2019-11-24 409 瀏覽
片皮鴨係店舖既必食之選,但上到台一睇就知係朝早擺到夜晚,又乾又柴,啲皮又縮曬水,好失望,因為專程去食片皮鴨。相反辣子雞同椒鹽豆腐就好好食,但我地既目的係食片皮鴨,所以好失望亦都未必會食第2次。服務態度一般,我去既時間係1830pm,但人手嚴重不足,令員工對客人有少許鼓譟。取消左個片皮鴨,諗住食其他野,叫員工拎個餐牌比我地,但係等左10分鐘都冇,一直企左係吧枱附近圍埋傾計。所以對是次既生日飯體驗很不滿意,不過環境好好,風景好靚,希望可以好好改進。(片皮鴨其實咁難食仲一定要人等45分鐘 唔明點解 我地退完片皮鴨後 前面張檯叫左一份例牌 但是d員工同佢地講 啱先有人叫錯左 所以唔使等 我地個份食左2、3舊 我唔知係唔係比人循環再用)(我地係上網訂位 可以半價 如果係因為半價 所以難食d 我建議你地唔好平比人 貴d無所謂其實 最緊要好食 但是咁難食既片皮鴨 我20幾年來第一次食到 可以整到咁難食 其實都難為你地 今年生日好特別 因為你地餐廳 多謝
2019-11-22
生日
2019-11-11 179 瀏覽
dim sum very decent and nicely presented, waiters services super bad, always ignore, dont know how to serve a dish properly, no one refill water
2019-11-10 173 瀏覽
肥雞不嬲係大閘蟹忠實粉絲,有大閘蟹嘅菜式肥雞係唔會錯過嘅。今日肥雞就同肥媽去咗中環嘅一間中菜館到食大閘蟹煮成嘅菜 ,非常令人期待。蟹粉拌麵  $138超正,蟹粉多蟹肉仲好多。佢嘅蟹粉同蟹肉係平分秋色,蟹肉鮮甜超級濃蟹味,蟹粉就畀到一種好鮮嘅感覺,令到成個面好濃稠,超級好食。佢個面底係闊面, 一啲鹼水味都冇,超正。蟹粉翡翠苗  $168用蟹粉撈翡翠苗肥雞係第一次食。翡翠苗好鮮嫩,一啲都冇渣。蟹粉豆腐  $168唔係如果叫咗個拌面,肥雞一定會叫一個白飯呢送呢一個蟹粉豆腐。真係好濃,好鮮,豆腐超級滑。蟹粉河蝦仁  $248蝦仁非常新鮮,彈牙,同蟹粉好夾, 有蝦有蟹,肥雞超級滿足。呢餐嘅飯食得肥雞好開心,因為又有景睇,又可以食好美味嘅大閘蟹菜式。

蟹粉拌麵  $138

蟹粉翡翠苗  $168
用蟹粉撈翡翠苗肥雞係第一次食。翡翠苗好鮮嫩,一啲都冇渣。

蟹粉豆腐  $168

蟹粉河蝦仁  $248
蝦仁非常新鮮,彈牙,同蟹粉好夾, 有蝦有蟹,肥雞超級滿足。

2019-11-06
2019-11-10 114 瀏覽
終於到我食大閘蟹啦 肥妹仔喺英國返嚟,真係好掛住中菜。因為喺英國真係冇啖好食。返到嚟肥媽媽為咗一解我嘅為食口,就同我去食呢一間紅樓。咁啱撞正大閘蟹季節,所以我哋今餐就試咗唔同嘅蟹粉菜式。蟹粉拌麵  $138我同肥媽每人叫咗一個蟹粉拌麵,因為驚唔夠飽。佢嘅蟹粉拌麵上面全部鋪滿曬蟹肉同埋蟹膏,超濃嘅蟹味。佢嘅拌面係有似少少似食雲吞嗰隻厚版嘅鹼水麵,但係佢嘅麵條就煮到好軟淋,再加埋佢哋嘅醬汁,每一條都好嫩滑,撈上蟹粉同蟹肉食,鮮味十足,超好食。蟹粉排翡翠苗  $168健康人生,食飯一定要叫一碟菜。肥妹仔叫咗呢一份翡翠苗,翡翠苗非常新鮮嫩滑, 一啲都冇渣,再拌上無敵嘅蟹粉,真係每一啖都蟹味十足。蟹粉豆腐  $168呢一碟蟹粉豆腐真係送飯必備。肥妹仔真係好後悔冇叫一碗白飯嚟食,因為豆腐嫩滑,再加埋佢嘅蟹粉醬汁,真係非常之鮮同濃味。肥妹仔可以撈一碗白飯嚟食。蟹粉河蝦仁  $248肥妹仔仲叫咗呢一個蝦仁,因為肥妹仔覺得好想試下佢。佢嘅蝦仁好大隻,而且粒粒嘅肉質好結實,係新鮮嘅貨色,完全唔似雪藏嘅味道 。原來蝦同埋蟹係好夾嗰種味,係你食得出蝦仁嗰種蝦嘅鮮味,但係同時蟹粉係一種畫龍點睛,重加突出海鮮嗰種

蟹粉拌麵  $138

蟹粉排翡翠苗  $168

蟹粉豆腐  $168

蟹粉河蝦仁  $248
肥妹仔仲叫咗呢一個蝦仁,因為肥妹仔覺得好想試下佢。佢嘅蝦仁好大隻,而且粒粒嘅肉質好結實,係新鮮嘅貨色,完全唔似雪藏嘅味道 。原來蝦同埋蟹係好夾嗰種味,係你食得出蝦仁嗰種蝦嘅鮮味,但係同時蟹粉係一種畫龍點睛,重加突出海鮮嗰種鮮味。

呢一餐肥妹仔係食到好滿足,好開心。除咗佢嘅菜式好好食之外,最令肥妹仔滿足係佢嘅景色超靚。肥妹仔食過咁多間餐廳,都未試過望住 港島半山嚟食飯,淨係畀錢去買呢一個景食飯,肥妹仔都覺得值得。
2019-11-06
2019-11-05 134 瀏覽
中環蘭桂坊德己笠街32號加州大廈(紅樓)當你享受了華麗有氣派的設計及豐盛的蟹宴,同時店員殷勤的服務,令你食到美食之餘又帶有舒服的感覺,不用多說,這餐廳已是我再約定朋友共聚的一個好地方。喜歡坐在這休閒舒服的酒吧區。清蒸大閘蟹,食大閘蟹第一先食滿瀉的蟹膏,第二是蟹啖啖肉的蟹鉗,第三再食鮮甜肉嫩的蟹身。蟹粉拌麵,蟹粉鋪滿了成隻碟再拌勻粗麵一起食,蟹味十足鮮味十足。蟹粉賽螃蟹,非常軟滑好有味道。蟹粉河蝦仁,蝦肉大隻爽口彈牙再掛滿了蟹粉,十分惹味醒胃。

喜歡坐在這休閒舒服的酒吧區。

蟹粉賽螃蟹,非常軟滑好有味道。

蟹粉河蝦仁,蝦肉大隻爽口彈牙再掛滿了蟹粉,十分惹味醒胃。
2019-11-05 43 瀏覽
中環蘭桂坊幾乎每一晚都是客人歡聚開心的地方,今晚嚟到一間新派中菜館係德己笠立街32號加州大廈23樓(紅樓)餐廳十分寬敞,裝修設計創新、高雅,一邊是户外區、一邊是酒吧區,一邊是用餐區,我哋坐的位置可望住落地玻璃同時地看到維港景色進餐,真係好心曠神怡。酒吧區大型華麗水晶吊燈,彩色磚石的餐枱,十分有氣派。紅樓蟹宴。蟹粉賽螃蟹,份量十足用料上乘,蟹粉味道金香再加上啖啖軟滑的賽螃蟹,十分配合。蟹粉河蝦,當金香的蟹粉遇著爽口彈牙的河蝦,簡直是食物的境界。蟹粉拌麵,用了粗麵每一啖面都掛滿著蟹粉好有滿足感。清蒸大閘蟹,依家係食大閘蟹嘅時候,所以急不及待將成隻鮮甜美味的大閘蟹拆開了。

酒吧區

大型華麗水晶吊燈,彩色磚石的餐枱,十分有氣派。

紅樓蟹宴。

蟹粉拌麵,用了粗麵每一啖面都掛滿著蟹粉好有滿足感。

2019-11-03 55 瀏覽
红楼,听人推荐过,知道小贵,妈妈来香港,要带她吃点心了,于是周末来试试。#茶#古香古色的茶壶,选了普洱茶。#香槟金虾饺#吃过太多虾饺,颜值当属红楼家最高。#太极马拉糕#一半是普通马拉糕,一半是黑芝麻做的马拉糕,靠创意胜出。#珍菌黑松露球#外皮像汤圆,炸的酥脆,不过是最外层裹了一层奇亚籽,里面裹着浓郁的菌味,黑松露味道不明显。#流心紫薯酥#又是一款糯米做的,不过是甜品,外皮粘糯,里面流心的紫薯太甜太甜。#虾多士#以为是面包表皮铺满虾滑,实际是炸后的小面包片上连着炸后的大虾,味道不错,只是不喜欢吃过多油炸食物。#浓汤鸭丝泡饭#哎呀简直太好吃,看的价格奇贵无比,狠狠心还是点了,一点都不后悔。店员端上盛有熟粥的砂锅,往里面分别加入锅巴米、香葱这些,喝着第一碗粥,鸭肉很鲜,锅巴米很脆。有个建议,锅巴米最好慢慢加,不然一次全部放进去,吃第二碗之后时已经不再脆了。总之,吃的太饱,十分满足。
#茶#古香古色的茶壶,选了普洱茶。

#香槟金虾饺#吃过太多虾饺,颜值当属红楼家最高。
香槟金虾饺

总之,吃的太饱,十分满足。
香槟金虾饺
  • 珍菌黑松露球
  • 浓汤鸭丝泡饭
#fridayla_central⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排試咗位於蘭桂坊呢間紅樓環境高雅,而且可以飽覽中環夜景⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀之前已經食過Lunch已覺其點心不錯😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次再試埋火鍋及雞尾酒味道依然出色🤤大家不妨一試!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣紅樓開設於蘭桂坊California Tower 23樓,除了傳統點心外,亦提供一系列的新派中菜,環境優雅,還有雞尾酒提供。中西合壁,值得一試。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣紅樓火鍋套餐1️⃣當紅火鍋套餐(田園番茄湯)💲3802️⃣麻辣火鍋套餐(四川麻辣湯)💲4503️⃣滋補火鍋套餐(滋補蟲草花螺頭)💲590💭當日試咗滋補火鍋,啖湯真好正😍💭太耐無飲住家湯的我,飲落真係有媽媽的感覺💭十分足料,好清潤,飲咗兩碗先開始打邊爐💭d點心好有功架,而且係任叫😍💭珍珠雞用了糙米,絲毫不油膩,必叫💭蟹籽黑松露豚肉燒賣好足料🤤💭香檳金蝦餃隻蝦新鮮彈牙,皮唔會厚💭瑤柱菜苗蝦餃亦不錯😍💭另外火鍋配上日本&本地&澳洲
#fridayla_central
早排試咗位於蘭桂坊呢間紅樓
環境高雅,而且可以飽覽中環夜景
之前已經食過Lunch
已覺其點心不錯😳
今次再試埋火鍋及雞尾酒
味道依然出色🤤
大家不妨一試!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
*️⃣紅樓火鍋套餐
1️⃣當紅火鍋套餐(田園番茄湯)💲380
2️⃣麻辣火鍋套餐(四川麻辣湯)💲450
3️⃣滋補火鍋套餐(滋補蟲草花螺頭)💲590
💭當日試咗滋補火鍋,啖湯真好正😍
💭太耐無飲住家湯的我,飲落真係有媽媽的感覺
💭十分足料,好清潤,飲咗兩碗先開始打邊爐
💭d點心好有功架,而且係任叫😍
💭珍珠雞用了糙米,絲毫不油膩,必叫
💭蟹籽黑松露豚肉燒賣好足料🤤
💭香檳金蝦餃隻蝦新鮮彈牙,皮唔會厚
💭瑤柱菜苗蝦餃亦不錯😍
💭另外火鍋配上日本&本地&澳洲和牛
💭超滿足,仲配有3款手工餃子😳
💭完全自家製作,絕對唔係行野
💭當然都配有新鮮雜菜籃😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘Theclub會員享有優惠,可以積分換現金券
⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_chinese
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #中環點心 #中環打邊爐 #中環火鍋 #香港點心 #點心 #dimsum #hkdimsum #central #centralhk
2019-10-27 54 瀏覽
喺中環夜晚無人會逗留的日子第一次同朋友嚟呢度食飯,純粹因為大家都係喺中環放工。 喺中環打滾的我,中環食過的餐廳都唔少。中環California Tower 的餐廳,除咗長駐嗰三數間,有部份我未試過都已經站不住腳了。地鐵9點收車,呢個時勢還會出街食dinner都要有啲勇氣吧。6點到達suppose就是買一送一的HH 時段,HH在我的理解,就是給客人一點優惠的promotion 時段。餐牌上的酒精飲品本來就不便宜,啤酒一杯接近$100,以為自己是酒店嗎?我們點了兩杯啤酒,還點了其他餸菜。其實今晚主要係食飯,唔係飲酒。落完單後,侍應再回頭對我們說:「即係總共4杯啤酒?因為我哋係等你飲完先會上第二杯。」因為呢個唔係我哋原意,所以最後只有我點了啤酒。落單時還問了侍應甚麼是「招牌炒飯」,而得到的第一個回應是「等我問吓廚房先」,自己餐廳嘅招牌都要問廚房?實在專業呀!食物總體是不錯,黑松露炒菇有濃濃的黑松露味。太極馬拉糕外形吸引,不過唔太食得出深色馬拉糕那一邊的芝麻味。炒飯有蟹肉,蝦等,用料頗足,炒得有鑊氣。500ml 的啤酒最後我飲唔晒,而如果佢哋要求客人飲完一杯再上第二杯,即係一人要飲1000ml

食物總體是不錯,黑松露炒菇有濃濃的黑松露味。

炒飯有蟹肉,蝦等,用料頗足,炒得有鑊氣。

500ml 的啤酒最後我飲唔晒,而如果佢哋要求客人飲完一杯再上第二杯,即係一人要飲1000ml,這是一個weekday 而我聽日仲要返工,而在這個出街會隨時俾人打甚至被消失的香港,一個女仔飲1000ml 啤酒再回家實屬不智。最後因為我哋要趕地鐵收車的關係而趕住埋單,冇要求佢哋上埋佢哋應該要上的第二杯啤酒。變相係冇HH。

呢個時勢,當大部份中至貴價餐廳weekday night 都唔會full house甚至只有三數枱客的日子(正正係今晚呢間餐廳的情況),為咗慳一杯成本幾蚊的啤酒而令客人感覺你太孤寒而唔再回頭,實屬不智。而香港竟然會有呢個時勢都唔識變通去吸客的中環餐廳,實在令我驚訝!

喺中環打滾多年的我和朋友,一杯幾多錢嘅啤酒根本唔係重點,重點係,你哋嘅服務會唔會令我想回頭。有時,令客人唔想回頭,唔係無原因的。

唔知Califonia Tower 幾時又會換餐廳呢?
2019-10-21 1120 瀏覽
來個兩次蘭桂坊日間食老牌冰室,夜間只記得老外嘆啤酒必到之地,難得今次發現有一間新派中菜館,聽聞點心有Signatue而且高貴精美,難得近月還加推了一個Hotpot套餐,周五假期前來到絕對是忙碌工作的回報。來到加州大廈23樓的RedHouse,全層寧靜舒適,華麗吊燈水晶燈,酒瓶擺設,迷人夜景,高空露台,還有180 度開揚落地玻璃高樓靚景,中西合壁的裝修,紫醉金迷的燈光,加上彩色石塊餐桌,內外俱全的用餐空間。選了紅樓火鍋套餐中的滋補火鍋套餐,湯底是滋補蟲草花螺頭,真心滋補足料湯底如媽媽湯一樣,黑豚肉叉燒皇鐵板上的肥瘦平均蜜汁叉燒,在蜜汁上燒滾的叉燒更顯肉嫩多汁,說是紅樓的招牌菜沒有誇張。超值之選一定是任食點心系列,選了香檳金蝦餃、太極馬拉糕,賣相已知是Signature的代表作,金粉混上香檳粉色是華麗點心之一。馬拉糕是原味芝麻味混合體,意想不到芝麻味馬拉糕如此特別。火鍋料有三款精選牛肉日本和牛、本地手切牛、澳洲穀飼牛。三種口感三種肉質味道,十分滿意。三款手工餃子鮮蝦韭菜餃、水餃、雲吞。蝦全部都係蝦餃,細細粒皮薄滑口。田園雜菜藍除了蔬菜外,一定要食的就是粉絲,能夠吸盡湯底的精華,又鮮又甜又滑

來個兩次蘭桂坊日間食老牌冰室,
夜間只記得老外嘆啤酒必到之地,
難得今次發現有一間新派中菜館,
聽聞點心有Signatue而且高貴精美,
難得近月還加推了一個Hotpot套餐,
周五假期前來到絕對是忙碌工作的回報。

來到加州大廈23樓的RedHouse,
全層寧靜舒適,華麗吊燈水晶燈,
酒瓶擺設,迷人夜景,高空露台,
還有180 度開揚落地玻璃高樓靚景,
中西合壁的裝修,紫醉金迷的燈光,
加上彩色石塊餐桌,內外俱全的用餐空間。

選了紅樓火鍋套餐中的滋補火鍋套餐,
湯底是滋補蟲草花螺頭,
真心滋補足料湯底如媽媽湯一樣,

黑豚肉叉燒皇
鐵板上的肥瘦平均蜜汁叉燒,
在蜜汁上燒滾的叉燒更顯肉嫩多汁,
說是紅樓的招牌菜沒有誇張。

超值之選一定是任食點心系列,
選了香檳金蝦餃、太極馬拉糕,
賣相已知是Signature的代表作,
金粉混上香檳粉色是華麗點心之一。
馬拉糕是原味芝麻味混合體,
意想不到芝麻味馬拉糕如此特別。

火鍋料有三款精選牛肉
日本和牛、本地手切牛、澳洲穀飼牛。
三種口感三種肉質味道,十分滿意。

三款手工餃子
鮮蝦韭菜餃、水餃、雲吞。
蝦全部都係蝦餃,細細粒皮薄滑口。

田園雜菜藍
除了蔬菜外,一定要食的就是粉絲,
能夠吸盡湯底的精華,又鮮又甜又滑。

中環區難得的點心中茶餐館,
高檔舒適環境,新鮮火鍋食材,
為辛勞工作後的Happy Hour加添多一個選擇。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-10-08 98 瀏覽
紅樓係食中菜的,但係裝修係摩登風格,而且每一款菜式個賣相都係好靚,香檳金蝦餃和珍菌黑松露球係特色點心了,都係又靚又好食,肉類係點咗黑豚肉叉燒皇,肥瘦相間,而且重點唔會肥膩,叉燒肉質鬆軟口感非常好,而且好入味,黑松露XO醬撈麵,黑松露同XO醬搭配好夾,令到個麵非常好味。
2019-10-07 107 瀏覽
媽咪生日飯 妹妹提議食呢間睇完其他人食評都想快啲食成餐飯無令我失望 唯一不足係燈光太暗喇🥺要求窗邊既角落位 正正就係呢張枱頂頭既燈特別暗😫搞到食物都唔太睇得清講返野食先!岩岩好6個人 當然一人叫一個餐(一人餐有6款)再散叫多樣啦🤤6個都叫哂蟹肉粟米羹 所以唔知酸辣湯如何喇🤩蟹肉好多 都差唔多每一羹都有蟹肉冰菜沙律撈左啲wasabi醬 醒胃!點心拼盤每人一籠 又幾好影相架!蝦餃漲卜卜 素餃同樣足料呀🤤西檸雞中規中矩啦😌黑豚肉叉燒皇肥瘦岩岩好 腍身又大塊 仲一直暖住宮保蝦球惹味 送飯最岩欖菜肉鬆炒四季豆同樣送飯之選呀🤩四季豆好爽 肉鬆夠咸香叉燒韮王炒蛋夠滑 叉燒多到有啲誇張😂菠蘿咕嚕肉個賣相夠吸引 菠蘿好甜呀!!!!咕嚕肉岩岩好 唔會好實好硬亦都唔會過腍 係爽口架!跟餐既時蔬都清甜 湯亦濃另外散叫既鴛鴦蝦球 好味到wooooooow左聲呀🥳🥳又大又爽 係芥末醬同咸蛋黃咸蛋黃比較香口 芥末醬有點比下去喇甜品就無餐牌上既綠豆沙同雪耳糖水提供既係杏仁露杏仁露就最水皮喇 唔夠香🥺另外媽咪生日要食壽包無特別架😂😂食物唔差 仲有happy hour時段飲下野 chill下🤩又有夜景睇 係唔錯既選擇!價
媽咪生日飯 妹妹提議食呢間
睇完其他人食評都想快啲食
成餐飯無令我失望 唯一不足係燈光太暗喇🥺

講返野食先!

冰菜沙律撈左啲wasabi醬 醒胃!

點心拼盤每人一籠 又幾好影相架!
蝦餃漲卜卜 素餃同樣足料呀🤤

無特別架😂😂

價錢亦都相宜✌🏻

服務唔錯 但人手太少 想搵個職員都唔太易呀😂
2019-09-22 1395 瀏覽
如果你係蒲友肯定知道中環蘭桂芳一向都係打正旗號,集世界各地美食既匯聚點。但中菜好似唔係好覺?近日同朋友發現係California Tower,就有一間以"新派中菜"見稱既「紅樓」。餐廳以精緻、創新、擺脫舊有點心框架,將特色玩意風味揉合傳統元素。而今次我地就試左佢地既「週末點心放題」,除左保留左剔飛仔既酒樓文化,仲加入左西式Brunch既自助Area。提供招牌片皮鴨同一眾冷盤小食,的確照顧周到。另外餐廳設計非常有睇頭,分開室內室外兩邊,室內以紅配金既型格主題打造高貴氣質。而室外就利用陽台戶外區,比你飽覽整個維港景色。酒吧旁邊仲有梳化坐位,中西合壁真係夠哂Chill!👇📌Weekend Brunching - $288/Head📌茶茗 - $15/Head + 10% Service Charge▪ 花之戀 ▫ 一睇到Menu見到花之戀?!乜唔係中菜點心咩?以為係壽司,其實係"蟹籽春卷"。廚師好聰明咁將傳統長條型春卷脫胎換骨,幫佢換左套靚衫,變成真係好似朵花咁,,非常有諗頭。入口相當鬆脆,果然係即叫即整。▪ 珍菌黑松露球▫ 呢個睇落成粒波既,賣相又係好精緻,究竟係咩黎?其實
如果你係蒲友肯定知道中環蘭桂芳一向都係打正旗號,
集世界各地美食既匯聚點。但中菜好似唔係好覺?

"新派中菜"見稱既「紅樓」。餐廳以精緻、創新、
擺脫舊有點心框架,將特色玩意風味揉合傳統元素。

而今次我地就試左佢地既「週末點心放題」,
除左保留左剔飛仔既酒樓文化,仲加入左西式
Brunch既自助Area。提供招牌片皮鴨同一眾
冷盤小食,的確照顧周到。另外餐廳設計非常有睇頭,

分開室內室外兩邊,室內以紅配金既型格主題打造
高貴氣質。而室外就利用陽台戶外區,比你飽覽
整個維港景色。酒吧旁邊仲有梳化坐位,
中西合壁真係夠哂Chill!👇
▪ 花之戀
▫ 一睇到Menu見到花之戀?!乜唔係中菜點心咩?
以為係壽司,其實係"蟹籽春卷"。廚師好聰明咁將
傳統長條型春卷脫胎換骨,幫佢換左套靚衫,
變成真係好似朵花咁,,非常有諗頭。入口相當鬆脆,
果然係即叫即整。

▪ 珍菌黑松露球
▫ 呢個睇落成粒波既,賣相又係好精緻,
究竟係咩黎?其實係沾滿黑芝麻既咸水角。
表面有淡淡既松露香,裡面就包滿哂菇菌、
黑松露醬、豬肉鬆。咬落夠哂香口。

▪ 冰鎮鮑魚/Person
▫ 冰鎮鮑魚係餐廳安排每位放題食客都有一大隻,
份量有返咁上下,絕對唔係姑姑寒寒,細細隻比你。
大廚將佢切絲上,唔洗自己切,都幾細心!
有驚喜既係廚師無用到太多調味,本身已經好夠味,
完全食到原汁原味,爽口彈牙,當然額外都會
附上Wasabi酸辣醬,鍾意濃味既都可以試下。

▪ 香檳金蝦餃
▫ 原來蝦餃係呢到既招牌菜之一,
難得放題任食緊係唔好錯過啦。蝦餃size不過不失,
表面以紅菜頭汁整成天然淡紅色,再加一浸香檳金,
兩隻顏色既配搭意外地夾。

▪ 國寶芝麻包
▫ 芝麻包都可以做得好得意!叫得個名做國寶,
當然睇落就好似熊貓黑白配啦!而裡面黑芝麻雖然
係實心餡,但芝麻味相當濃厚。好有芝麻湯圓既感覺,
食得出粒粒芝麻磨到起沙,必食之選。

▪ 清湯牛肉球
▫ 果然比普通酒樓用料特別上乘,比大多數既
牛肉顏色自然少少,唔會話用d人工色素幫佢加紅。
而且肉質同口感都更加實在,牛肉味真係重好多,
非常好食。

▪ 泰式炸雲吞
▪ 椒鹽豆腐
▪ 椒鹽魷魚鬚
▫ 輪到炸物當然都要預埋佢地啦!
炸雲吞起碼即叫即炸,唔會話黎到已經淋哂,合格。
兩款椒鹽小食都做到大排檔層次,夠火喉又夠鑊氣,
食落唔會油淋淋,食得過!整體呢餐點心放題非常滿意,
每人連埋茶位加一都係HK$300,邊食邊歎靚景,值既!
2019-09-21
  • 泰式炸雲吞
  • 椒鹽豆腐
  • 椒鹽魷魚鬚
2019-09-19 128 瀏覽
We orderd a duck with 2 servings, ie with Pan Cakes and Minced meat with lecttuces. Badly served only skin, and fats, with pan cakes, and tiny portion of minced duck meat with lecttuces. Waiter explained most Asian customers like skin only and westerners like skin with meat, with such reason is unreal. To me they do not know how to do Peking Duck!

2019-09-19
2019-09-12 180 瀏覽
第一次到訪紅樓 環境中西合璧既設計富有空間感 服務一流 食物價錢略貴 不過物有所值 🥢木耳海蜇青瓜 $68 // 最喜歡的前菜 海蜇口感脆且軟硬適中 還加入青瓜和木耳 醋汁配大蒜 生抽 吃上來酸酸的🥢黑豚肉叉燒皇 $188 // 招牌叉燒 肉質鬆軟 瘦肉之外 有脂肪油香 口感很棒 而且很入味呢 🥢香檳金蝦餃 $52 // 彈牙的口感 外皮還是香檳粉色 有美觀之效🥢黑松露X0醬撈麵 $128 // 香味濃郁 黑松露及微辣XO醬的完美結合 令撈麵的口感及味道層次極致提升 好吃喔🥄椰汁燉燕窩 $268 // 本身我想點杏汁燕窩 但是Ceci(其中店員)建議點這個椰汁燉燕窩 果然沒有令我失望 身為甜食控覺得很滿足 椰汁味道濃香 跟燕窩很搭配 營養豐富 但是比較偏甜