2020-01-17 776 瀏覽
lunch同事想飲茶,上網見到這間餐廳新開而且也有點心食,所以便來試試。餐廳都幾大,以紅色為主,天花掛有好華麗的燈,令餐廳感覺更高貴!點餐紙上有多款點心、飯、麵、甜品可以選擇,而今期也有一些蟹粉菜式可以選擇!香檳金蝦餃,蝦餃皮的顏色跟平時食到的不同,這裡的是粉紅色,還加有少許金萡在面頭。蝦都幾大粒而且彈牙!蟹籽黑豚肉燒賣,燒賣比平時酒樓食到的冇咁油,蝦肉彈牙惹味!酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包,初初以為是菠蘿包的質地,原來是墨西哥包的質地,餡料有菠蘿和叉燒,叉燒餡料不會太肥,而菠蘿令包酸酸甜甜,很特別的感覺!太極馬拉糕,馬拉糕造型就像太極圖案,味道分別是原味和黑芝麻味。馬拉糕唔會太甜,而且好鬆軟,有淡淡的黑芝麻味,很香口!炸兩腸粉,腸粉內的油炸鬼非常脆口,就算落了豉油浸了一陣子也是很卜卜脆,腸粉皮又唔會好厚,還配有花生醬和甜醬,很美味呢!蒜蓉炒白菜仔,白菜仔不會太油,很香蒜味,而且白菜仔唔會太咸和很鮮甜!紅樓招牌炒飯,這款炒飯其實是蟹肉炒飯,飯炒得很乾身,除了有蟹肉,還有蝦肉、叉燒、菜心、蟹籽,不會很油膩而且味道也不會太咸,很適合女士吃!這間餐廳的食物味道都不錯,而且座位舒適,是下午飲茶的好去處
蟹籽黑豚肉燒賣
蟹籽黑豚肉燒賣,燒賣比平時酒樓食到的冇咁油,蝦肉彈牙惹味!

蒜蓉炒白菜仔
紅樓招牌炒飯

這間餐廳的食物味道都不錯,而且座位舒適,是下午飲茶的好去處!
2020-01-15
紅樓招牌炒飯
  • 酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包
無我則無敵,無敵則無我,離合似泡影,悲歡歸清空。突然眉頭一皺,我就知道詩興大發,中國傳統文化除左文房四寶,詩琴書畫,又點少平時食得中菜點心呀!由銅鑼灣就有一間新派時尚型格兼現代化既茶樓「Redhouse」,佢將紅黑紅紅黑就係咁簡單既事,變得更有特色。而主要以精緻賣相既點心、懷舊但突破傳統既小菜為招牌,的確係一個好有Gimmick既賣點。👇📌太極馬拉糕 - $42👉兩儀卦象相生相剋,賣相相當靚仔,其實係由原味同黑芝麻兩種口味混合。黃色果邊既原味比較清香,似平時食開酒樓果種蔗糖味;而黑色果邊既甜度適中,幾重芝麻味。整體糕身質感鬆軟,唔會太過腍身,唔錯。📌招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 - $138👉作為招牌菜,佢既來頭當然唔惹少啦,餐廳採用來自日本既黑豚肉同埋有機新鮮雞蛋。黑豚肉經海鮮醬、燒烤醬醃過,味就濃郁,表面燒到脆卜卜,口感一流,豬腩部位肥瘦均勻,啖啖肉之餘仲食到好juicy既肉汁。而太陽蛋就做到岩岩好半流心狀態,撈埋一齊飯,咁就夠哂黯然又夠銷魂啦!📌川式安格斯牛粒 - $118👉必定要試既人氣小食之一,大廚先先將牛肉粒表面煎香,將本身濃厚既牛味帶出。本身打響頭號既安格斯已經無得輸,再加埋泡

的確係一個好有Gimmick既賣點。👇

📌太極馬拉糕 - $42

幾重芝麻味。整體糕身質感鬆軟,唔會太過腍身,唔錯。

📌招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 - $138

咁就夠哂黯然又夠銷魂啦!

📌川式安格斯牛粒 - $118

本身打響頭號既安格斯已經無得輸,再加埋泡椒做伴碟,火侯岩岩好,

唔會乾身而且每粒牛粒入口即融,仲有啖啖既四川風味,真係食得過!

📌脆香蛋散 - $58

👉細個去酒樓一定會Lur呀嫲要食既兒時回憶,到而家間中去酒樓都必定會食。最鍾意蛋散果種
蘸上麥芽糖同蛋散之間既愛恨纏綿,難捨難離既畫面,加埋芝麻,呢個三角關係真係好似個質地咁,鬆化香甜。

📌杞子桂花糕 - $52

👉賣相相當精緻既一道甜品,淡淡既桂花香味,配上滋潤明目既杞子做餡料。

入口挺身彈牙,清新感覺,甜而不膩,絕對係養顏滋陰既最佳良食。
2020-01-15
  • 太極馬拉糕
  • 招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯
  • 川式安格斯牛粒
  • 脆香蛋散
  • 杞子桂花糕
2020-01-12 440 瀏覽
終於有假放, 約咗好友去銅鑼灣嘆茶。 途經登龍街, 知道Mid town嗰度好多特色餐廳, 研究咗一陣決定去「Redhouse 紅樓」, 華麗堂皇嘅佈置, 樓底極高 又坐得舒服。👍一排望過去嘅 長凳和極高樓底,相當有氣勢👍普洱壽眉飲得多, 今次試蕎麥茶, 好香嘅麥味有點似玄米茶, 一壺靚茶配中式點心絕不能馬虎。有一系列嘅蟹粉菜式~~ 價錢 九十幾到二百幾都有。 中午時間就試 兩款簡單啲嘅菜式。鮮拆蟹粉拌麵$98金黃色嘅蟹粉, 裏面有絲絲蟹肉, 一碗份量share剛剛好, 趁熱要盡快撈勻, 否則個麵就定型。拌麵麵質幼涓有少少煙韌, 配蟹粉好夾。 蟹粉有濃濃嘅蟹香蟹膏味, 唔會過鹹,吃得到蟹本身嘅鮮味。另一款鮮拆蟹粉豆腐$148, 用小蠟燭助熱, 由頭到尾都keep住熱, 因此蟹粉特別香, 豆腐夠滑, 剩食或者再撈返落麵也超美味😋😋點心款式也很精緻華麗, 做工一絲不苟!太極馬拉糕 $42(原味,芝麻味)好想知道係點樣拼製😍😋👍 傳統嘅紅糖馬拉糕拼芝麻味馬拉糕, 賣相精巧細緻, 馬拉糕軟熟芳香, 每一件都拿出來研究~ 芝麻味也很特別。整體味道係超水準!香檳金蝦餃$52蝦餃皮薄薄的, 和平時酒

一排望過去嘅 長凳和極高樓底,相當有氣勢👍

鮮拆蟹粉拌麵

鮮拆蟹粉拌麵$98
, 唔會過鹹,吃得到蟹本身嘅鮮味。
鮮拆蟹粉豆腐

豆腐夠滑, 剩食或者再撈返落麵也超美味😋😋

點心款式也很精緻華麗, 做工一絲不苟!

太極馬拉糕

太極馬拉糕 $42(原味,芝麻味)
整體味道係超水準!

香檳金蝦餃$52
蝦餃皮薄薄的, 和平時酒樓嘅點心沒兩樣,一啖咬落就爆開,然後是味道豐富嘅蝦肉, 餡料勁多夠大隻, 滿足!

酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包$42;
使用了黑豚肉的叉燒包, 食材升級, 熱辣辣上枱, 酥皮層可焗耐一點會更香脆。 叉燒包餡 調味恰到好處, 黑豚肉果然 夠爽,冇渣又彈牙

心思思再點了一道甜品~ 楊枝甘露。 很少見好似筷子咁粗嘅柚子肉, 再配上大大粒嘅西米還有新鮮芒果肉, 雖然感覺是偏甜一點, 但用料絕對認真。

吃了一頓很滿意嘅中式點心和蟹粉菜式, 餐廳座位極為舒適加上 殷勤嘅服務, 實在非常滿意!

鮮拆蟹粉拌麵
鮮拆蟹粉豆腐
2020-01-11 357 瀏覽
深啡色胡桃木裝潢、天花吊著大大的水晶燈、架上盛著一呈呈老酒、放著黑白舊照片、咖啡色皮梳化、紅牡丹、彷彿置身於七八十年代夜上海、懷舊中帶點摩登格調。秋冬時節有多款蟹粉菜式。很喜歡蕎麥茶那種烘焙的麥味。麻辣海蜇頭 $62 幾爽口、辣勁比較遲來、灑上芝蔴更香口。 香檳金蝦餃 $52 粉紅色的蝦餃皮灑上金箔、晶瑩透徹、漂亮得像一件藝術品。蝦肉爽口彈滑、帶點豬肉的油香、味道賣相一流。瑤柱菜苗餃 $38 同樣高質、餃皮薄不在話下、菜苗鮮嫩、吃得出非常新鮮👍🏻椰皇綿花雞 $88 椰皇甜品吃得多、還是第一次吃椰皇綿花雞、裡面盛得滿滿的、雞件頗滑、如果是無骨的會更好😌 魚肚吸引了醬汁爽滑味香,最後把椰皇肉也一併吃掉~椒鹽九肚魚 $88 炸得香脆、幾惹味。比起雪山义燒包、這個即叫即焗的酥皮菠蘿黑豚肉义燒包$42除了焗得外皮鬆化外、内裡真的有原粒菠蘿、有黑豚肉的甘香外多添果香。甜品以生磨杏仁茶 $48作結、好濃郁、美味滿足。

秋冬時節有多款蟹粉菜式。

很喜歡蕎麥茶那種烘焙的麥味。

麻辣海蜇頭 $62 幾爽口、辣勁比較遲來、灑上芝蔴更香口。

椰皇綿花雞 $88

椒鹽九肚魚 $88 炸得香脆、幾惹味。

甜品以生磨杏仁茶 $48作結、好濃郁、美味滿足。

2019-12-19 1150 瀏覽
得知蘭桂芳紅樓結業後於銅鑼灣重開新店,約了好友一同前往試試。平日晚上較早時間,食客不算多。紅樓與王家沙各佔半層,雖然如此,空間感不錯,樓底很高,地方光鮮明亮,坐得也頗舒服。點了二人套餐($698),有點心前菜有湯有小菜有飯,加上甜品和中茶,勝在不用花腦筋去考慮點菜。中茶有蕎麥茶可揀,入口有淡淡的蕎麥味,又可以降血脂血糖。紅樓晚上亦可叫上點心如蝦餃燒賣等。套餐點心每人一籠,賣相精美,點心每樣各一,餡料鮮甜。秋葵沙律西菜中食,麻醬帶芥末味,fusion得不錯。麻辣海蜇頭與平日所見的海蜇不同,一塊塊厚厚的,入口非常爽脆。椒鹽九肚魚外層炸得鬆脆,魚肉嫩滑無骨。用椰皇燉湯,工夫煩多。椰皇水加上瘦肉蟲草花及螺頭燉製,鮮甜帶甘香肉味。黑豚肉肉質嫩滑軟腍肉味濃,製成叉燒,一小碟的,切得整齊,擺放精緻,是富貴版的燒味。黃金其實即是鹹蛋黃,新鮮蝦球,包著金黃色的鹹蛋,香氣撲鼻,非常開胃下飯。時蔬可以揀菜心白菜或翡翠苗,煮法可以炒或放湯。湯浸翡翠苗拌上炸蒜頭芹菜及杞子,味道豐富又好看。@400

中茶有蕎麥茶可揀,入口有淡淡的蕎麥味,又可以降血脂血糖。

[蝦餃、潮州粉果、瑤柱菜苗餃]

[胡麻醬秋葵沙律]

秋葵沙律西菜中食,麻醬帶芥末味,fusion得不錯。

[麻辣海蜇頭]

[椒鹽九肚魚]

椒鹽九肚魚外層炸得鬆脆,魚肉嫩滑無骨。

[椰皇蟲草花螺頭燉湯]

[黑豚肉叉燒皇]

[黃金蝦球]

[清炒時蔬]

@400
2020-02-20 56 瀏覽
之前來過吃午餐,他的點心又精緻又好味,所以決定和家人來試一試晚餐,還有他的片皮鴨。再加上OpenRice有8折,所以就更抵食了。我們點了他的6人套餐,可惜是有海鮮的菜是都要預訂,所以把有海鮮的都換作其他餸。誇張的是6人餐像10人餐似的,單是吃頭盤就已經吃飽了。然後跟餐的片皮鴨都是一整隻鴨,還有2籠充足的皮和配料,可以盡情的吃。其他菜式都很好味,特別是那個炸鱔,還有叉燒。這是我吃過最軟的叉燒,他用明火一直燒熱,好好味道!
2020-02-05 53 瀏覽
來到餐廳不免會被眼前佈置所吸引,低光度燈光映照各種典雅食器裝飾,像西餐廳,更像博物館。食物出品沒有令人失望,先來的一籠蝦餃經過調色,淡粉紅配一抺金,外觀辨識度高,易為人留下印象。蝦餃調味質地都控制得好,餃皮跟各材料緊密度高,令人滿意。川味牛柳粒來說,我認為胡椒粒辣椒粒的確令人胃口大開,令人吃得津津有味的辛辣味道最終落在菇菌配料上。燒鵝皮脆肉嫩,配質地略綿的白飯很搭味。燒鵝醃料不過濃,清淡的五香味算是一種新派中菜流行的處理方法。

2020-01-31 58 瀏覽
今天與爸爸來到銅鑼灣登龍街晚膳,來到這家摩登中菜館,裝修西式華麗,甚有氣派。我們點了一些小食,點心及飯,最後還吃了甜品, 十分滿足。特色茄子豆腐先來一個冷盤,豆腐切得薄薄一片,滑溜非常,充滿豆香,以茄子墊底,茄子吸滿了醬汁很入味。醬汁不會太鹹,清爽之選。脆皮煙燻素鵝如其名確是十分脆,腐皮香脆,一咬即碎、不油膩。腐皮入面包着香菇片, 十分香口惹味。香檳金蝦餃粉紅色的蝦餃金光閃閃, 十分精緻吸引。蝦餃脹卜卜,十分飽滿,內裏蝦肉與豬肉的比例十分好,爽口彈牙,油潤美味。蟹子黑豚肉燒賣滿滿的蟹子鋪在燒賣上,好足料。爽口,沒有很多肥豬肉,容易入口。招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯叉燒鋪滿在飯上面,叉燒是厚切,色澤亮麗, 十分吸引。叉燒肉質鬆軟,肥瘦適中,燒得外皮微焦,沾上了少許蜜糖,很好吃。煎蛋煎得香脆,半熟狀態,蛋汁拌飯一流。豉油汁在碗底,份量剛好,足夠均勻拌在每粒飯粒。生磨杏仁茶熱辣辣上枱,陣陣杏仁香撲鼻,喝得出來是真材實料,濃濃的杏仁味,而且很順滑,感覺滋潤。總括而言,這家餐廳的價格不便宜,但是食物質素佳,環境及服務均佳,物超所值。
我們點了一些小食,點心及飯,最後還吃了甜品, 十分滿足。
特色茄子豆腐

脆皮煙燻素鵝

蟹子黑豚肉燒賣

招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯

生磨杏仁茶

2020-01-24 48 瀏覽
食點心已經不再局限於傳統酒樓,銅鑼灣midtown樓底高,用餐環境夠開揚,點心嘆茶好寫意!蟹子黑豚肉燒賣($44):蝦肉彈牙實在,燒賣質素平均。辣椒油有提鮮作用!香檳金蝦餃($52):賣相粉紅帶金,好美,亦好有新年氣氛,味道唔錯,蝦餃皮薄餡靚!推介之一!蜜汁火方包包($42):似中式漢堡包,金華火腿鹹中帶甜,有特色!黑豚肉叉燒腸粉($48):腸粉皮薄透,餡料飽滿,唔錯!紅糙米珍珠雞($52):多餡的珍珠雞,入面的鹹蛋黃好味😋椰皇棉花雞($88):雞肉、魚肚索滿椰子香,非常入味!推介之二!姬松茸灌湯餃($88):清甜湯頭配足料灌湯餃,非常好食!推介之三!

蟹子黑豚肉燒賣($44):蝦肉彈牙實在,燒賣質素平均。

辣椒油有提鮮作用!

推介之一!

黑豚肉叉燒腸粉($48):腸粉皮薄透,餡料飽滿,唔錯!

紅糙米珍珠雞($52):多餡的珍珠雞,入面的鹹蛋黃好味😋

椰皇棉花雞($88):雞肉、魚肚索滿椰子香,非常入味!

推介之二!

姬松茸灌湯餃($88):清甜湯頭配足料灌湯餃,非常好食!

推介之三!

• 椰皇棉花雞
  • 姬松茸灌湯餃
  • 香檳金蝦餃
2020-01-18 63 瀏覽
紅樓位於銅鑼灣登龍街, 由銅鑼灣地鐵站行過嚟都只係需要兩分鐘, 方便就腳, 而且環境優雅, 以紅色為主調,極富中國色彩裝橫 , 加上 樓底高,坐得舒適, 以上種種原因,就成為咗我呢一晚同朋友去呢到食晚餐的 原因。大堂靠窗有圓枱,另外一邊就有卡位, 靠尾位置更有兩個廂房舒服好彩自成一角。 所以無論人多人少總會有適合的地方。飯菜選擇也非常豐富,由頭盤、鮑參翅肚、海鮮、家禽、豬牛羊菜蔬、飯、甜點等等都應有盡有。招牌片皮烤鴨最讓人眼界大開的是, 餐廳最近做緊優惠, 叫原隻片皮烤鴨竟然畀叫半隻還要便宜, 那冇理由不叫原隻片皮烤鴨吧! 即叫即烤, 所以當店員拿起整隻鴨上枱時, 還聞一到達北京烤鴨的鴨香, 片皮鴨片片金黃 。 而且餐廳 慎 選鴨種,油脂相對較少, 加埋 即叫即蒸的包皮, 青瓜條, 京蔥, 哈密瓜條, 海鮮醬等等, 讓人忍不住不斷的繼續吃。鴨肉泡飯叫片皮鴨當然可以叫埋二食, 可以選生菜鴨鬆與及鴨肉泡飯, 我們選了後者。 泡飯以鴨肉做底, 富有鴨肉香, 味濃而不油。 加埋脆炸米 落泡飯到絕對係錦上添花, 令口感更多層次。 另外除泡飯也有芹菜蔥粒芝麻 芫茜 等等作調味, 讓泡飯不會太單調呢

招牌片皮烤鴨

鴨肉泡飯

叫片皮鴨當然可以叫埋二食, 可以選生菜鴨鬆與及鴨肉泡飯, 我們選了後者。 泡飯以鴨肉做底, 富有鴨肉香, 味濃而不油。 加埋脆炸米 落泡飯到絕對係錦上添花, 令口感更多層次。 另外除泡飯也有芹菜蔥粒芝麻 芫茜 等等作調味, 讓泡飯不會太單調呢。

蟹籽黑豚肉燒賣

蟹籽份量多粒粒晶瑩通透, 配埋豬肉味濃的黑豚肉作燒賣, 加添了燒賣的口感。 而且蝦肉也大隻, 整粒燒賣豐滿大粒, 鬆化帶爽口。
值得一提係茶水供應,有特別的蕎麥茶,而唔淨係普洱、香片等大路茶,蕎麥茶味道優香。 即使飲到美仍然 留有餘香再加上招呼燙貼, 食物質素也不錯, 所以下次仍然會再嚟用膳呢。
2020-01-16 47 瀏覽
趁假期帶呀媽黎食下點心,老人家就係愛傳統野。呀媽對尼間餐廳點心俾好高評價,話正正正,佢開心就得。我哋除左叫基本野,燒賣,蝦餃,仲叫燒味,菜苗,燉湯,食到好飽好滿足。蝦餃皮薄蝦又大粒,菜苗炒得吾會太老,清甜。最值得一讚係燉湯,好香甜而非味精湯。好岩女孩子補補身,平時返工甘辛苦,收工過黎飲啖湯水都好滋補。最尾就係楊枝甘露,好大碗又粉量多,唯美中不足太甜,我自己比較怕太甜既甜品,可以改變一下,其他就幾好幾好!