🍴 ROJO Set for 2 ($535)二人餐可以任選5款Tapas同一款主菜 仲有一款甜品🧆 Jamon Potato Salad黑毛豬火腿味道濃郁 幾好味😌蛋黃醬薯仔沙律就相對較為普通🧆Truffle Jamon Bikini多士烘得十分酥脆 半溶芝士加上黑毛豬火腿 鹹香十足黑松露亦都好香濃 推薦!😍🧆 Sauteed Mussel (+$18)青口隻隻都大大粒 好新鮮香檳忌廉汁相當好味 好味到係咁黎飲🤤同樣推薦!❤️🧆 Croquetas de Pumpkin Blue Crab Meat南瓜薯餅味道中規中矩同埋唔係好搵到蟹肉嘅蹤影比起其他tapas略為遜色一啲🥹🧆 Tortilla 店員好貼心咁等我影完相 再切開4份畀我地西班牙蛋餅嘅內餡有薯仔、軟臘肉腸 表層略嫌乾左少少切開中間會有流心蛋汁同邪惡芝士拉絲口感豐富 味道都唔錯👌🏻🐷 ROJO Suckling Pig (+$38)燒乳豬嘅豬皮十分香脆!😍切落去係會有“咔嚓”聲肉質軟嫩 帶點脂香就咁食或者蘸青蘋果蓉黎解下膩都同樣好味😋絕對推薦!!🙌🏻🍫 Churros甜品餐具以天鵝造型嘅器皿盛載 好靚Churros加上朱古力
🍴 ROJO Set for 2 ($535)
二人餐可以任選5款Tapas同一款主菜 仲有一款甜品

多士烘得十分酥脆
半溶芝士加上黑毛豬火腿 鹹香十足
黑松露亦都好香濃 推薦!😍

黑松露芝士風乾火腿比堅尼

🧆 Sauteed Mussel (+$18)
青口隻隻都大大粒 好新鮮

比起其他tapas略為遜色一啲🥹

炸西班牙蟹肉南瓜薯餅

🧆 Tortilla
店員好貼心咁等我影完相 再切開4份畀我地
西班牙蛋餅嘅內餡有薯仔、軟臘肉腸
表層略嫌乾左少少
切開中間會有流心蛋汁同邪惡芝士拉絲
口感豐富 味道都唔錯👌🏻

西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅

🐷 ROJO Suckling Pig (+$38)
燒乳豬嘅豬皮十分香脆!😍

Churros加上朱古力醬同雲呢拿雪糕 經典又好味☺️

煮青口
1K
2024-03-22 732 瀏覽
有好一段時間冇食西班牙菜,又掛住西班牙海鮮飯😍炮台山𝙍𝙊𝙅𝙊主推融入亞洲元素嘅𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙖𝙥𝙖𝙨同飲品,𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨原來更系西班牙菜當中一個重要菜系同飲食文化。✿ 𝙍𝙊𝙅𝙊 𝙨𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝟮 $535餐廳最近推出咗新嘅二人套餐,菜式非常豐富,首先可以從𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨中選5款,呢樣野相信系最吸引,主菜選1款,最後系甜品𝘾𝙝𝙪𝙧𝙧𝙤𝙨。~ 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 ~⭐️檸檬汁醃吞拿魚吞拿魚本身系刺身都驚腥,加埋檸檬汁好開胃🍋旁邊有脆片搭配,令口感更豐富。⭐️黑毛豬火腿,薯仔沙律,蛋黃醬黑毛豬火腿薄片,未至於太鹹,加埋薯仔沙律大大粒🥔⭐️炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅南瓜餅入邊好足料,食到軟綿綿嘅南瓜蓉🎃蟹肉亦好新鮮🦀可樂餅脆卜卜。⭐️炸黑松露野菌芝士可樂餅黑松露醬香氣四溢,有埋野菌香氣更明顯🍄有芝士好邪惡😈🧀⭐️西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅薯仔蛋餅系傳統西班牙前菜,蛋餅夠juicy,食到粒粒薯仔爽口口感🥔加上臘肉腸鹹香別有風味。~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ~主菜就叫咗西班牙海鮮飯🥘材料十分豐富,有虎蝦、蜆、青口、魷魚🦑蜆肉好新鮮冇沙吾腥,魷魚比我印象較深刻,因為食到佢地吸盤位,質感好爽口。~ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 ~甜品就冇得揀,預設咗系𝘾𝙝

✿ 𝙍𝙊𝙅𝙊 𝙨𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝟮 $535

~ 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 ~

⭐️檸檬汁醃吞拿魚

⭐️黑毛豬火腿,薯仔沙律,蛋黃醬
黑毛豬火腿薄片,未至於太鹹,加埋薯仔沙律大大粒🥔

⭐️炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅

⭐️炸黑松露野菌芝士可樂餅
黑松露醬香氣四溢,有埋野菌香氣更明顯🍄有芝士好邪惡😈🧀

⭐️西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅

~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ~

~ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 ~
甜品就冇得揀,預設咗系𝘾𝙝𝙪𝙧𝙧𝙤𝙨。肉桂油條沾上朱古力醬香甜美味🍫
2024-03-18
  • 西班牙海鮮飯
🍴ROJO Set For 2二人餐 $535🍴黑松露芝士風輪火腿比堅尼 (5/10)原來係多士,火腿加黑松露醬,多士香脆,但焗得太燶,個底黑咗,味係鹹香!🍴 西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅 (6/10)臘肉香辣,欣賞佢少薯仔,蛋餅紮實比較乾身,正常。🍴煮青口,香檳忌廉汁 + $18 (7/10)食得出青口係新鮮嘅口感係有彈性,香檳汁比較鹹,但真係溶咗忌廉!🍴炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅 (7/10)香脆唔油,滿滿南瓜,但唔係好食到蟹肉🤣🍴燒薯仔,芝士,蒜茸泡菜醬(7/10)薯仔食落有薯香,食唔到芝士,個汁就辣辣哋。🍴西班牙海鮮飯(虎蝦,蚬,青口,魷魚),豬腩肉 +$38 (3/10)呢個飯唔正宗,唔可以講好食😂個蜆有啲腥,其他海鮮正常,個飯有少少味但唔重,一般啦。🍴西班牙肉桂油條,朱古力醬 雪糕 (0/10)個油條腍咗又凍,食落有啲油膩,完全冇沾糖同肉桂粉,唔係正宗又唔好食,食咗一啖冇食了。推薦指數: 3/10真係好普通又唔正宗😂 只可以講係港式西班牙菜,餐廳9點last order,10點就要走,食得好急好趕?間餐廳自稱酒吧收早,飲得唔盡興囉🤪
🍴ROJO Set For 2二人餐 $535

🍴黑松露芝士風輪火腿比堅尼 (5/10)

🍴 西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅 (6/10)
臘肉香辣,欣賞佢少薯仔,蛋餅紮實比較乾身,正常。

🍴煮青口,香檳忌廉汁 + $18 (7/10)

🍴炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅 (7/10)
香脆唔油,滿滿南瓜,但唔係好食到蟹肉🤣

🍴燒薯仔,芝士,蒜茸泡菜醬(7/10)
薯仔食落有薯香,食唔到芝士,個汁就辣辣哋。

🍴西班牙肉桂油條,朱古力醬 雪糕 (0/10)

推薦指數: 3/10
2024-03-21 490 瀏覽
好耐冇食過西班牙嘢心郁郁想去食,朋友就推薦咗天后嘅ROJO🥰 ROJO二人餐 ($535)店長同我哋講新出咗一個二人餐,可以揀五個tapas,一個Main,仲有甜品添🥰 我哋見到幾抵食就揀咗佢啦😎Tapas 🌮黑毛豬火腿薯仔沙律🥔薯仔沙律係帶少少硬親嗰隻,係我鍾意嘅口感,再加埋火腿嘅鹹香🥰黑松露芝士風乾火腿Bikini🥪咬落去好脆身,食到陣陣嘅松露香❤️青口,香檳忌廉汁🍾青口好新鮮仲帶陣陣海水味,加埋個忌廉汁好香滑😎西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅🥚蛋餅一切開裏便仲係留心嘅,仲有少少芝士拉絲,入邊仲有西班牙辣肉腸,辣辣地好惹味🫶🏻檸檬汁醃吞拿魚🐟吞拿魚多士,多士好香脆,再加埋檸檬同埋蕃茄做調味,酸酸地好開胃🤤Main西班牙海鮮飯🥘西班牙海鮮飯,食落好香蝦膏嘅味道好,仲有好多海鮮,蝦🦐墨魚🦑青口蜆同埋腩肉,材料相當豐富👍🏻Dessert 🍨 西班牙 churros呢個係每次食西班牙嘅必點嘅甜品🥰飲品🍸Virgin Mojito Shirley Temple我哋另外仲嗌咗兩杯Mocktail❤️

ROJO二人餐 ($535)

Tapas 🌮
黑毛豬火腿薯仔沙律🥔

黑松露芝士風乾火腿Bikini🥪
咬落去好脆身,食到陣陣嘅松露香❤️

青口,香檳忌廉汁🍾
青口好新鮮仲帶陣陣海水味,加埋個忌廉汁好香滑😎

西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅🥚

Virgin Mojito
Shirley Temple
我哋另外仲嗌咗兩杯Mocktail❤️
2024-03-04 473 瀏覽
今日帶朋友食天后一間之前食過嘅西班牙餐廳Rojo,佢哋嘅Tapas同飲品融合咗亞洲元素,令菜式有新鮮感。首先,我哋叫咗前菜油甘魚他他配牛油果。油甘魚他他混合咗新鮮嘅蕃茄同洋蔥,伴有少少沙律菜。再配上烘多士,味道酸酸地,係一款既健康又開胃嘅小食。之後叫咗椰菜花西班牙蛋餅,我好欣賞餐廳為呢款西班牙地道美食加上嘅特別元素。蛋餅內部流心,仲落咗芝士,令蛋餅口感更加豐富同特別。侍應亦細心咁幫我哋開蛋餅,方便share 食。西班牙當然唔少得海鮮飯!我哋揀咗西班牙墨汁飯,除咗因為我好鍾意食墨汁之外,亦比較少見海陸版海鮮飯。配料有原隻八爪魚仔同粗身八爪魚腳。最特別嘅係仲有豬腩肉,因為撈均之後成碟飯黑色嘅關係,食到嘅時候會發現佢嘅口感同其他海鮮好唔同,絕對係一個驚喜。講起墨汁,佢嘅味道非常濃郁,而且好creamy,令人回味無窮。至於飲品,我決定配合下西班牙風情,揀咗佢哋特產氣泡酒Cava,味道清爽,少少dry,同味道濃郁嘅西班牙菜好夾。朋友想要啲fresh啲嘅飲品,揀咗菠蘿汁。我哋趕係七點半之前落單,仲有happy hour價!

油甘魚他他配牛油果

再配上烘多士,味道酸酸地,係一款既健康又開胃嘅小食。

菠蘿汁

朋友想要啲fresh啲嘅飲品,揀咗菠蘿汁。

我哋趕係七點半之前落單,仲有happy hour價!
2024-02-20
油甘魚他他配牛油果
菠蘿汁
  • Jaume Serra Brut Cava Catalunya
6天前 0 瀏覽
之前睇YouTube見人哋煮西班牙菜式,睇睇吓就想食乳豬,然後就揀咗天后嘅Rojo。有二人套餐嘅情況下就唔使諗咁多,二人餐幾特別,有12款選擇,可以揀5款;然後主菜有6款選擇,可以揀1款;另外仲會跟埋個餐後甜品。5款前菜包括:黑毛豬火腿,薯仔沙律配蛋黃醬黑松露芝士風乾火腿比堅尼炸黑松露惹菌芝士可樂餅香檳忌廉汁煮青口芝士蒜蓉泡菜醬燒薯仔1款前菜選擇咗西班牙燒乳豬配青蘋果蓉黑毛豬火腿,薯仔沙律配蛋黃醬⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露芝士風乾火腿比堅尼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外脆內香炸黑松露惹菌芝士可樂餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露香氣撲鼻香檳忌廉汁煮青口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️從未試過咁滑嘅青口,忌廉汁好味到忍唔住當湯飲咗幾啖,必食!芝士蒜蓉泡菜醬燒薯仔⭐️⭐️⭐️無咩芝士,不過薯條都有些少脆口,還可以啦!西班牙燒乳豬配青蘋果蓉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鍾意食燒乳豬嘅人絕對不能錯過,外皮脆到好似薯片咁,配上特製嘅青蘋果蓉酸酸哋,即時解咗乳豬嘅油膩感。甜品係西班牙油炸鬼(肉桂條)有些少酒味,所以我無試,但另一半食到想叫多份。

5款前菜包括:
黑毛豬火腿,薯仔沙律配蛋黃醬
炸黑松露惹菌芝士可樂餅
香檳忌廉汁煮青口
芝士蒜蓉泡菜醬燒薯仔

1款前菜選擇咗西班牙燒乳豬配青蘋果蓉

黑毛豬火腿,薯仔沙律配蛋黃醬⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露芝士風乾火腿比堅尼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外脆內香

炸黑松露惹菌芝士可樂餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
黑松露香氣撲鼻

香檳忌廉汁煮青口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
從未試過咁滑嘅青口,忌廉汁好味到忍唔住當湯飲咗幾啖,必食!

芝士蒜蓉泡菜醬燒薯仔⭐️⭐️⭐️
無咩芝士,不過薯條都有些少脆口,還可以啦!

西班牙燒乳豬配青蘋果蓉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

甜品係西班牙油炸鬼(肉桂條)
有些少酒味,所以我無試,但另一半食到想叫多份。

2024-07-03
6天前 0 瀏覽
ROJO嘅二人餐幾抵食,只需$535就可以品嚐到五款西班牙Tapas,一份主食同甜品。蕃茄銀魚柳多士酥脆的多士配上鮮美的銀魚柳,口感層次豐富。銀魚柳的鮮味和多士的香脆互相輝映,令人回味。黑毛豬火腿薯仔沙律蛋黃醬黑毛豬火腿的鹹香與薯仔的軟糯完美結合,再加上蛋黃醬的濃郁,變得格外誘人。西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅鬆軟的煎蛋裡包住薯仔和鹹香軟臘肉腸,每一口都好滿足。炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅炸黑松露野菌芝士可樂餅外皮酥脆,內餡豐富。蟹肉南瓜鮮甜,黑松露野菌有濃郁芝士香,各有特色,幾好食。主菜西班牙乳豬 青蘋果蓉 燒新薯乳豬外皮烤得香脆,內裡嫩滑,青蘋果蓉的微酸剛好平衡了乳豬的油膩,爽口燒新薯則增添了口感。甜品 西班牙肉桂油條 朱古力醬雪糕肉桂油條外脆內軟,少少肉桂香氣,加少少朱古力醬,搭配雲呢嗱雪糕,甜而不膩。

蕃茄銀魚柳多士

黑毛豬火腿薯仔沙律蛋黃醬

西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅
鬆軟的煎蛋裡包住薯仔和鹹香軟臘肉腸,每一口都好滿足。

炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅
炸黑松露野菌芝士可樂餅

主菜
西班牙乳豬 青蘋果蓉 燒新薯

甜品
西班牙肉桂油條 朱古力醬雪糕
2024-07-07 0 瀏覽
年輕人回港想食西班牙菜,朋友介紹位於炮台山ROJO地點又方便,便推介呢一間食西班牙菜了。ROJO 餐廳主推融入亞洲元素的Fusion Tapas同飲品也是西班牙菜當中一個重要菜系飲食文化,讓年輕人都去試下先。Rojo fou 2 ($535)2人優惠價有5款Tapas和選一款主菜及甜品,好豐富呀。我們4人就選2個套餐簡單方便。Tapas~西班牙臘肉腸片 ~有鹹香嘅味道,小小辣,薄薄一片也感受到油脂豐富的味道。油甘魚他他配牛油果~油甘魚他他混合咗新鮮嘅蕃茄同洋蔥及牛油果,配多士好香口又香脆,好好食。煮青口配香檳忌廉汁~外貌非常之吸引,青口隻隻都大大隻,好新鮮肥美,值得一題香檳忌廉汁好好味呀!就算當濃湯飲都好正。推介蕃茄銀魚柳多士 ~多士好香脆配一條小銀魚仔,咬落去多士卜卜聲 ,酸酸甜甜,好完美嘅配搭!推介黑松露芝士風乾火腿比堅尼~入口滿滿黑松露味又香濃,少少咸,半容芝士與黑毛豬火腿,好酥脆呀。推介炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅~圓碌碌炸得好香脆,南瓜味不算太甜將蟹肉溶埋一齊,脆卜卜好特別。Plato Principa~西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯~燒乳豬豬皮好脆啊!咬落去砸一聲,肉汁好嫩滑,再

Rojo fou 2 ($535)

2人優惠價有5款Tapas和選一款主菜及甜品,好豐富呀。

我們4人就選2個套餐簡單方便。

Tapas~

西班牙臘肉腸片 ~

有鹹香嘅味道,小小辣,薄薄一片也感受到油脂豐富的味道。

油甘魚他他配牛油果~

煮青口配香檳忌廉汁~

蕃茄銀魚柳多士 ~

黑松露芝士風乾火腿比堅尼~

炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅~

Plato Principa~

西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯~

燒乳豬豬皮好脆啊!咬落去砸一聲,肉汁好嫩滑,再配埋青蘋果蓉一齊食味道好特別甜甜哋不覺油膩,新薯好好味。

西班牙海鮮飯~

有虎蝦/蜆/青口/魷魚和豬腩肉

望落去真係非常之吸引好大份,材料豐富,海鮮款款都好飽滿又肥美,我覺得西班牙海鮮炒飯係必試的。推介

甜品~

西班牙肉桂油條/朱古力醬配雪糕。

餐具好特別呀,天鵝造型配埋一齊好sweet😍

外酥內暖嘅肉桂油條,入口軟綿綿再配點朱古力醬進食一口,再加清涼嘅冰淇淋好夾呀。😊

今晚和年輕人一起食西班牙菜大家都好開心。😍😍

2024-06-26
  • 煮青口配香檳忌廉汁
  • 黑松露芝士風乾火腿比堅尼
  • 西班牙燒乳豬
  • 西班牙海鮮飯
  • 蕃茄銀魚柳多士
2024-07-04 0 瀏覽
今次同朋友嚟到位於炮台山嘅ROJO,西班牙餐點少得了Tapas。揀嚟揀去都係二人餐最抵食,由於三個人嘅關係額外再加多份西班牙海鮮飯。二人餐$535,包五款 Tapas,一款主菜同一款甜品。🔆蕃茄銀魚柳多士酥脆的多士配上鮮美的銀魚柳,再加上微酸的番茄醬汁,開胃之餘也讓人食指大動。🔆黑毛豬火腿薯仔沙律蛋黃醬 黑毛豬火腿為簡單嘅薯仔沙律增添鹹香味,一碗仔其實都唔係好夠喉。🔆西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅鬆軟的煎蛋包裹著薯仔和軟滑的臘肉腸,口感豐富又有蛋香 。🔆炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅🔆炸黑松露野菌芝士可樂餅外皮酥脆內餡豐富,尤其係蟹肉同南瓜嘅甜味互相融合,令人回味。🔆西班牙乳豬 青蘋果蓉 燒新薯乳豬外皮烤得香脆,肉質細嫩,搭配青蘋果蓉可以去膩又添清新,燒新薯清爽可口,必食!🔆西班牙肉桂油條 朱古力醬雪糕 肉桂油條外脆內軟,散發出陣陣肉桂香氣,加點朱古力醬真係Perfect match!雪糕冰涼軟滑,配搭好唔錯。🔆西班牙海鮮飯 有虎蝦,蜆,青口,魷魚,配上濕潤香氣四溢的西班牙飯,飯底更吸收了海鮮的鮮甜味,正呀😋
二人餐$535,包五款 Tapas,一款主菜同一款甜品

🔆蕃茄銀魚柳多士

🔆黑毛豬火腿薯仔沙律蛋黃醬

🔆西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅
鬆軟的煎蛋包裹著薯仔和軟滑的臘肉腸,口感豐富又有蛋香 。

🔆炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅
🔆炸黑松露野菌芝士可樂餅

🔆西班牙乳豬 青蘋果蓉 燒新薯

🔆西班牙肉桂油條 朱古力醬雪糕

🔆西班牙海鮮飯
在香港🇭🇰炮台山誤入一家西班牙融合菜餐廳📍rojo tapas bar,店門口裝修風格很是特別,有種在西班牙吃飯的感覺,就餐區也十分有氛圍感,我們四人進店吃了午市套餐,最後結帳發現原來四人同行一人免費🤩,服務態度很nice!食物口感及擺盤超棒👍,拍照都很出片,盲點都不會出錯!我吃的是牛排🥩七成熟尊滴不錯呢!肉味香濃,汁水溢出。還搭配蔬菜🥬和🥔!擺盤滿分💯!還送了免費的甜品!下次還會再來試試晚餐!人均100-200💰📍炮台山木星街3號地下B號鋪
人均100-200💰
📍炮台山木星街3號地下B號鋪
午市套餐
2024-06-22
午市套餐
2024-06-11 47 瀏覽
老公一直都很喜歡試西班牙菜,尤其喜愛小吃Tapas, 朋友介紹的這餐廳有融入亞洲元素的Fusion Tapas 和飲品, 我們今天就去試一試。 點了雙人套餐可選5款Tapas,是一段味蕾饗宴的開始。 蕃茄銀魚柳多士 - 酸甜鹹美味的組合,成熟的番茄與銀魚的鹹香完美搭配。 西班牙薯仔軟臘肉腸(Tortilla) - 煮製到恰到好處,蓬鬆的口感在口中融化。 煮青口配香檳忌廉汁- 海鮮的鮮甜與忌廉的濃郁在口中激盪,帶來層次豐富的味蕾體驗。 炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅 - 酥脆外皮包裹住滑嫩鮮甜的內餡,讓人忍不住一口接一口 黑松露芝士風乾火腿比堅尼 - 松露的香氣提升了鹹香的火腿,肉香四溢,酥脆的麵包外皮更添美味主菜西班牙燒乳豬 配青蘋果蓉 烤新薯 - 乳豬是這頓大餐的主角。皮脆肉嫩,慢火烤至完美,搭配順滑的蘋果泥和質樸的馬鈴薯,食得出師傅的功架。 最後以churros配巧克力冰淇淋作為甜點。外酥內軟的churros,沾上濃郁的巧克力醬,再加上清涼的冰淇淋,既滿足味蕾,又添了些許俏皮可愛。這道甜點完美地點綴了這頓難忘的大餐。

點了雙人套餐可選5款Tapas,是一段味蕾饗宴的開始。