2025-06-25 0 瀏覽
餐廳:鰂魚涌 Rosie地址:鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下1號舖港島區收工夜晚可以過去食吓呢間靚景Cafe!推介菜式:辣芝士醬明蝦扁意粉一上枱就搶晒鏡——兩隻開邊大蝦鋪喺面,橙紅色嘅辣芝士醬掛滿每條扁意粉,加啲芫荽同辣椒絲做裝飾,睇見都流口水! 味道1. 大蝦:新鮮爽彈,煎到啱啱好,蝦頭啲膏仲撈埋落醬汁度,超鮮味。 2. 芝士醬:芝士味濃到化唔開,辣度慢慢滲出嚟,唔會搶咗冇呀芝士嘅風頭,食落好過癮。 3. 扁意粉:煮得夠(有咬口),索晒啲醬汁,一啖接一啖停唔到口。
餐廳:鰂魚涌 Rosie
地址:鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下1號舖

港島區收工夜晚可以過去食吓呢間靚景Cafe!
推介菜式:

用餐優惠
試食活動
2025-06-20 0 瀏覽
Rosie係鰂魚涌新開cafe☕️,另一分店在葵芳~夜晚收工就最啱嚟約friend chill下👭🏻,愛pasta🍝迷必嚟!廚師認真做好每碟意大利粉,可以用親民價🤑食到高檔意大利 pasta,有別於連鎖店意粉!👍🏻鵝肝松露香菇意大利飯🍄‍🟫鵝肝松露一聽就知係貴價野💲,呢個係絶配,冇得輸!香濃又creamy,仲要係親民價,好抵食!🤩炸薯條配黑松露蛋黃醬🍟呢個又係經典配搭,食幾多次都唔厭!😋🍫朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕🍨流心設計過癮又aesthetic,果然甜品又係另一個胃~🤣雜莓沙冰🍓🫐好足料!飲得出真係用鮮雜莓blend成,好快就俾我KO咗😆紫薯鮮奶🍠🥛甜甜嘅紫薯味配牛奶個乳香味好wholesome!

鵝肝松露香菇意大利飯🍄‍🟫

炸薯條配黑松露蛋黃醬🍟
呢個又係經典配搭,食幾多次都唔厭!😋

🍫朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕🍨
流心設計過癮又aesthetic,果然甜品又係另一個胃~🤣

雜莓沙冰🍓🫐
好足料!飲得出真係用鮮雜莓blend成,好快就俾我KO咗😆

紫薯鮮奶🍠🥛
甜甜嘅紫薯味配牛奶個乳香味好wholesome!
放工黎到Rosie 鰂魚涌新開嘅木系Cafe🪵(之前去葵芳店已經幾鍾意),奶白牆襯淺木枱凳,燈光柔和夠chill🍃最驚喜係親民價食到高質意粉,店員仲好細心添! 💛 鵝肝松露香菇意大利飯雙層鵝肝誠意爆燈,上枱松露香攻鼻!兩大塊鵝肝——外層微脆,入口即化,油香同黑松露汁撈飯食,超滿足🩷飯粒濕潤度剛好,控制醬汁飯粒al dente,仲有粒粒香菇🍄‍🟫🧡香煎比目魚配香辣扁意粉魚皮煎到金黃脆身,肉質嫩滑。 扁意粉辣度溫和,怕辣都接受到! 💛蒜香雞翼小食三選一,即炸好香脆,蒜粒爆香惹味,肉質juicy🪼藍水母蝶豆花咖啡Latte漸層超靚,唔捨得拌勻😍咖啡同花香味平衡,打咭一流。💜🤍紫薯鮮奶紫色心心好靚,紫薯蓉打得好滑,奶香濃綿密暖心🥰最後加$20 加配雪糕💚🤍開心果味雪糕,焦糖味雪糕💚開心果真係一定要試,粒粒開心果碎香脆,口感double up!
放工黎到Rosie 鰂魚涌新開嘅木系Cafe🪵
(之前去葵芳店已經幾鍾意),
奶白牆襯淺木枱凳,燈光柔和夠chill🍃
最驚喜係親民價食到高質意粉,店員仲好細心添!

💛 鵝肝松露香菇意大利飯
雙層鵝肝誠意爆燈,上枱松露香攻鼻!

🧡香煎比目魚配香辣扁意粉
魚皮煎到金黃脆身,肉質嫩滑。
扁意粉辣度溫和,怕辣都接受到!

💛蒜香雞翼
小食三選一,即炸好香脆,蒜粒爆香惹味,肉質juicy

🪼藍水母
蝶豆花咖啡Latte漸層超靚,唔捨得拌勻😍
咖啡同花香味平衡,打咭一流。

💜🤍紫薯鮮奶
紫色心心好靚,紫薯蓉打得好滑,奶香濃綿密暖心🥰

最後加$20 加配雪糕💚🤍
開心果味雪糕,焦糖味雪糕

2025-06-19 253 瀏覽
朋友見我上次個post推薦文青木系茶室,就同我講鰂魚涌新開咗間文青風餐廳,好啱打卡~今日收工就去點咗個二人套餐,有主菜兩款、小食一款、飲品兩杯,再額外加咗兩個甜品⭐️鵝肝松露香菇意大利飯、慢煮雞肉白松露意大利飯鵝肝口感軟滑,唔單止超大塊,仲要有兩塊😳如果單點$228,呢個價錢可以食到鵝肝,真係相對嚟講比較便宜👍🏻白松露超香,一上枱已經被香氣吸引,不過意大利飯如果可以少咸就更好了⭐️甜番薯條好少見餐廳有番薯條,所以叫黎試吓,即叫即炸,而且份量都幾多⭐️朱古力鮮奶/百香果梳打呢度嘅飲品打卡都好睇,套餐轉配只需加$10,而且都好多款可以揀⭐️開心果味雪糕淡淡嘅開心果味,牛奶味較重,作為飯後甜品都唔錯

⭐️鵝肝松露香菇意大利飯、慢煮雞肉白松露意大利飯

⭐️甜番薯條
好少見餐廳有番薯條,所以叫黎試吓,即叫即炸,而且份量都幾多

⭐️朱古力鮮奶/百香果梳打

⭐️開心果味雪糕
淡淡嘅開心果味,牛奶味較重,作為飯後甜品都唔錯
東區嘅Pasta迷有福啦!葵芳人氣手工意粉店 #RosieCafe 強勢登陸鰂魚涌~✨ 太古坊收工行5分鐘就到,白色木系裝修配藤編吊燈,簡約文青風打卡超上鏡!今日著住件靚衫嚟食晚餐,燈光柔和到連食物相都自帶濾鏡,閨蜜聚會/情侶約會首選💕 必試‼️【雙層鵝肝松露香菇意大利飯】 真・高CP值驚喜!兩大塊鵝肝煎到金黃酥脆😋 松露醬完美包裹每粒飯,口感濃郁到以為喺法式fine dining~重點係親民價錢就食到,連鎖店完全比唔到咁嘅層次感! 🍝 香辣比目魚扁意粉(魚皮超脆) 🍨 開心果手工雪糕(超濃開心果味☁️有驚喜😍) 📍鰂魚涌新店近地鐵站~港島人夜晚收工嚟都趕得切,手工意粉控真係要Bookmark! #東區美食 #香港女生打卡 #返工放鬆必去

必試‼️【雙層鵝肝松露香菇意大利飯】

🍝 香辣比目魚扁意粉(魚皮超脆)
🍨 開心果手工雪糕(超濃開心果味☁️有驚喜😍)

#東區美食 #香港女生打卡 #返工放鬆必去
2025-05-29
  • 雙層鵝肝松露香菇意大利飯
2025-06-15 244 瀏覽
忙完一天在鰂魚涌,突然覺得口渴,想喝杯咖啡,還想放鬆一下,吃點意粉,但又不想太普通!看到這間小店的貓耳朵鵝肝意粉,裡面有白色和藤籃燈的裝飾,感覺很不錯,就進去試試。藍水母咖啡:漸層的顏色看起來很吸引,喝起來也覺得有質素。鵝肝鮮檸檬貓耳朵意粉:看著菜單和實物,果然沒有讓我失望,搭配檸檬汁吃鵝肝,感覺非常新鮮,和其他餐廳的菜單很不同。無激素雞胸明蝦藜麥沙律:整體不錯,搭配芒果醬汁也很好。朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕:我喜歡吃朱古力,但不喜歡太甜,果仁吃起來就沒有那麼罪惡感。
藍水母咖啡:漸層的顏色看起來很吸引,喝起來也覺得有質素。
無激素雞胸明蝦藜麥沙律:整體不錯,搭配芒果醬汁也很好。
2025-06-11
  • 鵝肝檸檬貓耳朵意粉
2025-06-05 422 瀏覽
一入到去環境已經好吸引~既舒服又優雅☺️質素同擺盤一樣咁精緻~•✨香草牛油封門牛肉汁意粉 $196牛肉上面放咗塊邪惡嘅香草牛油🤩然後店員會喺你面前將牛油燒到全部溶晒,真係好吸引!好治癒!食落去有淡淡既牛油味,但唔會太膩•✨ 雙層鵝肝松露香菇意大利飯 $228一放上枱已經聞到好香嘅松露味,啱晒松露fans嘅我🙌🏻鵝肝好厚,一咬落去d油脂味出晒嚟😍口感好豐富•✨ 蒜香雞翼 $98炸得都幾香,正常嘅蒜香雞翼~•✨ 藍水母 $68蝶豆花嘅飲品真係好靚,一路攪勻一路轉色真係好治癒🤭•✨ 焦糖咖啡 $60甜甜嘅焦糖,但係又唔會太濃未食晒飯我已經飲晒成杯啦😌•整體我都比呢間餐廳幾高分🤩夜晚放工嚟食都可以~而且平民嘅價錢就可以食到高質嘅意粉🙌🏻
一入到去環境已經好吸引~既舒服又優雅☺️
質素同擺盤一樣咁精緻~

✨香草牛油封門牛肉汁意粉 $196
牛肉上面放咗塊邪惡嘅香草牛油🤩
然後店員會喺你面前將牛油燒到全部溶晒,真係好吸引!好治癒!
食落去有淡淡既牛油味,但唔會太膩

✨ 雙層鵝肝松露香菇意大利飯 $228
一放上枱已經聞到好香嘅松露味,啱晒松露fans嘅我🙌🏻
鵝肝好厚,一咬落去d油脂味出晒嚟😍口感好豐富

✨ 蒜香雞翼 $98
炸得都幾香,正常嘅蒜香雞翼~

✨ 藍水母 $68
蝶豆花嘅飲品真係好靚,
一路攪勻一路轉色真係好治癒🤭

✨ 焦糖咖啡 $60
甜甜嘅焦糖,但係又唔會太濃
未食晒飯我已經飲晒成杯啦😌

整體我都比呢間餐廳幾高分🤩
夜晚放工嚟食都可以~
而且平民嘅價錢就可以食到高質嘅意粉🙌🏻
2025-06-01 340 瀏覽
今晚同閨密去咗鰂魚涌一間隱世嘅咖啡店,裝修走度假風簡潔風格,木系燈好休閒,我哋兩個一坐低就瘋狂影相打卡!頭盤嗌咗「牛油炸雞翼」,咬落去「咔嚓」一聲,香脆美味,仲有陣好邪惡嘅牛油香~跟住上嘅「慢煮雞胸肉」顛覆晒我認知,一啲都唔「鞋」,肉質嫩到好易入口,面頭灑咗啲柚子胡椒,清新得嚟又帶少少辛辣,好過癮! 主菜個「龍蝦濃湯蟹肉帶子麵」簡直係海洋嘅交響樂!湯底濃到掛住每條麵,飲得出係一個好美味嘅龍蝦湯,仲有絲絲蟹肉同煎到微焦嘅帶子。至於個「鵝肝青檸貓耳朵」就玩味十足,鵝肝配埋貓耳朵粉,美味嘅鵝肝配上好開胃嘅貓耳朵煙煙韌韌好好食!西柚梳打超美味見到好多甜品都好美味邪惡,下次真係可以過嚟下午茶!

西柚梳打超美味

見到好多甜品都好美味邪惡,下次真係可以過嚟下午茶!
2025-05-31 298 瀏覽
有間文青木系的裝潢設計配上奶白色牆身正式進駐鰂魚涌, 聽朋友介紹原本有葵芳總店,今次新分店同樣有時尚簡約風,主打白色牆身配淺木傢俬,舒服寫意!親民價錢就可以食到高質意大利pasta,有別於一般連鎖店意粉店💕雙層鵝肝松露香菇意大利飯💓有驚喜, 雙層鵝肝足足兩大塊,煎到外脆內嫩而且油香四溢,有高級法式感覺 ,軟滑鵝肝配上啖啖松露香菇粒粒飯都滿有香味撲鼻!香濃芝士卡邦尼亞扁意粉用上寬身扁意粉,啖啖有厚厚忌廉芝士汁美味可口,煙肉煎到微脆帶鹹香,份量豐富!我一邊品嘗美食一邊品嚐紫薯奶昔☕️好寫意👍

雙層鵝肝松露香菇意大利飯💓

香濃芝士卡邦尼亞扁意粉
用上寬身扁意粉,啖啖有厚厚忌廉芝士汁美味可口,
煙肉煎到微脆帶鹹香,份量豐富!

我一邊品嘗美食一邊品嚐紫薯奶昔☕️好寫意👍
2025-05-30 250 瀏覽
正式進駐鰂魚涌!新分店延續葵芳總店的溫暖簡約風,主打白色牆身配淺木傢俬,陽光透入,隨手一影都好有小森林感~餐廳以自家甜品最為出名,特別是爆漿心太軟+手工雪糕combo直接封神!同時主食誠意滿滿,鵝肝、松露、芝士樣樣高質,真係甜鹹通殺,無論打卡定約會都啱晒!#mochicouple_hk美食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 1️⃣ 朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕($88)好有儀式感!一拎起膠筒🤓啲奶蓋似瀑布咁流落去😝而心太軟😉一切開就爆漿~朱古力流心滑到唔想停手,甜度啱啱好,帶點微微苦味更顯層次感🤩配上自家製嘅開心果意式雪糕☺️堅持唔落人工香精😇creamy又唔膩,冷熱交融真係太幸福了~打卡一流,食落更係幸福感滿滿!甜品控必試!😍2️⃣鵝肝松露香菇意大利飯($228)第一口就聞到撲鼻松露香😗creamy得嚟唔會漏😊香菇爽口juicy☺️完全吸收晒汁香~重頭戲係兩舊大鵝肝😊煎到外脆內嫩😗油香四溢,食落有種法國fine dining感覺!☺️打破你對café主食嘅想像,超有驚喜!3️⃣香濃芝士卡邦尼亞扁意粉($128)用上寬身扁意粉,掛汁力滿分😊每條都沾

#mochicouple_hk美食團

1️⃣ 朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕($88)

2️⃣鵝肝松露香菇意大利飯($228)

3️⃣香濃芝士卡邦尼亞扁意粉($128)
用上寬身扁意粉,掛汁力滿分😊每條都沾滿厚厚忌廉芝士汁~煙肉煎到微脆帶鹹香😉加上黑胡椒平衡味道😇食到最後都唔覺膩。份量十足,適合兩個人share,太邪惡啦!完全係comfort food代表!😊

4️⃣抹茶鮮奶($48)
靜靜地飄出抹茶清香😗入口唔苦唔澀,茶味厚實,搭配順滑鮮奶,好有層次感~拉花打卡一流😆

5️⃣蜂蜜水蜜桃果茶(熱)($45)
聞到陣陣蜜桃香~用上真材實料蜜桃果肉,配搭淡淡蜂蜜香,飲落唔會太甜,口感溫潤順喉😋店員勁好service!飲完一壺🤓仲會問我哋洗唔洗再添加!

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下1號舖
🚇 鰂魚涌站A出口,步行約3分鐘
🕒 Mon -Sun:12:00-21:00
#鰂魚涌美食#鰂魚涌cafe#鰂魚涌好去處#香港美食#香港cafe#cafehk#hkcafe#香港好去處#香港必食#hkfoodie#foodiehk#cafe推介#鰂魚涌必食
2025-05-26 190 瀏覽
Rosie 西式咖啡店我之前食過佢葵芳嗰間~之前食咗佢嗰個龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,好好食因為我唔鍾意剝殼嗰啲人嚟嘅,超級方便啖啖肉,但係依家北角呢個我屋企去超級方便喺地鐵站隔離行3分鐘~都係裝修簡潔舒服都幾好。今次叫咗佢新出嘅兩個鵝肝系列的雙層鵝肝松露香菇意大利飯,味道好濃郁最驚喜係個甜品,其實佢兩個甜品我都想試,朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕:濃郁朱古力流心蛋糕,搭配開心果雪糕,甜品控必試!因為我超鍾意食朱古力心太軟😍同埋佢有啲追加嘢食,超級平個雞翼同雞蛋都係必叫✨
Rosie 西式咖啡店我之前食過佢葵芳嗰間~
之前食咗佢嗰個龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,好好食
最驚喜係個甜品,其實佢兩個甜品我都想試,
同埋佢有啲追加嘢食,超級平個雞翼同雞蛋都係必叫✨
藏身鰂魚涌街角嘅文青Cafe原來係Rosie手工意粉,多款邪惡系手工意粉😆✨鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉驚豔度爆錶🫶🏻手工貓耳朵粉咬勁十足每顆凹槽掛滿濃郁檸檬汁,口感非常清新檸檬汁嘅酸勁完美中和油膩感頂層煎到焦脆的鵝肝入口即化好邪惡啊🤤🍝炙燒黑豚肉醬意粉豚肉醬用慢煮黑豚肉碎而成炭燒香超突出,加上配有芝士🧀聞到陣陣肉醬pizza香味😆拌勻後非常掛汁,每啖都食到黑豚肉醬嘅香氣~另外加配流心蛋同法式薯蓉綿密到像吃雲朵!混了奶油,一口薯蓉一口肉醬意粉,好滿足🍨海鹽雪糕蜜糖吐司現烤吐司淋上炙燒蜜糖,配一球海鹽雪糕冰火交織加鹹甜衝擊,旁邊係烤蛋雪糕融化滲入吐司孔隙的瞬間,太幸福!
藏身鰂魚涌街角嘅文青Cafe

原來係Rosie手工意粉,多款邪惡系手工意粉😆

✨鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉

驚豔度爆錶🫶🏻
手工貓耳朵粉咬勁十足
每顆凹槽掛滿濃郁檸檬汁,口感非常清新
檸檬汁嘅酸勁完美中和油膩感
頂層煎到焦脆的鵝肝入口即化
好邪惡啊🤤

🍝炙燒黑豚肉醬意粉

豚肉醬用慢煮黑豚肉碎而成
炭燒香超突出,加上配有芝士🧀
聞到陣陣肉醬pizza香味😆
拌勻後非常掛汁,每啖都食到黑豚肉醬嘅香氣~

另外加配流心蛋
同法式薯蓉
綿密到像吃雲朵!

混了奶油,一口薯蓉一口肉醬意粉,好滿足

🍨海鹽雪糕蜜糖吐司

現烤吐司淋上炙燒蜜糖,配一球海鹽雪糕
冰火交織加鹹甜衝擊,旁邊係烤蛋
雪糕融化滲入吐司孔隙的瞬間,太幸福!

2025-05-24 242 瀏覽
收工見到呢間主打食意粉嘅Rosie終於由葵芳開到嚟港島區!!之前都有留意呢間,但葵芳好遠冇特登過去,作為意粉迷今次咁近即刻去食吓!食左佢個雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉,仲有香草牛油封門牛肉汁意粉feel到餐廳對每碟意大利粉都好認真製作冇馬虎!個人比較鍾意貓耳朵個口感,同埋出面其他餐廳好少食到!另外個甜品都好出色!開心果雪糕配心太軟👍🏻除咗嘢食正,鋪面環境都好靚,仲播住好有藝術氣息嘅音樂,食得特別開胃😋
收工見到呢間主打食意粉嘅Rosie
終於由葵芳開到嚟港島區!!
之前都有留意呢間,但葵芳好遠冇特登過去,
作為意粉迷今次咁近即刻去食吓!
食左佢個雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉,
仲有香草牛油封門牛肉汁意粉
feel到餐廳對每碟意大利粉都好認真製作冇馬虎!
個人比較鍾意貓耳朵個口感,
同埋出面其他餐廳好少食到!
另外個甜品都好出色!
開心果雪糕配心太軟👍🏻
除咗嘢食正,鋪面環境都好靚,
仲播住好有藝術氣息嘅音樂,
食得特別開胃😋
2025-05-23 196 瀏覽
夜晚放工後跟朋友去試一間鰂魚涌新開cafe—-Rosie。到場時非常驚喜,在繁忙的街道上的一間外型優雅的cafe, 令喜歡打卡的我非常歡喜💕開開心心打完卡後,我和朋友點了它們的招牌鵝肝dishes—-雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉&雙層鵝肝松露香菇意大利飯 ,飲品方面我們點了用碟豆花製作的藍水母及紫薯咖啡。​​是次最愛菜品:雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉​鵝肝份量十足!往往很多時鵝肝dish的鵝肝都很少,經常覺得不夠滿足。而這個雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉的鵝肝份量很足!一碟有兩塊厚厚的鵝肝,吃起來非常滿足🤩加上它的檸檬醬,酸酸甜甜的,很符合女生的口味☺️而家連我男生朋友也很喜歡💕​它們認真做好每碟意大利粉,可以用親民價食到高檔意大利 pasta ,有別於連鎖店意粉。愛pasta迷必來😉,遲點也要去Rosie在葵芳的分店試一下!

是次最愛菜品:雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉

2025-05-19
  • 雙層鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉
  • 藍水母
2025-05-21 137 瀏覽
放工同朋友想搵間Cafe傾偈食嘢,就揀咗喺鰂魚涌依間新開嘅Cafe,佢仲有間姊妹店喺葵芳㗎🥰 環境好有度假風,仲有高CP值嘅意粉㖭啊❤️鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉 ($228)貓耳朵粉口感彈牙,掛汁能力超強,鮮檸檬醬帶微微酸香,令濃郁嘅鵝肝味道更突出,完全唔會膩❤️龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($218)龍蝦湯醬汁超濃郁,蟹肉同帶子嘅鮮甜味互相襯托,意粉吸滿湯汁🫶🏻蒜香雞翼(2件)(+$20)雞翼香脆入味,蒜香味濃郁🥰抹茶鮮奶 ($48)抹茶味道濃郁,帶微微回甘,配搭鮮奶令整體更加幼滑蜂蜜玫瑰花茶(熱) ($45)玫瑰花茶香氣清新,蜂蜜帶來自然甜味,飲落去好舒服

鵝肝鮮檸檬醬貓耳朵粉 ($228)

龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($218)

蒜香雞翼(2件)(+$20)
雞翼香脆入味,蒜香味濃郁🥰

抹茶鮮奶 ($48)
抹茶味道濃郁,帶微微回甘,配搭鮮奶令整體更加幼滑

蜂蜜玫瑰花茶(熱) ($45)
玫瑰花茶香氣清新,蜂蜜帶來自然甜味,飲落去好舒服