4天前 0 瀏覽
呢間餐廳被稱為炸雞界Prada 係韓國過江龍嚟香港 之前去韓國旅行嘅時候 經過呢間餐廳都好多人 每次都食唔到 估唔到竟然喺香港先可以試到呢個炸雞界嘅名牌🤩半半炸雞🐔($238)小編揀咗紫菜脆脆同埋經典原味 首先炸雞嘅份量都幾多 因為佢哋係先焗後炸 所以食落唔會有好多炸粉 同時保留到雞嘅肉汁 咬落仲係幾嫩滑 紫菜味會配上炸紫菜天婦羅 幾特別可以一試👌🏻魚糕湯二人份🍢 ($138)唔好睇佢得兩串魚糕串 成個湯仲有大量嘅魚糕片 湯用咗青陽辣椒熬製 所以飲落有少少辣辣地 幾開胃🤤芝士大棒🧀 ($48)芝士大棒有兩大條 裏面係Mozella 同Chedder Cheese 味道係濃濃嘅芝士味 但略嫌唔夠熱 所以食落就拉唔到絲檸檬梳打🍋🍸($28/杯)估唔到餐廳嘅飲品價錢都幾相宜 而且都幾大杯 一般出面韓國餐廳都要$5,60杯 味道正常 所以都算幾抵飲😂

半半炸雞🐔($238)

魚糕湯二人份🍢 ($138)

芝士大棒🧀 ($48)

檸檬梳打🍋🍸($28/杯)
2024-06-04 19 瀏覽
太太最近說很想食韓國菜,想試試未食過的餐廳,正好找到這間由韓國人主理,有幾家分店的連鎖店,帶太太去光顧🫢✏️位置(9/10):金巴利街中段,交通四通八達✏️環境(8/10):裝修像西餐廳,休閒舒適✏️服務(8/10):侍應很忙,仍然主動及態度殷勤✏️食物(8/10):即叫即煮,熱辣辣地上枱,味道亦不錯🌟瘋狂蒜香炸雞 - $208點了三道菜,首先當然是炸雞,上枱時香氣撲鼻,肉汁鮮嫩,外皮香脆,果然如店員所講是先焗後炸,味道討好😘🌟海鮮煎餅 - $128像班戟入口鬆化軟綿,餅邊煎得香脆,口感確實豐富。而用料有多款海鮮,包括魷魚及蝦,並帶有蔥的香味,忍不住多吃幾片😍🌟牛肉大醬湯 - $138大醬湯即點即做,用石鍋盛載,上枱時熱騰騰。放入大量肥牛,是醬香味濃的韓國家常湯,喜歡韓國菜的一定會喜歡😋🏠Puradak Chicken(尖沙咀) 📬尖沙咀金巴利街7號地舖

✏️位置(9/10):金巴利街中段,交通四通八達
✏️環境(8/10):裝修像西餐廳,休閒舒適
✏️服務(8/10):侍應很忙,仍然主動及態度殷勤
✏️食物(8/10):即叫即煮,熱辣辣地上枱,味道亦不錯

🌟瘋狂蒜香炸雞 - $208

🌟海鮮煎餅 - $128

🌟牛肉大醬湯 - $138

🏠Puradak Chicken(尖沙咀)
📬尖沙咀金巴利街7號地舖
2024-05-28
2024-06-04 0 瀏覽
晚飯時間去到,只係7點幾,但係好多款式都已經售罄/無得點,真係好掃興,難怪食飯時間都坐唔滿座。點完唔洗5-10分鐘,除咗炸雞之外,其他食物已經好快上枱,感覺好似用微波爐叮熱。韓式煎餅,入面海鮮就只係小小魷魚同小蝦仁。餅皮好厚,好似食緊麵粉咁,要點啲醬汁先冇咁乾爭爭。炸雞原味一份,炸雞皮薄,炸得金黃,算係唔錯嘅。唯一好食嘅係炸雞,其他都唔係正宗韓國菜。

炸雞原味一份,炸雞皮薄,炸得金黃,算係唔錯嘅。

唯一好食嘅係炸雞,其他都唔係正宗韓國菜。
喺尖沙咀韓國街嘅🌟Puradak Chicken🌟,主打🇰🇷韓式炸雞🍗,有多款特色口味🌽,係店家獨有嘅!🍗半半炸雞 $238🌽Corn-so AmazingPuradak Chicken主打嘅口味之一,甜甜哋嘅粟米粉,令炸雞變得香而不膩,會食上癮!🧄瘋狂蒜香雞肉保持到大量肉汁,蒜香係慢慢咁滲出嚟,連埋牛油同埋蜜糖嘅加持,顯得份外惹味!🥚芝士雞蛋卷 $128大大份嘅雞蛋卷,以大量嘅椰菜絲、茄汁、沙律醬嚟調味!🥟炸餃子 $48炸到外脆內綿,唔錯!🍺支裝啤酒 $38係炸雞嘅良伴!

🍗半半炸雞 $238
🌽Corn-so Amazing

🧄瘋狂蒜香

🥚芝士雞蛋卷 $128

大大份嘅雞蛋卷,以大量嘅椰菜絲、茄汁、沙律醬嚟調味!

🥟炸餃子 $48

炸到外脆內綿,唔錯!

🍺支裝啤酒 $38

炸雞嘅良伴!
2024-05-27 11 瀏覽
好出名嘅韓國炸雞店,訂咗枱8:30,早咗到7:30已經滿座,無法提早入座,哈哈!店員都好好,俾咗支水我哋飲,安排咗兩張凳俾我哋坐住等。到8:30左右,啲人開始食完走,其實8:30後入座已經唔需要訂位,我哋入座後都唔滿了。但係店員喺我哋等位途中,有人入嚟拎位嘅時候,都冇比飛人客,亦冇叫人按次序排隊,最後入座時,當然係次序錯晒。。。。座位非常之逼,我算瘦,都覺得枱罅好窄好難穿過而掂唔到張枱,跟住張枱都幾油下。食物主要炸雞為主。嗌咗半半炸雞,兩款味道都還好,好食嘅,但係冇乜特別沒有驚喜,價錢唔平。叫咗有骨雞,懷疑佢混雜咗部份係比較平嘅無骨雞,有幾舊食落口感係零舍唔同既,無骨雞柳咁。粟米炸雞,炸雞上灑上粟米粉同芝士粉,甜甜地,保持到炸雞係脆卜卜。另外一款清陽辣椒mayo,蛋黃沙律醬加少少辣椒味,唔算辣,咩事呀?我腳趾醬非常之多,我覺得浸到啲雞淋晒同好滯,但朋友喜歡。哈哈哈哈哈,就係5隻吉列蝦。好唔抵,似平時超市買個啲急凍埋列蝦,皮厚蝦幼,但黑醬味好味的,如果叫黑醬炸雞應該唔錯。最後臨走去廁所,廁所係廚房隔離,見到廚房地下好污糟。。。廁所都好污糟。。 見到之後無下次了。。。。。

粟米炸雞炸雞上灑上粟米粉同芝士粉,甜甜地,保持到炸雞係脆卜卜。另外一款清陽辣椒mayo,蛋黃沙律醬加少少辣椒味,唔算辣,咩事呀?我腳趾醬非常之多,我覺得浸到啲雞淋晒同好滯,但朋友喜歡。

2024-05-24
2024-05-23 37 瀏覽
呢間被稱爲炸雞界貴族嘅韓國過江龍品牌,由韓國人主理,部份廚師更專程到總部學烹調秘技。除咗炸雞之外呢度亦有多款韓式料理,店內環境簡約,黑白設計,價錢合理,可以一試。炸雞以先焗後炸嘅方式烹煮,口味眾多,要咗原味,外皮炸至酥脆,肉質鮮嫩,鎖緊肉汁,食完都唔覺得油膩,份量好多,適合多人分享。炸豬排定食反而有驚喜,比得過炸豬排專門店,金黃酥脆,炸皮薄,肉質嫩滑,入口即化,上面沾上醬汁,甜甜哋,濃稠度適中,配飯一流。芝士雞蛋卷好長一條,厚厚一層,帶雞蛋香氣,芝士味唔算好出,調味偏淡,主要用上面嘅沙津同番茄醬調味,配上滿滿沙律菜絲,感覺健康。

• 芝士雞蛋卷
  • 半半炸雞
  • 炸豬排
  • 炸雞
被譽為「炸雞界貴族」的韓國過江龍🇰🇷裝修亦以黑金色為主,特別派員工到韓國受訓👨‍🍳將11款炸雞口味帶到嚟香港✈️炸雞先以210°C高溫烤焗🔥逼出多餘油分,鎖住肉汁💦再用油炸至金黃酥脆🍗達至皮脆肉嫩,層次豐富嘅口感🤤加上唔同醬汁同配料🍯炮製出唔同Fusion同經典口味🤗Pesto Sauce炸雞,我喜歡的綠色羅勒醬🥰配搭烤小蕃茄同巴馬臣芝士碎🧀味道濃郁而清新🍃羅勒醬配炸雞味道出奇地夾🤩沾滿醬都唔會覺得好膩😙Corn-So Amazing炸雞🌽係餐廳推薦嘅王牌口味🏅表面則灑上大量粟米湯調味粉🫕即使未食已可聞到粟米的甜香氣味😋炸雞入口脆皮juicy,肉質嫩滑😍
被譽為「炸雞界貴族」的韓國過江龍🇰🇷
裝修亦以黑金色為主,
特別派員工到韓國受訓👨‍🍳
將11款炸雞口味帶到嚟香港✈️

炸雞先以210°C高溫烤焗🔥
逼出多餘油分,鎖住肉汁💦
再用油炸至金黃酥脆🍗
達至皮脆肉嫩,層次豐富嘅口感🤤
加上唔同醬汁同配料🍯
炮製出唔同Fusion同經典口味🤗

Pesto Sauce炸雞,我喜歡的綠色羅勒醬🥰
配搭烤小蕃茄同巴馬臣芝士碎🧀
味道濃郁而清新🍃
羅勒醬配炸雞味道出奇地夾🤩
沾滿醬都唔會覺得好膩😙

Corn-So Amazing炸雞🌽
係餐廳推薦嘅王牌口味🏅
表面則灑上大量粟米湯調味粉🫕
即使未食已可聞到粟米的甜香氣味😋
炸雞入口脆皮juicy,肉質嫩滑😍
  • CORN-SO AMAZING炸雞
  • 羅勒派對炸雞
2024-05-16 55 瀏覽
終於去試炸雞界Prada!原來真係正嘢嚟🤣。仲要唔止炸雞,連紫菜飯卷都高質。✨半半炸雞(無骨)$238🧄瘋狂蒜香💚紫菜脆脆💚紫菜脆脆係預期中嘅炸雞,雞皮脆卜卜,特別香口。🧄瘋狂蒜香淋咗汁(蜜糖🍯?)冇咁脆,不過特別多肉汁。紫菜同蒜香調味幾有comfort food感覺,各有各好食。不過🧄瘋狂蒜香口感略為優勝。👩🏻👦🏻都覺得🧄瘋狂蒜香好食啲。✨原味紫菜飯巻 $68口感啱啱好,類似壽司嗰種唔鬆散嘅空氣感🫢,真係特別好食。麻油香令所有配料嘅味道變得好和諧。✨炸蝦(秘製黑醬)$88炸蝦比較細隻不過幾彈牙。重點係佢嘅秘製黑醬,甜甜哋好惹味,有啲似韓式炸醬。薯條本身冇跟醬汁,蘸炸雞嘅醬汁同調味粉冇得輸😎。

✨半半炸雞(無骨)$238

🧄瘋狂蒜香

💚紫菜脆脆

✨原味紫菜飯巻 $68

✨炸蝦(秘製黑醬)$88

2024-05-09 81 瀏覽
平時真係比較少食炸雞🐓朋友提議食炸雞 我就即刻揀咗一間韓國炸雞過江龍人稱炸雞界Prada 真係要試吓佢有幾犀利😍我就揀咗Puradak 經典炸雞仲要係雞翼同雞鎚版本 佢個皮炸到超級香脆 肉質嫩滑雞翼同雞鎚簡直冇得輸 而且調味適中再叫咗一個黑芝芝波 🧀外面有啲甜甜地 小小脆口裏面包住芝士流心 份量十足我哋兩個女仔 淨係點呢兩樣嘢都已經好飽肚果然CP值十足🫶🏻Puradak Chicken 📍尖沙咀金巴利街7號地舖

平時真係比較少食炸雞🐓

果然CP值十足🫶🏻

Puradak Chicken
📍尖沙咀金巴利街7號地舖
2024-05-08 54 瀏覽
呢間炸雞想試好耐架啦🤤之前見人推薦喺韓國食 但香港其實都有!雖然店舖處於尖沙咀 但位置比較偏僻少少 平時難啲行到呢個位🫨-🍗半半炸雞(無骨) 💰$238無骨同有骨都係同一個價錢~我揀咗corn-so amazing炸雞同韓式甜醬炸雞炸雞炸得外脆內軟粟米味嗰個超特別!有好多嘅粟米粉甜甜地 好似食緊粟米味薯片咁🤣鍾意食粟米嘅必試呀🌽👍🏻另外甜醬炸雞都好食 雞肉嫩滑面層有啲花生粒 唔太辣的~-🍲嫩豆腐湯 💰$138叫碗湯飲下就可以解解膩~另外有配碗飯的個湯微辣 幾好飲^^-🍏青蘋果梳打 💰$29🍋 檸檬梳打 💰$29解膩必點嘅梳打~
呢間炸雞想試好耐架啦🤤
之前見人推薦喺韓國食 但香港其實都有!
🍗半半炸雞(無骨) 💰$238
無骨同有骨都係同一個價錢~
我揀咗corn-so amazing炸雞同韓式甜醬炸雞
炸雞炸得外脆內軟
粟米味嗰個超特別!有好多嘅粟米粉
甜甜地 好似食緊粟米味薯片咁🤣
鍾意食粟米嘅必試呀🌽👍🏻
另外甜醬炸雞都好食 雞肉嫩滑
面層有啲花生粒 唔太辣的~

🍲嫩豆腐湯 💰$138
叫碗湯飲下就可以解解膩~另外有配碗飯的
個湯微辣 幾好飲^^

🍏青蘋果梳打 💰$29
🍋 檸檬梳打 💰$29
解膩必點嘅梳打~
聽過呢間過江龍炸雞一排終於去試左☺️ 去到竟然超過半間鋪都係韓國人😆 不過嗰日去得兩位侍應有啲人手不足,聽到隔離有兩張枱都等左比較耐要催一催要有野食上,韓國人侍應唔算好nice🙉 野食方面幾有特色而且味道唔錯,都可以一試😉🍗半半炸雞 ($238) Corn-so-amazing 🌽 + Mad Garlic 🧄 粟米味係呢間嘅主打味😍 炸雞嘅皮炸得好脆薄,再係表面蘸左滿滿嘅帶啲甜味同粟米味嘅粉,仲有幾舊燒香左同有蜜糖🍯嘅粟米🌽,好好味而且好特別推介!😍蒜味就比較遜色,食落有蒜味但又嗰名聽落去expect咁濃🥲 Overall黎講炸雞唔會好厚炸衣,同埋雞皮炸得好香唔會好多脂肪,雞肉唔算juicy但係大部分都嫩😛 今次嫌麻煩叫左無骨,下次都係食番有骨會好味啲😉🦐🌮海鮮煎餅 ($128)呢個煎餅好薄,但食到煎餅少少嘅煙韌餅皮,海鮮好足料而且配埋酸酸地嘅醬汁幾出色☺️🌟🧀黑芝芝波 爆粟 ($68)最大推係呢個小食!芝士波有啲糯米嘅咬口而且入面嘅芝士味幾濃甜甜地,仲可以拉絲好正😍😍📍Puradak Chicken 🍽️ 8/10#janfoodiary_韓國菜

蒜味就比較遜色,食落有蒜味但又嗰名聽落去expect咁濃🥲
炸雞

🦐🌮海鮮煎餅 ($128)
海鮮煎餅

🌟🧀黑芝芝波 爆粟 ($68)
黑芝芝波

📍Puradak Chicken
🍽️ 8/10

#janfoodiary_韓國菜
炸雞
黑芝芝波
2024-05-02 75 瀏覽
同屋企人嚟咗食韓國嘢坐低係scan qr code落單 方便👍🏼店員係韓國人 識得講啲廣東話同用英文好friendly 服務態度超好💯而且笑容親切😄✨半半炸雞(💰$238)炸雞有得揀有骨或者無骨 我哋揀咗要有骨 口味有八款選擇 叫咗秘製黑醬&瘋狂蒜香炸雞係先焗後炸 食落外酥脆 但肉質唔會好乾秘製黑醬 幾香醬油味 再帶啲甜味🍗瘋狂蒜香 食落有啲甜甜地再帶蒜香味🧄✨嫩豆腐湯(💰$138)飲落幾香濃 辣辣地 唔會好鹹🌶️飲晒都唔會好口渴湯料幾足料 有嫩豆腐 金菇 紅蘿蔔 翠玉瓜 蜆肉等一啖飯配一啖湯 再加啲湯料 輕鬆食晒🤣另外附上啲韓式小菜 有黑豆 泡菜同魚糕👍🏼👍🏼✨爆栗墨魚圈(💰$78)以為食落會係煙韌彈牙 但呢係外脆內軟似係將墨魚打成漿 整成圈狀再拎去炸嘅 面頭有啲粟米粉 啲甜甜地 配搭幾特別 如果有墨魚粒去增添口感就更好✨蘋果梳打飲落清爽 啱晒用嚟解膩🍏
同屋企人嚟咗食韓國嘢
坐低係scan qr code落單 方便👍🏼
店員係韓國人 識得講啲廣東話同用英文
好friendly 服務態度超好💯而且笑容親切😄

✨半半炸雞(💰$238)
炸雞有得揀有骨或者無骨 我哋揀咗要有骨
口味有八款選擇 叫咗秘製黑醬&瘋狂蒜香
炸雞係先焗後炸 食落外酥脆 但肉質唔會好乾
秘製黑醬 幾香醬油味 再帶啲甜味🍗
瘋狂蒜香 食落有啲甜甜地再帶蒜香味🧄

✨嫩豆腐湯(💰$138)
飲落幾香濃 辣辣地 唔會好鹹🌶️飲晒都唔會好口渴
湯料幾足料 有嫩豆腐 金菇 紅蘿蔔 翠玉瓜 蜆肉等
一啖飯配一啖湯 再加啲湯料 輕鬆食晒🤣
另外附上啲韓式小菜 有黑豆 泡菜同魚糕👍🏼👍🏼

✨爆栗墨魚圈(💰$78)
以為食落會係煙韌彈牙 但呢係外脆內軟
似係將墨魚打成漿 整成圈狀再拎去炸嘅
面頭有啲粟米粉 啲甜甜地 配搭幾特別
如果有墨魚粒去增添口感就更好

✨蘋果梳打
飲落清爽 啱晒用嚟解膩🍏
2024-05-01 54 瀏覽
久違地再訪韓國街🥴 今次㨂咗依間由韓國人主理嘅地道韓國菜😋 入面裝修好新淨企理,白磚牆與黑方桌嘅配搭好型格😘 餐廳內會不斷播放韓國女團MV 曲目,韓風濃厚氣氛極佳🥰 黎食韓國菜點少得炸雞😚 餐廳好貼心,有輕量版炸雞提供俾客人㨂🫶 唔怕食唔曬會浪費😘 我哋叫咗個輕量版紫菜脆脆無骨炸雞❤️ 炸雞件件都好大塊🤤 新鮮炸起油香滿溢😍 食落外酥內嫩勁惹味🌟 紫菜脆脆為炸雞多添一分鹹香,好正👍👍 之後當然唔少得傳統辣炒年糕😚 韓式辣醬好地道,完美呈現韓國地道口味😚 年糕煙韌軟糯,嚼感極佳👍 跟年糕仲有魚糕、烚蛋、泡菜等配料,好豐富❣️ 小食我哋就㨂咗炸紫菜粉絲卷同埋爆粟墨魚圈🥰 兩款都係即點即製,炸得香脆不膩👍 粉絲卷建議沾上韓式辣醬一齊食🥰 辣辣地味道更出眾❤️ 墨魚圈鮮美無比,加埋甜甜地嘅爆粟粉一齊食,真係令人食唔停口😈 好邪惡😈 最後配返兩杯解渴解膩一流嘅特色梳打🌟 超清爽勁醒神,配炸物辣品真係一流❤️

輕量版無骨炸雞(紫菜脆脆口味)

傳統辣炒年糕

炸紫菜粉絲卷
爆粟墨魚圈

輕量版無骨炸雞(紫菜脆脆口味)
傳統辣炒年糕
炸紫菜粉絲卷
爆粟墨魚圈
今日同男朋友去咗食有炸雞天花板之稱嘅「Puradak Chicken 」😎佢本身係韓國已經好出名,嚟到香港之後亦都非常之受歡迎👏🏻Puradak Chicken 最大嘅賣點就係「先焗後炸」👍🏻先用210°C高溫烤焗,既可逼出多餘油分,又可以鎖住肉汁😙 再用高溫油炸至金黃 😚令到每一件炸雞都可以做到外層皮脆,裏面肉嫩多汁💓真係花唔少心機㗎💕另外Puradak Chicken嘅炸雞口味都比較特別,例如有💫 青陽辣椒MAYO炸雞💫 帕布羅炸雞💫 辣卡邦尼年糕炸雞💫 CORN-SO AMAZING炸雞💫 辣子蒜香炸雞💫 羅勒派對炸雞💫 秘製黑炸雞😚仲有一款岩你口味😙驚一份食唔哂,可以好似我咁叫半半炸雞🍗咁就可以食多種味又唔驚食唔哂啦😎✨ 半半炸雞可以揀有骨或者無骨,我地揀左CORN-SO AMAZING炸雞同秘製黑炸雞🍗 兩走炸雞都炸得外脆內嫩,咬落juicy又多汁~CORN-SO 嘅粟米味香濃,秘製黑炸雞惹味🤤真係令人食唔停口啊🤤✨ 炒年糕(韓式甜醬)傳統嘅韓國小食,甜甜地大啲微辣,唔錯✨ 黑芝芝波黑芝麻嘅外皮包住芝士,口感特別,令人一試難忘✨ 菠蘿梳打 (渣)飲落好清爽,正好解解油膩,而且

✨ 半半炸雞

✨ 炒年糕(韓式甜醬)
傳統嘅韓國小食,甜甜地大啲微辣,唔錯

✨ 黑芝芝波
黑芝麻嘅外皮包住芝士,口感特別,令人一試難忘

✨ 菠蘿梳打 (渣)
飲落好清爽,正好解解油膩,而且叫一渣比嗌兩杯嘢飲更划算啊😚
韓國炸雞食過好幾間,卻覺得間間差不多,試過這間後,非常肯定它是頭兩位最喜愛的炸雞店!少有炸雞店走英式貴族路線,以黑金色為主,鋪內傢俬亦有西餐廳感,但總覺得少了一股貴氣感。炸雞醬十分有特色,款款想試情況下點選2味的半半炸雞,見到個名唔知係咩更想試,原來是甜烤肉醬汁味道,熟悉肉汁醬易入口,加上香蔥提鮮增口感。溫和蛋黃醬不會太酸太甜,配合青陽辣椒既酸辣,又開胃又醒神,2款炸雞醬汁與配料配搭都有驚喜!從來未試過連雞骨都可以咬碎食,一咬即碎完全唔吉口,應該用壓力煲才可做到的效果,即是整碗蔘雞湯可完全清空!湯有香雞肉味帶有少許人蔘味,一點都不油膩。屬於厚身軟綿煎餅,外表脆脆需熱食,有青椒、紅椒、魷飯頗有口感,而且質地實在飽肚,涼後濕度提升更飽膩。

蔘雞湯

2024-04-15