2024-03-02 1270 瀏覽
【沙田區】【QUE】經過沙田新城市廣場,覺得自己冇乜機會食嘅一間嘢,偏偏又會喺一啲時候就會食到,講緊嘅當然係同朋友一齊嘅時間。其實呢啲飲飲食食嘢我就真係冇乜要求,做 foodie 都係本住「盡量是其是,盡量非其非」嘅心態去做咋。而我喺頭先都有提到,我真係冇諗過嚟呢度食,所以我連佢食乜都唔知嘅。睇咗餐牌就知原來佢哋係有日式料理同啲西餐咁,又有啲甜品叫吓咁。呢啲食肆係咪本身都有個名,籠統啲咁稱呼佢哋?日西料理?和西料理?我唔知。我只係知我就叫個 $148 嘅「牛油果角切魚生沙律」配「和風柚子醬油」,我就唔係懶健康先叫呢款嘅,而係我覺得佢真係會幾吸引嘅。食落係幾惹味,啲魚生都唔似啲刺身嘅頭頭尾尾,而係真係切出嚟嘅,同個醬汁幾夾,正。朋友食 $148 嘅「明太子蟹籽意粉」,實行同我一西一日咁嘅配搭。一向唔算好大食嘅佢都食晒嗰碟咁大碟嘅嘢,證明佢真係幾好食。連埋加一埋單 $326,喺得商場食嘢預咗唔會平,之但係落樓價係呢個我又覺得唔係好貴啫。。。(地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #h

(地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #QUE #牛油果角切魚生沙律 #牛油果角切魚生沙律配和風柚子醬油 #明太子蟹籽意粉 #1am1282 #1ambackup
2023-11-27
2024-05-20 218 瀏覽
二人餐💕想要個多元化的晚餐可以選擇這個QUE幸福二人餐 $498 包小食+沙律+壽司Taco+主食+甜品+飲品🍟小食:炸薯條配煙肉、京蔥絲、木魚絲及日式芥末醬 味道就好似章魚燒😂😂🥗沙律:松葉蟹肉蟹籽沙律中規中矩啦,蟹肉份量唔算話太多,食落都幾Fresh,但份量就偏少😂兩個人食一兩啖就冇😂🍝主食:軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁軟殼蟹質素非常好有蟹膏!意粉汁都幾好味,但係由於佢係鹹食嘅最後上,所以已經有啲食唔落😂Sushi Taco:係我最期待嘅食物,外邊脆脆嘅紫菜配上豐富嘅餡餡料真係好正🌮😍😍😍甜品:京都宇治抹茶提拉米蘇 +$10 味道還好,沒有很驚艷😂抹茶味也沒有很濃飲品:本來包嘅只有咖啡同茶所以加咗$38飲特色飲品,味道同埋顏值都係值得😆整體食物造型精美吸引,味道都唔錯 值得一試📍:#QUE (新城市廣場一期) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖#沙田美食 #沙田 #stepfoodie沙田美食 #香港美食 #shatinfood #shatin #shatinrestaurant #hkfoodie #hkfood #foodie #hkfoodphotograp
二人餐💕
想要個多元化的晚餐可以選擇這個QUE幸福二人餐 $498
包小食+沙律+壽司Taco+主食+甜品+飲品

🍟小食:炸薯條配煙肉、京蔥絲、木魚絲及日式芥末醬
味道就好似章魚燒😂😂

🥗沙律:松葉蟹肉蟹籽沙律

🍝主食:軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁

甜品:京都宇治抹茶提拉米蘇 +$10
味道還好,沒有很驚艷😂抹茶味也沒有很濃

整體食物造型精美吸引,味道都唔錯
值得一試
📍:#QUE (新城市廣場一期) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖

#沙田美食 #沙田 #stepfoodie沙田美食 #香港美食 #shatinfood #shatin #shatinrestaurant #hkfoodie #hkfood #foodie #hkfoodphotography
2024-05-19 136 瀏覽
今日 嚟到沙田食飯 揀咗呢間 日式餐廳, 呢度裝潢 木系為主,有好多貓貓擺設, 燈上邊都好多 貓貓裝飾, 幾得意❤️我哋叫咗幾樣嘢食: 蟹味噌甲羅燒意大利飯(配海膽忌廉汁):蟹肉,蟹子,蟹膏撈埋一齊食好夾,好味。但覺得叫得甲羅燒, 就算唔燒,都應該攞火槍燒一燒~意大利飯口感al dente,有淡淡的海膽味,好creamy 軟殼蟹意粉配蟹肉及番茄忌廉汁:軟殼蟹鬆脆可口,意粉略為林咗少少,蟹肉蕃茄汁就唔係幾見蟹肉喇,蕃茄汁味道調較得不錯,酸酸甜甜幾開胃。黃金凱撒沙律:沙律菜好新鮮,清甜爽脆,配上炸嘅流心蛋,正!

我哋叫咗幾樣嘢食:
蟹味噌甲羅燒意大利飯(配海膽忌廉汁):
軟殼蟹意粉配蟹肉及番茄忌廉汁
黃金凱撒沙律:
沙律菜好新鮮,清甜爽脆,配上炸嘅流心蛋,正!

2024-05-06 179 瀏覽
每次經過都見到呢間餐廳幾多人,今日同幾位朋友一齊dinner,終於有機會試下😛雖然餐廳有出2人set,但我地選擇左散叫軟殼蟹意粉意粉配上蕃茄忌廉醬汁,係一味好安全嘅主食,軟殼蟹略嫌唔夠脆燒千葉縣鯣烏賊海苔意大利飯飯中加入海苔碎,令到每一啖飯既味道都升級左,呢個值得推介黃金蟹籽加州卷配香芒乳酪汁本身加州卷冇咩特別,但係加埋個香芒乳酪汁一齊食,味道非常Fresh脆炸單骨雞翼配辛子明太子醬單骨雞翼炸得非常脆口,配埋個明太子醬,好食😋總括而言,呢間餐廳嘅食物味道幾好,擺盤精美,不過份量就偏少,食量大嘅朋友就要叫多幾款食物了

雖然餐廳有出2人set,但我地選擇左散叫

軟殼蟹意粉
意粉配上蕃茄忌廉醬汁,係一味好安全嘅主食,軟殼蟹略嫌唔夠脆

燒千葉縣鯣烏賊海苔意大利飯
飯中加入海苔碎,令到每一啖飯既味道都升級左,呢個值得推介

脆炸單骨雞翼配辛子明太子醬
單骨雞翼炸得非常脆口,配埋個明太子醬,好食😋

2024-05-04
2024-03-18 430 瀏覽
今日同同事去新城市廣場食lunch,第一次試呢一間QUE Cafe,門口睇Menu覺得價錢少貴,人均$100-150。我叫咗lunch set 卡邦尼意粉Lunch set可以揀沙律或者湯,我就揀咗湯。今日嘅餐湯係南瓜湯,上枱嘅時候係熱辣辣嘅,一打開蓋仲冒煙。不過南瓜湯嘅味道偏甜。杜重頭戲卡邦尼意粉,好少見到卡邦尼意粉面頭會加紫菜開頭食都覺得唔錯嘅,但係越食越膩,有啲想嘔兩位同事檸茶叫咗少甜,我就正常嘅,不過都係一啲都唔甜

我叫咗lunch set 卡邦尼意粉

杜重頭戲卡邦尼意粉,好少見到卡邦尼意粉面頭會加紫菜
開頭食都覺得唔錯嘅,但係越食越膩,有啲想嘔

兩位同事檸茶叫咗少甜,我就正常嘅,不過都係一啲都唔甜

2024-02-24 366 瀏覽
路过QUE,看到有新品被吸引🤩✨牛油果柚子三文鱼寿司塔克✨ 牛油果和三文魚真的好搭配!非常鲜甜嫩滑!柚子醋酸酸的,平衡牛油果和三文鱼的甜腻外面是紫菜炸的脆脆的,一口下去好满足
路过QUE,看到有新品被吸引🤩
柚子醋酸酸的,平衡牛油果和三文鱼的甜腻

外面是紫菜炸的脆脆的,一口下去好满足
2024-02-18 424 瀏覽
呢間餐廳主打西式日式fusion菜,之前已經去過旺角MOKO嗰間分店,今次嚟到沙田新城市廣場食😂餐廳都幾大,乾淨舒適,星期六下午兩點幾到唔洗等位直入✌🏻我哋5個人叫咗一個2人餐再額外加少少野。2人餐($498)揀咗以下食物:✅日式咖喱炸雞軟骨炸得幾香脆,唔會好油,不錯👍🏻✅松葉蟹肉蟹籽沙律雖然係for 2人,但份量比較細,蟹肉唔多,但味道ok。✅燒宮崎雞扒海苔意大利飯好creamy,味道幾好👍🏻✅軟殼蟹壽司塔可🌮類似taco, 不過係炸紫菜包住啲飯同軟殼蟹,幾特別。啲汁有少少辣,但餐牌冇寫。✅香蔥拖羅蓉牛油果醬🥑壽司塔可🌮呢款幾好味,不過牛油果醬比較少😅✅京都宇治抹茶🍵甜筒🍦其實係綠茶甜筒加綠茶醬。要先整碎個甜筒,再淋綠茶醬,然後同綠茶雪糕一齊食。很濃綠茶味,正😋✅熱檸檬茶✅凍美式咖啡我哋再加咗:✅火炙吞拿魚沙律🥗($138)沙律菜fresh,海葡萄唔錯。火炙吞拿魚都有唔少塊👍🏻✅明太子蟹籽意粉🍝($148)Creamy, 味道唔錯👍🏻✅熱美式咖啡($38)☕️✅石榴泡泡綠茶($58)🍹加咗一後$968埋單,性價比係ok的👍🏻我哋仲見到有狗狗🐶喺餐廳同枱食野😁

✅日式咖喱炸雞軟骨
炸得幾香脆,唔會好油,不錯👍🏻

✅松葉蟹肉蟹籽沙律
雖然係for 2人,但份量比較細,蟹肉唔多,但味道ok。

✅燒宮崎雞扒海苔意大利飯
好creamy,味道幾好👍🏻

✅軟殼蟹壽司塔可🌮

✅香蔥拖羅蓉牛油果醬🥑壽司塔可🌮
呢款幾好味,不過牛油果醬比較少😅

✅京都宇治抹茶🍵甜筒🍦

✅熱檸檬茶
✅凍美式咖啡

我哋再加咗:
✅火炙吞拿魚沙律🥗($138)
沙律菜fresh,海葡萄唔錯。火炙吞拿魚都有唔少塊👍🏻

✅明太子蟹籽意粉🍝($148)
Creamy, 味道唔錯👍🏻

✅熱美式咖啡($38)☕️
✅石榴泡泡綠茶($58)🍹

2024-02-17
2024-02-10 349 瀏覽
呢間係新城沙田市廣場嘅日式簡餐,叫做Que,佢哋都有好多位,適合一家大細!咁講返啲嘢食,我叫咗個角切魚生飯,仲有一份tune嘅Taco同埋一個和牛烏冬麵!角切魚生飯係用碟上,份量都幾大,啲魚都好新鮮,另外Taco都係外面有啲炸咗嘅紫菜,包含咗日本嘅壽司同埋taco嘅混合體,食起上嚟係特別脆,既有日本特色,亦有墨西哥風味。所以我幾鍾意呢個。推薦你試吓!起碼華御結食唔到🤣最後一個烏冬,牛肉幾好,薄切食起上嚟有啲似打邊爐。個湯都幾好,烏冬就普普通通。

2024-02-08
2023-11-26 513 瀏覽
看餐廳外覲像不錯,剛好不用等位就試吓,可惜食物的質數真心對不起這個價錢,已經是下午茶時間都不算便宜,份量少,刺身很一般不覺得生鮮,尤其薯條不夠熱再配上木魚及燒汁真心奇怪配搭唔識欣賞,飲品更差,咖啡奶茶溝了水一樣難喝😩失望的一次體驗,整體好看不好吃,和隔離枱距離也近,沒太大空間,本來打算試吓他們的甜品,柚子味Tiramisu好像挺特別,但連加一要近一百元只有一件少少的,吃了主食對質數失望已打消吃甜品的興趣了,不會再幫襯呢
2023-10-23 647 瀏覽
🤑價錢約 $200🪑可以係openrice online 訂位 有少少貓貓公仔做裝飾 幾cute 而且坐得幾闊落Ⓙ 迷你丼飯set用一個好似花型ge本盤遞上 🌸 好有心思有大概6小品 果6小碟會隨時間而改變 所以再去食都可能有新野 唔會悶 今次有明太子沙律🥗(比想像中辣)、焦糖燉蛋、吉列蠔、八爪魚烏冬🐙、吞拿魚丼飯整體味道正常 都算幾豐富Ⓙ 松葉蟹肉甲羅燒意大利飯 蟹肉唔算好多 但個海膽醬幾creamy 正好balance 番丼飯set 入面明太子ge 辣味🤣如果一個人淨食呢個飯可能較膩

🤑價錢約 $200

Ⓙ 迷你丼飯set
用一個好似花型ge本盤遞上 🌸 好有心思
整體味道正常 都算幾豐富

Ⓙ 松葉蟹肉甲羅燒意大利飯
2023-10-21 498 瀏覽
木系日式ℂ𝕒𝕗𝕖 ℚ𝕌𝔼 ,入面勁多貓貓擺設🐈,好可愛😆😆 呢到好好坐,整體好舒適,而且呢度好似係有甜品名師主理,岩曬女生們(˶' ᵕ ' ˶)ᕷ 𝕨𝕒𝕜𝕦𝕨𝕒𝕜𝕦· - - · - - · - - · - - ·🔸 炙燒魚生丼(三文魚、左口魚裙還及帆立貝)🔹 ℚ - 𝕌𝔼濃郁朱古力榛子蛋糕(朱古力要絲、檫子)🔸 軟殼蟹意粉配蟹肉及番茄忌廉汁🔹 蘋果香桃富士梳打🔸 粟國鹽焦糖鮮奶咖啡· - - · - - · - - · - - ·炙燒魚生丼🍱刺身新鮮肥美,三款唔同既刺身有搭配唔同既醬汁🍣 勁讚軟殼蟹意粉配蟹肉及番茄忌廉汁🦀🦀炸軟殼蟹冧咗汁之後都仲係脆口,蕃茄忌廉汁配意粉冇咁膩🍅🍝ℚ - 𝕌𝔼濃郁朱古力榛子蛋糕,好得意嘅蛋糕口感,旁邊有呢期好興打卡𝕒𝕓𝕝𝕖的倒轉雪糕🍫🍦 榛子蛋糕好好食😋蘋果香桃富士梳打/ 粟國鹽焦糖鮮奶咖啡梳打不過不失,打卡𝕒𝕓𝕝𝕖之選,個杯勁重🫗另一個鹽焦糖鮮奶咖啡☕️🫖,都幾有儀式感可以根據個人口味去加鹽同埋焦糖漿😆配埋蛋糕一流 𝕒𝕣 ~~
木系日式ℂ𝕒𝕗𝕖 ℚ𝕌𝔼 ,入面勁多貓貓擺設🐈

· - - · - - · - - · - - ·
🔸 炙燒魚生丼(三文魚、左口魚裙還及帆立貝)

🔹 ℚ - 𝕌𝔼濃郁朱古力榛子蛋糕(朱古力要絲、檫子)

🔸 軟殼蟹意粉配蟹肉及番茄忌廉汁

🔹 蘋果香桃富士梳打

🔸 粟國鹽焦糖鮮奶咖啡

· - - · - - · - - · - - ·

蘋果香桃富士梳打/ 粟國鹽焦糖鮮奶咖啡
梳打不過不失,打卡𝕒𝕓𝕝𝕖之選,個杯勁重🫗
2023-09-24
2023-10-15 323 瀏覽
許久冇來沙田,間尼間新開就來試下,環境裝修都既舒服,好多小貓係裝飾度,有趣可愛。北海道產帆立貝沙律見到羽衣甘藍就一定係選擇佢啦,仲有最愛既牛油果,加入左核桃粒,中東米,用乳酪柚子汁攪拌均勻,酸酸甜甜好開胃,而佢入面帆立貝係火炙過,整個份量好足。軟殼蟹意粉 配 蟹肉番茄忌廉汁軟殼蟹酥脆而且唔會乾蒸蒸,義大利面q彈每一條面都裹著滿滿蟹肉。黑松露野菌貓耳朵粉朋友點既貓耳朵我覺得比較勁到,有dd生,我可能食唔慣覺得麻麻。朋友話都算ok既。香桃富士梳打唔好喝😆糖精溝出來比較明顯同濃左d

北海道產帆立貝沙律

軟殼蟹意粉 配 蟹肉番茄忌廉汁

黑松露野菌貓耳朵粉

香桃富士梳打
唔好喝😆糖精溝出來比較明顯同濃左d
新城市不時都有新餐廳,見到佢有貓耳朵粉,咁特別,就試試佢😜.✨ Dinner Set for 2 $588晚市套餐包小食、意粉、主食、沙律、甜品,每款都幾有3-6款可以選擇。✨ 酥炸廣島蠔配檸檬醬(4件)+$18廣島蠔大小適中,蘸檸檬醬食落幾清新🍋少咗啲飽膩感,幾好食,幾開胃☺️✨ 黑松露野菌貓耳朵粉黑松露搭配野菌芝士,本身依個組合已經好好食✨黑松露醬汁好creamy,再加上貓耳朵粉掛到少少汁、咬落好彈牙😋依個推薦大家必點!‼️但有朋友試過落完單先被通知貓耳朵粉試過賣曬,要轉普通意粉,所以落單前一定要問清楚🙊✨ 香蔥拖羅溫泉玉子丼吞拿魚蓉口感軟滑配上蔥香,加埋少少wasabi同豉油食,非常美味😍✨ 松葉蟹肉蟹籽沙律蟹籽份量很多,青瓜絲🥒蟹肉絲配上沙律醬,清爽開胃。✨ 京都宇治抹茶甜筒抹茶十分濃郁,隱隱約約帶啲抹茶嘅苦澀味🍵鐘意抹茶嘅朋友一定要試下。.✨ 壽司塔(軟殼蟹壽司塔可 / 鰻魚玉子壽司塔可 / 香蔥拖羅蓉牛油果壽司塔可)+$48壽司塔依個十分fusion,將墨西哥taco同壽司 Mix埋😝基本上每一款都嘅餡料都塞爆‼️真係十分足料。軟殼蟹香脆唔油膩;鰻魚嫩滑配埋炸紫菜,一脆一軟,口感
新城市不時都有新餐廳,見到佢有貓耳朵粉,咁特別,就試試佢😜
✨ Dinner Set for 2 $588

✨ 酥炸廣島蠔配檸檬醬(4件)+$18

✨ 黑松露野菌貓耳朵粉

✨ 香蔥拖羅溫泉玉子丼

✨ 松葉蟹肉蟹籽沙律
蟹籽份量很多,青瓜絲🥒蟹肉絲配上沙律醬,清爽開胃。

✨ 京都宇治抹茶甜筒
軟殼蟹香脆唔油膩;鰻魚嫩滑配埋炸紫菜,一脆一軟,口感不錯;香蔥拖羅蓉牛油果,拖羅蓉牛油果整個口感香滑順口。
⭐整體︰8.0/10
⭐食物︰8.5/10
⭐環境︰8.5/10
⭐價錢︰8.0/10
2023-09-12
之前經過這間主打日式fusion料理的餐廳,今晚終於有機會試了。餐廳裝潢日式木系設計,燈光柔和,令人覺得好舒適,還有一個地方是令貓奴著迷,就是有很多立體像真度超真實的貓貓擺設。講返食物先,晚市餐牌有二人套餐,不過我們二人覺得食物太多,未必可以吃得完,所以選擇主餐牌。我們選擇了兩個主食。✿月見燒牛肉意大利飯丼 $178燒牛肉燒得剛剛好,有足夠牛味,我初初無看清楚餐牌上的名字,原來飯底是意大利飯,雖然好食,但有點膩,因為本身已經有生蛋黃。不過這個丼都幾好食。😋✿櫻花盛 $258上菜那一剎就已經很吸引,有迷你吞拿魚丼、火灸三文魚明太子沙律、辛味八爪魚冷稻庭烏冬、黑松露芝士吉列蠔、黑松露蟹籽壽司筒、靜岡縣紅茶焦糖燉蛋。細細碟明太子沙律居然有兩大粒明太子🤣烏冬有少少辣味好正!迷你吞拿魚丼其實都唔太迷你,反而很足料,吞拿魚是鮮甜,不是那一種急凍雪藏味🤣成盤最有驚喜是吉列炸蠔,新鮮熱辣辣炸起外脆內軟🦪食到最尾連個甜品都好有茶味🍵雖然每一碟小小,但係每一樣都很有驚喜😆QUE📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖推薦指數: ♥ ♥ ♥ ♥ ♡性價比: ★ ★ ★ ☆ ☆人均消費$250(自費食

✿月見燒牛肉意大利飯丼 $178

✿櫻花盛 $258
雖然每一碟小小,但係每一樣都很有驚喜😆

QUE
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖
推薦指數: ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
性價比: ★ ★ ★ ☆ ☆
人均消費$250
(自費食評)
2023-09-18 139 瀏覽
呢間新開嘅餐廳,有日西式混合風格嘅fusion Café 。之前去過一次,咁啱經過附近,就再入去食多次。Café 內裏充滿貓嘅裝飾,真真正正以貓做主題嘅餐廳,由於係比較晏嘅中午時間,又唔係好餓,以防食唔落晚餐,所以淨係叫左個松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯。擺碟及賣相一流,意大利飯上面放左一個原隻蟹殼,內裏裝滿饀料。松葉蟹肉、蟹籽、香氣十足海膽忌廉汁、滿滿芝士,夾埋係一個非常好嘅配搭,連埋蟹膏,一齊撈埋黎食,鮮味之極,每一啖都食得好滿足。呢一餐又係一個有景有味道嘅午飯,十分正!

松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯
松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯