餐廳: SeaRock Lounge
資訊:

2024-09-06 51 瀏覽
🌀 昨天剛下8號風球,因此在屋企附近找了一間中東餐廳吃晚飯。這間餐廳在將軍澳區很有名,我有很多朋友都推介,終於有機會品嘗。一走進門口,就很有中東的風味,屏幕上有一個很大的火爐,座位也很有中東feel。餐廳的廚師和侍應都是中東人,而身邊的食客全都是外國人,讓我回想起當年去摩洛哥旅行的回憶。食物正宗又高質,除了地中海菜,餐廳還有其他西餐選擇,例如意粉和Pizza,而我一心想來吃中東菜,所以其他菜式就留待下次。🍆 中東茄子醬 $90這道菜是由烤茄子、芝麻醬、大蒜和檸檬製成。醬的味道濃郁,口感綿軟,配合芝麻醬和大蒜的香氣,檸檬的酸味提升了整體的口感,十分開胃。附上一牌Pita Bread,讓人更加享受。🍢 串燒雞肉 $115串燒雞肉充滿了地中海風味,甜味醃製過和雞肉經過慢烤後口感鮮嫩多汁,配合洋蔥和蒜蓉醬一起食用,更是美味可口。上菜的時候是吊起來的,配上酸奶和沙律,真是視覺和味覺的雙重享受!
🧆 鷹嘴豆塔吉鍋 $158鷹嘴豆塔吉鍋是一道傳統的中東菜,鷹嘴豆用傳統醬汁烹煮得非常入味,醬汁濃郁。配上西蘭花、蜂蜜、豆類和混合胡椒,味道層次感強,十分美味正宗。🍚 雜堅果飯 $50雜堅果飯是與塔吉鍋一起
🌀 昨天剛下8號風球,因此在屋企附近找了一間中東餐廳吃晚飯。這間餐廳在將軍澳區很有名,我有很多朋友都推介,終於有機會品嘗。一走進門口,就很有中東的風味,屏幕上有一個很大的火爐,座位也很有中東feel。餐廳的廚師侍應都是中東人,而身邊的食客全都是外國人,讓我回想起當年去摩洛哥旅行的回憶。食物正宗又高質,除了地中海菜,餐廳還有其他西餐選擇,例如意粉和Pizza,而我一心想來吃中東菜,所以其他菜式就留待下次。

🍆 中東茄子醬 $90

🍢 串燒雞肉 $115

🧆 鷹嘴豆塔吉鍋 $158

🍚 雜堅果飯 $50
雜堅果飯是與塔吉鍋一起吃的,米飯和堅果混合在一起,甜甜的口感讓人甚有驚喜。

🍫 巧克力梳乎厘配冰淇淋 $95
與其說是梳乎厘,我覺得它更像是心太軟加朱古力味雪糕。心太軟切開後,朱古力醬立刻流出來,再配上朱古力味雪糕,邪惡又美味,讓人無法抵擋它的誘惑。😈😋

💰 總計: $559, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-09-06
  • 串燒雞肉
  • 鷹嘴豆塔吉鍋
  • 中東茄子醬
  • 巧克力梳乎厘配冰淇淋
2024-07-23 86 瀏覽
位於將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下22號舖的 SeaRock Lounge,主打地中海菜。今次也是筆者第一次品嘗地中海菜式。地中海菜的烹煮方法少用油炸和燻烤,主要採用橄欖油去烹煮。食材上採用頗多海鮮、深色蔬菜、豆類及水果等。整體上,地中海菜能夠感受到食材本身天然的原味和鮮味。餐廳的燈光浪漫又有情調,適合和另一半來用餐。餐廳內也掛上了富有特色的沙漠壁畫。餐廳採用傳統方式點菜,店內的外籍女職員態度頗為親切誠懇。雖然點菜時主要用英語溝通,但餐牌為中英對照。📌Vegetarian Lasagna - $128(Seasonal Vegetable, Cheese and Tomato)蔬菜千層麵約二十分鐘後,焗蔬菜千層麵上桌了,香氣頗為誘人。面頭加了大量軟綿綿的芝士,令人垂涎三尺。將千層麵切成小份,和朋友分享,千層麵、芝士和菠菜層層相間,口感豐富。廚師毫不吝嗇,芝士份量充足,吃起來頗為香口。一份千層麵適合二至三人分享。。📌Chicken Tagine - $185雞肉塔吉鍋 (Tender Chicken Slow Cooked with Lemon Confit, artichokes and

餐廳的燈光浪漫又有情調,適合和另一半來用餐。
餐廳內也掛上了富有特色的沙漠壁畫。

📌Vegetarian Lasagna - $128
蔬菜千層麵

一份千層麵適合二至三人分享。

📌Chicken Tagine - $185
雞肉塔吉鍋
(Tender Chicken Slow Cooked with Lemon Confit, artichokes and green olive)
用鹽漬檸檬(Lemon Confit)略醃嫩雞肉,再加入雅枝竹和綠橄欖等配料,放在塔吉鍋內慢煮。

雞胸肉的質感不會太過老,而且有少許檸檬的香氣,感覺清新怡人。其他配菜還包括有紅蘿蔔條,青瓜條等。

雞胸肉有三件,一份塔吉鍋也是適合二至三人分享。

吃畢主菜,筆者也不會有油膩或不舒服的感覺,檸檬的香氣在口腔內揮之不去。晚餐後步行到將軍澳港鐵站時,步伐也是愉快輕盈的。

📌Home-made Pita Basket - $35
自製中東皮塔餅

侍應頗為貼心,在塔吉鍋上桌後,詢問我們是否需要點即點即製的皮塔餅。皮塔餅上桌時,還是熱騰騰的,麥味頗為香濃。

📌Fruit Punch (左)- $56
📌Virgin Pina Colada (右)- $66

筆者和朋友第二天都要上班,所以點了兩杯無酒精飲品。筆者的Virgin Pina Colada頗為美味,椰子和菠蘿的味道出眾而濃郁,兩款食材的比例恰當,不會失衡。朋友的Fruit Punch味道清新開胃,能嚐到豐富的水果味道。
2024-07-16
  • Chicken Tagine
2024-09-01 23 瀏覽
喺海濱長廊一試特色地中海料理🍴異國風情既格調,熱情既店員,餐廳標榜少鹽少糖,老闆仲要識講廣東話同變魔術😂一見到homemade searock tacos 🌮毫無抵抗力地叫左🤪我地揀左雞肉 ($170),得3件以為好少?但每個taco配料都好足!雞肉唔會好鹹,配埋啲sause仲好fresh添。之後叫左個lamb lasagna ($168),竟然完全無羶味,面層佈滿香濃芝士,味道豐富,唔好睇佢咁細兜,食左¼其實都有啲飽!少少貪心嘅我地仲有個seafood platter ($305/2)😂除左有開邊大虎蝦,仲有扇貝、魚肉、蜆同魷魚筒🦑簡單既調味保留左海鮮既原味,配以檸檬黃油醬的確係幾特別👍🏼唔想飲酒嘅話mocktails選擇都唔少,我地分別叫左virgin mojito ($56) 同virgin 🍓daiquiri ($56),都係清新口味之選。平時黎呢度飲杯野,望住海濱個view chill下都唔錯💙

homemade searock tacos

Seafood  platter

平時黎呢度飲杯野,望住海濱個view chill下都唔錯💙
2024-08-29
homemade searock tacos
Seafood  platter
西餐就食得多,地中海菜都係第一次食🍽️原來食物口味好啱我,一試難忘😍▫️Chicken Tagine$185▫️雞肉塔吉鍋,原鍋上枱熱辣辣🔥好多醬汁嘅菜式,中意多汁嘅朋友一定要試!!😋可以加配雜堅果飯、吉斯米、皮塔餅最緊要係可以食埋個汁💦醬汁口味超濃郁,帶出清香檸檬、香草味雞肉juicy嫩滑啖啖肉🐔醬汁用來配飯/包類都非常配合👍🏻▫️Chicken Quesadillas$140▫️烤雞薄餅,平時都好中意食!😍份量多,即叫即整熱辣辣🔥配合三款特色醬汁包括牛油果醬、風味蕃茄醬、乳酪醬蕃茄醬有微微辣味超惹味🍅薄餅內包入烤雞,烤雞烤得香口食落啖啖肉🤤▫️Prawn & Baby Spinach Risotto$200▫️大蝦菠菜意大利飯芝士控必食!超濃郁芝士味🧀啖啖creamy又惹味,味道好有驚喜😍蝦大大隻又夠彈牙🦐份量好多2-3人share啱啱好👍🏻▫️Fruit Punch$56▫️飲品有好多含酒精/不含酒精我揀咗一杯mocktail雜果賓治🍹飲落似蘋果汁+紅莓汁酸酸甜甜好開胃,減低食物油膩感🥰餐廳環境近海邊,坐窗邊好chill🌅大落地玻璃,室內設計充滿地中海風格啱晒情侶約會/一大班朋友聚會❤️
西餐就食得多,地中海菜都係第一次食🍽️
原來食物口味好啱我,一試難忘😍

▫️Chicken Tagine$185▫️
雞肉塔吉鍋,原鍋上枱熱辣辣🔥
好多醬汁嘅菜式,中意多汁嘅朋友一定要試!!😋
可以加配雜堅果飯、吉斯米、皮塔餅
最緊要係可以食埋個汁💦
醬汁口味超濃郁,帶出清香檸檬、香草味
雞肉juicy嫩滑啖啖肉🐔
醬汁用來配飯/包類都非常配合👍🏻

▫️Chicken Quesadillas$140▫️
烤雞薄餅,平時都好中意食!😍
份量多,即叫即整熱辣辣🔥
配合三款特色醬汁
包括牛油果醬、風味蕃茄醬、乳酪醬
蕃茄醬有微微辣味超惹味🍅
薄餅內包入烤雞,烤雞烤得香口食落啖啖肉🤤

大蝦菠菜意大利飯
芝士控必食!超濃郁芝士味🧀
啖啖creamy又惹味,味道好有驚喜😍
蝦大大隻又夠彈牙🦐
份量好多2-3人share啱啱好👍🏻

▫️Fruit Punch$56▫️
飲品有好多含酒精/不含酒精
我揀咗一杯mocktail雜果賓治🍹
飲落似蘋果汁+紅莓汁
酸酸甜甜好開胃,減低食物油膩感🥰

餐廳環境近海邊,坐窗邊好chill🌅
大落地玻璃,室內設計充滿地中海風格
啱晒情侶約會/一大班朋友聚會❤️
2024-07-21 90 瀏覽
去海景餐廳不一定去尖沙咀海旁或港島,將軍澳也有跨灣大橋美麗景色~來到一間吃中東菜的餐廳,外國客人也比較多。Menu上有很多新鮮菜式,可惜人不夠多,下次要叫多幾個朋友一起來。三文魚塔吉鍋 $212第一次試塔吉鍋,上菜時夠晒熱辣辣,特製醬汁嫩三文魚,三文魚夠鮮嫩,配新鲜蔬菜,個醬汁可以配飯/ 餅吃。我們加了$35配皮塔餅,餐廳自家製的中東麵包,口感有點像Pizza餅皮,但比較煙靭有口感。瑪格麗特薄餅$148餅皮可選厚批或薄批,我們選了薄批~焗得幾脆口。pizza款是番茄醬和入口即融的奶餎馬蘇里拉芝士,簡單得來但做到豐富口感。水牛雞翼$118雞翼夠香脆,肉質鮮嫩,配芝穌醬和自家製辣椒醬其實不算辣,但勝在夠惹味。

三文魚塔吉鍋 $212

瑪格麗特薄餅$148

水牛雞翼$118
2024-07-19
2024-07-15 108 瀏覽
中東餐廳‼️同朋友去將軍澳食飯,將軍澳海旁這店,以磚紅色為主調,滿滿中東風情 環境開揚設有內外位青瓜醬汁經典阿拉伯青瓜醬汁的味道昇華。青瓜清香,烤彼得包炭烤海鮮盤煙燻海鮮拼盤,有青口、魚、魷魚和帶子,嫩滑亦保留鮮味,香味濃。雞肉漢堡中東漢堡感覺非常棒,更有自家製雞肉扒,中東風味全散發香,雞肉香濃,中東醬汁,濃濃芝士中東料理一下子吃清光。海鮮鮮味滿滿,整碟菜綠意盎然,鮮味海鮮拼盤。最後享受自家製雪糕和甜品,為海邊美食之旅添快樂,棒。 呷一口雪糕,層次十分豐富,冰火交融!

環境開揚設有內外位

青瓜醬汁
經典阿拉伯青瓜醬汁的味道昇華。青瓜清香,烤彼得包

炭烤海鮮盤

雞肉漢堡

2024-07-13 68 瀏覽
海景中東料理餐廳,滿滿異國感,令人輕鬆快樂呢店內的店員熱情,異國之旅行雞肉漢堡驚艷,雞肉肉質非常嫩滑,包圍之中東菜的沙律,新鮮脆口。雞肉和芝士拉絲香濃,令人回味烤海鮮中東式海鮮,各種新鮮的鮮味,大滿足。 關於餐品,極力品嚐店子海鮮拼盤,各式各樣的海鮮,惹味蔬菜千層面清淡健怡的口味,甚為相合,蕃茄汁配合中東醬,令菜味道層次更豐富,香濃自家芝士,大大提升鮮味。梳乎厘雪糕打卡名物!中東的這個有點心太軟感覺,口感香甜,棒,味道香濃簡單,配以奶油和新鮮生果,已是吸引,精緻的甜品,經烘焙後質感輕而蓬鬆。做成快樂之感覺Searock Lounge, TKO@searockshk
海景中東料理餐廳,滿滿異國感,令人輕鬆快樂呢

店內的店員熱情,異國之旅行

雞肉漢堡

烤海鮮

蔬菜千層面

梳乎厘雪糕

Searock Lounge, TKO
@searockshk
2024-07-09 53 瀏覽
SeaRock Lounge @searockshk將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下22號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️羊肉丸塔吉鍋 $178羊肉丸的羶味較弱,令人容易接受,口感紮實又好Juicy,食落唔似用機器整出來,似係手工製作,另外醬汁加入蛋、芝士、豆&香料,好足料用黎餸飯幾好☀️Searock雙拼薄餅 $160新鮮出爐~我選了厚批Pizza,厚底都只係平時的薄批🤣鹹鹹地都惹味,唔夠仲可以加tabasco~雙拼雞肉&羊肉芝士,雞肉有煙熏味,羊肉羶味較塔吉鍋濃😏☀️古斯米 $50望落似白飯,但比白飯更細粒,食落口感軟綿綿咁,加塔吉鍋的醬汁幾夾~
☀️Fruit Punch $66唔飲酒都可以飲翻杯😏☀️ Niletini $98神燈造型感max,薄荷味濃~✅想睇更多食評就要follow @gulugirl102 🐰
SeaRock Lounge @searockshk

Niletini

☀️Fruit Punch $66
唔飲酒都可以飲翻杯😏
☀️[Cocktail] Niletini $98
神燈造型感max,薄荷味濃~

羊肉丸塔吉鍋
古斯米
Fruit Punch
Niletini
牛肝菌燴飯🍄‍🟫奶油意大利米飯配上黑松露、薯菇和菠菜,每一口都充滿了豐富的層次感。米飯軟糯但不失嚼勁,黑松露的濃郁香氣在口中縈繞,薯菇的鮮美與菠菜的清新完美結合 🐮烤雞肉薄餅🍕薄餅外皮酥脆,內裡柔軟,烤雞肉鮮嫩多汁,搭配上特製的醬汁和新鮮的蔬菜,每一口都充滿了地中海的風味。這道薄餅既簡單又美味🐔Mango Smoothie🥤清爽可口的飲品。新鮮的芒果果肉與冰爽的飲料完美結合,口感濃郁而不膩,甜而不膩,讓人一飲而盡。這款飲品特別適合在炎熱的夏天享用😍Chocolate Smoothie🥤朱古力的濃郁香味與冰爽的飲料完美融合,口感絲滑,甜而不膩🍫每一道菜和飲品都充滿了驚喜,合理的價格和高品質的料理,使這裡成為地中海菜愛好者的不二之選。如果你正在尋找一份美味又充滿異國情調的地中海☺️
牛肝菌燴飯🍄‍🟫

烤雞肉薄餅🍕

Mango Smoothie🥤

Chocolate Smoothie🥤
朱古力的濃郁香味與冰爽的飲料完美融合,口感絲滑,甜而不膩🍫

2023-12-31 457 瀏覽
SeaRock Lounge位于将军澳海滨公园的地中海菜餐厅,朋友推介说标榜少盐少糖食得健康。餐厅装潢情调满有气氛,员工服务态度殷勤有礼亲切,热情推介介绍菜式。整体来说食物质素和环境都非常满意。烤鸡薄饼~口感偏软,香脆满惹味。炸鸡粒配甜辣酱~外观手指大小的不规则粒状,口感硬脆,带有一点Q弹。自制洋葱圈~外层酥脆内洋葱清甜。地中海烧蔬菜手作薄饼~香料的结合,散发着浓浓的异国风味,口感较偏酥脆,没有面包的Q软口感带有嚼劲。埃及风味棒棒鸡翼十只~配沙拉酱和音醋酱。泡菜海鲜饭~泡菜微酸微辣配上虾海鲜味道真的很顺口好吃。

烤鸡薄饼~口感偏软,香脆满惹味。

自制洋葱圈~外层酥脆内洋葱清甜。

埃及风味棒棒鸡翼十只~配沙拉酱和音醋酱。

泡菜海鲜饭~泡菜微酸微辣配上虾海鲜味道真的很顺口好吃。
2023-07-30 480 瀏覽
性價比高食物好好食!份量都正路!今次睇完戲,5點半就食個早din食物 態度 如舊。無壓力 好chill 既晚餐食物份量都唔少,想試多d野要4個人去好d2個人埋單700幾
2023-07-21
雞串
海鮮拼盤  二人份
大蝦
Cosmopolitan
小食拼盤
Draft
2023-07-27 284 瀏覽
環境舒服,好有外國feel, menu 有很多羊的餐點,啱曬我哋。食物味道不錯,service 好好,帶咗小朋友去,老闆仲表演魔術比小朋友睇😂。總括環境食物服務都不錯,離開繁忙城市去呢度食飯,都係一個不錯的選擇!

2023-06-30 145 瀏覽
第一次幫襯🤭已經想下次約埋班friends過黎。星期五晚8點唔洗等位,8點前🍻平$20(好似)。入黎職員熱情款待杯Guinness 🍺唔夠凍,老闆娘都二話不說換全程無黑面👍🏻雞肉串🍡超juicy!! D配菜(洋蔥三色蕉都好好食)墨西哥餅🌮夠脆,要趁熱食小食拼盤🧆好好食!炸粉薄又脆!Sea rock signature 🫖口感好得意、豐富、嘜味都有d, 百感交集!期間老闆娘同食客都有傾有講,喺難得既體驗👍🏻#打爛既firefighter
第一次幫襯🤭已經想下次約埋班friends過黎。
星期五晚8點唔洗等位,8點前🍻平$20(好似)。
入黎職員熱情款待
杯Guinness 🍺唔夠凍,老闆娘都二話不說換
全程無黑面👍🏻
雞肉串🍡超juicy!! D配菜(洋蔥三色蕉都好好食)
墨西哥餅🌮夠脆,要趁熱食
小食拼盤🧆好好食!炸粉薄又脆!
期間老闆娘同食客都有傾有講,喺難得既體驗👍🏻
#打爛既firefighter
2023-06-30
  • 烤雞串
  • 小食拼盤
餐廳設計風格好有特色,好有異國風情,近海邊加埋音樂夜晚喺餐廳嘆返兩杯都幾有情調😌食物方面都有幾多選擇,平時好少食地中海菜,怕口味唔係好啱,但係呢間餐廳嘅地中海菜都啱返香港人口味,我地叫左阿拉伯沙律、串燒雞肉、三文魚塔吉鍋同海鮮拼盤(二人份量),特別推介海鮮拼盤同埋塔吉鍋,大大隻蝦新鮮又彈牙,塔吉鍋聽講係埃及嗰邊傳嚟嘅菜式😂係用慢火慢慢炆煮所以三文魚都幾入味!放假去間靚餐廳嘆個晚餐心情都好啲去開將軍澳附近或者踩單車嘅朋友仔可以去餐廳試吓😉

阿拉伯沙律
三文魚塔吉鍋
串燒雞肉
海鮮拼盤(二人份量)
Searock signature
去開將軍澳附近或者踩單車嘅朋友仔可以去餐廳試吓😉
阿拉伯沙律
三文魚塔吉鍋
海鮮拼盤(二人份量)
Searock signature
2023-05-16 259 瀏覽
呢間餐廳氣氛好正 半戶外位對住個海 裏面裝修就非常有異國風情 仲有梳化位可以一大班人一齊坐✨✨✨佢主打地中海菜 係香港真係唔多~好奇嘅poorfoodie覺得下次應該搵多啲朋友嚟試唔同菜式😂😂😂因為2個人食左下面2樣嘢已經好飽😭Chicken Tagine ($165)呢個賣相好靚 用嘅器皿好有特色 而且揀左橙色綠色嘅蔬菜令成道菜望落吸引好多🤩🤩 雞肉好嫩 用叉都已經可以分開啲雞肉🤯🤯 下面嘅汁少少鹹 略略有啲香料味 食到最後有好微嘅辣味 poorfoodie幾鍾意佢味道咁有變化🤪🤪Hummus ($75) (with chicken +$10)鷹嘴豆泥高蛋白質得嚟又高纖 所以poorfoodie每次都忍唔住要叫嚟食💓💓佢嘅鷹嘴豆泥都幾滑 因為加左$10要雞肉 所以有少少三色椒碎係中間 食嘅時候混埋一齊味道同口感就更加豐富👍🏻👍🏻中間嘅雞肉有略略嘅調味 唔會太搶 亦都無過熟😋唯獨pita bread($15)有少少似厚嘅tortilla 略嫌唔夠煙韌😝😝

Chicken Tagine ($165)
Chicken  Tagine

Hummus  (with  chicken)
Pita  bread
2023-05-14
Chicken  Tagine
Hummus  (with  chicken)
Pita  bread