2020-02-27 2640 瀏覽
當我同朋友講不如午飯食呢間,佢有啲意外。除咗係因為搵到一間新餐廳,仲係午飯就有whisky,覺得好正咁。相對上係貴小小,可能係用左酒煮。先黎餐湯,加左一啲Brenda ,我本身麻麻地成碗湯係洋蔥,不過加左之後又幾提昇碗湯嘅味道。有少少前菜,先係開胃,同埋配個湯飲,都幾正。麵包條係軟軟,又夠香。到正餐啦,香辣帶子蜆肉炒裸麥威士忌意大利麵,208元,朋友話帶子煎得剛剛好,意粉超夠有味,係會追黎食。蜆肉算係多,起左殼都無沙。我個碟係波本威士忌煎鴨胸肉意大利麵,208元。鴨胸係另外再煎過,油非常香,意大利麵一樣出奇地夠味,淡淡威士忌又唔會搶。識飲緊係試佢house coffee,佢跟tonic,係正,原來咖啡咁撞係ok。由於人唔多,如果要食要預長小小時間食。

相對上係貴小小,可能係用左酒煮。

由於人唔多,如果要食要預長小小時間食。

2020-02-07 1283 瀏覽
正值武漢肺炎,但朋友生日近近地點都要食餐飯既~搵到呢間餐廳睇落座位空曠,又幾好feel,咁就上去啦~7點去到,成晚得我地一枱客,包場過生日真係豪🤦🏻‍♀️啲service好好,兩個staff都好詳細咁講解menu每道菜、每款酒既特色,其實我地唔熟酒,都只可以「哦哦哦~~」頭盤洋蔥湯(落幾滴whiskey)、麵包脆條、枸子茶(都有酒味)、仲有個一口小食飛魚子卡邦尼意粉,呢款卡邦尼比較乾身,唔係好creamy果種。但個飛魚子係即燒,食落好香脆口,正👍🏻😂😂甜品本來係兩客whiskey ice cream ,但生日關係upgrade左❤️ 個雪糕好好食,唔錯個dinner set 唔包cocktail ge。雖然我唔太鍾意飲whiskey,但一場黎到,覺得呢款幾吸印就叫左啦🥃 whiskey味好濃,但飲得出好純,有啲橙味~ 其實唔錯既,不過我試一次就夠啦,都唔平🙈雖然包場係正既,但希望下次黎疫情已經過去,會有多啲人氣熱鬧啲~

2019-12-07 1159 瀏覽
Olga has been invited to attend the seminar here with the guest speaker from the head of data sciences department of GoGoVan. The whole seminar is very inspiring with a good quality dinner here!The roasted duck is perfectly baked and the potato chips are tasty.The dinner ended with a heart warming mocha and served with care and good service!
2019-12-05 799 瀏覽
很高興獲抽中參與今晚OpenRice x PrimeHouse Whisky Lounge 舉辦的威士忌 品酒🥃活動。Prime House場地寬敞別緻及高格調,小食煙鴨胸粗薯條同埋馬卡龍又好吃。講者Alvin很專業講解威士忌及介紹特別配合Openrice20周年選的三款威士忌,亦教我們怎樣試酒。原來威士忌是no fat, 同埋抗氧指數高,高於紅酒,適量飲是很好的👍Prime House 除了提供租場餐飲服務,亦有午餐及晚餐🍽,當中的菜式會用到威士忌,不喝酒的朋友可放心,威士忌的酒精在烹調過程中已揮發。 我地今次都品嘗到用威士忌酒來整煎煙鴨胸,好味呀👍😋希望下次去吃更多美食😁一直以來都會用OpenRice #搵野食,依家除左可以Book位,更有不同優惠活動可參與。Openrice Marketing同事好nice, 同佢地傾談,又更認識Openrice的運作。原來Openrice已經做左20年,真係唔講都唔覺😊

煙鴨胸肉
煙鴨胸肉
2019-10-25 1254 瀏覽
呢間係觀塘新開嘅西餐, 行高級路線。 我去咗食lunch set,去到嗰陣入面都只有我哋一堂。 餐廳係位於一個商業大廈嘅其中一層, 餐廳個感覺好似畀人搞event, 見到佢有個stage, 同埋有個reception, 我之前都未見過咁樣嘅餐廳setting好特別。 講返入面啲嘢食,好多都係加咗whisky釀製。 佢個湯係洋蔥湯,咁waitress會喺我哋面前滴一、兩滴whisky落去,飲落唔會話好大酒味,但係都幾特別。 同埋佢有杯杞子菊花茶, 用whisky杯裝住。 跟住就上main course, 我個friend嗌咗個明太子意粉, waiter會喺我哋面前燒嗰塊明太子,再加啲whisky落去燒, 燒熱咗就放返落碟意粉度上菜。 我覺得明太子食落好似鹹蛋黃, 同樣地都唔係好食得出whisky味。 佢個lunch set仲包咗個雲呢拿whisky雪糕配焦糖sauce, 同埋上面有三粒咖啡豆。 佢哋叫我哋要將咖啡豆同雪糕一齊食,因為咖啡豆食落苦苦地同埋好脆, 係一個幾特別嘅甜品。 最後佢仲包咗個飲品,佢哋介紹ginger latter, 有少少薑味,都好易入口。 整體嚟講佢個環境好大好舒服,同埋啲侍應都好有耐性咁serve,可能係因為新餐廳既關係。
2019-10-22
2019-10-24 513 瀏覽
觀塘一直都沒有什麼酒吧,今次網上見到觀塘新開酒吧,看網上環境很好,也有午餐提供,就約了朋友一起上去試新餐廳。午餐提供3款main course選擇。另外有前菜 湯,飲品,吃完還有甜品附送。前菜有羅漢果水,麵包條和洋蔥湯。洋蔥湯是新鮮煮的,非常入味,喝下去還可以喝到洋蔥粒。麵包條很脆,配湯很好。烏魚子煙肉意粉會有人推車到面前並且現火烤香個烏魚子。好特別。黑松露帶子意粉帶子好新鮮,黑松露味道剛剛好,推薦!whiskey雪糕吃完還會附送有whiskey的雪糕,是店家自製,喜歡喝酒的一定要試試!玫瑰latte推薦!

烏魚子煙肉意粉
會有人推車到面前並且現火烤香個烏魚子。好特別。

黑松露帶子意粉
帶子好新鮮,黑松露味道剛剛好,推薦!

whiskey雪糕

玫瑰latte
推薦!
平時少去觀塘呢邊 今日發現隱世高質鋪頭裝修好型格 比較似酒吧 乾淨企理 枱與枱之間好闊 坐得好舒服前菜有好多樣 有個羅漢果茶 入口好順好香有甘味 小匙放既應該係芝士 食落好香口 洋蔥湯唔會太油 洋蔥味好濃 佢仲即場加d酒落去 配埋crunchy既麵包條 感覺好爽我叫既係烏魚子Carbonara 佢地好有誠意 係面前加酒去燒 服務勁好 又好細心講解食法 味道有小小似明太子既濃厚版 配上carbonara 簡直係一個highlight 意粉唔會太林 恰到好處 以為佢係出名酒 但佢既咖啡都不容錯過 呢個係薑汁Latte 佢用新鮮薑汁 飲落個辣度岩岩好 配咖啡係一個昇華最後仲有個佢地handmade既酒雪糕 加埋佢地自家製caramel sauce 一絕!食完有小小wing 返到office感覺好relax不得不提呢間野用好多主張fair trade既野 值得一讚同行朋友叫既pasta睇落都幾正 I’ll be back
平時少去觀塘呢邊 今日發現隱世高質鋪頭

烏魚子carbonara

Ginger  Latte

不得不提呢間野用好多主張fair trade既野 值得一讚
同行朋友叫既pasta睇落都幾正 I’ll be back

烏魚子carbonara
Ginger  Latte
2019-10-03 488 瀏覽
Prime House Whisky Lounge (觀塘).位於工廈,環境一流,寬躺而且非常適合打卡!Perfect 10 German Sausage with spicy potato wedges $188.套餐包括餐湯,餐前小鹹點,美味的德國腸再配上香脆內軟新鮮即炸的薯角,很好吃😋.Spicy Scallops and clams spaghetti topped with rye whisky $208.蜆肉及帶子比較鹹蛋配上意粉味道剛剛好!.店員很有心地送上杞子羅漢果水,表示每天新鮮煲製,另外套餐更加附送甜品🍮外貌精緻而且味道一流!—————————————————————-.📍Prime House Whisky Lounge (觀塘)觀塘創業街15號 萬泰利廣場11樓 G 室.

位於工廈,環境一流,寬躺而且非常適合打卡!

蜆肉及帶子比較鹹蛋配上意粉味道剛剛好!

—————————————————————-
觀塘創業街15號 萬泰利廣場11樓 G 室
2019-08-03 722 瀏覽
之前同朋友嚟過呢度happy hour,突然醒起呢個地方,所以見得閒就自己走咗上嚟hea下。點知原來宜家有埋咖啡添啊本身係一個鍾意飲咖啡嘅人但係冇乜特別研究。只係覺得一飲落去同平時飲開嘅咖啡唔同。見有個店員都幾Friendly, 就八卦下究竟點解會咁好飲原來佢哋係用咗哥倫比亞嘅單品咖啡豆,口感超級順滑,帶有果酸味道。聽講遲啲佢哋會做埋外賣咖啡,個紙杯仲要幾靚,加上佢哋嘅位置係喺商厦入面,相信第時一定會有好多附近嘅OL會來幫襯!等我趁依家冇咁多人幫襯嘅時候多啲去享受下寧靜嘅氣氛先🤓

點知原來宜家有埋咖啡添啊

本身係一個鍾意飲咖啡嘅人但係冇乜特別研究。
只係覺得一飲落去同平時飲開嘅咖啡唔同。

見有個店員都幾Friendly, 就八卦下究竟點解會咁好飲

等我趁依家冇咁多人幫襯嘅時候多啲去享受下寧靜嘅氣氛先🤓

Coffee  Latte
2019-08-02
下午茶
Coffee  Latte
  • 單品咖啡
2018-10-17 1914 瀏覽
非常relax 既Whisky Bar👍🏾👍🏾👍🏾我飲既係cocktail,用青瓜glenlivet 12調配,味道好清新。Whisky 款式幾多,飲開既single malt 可以用30ml 、10ml既tasting ,試下唔同牌子既whisky。小食方面,雞腎係自己釀製,質感同味道係一流。另外釀蟹蓋味道都唔錯,值得一試。豬頸肉係餐牌未有,老闆特別整俾我地。另外,地方好闊落,好舒服,放工去飲返杯真係relax。最值得一讚係老闆同員工對Whisky好有認識,亦feel到佢地對Whisky既熱誠。態度一流,仲會逐杯Whisky推介!
非常relax 既Whisky Bar👍🏾👍🏾👍🏾

另外,地方好闊落,好舒服,放工去飲返杯真係relax。
最值得一讚係老闆同員工對Whisky好有認
2018-10-10 1276 瀏覽
昨晚同男朋友係apm睇完戲想搵間bar飲下野chill下海濱長廊雖然chill但又有啲貴Openrice search到底呢間新開嘅whisky bar 睇相裝修得好grand 就膽粗粗上去 上到去真係嘩一聲 個bar柔和嘅燈光配合個雲石白色bar枱俾人一種好chill嘅感覺 開頭驚淨係得whisky飲 但原來有好多其他野揀,有COCKTAIL, 有手工啤仲有好多野食我就叫左杯PRIME HOUSE FASHION呢杯prime house fashion就好特別 味道好有層次 有橙味、ROSE MARY、八角價錢亦都好合理 同諾士佛臺嘅都差唔多 但呢到環境就比較寧靜 唔係一般既劈吧 好識合坐低品酒同慢慢傾計有啲jazz嘅音樂  環境好舒服bartender亦都好耐心介紹唔同嘅whisky 最後我男朋亦都叫咗杯10ml嘅Talisker 10
昨晚同男朋友係apm睇完戲

2018-10-05
  • PRIME HOUSE FASHIONED
  • TALISKER 10
2018-10-10 852 瀏覽
你見過Bar開系Commercial Building上面嗎?系開始評論尼間酒吧前,容許小弟講下自己對酒吧既印象。由細個時印象中d bar一系系街頭小巷轉角位,二系系普通既閣樓上,或者系系一d高級既酒店之中,從來冇諗過竟然有bar會開系Commercial Buliding裡面,究竟佢有咩特別之處呢?今日小弟就黎試試尼間隱藏系Commercial Building既bar度,一入到尼間以Whisky為主題既 bar,映入眼簾既就系以藍紫色為主色調既內墻和藍色金邊沙發,bar內播住70-80年代既歐美歌曲,加上藍黃相澗既燈光,畀人一種舒適輕快既感覺。對於系寫字樓放工後,又想搵地方飲whisky既上班一族嚟講,尼度都系一個值得諗諗既地方。 同店內既bartender傾咗下計,知道尼度有70幾種來自蘇格蘭既Whisky,對於第一次嘗試Whisky既人嚟講,選擇都好多,有少少唔知點樣選擇好,但bartender好好態度,對於新嚟既顧客,很用心地講解和推薦顧客可以先試試邊隻Whisky,於是小弟就選擇了Whisky Espresso,因為本身都中意飲咖啡,味道都幾好。總體嚟講今日既體驗感覺都唔錯

總體嚟講今日既體驗感覺都唔錯,希望很快有機會再上黎試試其他whisky!
2018-10-01
用餐優惠
試食活動
2018-09-29 814 瀏覽
男友鍾意飲whisky,咁啱係公司附近接到張傳單話觀塘新開咗間whisky bar,本住試下既心態去幫襯下。入到去覺得裝修幾靚,個bar用咗雲石黎裝飾,地方幾寬趟舒服。個menu得飲品,whisky選擇望落都幾多,bartender話佢地主打蘇格蘭single malt whisky。男友叫咗一杯whisky,個bartender同我地介紹返佢既產地同用咗咩材料,我唔識都學到d嘢,男友同佢傾得好開心。自己唔鍾意齋飲whisky,所以叫左杯有whisky既cocktail,叫 Pirme House Fashion,甜甜地,飲到whisky同橙味,好飲 佢有個小食menu,冇咩特別所以冇叫嘢,佢地送既chips幾好食。整體唔錯,地方唔算難搵,幾適合d人放完工/食完飯過黎飲返杯,鍾意whisky既人應該都會鍾意依度。

2018-09-14
  • cocktail
  • whisky
2018-09-10 610 瀏覽
嚟觀塘搵朋友食飯,食完飯想搵個地方飲吓嘢。search到哩間新嘅酒吧睇落唔錯就過嚟試試。一去到發覺間野原來係一棟商業大廈入面,都幾特別。入到去感覺幾private,我同朋友都幾鍾意,咁樣可以傾到計。環境好乾淨,冇煙味。👍🏻我同朋友叫咗杯紅酒同signature cocktail,杯cocktail幾fresh,適合夏天飲。 個bartender幾nice,d酒好飲,我地都好enjoy,下次會再嚟。

Bay  Breeze

2018-08-28
Bay  Breeze
  • Cocktail
2018-09-04 316 瀏覽
The featured cocktails and the whisky old fashioned there are marvellous.Very great place for whisky lovers.cozy sofa and music.
cozy sofa and music.