2019-06-04 1395 瀏覽
我有個好姐妹好鍾意搵好多cafe去打卡,一搵到又靚又文青佢一定會介紹我,因為我同男朋友都好鍾意啲舒服環境又好嘅cafe,今日佢帶咗我去大坑嘅second sip,一間超級高質嘅cafe,食物質素好環境又舒服。Iced shaken tea 一杯熱情果一杯士多啤梨味,熱情果個杯茶味會較出,帶啲熱情果嘅酸甜味 味道好fresh,士多啤梨個杯係淡淡嘅茶香,香得嚟又帶士多啤梨嘅甜味。明太子蟹肉意粉超級足料勁好味。依款係比較日式嘅意粉,有明太子又有蟹肉。意粉煮得軟硬適中有咬口,蟹肉份量多又鮮甜 加上鹹香嘅明太子,再配上忌廉同清爽嘅柚子,味道唔會太濃 好好味。House all day breakfast 份量好多好豐富,炒滑蛋真係好滑又多蛋汁,香腸同煙肉煎到好香又唔乾,大啡菇好好味好juicy,沙律份量多又新鮮。牛油果同茄汁豆夾埋香脆嘅多士食,咁先係係完美嘅all day breakfast。明太子鑲雞翼 雞翼好香口,皮脆肉嫩滑多汁,無骨食得方便 啖啖入口都係肉,加上明太子嘅鹹香同鮮美,更加美味。焙茶pancake好多toppings,Pancake好鬆軟 焙茶味好香好香又濃郁,仲有一球好濃好軟
我有個好姐妹好鍾意搵好多cafe去打卡,
一搵到又靚又文青佢一定會介紹我,
因為我同男朋友都好鍾意啲舒服環境又好嘅cafe,
今日佢帶咗我去大坑嘅second sip,
一間超級高質嘅cafe,
食物質素好環境又舒服。

Iced shaken tea 一杯熱情果一杯士多啤梨味,
熱情果個杯茶味會較出,
帶啲熱情果嘅酸甜味 味道好fresh,
士多啤梨個杯係淡淡嘅茶香,
香得嚟又帶士多啤梨嘅甜味。

明太子蟹肉意粉超級足料勁好味。

依款係比較日式嘅意粉,
有明太子又有蟹肉。
意粉煮得軟硬適中有咬口,
蟹肉份量多又鮮甜 加上鹹香嘅明太子,
再配上忌廉同清爽嘅柚子,
味道唔會太濃 好好味。

炒滑蛋真係好滑又多蛋汁,
香腸同煙肉煎到好香又唔乾,
大啡菇好好味好juicy,
沙律份量多又新鮮。

牛油果同茄汁豆夾埋香脆嘅多士食,
咁先係係完美嘅all day breakfast。

明太子鑲雞翼 雞翼好香口,
皮脆肉嫩滑多汁,
無骨食得方便 啖啖入口都係肉,
加上明太子嘅鹹香同鮮美,
更加美味。

焙茶pancake好多toppings,
Pancake好鬆軟 焙茶味好香好香又濃郁,
仲有一球好濃好軟滑嘅焙茶雪糕,
食完超級滿足。

2019-02-28
2019-05-02 1034 瀏覽
星期日總想在牀上nur多一陣,到真正肯行出街已是一點鐘,和男友決定落大坑行一轉睇吓有乜好食,行行下就見到呢間小小的coffee shop, 好似幾有特色,呢種小店在香港好少見到,當然要支持一下la外面有張枱仔可以坐到3個人,而裏面就大約可以容納十個人今日我決定要慢慢享受我的午餐,放下平時忙碌的步伐,希望漸漸學習慢活人生,但其實真的不容易。在門口當眼處見到這兩台咖啡機,我估計這裏的咖啡應該不俗Pourover$68~男友想叫一些特別一點的咖啡,所以試了這種由埃賽俄比亞生產的咖啡豆,上桌時用2款不同的杯盛著咖啡,原來店主别有用心,這一套兩款咖啡杯由挪威進口,一個是Split(闊口), 設計給果味强烈,花香明顯及酸度明亮的咖啡。闊杯口設計令咖啡進入口腔時可以更廣闊分佈於味蕾上,令酸味更為突出。另一個是Tulip(窄口),為低酸度的咖啡設計,窄杯口設計令咖啡集中流淌於味蕾中央以强調甜感,一款咖啡,兩種享受,是一種很有趣的體驗Ice Shaken Tea Passionfruit$44~很愛熱情果酸酸甜甜的果香味,亦有少少紅茶的味道,好清新,好冰凉Signature Carbonara Ling

外面有張枱仔可以坐到3個人,而裏面就大約可以容納十個人

在門口當眼處見到這兩台咖啡機,我估計這裏的咖啡應該不俗

Signature Carbonara Linguine$88

配料有煙肉,火腿和温泉蛋,醬汁以cheese, 蛋漿加pepper煮成,濃味又creamy,温泉蛋弄穿後蛋漿四溢混在其中,令每條細扁意粉都掛上醬汁,十分美味
,必試

Wagyu Beef Burger$118

和牛漢堡扒鬆軟嫩滑,肉汁豐盈,配上濃濃的芝士,新鮮蕃茄和嫩綠的生菜,還有焗得脆脆的包皮,非常滋味

Classic Pancake$78~最後當然食埋甜品先為之最高享受啦!鬆軟的Pancake伴上新鮮的無花果,士多啤梨,藍莓和小紅莓,再加上一球雲呢拿雪糕,非常完美的組合,好滿足

2019-04-14
  • SignatureCarbonaraLinguine
  • WagyuBeefBurger
  • classicspancake
  • pourover
  • IcedShakenTeaPassionfruit
2019-05-01 670 瀏覽
又來大坑覓食,這家店小小的,座位不多,但每張台以真花做擺設,非常認真!看一看餐牌,這家店的菜加入不少日本食材,例如明太子雞翼、飛驒牛肉漢堡、明太子意大利粉等。看見食客點的全日早餐的份量非常多,由於已經吃了點東西,所以想點一些小食。⭐️mentaiko chicken wings$68一隻隻雞翅很飽滿,外面炸得微酥,內餡塞滿了明太子,一咬下去,香氣四溢。明太子的味道很突出,鹹鹹香香的。⭐️mentaiko &crab meat$98明太子蟹肉意粉,上面鋪滿了蟹肉,撒滿了木魚絲。忌廉汁配搭明太子味道相當和諧,明太子的鹹味被忌廉中和了,加上鮮甜的蟹肉絲、木魚絲和海苔增加口感,味道很鮮明呢!全部都是我喜歡的食材,哈哈!⭐️poached egg ,avocado & crab meat with furikake$88水波蛋配上牛油果和蟹肉,上面鋪了洋蔥,撒了日本飯常用的飯素。水波蛋晶瑩剔透,一戳就流出蛋液,入口非常美味。最底的多士烤得酥脆,塗上一層厚厚的、柔嫩的牛油果醬,加上洋蔥和飯素,入口蛋液帶給多士濕潤,飯素添加了咀嚼的快感和享受,還有絲絲的蟹肉,實在太美味了!⭐️matcha pancake$

mentaiko chicken wings

⭐️mentaiko chicken wings$68
mentaiko chicken wings

明太子的味道很突出,鹹鹹香香的。

⭐️mentaiko &crab meat$98
mentaiko &crab meat

⭐️matcha pancake$98
matcha pancake

班戟有抹茶、玄米茶和焙茶三種口味。我選擇了抹茶,上面有白玉丸子、柑橘、紅豆蓉和脆米花。
班戟口感紮實飽腹,勝在抹茶味頗突出,配上水果、脆米花和白玉口感豐富,清新解膩。

japanese tea latte

⭐️ japanese tea latte(matcha)$48
這杯抹茶拿鐵非常好喝,原因在於奶味並沒有搶去抹茶的香,入口抹茶味道苦甘而不流於死甜,餘韻還有抹茶的香氣,很好喝!

▫️這家小店的食物選擇雖然不算很多,但是意粉和多士都十分好吃!
mentaiko &crab meat
japanese tea latte
2019-04-29 204 瀏覽
之前係網上面見過好幾次人地介紹呢間小店既Pancake,但係地理位置比較偏,一直都等緊個住大坑嘅朋友帶我去,不過營業時間唔太長有啲難夾,呢日終於朋友有假放得閒食😛由於餐廳座位唔太多,閒日既下午茶時間去到都爆滿既,假日可能要等一陣位架🤤▪️ Hojicha Pancake(6.5/10)💲98無錯我就係衝住佢而黎,上檯果然係好有份量,佢既質感似係偏厚實類既蛋糕,食落有淡淡既焙茶香,個人口味問題一向都唔特別好呢種質感既Pancake👉🏻👈🏻相比下自家製既焙茶雪糕對我黎講更為有驚喜,入口有住香濃既焙茶味,會想就咁encore十球雪糕😍另外仲有唔少既配料,包括白玉、紅豆蓉、新鮮水果如士多啤梨、紅黑桑子、藍莓、柑等等,再淋上甜絲絲既楓糖漿,整體頗為飽肚🤗▪️ Classic Waffle(7/10)💲68 (2pcs)窩夫有兩塊或者四塊既選擇,叫左Pancake既關係,呢個少少地要兩塊算啦😂佢整到外脆內軟,而且富有蛋香,配上自家製既雲呢拿味雪糕同埋忌廉,水果都係有士多啤梨、紅黑桑子、藍莓,最後依然加上楓糖漿☺️▪️ Classic Chocolate - Hazelnut(7/10)💲48 (Iced)

▪️ Hojicha Pancake(6.5/10)💲98

Hojicha Pancake
Hojicha Pancake

Classic Waffle  (2pcs)

Classic Chocolate - Hazelnut  (Iced)

見人地叫熱飲有靚靚拉花,但係行到過黎天氣太熱,即刻要叫返杯凍飲降溫🤦🏻‍♀️朋友飲既呢杯朱古力不過不失,會甜左少少咁話🤔

▪️ Japanese Tea Latte - Matcha(7/10)💲54 (Iced)

Japanese Tea Latte - Matcha  (Iced)

我既飲落滑身,都有陣陣抹茶香,不過始終凍既冰溶左後漸漸變淡,感覺上會無熱飲咁強烈既回甘🍵

🔎 整體評分(7/10)
Classic Waffle  (2pcs)
上星期某lunchtime,終於一訪bookmark了一段時間的這間大坑cafe。Cafe門面和裡面都以白色為主,地方不算大,但枱與枱不會太接近,和朋友來這邊chill不錯的。食物方面,第一樣點的是素All Day Breakfast ($88),一上枱就發現十萬個大份‼️超級足料啊,沙律和麵包(Sourdough)的份量特別多。炒蛋挺滑的,茄汁豆比平時吃的更重蕃茄味!Sourdough上面分別是hummus和牛油果蓉🥑,挺喜歡這裡的hummus啊☺️。Sourdough軟熟,外面又烘得香脆,好好吃🤤!最窩心的是玄米茶latte ($43),也有可愛的龍貓拉花😍!latte味道不錯,奶與茶味balance得正好。最後就是大家來都必吃的Two Men Japanese Pancake ($118)。2️⃣大塊Pancakes超厚的😏,質感不是梳乎厘那種,而是厚實的啊~ 吃下去覺得挺夠蛋味,加Maple Syrup吃蠻不錯!如果整體軟熟一點,就更合我心意了~ 然後本來有2️⃣球雪糕的,但瞬間就自己掉到桌上😭😭..不過也有嘗到朱古力味雪糕,好吃。

Sourdough軟熟,外面又烘得香脆,好好吃🤤!

不過也有嘗到朱古力味雪糕,好吃
2019-08-21 36 瀏覽
Studio caffeine - 從他們在佐敦剛開業便開始光顧 看著他們一路變得越來越popular 現在甚至在大坑有分店了🎉🎉_{Hojicha pancake $98 🥞}大坑分店環境更清幽 食物款式也有分別~ 這個焙茶pancake是大坑店限定喔🙆🏻‍♀️ 厚厚的pancake上擺滿新鮮水果 忌廉 紅豆蓉 還有一球焙茶雪糕 單是賣相已很令人滿意啦😆Pancake口感屬於厚實type 比較像硬實一點的蛋糕 個人就覺得如果可以稍微軟熟濕潤一點就好了🙊 pancake本身帶淡淡的焙茶味 不算很濃 而且因為淋上糖漿所以甜了點 但想不到上面的自家製焙茶雪糕很有驚喜呢!質感很滑 焙茶味很香!白玉也好煙韌有咬口 好喜歡💓💓整體不錯 不過小編們就覺得鹹食更有驚喜!_{Creamy avocado with parmesan cheese linguine $88 🍝}這個牛油果扁意粉醬汁好creamy 裡頭還有點牛油果顆粒 每一口也充滿牛油果跟芝士香😚 周邊圍著一圈kale 感覺特別健康😚 不過如果可以先將羽衣甘藍輕微地sautee一下可能整個口感會更好
{Hojicha pancake $98 🥞}

整體不錯 不過小編們就覺得鹹食更有驚喜!
_

這個牛油果扁意粉醬汁好creamy 裡頭還有點牛油果顆粒 每一口也充滿牛油果跟芝士香😚 周邊圍著一圈kale 感覺特別健康😚 不過如果可以先將羽衣甘藍輕微地sautee一下可能整個口感會更好 因為現在的kale有點硬 跟意粉不算最搭😛 即管如此 這意粉還是好吃的😋😋
_
{Open-faced sourdough (Scrambled egg, hummus & mushroom with crispy parmesan) $88 🌮}

這open-faced sourdough有驚喜呢!這裡的sourdough偏軟熟 上面塗了一層厚厚的hummus 味道好香好惹味😻 再上一層是嫩滑的炒蛋 跟好juicy的蘑菇粒!最有特別是面頭加了些parmesean脆片 每片都充滿芝士鹹香 還為多士增添了點口感 搭配有心思呢💓💓
{Flat white $38 ☕️}
{Genmaicha latte $43 🍵}

飲料方面 咖啡就正正常常吧 反而這玄米茶latte挺特別的!想不到玄米茶跟奶也挺搭的呢😚
_
食物 飲料 環境 服務 各樣也不錯的小店😚 能看得出店主的誠意喔☺️ 不過要留意的是這裡鋪面不大 所以如果週末來的話 就記得要早一點囉~
2019-07-24 44 瀏覽
位於大坑的一間文青cafe,餐廳得大約5-6張枱左右,地方並不大。不過,佢哋嘅抹茶班戟確實係我一年黎食過數一數二的出色😍🍴抹茶班戟 $98我個人鍾意有口感的班戟,而呢度嘅班戟就比較厚身,食落似蛋糕,口感實在!(同依家流行的空氣感重的梳乎厘班戟不同)重點係真係食得出好濃的抹茶香,所以一班抹茶控一定鍾意。上面嘅抹茶味雪糕同樣出色,配埋暖暖的班戟一齊食,味道好夾!😚比起其他「過江龍」班戟,我更加鍾意呢間小店,價錢唔平不過質素好高。
🍴抹茶班戟 $98
2019-07-20
2019-07-01 35 瀏覽
Morning Vibes at Second Sip by Studio Caffeine @2econdsip Fried spicy chicken popcorn🐔Cost💰: $48All Day Breakfast☕️Cost💰: $108 (House) & $88 (Green)A good selection of ingredients but the taste of avocado/dips/vinegar for the salad is a bit weird. We didn’t finish that part. Overall was a pleasant morning spending at a nice cafe. The only thing that can complain of about the atmosphere is that the cafe is kinda small and not a choice for readers to spend hours reading or working here.

Fried spicy chicken popcorn🐔
Cost💰: $48

All Day Breakfast☕️

早餐
2019-06-08 55 瀏覽
平時成日同男友係大坑食野,但其實好食既都係得幾間,依間係新開既cafe, 咁就黎試下啦。黎到間野細細地咁唔多位,如果一多人就有排等,好彩咁岩有個女客人見到我地等,佢一個人又差唔又食完好快咁讓左個位比我地。咁我試一試佢d pasta先,叫左個carbonara 同rose latte,男友叫左佢最中意既all day breakfast。不過認真,唔知係咪細cafe無多個人應付樓面,得果兩個人係度沖咖啡又收錢又盛,係幾慢下同有漏單情況出現😅,我野食都食完男朋友杯latte都未到,可能小店要留意下員工既工作量應唔應付到。 不過食物質素是ok的,意粉味道唔錯,無平時果種好「漏」既感覺反而有少少酸酸地幾開胃,仲有d火箭菜,不過份量唔多。咖啡有玫瑰花香都唔錯,不過擺係度好快就涷左。希望下次再黎揀少人d既時間會坐得輕鬆d。
咖啡有玫瑰花香都唔錯,不過擺係度好快就涷左。
希望下次再黎揀少人d既時間會坐得輕鬆d。
2019-06-05 46 瀏覽
上網睇到關於呢間Cafe都有唔少唔錯嘅介紹,所以上個星期六就同朋友嚟咗。我地大概下晝一點幾到,好好彩唔駛等就有位坐。同朋友叫咗個Open-faced Sourdough with Avocado, Salmon and Poached Egg 同埋Classic Pancake試吓。等咗都有差唔多二十分鐘個Open-faced Sourdough先嚟,我自己expect個Sourdough Toast會係熱同脆嘅,但佢只係暖嘅,加上其他材料都係凍嘅,食落唔算有好大驚喜。同埋佢加咗washbi,我個人就覺得其實同啲材料唔夾,食落有啲奇怪,有少少失望。個Classic Pancake都算唔錯,有三片pancake,配埋生果粒同香蕉味雪糕。我自己就麻麻地香蕉味嘅雪糕,但個pancake都算整得好食嘅。整體嚟講我環境都幾舒服,幾啱weekend同朋友傾下計食嘢。但食物方面我就覺得仲有進步空間。
我地大概下晝一點幾到,好好彩唔駛等就有位坐。
Open-faced Sourdough
Classic Pancake
2019-06-01
2019-05-21 39 瀏覽
去咗中環PMQ既咖啡展覽認識左呢間咖啡店後我同朋友決定嚟到大坑嘅呢一間門市度坐低食brunch飲咖啡老實講嘢食就真係正常水平 唔係重點但咖啡就真係好飲又香係我飲過其中一間最鍾意嘅咖啡店我叫咗杯焙茶latte朋友叫咗flat white (呢間仲要有得用oatmilk!)兩杯都好好飲茶味突出 咖啡味濃 打得卡又好飲會再黎
去咗中環PMQ既咖啡展覽認識左呢間咖啡店後
我同朋友決定嚟到大坑嘅呢一間門市度坐低食brunch飲咖啡
老實講嘢食就真係正常水平 唔係重點
但咖啡就真係好飲又香
係我飲過其中一間最鍾意嘅咖啡店
我叫咗杯焙茶latte
茶味突出 咖啡味濃 打得卡又好飲
會再黎
大坑出名多餐廳,雖然唔順路但都專程過去搵食😝 今次搵左呢間小店支持下呢!裡面坐位唔多,但枱與枱有距離,坐得都幾舒服。內在環境設計簡約,有一棵植物做裝飾,加強文青氣息。ice shaken tea - passionfruit $44生果味比較重,茶味不太多,味道ok 不太甜,但如果用玻璃杯會好看些,現在和杯墊及飲管都不太夾哦!all day breakfast - house $108份量好大,而且係我食過最高質既all day breakfast😍 有煙三文魚、煙肉、香草腸、茄汁豆、大菇、炒蛋、牛油果醬烘麵包、沙律菜。茄汁豆加香草煮,味道又多一個層次,心機之作,沙律菜都有好幾種,小蕃茄好甜好新鮮,而最鍾意個沙律汁,我未食過呢個味道,好開胃好好味。特別稱讚牛油果醬烘麵包,我本身好鍾意食牛油果,所以見到都好驚喜,而且工序都唔少呢,所以睇得出是用心製作呢!好味!支持用心小店,下次要再黎食過😋😋

好味!支持用心小店,下次要再黎食過😋😋

2019-05-14
Vanilla latte large/hojicha latte large 呢兩杯野飲唔但至別具特色,只係拉花既技術,就已經有視覺的享受,味道更加唔洗多講,一個字「正」 (signature...)意大利扁面条 賣相色彩豐富,未食已經流哂口水,更重要既係調味岩岩好,大,加上有巴馬火腿做伴菜。一啖肉一啖面好滋味全日早餐外國人必食既早餐,起初以為會好細份。點知唔但至成碟大大份,落足料去烹調,好味就不在話下,我個人最鐘意係個美式既抄滑蛋,非常滑同有好強既蛋香味五隻雞翼食落去好開胃之餘,咬落去既口感非常嫩滑,加上脆脆地既外皮,油份又唔會太多。岩哂減肥又想食得健康既你

全日早餐

五隻雞翼
2019-05-12 40 瀏覽
跟住朋友去咗大坑做一日偽文青~大坑雖位處銅鑼灣,但自成一角,靜靜地好舒服。裏面有好多cafe,我地入咗其中一 間,點咗pancake 同latte,又靚又好味~食到美食讓人心情特別舒暢💕
跟住朋友去咗大坑做一日偽文青~
大坑雖位處銅鑼灣,但自成一角,靜靜地好舒服。
食到美食讓人心情特別舒暢💕
2019-05-12 52 瀏覽
平時放假經過見到Cafe都好多人排隊,今晚平日有時間就去到大坑呢邊食過食個brunch,咁先可以真正咁享受下零整嘅環境同埋用心製作嘅美食全日早餐非常之豐富冇諗過份量多到有啲誇張而且味道仲幾有水準即係煙肉比較乾身啲啫二蝸牛漢堡肉質非常之亂畫多汁每咬一啖佢嘅肉質都心頭得好澎湃!值得推介咁你帶咗個全日早餐同埋黃牛漢堡配薯條你都Cafe緊單要飲番杯咖啡啦Cream brûlée’s latte朋友就叫咗mocha latte 雖然食完正餐都好飽但係甜品係女仔嘅第二個位我哋帶咗一個焙茶pancake冇後悔叫埋!賣相已經好吸引!滿滿幸福嘅味道!但係溫馨嘅提示製作時間要20分鐘所以要提早order定啦
全日早餐非常之豐富

Cream brûlée’s latte
朋友就叫咗mocha latte
賣相已經好吸引!滿滿幸福嘅味道!

但係溫馨嘅提示製作時間要20分鐘所以要提早order定啦