2021-03-16 894 瀏覽
上星期公司聚會又去食Salamat ,菜式又唔同咗。我哋嗌左啲豬肉眼扒配燒菠蘿,牛肩板腱肉,香草麵包糠豬鞍架,同埋一啲小食。先上小食,秘製炸雞翼真係好好食,好啱用送啤酒,每次嚟到都會嗌囉呢個,真係好推介!👍🏻我仲叫咗個牛肉卷,食完都覺得幾特別,喺香港都真係比較少西餐廳會做呢樣野。我個人呢就好鍾意食嗰個豬肉眼扒,食落去啲肉質唔會鞋,好鬆軟得黎,又唔係落咗啲鬆肉粉。又Juice又好味。另外嗰個牛肩板腱肉,食落去個牛肉味好重,好香,鍾意食牛嘅都會建議去食個。不過我個人真係好推介,呢度嘅餐湯,佢唔似出邊着嗰到好稀,反而好creamy,味道亦都好濃郁,好值得去試吓。整體來講,食咗多次佢哋都keep到啲水準,真係值得讚。
上星期公司聚會又去食Salamat ,菜式又唔同咗。

整體來講,食咗多次佢哋都keep到啲水準,真係值得讚。
呢間係我第一間帶爸媽食都話好食既cafe🤣 份量大足料擺盤又靚👍🏻令我印象最深係連個餐湯都有拉花😍❤️好用心既小店❤️好多時海鮮意粉都好流佢絕對足料又入味~員工服務態度都好好👍🏻個燒豬鞍架好正😆👍🏻黎開元朗真係要試試佢🥰超滿足呀❤️❤️
呢間係我第一間帶爸媽食都話好食既cafe🤣
份量大足料擺盤又靚👍🏻
令我印象最深係連個餐湯都有拉花😍❤️
好用心既小店❤️
好多時海鮮意粉都好流
佢絕對足料又入味~
員工服務態度都好好👍🏻
個燒豬鞍架好正😆👍🏻
黎開元朗真係要試試佢🥰
超滿足呀❤️❤️
紀念日
2021-03-11 536 瀏覽
今日經過呢間cafe~俾佢嘅餐牌吸引咗。平日中午,要稍等一陣先有位。我們點了三款午餐,餐湯係南瓜忌廉湯好香南瓜味、香滑👍🏻👍🏻A8 炭燒美國肯瓊香料巨大厚切豬肉眼扒配燒菠蘿,紫菜粉薯條雜菜沙律+燒汁肉眼扒真係都幾大塊、香料粉有啲辣,紫菜薯條、沙律都好好味。A4 日本北海道蟹柳,魷魚圈&BB帶子 墨汁意大利飯 蟹柳就有啲失望、魷魚圈&BB帶子就好彈牙有鮮味,意大利飯用墨汁洋蔥煮得好好食😋👍🏻A7 酥炸美國吉列極黑豬肉眼扒火腿車打芝士雞蛋巨無霸漢堡配紫菜薯條+雜菜沙律呢個份量非常勁,好豐富,好好味,配搭醬汁一流,值得推介👍🏻👍🏻餐飲:cappuccino 係即磨,香濃香滑👍🏻拉花拉得好靚 凍朱古力~係一般飲開嗰啲😌🤪同埋我發現有好多食客帶埋狗狗嚟呢度食嘢,可以坐出面。
今日經過呢間cafe~俾佢嘅餐牌吸引咗。
平日中午,要稍等一陣先有位。

我們點了三款午餐,餐湯係南瓜忌廉湯

好香南瓜味、香滑👍🏻👍🏻

肉眼扒真係都幾大塊、香料粉有啲辣,紫菜薯條、沙律都好好味。

餐飲:cappuccino 係即磨,香濃香滑👍🏻
拉花拉得好靚
凍朱古力~係一般飲開嗰啲😌🤪

同埋我發現有好多食客帶埋狗狗嚟呢度食嘢,可以坐出面。
2021-02-28 546 瀏覽
第一次出朗屏試下該區嘅cafe,被呢間嘅環境同裝潢吸引,優點在於可以帶埋寵物一齊食(出面有位),窗邊嘅位置可睇街景,光線自然。Order左份招牌— 美國黑毛豬肉眼扒配燒菠蘿紫菜薯條(跟飲品同餐湯),是日餐湯係南瓜湯,微甜伴有一陣姜味,視覺滿分。主菜— 美國黑毛豬肉眼扒配燒菠蘿紫菜薯條豬扒夠灑厚身同大份,煎得啱啱好,有好濃嘅香草味,肉質算嫩,搭配燒菠蘿味道好清新,沙律菜都新鮮。紫菜薯條都okay。總消費:$100/per set ~average味道:7.5/10視覺:8/10環境:8/10Remarks: 下次會想試all day breakfast

餐湯

環境:8/10

2021-02-28
  • 香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律
2021-02-20 468 瀏覽
新年總要行勻18區去拜年,今天到元朗,先來一個全日早餐。Salamat Cafe 的全日早餐超大份,有火龍果沙律,炸薯餅、煙肉、豬肉腸、焗豆、小蕃茄還有兩個班尼迪克蛋,份量真多。吃過爽口的火龍果沙律便吃我喜愛的egg Benedict,水波蛋做得不錯,荷蘭醬微微酸甜加上煙三文魚真是無敵。跟著吃下煙肉,我喜歡較為香脆的,豬肉腸也會好吃,是我愛吃那種較結實的質感。還有薯餅、焗豆、小蕃茄,最後的一個班尼迪克蛋差點也吃不完。他們的飲品也不錯,Latte 香滑順口,奶泡細膩,不錯的咖啡。

2021-02-15 269 瀏覽
今日係2021年2月14日,除了係「情人節」,剛巧撞正係「年初三」,有不少餐廳都未正式啓市,加上現時晚市禁堂食,搵嘢食特別困難;我哋決定Walk-in去「Salamat Cafe」,最終我哋大約4:30 PM到達餐廳,成功入坐並提早食晚飯《Main Course》1️⃣ 燒美國香草醬麵包糠豬鞍架配燒菠蘿、香脆薯條、雜菜沙律及燒汁 $1782️⃣ 炭燒澳洲羊冧扒配薄荷啫喱、香脆薯條及雜菜沙律 $188《餐飲》3️⃣ 啤酒1664🍻 +$254️⃣ Hot Lemon Water $0(主菜均奉送是日餐湯及餐包)價格💰:$450 ($178 + $188 + 25 + 加15%服務費$58.7)味道😋:OK

《Main Course》
1️⃣ 燒美國香草醬麵包糠豬鞍架配燒菠蘿、香脆
薯條、雜菜沙律及燒汁 $178
2️⃣ 炭燒澳洲羊冧扒配薄荷啫喱、香脆薯條
及雜菜沙律 $188
《餐飲》
3️⃣ 啤酒1664🍻 +$25
4️⃣ Hot Lemon Water $0
(主菜均奉送是日餐湯及餐包)

味道😋:OK
燒美國香草醬麵包糠豬鞍架配燒菠蘿、香脆薯條、雜菜沙律及燒汁
炭燒澳洲羊冧扒配薄荷啫喱、香脆薯條及雜菜沙律
啤酒1664
Hot Lemon Water
日餐湯及餐包
2021-02-14
2021-01-29 267 瀏覽
由於周圍都變成疫區,只好在屋企附近找一間餐廳為老公慶祝生日,店內座位比較宅,午飯時間亦相對較多人,幸好,我在OpenRice早已訂了位,坐下來看到餐牌的二人餐相當吸引,即刻點了一個二人餐,餐包是暖暖的,侍應細心提醒餐包要趁熱食,態度非常良好。沙律是吞拿魚沙律,味道也不錯。可惜的是餐牌明明是蟹鉗墨魚配意大利飯,但當天沒有蟹鉗換上了蟹籽,我個人不太喜歡蟹籽,所以稍為遜色了!主菜是牛扒配薯菜,牛扒厚薄適中,煎得很香口,我和老公也很滿意!最後是心太軟配雲呢拿雪糕,碟上寫上生日祝福,還為我們拍照,服務態度相當不錯!

2021-01-29
生日
2021-01-08 329 瀏覽
Quite a small eatery, more cafe feel than restaurant but does have outdoor seating which is a plus.Had the set lunch, which includes quite a few dishes. Presentation is great, flavours can be hit and miss, service is good.Soup, no idea what flavour it was.Tuna sald was good, nicely seared fish with a nice mix of greens.Flavour was good on the risotto .This cut of beef not the best, fries made up for it.Chocolate lava cake, filling was over cooked.Tea is included but coffee need to pay extra.Pric

Soup

Tuna Salad

Seafood risotto in sqid ink sauce

Top blade Muscle

Lava Cake

Lemon tea

Mocha

Price us reasonable for what you get.
Bread rolls
Tuna Salad
2020-12-25 307 瀏覽
今日平安夜,提早同上大人食聖誕餐,事關6點就停止堂食。之前都泥過食午餐,環境都👌,細細間,企理。今日叫左1.炭燒澳洲羊冧扒配薯菜及沙律,羊冧扒肉嫩滑,配薄荷醬汁,味道清新好味,係岀面好少食羊,怕太羶,但今次配薄荷汁,5多覺羶味。2.炭燒美國頂級肉眼扒配黑松露薯條,扒叫左5成熟,上到枱目測就應該5止,扒好大塊12Oz,肉味都可以,但5算juicy。黑松露薯條偏咸,芥末醬都係,所以我都係茄汁食。其他餐包餐湯餐飲就正常,5多講。整體泥講餐廳都可以,羊冧扒配薄荷醬汁就有額外驚喜,塊肉眼扒過左5成就有點失望。
今日平安夜,提早同上大人食聖誕餐,事關6點就停止堂食。
之前都泥過食午餐,環境都👌,細細間,企理。
其他餐包餐湯餐飲就正常,5多講。
2020-12-24
平安夜
2020-12-10 427 瀏覽
今天晴天,卻突然下起一陣太陽雨,是個心情沈重的下午2時半。我很想吃意大利飯,和喝杯凍檸茶,於是走到了這家在它轉手之前到訪過,新店在list上很久的cafe。我選了個靠窗的座位,餐廳內沒有太嘈雜,侍應給我倒了杯水,喝和吃,用的都是即棄紙杯和膠碗膠杯,衛生但有點不環保,餐廳亦有wifi提供。餐牌上的選項很多,也很吸引,但我心意已決。是日餐湯:味道像是在喝沙甸魚汁,黏黏稠稠的;意大利飯:濕潤濃郁,很有驚喜(不知是否太想吃risotto起了心理作用),大顆粒的菇、蕃茄、西蘭花、椰菜花,減去了整個飯的膩感,配上芝士碎片,飯粒也是我心目中,risotto的口感。儘管餐廳沒有音樂,但我並沒有戴上airpods,倒是享受著廚房煎扒、沖咖啡,朋友們聊天的聲音。
今天晴天,卻突然下起一陣太陽雨,是個心情沈重的下午2時半。

2020-09-19
2020-11-29 425 瀏覽
今日係元朗食Lunch,原先想去「19xx Kitchen」,但12:45PM去到餐廳,已經無位;之後就揾咗另一間餐「Salamat Cafe」,我哋叫咗2人套餐:1️⃣ Lunch Set $268《Starter》- 是日餐湯及餐包《Salad 🥗》- 烤芝麻吞拿雜菜沙律配金文畢芝士, 青瓜, 新鮮青紅提子及柑橘沙律汁《Pasta 🍝 》- 日本北海道松葉蟹鉗, 魷魚圈及BB帶子墨汁意大利飯《Main Course》- 炭燒美國頂級牛肩板腱肉8安士配黑松露薯條, 雜菜沙律及香濃牛肉汁《Dessert 🍮》- 心太軟配雪糕, 朱古力蛋糕, 提子乾及Oreo餅碎《餐飲》2️⃣ Latte $38Less: Open Discount -$193️⃣ Hot lemon tea $0整體來講:估唔到食物樣樣都好好味😋,另外,餐廳服務都唔錯,推得推介,下次有機會可以再幫襯價格💰:$318 ($287 + 服務費$30.6)味道😋:好味

1️⃣ Lunch Set $268
《Starter》
- 是日餐湯及餐包
《Salad 🥗》
《Pasta 🍝 》
- 日本北海道松葉蟹鉗, 魷魚圈及BB帶子墨汁意大利飯
《Main Course》
《Dessert 🍮》
- 心太軟配雪糕, 朱古力蛋糕, 提子乾及Oreo餅碎

《餐飲》
2️⃣ Latte $38
Less: Open Discount -$19
3️⃣ Hot lemon tea $0

價格💰:$318 ($287 + 服務費$30.6)
味道😋:好味
日本北海道松葉蟹鉗, 魷魚圈及BB帶子墨汁意大利飯
是日餐湯及餐包
Latte
Hot lemon tea
2020-11-29
2020-11-20 290 瀏覽
馬田路附近都唔少高質餐廳💕呢間我已經食過3-4次,味道實在令我念念不忘🥺無論你想食意粉🍝漢堡🍔定食翻個排🥩都好好食!餐廳環境都唔錯🤤可以帶埋毛孩坐室外添啊🐶🐱⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔺炭燒美國肯瓊厚切豬肉配燒菠蘿🍍紫菜粉薯條🍟雜菜沙律🥗 &燒汁($88)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.2/5個名長到呢😆份量好多賣相相當吸睛👀厚切豬肉夠哂𝕁𝕦𝕚𝕔𝕪肉味十足,肉質軟冧之餘都幾有咬口☺️配埋燒汁食落更加濃郁可口了😋燒菠蘿好甜😍薯條上菜時仲係熱辣辣脆卜卜架😚誠意推介💕🔺日式照燒雞脾扒凍烏冬配蟹柳&蟹籽($76)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.7/5嗰陣食既時候天氣仲熱熱地,所以食冷烏冬真係好開胃呀😳🙈醬汁係芝麻醬😋配埋雞脾扒、蟹柳同蟹籽,又點會唔好食🤣不過可能果日太忙唔夠碟(?)明明堂食但用左外賣盒裝🥺男朋友話少少似葵廣食既冷烏冬😹...如果用番個靚靚碟擺盤就ℙ𝕖𝕣𝕗𝕖𝕔𝕥了啦😋 👧🏻:環境好ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝💕之前同男朋友來了食𝕊𝕖𝕥 𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙係好抵食😳平日$𝟚𝟞𝟠💰就有哂前菜、沙律、意粉、主菜同埋甜品😛唔洗加一添啊😏擺盤靚味道好性價比十分高啊🤣推薦食𝕊𝕖𝕥 𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙😝不過今次唔係好餓就冇食到🤣
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.2/5

🔺日式照燒雞脾扒凍烏冬配蟹柳&蟹籽($76)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.7/5

2020-11-17 243 瀏覽
黑毛豬扒配芝士咖喱焗薯仔$188,配是日餐湯、餐包及飲品🍴 黑毛豬扒幾高質,好食,肉嫩多汁,肥瘦適中,真煎得幾好幾香口🥰 焗薯仔好入味,配上芝士一流😋 哩個豬扒同埋焗薯仔好有酒店級味道!! 蟹肉墨魚仔大帶子配龍蝦汁意粉 $168,呢個意粉都幾足料,墨魚仔好彈牙,帶子好大粒同嫩滑,味道都唔錯,不過不失,但意粉同黑毛豬扒嘅價錢其實都差唔多,感覺食黑毛豬扒會抵啲😂 可能覺得呢間Cafe位於元朗,細細間,但係一份晚餐連加一服務費都要去到$200,少略貴,性價比未至於話好高,但係味道幾好食嘅🥰🥰 下次可以去試下Lunch,好似抵食d haha😆

偶然之下食過佢,之後都食過幾次,都好食但最近9月一次嘢飲醬汁都變晒用即棄餐具上,睇到有人食評都有講,點知發現原來依家連湯碗都係...所以都寫吓食評講,賣相差晒仲好唔!環!保!其實疫情有排都唔會完,咁係咪繼續都要用即棄嘢?同埋又唔係全部轉晒,咁個出發點係...?咁點解要有咁嘅改變呢?既然可以堂食其實真係唔需要咁,反而令人唔想再去...PS: 相係今年4月 仲係用緊正常碗碟 嗌咗2人餐 埋單好似400幾
偶然之下食過佢,之後都食過幾次,都好食
所以都寫吓食評講,賣相差晒仲好唔!環!保!

2020-09-26
2020-10-28 345 瀏覽
假期lunch時間去 唔洗等位就入左去~入到去坐低先見到堂食竟然用即棄餐具上枱😳望一望隔離枱叫焗飯用外賣錫紙兜上...成件事即刻cheap曬🤭.但入左去坐低左都冇計 照食啦~叫左一份A7吉列豚肉burger, 一份A9燒豚肉眼扒(即係豬扒😂)飲品加左兩杯半價後每杯$20蚊的mocha & hazelnut coffee.好...第一碗上係膠碗serve的餐湯之後上左杯用紙杯裝的有拉花咖啡....🤡心諗 加左$20蚊杯(正價值$40)以為會靚仔d 影相見得下人...點知🤡 即刻downgrade左10倍.萬幸係主菜係用正常碟上👏🏻食物質素就不過不失啦主餐正常 我食個豬扒係juicy , burger就一般,份量搭夠湯同飲品好好好好普通.用即棄餐具真係好好好扣分先唔講環唔環保 係成個用餐體驗cheap曬比左$12x per head 攪到好似食大家樂外賣咁...同場有另一枱都問點解用即棄餐具...信相大家都唔太睇過眼🤭.總結 如果一直用即棄餐具就唔會再去附近大把選擇💁🏻‍♀️
假期lunch時間去 唔洗等位就入左去~
入到去坐低先見到堂食竟然用即棄餐具上枱😳
望一望隔離枱叫焗飯用外賣錫紙兜上...
成件事即刻cheap曬🤭
但入左去坐低左都冇計 照食啦~
叫左一份A7吉列豚肉burger,
一份A9燒豚肉眼扒(即係豬扒😂)
好...第一碗上係膠碗serve的餐湯
之後上左杯用紙杯裝的有拉花咖啡....🤡
心諗 加左$20蚊杯(正價值$40)
以為會靚仔d 影相見得下人...點知🤡
即刻downgrade左10倍
萬幸係主菜係用正常碟上👏🏻
食物質素就不過不失啦
主餐正常 我食個豬扒係juicy ,
burger就一般,份量搭夠
湯同飲品好好好好普通
用即棄餐具真係好好好扣分
先唔講環唔環保 係成個用餐體驗cheap曬
同場有另一枱都問點解用即棄餐具...
信相大家都唔太睇過眼🤭
總結 如果一直用即棄餐具就唔會再去