餐廳: Reaction Coffee Roasters
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-03 136 瀏覽
哇,今日終於試到傳聞中嘅西式早午餐,真係啱晒我嘅心水!👍 件Green day breakfast,搞到我嘅味蕾係一個又酸又夠味嘅美滿世界中游咗一圈。啲黑松露芝士焗新薯,啖啖香濃,輕輕咬落去,個口感彈牙得嚟入味,真係辣手得來。熱辣辣嘅水波蛋仲有少少smoked paprika嘅香氣,真係惹味到不得了。至於隻牛油果,新鮮得滑,搭埋口感爽脆嘅羽衣甘藍,啖啖層次感,你話唔過癮?梗係唔得囉!意粉方面,個Pan-seared new zealand diced beef spaghetti,每一啖牛肉都係入口即溶,意粉又夠晒有咬口,滿足到爆!😋最啱下午茶嘅Homemade scone,外皮脆卜卜,暖笠笠嘅軟綿內餡令人一試難忘,真係讓人回味無窮~總體上嚟講,無論係份量定味道,都係得我心水晒!😊下次我一定要帶埋啲朋友仔過嚟,一齊分享呢份來自舌尖嘅幸福感覺呀!

2023-08-13 304 瀏覽
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰Reaction Coffee Roasters (尖沙咀店)🥑 牛油果多士Avocado Toast賣相好靚😍好適合打卡份量啱啱好,唔會太少唔會太飽味道同其他cafe嘅牛油果toast差唔多👍🏻🍔 鹿兒島和牛漢堡Japan Kagoshima Wagyu Burger食材味道比想像中好和牛唔會太膩如果芝士再整溶少少就更好食🧀♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖(침사추이 모디로드 32-48호 라이톤 빌딩 A호점)ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격 :🥑HKD$126 • 🍔HKD$158 ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ♡🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰리액션 커피 로스터스 (침사추이 점)🥑 아보카도 토스트🍔 일본 가고시마 와규 버거
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰

🥑 牛油果多士
Avocado Toast
賣相好靚😍好適合打卡
份量啱啱好,唔會太少唔會太飽
味道同其他cafe嘅牛油果toast差唔多👍🏻

🍔 鹿兒島和牛漢堡
Japan Kagoshima Wagyu Burger
食材味道比想像中好
和牛唔會太膩
如果芝士再整溶少少就更好食🧀

🚕 地址주소 :
尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
(침사추이 모디로드 32-48호 라이톤 빌딩 A호점)
💰價錢 가격 :
🥑HKD$126 • 🍔HKD$158

🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰
리액션 커피 로스터스 (침사추이 점)
🥑 아보카도 토스트
🍔 일본 가고시마 와규 버거
2023-05-06 439 瀏覽
跑馬地有好多悠閒Cafe,呢間半開放式既幾開揚,有人帶埋狗仔,有外國人推埋BB車,幾有外國風情,環境幾舒服。① Black Truffle Scrambled Eggs Bagel $86黑松露炒滑蛋唔算好濃松露味,但個蛋幾滑,Bagel有半個墊住炒蛋,索晒蛋汁幾好味。煙肉少少脆口唔太肥,加埋火箭菜,呢個主食都幾飽肚。② Thai Tea Croffle $58呢個牛角包窩夫有啲失望,第一次食Croffle同Wraffle好似唔大分別,無左牛角包果種酥脆。而面頭個泰茶忌廉好甜好膩,但又唔似泰式奶茶既味道。而面頭大枝香茅純粹打卡,食到旁邊香茅碎無論味道口感都唔夾。.③ Matcha Latte $52呢杯抹茶味幾香,但唔建議擺咁耐,因為飲到後期,啲冰溶左覺得好淡味(無味)

Thai Tea Croffle

② Thai Tea Croffle $58
③ Matcha Latte $52
下午茶
2023-04-10 278 瀏覽
叫左個和牛漢堡 芝士冇芝士味和牛無牛味,就好似一堆野堆埋一齊咁 有樣無靈魂 重點係咁大間野茄汁都無一支 間野有茄汁制品其實係一定有茄汁。我淨係食咗少少牛肉就成個放咗喺度如果叫yoghurt碗會好食小小 ,正路 但如果追求品質 呢到差小小順帶一提,餐廳係冇洗手間 係要同大廈共用 廁所,超級惡劣想像唔到咁大間餐廳用一個廁所 員工服務上好似好急住收你啲碗咁,但係斟水都算快。咖啡方面,選擇咗oat milk但超無oat milk味

2023-03-19 285 瀏覽
見天氣好,同埋要開始運動下,於是同男朋友一朝早去跑馬地馬場慢跑健步下,出一身汗🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️ 之後就去跑馬地發掘下有什麼好地方食一個chill breakfast.在門外看見內裡有一定食客,而且男朋友已鎖定目標要smoked salmon, 於是心無懸念下就試下Reaction Coffee Raosters。店鋪都是半自助式的,自己要攞餐具,問店員比兩杯水。首先叫了兩杯black coffee, 可選擇咖啡豆,我和男友都偏好nutty,苦澀味重些少既豆。唔錯唔錯☺️我選擇Degree 180 Salad $118份量比我想像中多,而且好多kale ☺️😆, 我幾鍾愛食⋯有牛油果,蕃茄仔⋯好fresh呀Smoked Salmon Egg Benedict $113Topping 有火箭菜,中間scrambled egg, bottom 係薯餅⋯擺盆、味道都幾不錯。我最欣賞佢既薯餅,用已刨好既薯條煎成餅狀,略加少許鹽配食,成件事好balance 呀😆一個慢活的星期六早上,就是這麼簡單。😊😊😇😇 有機會的話,會encore😄

我選擇Degree 180 Salad $118
Degree  180  Salad

Smoked  Salmon Egg Benedict

2023-03-18
早餐
Degree  180  Salad
Smoked  Salmon Egg Benedict
  • Smoked  Salmon  Egg  Benedict
🔅Reaction Coffee Roasters🔅跑馬地🔅咖啡店🔅我同男友好中意呢間咖啡店,連埋跑馬地少少行程,就係好開心嘅 #拍拖好去處 !店舖半露天,新鮮空氣配住少少 neighbourhood嘅感覺,其實真係好舒服!呢間食物真係唔錯,之前叫過Rösti薯餅同埋牛油果同雞Burrito 好正,依家就去試試 pulled pork burrito同埋佢嘅甜品,好想認認真真試晒佢嘅menu!🐷 pulled pork burrito 顧名思義,即手撕豬肉條配薄餅,入面有我最鍾意嘅kale羽衣甘藍菜,好有口感,包住實晒咁樣切開四件~ 手撕豬肉一啲都唔dry,又唔會太水或者太juicy,所以個薄餅都係脆卜卜我自己就覺得其實4份真係好飽,比較適合同人share~🍮 Dirty Tiramisu外觀好吸引嘅意大利tiramisu,流出嚟嘅cream好甜,但又唔會甜都膩~ 個tiramisu嘅濕度剛剛好,餅乾唔會太硬,當然有好香咖啡味,但就無咩酒味,個甜度balance得好好,仲有少少雲呢拿香~ 唔錯!我好怕啲太甜嘅野,所以真係好推介!🥐 泰茶味 Croffle (牛角酥窩夫)croffle真

🐷 pulled pork burrito

我自己就覺得其實4份真係好飽,比較適合同人share~

🍮 Dirty Tiramisu

🥐 泰茶味 Croffle (牛角酥窩夫)
croffle真係愈來愈流行,不過做得好真係唔容易!我覺得今次呢個就有待改善,個牛角酥係好食,鬆軟又脆香,但係上面個泰茶cream就甜左同埋多左,所以食到最後有啲滯~ 同埋泰茶cream嘅溫度係室溫,可能呢個真係個人口味問題,我覺得凍少少是舒服啲,但我又諗同個牛角酥溫差太大,可能又影響牛角酥質感🥺

講埋兩杯啡💛

drip on the rock☕️ 係由手冲咖啡再滴落冰塊處理,咖啡香隨住溫度同冰塊融化而改變,入口好舒服,係靚啡~但豆味唔係太出,變化唔會話好大

所以其實真係睇你飲咖啡係飲乜嘢,我哋兩個就比較注重入口係咪香醇,咖啡豆味道出唔出,溫度變化會唔會令佢有改變,所以其實我哋又唔係好特別飲豆種,或者手沖種類😅

dirty ☕️ 不過不失,無咩特別😅

Reaction Coffee Roasters

網址: https://s.openrice.com/QrbS0L0q900~uZ5MGAA
地址: 跑馬地成和道67號地下B及C舖
電話: 26747388
=====================
#黃色消費圈 #黃色經濟圈 #黃店 #黃色小店 #咖啡店 #cafe #hkcafe #cafehopping #cafehoppinghk #靚景餐廳 #咖啡廳 #burrito #pulledpork #pulledporksandwich #dirty #dirtytiramisu #dripontherock #croffle #牛角酥窩夫 #提拉米蘇

2022-07-22 757 瀏覽
嚟到唔一定係食佢哋嘅招牌爆餡炒滑蛋漢堡包🍔個照燒豬腩肉漢堡好正🫶🏻五花腩肥瘦均勻 食落肥美甘香 仲好入味🐷再加埋鬆軟嘅麵包同流心太陽蛋🍳口感好豐富~啲蜜糖芥末醬令成個味道更惹味🍯
2022-06-30 620 瀏覽
平日去開附近另一間連鎖cafe,覺得質素越來越唔理想,就轉下呢一間cafe。餐廳設計尚算舒適,可惜人多了一點,吵了一些。不過食物貿素就很好,試過pork burger 同Avacado bunch,覺得兩款的用料都很新鮮,應該有用心設計過餐牌和揀選食材。Pork burger都幾好味同驚喜。平時burger 多是用牛或雞做餡,難得有一款是用豬的,對於唔食牛的人就多了一個選擇。食物的味道偏淡,不過是感覺健康個種,食完返而冇咁怕太咸會水腫。至於coffee就很滑,味道不錯。
2022-02-21 1241 瀏覽
因為疫情的關係已經超久沒有外出去吃好西看到這間在跑馬地應該比較少人會聚集而且本身也很想去這間位於尖沙咀的分店所以就去試試⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍌𝑩𝒂𝒏𝒂𝒏𝒂 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕🍌 $68多士的外皮好脆裡面吸滿了牛奶超軟糯香蕉的表面有一層焦糖再加上香蕉本身軟軟的口感感覺很豐富而且也不會很甜好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🫐𝑩𝒍𝒖𝒆𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑩𝒂𝒈𝒆𝒍🫐 $82bagel本身就帶點蜂蜜甜甜的味道咬下去外皮有點硬硬的裡面又挺QQ是我喜歡的bagel口感雖然是藍莓口味不過又不會覺得太酸可是乳酪的味道不是很重感覺如果再多一點乳酪那種creamy的感覺會更好吃好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍝 𝑺𝒐𝒖𝒔 𝑽𝒊𝒅𝒆 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓𝒍𝒐𝒊𝒏 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 🍝 $128 燒牛肉超級嫩也很juicy而且帶點燒烤的香味意粉就有點普通不過還是不錯的份量也蠻多足夠跟別人share好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯☕️ 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ☕️ $42這個我只能説不是我的取向叫了fruity的口味可
因為疫情的關係

不過還是不錯的
份量也蠻多
足夠跟別人share
好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
Sous  Vide  Beef  Tenderloin  Spaghetti

☕️ 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ☕️ $42
這個我只能説不是我的取向
叫了fruity的口味
可是我覺得有點太酸了
喝起來奶味也不是很重
所以沒有到很推薦
好吃程度:🌕🌕(5顆為滿分)
Flat  White

🍵𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆🍵 $46
抹茶的味道不是很濃
不過很下去還算順滑
奶味還蠻重
可是如果多一點抹茶的甘苦味
應該會更好喝
好吃程度:🌕🌕🌕(5顆為滿分)
Matcha  Latte

性價比蠻高的
這邊好像食物比飲品更高質
叫了這麽多也沒有遇到很雷的
如果在附近蠻推薦試試
回購意願:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
Banana  French  Toast
Blueberry Bagel
2022-01-16 687 瀏覽
Went for a takeaway latte, wanted to add sugar hence I asked for a stirer - unbelievably the shop says they have none and no other help offered. So I had to help myself to a long metal knife at the cutlery section. I handed the used utensil back to staff and asked if I could dispose of the sugar wrapped in metal box on the counter as it looked like it contained rubbish - staff responded “of course not, does it look like a rubbish tin” and pointed to a bin. Very disappointed with service for a $4

Very disappointed with service for a $46 latte.

With so many choices of good independent coffee joints in happy valley - this was a rude Sunday morning shock
外賣自取
2021-11-28 693 瀏覽
今日大約12點黎到跑馬地coffee shop無算多人唔洗等位可能因為跑馬地唔係一個比大家打卡嘅地方咖啡有nutty或fruity我點左fruity都唔錯下次再試下野食先
今日大約12點黎到跑馬地

都唔錯

下次再試下野食先
2021-11-27
2021-10-26 570 瀏覽
第一次坐低用膳,咖啡就每天都外賣。被推薦吃green day breakfast 非常好,吃七八飽肚不油膩,周末推介必吃之選。每天看到很多外區人來坐下喝咖啡 果真值得推薦。
第一次坐低用膳,咖啡就每天都外賣。
每天看到很多外區人來坐下喝咖啡 果真值得推薦。
2021-10-24
TEA
2021-09-17 566 瀏覽
搵食CAFE 輕食+意粉 另有意飯或漢堡等美食選擇牛油果他他配脆多士  新豬肉丸意粉 日本和牛漢堡牛油果他他擺碟靚,伴幾片脆多士 牛油果口感綿滑,入味濃香 抹上多士一齊食 口感好豐富日本和牛漢堡 伴碟蓮藕片微辣鬆脆用紅菜頭汁整既漢堡包特別鮮艷 包身鬆軟 日本和牛肉漢堡扒肉汁豐富,配埋番茄同生菜食味道一流最後係番茄新豬肉丸意粉 素肉丸配以新鮮番茄汁醬拌炒而成 麵條彈牙,鮮香番茄醬刺激食慾新豬肉丸口感似真肉跑馬地成和道67號地下B及C舖平均消費$200評分8/10
搵食CAFE 輕食+意粉 另有意飯或漢堡等美食選擇
牛油果他他配脆多士  新豬肉丸意粉 日本和牛漢堡
日本和牛漢堡 伴碟蓮藕片微辣鬆脆
新豬肉丸口感似真肉

跑馬地成和道67號地下B及C舖
平均消費$200
評分8/10
2021-08-29 336 瀏覽
嚟到跑馬地梗係要試吓Reaction Coffee Roasters, 之前都想食一直未有機會,今日正好嚟試吓一行二人嗌左兩份野:1. Pan seared new zealand diced beef spagehetti,嘩,賣相好靚仔又有啲鮮花喺上面,真係要相機食先完全唔捨得食牛肉雖然細細粒但係份量都唔少,幾有牛味肉質鮮嫩值得encore!2. Green Day Breakfast, 朋友仔食素所以就揀咗呢一款,賣相都幾特別,有牛油果,大啡菇,酸種麵包,睇落都幾飽肚。先講吓個焗薯仔,有啲黑松露喺醬上面又有芝士,幾惹味,細細舊啱晒唔會太膩!大啡菇都好香,又肉厚!沙律菜係羽衣甘藍,不過我對羽衣甘藍就一般,所以冇咩意見。酸種麵包,味道幾特別,又香口,正!

一行二人嗌左兩份野:

嘩,賣相好靚仔又有啲鮮花喺上面,真係要相機食先完全唔捨得食

牛肉雖然細細粒但係份量都唔少,幾有牛味肉質鮮嫩
值得encore!

大啡菇都好香,又肉厚!
沙律菜係羽衣甘藍,不過我對羽衣甘藍就一般
,所以冇咩意見。
酸種麵包,味道幾特別,又香口,正!
2021-08-10 304 瀏覽
黑松露大啡菇芝士奄列 $79滑香同滑不過黑露松味唔太突出,好大份一個人食都食唔晒😅黑松露新豬肉椰菜花飯依家越嚟越多地方有椰菜花飯食,佢好食嘅,不過又係黑松露味唔突出,椰菜花飯份量少,新豬肉比例比較多,如果係食肉獸應該會鍾意❤️
黑松露大啡菇芝士奄列 $79
滑香同滑不過黑露松味唔太突出,好大份一個人食都食唔晒😅
黑松露新豬肉椰菜花飯