),拿鐵上灑上玫瑰花瓣,拉花圖案也是玫瑰花,真是

然後再來多一杯玫瑰鮮奶咖啡(細杯)($40),拿鐵上灑上玫瑰花瓣,拉花圖案也是玫瑰花,真是好美,教人心花怒放的,雖然是玫瑰花味糖水,但玫瑰花味道香氣明顯,微甜也不失咖啡醇厚的味道,牛奶味也十分濃郁。

很香的生薑豚肉漢堡($78)終於上枱,圓圓的漢堡包都好大個,包身已用竹簽固定,包煎至微焦香脆,另加$15有一份side dish 的薯條。豚肉煎得都好香口,又有咬嚼感,夾在漢堡內裡,豚肉都好多汁,再加上甜甜的薑絲及薑汁,香甜美味,薯條炸至金黃,香脆可口,沒有一點油膩,也有令人回味再三的感覺。

再來一份較豐富的素食全日早餐($88)與友人一同分享,素食早餐包括有沙律菜、羽衣甘藍、焗茄汁豆、車厘茄、大蘑菇、炒蛋、炒白菌酸種麵包(配上牛油果醬及自家鷹咀豆泥),上菜時的酸種麵包多士,塗上了牛油果醬及自家鷹咀豆泥,多士焗得很香脆,兩款醬添加了一份濕潤的口感,吃起麵包時又不會太乾身,沙律菜及羽衣甘藍都好新鮮爽脆,清新帶點鮮甜,炒蛋也夠濕潤,炒菇菌及大磨菇烹煮適中,亦軟滑多汁,再來一啖美味的焗豆,瞬間被我地吃清光。

點了店鋪最出名日式厚班戟,因為個人較喜愛日本茶,所以選擇了日式玄米抺茶班戟($98),班戟是即叫即做,製作需時二十至三十分鐘,也是誠意之作,熱呼呼厚身而軟熟的pancake 終於端上來,質感鬆軟夠濕潤,散發陣陣玄茶抺茶,清新帶烘米香,再加上一口丸安茶手製抺茶雪糕,讓味道更甘甜幽香,再配上白玉、紅豆、爆米花、鮮果及楓糖漿,整個口感真是非常豐富,口感更有層次,整體上微甜而不膩口,嗜甜又愛日本茶的愛好者一定會愛上

整體而言,餐廳的性價比也十分高,整體食物份量都好足,水準也不錯,平實美味,咖啡豆也是店中老板自家炒製及選擇,可見是一間用心誠意的,來到此cafe享受悠閑的時光,真是太美好!
2019-04-09
  • 玄米抺茶日式厚班戟
  • 素食全日早餐
Blue Monday竟然lunch比我發現大坑有間悠閒高質cafe小店😍👍🔸️#蟹肉意粉 🦀🍝($98)水準之作👍➡️ 扁意粉煮得剛剛好,意粉汁好香唔杰,食落唔會太膩😋 仲有好多蟹肉及柴魚,撈埋一齊好味🤤🔸️#Alldaybreakfast 🍞($108)➡️ 超豐富😍有煙三文魚、腸、煙肉🥓大啡菇🍄炒蛋🍳牛油果多士🥑沙律菜🥗 茄汁豆🥫 最欣賞佢個牛油果多士,烘得好脆,牛油果蓉超正! 真係大滿足❤🔸️#焙茶pancake 🥞($98)治癒甜品☺️➡️ 呢個pancake似蛋糕質感,焙茶味好香🤩面上嘅焙茶雪糕真係超好食💋另外仲有楓糖漿,浸曬入個pancake底部, 配焙茶味唔會太甜😋 上面仲有紅豆蓉、丸子、橙🍊及其他生果🍓整得超靚,又好食💕🔸️#Roselatte ⚘☕($38)➡️ 玫瑰味好香, 慢慢滲出嚟, 拉花又靚🌷🔸️#Hotjichalatte 🍵($43)➡️ 啖啖焙茶香,奶味較重🥛呢日cafe食物真係高質,假日有時間都會再嚟😚

🔸️#蟹肉意粉 🦀🍝($98)水準之作👍

🔸️#Alldaybreakfast 🍞($108)

🔸️#焙茶pancake 🥞($98)治癒甜品☺️

🔸️#Roselatte ⚘☕($38)
➡️ 玫瑰味好香, 慢慢滲出嚟, 拉花又靚🌷

🔸️#Hotjichalatte 🍵($43)
➡️ 啖啖焙茶香,奶味較重🥛

呢日cafe食物真係高質,假日有時間都會再嚟😚

2019-04-15 31 瀏覽
一早去中央圖書館溫書,溫到1點幾,腦袋實得得,係時候食個午餐、飲杯嘢,為自己叉叉電,鬆一鬆。朋友說附近有家不錯的咖啡店,就在圖書館後面兩條街,好近。遠看門面簡約素淨,除了咖啡,仲有全日早餐、沙律、意粉、漢堡、班戟、窩夫等小吃。店內清淡雅致,氣氛從容,感覺舒服枱上放有鮮花,生氣盎然。餐具精緻而優雅碟上圖案亦賞心悅目。呷一口特濃咖啡口腔內充斥著順滑酸香,濃厚而舒服,回魂了。朋友叫了一杯紅菜頭拿鐡,顏色浪漫,拉花漂亮,入口帶點玉桂香,杯具花紋與顏色特別襯。兩人叫咗素菜全日早餐,加埋水煮蛋麵包一齊分享。素菜全日早餐,材料新鮮豐富有自家焗豆、炒蛋、多士、炒鮮磨菇、大蘑菇、鷹嘴豆蓉、牛油果蓉、沙律菜有羽衣甘藍、茴香、車厘茄、迷你蘿蔔...等自家焗豆內有黃豆和鷹嘴豆鷹嘴豆蓉好特別,同麵包好夾,牛油果蓉更好吃,好食又健康大蘑菇多汁又入味牛油果蓉蟹肉水煮蛋三文治麵包上的料夠大堆頭,厚厚的牛油果蓉放上蟹肉,量多又鮮美,好好食啊切開蛋心流動好吸引這個要上菜即吃,否則麵包會變得濕潤。最後怎能沒有甜品,叫一個焙茶班戟2人分。即製需時約二十分鐘,食完主食才叫就剛剛好。擺盤精緻美觀,顏色悅目班戟顏色有點似抹茶,上面
一早去中央圖書館溫書,
溫到1點幾,腦袋實得得,
係時候食個午餐、飲杯嘢,
為自己叉叉電,鬆一鬆。
朋友說附近有家不錯的咖啡店,
就在圖書館後面兩條街,好近。

遠看門面簡約素淨,
除了咖啡,仲有全日早餐、
沙律、意粉、漢堡、班戟、
窩夫等小吃。

店內清淡雅致,氣氛從容,
感覺舒服

枱上放有鮮花,生氣盎然。

餐具精緻而優雅

碟上圖案亦賞心悅目。

Double Espresso

呷一口特濃咖啡

口腔內充斥著順滑酸香,
濃厚而舒服,回魂了。

Beetroot Latte
朋友叫了一杯紅菜頭拿鐡,
顏色浪漫,拉花漂亮,
入口帶點玉桂香,

杯具花紋與顏色特別襯。

兩人叫咗素菜全日早餐,
加埋水煮蛋麵包一齊分享。

素菜全日早餐,材料新鮮豐富

Veggie All Day Breakfast

有自家焗豆、炒蛋、多士、炒鮮磨菇、
大蘑菇、鷹嘴豆蓉、牛油果蓉、
沙律菜有羽衣甘藍、茴香、車厘茄、
迷你蘿蔔...等

自家焗豆內有黃豆和鷹嘴豆

鷹嘴豆蓉好特別,同麵包好夾,
牛油果蓉更好吃,好食又健康

大蘑菇多汁又入味

Avocado & Crabmeat Sandwich

牛油果蓉蟹肉水煮蛋三文治
麵包上的料夠大堆頭,
厚厚的牛油果蓉放上蟹肉,
量多又鮮美,好好食啊

切開蛋心流動好吸引

這個要上菜即吃,
否則麵包會變得濕潤。

最後怎能沒有甜品
叫一個焙茶班戟2人分。

即製需時約二十分鐘,
食完主食才叫就剛剛好。

擺盤精緻美觀,顏色悅目

Genmaicha Pancake

班戟顏色有點似抹茶,
上面放有白玉、紅豆蓉、焙茶雪糕和柑肉,
旁邊有新鮮水果和忌廉,
面頭更灑上玄米粒,增添口感。

班戟質感鬆軟濕潤,
焙茶味比較薄,
雪糕的焙茶就濃厚得多

白玉口感煙煙韌韌

紅豆蓉唔會過甜,好味。
新鮮無花果、草莓、藍莓好甜

有些藍莓切開一半,不會四處滾動

玄米茶厚班戟

食埋甜品,完全活過來了,
可以繼續再衝啦

2019-04-12
Double Espresso
Veggie All Day Breakfast
Avocado & Crabmeat Sandwich
2019-04-11 25 瀏覽
近年香港越來越流行不同的咖啡店很多都係賣風格,但食物同咖啡都係一般。據知大坑有不少「隱世小店」,呢一日就約埋個港島朋友黎覓食嘞,老友話呢頭有一間cafe嘅all day breakfast不錯,於是就聽佢介紹試下啦呢到店面細細,休閒的風格我地叫左一個all day breakfast同埋明太子蟹肉意粉share食,野飲我朋友叫左玫瑰latte而我對咖啡因敏感,只好叫日式焙茶鮮奶日式焙茶鮮奶好驚喜,有隻龍貓喺到呀味道亦不錯,揀焙茶非抹茶嘅原因係,不太喜歡抹茶的少少苦澀味,比較喜歡焙茶那種煎香味all day breakfast好豐富有牛油果toast、大啡菇、雞肉腸、茄汁焗豆 、沙律、煙三文魚炒滑蛋。最正嘅首先係個牛油果toast真係好好味,面包用左有啲果籽喺裡面嘅,好香焗得好脆,牛油果醬一啲都唔漏好fresh;第二好味就係茄汁焗豆,呢個唔係平時罐頭就咁倒落去嘅茄汁焗豆,食得到佢加左香草再煮過所以好香,另外大啡菇又係好好食,好新鮮又juicy,鎖住左啲汁,好好味,其他食材亦好新鮮,同出面求其倒埋啲罐頭俾你嘅all day breakfast唔一樣,好認真嘅製作。意粉硬度剛好,個汁好cre
近年香港越來越流行不同的咖啡店
很多都係賣風格,但食物同咖啡都係一般。

日式焙茶鮮奶好驚喜,有隻龍貓喺到呀

all day breakfast好豐富

意粉硬度剛好,個汁好creamy同有好濃郁嘅明太子味,仲真係有蟹肉絲,並非求其俾啲蟹柳你

美好的一餐緊係要甜品作結啦,叫左呢個classic 2men pancake,好厚,食落嘅味竟然有啲似馬拉糕
口感好鬆軟,配埋朱古力同vanilla雪糕,一流

最後,食完去個廁所洗個手發現呢到嘅洗手液係自家用咖啡渣?加馬油製作,用完有淡淡咖啡香,好特別呢
  • All  Day  breakfast
  • 明太子蟹肉意粉
  • 焙茶鮮奶
2019-04-03 32 瀏覽
今次要介紹嘅係位於大坑嘅Second Sip by Studio Caffeine,店面面積唔大,環境同室內裝潢都唔錯。Second Sip by Studio Caffeine is located at Tai Hang. Despite limited floor area, it has a decent decoration and environment for a second sip.◾️Beetroot Latte (Regular) $43杯具用石質嘅表面都幾特別,紅菜頭嘅粉紅色令拿鐵嘅顏色夢幻同吸引。味道方面,玉桂嘅味道同香味好突出,一上檯就已經聞得到,相反紅菜頭嘅味道就比較後先出,要仔細品嘗先察覺到淡淡嘅紅菜頭味道。整體而言,味道偏甜容易入口,組合幾獨特值得一試。Special cup textures with a stone surface, beetroot has brought a pink and appealing colour to the beetroot latte. It has a strong flavour of Chinese cin
◾️
Beetroot Latte (Regular) $43
Special cup textures with a stone surface, beetroot has brought a pink and appealing colour to the beetroot latte. It has a strong flavour of Chinese cinnamon, followed by the light taste of beetroot. In general, it is slightly sweeter than average, and the unique combination worths to try once.

Fried Spicy Chicken Popcorn $48
不過不失,辣味都幾香,除此之外都冇咩特出嘅地方。
Outstanding spicy flavour, but lack of any other uniqueness. It's nothing more than an ordinary chicken popcorn.

見到有人介紹這店的抺茶pancakes好厚好味,今日同friends一於嚟試下😋😋餐廳不太大,剛剛好有4位座,閒聊整個午餐時間,消磨開心星期六🥰🥰這裡的食物夠晒份量,麵包好味新鮮👍👍厚Pancakes夠晒份量又好味,一定要預留肚子去食甜品🍮點了抺茶及培茶Pancakes,茶味濃😋😋配上玄米茶雪糕好味又有特色😋😋抺茶Latte香濃好味,更可選燕麥奶,不錯👍👍玄米茶Latte亦都香濃好味😋👍😋餐廳環境舒適,適合2-4人的朋友茶聚🥰🥰
這裡的食物夠晒份量,麵包好味新鮮👍👍
配上玄米茶雪糕好味又有特色😋😋
抺茶Latte香濃好味,更可選燕麥奶,不錯👍👍
玄米茶Latte亦都香濃好味😋👍😋
餐廳環境舒適,適合2-4人的朋友茶聚🥰🥰
優閒在大坑@Second Sip by Studio Caffeine 大坑那邊近年開了很多小店,早陣子朋友帶我去了Second Sip by Studio Caffeine ,過了一個 優閒的下午 簡潔的裝潢,充滿歐式情懷,十足十去了地中海那兒的小CAFE嘆茶 餐廳一角~ 每一張桌都放了些鮮花,看了心情也愉快一點 價錢也出奇地貼地,咖啡都是幾十蚊有交易,而且非常好飲! 這裡應該手沖手工咖啡很有名,因眼見幾桌人客都是點上他們的手沖手工咖啡,下次再來試吧~ 這一大份的All Day Breakfast (House)才 $108!!!好有美感吧! 一個女仔是絕對食唔晒! 食材一流!入面有沙拉,炒蛋,煙三文魚,煙肉,大啡茹,茄汁豆,雞肉腸,沙律同牛油果醬&多士 厚厚的牛油果醬&多士好食到想喊! 大大片的煙三文魚 咖啡點了一杯FLAT WHITE, 上面的泡打得好棉密,拉花也好美麗,咖啡夠熱也濃郁,非常好飲 點了一份炸牛肉餅小食, $48/2件又是非常抵食,雖然好邪惡,但香口又好食,最後都係食晒 Two men pancakes$118 好明顯是FOR 2 MEN

優閒的下午

餐廳一角~

每一張桌都放了些鮮花,看了心情也愉快一點

價錢也出奇地貼地,咖啡都是幾十蚊有交易,而且非常好飲!

一個女仔是絕對食唔晒!
🔸All Day Breakfast

厚厚的牛油果醬&多士好食到想喊!

大大片的煙三文魚

咖啡點了一杯FLAT WHITE,
上面的泡打得好棉密,拉花也好美麗,咖啡夠熱也濃郁,非常好飲

點了一份炸牛肉餅小食,

Two men pancakes$118
好明顯是FOR 2 MEN啦
份量激大!

色彩豐富,味道也多層次
上面放了大量鮮水果去裝飾,有美感也有營養
pancakes是即叫即整,要點時間去等待也是非常值得

任何角度都好呃LIKE真係好靚靚
原本我打算食個TEA,點知飽到晚飯也食不下,既有外表也好實際
非常推介呀!
🔸All Day Breakfast