2019-03-21 12 瀏覽
放假係應該慢慢食番個豐富既早餐去開始~ 大坑不嬲都好多特色野食, 又岩哂慢活既一個地方😌😌 都係行行下見到哩到, 俾個門口吸引左.... ALL DAY BREAKFAST一定係最豐富既早餐😂 但係1個人都可以食得哂咖~ 有焗大啡菇, BEACON, 仲有自家制既焗豆, 真係比起即開個D好食好多, 豆味好香~ 重點係有勁大PAT既牛油果醬可以揸面包食🥑... 超正😍另外仲叫左一份和牛既BURGER, 驚喜唔大但係都係好食既😙😙 而且份量都岩岩好見到有PANCAKE就緊係要叫啦🥞... 佢係外面有D脆入面係有少少似蛋糕個種, 蛋味好香🥚野飲都出色而且幾特別, 推薦咖啡☕

野飲都出色而且幾特別, 推薦咖啡☕
2019-03-18 11 瀏覽
個日專登走去大坑食野,見到一間細細地COFFEE SHOP又滿人,感覺十分吸引。餐廳雖小,但環境都寧靜。設計好簡約,係傾計好地方。佢食物同飲野方面都好多選擇,同友人就叫左個HOUSE 既ALL DAY BREAKFAST,入面十分足料,有新鮮沙拉菜,炒滑旦、煙三文魚、2條豬肉腸、煎到香脆的煙肉、牛酒果醬sourdough 麵包、同埋超juicy的大大菇。2個人食岩岩好,因為都幾大份下。麵包好脆,大菇又多汁,總之好正。如果食素既朋友都可以簡VEGGIE,會無咁HEAVY。甜哈就要左個TWO MEN PANCAKE,係原味PANCAKE, 製作要20分鐘,pancake 賣相好得,pancake兩邊好脆口,佢有D似蛋糕既口感, 雪糕係自家製造,有朱古力同雲呢那味,上面仲有士多啤梨、提子等生果做TOPPINGS, 整體上都好好味。PANCAKE仲有吾同口味,有培茶、綠茶同玄米綠茶。下次都想試下。飲品方面飲左個cold blew,咖啡豆味好香十分濃。賣相都幾特別我就叫左個無咖啡因既菊花茶.淡淡菊花味.我十分喜歡

我就叫左個無咖啡因既菊花茶.淡淡菊花味.我十分喜歡
2019-03-17 10 瀏覽
在網上看到這裏的pancake賣相很吸引,所以來一試~店鋪不大,但佈置精緻~挺喜歡的!TwoMen Pancake $118這裏的pancake是比較厚實的那種,有點類似蛋糕的口感,而表面烘得微焦,外脆內軟~配料看得出來有用心配搭過~不只賣相美,味道還很夾~不過2層的pancake真的有點太多了吃不完,下次還是叫單層的就好了🤔Genmaicha pancake $98另外叫了這個抹茶味的~抹茶茶不是很重~很欣賞上面加了白玉和紅豆蓉,令整個感覺更日式!Avocado & Smoked Salmon Sandwich $78看似西式的一道菜,店家改變了些細節位令整道菜變得日式了!牛油果蓉加入了wasabi,還在上面撒了些飯素!雖然是挺特別的,但我還是比較喜歡普通的那款😀Espresso tonic $50酸酸甜甜的很清新

TwoMen Pancake $118

配料看得出來有用心配搭過~不只賣相美,味道還很夾~

Genmaicha pancake $98

另外叫了這個抹茶味的~抹茶茶不是很重~
很欣賞上面加了白玉和紅豆蓉,令整個感覺更日式!

Espresso tonic $50

酸酸甜甜的很清新
2019-03-12
每次來大坑呢個小區,都覺得好幽靜好隱世的感覺,好適合找家cafe hea一個下午😛,來了這間cafe 裝修簡潔, 以白色為主,文青感滿滿的😌!🔸All Day Breakfast (House) $108份量比想像中多,包括有炒蛋,煙三文魚,煙肉,大啡茹,茄汁豆,雞肉腸,沙律同牛油果醬Sourdough😋,Sourdough好鬆軟又濕潤,加上牛油果醬好香口,另外亦好愛大啡茹,超juicy的,炒蛋亦夠香滑,而想吃素的朋友還可選veggie版呢🌿!🔹Open Faced Sourdough $78Sourdough有4款,我地選了煙三文魚那款,配上半熟蛋,牛油果,wasabi同大量火箭菜在面頭,整個分量亦幾多,滿滿的料😝,牛油果加上wasabi,味道原來幾夾呀😂💖Beetroot latte $43紅菜頭latte,本身有點猶豫要不要選這個🥴因為之前飲過紅菜頭汁,感覺有點草腥味🙈但看著佢整出來是粉紅色💕,還比較少見,於是都係叫了,味道比我想像中好喝😍可能加了奶的原因吧,面頭還有超可愛的龍貓圖案拉花,好有心思,讚❤️!🍹Ice shaken tea(peach) $44味道香甜,桃味都幾重,不
每次來大坑呢個小區,
都覺得好幽靜好隱世的感覺,
好適合找家cafe hea一個下午😛,
來了這間cafe 裝修簡潔,
以白色為主,文青感滿滿的😌!

份量比想像中多,包括有炒蛋,煙三文魚,
加上牛油果醬好香口,另外亦好愛大啡茹,
超juicy的,炒蛋亦夠香滑,
而想吃素的朋友還可選veggie版呢🌿!

🔹Open Faced Sourdough $78
Sourdough有4款,我地選了煙三文魚那款,
配上半熟蛋,牛油果,wasabi同大量
火箭菜在面頭,整個分量亦幾多,滿滿的料😝,
牛油果加上wasabi,味道原來幾夾呀😂

💖Beetroot latte $43
紅菜頭latte,本身有點猶豫要不要選這個🥴
因為之前飲過紅菜頭汁,感覺有點草腥味🙈
但看著佢整出來是粉紅色💕,還比較少見,
於是都係叫了,味道比我想像中好喝😍
可能加了奶的原因吧,面頭還有超可愛的
龍貓圖案拉花,好有心思,讚❤️!

🍹Ice shaken tea(peach) $44
味道香甜,桃味都幾重,不太特別,
對比熱飲有埋拉花,賣相就冇咁吸晴了😂

💚Genmaicha Pancake $98
cafe有幾款日本茶的甜點,除常見的綠茶、
焙茶味,仲有少見的玄米茶pancake!
pancake跟雪糕到顔色跟都綠茶有點似,
但食落玄米茶味很濃郁,
Pancake有點似蛋糕的質感的,
還配上雪糕、紅豆蓉、白玉、忌廉、
水果等,味道好豐富😝!
2019-03-08 219 瀏覽
下雨天,朋友相約今日放假的我在大坑午飯。小店位於小街,有種隱世的感覺。朋友試過在這店買外賣咖啡後讚賞,便決定要來一次堂食。咖啡價錢合理。我們先點了每人一杯咖啡:我的flat white 和朋友的cappuccino,絕對超越連鎖店的水準。店員細心介紹食物,原來這裡最受歡迎的是all day breakfast,其次是sourdough open face 三文治。我二話不說點了all day breakfast, 大大碟,還附上兩件焗到香脆的sourdough 麵包,加上牛油果蓉,菇、香腸,還有沙律菜。最欣賞是煎到香脆的煙肉!朋友決定食pasta會較飽肚,點了carbonara with crispy Parma ham,灑滿芝士的意粉,很滿足,是一個很正宗的carbonara。很悠閒地慢食完主菜,也因為下大雨被困就決定食甜品。從餐廳望出去,有點鬧市中的綠州的感覺。店員推介pancake,因為即叫即製的關係,需時約十五至二十分鐘。不趕時間的我們絕對會等。原來是厚身的pancake,濃濃的綠茶味,加上水果、忌廉、日式丸子和份量多得很的紅豆蓉,賣相精美,最啱相機食先!過了2:00,客人開始
咖啡價錢合理。

過了2:00,客人開始多,應該是食完飯來喝咖啡和甜品吧。總的來說,是一間很用心的小店,一定會再支持!
2019-03-06
  • All  day  breakfast
  • Flat  white
環境雖小,勝在寧靜,relax~.Matcha Pancake $98我地揀左抹茶,另外仲有焙茶同玄米茶口味!抹茶味突出,pancake既質感好厚實,個人中意濕潤啲既pancake/蛋糕多啲🙈抹茶雪糕好好味,伴碟既生果好鮮甜🤤👏🏻.House All Day Breakfast $108超級大份!!😳真係好豐富😍同朋友share食一流!個蛋炒得好滑,煙肉煎得好好,大啡菇同牛油果多士都好正!又夠健康👍🏻仲有好多好fresh既沙律菜!呢個all day breakfast 真係超值呀!👏🏻.Poached egg, avocado & crab meat with furikake $88估唔到有咁多蟹肉!😳味道好,唔會腥👌🏻個包都烘得脆身,高質!❤️.Signature caesar carbonara with crispy parma ham $88有脆身煙肉!比較特別!✨扁意粉既口感好有咬口!個汁有啲蒜味又微辣,幾開胃,份量剛好,完全唔會膩😋.Cafe Latte $43靚拉花👏🏻味道岩飲👍🏻

環境雖小,勝在寧靜,relax~

Matcha Pancake $98

House All Day Breakfast $108

有脆身煙肉!比較特別!✨扁意粉既口感好有咬口!個汁有啲
蒜味又微辣,幾開胃,份量剛好,完全唔會膩😋
Cafe Latte $43

靚拉花👏🏻味道岩飲👍🏻
2019-03-06 19 瀏覽
今日放假同朋友去左銅鑼灣行街,但太多人了,便走左去中央圖書館hea左成日,有D肚餓添,便走去後面大坑揾野食,行經有間白色小店,見環境都唔錯,便人去試試啦,真的有驚起,唔止買相靚,食物好新鲜和美味,價錢仲好抵,符合哂平靚正嘅要求,值得推介比朋友。Flat white $38Beetroot Latte Regular$43Signature Carbonara Linguine $88Match a Pancake $98

Flat white $38

Beetroot Latte Regular$43

Match a Pancake $98
2019-03-06 6 瀏覽
大坑高質cafe!下午同朋友黎到慢慢嘆就岩哂!而且環境裝修亦有啲文青風格,簡單得黎加啲乾花點綴❤️首先就叫左個all day breakfast 🍳 超足料大碟,真系夠兩個人食😂最吸引嘅就一定係炒蛋,炒得多嫩滑。仲有焗蘑菇🤘🏻juicy多汁又爽口,仲帶有咸味🧂真心正!而鍾意食牛油果嘅朋友就必食smashed avocado🥑 一大球夠哂口癮!見到咁大份就加多兩款小食,分別係明太子雞翼同薯條🍟明太子雞翼有得揀三件或者五件!面頭有紫菜碎,而雞翼入面就係明太子😊食落吾會太咸!薯條就反而有驚喜,炸完之後過咗一陣先食都仲係咁脆口😊食食下就ko哂一碗!飲品來講亦都吾hea!!叫咗一杯green tea latte店員細心咁畫左一隻龍貓💕🤘🏻未飲已經好吸睛!飲落去抹茶味亦好濃,舌頭上帶輕微回甘最期待就莫過於甜品啦,就系焙茶pancake ❤️上枱果下就好似一件藝術品咁,擺得靚靚😊pancake做到外脆內軟嘅口感,相對梳乎厘班戟嚟得比較實在,因為呢款食落會比較似蛋糕咁,焙茶味亦都幾濃,上面再加上焙茶雪糕,加添茶香感💕岩哂一班茶控!配料仲有紅豆蓉,水果等,帶點小清新嘅感覺!

見到咁大份就加多兩款小食,分別係明太子雞翼同薯條🍟

外賣自取
2019-03-04 203 瀏覽
最近看到網上平台的照片,這家店既有豐富的All Day Breakfast,還有厚厚的班戟,賣相都是美美的所以趁著今日休假,就相約好姊妹一同前來試過究竟小店位置不多,以白色為裝修主調,每張枱均放置鮮花擺設,感覺清新餐單上的食物不算很多,以輕食為主,所以就很快選定當天的心水食物了我點了一份“House all day breakfast”HKd$$108光看也覺吸引,炒蛋滑溜重蛋味,但卻沒有油膩過重牛油味的感覺,棒棒的沙律菜有夠新鮮的,沙律醋汁很開胃嘛!還有超好食的酸種麵包夾上最愛的酪梨蓉啊好姊妹就點了一份“明太子蟹肉扁意粉”HKd$98她說她的扁麵也不俗,有超多蟹肉呢主餐之後就到了當天的目標:自家班戟有好幾款口味可選,聽取了店員的介紹後,我們就點了一份焙茶口味的班戟HKd$98一同分吃賣相又是要讓人心動的,厚厚的班戟質感鬆軟濕潤,每口都帶有濃濃的焙茶味道,配上同樣香濃的焙茶冰淇淋,再呷一口順滑的焙茶拿鐵(L)HKd$48,教人如何不滿意呢

所以趁著今日休假,就相約好姊妹一同前來試過究竟

沙律菜有夠新鮮的,沙律醋汁很開胃嘛!

還有超好食的酸種麵包夾上最愛的酪梨蓉啊

好姊妹就點了一份“明太子蟹肉扁意粉”HKd$98

她說她的扁麵也不俗,有超多蟹肉呢

主餐之後就到了當天的目標:自家班戟

呢日同同學喺中央圖書館做完Project,趁時間尚早,順路行過大坑搵間cafe chill chill先😌閒時都好鐘意嚟大坑嘅coffee shop坐下,我覺得大坑係一個比較有趣嘅小區,明明地點方便,就喺天后與銅鑼灣之間,但嚟到呢區你又會覺得佢遠離塵囂,有一份寧靜休閒嘅舒適感。今日嚟到呢間門面白雪雪,入面睇落好光猛,小清新風格嘅cafe到試,一坐低我已經知道女朋友一定會鐘意呢間cafe。因為有大量打咭位俾佢瘋狂影相📸室內係以白色灰色為主,再配搭不同既木制品同乾花/鮮花,配搭得輕鬆舒服,睇得出店主都花左唔小心思。自己一個人食,叫左個all day再加杯latte,已經好滿足!!✨House•all day breakfast HKD108而家食個all day breakfast,閒閒地都要HKD100以上,好多時份量小,食物質素麻麻又唔夠飽既我都遇唔少😅呢到既all day breakfast一上枱已經好吸睛😍好夠份量!而且每種食物都有用心製作!!- 柚子醋清新酸酸甜甜好開胃,沙律菜新鮮,最鐘意食佢個爆汁蕃茄仔😋- 呢個包我都估佢唔到咁鬆軟,最初望落以為又係d石頭麵包,點知食落外脆內超
House•all day breakfast
- 呢個包我都估佢唔到咁鬆軟,最初望落以為又係d石頭麵包,點知食落外脆內超鬆軟!入面仲要有個自家制既牛油果醬,幼滑得黎有d果肉有番個咬口。
House•all day breakfast
- 啡菇juicy!滑蛋炒得唔錯,火侯掌握得好。紐倫堡腸同煙肉都有煎過😋有誠意架👍🏻
House•all day breakfast
- 煙三文魚唔會太咸,唔錯。
Japanese Tea Latte
✨Japanese Tea Latte(Large) HKD48
呢個唔係普通既matcha latte,係matcha/hojicha/genmaicha mix埋一齊既,入口香濃茶味,個人認為match & genmaicha既味道比較突出,甜度適中👍🏻
睇menu呢到仲有pancake食,下次一定要帶埋女朋友黎試💪🏻
2019-03-03
Japanese Tea Latte
用心小店 大坑文青清新感cafe今日朋友帶左我去銅鑼灣一間cafe開餐, 係大坑圖書館入少少,都算就腳,店內的佈置行簡約淨色設計及花花盆栽的風格😉,格調文青清新感,打卡不錯,同RELAX的文青氛圍cafe~,鬧市中的小小寧靜處🌠,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心是不錯的地方~😀.餐牌食物種類也算多,有All Day Breakfast、 Burger、意粉、沙律、各種咖啡等仲好似有日日唔同款自家製蛋糕, 仲有多款pasta, sourdough同小食*全日早餐 ALL DAY BREAKFAST (House)食材豐富都算大份足料,全日早餐我地掛住於打卡,放涼了,要盡早吃,內裡有質感幼滑的炒蛋,香腸,香脆多士,濃味茄汁豆,大啡菇,三文魚,煙肉,沙律,用料充足大大份,滿足慾求大的你地,我很是喜愛.*SAKU SAKE Chicken Burger照燒雞肉漢堡 + fries雞肉煎香質地濕潤,不會是想像中那麼乾柴,照燒醬汁惹味,也很大份粗薯條即叫即炸脆口而香.*抹茶latte & 培茶latte鮮奶抹茶的奶泡非常綿密,抹茶味也夠,拉花漂亮,令人難以抗拒培茶latte是濃郁培茶味道後調漸
用心小店 大坑文青清新感cafe
,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心是不錯的地方~😀

用料充足大大份,滿足慾求大的你地,我很是喜愛
粗薯條即叫即炸脆口而香
*抹茶latte & 培茶latte
鮮奶抹茶的奶泡非常綿密,抹茶味也夠,拉花漂亮,令人難以抗拒
培茶latte是濃郁培茶味道後調漸漸回甘
*HOJICHA培茶班戟pancake
食落係哥種入貴價抹茶及培茶做鬆餅做甜品
很濃郁的培茶香,紅豆醬較突出諗身,班戟餅身鬆脆內軟,雪糕是走香濃偏甜路線,配上和班戟一起食就剛剛好✨
還有一些彈口的小湯圓有咬口呢,打卡一流

2人一共吃左390蚊左右
2019-03-01 25 瀏覽
同個同學因為要去中央圖書館搵資料去到附近,見未食lunch就係諗住行入大坑搵下有乜嘢好食,一行入去大坑,就俾嚟間鋪門口個外賣部吸引左,感覺好pro,於是就試試佢入去坐低左,發覺嚟度好文青feel,以白色裝修為主,好簡約,好舒服無論外賣定堂食,飲品都係嚟個位度冲,其實佢佔左鋪位的四分一,令我覺得更pro!Signature Caesar carbonara with crispy Parma ham- Parma ham整到勁薄到脆,感覺有點似台灣的豬肉紙,,水波蛋熟到剛剛好半生,每條扁意粉也沾上了醬汁,而且火箭菜令成個意粉的膩度減低,增加了清新感House係all day breakfast 個名,沙律菜爽,啡菇香,炒蛋滑,煙肉脆,紐倫堡腸彈,煙三文魚好味,焗豆非罐頭,仲有個多士先搽了香草牛油再配上牛油果醬,perfect matchTwo men-兩件pancake加兩球home made雪糕,pancake好厚身,好重牛油味,配合雪糕一齊食的冷熱交替感覺好正Double expresso-圖中所見全是咖啡面充滿crema,表示咖啡豆超新鮮,好似係自家烘焙,而佢酸度比較高,coffe

House

Two  men

Double expresso-圖中所見全是咖啡面充滿crema,表示咖啡豆超新鮮,好似係自家烘焙,而佢酸度比較高,coffeeholic應該會非常喜歡

Double  expressso

Iced matcha latte-同學仔係抹茶控,佢話抹茶味頗濃
而我見到咖啡師很用心調製,因為本身抹茶分唔易溶,佢先要撩攪拌一輪長時間,先再加糖加奶

Iced Japanese latte  (matcha)

總結,此店全部都好多多食,而且價錢超值,佢d size都頗大份,如果女仔嚟食可考慮share
House
Two  men
Double  expressso
Iced Japanese latte  (matcha)
2019-02-28 166 瀏覽
突然好想食all day breakfast,在大坑找到一家文青小店- Second sip。傍晚時分人不會太多,更能享受寧靜的環境。簡約設計,感覺令人舒適。Food & beverage menu 有很多選擇,喜歡店家每枱都放鮮花decorate,很有生氣。連續多天都喝咖啡,今天我們來喝喝茶。Apple & cinnamon tea ($40)用的茶壺很別緻,再用雲石作杯墊很有巧思。茶味帶清新的果香和淡淡的肉桂味,唔錯。Ice shaken passionfruit tea ($44)都幾特別,唔係凍飲茶加冰咁簡單,係手搖冰茶,百香果茶香濃不澀,不會太甜,而且用steel straw很環保。Fried spicy chicken popcorn ($48)帶點韓味,口感酥脆,少少辣,很惹味。盤子系列以花鳥為主,有種清雅的感覺。All day breakfast - veggie ($88)green, kale, house baked beans, cheery tomatoes, Portobello, scrambled egg, smashed avocado, house

傍晚時分人不會太多,更能享受寧靜的環境。

簡約設計,感覺令人舒適。

green, kale, house baked beans, cheery tomatoes, Portobello, scrambled egg, smashed avocado, house hummus, white button mushroom, sourdough
有我喜愛的牛油果泥和鷹嘴豆泥配天然酵母酸麵包; 沙律新鮮爽脆,配醋汁dressing,簡單美味; 炒蛋嫩滑,帶濃濃的蛋香; 蘑菇材料十分豐富,真材實料!

Mentaiko & crab meat linguine ($98)走日式風格,口感creamy,意粉夠彈牙,份量不少,可以share食。

Hojicha pancake ($98)
japanese hojicha pancake, fruit, handmade icecream, adzuki bean, shiratama dango, maple syrup dressing
厚身Pancake質地鬆軟夠濕潤,焙茶味出色,加埋焙茶味雪糕,焙茶味真係超濃郁。配料都好豐富,有多種不同水果、紅豆和白玉,非常有質素的甜點。
  • alldaybreakfastveggie
  • apple&cinnamontea
  • iceshakenpassionfruittea
2019-02-25 19 瀏覽
大坑有種自成一角嘅魅力好鍾意呢度好悠閒嘅漫活感覺今次約咗識超過十年嘅好姊妹 tea 一 tea發掘到呢間食物都好好味嘅咖啡店我哋分別 order 咗有咖啡同無咖啡嘅 latte 🤣朋友唔飲咖啡都有好多 Non Coffee 嘅 choice佢嘅 Matcha Latte 綠茶味香濃 🍵拉花似一隻回眸嘅白馬,好特別!仲有玄米茶同焙茶嘅 Latte 都好吸引咁我嗰杯係 Creme Brulee Latte拉花似嗰啲美少女戰士變身棒 💕少女味出哂嚟飲落唔係好甜,偏重咖啡味~除咗飲品有日式元素之外好多食物都有 fusion我哋揀咗 Ginger Pork Burger 🍔 原來日式豚肉生薑燒做 Burger 餡都幾好食如果豚肉再多汁啲就更正同埋好欣賞 Salad portion 幾大份All Day Breakfast 都好大份~仲有素食 version 嘅 Veggie All Day Breakfast 👍🏻成份 All Day Breakfast 全部都好好食!尤其是 Avocado Toast 🥑Scrambled Egg 都厚厚的,好滑又好足料咁豐富都係 $108,真係超值 💯Pan

大坑有種自成一角嘅魅力
好鍾意呢度好悠閒嘅漫活感覺
今次約咗識超過十年嘅好姊妹 tea 一 tea
發掘到呢間食物都好好味嘅咖啡店

我哋分別 order 咗有咖啡同無咖啡嘅 latte 🤣

佢嘅 Matcha Latte 綠茶味香濃 🍵
拉花似一隻回眸嘅白馬,好特別!
仲有玄米茶同焙茶嘅 Latte 都好吸引咁

我嗰杯係 Creme Brulee Latte
拉花似嗰啲美少女戰士變身棒 💕
少女味出哂嚟
飲落唔係好甜,偏重咖啡味~

除咗飲品有日式元素之外
好多食物都有 fusion
我哋揀咗 Ginger Pork Burger 🍔
原來日式豚肉生薑燒做 Burger 餡都幾好食
如果豚肉再多汁啲就更正
同埋好欣賞 Salad portion 幾大份

All Day Breakfast 都好大份~

成份 All Day Breakfast 全部都好好食!
尤其是 Avocado Toast 🥑

Scrambled Egg 都厚厚的,好滑又好足料
咁豐富都係 $108,真係超值 💯

Pancake 都係超水準 🥞