2022-07-17 271 瀏覽
在京瑞廣場,有一間餐廳長期地吸引我的眼睛,但一直都沒有癮入去的。原因是這一間餐廳,轉過好多次主題,又火鍋,又日燒又韓燒,終於想到去吃了,又裝修轉主題。而這一次來到,其主題便是日式的海鮮火鍋及烤海鮮,所以就有了《Seafood Ghost》之名。中午一個人來,火鍋同燒烤就沒有了,反而有些老少咸宜的定食。我就看中了一個滑蛋雞肉飯定食,有蛋有雞肉又有一個湯。可是,一開始就令我覺得格格不入了,因為,來的是一個中式的老火靚湯。如果說這是一間茶餐廳,個湯係好飲既。不過,我要加一句,湯係偏甜,懷疑落重了味精。滑蛋雞肉飯,似親子丼但我又唔覺得這是一個親子丼。味道是比較清淡的。也許,當時我若要求加點豉油,會是更好味道。總之,這一個飯,用來填飽肚不錯,用來 enjoy,就不了。我可以說,這餐廳的主題同定位都好奇怪,一切都好像格格不入,吸引唔到大家去吃多一次。

2022-02-12 193 瀏覽
石門其實好多好嘢食,尤其係開通咗屯馬線之後,而且呢間亦都係我喜歡的食肆之一,新年嘅盆菜都是在這裏訂來吃,味道水準一流。👍現在晚上沒有堂食,時間上許可,約了一位來自遠方的朋友來這裡吃烤魚,暢談暢飲也只能在中午的時間了。而這短短的兩三小時,實在令我吃得珍惜、珍惜眼前的朋友·珍惜相處暢談和暢飲,因為這位朋友很快又要飛走了⋯⋯🥲——————————-🐟冬蔭公湯底烤魚鍋:辣度可以自己選擇,奉上枱時已經香噴噴,面頭上鋪滿了的芫茜,更是我最喜愛的配菜、烤魚肉🐟吃落滑溜,配料更有冬菇🍄、蓮藕、薯仔🥔、雲耳及⋯⋯等等。食物入味夠爽夠甜👍😋——————————🫔自家手作即拉即炸的響玲:平日我不太愛吃響玲,怕油怕肥,但這裏的響玲隨了不肥不油外,仲係新鮮即炸脆口又鬆化,咬入口有即溶的口感,實在好吃😋————————-🐟即炸的手作魚皮:好特別的炸魚皮,又香又脆口,問店員為何炸魚片咁特別,原來炸的時候都要考功夫、怪不知這麽香脆又好吃👍😋————————🧄🐔蒜香🐔軟骨:食落好juice好香脆,而且不會太乾————————朋友見面要珍惜·盡在不言吃喝中🍸其實開心🥳簡…單就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活

——————————-
🐟冬蔭公湯底烤魚鍋:

——————————
🫔自家手作即拉即炸的響玲:

🐟即炸的手作魚皮:

————————
🧄🐔蒜香🐔軟骨:
食落好juice好香脆,而且不會太乾

————————
朋友見面要珍惜·盡在不言吃喝中🍸
其實開心🥳簡…單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
2022-02-10 101 瀏覽
🐟好耐冇食烤魚了😛想起烤魚就會想起來呢度~因為地方夠大~食物又多種類可以同時間食到火鍋連烤魚😚岩晒眼闊肚窄的我🧐因為可以每樣上d除左火鍋必備的牛肉外,仲有即炸手工魚皮😆食完條烤魚其實已經好飽了,再慢慢hea下食下火鍋😎🐟好耐冇食烤魚了😛想起烤魚就會想起來呢度~因為地方夠大~食物又多種類可以同時間食到火鍋連烤魚😚岩晒眼闊肚窄的我🧐因為可以每樣上d除左火鍋必備的牛肉外,仲有即炸手工魚皮😆食完條烤魚其實已經好飽了,再慢慢hea下食下火鍋😎
🐟好耐冇食烤魚了😛想起烤魚就會想起來呢度~
因為地方夠大~食物又多種類

除左火鍋必備的牛肉外,仲有即炸手工魚皮
😆食完條烤魚其實已經好飽了,再慢慢hea下食下火鍋😎
🐟好耐冇食烤魚了😛想起烤魚就會想起來呢度~
因為地方夠大~食物又多種類

除左火鍋必備的牛肉外,仲有即炸手工魚皮
😆食完條烤魚其實已經好飽了,再慢慢hea下食下火鍋😎
2022-01-15 118 瀏覽
呢間嘅雞煲係石門出哂名好食😋我咁鍾意周圍貢,周圍食,無理由唔去叫反隻.……🐔雞煲嚟食😂😂😂😂😂果然係名不虛傳⋯⋯好好味⋯⋯呀😁之前都有係到食過手抓海鮮🦞🐟🦪🦑🐙🦀🦐⋯⋯係超級好味道所以係呢到食嘢都好有信心…….👍😋—————————-🐔麻辣雞煲:上枱香噴噴雞煲🐔飄來陣陣嘅麻香雞肉嫩滑不再講廚師調味好鬼正👨‍🍳麻辣夠香又夠味芫茜夠多合我意🌱乾蔥蒜頭紅辣椒🌶️吃落麻香更啱key邊吃邊讃味好正配埋香檳更加正一啖雞就一啖酒享受人生我最有午餐都食個雞煲皆因好味周圍貢捐窿捐罅搵嘢食享受人生自在食—————————出名好食嘅雞煲…. 捐窿捐罅周圍貢😋其實開心🥳簡單…就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-
呢間嘅雞煲係石門出哂名好食😋

捐窿捐罅搵嘢食
享受人生自在食

—————————
出名好食嘅雞煲…. 捐窿捐罅周圍貢😋
其實開心🥳簡單…就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
2022-01-12 99 瀏覽
聽講沙田開左間日式火鍋店,除左有烤魚食外,仲有埋雞煲,今日難得經過附近,當然就要過黎食下重慶香辣烤魚(江團魚)$268黎到當然要食下招牌烤魚,當中辣度,魚類同湯底都可以自己選擇,店員就推介左江團魚給我,話我知江團魚的魚肉最多而且骨同刺都會比較少,湯底就叫左重慶香辣,再配上嫩滑肥美烤魚,食落非常惹味極上牛花𦟌(小)$238牛花𦟌食落感覺有點似牛𦟌,一樣爽口即炸爆芝響鈴(3件)$42放落湯底一陣,就可以夾上來,咬一口除左有重慶香味外,仲有滿滿芝士味道,口感滿足唐生菜$36食烤魚類,我就習慣叫菜類,清一清腸胃出前一丁$20最後放埋麵底,2人食就已經足夠了凍柚子蜜綠茶$32柚子味道突出,感覺清新凍水蜜桃綠茶$32水蜜桃香甜,可以用黎解辣

重慶香辣烤魚(江團魚)$268

極上牛花𦟌(小)$238
牛花𦟌食落感覺有點似牛𦟌,一樣爽口

即炸爆芝響鈴(3件)$42

唐生菜$36
食烤魚類,我就習慣叫菜類,清一清腸胃

出前一丁$20
最後放埋麵底,2人食就已經足夠了

凍柚子蜜綠茶$32
柚子味道突出,感覺清新

凍水蜜桃綠茶$32
水蜜桃香甜,可以用黎解辣
2022-01-06 90 瀏覽
抓住六點後堂食的尾巴🐿世界太瘋癲 唯有食好啲安慰下自己🥀餐廳今晚人山人海呀 大家都拼命係禁堂食前食最後一餐🦥海南黃金酸辣烤海鱸魚 $268魚既肉質好厚實但細嫩 份量頗大 兩個人食都食唔哂架 仲有好多其他配料 有酸蘿蔔、蓮藕、菠蘿、露荀同大量芫荽🥬頂級黑豚豬梅肉 $115肉片淥完之後有一定厚度 但肉質一啲都唔粗糙 質素不錯🥩蝦滑 $70因為係手打 所以都係好鮮甜同滑嫩 無論食烤魚定打邊爐都必點🍤紅薯粉 $30食烤魚一定一定要點紅薯粉!索哂烤魚汁既紅薯粉超級惹味同好食🍜提子乳酸梳打 & 水蜜桃乳酸梳打 $32 /杯梳打唔會太甜 又解辣🧊 餐廳名稱叫Seafood Ghost 玩食字 幾過癮 因為地方比較偏遠 人流較少 但員工全部服務好好 絕對係良心小店👍🏻👍🏻🤟🏻
抓住六點後堂食的尾巴🐿

紅薯粉 $30

提子乳酸梳打 & 水蜜桃乳酸梳打 $32 /杯
梳打唔會太甜 又解辣🧊

2022-01-06 688 瀏覽
突然宣佈得返兩晚堂食😪, 我當然唔會錯過這兩晚的機會😉, 今晚即興入沙田石門吃烤魚, 餐廳叫Seafood ghost, 位於沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖, 商場有停車場泊位或可搭地鐵到石門站一出就見到。 店內的裝修以海洋作主題🌊, 專程來到當然要試下這裏的烤魚😋, 有三款烤魚可以選擇, 海鱸魚、江團魚和珍珠鱲魚, 我就點了必食推介✌🏻的海鱸魚$268, 再加火鍋配料和飲品 ,極上牛花展(小) $238、餃餃陣 $88、白飯 $12、 凍柚子蜜綠茶$32和凍水蜜桃乳酸梳打$32。 🔺海鱸魚 🍲~ 味道有五款🖐🏻, 三心兩意之下決定要海南黃金酸辣烤魚和bb辣。 海鱸魚的肉質比較厚實, 唔算多骨, 口感細嫩, 酸酸辣辣的海南黃金湯底,配上bb辣, 還有爽脆的蓮藕、 甜美的菠蘿和清脆的萵筍, 很美味。 🔺極上牛花展(小) 🥩~ 薄切牛展, 牛味香濃,有咬口。 🔺餃餃陣 🥟~ 一次過有四款餃,鮮蝦雲吞、 魚皮餃、 韮菜餃和麻辣雲吞, 我最喜歡麻辣雲吞, 帶點麻香味,夠惹味。 🔺白飯 🍚~ 因為有海南黃金酸辣烤魚湯底, 立即點碗白飯, 這個酸酸辣辣的味道拌飯一流。 🔺凍柚子蜜綠茶
海鱸魚$268,極上牛花展(小) $238、餃餃陣 $88、白飯 $12、 凍柚子蜜綠茶$32和凍水蜜桃乳酸梳打$32

海鱸魚

🔺極上牛花展(小) 🥩~ 薄切牛展, 牛味香濃,有咬口。
極上牛花展(小)

餃餃陣

白飯

🔺凍柚子蜜綠茶🍹 ~ 清幽的柚子香, 配上綠茶好解渴。

🔺凍水蜜桃乳酸梳打🍹 ~ 香濃的蜜桃味,又不會太甜,幾好飲。
凍柚子蜜綠茶$32和凍水蜜桃乳酸梳打$32

烤魚味道確實不錯🤤, 下次要試下這裏的火鍋邊爐。

2022-01-05
海鱸魚
極上牛花展(小)
餃餃陣
白飯
凍柚子蜜綠茶$32和凍水蜜桃乳酸梳打$32
  • 海鱸魚$268,極上牛花展(小)$238、餃餃陣$88、白飯$12、凍柚子蜜綠茶$32和凍水蜜桃乳酸梳打$32
2022-01-06 30 瀏覽
咁岩係附近放工 所以同朋友黎e度食烤魚聚下😳之後再去沙田行下街😚鐘意食烤魚既一定要食下😍去相!!!烤魚 海爐魚 重慶香辣味 BB辣 $268好好食!成條魚啖啖肉😍好厚肉 同埋條魚都大 好食😋除左魚 個烤魚鍋入面仲有好多配料 包括左 鴨血 萵筍 花生 薯仔片 蓮藕 菜等等鴨血好滑 而我最鐘意係薯仔片 一定要讚薯仔片同蓮藕吸曬d汁 又夠爽口 好好食😳而重慶香辣味 BB辣 個味好香 辣味適中Bb辣對想食少少辣又唔食得太辣既人 岩岩好😳🤔有辣味又唔會蓋過食材既新鮮頂級安格斯牛 小 $188超好食!必點😋有牛味 加上超級超級淋 完全一d韌都無😳牛既油脂加埋牛味好好食😳超推薦一定要點黎食白鱔片 $102好厚肉 抵食😋 鱔片食落超肥美 啖啖肉 食得出好新鮮 好食😳雜菜籃 $70菜好新鮮arr😳🤣🤣邪惡雜菜 吸曬湯底既汁 好好味 湯底既少少辣 令菜唔會太淡味熱桂圓紅棗茶 走甜 $22😚健康仔飲品 好飲 走甜後完全唔甜有淡淡既桂圓味 紅棗味突出凍水蜜桃乳酸梳打 $32食辣野再飲 超爽😳好飲
咁岩係附近放工 所以同朋友黎e度食烤魚聚下😳

有淡淡既桂圓味 紅棗味突出

凍水蜜桃乳酸梳打 $32
食辣野再飲 超爽😳好飲

2022-01-05
石門多野食就眾所周知架啦,今次要介紹既呢間餐廳位於廣場出入口,除左十分顯眼之外,店名玩味得黎亦可令人一睇就知道有海鮮食🐟.早排就同屋企人去左呢間餐廳食晚飯🥢,唔睇menu都唔知原來佢地主打海鮮之餘仲有烤魚🔥同海鮮火鍋🍲供應🤩烤魚共有海鱸魚、江豚魚同珍珠鱲魚 3款魚類🐟,5種口味就有重慶香辣🌶、泰國冬陰功🇹🇭、海南黃金酸辣、蒜香醬燒🔥同新加坡椰香喇沙🥥;而辣度🌶亦有分為唔辣、BB辣、小辣、中辣同大辣5種,完全係顧及到唔食得辣同愛辣人士既口味😬.至於火鍋湯底就有泰國冬陰功🇹🇭、麻辣+豬骨鴛鴦🌶、香濃豬骨🐷、胡椒豬肚🐽、台式養生🇹🇼同芫茜皮蛋🥚6款,價錢有平亦有貴🤗不論客人選擇以烤魚🔥還是係烚下烚下🍲既方式,亦可加配肉類、海鮮同各種火鍋配料,部分配料例如炸芋頭、沙爆魚肚、鵝腸更係平時係火鍋店度都比較罕見,選擇絕對係夠晒多🤗******************************✨蒜香醬燒烤魚🐟 ($268) 當晚我地就揀左肉質鮮嫩而肥美既珍珠鱲魚,配上蒜香醬,惹味得黎又唔會好鹹,味道更令人有種家庭菜既感覺🤗 對於第一次食烤魚既屋企人黎講,完全係刷新左佢地對烤魚既認知🤣烤魚本身附有蓮藕、黑

✨蒜香醬燒烤魚🐟 ($268)

烤魚本身附有蓮藕、黑木耳、萵筍同芽菜,由於當既我地另外再工有加點配料,食完烤魚之後店員會埋黎為我地加湯,完全係一鍋兩吃既體驗😌
✨紅薯粉 ($30)
✨白菜仔 ($36)
✨油麥菜 ($36)

✨頂級黑豚豬腩片🥓 ($125)
作為餐廳必食既肉類之一,呢客豬腩片肥瘦均勻,口感柔嫩又有鮮味😋 雖然價錢唔算好平,但就屬於一分錢一分貨既質素😛

✨豬粉腸🐷 ($38)
豬粉腸同樣唔係度度都有得食,而呢度既份量唔少之餘,食起上黎爽口又夠粉,最重要既係食落無怪味,賣相望落亦夠晒乾淨,以呢個價錢黎講,絕對係物超所值🙊

✨青檸梳打🍹 ($32)
✨ 熱情果乳酪梳打🍹 ($32)
青檸梳打正常發揮,永遠係安全之選;而熱情果乳酪梳打味道就酸酸甜甜,不過熱情果味道就唔太明顯🤔
👧🏻人均消費:$300 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.8/5
💰抵食指數:3.6/5
🪑環境指數:4/5
💁🏻‍♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:3.8/5
📍Seafood ghost
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖
⏰營業時間:11:30–22:00 (Mon–Sun)

🔍 #燕妮吃在新界區 #燕妮吃在石門
2022-01-03 24 瀏覽
凍冰冰當然打邊爐,嚟呢度仲可以食烤魚!揀咗招牌香辣烤海鱸魚,BB辣~~~條魚幾大條,夠熱。一邊用爐煮住,對我嚟講BB辣已經好夠~ 魚幾鮮。兩個人食都幾夠飽。食到咁上下就打邊爐。火鍋配料揀咗3款,當然唔少得牛啦。 本地手切牛頸脊叫左個小。牛味香。唔會太多。辣辣地嘅湯底當然叫紅薯粉。好惹味。另外墨魚滑都不錯。飲品叫左杯凍水蜜桃烏龍茶及凍青檸梳打,打邊爐啱哂!基本上夠飽,兩個人叫少少,唔會太多,都幾好~~~~~~~

凍冰冰當然打邊爐,嚟呢度仲可以食烤魚!
揀咗招牌香辣烤海鱸魚,BB辣~~~

兩個人食都幾夠飽。食到咁上下就打邊爐。

2022-01-03 40 瀏覽
依家去石門真係好方便,地鐵一出就已經好多野食, 今次同媽咪去左Seafood ghost 到食烤魚,真係好滿足,味道岩哂我地口味。睇下我地叫左以下打邊爐材料⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⚛ 招牌烤魚“海鱸魚 ”~ 口味都有好幾款選擇,但我和媽咪鍾情酸辣,所以就選左海南黃金酸辣的小辣, 叫小辣食到中間已經越食越刺激,超爽yy, 仲有魚上的新鮮菠蘿超加分,海鱸肉質細嫩,唔多骨啖啖肉❤️魚痴的我們大愛。⚛ 極品本地手切牛頸脊(小)~ 見隔離枱碟牛咁靚 我緊唔執輸叫返一客, 果然手切牛口感係唔同d , 唔會超薄,入口牛味濃郁正喎。⚛ 豬皮 ~ 負責吸湯, 都幾爽口。⚛ 皇帝菜 ~ 打邊爐要食返d菜先平衡返嘅。🍚 日本產珍珠米飯 ~ 太肚餓見到條魚咁正,拿拿聲加個飯啦!魚連酸辣湯送飯一流。🍹 凍水蜜桃烏龍茶 +凍熱情果乳酸梳打 ~ 食辣野叫返兩杯特飲解辣是常識吧!

睇下我地叫左以下打邊爐材料⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

⚛ 豬皮 ~ 負責吸湯, 都幾爽口。

⚛ 皇帝菜 ~ 打邊爐要食返d菜先平衡返嘅。

2022-01-03 36 瀏覽
好耐冇嚟沙田石門呢度嘅轉變真係好大尤其係開咗好多食肆因為開咗屯馬綫先黎就會容易得多啦呢度煮要食招牌烤魚有三款魚可以選擇海鱸魚 肉質細嫩厚實江團魚肉質肥美、油分重珍珠鱲魚配以唔同嘅湯底例如有重慶、喇沙、酸辣、冬陰功、蒜香醬燒我哋叫咗蒜醬口味海驢魚蒜蓉味非常惹味,加上鱸魚肉質細嫩索哂蒜醬既汁上面有大量花生芫荽仲有雲耳萵筍蓮藕等配菜食完烤魚仲可以打邊爐叫咗新鮮豬潤,肉質非常新鮮極品本地手切牛頸脊,好有牛味
好耐冇嚟沙田石門
呢度嘅轉變真係好大尤其係開咗好多食肆
因為開咗屯馬綫先
黎就會容易得多啦
呢度煮要食招牌烤魚有三款魚可以選擇
海鱸魚 肉質細嫩厚實
江團魚肉質肥美、油分重
珍珠鱲魚
配以唔同嘅湯底例如有重慶、喇沙、酸辣、冬陰功、蒜香醬燒

我哋叫咗蒜醬口味海驢魚
蒜蓉味非常惹味,加上鱸魚肉質細嫩
索哂蒜醬既汁
上面有大量花生芫荽
仲有雲耳萵筍蓮藕等配菜

食完烤魚仲可以打邊爐
叫咗新鮮豬潤,肉質非常新鮮
極品本地手切牛頸脊,好有牛味

2022-01-03 19 瀏覽
聽講石門開左一間烤魚+火鍋店,味道好正,又唔貴。今日同friend咁巧到石門辦事,晚餐又可以食大餐啦!烤魚啲魚同味道都有幾種口味選擇。我哋嗌左重慶香辣海鱸魚中辣。上菜速度好快,而且鱸魚已經烤過,所以湯一滾即刻食得。魚肉好嫩,分量還大。配料都豐富,有薯仔、蓮藕、鴨血、萵筍和木耳。吃辣一定唔可以少左紅薯粉,好Q好彈牙。怕食唔飽,配料還嗌左美國安格斯牛肉,牛肉肥瘦適中,花紋好靚,在辣湯滾過,味道好正。薄薄一層,辣辣哋,好惹味。鮮腐竹和豬紅,都是容易熟嘅、容易吸收辣油啲食物,保證食完又想食。不過中間要加湯,不然湯底不停滾,食物會變太鹹。
2022-01-02 25 瀏覽
冬天邊爐打到悶悶地,一於加埋烤魚二合一,邊火鍋邊烤魚,又幾盞鬼喎。 泰國冬蔭公烤江團魚(bb辣) $268有三款魚選擇,最後揀左比較少骨的江團魚,魚身夠厚肉,仲有不少配料如冬菇、蓮藕、薯仔,未食其他火鍋料都夠飽。湯底香濃,但沒有過咸搶去魚鮮味,食條魚不經不覺都食左成粒鐘。頂級黑豚豬腩片 $125敵不住引誘都要叫啲火鍋配料,豬腩片肥瘦均勻切得夠薄好快熟,食多2片都唔覺飽。 十優狀丸 $102丸丸丸點可以唔叫,貪心一次食晒多款丸最滿足。十優狀丸有齊黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸及鯪魚丸。每款兩粒,激讚墨魚丸同蝦丸,入面夠真材實料好夠味而且爽口彈牙。凍青檸梳打 $32梳打加點青檸味道清清地。水蜜桃乳酸梳打 $32微酸甜甜地都幾好飲。

泰國冬蔭公烤江團魚(bb辣) $268

頂級黑豚豬腩片 $125
頂級黑豚豬腩片

十優狀丸 $102
十優狀丸

凍青檸梳打 $32
梳打加點青檸味道清清地。
水蜜桃乳酸梳打 + 凍青檸梳打

水蜜桃乳酸梳打 $32
微酸甜甜地都幾好飲。
2021-12-30
頂級黑豚豬腩片
十優狀丸
水蜜桃乳酸梳打 + 凍青檸梳打
2022-01-02 32 瀏覽
今日嚟到石門食烤魚,今次就叫咗佢哋嘅招牌烤魚-海鱸魚,湯底係新加坡椰香喇沙烤魚BB辣,湯底喇沙味濃郁,烤魚會吸收湯的味道,食落微微喇沙味。叫咗個極上牛花𦟌細份,但黎到都幾大碟,入口落幾香牛肉味。仲有叫咗一個芝士響鈴🔔,響鈴即叫即炸,芝士半溶喺響鈴裏邊,再吸收喇沙湯底嘅味道,超好食啊🤩四色手打丸粒粒都好足料好飽滿,入口好彈牙,好食!青檸梳打同熱情果乳酸梳打都幾好飲!餐廳環境好舒適,坐位好闊落。

叫咗個極上牛花𦟌細份,但黎到都幾大碟,入口落幾香牛肉味。

四色手打丸粒粒都好足料好飽滿,入口好彈牙,好食!

青檸梳打同熱情果乳酸梳打都幾好飲!

餐廳環境好舒適,坐位好闊落。