2023-07-29 640 瀏覽
原本想飲Dirty,但想落order 時係Cashier 見到有一杯叫「Dirty Mocha」,好似幾特別咁,於是就叫黎試下,點知……Dirty Mocha $52一見到賣相,已經有少少失望,Dirty 一般唔會用吸管,可以先直接飲到熱既espresso, 然後再飲到冰凍既牛奶,而呢杯明顯無呢個效果,仲要有冰,完全係一杯Mocha, 仲要甜到爆。早知唔好貪得意,叫番Dirty 就算,只係$38

Dirty Mocha $52

早知唔好貪得意,叫番Dirty 就算,只係$38
2022-12-17 1027 瀏覽
Starbucks假假地都會拉下花少食物選擇 咖啡嘅溫度over hit 員工態度好差Order 時叫食物 佢反問我:食物自己夾啦?又未去到真係大集團咁多分店 都已經做到咁差Gold bless u
Starbucks假假地都會拉下花
少食物選擇 咖啡嘅溫度over hit
員工態度好差
Order 時叫食物 佢反問我:食物自己夾啦?
又未去到真係大集團咁多分店 都已經做到咁差
Gold bless u
2022-09-14 792 瀏覽
今日食評✍🏻 rise by classified @H Zentre試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·尖沙咀中間道H Zentre內有兩三間食肆仲有個賣日本🇯🇵嘢為主嘅超市我比較趕時間選擇了rise by classified 地方細細用了木色設計感覺好日本🗾好靚下午茶時段唔多人外賣☕️為主我點decaf americano (hot)再問下店員有沒有推介食品唔知係咪我問得太odd佢笑咗笑咁我當係禮貌嘅笑啦😷介紹圖中嘅🍓strawberry waffle 🧇 我係想點咸食不過相信店員介紹啦如果店員可以再主動啲問下客人口味再介紹感覺會更好🥹🙏🏻·americano咖啡味香但淡加奶後更加少咗咖啡嘅味道店內各款咖啡定價都拍得上主流咖啡店可惜做唔到最基本嘅質素有點失望·Waffle卻有驚喜就算叮出嚟但都做到香鬆邊邊脆食落有酥皮嘅口感士多啤梨🍓太細粒🤣咁嘅定價俾大粒少少都不為過😛不過糖醬及cream太多糖醬分開上會更好·價錢82性價比so so有待改善🫡🙏🏻因為在附近睇醫生會再光顧的·599.Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔
今日食評✍🏻
rise by classified @H Zentre
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
尖沙咀中間道H Zentre內有兩三間食肆
仲有個賣日本🇯🇵嘢為主嘅超市
我比較趕時間
選擇了rise by classified
地方細細用了木色設計
感覺好日本🗾好靚
下午茶時段唔多人
外賣☕️為主
我點decaf americano (hot)
再問下店員有沒有推介食品

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2022-09-14
2022-07-25 792 瀏覽
星期六覆搵地方hea 一hea 等朋友,見佢無乜人又有位,入去坐坐。叫左一杯dirty-$38(4/5)個人唔太識飲咖啡,淨係唔鐘意偏酸既咖啡,好好彩佢唔係👍🏻奶香同咖啡香好balance,奶味都重,細細杯,個樣都適合打卡。Custard danish-$26(3.5/5)佢個皮唔夠酥脆,custard 偏甜,粒士多啤梨竟然甜,好好食(平時多數甜點既士多啤梨都係酸)總結: 大部分人去都係叫外賣拎走,雖然店舖唔算大,但都多數有位坐,不過個環境係周圍有人行嚟行去,不過個商場本身唔多人,所以都唔會好嘈,如果想搵地方小chill下係一個唔錯既選擇。

2022-07-24 543 瀏覽
Croffle由韓國傳黎香港都2年,終於吃到了😋係隔離食完午餐就過黎吃個croffle飲杯americano. 我相信佢個croffle係即整嘅,不過埋到枱又唔覺得好熱,我叫嘅係朱古力香蕉牛角窩夫,香港係1/4條,上面鍍左層糖面,有燒過嘅焦糖面咁,算有心思,旁邊配左一堆忌廉,但個忌廉係一大敗筆,唔知點解空氣感超重係一陣風一樣,而且未食完個窩夫已經變成一攤水,好古怪。不過個牛角窩夫係好味嘅,有牛角包🥐嗰種帶少少咸嘅牛油味,有啲煙韌口感,配埋朱古力醬同香蕉係好味道嘅。杯美式咖啡都不錯,略淡但唔會酸,飲落都好有咖啡香味。不過睇落牛角窩夫可以買堆急凍牛角包麵團返去解凍左之後搵窩夫機夾熟佢,應該都係一樣效果🤣
Croffle由韓國傳黎香港都2年,終於吃到了😋

美式咖啡(熱)
朱古力香蕉牛角窩夫
2022-07-23
美式咖啡(熱)
朱古力香蕉牛角窩夫
2022-06-26 1140 瀏覽
其實收藏左依間店都好耐 但之前因為疫情關係冇去 到經過嗰陣發現佢地冇開門 就係咁一直都冇緣幫襯。 🤣 到今日終於有機會幫襯了 就趁番工前有啲時間去下依間小coffee shop林立係尖沙咀既新開大廈 係Sheraton Hotel隔離 店舖係地下 但係由於咁岩係電梯位後面 加埋真係比較細 所以真係好易走漏眼睇唔到 我經過幾次都唔記得左上左樓上再搭番電梯落去先去到 🤣😅 位置超小 只有幾個座位 但人唔多 所以幾清幽店內設有自助區 有大概6-8種麵包出售 例如牛角包咁 除此之外仲有咖啡等 今次上網做定功課 知道依間有最近大熱既牛角包窩夫 就決定叫黎試下。 口味有2款 :chocolate banana同埋strawberry and cream. 價錢都係$48 一般中等價錢。 是次叫左chocolate banana ,即叫即制大約需時10分鐘。 買左就可以坐低等職員送上枱店員好快整好就送上枱 更加細心咁會問下洗唔洗提供水份量正常 夠一個女仔既食量 賣相都幾吸引 cream係云尼拿味 超香超滑 配埋窩夫🧇真係好夾。 本身以為朱古力係面會好甜 但意外地唔會太甜 甜度係岩岩好 。 岩岩出爐個

店員好快整好就送上枱 更加細心咁會問下洗唔洗提供水
份量正常 夠一個女仔既食量 賣相都幾吸引
cream係云尼拿味 超香超滑 配埋窩夫🧇真係好夾。 本身以為朱古力係面會好甜 但意外地唔會太甜 甜度係岩岩好 。 岩岩出爐個窩夫仲係熱辣辣又脆 。 而香蕉上面有一塊焦糖脆
食落口感唔錯
Chocolate       Banana  croffle
早餐
  • Chocolate  banana  croffle
2022-06-16 271 瀏覽
之前一直bookmark 左H Zentre 既幾間餐廳,但疫情關係一直都未去... 其實連呢棟大廈都一直沒去過,終於今日經過,見到呢間極細既coffee shop。因為實在太細太迫,所以就沒堂食,買左嗰Cherry Danish 試下。佢既份量都算大既,番去輕微翻熱左,嗰酥皮唔多脆,沒咩牛油味,custard 偏甜,啲cherries 大部份都酸... 所以cherries 連埋啲custard 食都還可以... P.S 如果要試danish,建議揀啲帶酸既生果味。
Cherry Danish

P.S 如果要試danish,建議揀啲帶酸既生果味。
2022-05-11
外賣自取
又係收係倉低的食文 ...去年 9 月在 H Zentre 的金色不如帰食完拉麵一出門口就聞到好誘人的咖啡香和烘焙香逛完超市又去食件餅嘆杯啡 ~~見到有個 Rise Combo3 點前買一個 pastry +HK$20 配一杯咖啡我哋揀了件蝴蝶酥〈HK$28〉加杯咖啡〈+HK$20〉再單點多杯 Dirty〈HK$38〉件蝴蝶酥真係好大件入口香酥鬆脆,很香牛油味,又不太甜 ~~Cafe 位於商場地下的 counter店面不是好大,開放式設計,有幾張小圓枱,座位不多主打輕食,除了 pastry 仲有打卡推介的牛角包窩夫較適合一個人自私食或者搵多一個朋友一起嘆杯啡食件餅** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
又係收係倉低的食文 ...
去年 9 月在 H Zentre 的金色不如帰食完拉麵
一出門口就聞到好誘人的咖啡香和烘焙香
逛完超市又去食件餅嘆杯啡 ~~
見到有個 Rise Combo
3 點前買一個 pastry +HK$20 配一杯咖啡
我哋揀了件蝴蝶酥〈HK$28〉加杯咖啡〈+HK$20〉
再單點多杯 Dirty〈HK$38〉
件蝴蝶酥真係好大件
入口香酥鬆脆,很香牛油味,又不太甜 ~~
Cafe 位於商場地下的 counter
店面不是好大,開放式設計,有幾張小圓枱,座位不多
主打輕食,除了 pastry 仲有打卡推介的牛角包窩夫
較適合一個人自私食或者搵多一個朋友一起嘆杯啡食件餅
2021-09-22
下午茶
#foodchaser_hk📍尖沙咀 Rise by Classified🥳🥳🥳呢間Cafe喺中環都另設分店,上次咁啱諗住食完tea去香港藝術館,所以就同朋友去咗尖沙咀分店👍🏻尖沙咀分店主要係食輕食同埋甜品,而中環分店就主打主食👍🏻✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽Strawberries & Cream Croffle $35又係士多啤梨喇🍓Croffle上面仲淋咗薄薄一層蜜糖,而且Croffle外脆內軟好味道👍🏻,份量正常,普通食完lunch冇耐當tea咁做就啱啱好✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 Rise by Classified店舖地址:尖沙咀中間道15號H Zentre地下5號舖營業時間:星期一至五 0800-2000星期六至日及公眾假期 0900-1800查詢/預約電話:26313454**免加一服務費🥰🥰🥰**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰✨✨✨✨✨✨✨✨✨重溫其他推介:📌同區美食#foodchaserhktsimshatsui📌同類美食#foodchaserhkcafe✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食
#foodchaser_hk

📌同類美食
#foodchaserhkcafe

#尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #尖沙咀好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2021-12-02
🍽Strawberries & Cream Croffle
  • Strawberries & Cream Croffle
2021-12-17 275 瀏覽
。朱古力香蕉牛角包窩夫 $35。Oat milk flat white $43 本身只打算去買一杯咖啡但未去到門口已經聞到超級令人肚餓嘅烘焙香眼見臨近Lunch就外賣咗一份招牌又好啱打卡嘅牛角包窩夫最近呢一年「Croffle」呢個名真係大熱差唔多間間cafe都有做~牛角包窩夫即叫即壓,所以要等一陣返到公司食都仲熱辣辣㗎!一切落去係超清脆嘅聲音,非常酥脆窩夫面層淋上朱古力醬、香蕉同白糖整體嚟講唔會太甜,仲有陣陣牛油香味夠哂邪惡但真係好好味,性價比好高~
。朱古力香蕉牛角包窩夫 $35
。Oat milk flat white $43

本身只打算去買一杯咖啡
但未去到門口已經聞到超級令人肚餓嘅烘焙香
眼見臨近Lunch
就外賣咗一份招牌又好啱打卡嘅牛角包窩夫
最近呢一年「Croffle」呢個名真係大熱
差唔多間間cafe都有做~
牛角包窩夫即叫即壓,所以要等一陣
返到公司食都仲熱辣辣㗎!
一切落去係超清脆嘅聲音,非常酥脆
窩夫面層淋上朱古力醬、香蕉同白糖
整體嚟講唔會太甜,仲有陣陣牛油香味
夠哂邪惡但真係好好味,性價比好高~
朱古力香蕉牛角包窩夫
2021-12-17
10 分鐘 (外賣自取)
朱古力香蕉牛角包窩夫
這間店位於尖沙咀人流比較少的商場✨一走進去就會見到了小店🤍整體性價比蠻高的 而且還有多款別緻包點🥨🥐不過小編當天沒有點 但賣相美美的(´∀`*).① 𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖 𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 ($35)// 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚即是牛角包壓成窩夫狀的🧇以食過幾間𝙘𝙖𝙛𝙚來說 這間的𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚很脆🤩而且很大份一切下去超清脆的聲音🤤💛很香很可口🤏🏼表層淋上𝙣𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖醬不過份量不會太多所以不至於很膩🍫香蕉的外層燒至焦糖脆更加好食♪(´ε` ) 性價比🆙🆙🆙//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 ($35)// 草莓口味的𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚淋上蜜糖醬甜絲絲的🍯🍓蠻好食而且相對口味較清新🥰𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚同樣很脆很香口🤍//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 ($38)// 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮聞起來好香🤍不過喝起來咖啡香不算很重 整體𝙊𝙆的不過不失੧ᐛ੭ //Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑④ 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 ($34)// 這杯美式偏𝙣𝙪𝙩𝙩𝙮☕️蠻中小編口味的 而且很大的一杯🤎重點是價錢不像一段𝙘𝙖𝙛𝙚的進取🥰// Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑.🧡Rise by

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖 𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚

③ 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 ($38)
Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮

④ 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 ($34)
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤

🧡Rise by Classified (H Zentre) (尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre地下5號舖

🍮 #aiiii_foodie
𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖 𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚
𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚
一共食左兩次階因croffle 好似小地方有得食。第一次叫左甜既banana chocolate croffle + cappuccino ….$48+ $38.比左錢先聽到人哋問加$20係咪有coffee,我心唸算啦,可能無cappuccino. 個croffle上台,個堆cream遮晒所有野,而且又溶溶地。樣真係好唔靚,唔明點解要整上面破壞晒,但食落口係ok..之後飲杯coffee 無咩特別,用紙杯,有個心心拉花而已。第二次叫左咸既牛油果三文魚croffle …好多料,但三文魚咸到拿利,又多筋,整體食落去勁乾,$68唔好食又唔底。應該唔會再食了。提醒下,如果food panda 外賣自取有八折。可以唸下。
一共食左兩次階因croffle 好似小地方有得食。

星期日的中午來到尖沙嘴,避過人群先吃甜點再吃鹹點!心急的我沒有看清楚原來店鋪的另一邊有個自助區可以夾唔同的pastry, 坐下才看到有很多想吃的🥲整體他們的Croissant牛油味香濃,外皮香酥鬆脆,做到每一啖但咬落去清脆的炸炸聲,但裡面係非常軟熟。🔆大推!而Croffle就係將牛角包麵團放入窩夫機焗到外貌係waffle但實際係croissant, 我會形容為扮waffle的croissant 😗組織被壓扁,當然口感也不一樣,雖然變成croffle, 但香酥鬆脆感不變。😋🥐 Croffle $35 蜜糖士多啤梨牛角包窩夫外皮保持香酥脆脆,唯一係蜜糖太多有點太甜,幸好旁邊配的是mascarpone cheese感覺會light啲! 🥐 Egg mayo croissant $48Egg mayo的餡料相對有點普通,非常純正的egg + mayo, 就是這樣。☕️Dirty (Regular) $38咖啡比例較少,見狀即刻飲用沒有冰火交融,全是凍奶。建議加多shot咖啡,睇吓會唔會有幫助。咖啡味道太啖,感覺都係偏向nutty既。室內設計非常漂亮,有最hit的Rattan作partition,

🥐 Croffle $35 蜜糖士多啤梨牛角包窩夫

🥐 Egg mayo croissant $48

☕️Dirty (Regular) $38

室內設計非常漂亮,有最hit的Rattan作partition,配以Terrazzo的枱面和以淺木飾面為主調,IG-able!好似我今日12點幾去到得1-2枱客人,如果人多位唔算大都會有啲逼㗎!一切都很美好,唯一美中不足係我唔記得帶相機🤯
有次去開尖沙咀H zentre,見到入面呢間cafe好chill咁。因為係開放式座位設計,淺木色的佈置令人感覺好舒服。而且周圍環境靜靜地,好啱睇吓書或者同朋友傾吓偈。除左咖啡飲品,櫥窗櫃內面仲有好多不同的咸甜pastry賣點了strawberry and cream croffle🍓🧇 Croffle又名牛角包窩夫(croissant& waffle),即是把牛角包壓成窩夫的模樣。外層有窩夫的香脆但又保留牛角包的酥軟口感。上枱仲暖烘烘的,加上甜甜的maple syrup! 食落好酥脆,係幾唔錯的甜品小食☺️ 一杯凍拿鐵加上一客croffle就成為了完美的下午茶💕

Strawberry  and  cream  croffle
鍾意食牛角包窩夫嘅可以考慮吓去呢間cafe😍除咗窩夫之外..仲有啲輕食比你自己夾!再叫店員幫你整番熱~同埋仲有奶昔..咖啡☕等等我哋去嘅係尖沙咀分店,星期日大概兩點幾嗰陣都冇乜人🤔可以喺嗰度chill吓😗有機會去試吓啦🥰🥐Banana Croffle香蕉牛角包窩夫💲3️⃣5️⃣又係諗咗好耐嗌士多啤梨🍓定香蕉?最後都係嗌咗香蕉🍌!呢個真係好推介大家去試😋賣相靚 打卡一流!Croffle係即叫即整!食落幾有牛油香🤪連埋啲香蕉.榛子醬同埋Pat凍凍地嘅cream食😆真係好正🤩有機會試埋士多啤梨嗰個先💕

鍾意食牛角包窩夫嘅可以考慮吓去呢間cafe😍
除咗窩夫之外..仲有啲輕食比你自己夾!再叫店員幫你整番熱~
同埋仲有奶昔..咖啡☕等等
我哋去嘅係尖沙咀分店,星期日大概兩點幾嗰陣都冇乜人🤔
可以喺嗰度chill吓😗有機會去試吓啦🥰

🥐Banana Croffle香蕉牛角包窩夫💲3️⃣5️⃣
又係諗咗好耐嗌士多啤梨🍓定香蕉?
最後都係嗌咗香蕉🍌!
呢個真係好推介大家去試😋賣相靚 打卡一流!
Croffle係即叫即整!食落幾有牛油香🤪
有機會試埋士多啤梨嗰個先💕